Home IJsland Kamperen in IJsland? Ja, echt wel!!

Kamperen in IJsland? Ja, echt wel!!

door Gwenn

Droom je ervan om wakker te worden tijdens een fantastische zonsopgang in IJsland? Of om ‘s nachts het noorderlicht boven je hoofd te zien dansen? Er is geen betere manier om deze en nog vele andere dingen te ontdekken tijdens het kamperen in IJsland. Lees alle tips verderop in dit artikel! Zelf heb ik ook gekampeerd in IJsland en dit is mij uitstekend bevallen!

Je kan natuurlijk gewoon een road trip doen door IJsland en van accommodatie naar accommodatie rijden. Al dan niet van tevoren georganiseerd. Uiteraard zit je op deze manier wel vast aan een planning en heb je minder vrijheid om je planning voor je road trip aan te passen. Daarnaast is het ook de perfecte manier om het land te ontdekken.

Noorderlicht tijdens kamperen in IJsland
Als je geluk hebt, danst het noorderlicht boven je hoofd terwijl je aan het kamperen bent.

Kamperen in IJsland tijdens Covid-19

IJsland is de perfecte plek voor een onvergetelijk avontuur en is helemaal klaar voor jouw campingtrip! Een combinatie van testen en contactonderzoek heeft ervoor gezorgd dat de besmettingsgraad in IJsland met Covid-19 laag is. Dit maakt het voor jou mogelijk om met een gerust hart naar IJsland af te reizen en je verblijf veilig en gezond door te brengen.

Terwijl je je regenpak, hoofdlamp en wandelschoenen inpakt is het wel verstandig om de informatiesite van de IJslandse overheid in de gaten te houden. Deze website wordt elke dag geupdate en geeft een goed beeld van hoe IJsland om gaat met Covid-19. Hieronder zullen alvast een paar basisvragen worden beantwoord met betrekking tot IJsland en Covid-19.

Covid-19 kamperen Ijsland

Wat voor een invloed heeft Covid-19 op mijn reis?

Het is belangrijk om tijdens de pandemie goed op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot Covid-19. Zeker omdat er een aantal stappen doorlopen moeten worden om de grens van IJsland binnen te komen. Voordat je naar IJsland gaat moet je bijvoorbeeld een online registratieformulier invullen.

Vervolgens, als je bent geland op Keflavik International Airport, ben je verplicht om 2 Covid-19 tests te ondergaan. Tussen beide tests moet je 5 dagen in quarantaine. De eerste test doe je op het vliegveld en de tweede test na 5 dagen quarantaine. Als je vanuit Nederland komt en je hebt al Covid-19 gehad, is het voldoende om een formulier mee te nemen waarop staat dat je Covid-19 hebt gehad. Als beide testen negatief zijn, ben je daarna vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Is kamperen in IJsland veilig tijdens Covid-19?

Kamperen is een veilige manier om je tijd door te brengen in IJsland. Je bent veel buiten en je ontwijkt grote groepen mensen tijdens het wandelen of andere activiteiten.

Ook als je je kampeerspullen huurt, hoef je je geen zorgen te maken. De verhuurders maken alles goed schoon, inclusief het voertuig, volgen het coronaprotocol en hebben jouw gezondheid om nummer 1 staan. Uiteraard houden gidsen etc. afstand en volgen ook de regels met betrekking tot het dragen van gezichtsmaskers.

Mag ik tijdens de quarantaineperiode alvast kamperen in IJsland?

Iedereen die aankomt in IJsland moet in quarantaine. De enige uitzondering die er is, is als je al (aantoonbaar) Covid-19 hebt gehad.

Volgens de richtlijnen vanuit de overheid moet de quarantaine aan het volgende voldoen:

  • Een kamer geschikt voor jou en jouw reisgenoten, geen gedeelde ruimtes
  • Beschikken over een eigen badkamer
  • Een bed per persoon of plek waar een matras per persoon op de grond gelegd kan worden
  • Het moet mogelijk zijn om minimaal 1 meter afstand tussen de bedden te houden

Campings voldoen niet aan de eisen voor quarantaine door het gebrek aan privé badkamers. Maar, zodra de quarantaineperiode over is, ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Waarom is kamperen in IJsland zo tof?

Waarom is kamperen in IJsland zo tof?

IJslanders zelf houden heel veel van kamperen. Het is een traditie om in de zomer je spullen in te pakken en met familie en vrienden naar een afgelegen camping in een uithoek van het land te gaan. Daarnaast zijn er ook heel veel unieke kampeerplekken te vinden.

Een goede reden om te gaan kamperen in IJsland is omdat het goedkoop is. Veel goedkoper dan het huren van een hotelkamer of een andere accommodatie. Daarnaast kan je tijdens het kamperen heel goed zelf je maaltijden koken in plaats van dat je ergens uiteten gaat. Want, IJsland is duur, heel duur.

Een andere goede reden, zoals hierboven al genoemd, is dat kamperen je heel veel vrijheid geeft om je trip naar IJsland in te vullen zoals je zelf wilt. Je kan je reisschema op elk moment aanpassen omdat je toch nog even wat langer op die ene mooie plek wil blijven, of misschien wil je wel sneller doorrijden omdat die plek toch niet helemaal was wat je ervan verwacht had.

Daarnaast geeft kamperen je een heel ander perspectief op de omgeving. Vanuit je hotelkamer hoor je namelijk de ruisende wind niet en voel je ook de frisse lucht van de nacht niet.

Kamperen is een magische en stressvrije manier van reizen.

Kamperen op de mooiste plekken in Ijsland

Wat is de makkelijkste manier om in IJsland te kamperen?

Kamperen in IJsland is echt heel erg leuk! Maar het kan best een gedoe zijn om het allemaal zelf te organiseren. Zeker als je maar beperkt de tijd hebt, wil je natuurlijk zo min mogelijk tijd besteden aan het zoeken van campings, het uitzoeken van de route en welke bezienswaardigheden je echt niet mag missen.

Wil je een auto huren in IJsland? Lees daar meer over in dit artikel!

Gelukkig is hier een hele goede oplossing voor. Er zijn in IJsland verschillende autoreizen te boeken. Alles is georganiseerd maar je gaat wel lekker alleen of met je gezin op stap.

Een goed voorbeeld van zo’n georganiseerde reis is het doen van de ring road route. Een route van 8 dagen waarin je IJsland helemaal rond rijdt en stopt bij alle hoogtepunten! Alles is al voor je georganiseerd dus je hoeft alleen nog maar te genieten van de prachtige uitzichten. Deze route is ideaal om te rijden in de zomer.

Ga je liever in de winter op stap omdat je bijvoorbeeld het Noorderlicht wilt zien? Kijk dan eens naar deze 7-daagse autovakantie in de Winter. Ook voor deze route is alles georganiseerd en je brengt een bezoek aan de gletsjers, het ijsmeer en het is zelfs inclusief een bezoek aan een ijsgrot.

Bij bovenstaande voorbeelden verblijf je in een hotel in plaats van op de camping. In verband met Covid-19 is het nu niet mogelijk een camping autoreis te boeken in IJsland.

Een afgelegen camping in Ijsland

Wat is de beste tijd van het jaar om in IJsland te kamperen?

Het hoogseizoen in IJsland loopt van eind mei tot augustus. Ook de campings worden in deze periode druk bezocht. Op de campings vind je altijd een mix van tenten en campers in deze maanden.

Als je de drukte wilt ontlopen, is het ook mogelijk om in het voor- of naseizoen te kamperen. Dit is goed mogelijk want de campings zijn over het algemeen open tussen april en september. In het voor- en/of naseizoen vind je meer rust. Maar, hou in deze maanden wel rekening met het weer. Tijdens het hoogseizoen vind je ook het beste weer, met een warmere temperatuur en minder regen, wind en sneeuw.

Ben je van plan om in een tent te gaan kamperen? Dan is het sowieso belangrijk om in het hoogseizoen te gaan kamperen. Het laatste wat je wilt, is om in april tijdens een sneeuwstorm, te moeten overnachten in je tent.

Een ander voordeel van kamperen in het hoogseizoen is dat je de middernachtszon kan bewonderen. Een natuur fenomeen dat elk jaar plaatsvindt tussen 21 mei en 30 juli. In deze maanden gaat de zon niet onder en het is indrukwekkend om dit te aanschouwen. Als je moeite hebt met slapen tijdens daglicht, neem dan een slaapmasker mee!

Als je van plan bent om een camper te huren, geeft je dit meer vrijheid. Ook buiten het hoogseizoen. Als kers op de taart, heb je buiten het hoogseizoen ook kans om het noorderlicht te zien!

Kamperen in de winter in Ijsland

Hoe blijf je veilig tijdens het kamperen in IJsland?

Hoewel kamperen in IJsland echt ontzettend tof is, zijn er ook een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste is; het onvoorspelbare weer van IJsland.

Zelfs in de zomer kan het weer erg onvoorspelbaar zijn, met harde wind en regen. Dit weer kan ervoor zorgen dat slapen in een tent soms niet grappig is. Ook kan dit ervoor zorgen dat sommige wegen worden afgesloten.

Daarom is het belangrijk om goed de weersvoorspellingen in de gaten te blijven houden. Hou er wel rekening mee dat door de ligging van IJsland, de weersvoorspellingen nooit 100% betrouwbaar zijn. Maar, het is altijd beter om een beetje een idee te hebben van wat het weer gaat doen, dan helemaal geen idee te hebben.

Het IJslandse reddingsteam heeft ook een website waar je op kan terugvinden welke wegen afgesloten zijn of waar er weer gerelateerde risico’s zijn.

IJsland is een dunbevolkt land. Het kan zijn dat je kilometerslang niks of niemand tegenkomt. Dit maakt het land natuurlijk prachtig, maar zorg ervoor dat je voorbereid bent. Kijk bijvoorbeeld waar er benzinepompen zijn of supermarkten zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Het is natuurlijk niet fijn om zonder benzine langs de kant van de weg te komen te staan.

Zorg er ook voor dat je altijd voldoende water en eten bij je hebt, dat je je telefoon kan opladen in de auto en dat je genoeg warme kleding bij je hebt.

Als je een georganiseerde self-drive route volgt of als je alleen route 1 volgt, is het onwaarschijnlijk dat je 1 van bovenstaande problemen tegenkomt. Maar als je van plan bent om van de gebaande paden af te wijken en wat meer avontuur op te zoeken, dan zijn bovenstaande tips zeker wel iets om rekening mee te houden.

Uitzichten in Ijsland

Mag je wildkamperen in IJsland?

In de zomer van 2015 is er door de IJslandse regering besloten dat het verboden is om in tenten, caravans, campers of iets anders, te kamperen buiten de daarvoor aangewezen campings tenzij je toestemming hebt van de eigenaar van de grond. Dit omdat er heel veel wild werd gekampeerd waarbij mensen hun troep niet opruimden.

Dit betekent dat je nergens in IJsland mag wildkamperen. Als je dit wel doet krijg je een boete en moet je van de plek vertrekken zonder iets achter te laten.

Ook als je off-road gaat, om bijvoorbeeld de hooglanden te verkennen met je 4×4, je daar niet mag wildkamperen.

Dit betekent dat je verplicht bent om elke avond een camping op te zoeken. De manier waarop je kampeert maakt niet uit en er is geen enkel uitzondering mogelijk.

Maar, er zijn vele fantastische campings te vinden in IJsland, ook in de meest afgelegen gebieden. Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je geen (geschikte) camping vindt.

Wildkamperen is in IJsland verboden
Wildkamperen is overal verboden in IJsland

Hoe vind ik campings in IJsland?

Zoals hierboven al gezegd is, wildkamperen in IJsland is uitdrukkelijk verboden. Het is echt belangrijk om een camping te zoeken. Een handige app die je hierbij kan helpen is NorCamp. Heel veel campings in IJsland kan je in deze app terugvinden. Ook staat er vaak bij wat de kosten zijn van een overnachting en welke faciliteiten er op een camping aanwezig zijn. Niet onbelangrijk, je kan ook terugvinden of de camping open is.

Het is handig om te weten dat de meeste campings in IJsland alleen open zijn tijdens de zomer, van mei tot en met september. Het kan zijn dat meer afgelegen campings alleen open zijn tussen Juni en Augustus. Het is dus wel belangrijk om van tevoren te kijken of de camping die je in gedachte hebt, ook daadwerkelijk open is.

Het is in IJsland niet nodig om een camping van tevoren te reserveren. De meeste campings zijn heel groot waardoor er genoeg plek is voor iedereen.

fantastisch uitzicht ijsland

Met veel korting naar de camping in IJsland? Dat kan!

In IJsland hebben ze een camping pas. Deze pas kost in 2020 slechts €159 en hiermee kan de houder en partner plus maximaal 4 kinderen tot 16 jaar kamperen. Deze pas is 28 nachten geldig. Je mag maximaal 4 aaneengesloten nachten op dezelfde camping verblijven. Als je in het bezit bent van deze pas, hoef je niet te betalen voor het overnachten op aangesloten campings.

Als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van elektriciteit of de wasmachine, dan moet je hiervoor nog wel apart betalen. Dit is namelijk niet inbegrepen bij de pas.

In heel IJsland zijn er deelnemende campings te vinden. Deze campingkaart maakt kamperen in IJsland nog voordeliger dan het al is. Voor een overzicht van alle deelnemende campings en het kopen van de kaart, kijk hier. Of klik op onderstaande kaart.

Lees ook onze andere IJsland artikelen!

Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.

Welke excursies in IJsland mag je echt niet missen?

Wil je een vulkaan bezoeken in IJsland?

Alles wat je moet weten over de Golden Circle in IJsland!

Lees hier alles over het noorderlicht in IJsland!

Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!

En natuurlijk alle tips en Trucs voor het huren van een auto in IJsland!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer