Home IJsland Wat te doen in Reykjavik?

Wat te doen in Reykjavik?

door Gwenn

Jeej! Je gaat naar IJsland! Grote kans dat je in de IJslandse hoofdstad, Reykjavik, terecht komt. Maar wat is er eigenlijk te doen in Reykjavik? Er zijn echt superveel bezienswaardigheden in Reykjavik! En het is natuurlijk altijd leuk om wat achtergrondinformatie over de stad te weten. Reykjavik heeft 120.000 inwoners en is hiermee meteen de grootste stad van IJsland. Ook is dit de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa.

Wist je bijvoorbeeld dat Reykjavik één van de kleinste hoofdsteden van Europa is? Het voordeel hiervan is dat je de meeste bezienswaardigheden van Reykjavik te voet kan bereiken. Er zijn veel musea en galeries te vinden met tentoonstellingen variërend van de Viking-geschiedenis tot moderne kunst.

Ook is Reykjavik een stad met vele tegenstellingen. Je zult er charmante oude gebouwen vinden, maar ook ultramoderne hedendaagse architectuur, zoals het Harpa Concert Hall and Conference Center. Als je van fotograferen houdt, dan moet je die laatste echt een bezoekje brengen.

Verder vind je de beste restaurants, cafés, clubs van Reykjavik rond de Hoofdstraat, Laugavegur. Je hoeft dus niet ver te zoeken om lekker te kunnen eten of om gewoon gezellig even te zitten.

Wist je dat je vanuit Reykjavik ook kan beginnen met het rijden van de Golden Circle?

In dit artikel worden een heleboel plaatsen genoemd, maar geen nood! Aan het eind van dit artikel vind je een kaart waarop alle genoemde locaties staan.

Harpa Concert en Conference hall
Harpa Concert en Conference hall, een lust voor fotografen

Geschiedenis Reykjavik

Ingolfur Arnasrson was de eerste kolonist die zich permanent op IJsland vestigde. Hij vestigde zich rond het jaar 877 en noemde de plek Reykjavik. De letterlijke betekenis van Reykjavik is rookbaak. Dit omdat hij stoom zag oprijzen uit de hete bronnen in de omgeving.

Zijn boerderij stond waarschijnlijk op de plek tussen het tegenwoordige stadhuis en de oude haven. Er staat nu een standbeeld van hem bij Laekjartorg. De kolonisatie van IJsland wordt uitvoerig beschreven in het boek Landnamabok. Verder wordt IJsland in de middeleeuwse literatuur eigenlijk niet genoemd.

Reykjavik bestond in het begin alleen maar uit een handvol boerderijen. Rond de 18e eeuw begon deze gemeenschap zich uit te breiden rond de wolververij, weverij en touwfabriek van Sheriff Skuli Magnusson.

In 1786 kreeg Reykjavik stadsrechten, er waren toen ongeveer 170 inwoners. Hierna werd de stad langzaam uitgebreid en verhuisde de regeringszetels en onderwijsinstanties naar deze plek. Ook kwam er een hooggerechtshof en een bisschopszetel.

In 1844 werd de enige drukpers van het land verhuisd naar Reykjavik en in 1911 werd de eerste universiteit van IJsland opgericht in Reykjavik.

In 1986 vonden in Reykjavik besprekingen plaats tussen de president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan, en Michail Gorbatsjov van de toenmalige Sovjet-Unie. Hoewel er geen verdrag werd gesloten, betekenden deze besprekingen wel het einde van de Koude Oorlog.

Vandaag de dag is Reykjavik de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld!

Bezienswaardigheden Reykjavik

TIP: De Reykjavik Citycard!

Met de Reykjavik citycard krijg je gratis toegang tot een aantal musea en zwembaden. Bovendien kun je gratis gebruik maken van de stadsbussen.

Koop hier je Citycard!

Hallgrimskirkja – Reykjaviks bijzondere kerk

Bezienswaardigheid Reykjavik: Hallgrimskirkja in IJsland
De beroemde bezienswaardigheid Hallgrimskrikja in Reykjavik

Als je je aan het oriënteren bent op een reis naar IJsland, dan kan het niet anders dan dat je al foto’s voorbij hebt zien komen van dit bijzondere bouwwerk met bijzondere architectuur. Dit is een lutherse kerk en hij is 73 meter hoog. Dit maakt de Hallgrimskirkja ook meteen de grootste kerk van het land. De kerk is vernoemd naar Hallgrimur Petusson, een beroemde schrijven en auteur van de Passion Hymns.

Het ontwerp van deze kerk is geïnspireerd op de basaltlava-kolommen, waar IJsland ook erg beroemd om is. De ontwerper van de kerk, Gudjon Samuelsson, heeft in 1937 al de opdracht gekregen om de Hallgrimskirkja te ontwerpen. De bouw is pas begonnen in 1937 en heeft tot 1986 geduurd. Het heeft zolang geduurd doordat heel IJsland in een recessie was beland en er geen geld meer was voor de bouw.

Op de top genaamd Skolavordurholt, het hoogste punt van Reykjavik, heb je een uitzicht van 360° over de hele stad. De kerk is ook goed te zien vanuit vele plekken van de stad. Dit is ook de plek waar de bewoners van Reykjavik bij elkaar komen om oud en nieuw te vieren met elkaar.

Voor de kerk staat er een groot beeld van Leif Eriksson. Hij is een IJslandse ontdekkingsreiziger van wie gezegd wordt dat hij de eerste Europeaan was die voet aan wal zette in Noord-Amerika. Hij heeft een nederzetting gesticht in Canada. IJsland heeft dit beeld gekregen van de Verenigde Staten in 1930 om het 1000-jarige bestaan van het parlement te vieren.

Bezoek aan de Hallgrimskirkja

Bezoek aan de kerk is gratis, maar als je met de lift naar boven gaat om van het prachtige kleurrijke uitzicht te genieten dan kost dat ISK 1000, met andere woorden 6 euro per persoon. De toegang kost voor kinderen (7-16) ISK 100 per persoon. Van zowel de kerk zelf als van het uitzicht zijn hele mooie foto’s te maken. De openingstijden van de kerk zijn van maandag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 15.00 uur. Op zondag van 10.00 uur tot 15.00 uur. Tijdens de dienst kun je de toren niet bezoeken.

Dompel jezelf onder in de IJslandse Kunst en IJslandse Cultuur

Wat te doen in Reykjavik
Sun Voyager

In Reykjavik is er een enorme diversiteit te vinden aan musea, galeries, beelden en streetart.

Het beeld, Sun Voyager, is hier een goed voorbeeld van. Dit beeld is een populaire bezienswaardigheid en is al door menig fotograaf gefotografeerd. Het staat aan de haven, vlakbij het Harpa-concertgebouw. Vanaf hier heb je ook een fantastisch uitzicht over de berg Esjan. Vooral bij een mooie zonsondergang mag je dit beeld eigenlijk niet missen.

Als je door de stad loopt, kom je nog veel andere bijzondere kunstwerken tegen. Ook zijn er twee grote musea met allerlei beelden. Het Einar Jonsson Museum (naast de Hallgrimskirkja) en het Asmundur Museum in het recreatiegebied Laugardalur. Ook zijn er een aantal kleinere musea te vinden, zoals Hallstein’s park en Holmasel.

Ook zijn er verschillende kunstmusea en kleine galeries die kunst tentoonstellen. De grootste kunstmusea zijn Reykjavik Art Gallary, Kjarval-museum en de National Gallerly of Iceland. De nieuwste aanwinst is het Marshall House.

Daarnaast is er in Reykjavik ook geweldige streetart te vinden (ik ben echt een streetart-fan!). De streetart-cultuur is de laatste jaren flink opgebloeid in Reykjavik. Door de hele stad vind je grote, (de hele zijkant van een gebouw), en kleinere kunstwerken. Als je door het centrum van de stad loopt, kom je dit vanzelf tegen.

Wil je meer weten over de IJslandse geschiedenis en cultuur of over de lokale natuur en de dieren die in heel IJsland leven? Dan zijn er een aantal historische musea die zeker de moeite waard zijn. Onder andere het Saga Museum, het Nationaal Museum en Arbaer Open Air museum zijn erg populair als bezienswaardigheid.

Whale watching in Reykjavik

stedentrip reykjavik
Whale watching IJsland

Wist je dat IJsland één van de beste plekken in Europa is om walvissen te spotten? Het hele jaar door kan je verschillende walvissen spotten. Er komen wel 23 verschillende soorten voor, van de dwergvinvis, de bultrug en orka’s tot dolfijnen.

Ook de gigantische potvis zwemt rond in de wateren rond IJsland. Door de unieke omstandigheden in het water rond IJsland komt daar veel kriel en vis voor. Een ideale plek voor walvissen om hun maaltijd bij elkaar te vissen. Eigenlijk ben je niet in IJsland geweest als je geen walvissentocht hebt gedaan.

Welke walvissen je tegen kan komen, is afhankelijk vanaf waar je op walvissentocht gaat, maar de dwergvinvis is in ieder geval overal te zien als je geluk hebt. Ook heb je op een whale watching tour vanuit Reykjavik de kans om bultruggen, dolfijnen en bruinvissen te zien.

Hoewel de verschillende walvissen het hele jaar te zien zijn, loopt het seizoen van april tot oktober. Dit betekent niet dat je buiten het seizoen geen tour kan doen.

Wil je mee met een georganiseerde tour op zoek naar walvissen? Kijk dan hier!

Whale watching in de winter vanuit Reykjavik

Reykjavik
Whale watching in Reykjavik

In de winter is het gewoon heel erg koud voor whale watching in Reykjavik. Ook het water kan ruiger zijn en de zichtbaarheid slecht. Dit zorgt ervoor dat er in de winter een grotere kans is op annulering van de tour. Een ander nadeel van een tour doen in de winter is dat de diversiteit aan walvissen kleiner is. Veel walvissen zijn richting de evenaar vertrokken om daar te overwinteren.

Maar er zitten ook voordelen aan een walvistour in de winter. Het is namelijk veel minder druk. Dit betekent dat je veel meer ruimte hebt op de boot zodat je er goed voor kan zitten (of staan) om de spectaculairste foto’s te nemen.

En hoewel de meeste grote walvissen richting de evenaar vertrokken zijn, heb je toch nog steeds een kans om er een paar te spotten. Sowieso zijn er het hele jaar door dolfijnen en bruinvissen te zien. En wie wil er nou niet onder het genot van een spectaculair winters uitzicht op zoek naar walvissen?

Wil je ook op walvissenexcursie? Het is aan te bevelen om je kaartjes tijdig te reserveren omdat whale watching een hartstikke populaire activiteit is.

 Je kan hier je kaartjes reserveren voor een whale watching tour vanuit Reykjavik.

Reykjavik bezienswaardigheden winter – Noorderlicht

weekend reykjavik

Er zijn verschillende opties om het noorderlicht te kunnen zien vanuit Reykjavik. Door in de stad te blijven of er zelf op uit te gaan. Ook zijn er diverse opties om een tour te doen. Zowel met een boot als met een bus of zelfs met een privégids.

De opties voor het noorderlicht zijn zo groot dat we een heel artikel hebben geschreven dat alleen maar over het zien van het Noorderlicht in IJsland gaat. Je kan daar de do’s en don’ts in terug vinden, waar je rekening mee moet houden en natuurlijk de verschillende opties voor het doen van tours.

Meteen een noorderlichttour boeken? Kijk hier!

Videy Island

citytrip reykjavik
Videy eiland, je komt hier gemakkelijk met de veerboot

Je kan dit eiland bijna aanraken vanaf het vasteland. Zo dichtbij ligt het. Met de Elding ferry kan je gemakkelijk oversteken. Het eiland is bijzonder vanwege de historische architectuur en de moderne cultuur. Je kan dit eiland lopend of fietsend verkennen. Eén van de oudste kerken van IJsland staat hier Net zoals het eerste stenen gebouw van IJsland.

Ook zijn er moderne beelden te vinden, zoals Yoko Ono’s Imagine Peace Tower lichtinstallatie (ja, echt! Van de Beatles). Tussen 9 oktober (Lennon’s verjaardag) en 8 december (Lennon’s dood) komt hier een enorme lichtstraal uit. Tijdens een heldere nacht kan het licht wel tot vier kilometer hoogte reiken.

Tjornin

De meest charmante vijver van de stad, een leuke bezienswaardigheid in Reykjavik. Rond de vijver staan groene bankjes en geschilderde huizen, bloembedden en bomen. Leuk om in de zomer een wandeling omheen te maken of om er in de winter te gaan schaatsen. Je ziet hier ook het hele jaar zwanen en eenden, die dankzij de geothermische warmte het hele jaar blijven hangen.

Nautholsvik geothermisch strand

Zwemmen in de zee in IJsland? Kan dat echt?! Jazeker! Door dit geothermische strand is dat zeker mogelijk. Om het strand heen is in de zee een muur gebouwd. Daardoor blijft het warme water op zijn plek en is het warm genoeg – namelijk 19°C – om er in de zomer een bad te nemen. In de winter is het wel koud om hier een duik te nemen, maar als je een echte avonturier bent, is het wel mogelijk.

Nachtleven in Reykjavik

ijsland reykjavik
Nachtleven Reykjavik

Het nachtleven in Reykjavik is hartstikke hip. Er zijn veel barretjes, en de sfeer is altijd heel erg vriendelijk, ook in de winter. De prijs van alcohol ligt misschien hoog, maar Reykjavik wordt ook al 20 jaar genoemd als één van de beste plekken ter wereld om het nachtleven in te duiken. De cafés en barretjes liggen geconcentreerd rond 101, in het stadscentrum. Alle cafés en barretjes hebben hun eigen thema en aankleding. Vele hebben een podium voor livemuziek. Vaak wordt er wel entree gevraagd als er een band speelt. Op vrijdag en zaterdag blijven de barretjes in de stad open tot 05.00 uur.

Paardrijden

reykjavik stedentrip
IJslandse paarden, Je kan deze paarden huren om er een tocht mee te maken.

Het IJslandse paard is de enige soort in het hele land. Er zijn ook veel strenge regels over paarden. Zo is het bijvoorbeeld verboden om paarden te importeren en als een IJslands paard is geëxporteerd, is het niet meer mogelijk om dit paard terug naar IJsland te halen.

De IJslandse paarden zijn te herkennen aan hun lange manen en pony-achtig uiterlijk. Deze soort bestaat al heel lang en heeft weinig last van ziektes. De paarden worden gebruikt voor wedstrijden, schaapherder en gewoon voor de lol.

Paardrijden is natuurlijk hartstikke leuk om te doen in de wilde natuur, maar er zijn ook minstens 10 stallen in de buurt van Reykjavik. Je kan hier een dag les nemen, een dagtour doen en zelfs een meerdaagse trek met paard is mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld de Golden Circle per paard afleggen, de Hekla vulkaan verkennen of trekken door Snaefellsnens of de westkust.

Blue Lagoon

reykjavik iceland

Als je in Reykjavik bent, mag je een bezoek aan de wereldberoemde Blue Lagoon natuurlijk niet overslaan.

The Blue Lagoon is de bekendste hotspring van IJsland en je hebt hier waarschijnlijk al wel eens foto’s van voorbij zien komen. De Blue Lagoon ligt op zo’n vijftien minuten rijden van het Internationale Vliegveld Keflavik.

Wil je alles over de Blue Lagoon weten? Lees dan verder in dit artikel dat helemaal over de Blue Lagoon gaat!

Golden Circle

harpa reykjavik

De Golden Circle is een 300 km lange route met Reykjavik als start- en eindpunt. Op deze route vind je veel leuke bezienswaardigheden, zoals het Thingvellir National Park met haar tektonische platen, een indrukwekkende waterval en prachtige natuur. Kortom, tijdens deze route krijg je een goed beeld van de IJslandse natuur.

Als je wat meer tijd hebt, dan is het zeker de moeite waard om deze route te rijden.

Als je geen tijd hebt om de route zelf te rijden en snel alle hoogtepunten van de Golden Circle wilt zien, boek dan een dagtour!

Boek hier je dagtour voor de Golden Circle vanuit Reykjavik.

Lees alles wat je over over de Golden Circle moet weten in dit artikel!

Lees ook onze andere IJsland artikelen!

Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.

Welke excursies in IJsland mag je echt niet missen?

Wil je een vulkaan bezoeken in IJsland?

Alles wat je moet weten over de Golden Circle in IJsland!

Lees hier alles over het noorderlicht in IJsland!

Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!

En natuurlijk alle tips en Trucs voor het huren van een auto in IJsland!

Reykjavik bezienswaardigheden kaart

De mooiste bezienswaardigheden zoals in het artikel genoemd kan je terugvinden op onderstaande kaart. Door op het sterretje te drukken kan je deze kaart opslaan in Google Maps op je telefoon of tablet.

Bezienswaardigheden in Reykjavik

updated: 07-02-22

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer