Home IJsland Vulkanen in IJsland bezoeken

Vulkanen in IJsland bezoeken

door Gwenn

Vulkanen zijn er in overvloed in IJsland, maar waarom is dat zo?

IJsland ligt op de tektonische platen van Noord-Amerika en Europa en door de verschuivingen van deze platen kunnen vulkanen uitbarsten en ontstaan. Zo kan een vulkaan voor een vulkanisch eiland zorgen of er ontstaat na een uitbarsting een nieuwe vulkaan.

IJsland heeft zowel slapende als actieve vulkanen en veel van deze vulkanen zijn ook te bezoeken! In dit artikel vertellen we meer over vulkanen IJsland!

Het land van ijs en vuur

ijsland vulkaan

IJsland wordt ook wel het land van ijs en vuur genoemd en dat is niet zonder reden. De voornaamste reden is natuurlijk dat IJsland meer dan 130 vulkanen heeft waarvan 30 vulkanen actief zijn. Deze kunnen op ieder moment uitbarsten en lava rivieren produceren.

Maar IJsland staat natuurlijk ook bekend om de met sneeuw bezaaide bergtoppen, enorm gletsjers en ijsvlakten.

Het verschil tussen een slapende vulkaan en een actieve vulkaan

vulkanische activiteit ijsland

Een vulkaan heeft eigenlijk drie standen waar je rekening mee kunt houden.

De slapende vulkaan is een vulkaan die niet actief is, maar op ieder moment weer kan ontwaken en uitbarsten. Een uitbarsting zorgt vaak voor een enorme hoeveelheid lava en enorme aswolken. Die voor veel overlast bij de lokale bevolking kan zorgen.

Actieve vulkanen barsten om de haverklap uit en dit zijn ook de gevaarlijkste vulkanen die er zijn.

De derde stand is de dode vulkaan en de benaming zegt het al. Deze vulkaan doet helemaal niets meer en zal dus nimmer meer uitbarsten.

De ene uitbarsting is de andere niet

eyjafjallajökull vulkaan

Als je denkt aan een vulkaanuitbarsting, dan denk je aan aswolken, lavarivieren, opborrelend magma en spuitende geisers. Maar de ene uitbarsting is zeker de andere niet.

Er zijn tig kleine uitbarstingen die niet eens een kopje in de lokale krant waard zijn terwijl je natuurlijk wel alles meekrijgt van grote uitbarstingen die veel schade aanrichten en veel slachtoffers eisen.

De vulkanen in IJsland barsten vaker uit dan je denkt, maar in 9 van de 10 gevallen maak je dit niet bewust mee.

De geologen die de vulkanen in IJsland monitoren natuurlijk wel. Uitbarstingen gaan ook gepaard met aardbevingen die natuurlijk waar te nemen zijn. Deze aardbevingen worden gemeten en de energie die bij een aardbeving vrijkomt wordt met de schaal van richter gemeten.

Wat is een vulkanische activiteit?

meest actieve vulkanen ijsland

Een vulkanische activiteit is te herkennen aan bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid lava die als een rivier van vuur langs de vulkaan stroomt. Maar kokende modderpoelen, geisers en gasuitstoten vallen ook onder vulkanische activiteiten.

Enorme aswolken die van kilometers ver te zien zijn behoren ook tot deze vulkanische activiteiten. Alleen actieve en slapende vulkanen kunnen vulkanische activiteiten veroorzaken. Dode vulkanen logischerwijs niet.

Welke vulkanische activiteiten kun je waarnemen?

  • Lava rivieren
  • Vulkanisch as
  • Aswolken
  • Spuitende geisers
  • Vliegende stenen
  • Kokende modderpoelen
  • Gasuitstoten
  • Dichte mist
  • Vliegende steenbrokken

Zijn er actieve IJslandse vulkanen?

actieve vulkanen ijsland

Op de dag van vandaag zijn er circa 30 actieve vulkanen in IJsland. Het land wordt ook niet zonder reden het land van ijs en vuur genoemd.

IJsland ligt op de breuklijn van de Noord-Amerikaanse tektonische en de Euraziatische tektonische platen. Deze platen bewegen al jaren en kunnen de druk in een vulkaan behoorlijk opvoeren. Met als gevolg dat een vulkaan uitbarst.

De uitbarsting van de Fagradalsfjall in maart 2021 was de recentste uitbarsting van een vulkaan in IJsland. Daarvoor is de Grímsvötn vulkaan uitgebarsten in 2011. Een jaar eerder was de bekende Eyjafjallajökull vulkaan nog uitgebarsten. Dat ook voor veel overlast in Noord-West Europa zorgde. De Katla vulkaan behoort ook zeker tot één van de actieve vulkanen van IJsland.

Vulkaanuitbarstingen kunnen een hoop invloed op het landschap en de natuur hebben. In zowel positieve als negatieve zin. Een enorme uitbarsting kan voor enorm veel schade aan de natuur zorgen. Terwijl het ook niet ondenkbaar is dat nabijgelegen steden en dorpen verwoest kunnen worden, maar dit laatste is in IJsland nooit gebeurd.

Geothermische veranderingen kunnen daarnaast voor andere natuurrampen zorgen, zoals enorme overstromingen. Omdat de hitte gletsjers kan laten smelten en hierdoor kan smeltwater ontstaan. Een pluspuntje is dat er mooie glinsterende gletsjers als gevolg van smelting ontstaan.

Wat is de meest actieve vulkaan van IJsland?

vulkaan bezoeken ijsland

Zonder twijfel is Grímsvötn de meest actieve vulkaan van IJsland. Gelegen onder een ijskap en de kans op overstromingen is dus zeer groot wanneer de vulkaan uitbarst.

De meest recente uitbarsting dateert uit 2011, maar het staat buiten kijf dat dit zeker niet de laatste keer was. Naast Grímsvötn zijn er nog 29 actieve vulkanen die op ieder moment kunt uitbarsten.

Dat zorgt niet alleen voor een mooi aanzicht, maar ook voor enorm veel spanning. Zeker wanneer je in de omgeving van de vulkaan verblijft.

Welke vulkanen zijn er in IJsland?

Hoeveel vulkanen heeft ijsland

Schrik niet, maar in totaal heeft IJsland 130 vulkanen! Die we logischerwijs niet allemaal onder de loep gaan nemen, maar we bespreken wel de bekende vulkanen. Die ook nog eens te bezoeken zijn!

Je hoeft niet bang te zijn dat er iets misgaat tijdens een tour, want logischerwijs worden deze vulkanen in de gaten gehouden. Bij een minimale kans op gevaar wordt er geen wandeling naar het vulkanische gebied ondernomen.

Gevormd door vulkanen

skogafoss ijsland

Je zou kunnen stellen dat IJsland gevormd is door vulkanen en vulkaanuitbarstingen. Door de uitbarstingen ontstaan nieuwe eilanden, gebieden, gebergten en kliffen die bijvoorbeeld op de dag vandaag zijn bezaaid met spectaculaire watervallen. Waarvan bijvoorbeeld Skogafoss de bekendste is.

Wist je ook dat sinds de middeleeuwen ruim 1/3 deel van alle lava output ter wereld in IJsland naar de oppervlakte kwam? Vrij logisch als je ook weet dat dat er in de afgelopen 200 jaar meer dan 11 vulkanen in IJsland zijn uitgebarsten.

Wat zijn de kansen op een nieuwe uitbarsting?

Fagradalsfjall

De kans op een nieuwe uitbarsting is er altijd. Maar alleen bij de 30 actieve vulkanen in IJsland. Deze worden natuurlijk nauwlettend in de gaten gehouden en tours en excursies worden afgeblazen als er ook maar een kleine kans op een nieuwe uitbarsting bestaat.

De meest recente uitbarsting was een zeer kleine uitbarsting van de vulkaan Fagradalsfjall.

Wandelen naar Fagradalsfjall vulkaan

wandelen naar Fagradalsfjall ijsland

Trek door de IJslandse hooglanden en aanschouw het mooie groene lava mos in de Geldingadalur-vallei. De vulkanische uitbarstingen van de IJslandse vulkaan Fagradalsfjall zijn bijzondere momenten. Waar de erkende gids je veel over kan en gaat vertellen tijdens de 8 kilometer lange wandeling. En wees gewaarschuwd, want de vulkaan is in maart 2021 voor het laatst uitgebarsten!

Wees gerust, want het ging slechts om een kleine uitbarsting en de gids neemt je echt niet mee als er ook maar een minuscule kans bestaat dat er tijdens de tocht een vulkaanuitbarsting plaatsvindt.

Je kunt ook voor een tour naar Fagradalsfjall kiezen waar tijdens de wandeltocht een pitstop wordt gemaakt bij de geothermische verwarmde wateren van de Blue Lagoon. Waar je even kunt ontspannen en genieten van de prachtige omgeving.

Boek hier de wandeling met gids naar de Fagradalsfjall.

Boek hier de tour naar de Fagradsalsfjall in combinatie met een bezoek aan het Blue Lagoon.

Geothermische tour vanuit Reykjavik

Geldingadalur vallei

Kies voor een mooie geothermische tour vanuit Reykjavik. Je wandelt samen met een erkende gids naar een plaats van een vulkanische uitbarsting en je bezoekt de brug tussen de verschillende continenten.

Zo ben je slechts enkele stappen verwijdert om van Europa naar Noord-Amerika te wandelen. En je kunt natuurlijk van de prachtige omgeving genieten. Waar geothermische energie nog steeds zichtbaar is in de vorm van rokende geothermale gebieden! Bekijk ook de vuurtoren van Reykjanesviti en bewonder de hete bronnen van Gunnuhver.

Met deze tocht ben je circa 10 uur onderweg.

Boek hier de tour geothermische tour rond vulkaanuitbarstingen.

Bezoek de Katla vulkaan

ijsgrot katla vulkaan ijsland

De Katla vulkaan is één van de meest actieve vulkanen in IJsland. Des te leuker en spannender is het om de vulkaan te bezoeken. Met de jeep kun je naar de vulkaan reizen en de gletsjer Mýrdalsjökull en de bijbehorende unieke ijsgrot bewonderen.

Katla behoort zeker tot één van de actiefste vulkanen in IJsland, maar het prachtige gebied is meer dan een bezoekje waard. Terwijl er bij een minimaal risico een streep door de rekening gaat. Dus je hoeft je zeker geen zorgen te maken dat je tijdens een bezoek aan één van de beroemdste vulkanen gevaar loopt.

Wist je ook dat het vulkanisch systeem van Katla in verbinding staat met de vulkaan Eyjafjallajökull? Dat houdt in dat Katla meestal binnen 5 jaar tot uitbarsting komt als Eyjfafjallajökull is uitgebarsten. En andersom! Niet dat je veel aan die info hebt, maar misschien is toch alvast een leuk weetje die je ongetwijfeld ook e horen krijgt als je een tour of excursie naar Katla boekt.

Boek hier je tour naar de Katla vulkaan en de ijsgrot.

Wandelen door een lavatunnel

bezoek een lavatunnel in IJsland

Het wandelen door een lavatunnel staat bij menig liefhebber niet op de bucket list, maar een unieke ervaring is het des te meer. Met een jeep tour kun je afreizen naar Raufarhólshellir. Eén van de grooste lavagrotten in IJsland.

De lavatunnel die duizenden jaren geleden is ontstaan, is een attractie die ieder jaar veel toeristen trekt. De tour duurt maar een uurtje en de erkende gids vertelt je meer over hoe de tunnel is ontstaan. Probeer wel de aandacht erbij te houden, want de fascinerende lavaformaties slokken echt al jouw aandacht op!

Boek hier je tour naar de lavatunnel!

Dagtour naar de Thrihnukagigurvulkaan

Thrihnukagigurvulkaan bezoeken

De Thrihnukagigurvulkaan is een uniek natuurfenomeen dat je kunt bezoeken. De krater is 120 meter diep en zo kom je dus in de mond van de vulkaan terecht. De laatste uitbarsting van de vulkaan was ruim 4000 jaar geleden. Dus het zou wel heel toevallig zijn dat de vulkaan ontwaakt op het moment dat je daar een selfie maakt.

De wandeltocht duurt circa 6 uur en voordat je bij de krater bent aangekomen trotseer je eerst de mooie lavavelden. Die al een attractie an sich zijn. De vulkaan is één van de meest bekende vulkanen in IJsland en is zonder twijfel een gebied dat je absoluut niet mag missen tijdens jouw bezoek aan het land van ijs en vuur.

Boek hier je tickets voor het bezoeken van de Thrihnukagigurvulkaan.

Krafla vulkaan en Leirhnjukur lavavelden

krafla vulkaan bezoeken

Een mooie wandeling over de Leirhnjukur lavavelden is een geweldige ervaring. De lavavelden zijn ontstaan dan de grote uitbarsting van de Krafla vulkaan en is zonder twijfel een locatie in IJsland die je niet mag overslaan.

Tijdens je wandeling zie je sputterende geisers en blauw helder water. Het gebied kun je ook op eigen initiatief bezoeken en je hebt geen gids of tour nodig om van dit betoverende gebied te kunnen genieten.

De laatste uitbarsting van Krafla dateert uit 1984. Toen ruim 9 erupties over een periode van 9 jaar voor een kloof van circa 7,5 kilometer zorgden. Tot op de dag vandaag kun je nog steeds de borrelende modderpoeltjes en geothermische krachten in de vorm van rokende geothermale gebieden waarnemen.

Wandelen en genieten in de IJslandse hooglanden

askja vulkaan ijsland bezoeken

De enorme caldera van de Askja vulkaan is tijdens de laatste ijstijd ontstaan. Dyngjufjoll is een vulkanische bergketen in het lavaveld Odadahraun en is op de dag van vandaag een mooie locatie om te bezoeken! Hoewel dat slechts enkele decennia nog niet het geval was.

De krachtige en bekende uitbarsting van de Askja vulkaan in 1961 zorgde voor veel overlast, maar anno 2022 kun je dit gebied uitstekend bezoeken. Bijvoorbeeld door een paardrij-excursie te boeken. Zo verken je met een vriendelijk IJslands paard het wonderschone natuurgebied en de Askja vulkaan.

De ongerepte natuur bewonderen

bijzondere natuur ijsland

Vulkanische gebieden zijn zeer interessant en spannend om te bezoeken, maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat je liever de ongerepte natuur van IJsland aanschouwt.

Gelukkig zijn er nog genoeg gebieden waar je kunt genieten van prachtige watervallen en natuurlijk het Noorderlicht. Maar IJsland is ook een prima bestemming om bijvoorbeeld het avontuur op te zoeken met een ATV of om met een boot walvissen in de Atlantische Oceaan te spotten.

Lees in dit artikel meer over het rijden van de ringroad.

In dit artikel kun je meer lezen over de Golden Circle.

Reistip, snorkelen tussen de tektonische platen van IJsland

duiken silfra kloof ijsland

Een enorme leuke activiteit tijdens je bezoek aan IJsland is de boottocht naar de Silfra-kloof. Daar kun je snorkelen tussen de twee drijvende tektonische platen van Noord-Amerika en Europa. Een geweldige en unieke ervaring die je niet snel zult vergeten! Laat je betoveren door het bijzondere wilde leven en de verbazingwekkende kleuren en verken het gebied op je eigen tempo. Het is wel één van de populairste excursies in IJsland, dus op tijd reserveren is een must!

Boek hier je snorkelavontuur in de Silfra-kloof!

Rondreis IJsland

rondreis ijsland

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om een rondreis door IJsland te maken? En heb je geen zin om zelf een auto te huren en alles te plannen?

Dan is een georganiseerde rondreis wat voor jou. De route en activiteiten zijn al helemaal uitgestippeld en ook hoef je je geen zorgen te maken over slaapplaatsen.

Bij Riksjatravel heb je keuze uit verschillende rondreizen. Als wat je zoekt hier niet tussen zit, dan is het ook mogelijk dat zij voor jou een reis op maat samenstellen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je alles kunt zien wat op je lijstje staat!

Kijk hier verder!

Lees ook onze andere IJsland artikelen!

Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.

Welke excursies in IJsland mag je echt niet missen?

Alles wat je moet weten over de Golden Circle in IJsland!

Lees hier alles over het noorderlicht in IJsland!

Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!

En natuurlijk alle tips en Trucs voor het huren van een auto in IJsland!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer