Home Indonesië De complete gids voor Ubud, Bali!

De complete gids voor Ubud, Bali!

door Gwenn

Ubud is een agglomeratie van veertien dorpjes ten zuidoosten van het midden van Bali. Het centrale gedeelte van de stad is de afgelopen decennia verworden tot één van de meest toeristische plekken ter wereld, en een thuishaven voor reizigers die in Ubud hebben besloten te verblijven voor de lange termijn. Laat je hierdoor echter niet demotiveren – Ubud is een absolute must visit tijdens élk verblijf in Bali!

Niet alleen bevind je je hier in het midden van de klassieke ansichtkaartbeelden van prachtige rijstvelden, ook is Ubud het culturele centrum van het eiland.

Ubud ligt geografisch dicht bij Kuta en Denpasar, en is daarmee makkelijk en relatief goedkoop te bereiken op veel verschillende manieren.

Omdat Bali een eiland is, loont het de moeite om je trip naar Ubud ‘slim’ te plannen: zorg niet dat je steeds heen en weer aan het reizen bent vanaf Kuta.

Ubud bezoeken: welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Ubud Palace

Ubud Palace

Het Ubud Palace ( Puri Saren Agung Ubud) is één van de bezienswaardigheden die je echt een bezoekje waard is als je in Ubud bent. Het Ubud Palace biedt interessante en unieke dingen om te zien tijdens je vakantie in Bali.

Het is niet voor niets dat het Ubud Palace erg populair is onder de touristen die op vakantie gaan naar Ubud.

Het was een belangrijk gebouw in 1800 toen de top Balinese kunstenaars naar Ubud kwamen om hun kunsten te laten zien. Verwacht geen enorm paleis, het is eerder een mini paleis. In 15 minuten kun je hier doorheen lopen.

Maar toch is er veel te zien als je op de details let. In het steen zijn vele details gehouwen zoals maskers, versieringen, en apen.

Goa Gajah Cave

Bali Ubud

Goa Gajah betekent “olifantengrot” in het Indonesisch. Het is de moeite waard om hier een gids voor te nemen omdat er binnen geen enkele uitleg te vinden is.

Bij de ingang naar de Olifantengrot staan er vrouwen die je een sarong proberen te verkopen. Het is de bedoeling dat je hier je benen mee bedekt voordat je de tempel binnen gaat. Je kunt er voor kiezen om er hier één te kopen of je kunt er één huren bij de ingang van de tempel.

De sarongs die te koop worden aangeboden zijn mooier, maar betaal er niet meer dan Rp 30.000 voor. Dit betekent dat je een beetje moet onderhandelen over de prijs.

Een sarong is trouwens handig om te hebben. Het is namelijk bruikbaar voor veel dingen zoals: zonbescherming tijdens het fietsen, voor andere tempels, op het strand etc.

Onderneem de Campuhan Ridge Walk

Campuhan Ridge Walk

In tegenstelling tot andere bestemmingen is Ubud, ondanks het massatoerisme van de laatste jaren, nog steeds een parel.

Voornamelijk het landschap dat bestaat uit dicht begroeide valleien met rivieren en rijstterrassen, is wat bezoekers vanuit de hele wereld naar deze relatief kleine plek brengt (in Ubud wonen maar een kleine tienduizend mensen).

De Campuhan Ridge Walk is een kleine route op stenen met een lengte van zo’n twee kilometer. De uitzichten en landschappen die je ziet gedurende het wandelen zijn werkelijk het droombeeld van een typische reis naar Indonesië. Daarom alleen al is deze wandeling zeker de moeite waard!

Hou er rekening mee dat er geen schaduw is te vinden tijdens deze wandeling. Ga daarom ‘s morgens vroeg!

Ubud Monkey forest

ubud Monkey Forest

Je leest veel verhalen dat de apen in het Ubud Monkey Forest agressief zijn en ze je aanvallen als je eten bij je hebt. Dit is waar, maar zolang je je aan de waarschuwingen houd die je in het hele Monkey Forest kunt vinden is er niets aan de hand.

  • kijk de apen niet in de ogen
  • lok ze niet met eten
  • en aai de apen niet, ook niet als ze op je schouder gaan zitten!

Neem deze regels in het Monkey Forest serieus! Je zult de eerste niet zijn die gebeten wordt! Dus hou afstand en laat eventueel eten in je tas!

Het Monkey Forest is erg mooi. Het is omgeven door oerwoud en bijzondere architectuur. Het is net alsof je op de set loopt van een Indiana Jones film. Dus zelfs als je de apen eng vind, geniet dan van de omgeving van het Monkey Forest via de Monkey Forest Road.

Bekijk een traditionele dansvoorstelling

ubud indonesië

In Ubud kun je naast het genieten van de natuur, ook genieten van de Balinese cultuur (of, zoals in Pura Taman Saraswati, het ‘water paleis’ van Ubud, tegelijkertijd).

De meeste voorstellingen zijn dansvoorstellingen waar je, meestal in de openlucht te midden van een mooie omgeving, vele traditionele dansen te zien krijgt.

Over het algemeen worden alle dansvoorstellingen ’s avonds gehouden. De bekendste dans heet Kecak – dit is een soort rituele dans met een erg spiritueel tintje. Een waar spektakel van maskers, poppen en geesten.

Doe een kookworkshop

reizen ubud

Één van de grootste uitingen van cultuur is de keuken. Ubud biedt een rijk scala aan locaties waar je een kookcursus kunt volgen. Dit is een ideale manier om even af te wijken van het standaard reisschema – even geen attracties bezoeken, even weg van het plannen van routes en even weg van reizen met het openbaar vervoer en chronisch slaaptekort.

Blijf een extra nacht langer in Ubud, en kies er voor om een dagje niets te doen met als afsluitende avond een kookworkshop. Prijzen liggen rond de 20 euro per (volwassen) persoon.

Een aantal voorbeelden van plekken waar je kookcursussen op Ubud kunt volgen zijn Canting Bali Cooking Class, The Lesung Bali en Ketuts Bali Cooking Class.

Extra tip: het loont altijd de moeite om het grote aanbod van kooklessen te vergelijken, en de reviews ervan te bekijken. Doe je huiswerk, en kom niet voor een teleurstelling te staan!

Ook kun je deze authentieke kookles volgen in een lokaal dorp.

Bezoek een aantal musea

reisgids ubud

Ubud is niet voor niets de Balinese ‘hoofdstad van de cultuur’. In en rondom de plaats vind je een aantal vrij unieke musea, die je niet snel op andere plekken vindt.

Een voorbeeld hiervan is het ‘Huis van de Maskers’, waarin je verschillende maskers uit allerlei Aziatische culturen (ook van buiten Bali of Indonesië) kunt zien.

Andere musea die je kunt bezoeken zijn onder andere het museum Puri Lukisan en Rudana – beide musea die traditionele Balinese kunstwerken tentoonstellen.

Wat te doen in de omgeving van Ubud?

Bezoek de bekendste rijstvelden van Tegalalang

Ubud: rijstvelden van Tegalalang

Op zo’n tien kilometer ten noorden van Ubud vind je één van de mooiste rijstterrassen van Bali – de rijstvelden van Tegalalang!

De akkers zijn door UNESCO officieel aangemerkt als werelderfgoed en zijn een ware lust voor het oog. De lichtgroene met palmbomen afgewerkte terrassen liggen op een paar honderd meter boven zeeniveau (waar de temperatuur het gunstigst is voor de rijst om te groeien).

Rondom de groene rijstvelden vind je verschillende schattige eetgelegenheden waar je kunt genieten van een smoothie, fruit, of grote maaltijd met één van de beste uitzichten waar je ooit tijdens een restaurantbezoek tegenaan zult kunnen kijken. Een voorbeeld hiervan is het veel aangeraden Kampung Cafe dat gevestigd is in het gelijknamig resort.

Liever de rijstvelden met een gids bezoeken? Zodat je echt de mooiste plekjes ziet? Kijk dan hier!

Bali Swing

Bali swing

Je hebt hier vast al wel talloze fantastische foto’s over voorbij zien komen. Dus tijd dat je zelf op deze schommel gaat zitten!

Er zijn 5 verschillende schommels die varieren in hoogte ( 5m, 10m, 15m, 20m en 78m), schommels waar je met z’n tweeen op kan zitten, en een soort nesten. Dit allemaal met een prachtig uitzicht op de vallei en een waterval.

De schommels zijn erg populair. Boek dus op tijd je ticket!

Pura Tirta Empul tempel

wat te doen ubud

Niet ver van Tegalalang vind je de tempel Pura Tirta Empul, dit is één van de belangrijkste hindoeïstische tempels op het eiland en een highlight op je reis door Bali. Het is een waterbassin welke historisch werd (en wordt) gezien als “heilige waterbron”.

Naast de Tirta Empul tempel vindt je ook de Gunung Kawi tempel. Gunung Kawi is een andere Hindoeïstische tempel die je niet kunt missen – de tempel is gemaakt van een uitgehouwen klif, en daarmee uniek in zijn soort.

Kanto Lampo Waterval

vakantie ubud

Kanto Lampo is een verborgen terraswaterval vlakbij Ubud. Ok, de waterval is misschien niet helemaal verstopt, maar hij is zeker minder toeristisch als veel andere watervallen op Bali zoals bijvoorbeeld de populaire Tegenungan waterval.

Om er te komen, gebruik google maps. Hou de lokale borden in de gaten voor de juiste ingang. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het bezoeken van deze waterval.

Het gebied van de waterval is redelijk klein. Nadat je de ingang bent gepasseerd, loop je naar beneden over de trappen. Dan zie je de waterval aan je rechterkant. Er is niet veel anders te doen dan het bekijken van de waterval en het zwemmen in de rivier, maar het is een goede plek voor het maken van een foto!

Huur een scooter en verken de omgeving van Ubud

scooter huren ubud

De omgeving van Ubud, bestaande uit meerdere kleine dorpjes te midden van prachtige exotische natuurlandschappen met af en toe een waterval, leent zich perfect voor een kleine tocht met de scooter.

Een scooter huren kost vaak maar enkele euro’s per dag, en brandstof is op veel plekken langs de weg voor weinig geld te vinden.

Een aantal plekken om onderweg te stoppen zijn Bali Pulina (waar overigens ook een zipline aanwezig is), en de watervallen Tukad Cepung en Tegenungan.

Een aantal leuke eindpunten om je scootertrip omheen te organiseren zijn Jatiluwih (waarbij je in de buurt nog meer prachtige reisvelden vindt), Munduk (met een nóg breder aanbod aan watervallen) en Tabanan (een regio met nog veel meer authentieke Hindoeïstische tempels).

Zie Ubud als voorproefje, en bekijk waar je daarna verder heen wilt!

Wil je van te voren alvast een scooter huren? Kijk dan hier!

Bezoek een aantal Hindoeïstische tempels in Ubud

ubud tempels

Indonesië is formeel een archipel van honderden verschillende eilanden – elk eiland met een unieke taal, cultuur en volk.

In tegenstelling tot het grootste gedeelte van de rest van Indonesië is Bali niet Islamitisch, maar Hindoeïstisch. Dit merk je meteen als je aankomt en door de straten loopt: de versieringen zijn er anders, overal op straat zie je offers die gelovigen hebben gebracht, en de houding jegens toeristen kent tevens een ander karakter.

Naast de hierboven genoemde tempels (Tirta Empul en Gunung Kawi) ten noorden van Tegalalang, vindt men in de regio van Ubud veel andere tempels.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Goa Gajah (een erg oude tempel waarvan sommige stukken gedateerd worden tot de negende eeuw!),
  • Kehen (met een prachtige trap die naar boven leidt, als op een soort terras, een echte aanrader)
  • Yeh Pulu.

Het Bahasa (de tak van talen die men spreekt in Indonesië en Maleisië) woord voor tempel is ‘Pura´. In de meeste, al dan niet alle, tempels is het verplicht om een Sarong te dragen – dit is een typisch Aziatisch kledingstuk welke voornamelijk bekend is vanuit India en Bangladesh.

Leuke dagtrips vanuit Ubud

Als je je afvraagt wat je nog meer kunt doen in Bali, overweeg dan een dagtrip! Het is aan te bevelen om hier een tour voor te boeken. Het maakt alles gewoon een stuk makkelijker en je hoeft je nergens zorgen over te maken!

Mount Batur wandeling bij zonsopkomst

bezienswaardigheden Ubud

Een fantastische wandeling waarbij je bij een waanzinnig uitzichtpunt terecht komt.

De wandeling is kort en niet supermoeilijk, maar het uitzicht is echt fantastisch. De berg Batur ligt naast de berg Agung, dus op een heldere dag kun je Agung zien liggen en fantastische foto’s maken. En doordat je vroeg begint, ben je om 9 uur al klaar met het beklimmen van een vulkaan!

Daarna kun je heerlijk genieten in warmwaterbronnen.

Maar waarom staat deze dan onder dagtrips als je al zo vroeg klaar bent? Je staat natuurlijk supervroeg op. En na de wandeling moet je nog 1 a 1,5 uur terug rijden naar je hotel. Waarschijnlijk wil je dan nog even uitrusten, dus plan deze dag niet overvol!

Boek hier je tour met een bezoek aan Mount Batur en warmtebronnen na afloop!

Dagtour langs alle hoogtepunten voor je Instagram!

te doen in ubud

Maak de perfecte instagram content waarmee je je volgers jaloers maakt tijdens deze dagtocht. Je gaat naar alle bekende plekken.

Het mooie van deze tour is dat alle toegangsprijzen zijn inbegrepen, net als de deskundige gids die onderweg allerlei leuke weetjes over Bali met je deelt.

Je bezoekt onder andere de hindoetempel Pura Lempuyang, “poort naar de hemel”, Titra Gangga, de rijstvelden en de beroemde jungle schommel. En nog veel meer!

Voor meer informatie en het boeken van deze tour, kijk hier!

Maak een dagtrip naar Nusa Penida

verblijven ubud

Nusa Penida is een redelijk onontwikkeld eiland in het zuid oosten van Bali. Hier zul je geen beach clubs, organische cafés of trendy restaurants vinden. Maar, je vindt hier wel een aantal van de meest fotogenieke plaatsen van Bali.

Hoewel het handiger is om deze dagtrip vanuit Seminyak te doen, is het ook mogelijk om vanuit Ubud te vertrekken. Je moet alleen vroeg op staan.

Je stapt vervolgens aan boord van een snelle speedboot en vaart vervolgens naar Nusa Penida. Op Nusa Penida vindt je geweldige duik- en snorkel mogelijkheden en het is een fantastische plek om de dag door te brengen.

Voor meer informatie en het boeken van een tour, kijk hier.

Vervoer in Ubud

vervoer Ubud

Scooters huren

In Ubud kun je je het makkelijkst verplaatsen op een scooter, net als in de rest van Bali. De straten zijn best wel smal (en het is heel druk) dus de kans is groot dat je verkeersopstoppingen tegenkomt. Het is makkelijker om deze opstoppingen te trotseren op een scooter.

Het huren van een scooter is niet duur en je kunt ze overal krijgen. Ook over brandstof hoef je je geen zorgen te maken. Overal aan de kant van de weg is dat verkrijgbaar.

Taxi regelen

Er rijden veel taxi’s op Bali en het is niet moeilijk om er één te vinden. Je kunt je accomodatie vragen om er één voor je te regelen. Ook op straat zijn er meer dan genoeg taxi’s te vinden!

Hou er wel rekening mee dat de kans aanwezig is dat je vast komt te zitten in het verkeer.

Auto met Privechauffeur

Ook is het mogelijk om een auto met privechauffeur te huren voor een hele dag. Deze chaffeur brengt je overal naar toe waar je maar wilt. En dit voor een vast bedrag.

Zelf heb ik ook een auto gehuurd met privechauffeur. Deze man heeft mij het halve eiland laten zien en wist alle mooie plekjes. Ik was er erg blij mee want in de auto heb je airco, je hoeft niet steeds te zoeken naar vervoer en omdat het een vaste prijs is, hoef je je ook geen zorgen te maken over kosten. Bovendien is een auto met privechauffeur helemaal niet duur!

Uber – GOJEK – Grab

Hoewel bovenstaande diensten wel beschikbaar zijn, zijn ze er in Indonesie geen fan van. Overal op Bali vindt je borden met anti Uber/GOJEK/Grab teksten. Bovendien zijn deze services niet legaal

Het hangt echt af van het gebied waar je in verblijft of je bovenstaande service kunt krijgen. Als je zeker van je zaak wilt zijn, kun je beter een scooter huren, taxi nemen of een prive chauffeur huren, zeker in Ubud.

Beste reistijd Ubud

Het regenseizoen duurt van november tot maart. Het droge seizoen is van april tot oktober. De temperatuur varieert een beetje door het jaar heen.

De beste reistijd is in het droge seizoen. Hou er rekening mee dat het in juli en augustus hoogseizoen is en het dan erg druk is in Bali.

Waar verblijven in Ubud?

Villa met privé zwembad

ubud villa huren

11 on Kajeng

Eén van de beste dingen aan Bali is dat je in luxe villa’s kunt verblijven voor betaalbare prijzen. 11 on Kajeng is de perfecte plek om dit te doen.

Deze mooie villa in Ubud heeft een elegant interieur en een fantastische atmosfeer. Hoewel er maar een handvol van deze villa’s beschikbaar zijn, zijn ze allemaal even fantastisch!

Je hebt de beschikking over een ruime leefruimte, een privézwembad, een zonneterras en een tropische tuin. Al met al is 11 on Kajeng een droomplek om te verblijven in Ubud!

Voor foto’s en actuele prijs, kijk hier.

Nau Villa Ubud

Gelegen vlakbij de Titra Empul tempels en de Tegallalang rijstvelden, is Nua Villa Ubud een serene oase van rust. Het is één van de beste plekken om te verblijven in Ubud.

Elke villa beschikt over een privézwembad. Vooral ‘s nachts is dit magisch onder de heldere sterrenhemel!

De villa is op een typische Balinese manier afgewerkt en biedt comfort van top klasse. Het fantastische ontbijt is de kers op de taart. Een verblijf in deze 4-sterren villa is een ervaring om nooit meer te vergeten!

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Luxe Hotels

verblijven in ubud

Kayon Jungle Resort

Met 38 mooie kamers, gelegen in de jungle, is dit de plek om aan het drukke Bali te ontsnappen. Maar wel dichtbij Ubud om deze stad te verkennen.

Naast de fantastische service, is elke kamer uitgerust met het comfort die je van een luxe hotel mag verwachten.

Nip van je cocktail aan de rand van het zwembad, ga golven op de bijbehorende golfbaan, relax in de sauna of neem een massage. Dit behoort allemaal tot de mogelijkheden van dit resort! Daarnaast is er een shuttleservice richting Ubud.

Als je wat meer avontuurlijk bent, overweeg dan om een scooter te huren om het Tegalalang rijstveld te verkennen.

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Four Seasons Resort Bali At Sayan

Als je op zoek bent naar een super-de-luxe 5-sterren resort, dan is het Four Seasons Resort Bali At Sayan de plek waar je moet zijn.

Het ligt op 10 minuten rijden van de beste bezienswaardigheden van Ubud. Dit mooie resort biedt de gasten een luxe ervaring in een ontzettend mooie omgeving.

Het resort beschikt over 18 suites en 42 privévilla’s waarvan sommige een privézwembad hebben. Je kunt geen mooiere plek in Ubud vinden om te verblijven!

Ook zijn er 2 zwembaden, een spa en twee restaurants in het hotel. Ook is er een spectaculaire hangbrug met fantastische uitzichten.

Geen wonder dat dit hotel populair is onder sterren, voor huwelijksreizen, stellen en andere reizigers die van luxe houden.

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Middenklasse Hotels

hotels ubud

Chapung Sebali

Chapung Sebali is een mooi luxe resort in Ubud. Het ligt tussen de heuveltoppen van de Balinese jungle.

Ondanks de rustige locatie, ligt dit 5-sterren resort maar op 10 minuten rijden van het centrum van Ubud. Je kunt vanuit deze plek gemakkelijk de omgeving van Ubud verkennen.

Het resort heeft ruime kamers en privévilla’s met uitzicht op de Wos River Vallei. Sommige villa’s hebben de beschikking over een privézwembad. De binnenplaatsen zijn omgeven door tropische tuinen.

Chapung Sebali is de perfecte plek in Ubud voor stellen!

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Komaneka at Bisma

Komaneka at Bisa is onderdeel van het prestigieuze Komaneka Resort en een goede plek om in Ubud te verblijven.

Het ligt op een heuveltop niet ver van het culturele hart van Ubud. Dit mooie luxe resort biedt een geweldig uitzicht over de Campuhan River Valley, gevuld met palmbomen en rijstvelden.

Naast de geweldige omgeving, het luxe interieur, de ruime kamers met balkon en alles wat je mag verwachten van een 4-sterrenhotel, zijn er ook 2 zwembaden, een spa en een restaurant.

Maar het beste voor een verblijf hier, zijn waarschijnlijk de betaalbare prijzen.

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier!

Budget

overnachten ubud

Artotel Haniman Ubud

Artotel Haniman Ubud is een goede plek om in Ubud te verblijven. Helemaal als je op zoek bent naar een betaalbaar 4-sterren boutiquehotel.

Dit hotel bevindt zich op loopafstand van de drukke straten en bezienswaardigheden van Ubud. Je vindt hier 22 verschillende ruime kamers en elke kamer heeft z’n eigen kunstwerk gemaakt door Kemal Ezedine.

Het restaurant van het hotel serveert lekker eten, terwijl het zwembad de perfecte plek is om af te koelen nadat je door Ubud hebt gestruind.

Ook de spa is een geweldige plek om lekker te ontspannen.

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Arya Wellness Retreat

Als je op zoek bent naar een uniek hotel in Ubud, dan is het Arya Wellness Retreat wat voor jou!

Dit mooie 3-sterren resort is de perfecte plek voor reizigers die op zoek zijn naar een eco-vriendelijk verblijf in Ubud. Het heeft mooie lichte privékamers of slaapzalen voor 4 personen.

Het beste van dit hotel zijn de geweldige wellness activiteiten die je hier kunt doen. Je kunt mee doen aan yoga of pilates lessen of meditatie.

Je kunt genieten van het gezonde eten, veel is vegetarisch of vegan, in het hippe restaurant of aan het heerlijke zwembad!

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Hoe kom je in Ubud?

naar ubud reizen

Ubud ligt in het midden van Bali en als je naar Ubud wilt vliegen, vlieg je op Denpasar Bali Airport.

Vanaf hier kun je een auto huren of een taxi of bus nemen naar Ubud. Het eiland is niet heel groot, maar toch kan het wel even duren voordat je op je eindbestemming aankomt. Dit vanwege het drukke verkeer en de smalle wegen.

Ook is het mogelijk om van te voren je transfer te boeken. Dat scheelt weer het in de rij staan voor een taxi!

Boek hier je transfer.

Vakantie Ubud, Bali boeken

op vakantie naar ubud

Hoewel het ontzettend leuk is om je vakantie naar Ubud zelf te organiseren, heb je hier misschien wel geen zin in.

Geen nood! Via Tui boek je al een compleet verzorgde vakantie naar Ubud.

Kijk hier voor de mogelijkheden!

Meer lezen over Bali?

Kuta, Bali: Zon, zee en stranden!

Canggu, Bali: De volledige gids!

Denpasar, Bali: Complete gids met bezienswaardigheden!

.

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer