Home Kroatie Plitvice meren! Wat moet je weten?

Plitvice meren! Wat moet je weten?

door Gwenn

Ongeveer op 100 kilometer afstand van de Kroatische kust, vindt je deze natuurlijke nationale schat van Kroatië: Plitvice meren Nationaal Park, oftewel Plitvička Jezera. Het staat bekend om zijn prachtige meren, geweldige rotsformaties en natuurlijk de fantastische watervallen. De Plitvice meren zijn zeker wel een bezoekje waard!

In deze gids vindt je alles wat je moet weten als je de Plitvice meren wilt bezoeken, hoe je er komt, waar je kunt verblijven en wat je kunt verwachten tijdens je bezoek.

Over het Nationaal Park Plitvice meren

Nationaal park Plitvice meren Kroatië

Het park is meer dan 30.000 hectare groot en ligt in de Dinarische Alpen. Het Plitvice Meren Nationaal Park is Kroatisch grootste Nationale park. Het park is opgericht in 1949 en het werd in 1979 tot Unesco-werelderfgoed verklaard. Dit zowel vanwege zijn ecologische waarde als geologische waarde.

Het Nationaal Park biedt fantastische uitzichten op watervallen die uitkomen in smaragdgroene meren. In het park vindt 16 verschillende meren, ontelbaar veel watervallen en twee rivieren. Ook zijn er verschillende wandel- en fietspaden.

Je bezoek kan variëren tussen één dag of meerdere dagen. Dit is afhankelijk van de activiteiten die er wilt doen.

Ben je er klaar voor om je avontuur bij de Plitvice meren te plannen? Lees dan snel verder voor meer tips over hoe je er komt, waar je kunt verblijven en wat je kunt eten!

Hoe kom je bij de Plitvice Meren?

reistips plitvice meren

Je kunt naar het Franja Tudman vliegveld vliegen in Zagreb of rijden. Vanuit Amsterdam is het ongeveer 1500 km rijden en je doet daar ongeveer 15 uur over, zonder pauze. In mijn ervaring is dit goed te doen. Het park is toegankelijk met de auto, de bus of met de fiets.

Er zijn twee ingangen naar het Plitvice Meren Nationaal Park. Ingang 1 ligt aan de noordzijde en ingang 2 ligt aan de zuidzuide. Vanuit beide ingangen zijn er verschillende wandelpaden te volgen.

Ingang 1 ligt op 134 km van het Franjo Tudman vliegveld in Zagreb

Ingang 2 ligt op 155 km van Rijeka Internationaal vliegveld.

Als je van plan bent om te vliegen, dan is het wel gemakkelijk om een auto te huren, bijvoorbeeld bij Sunnycars.

Kaarten kopen voor Plitvice meren

Voor toegang tot het park moet je kaarten kopen. Sinds 2019 is het verplicht om dit online te doen. Kaarten voor de Plitvice meren kun je hier kopen.

Tip: Mochten de kaarten uitverkocht zijn voor de dag dat jij het de Plitvice Meren wilt bezoeken, boek dan een tour. Dit is wel wat duurder, maar je hebt wel gegarandeerd entree tot het park. Voor verschillende tours naar de Plitvice meren kijk hier.

Rijden naar de Plitvice meren vanuit Kroatië

De Plitvice meren zijn over het algemeen goed te bereiken vanuit andere locaties in Kroatië of aan de Adriatische zee. Zie hieronder een kort overzicht.

Plitvice meren op 143km vanuit Zagreb.
Plitvice meren op  210km vanuit Ljubljana.
Plitvice meren op 258km vanuit Split.
Plitvice meren op 300km vanuit Graz.
Plitvice meren op 399km vanuit Venetië.
Plitvice meren op 416km vanuit Sarajevo.

Wanneer kun je de Plitvice meren het best bezoeken?

Plitvice meren bezoeken in de herfst

Het best kun je de Plitvice meren bezoeken aan het eind van de lente, het weer is dan goed, maar de drukte is minder intens. Het Nationaal park Plitvice meren kan erg druk zijn tijdens de zomermaanden, vooral in augustus. Als je vroeg bent, of tegen sluitingstijd, is het park vaak ook rustig. De openingstijden van het park variëren tijdens het seizoen.

Wat te doen bij de Plitvice meren?

Wandelen plitvice meren kroatie

Bekijk de waterwegen, veel mensen bezoeken de Plitvice meren speciaal voor de specatuculaire natuur, mooie uitzichten en de fantastische watervallen.

Vanuit beide ingangen is het mogelijk om wandelingen te doen. Hieronder vindt je en korte weergave van deze wandelingen.

Welke ingang Plitvice Meren?

De meeste mensen bezoeken de Plitvice meren via ingang 1. Dit is daarom meteen ook het drukste punt van het park. Wil je lieer deze drukte vermijden? Dan kun je beter ingang 2 gebruiken.

Wandelroutes bij ingang 1

Zoals gezegd zijn er bij elke ingang 4 routes die je kunt volgen. Voor een uitgebreid overzicht van de wandelroutes, kijk hier.

Route A 3,5 km, 2-3 uur, concentreert zich op de lager gelegen meren en de grote waterval.
Route B 4 km, 3-4 uur, met uitzicht over de lager gelegen meren en een boottocht over het meer Kozjak.
Route C 8 km, 4-5 uur, je bekijkt het hele gebied te voet, met de boot en een treinritje.
Route K 18,3 km, 6-8 Je bezoekt het hele park te voet.

Wandelroutes bij ingang 2

Route E 5,1 km, 2-3 uur, je bezoekt de hogergelegen meren te voet, met de boot en de trein.
Route F 4,6 km, 3-4 uur, je bezoekt het zandstenen ravijn, de lagergelegen meren, de grote waterval, te voet, met de boot en de trein.
Route H 8,9 km, 4-6 uur, je wandelt het grootste gedeelte van de meren.
Route K 18,3 km, 6-8 uur, je bezoekt het hele park te voet.

Wandel en fietspaden bij de Plitvice meren

wandelroutes plitvicemeren

Als je avontuurlijk bent ingesteld, dan kun je afwijken van de Standaart wandel en fietspaden en naar de buitenste rand van het Nationaal Park gaan. Er zijn daar verschillende wandelpaden variërend van 4,5 km tot 21 km en fietspaden tot wel 45,6 km. Hier vindt je een kaart waar de wandel en fietspaden op staan aangegeven.

De grote waterval van de Plitvice meren

Veliki Slap is de beroemdste waterval van Plitvice. Je vindt hem bij de meren in het benedendeel. Deze waterval is 78 meter hoog en is in de zomer een stuk kleiner dan in het voorjaar. De waterval is ook goed vanaf de bosrand te zien. HIer worden de meeste foto’s gemaakt.

Hoe lang Plitvice meren bezoeken?

Er is in het park genoeg te zien en te doen. Trek er minstens 1 volle dag voor uit. Zoals hierboven aangegeven zijn er verschillende routes die je kunt lopen en je kunt gebruik maken van boten en treintjes.

Waar verblijven bij de Plitvice Meren?

waar verblijven?

Er zijn een aantal accommodaties te vinden in het Nationaal Park Plitvice Meren. Maar, er zijn ook veel mogelijkheden voor hotels, huisjes en campings in de directe omgeving van het Nationaal Park. Hieronder lichten wij er een aantal goede opties uit.

Hotels in het Nationaal Park

Hotel Jezero – Dit hotel biedt je een natuurlijke omgeving en ligt op loopafstand van beide ingangen van het Nationaal Park.

Hotel Plitvice – In dit hotel vindt je architecturele geschiedenis en het biedt kamers met uitzicht op het water. Het ligt op minder dan 1 minuut loopafstand van de bus die je naar de verschillende tour mogelijkheden brengt.

Hotels buiten het Nationaal Park Plitvice meren

Buiten het Nationaal Park is er keuze genoeg voor een overnachting. Als je van plan bent om met het openbaar vervoer naar de Plitvice Meren te reizen, overweeg dan om een accommodatie te kiezen die een shuttlebus aanbiedt naar het park.

Accommodaties vlakbij ingang 1:

Selište Drežničko – Er zijn in deze plaats veel mogelijkheden voor hotels en B&B’s, net buiten het Nationale Park.

Grabovac – Ook in deze plaats vindt je genoeg overnachtingsmogelijkheden om het Nationaal Park Plitvice Meren te verkennen.

Accommodaties vlakbij ingang 2:

Het stadje Vranovača biedt verschillende mogelijkheden voor overnachtingen vlakbij de zuidelijke ingang van het park.

Waar kun je vlakbij de Plitvice meren kamperen?

Camping Plitvice – Deze goed gewaardeerde camping ligt vlakbij ingang 1. Het is meer een resort dan een camping. Je vindt hier een zwembad, restaurant, campingplaatsen en huisjes.

Camping Korana – Dit is een schone en goed onderhouden camping. Deze camping ligt op slechts 13 km afstand van het Nationaal Park. Ook biedt deze camping dagelijks vervoer middels een shuttle naar de ingang van de Plitvice meren.

Big Bear Plitvice Nature Resort – Een mooi resort om te kamperen, ook geschikt voor campers. Deze camping ligt op ongeveer 38 km afstand van ingang 2.

Camp Fortuna – Dit is een budgetcamping, vlakbij ingang 2.

Waar kun je eten in het Nationaal Park Plitvice Meren?

eten nationaal park plitvice meren

Plitvice Etno Garden – In dit restaurant kun je traditioneel Kroatisch eten krijgen. Probeer bijvoorbeeld de grill gerechten en de lokale wijn.

Lička Kuća National Restaurant – Dit restaurant ligt tegenover ingang 1. Je kunt hier lam krijgen en ander traditionele gerechten uit de Lika streek.

Eten buiten het park

Er zijn veel verschillende restaurants te vinden buiten het Nationaal Park Plitvice Meren. Een aantal ervan zijn top restaurants.

Vlakbij ingang 1:

Old Shatterhand – Dit restaurant in Selište Drežničko staat bekend om zijn hamburgers op Kroatische stijl.

Restaurant Plitvice – Het restaurant van Camping Plitvice is één van de best beoordeelde restaurants in de omgeving. Je kunt hier ook ontbijt krijgen.

Vlakbij ingang 2:

Bistro-Pizzeria L’MAT – Hier kun je op Kroatische wijze pizza krijgen.

Bistro Vila Velebita – Van gegrild vlees tot lokale drinken. Dit restaurant is een goede keuze als je op zoek bent naar een traditionele Kroatische maaltijd buiten het park.

Welke gevaren zijn er bij de Plitvice meren?

Over het algemeen is een bezoek aan het Nationaal Park Plitvicemeren veilig, maar zoals altijd zijn er een aantal dingen waarvan het handig is om daar rekening mee te houden.

 • Hitte – Als je lang wandelt over de paden in de zomer, zorg dat je dan voldoende drinken bij je hebt en zonnebrandcreme of een pet.
 • Selfies – Tegenwoordig wilt iedereen selfies maken op de meest spectaculaire plekken. Let goed op dat je bij het maken van een selfie niet op een gevaarlijke plek gaat staan. Je wilt toch niet van een rots afvallen met serieuze verwondingen als gevolg.
 • Zakkenrollen – Zoals bij elke drukke toeristische plek, let op je eigendommen. Er zijn meldingen in dit gebied van zakkenrollerij.
 • Landmijnen – De Plitvice meren zijn na de oorlog geprioriteerd in het opruimen van mijnen. Voor landmijnen hoef je je echt geen zorgen te maken als je gewoon op de paden blijft in het toeristische gebied. Ben je van plan om het park op eigen houtje te verkennen en naar de minder toeristische plekken te gaan, ook dan is het verstandig om op de paden te blijven. De plekken die gevaarlijk zijn worden aangegeven met een bord (een rood bord met een doodskop).
 • Beren – Als je door het bosgebied van de Plitvice meren loopt, dan is het mogelijk dat je een beer tegen komt. Als je een beer ziet, ga dan niet rennen. Hou afstand en loop langzaam weg.
 • Wolven en Lynxen – In het bos van de Plitvicemeren huizen ook grijze wolven en lynxen. Het is erg onwaarschijnlijk dat je deze dieren tegenkomt, maar als het wel gebeurd, niet rennen, hou afstand, maak jezelf groter en ga langzaam weg.

Interessante feiten over de Plitvice Meren

Interessante feiten plitvice meren
 • Nationaal Park Plitvice meren behoort tot UNESCO Werelderfgoed
 • De 12 hoger gelegen meren van het Nationaal Park Plitvice meren zijn gevormd door ondoordringbare dolomiet rotsen. De 4 lager gelegen meren zijn gevormd door kalksteen.
 • Er leven meer dan 150 verschillende vogelsoorten bij de Plitvice meren
 • Het park bezit 16 meren met daartussen 90 watervallen. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en zeldzame vogels. Het park werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO geplaatst.
 • Het is verboden te zwemmen in de Plitvice meren
 • De Plitvice meren zijn zo blij door een fluctuatie in mineralen en organismes en de invalshoek van het zonlicht. Het belangrijkste ingrediënt dat het water groen of blauw kleurt, is calciumcarbonaat, afkomstig uit de nabije kalksteenrotsen.

Meer lezen over Kroatie?

Krka Watervallen- de complete gids

Zadar (Kroatië): bezienswaardigheden en tips!

Zagreb: De leukste bezienswaardigheden, tips & trucs

Tips voor een bezoek aan Dubrovnik

Split: Wat mag je absoluut niet missen?

Brac: het mooiste eiland van Kroatië

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer