Home Reistips De mooiste Nationale parken wereldwijd

De mooiste Nationale parken wereldwijd

door Gwenn

Stedentrips en strandvakanties staan vaak bovenaan het lijstje met te bezoeken hoogtepunten tijdens een reis. Heel vreemd is dit natuurlijk niet, overal ter wereld staan de bruisende steden en kustplaatsen vol met bezienswaardigheden en faciliteiten om volop te genieten van een bezoek. Maar er is nog zoveel meer moois om te ontdekken, en dan hebben we het met name over de schitterende nationale parken.

Want naast droomstranden, coole steden en charmante kuststadjes is er in de wereld ook ongelooflijk mooie natuur te ontdekken. Overal in de wereld staan natuurparken op een voetstuk en zijn het vaak enorm geliefde plaatsen voor bezoekers. Deze parken beschikken meestal over prachtige flora en fauna – locaties waar de wilde natuur nog in zijn eigen leefomgeving kan worden bewonderd.

Wij hebben een aantal van de mooiste nationale parken in de wereld voor je op een rij gezet!

Grand Canyon National Park

Grand Canyon national park

Deze lijst kan natuurlijk niet beginnen zonder de wereldberoemde Grand Canyon. Dit enorme nationale park is gelegen in de staat Arizona en behoort tot de oudste nationale parken van de Verenigde Staten.

De Colorado rivier heeft in miljoenen jaren een 450 kilometer lange canyon uitgesleten en heeft hiermee gezorgd voor een van beroemdste natuurfenomenen ter wereld. Dankzij de vele hoogtepunten en de enorme omvang kun je hier gemakkelijk een paar dagen doorbrengen zonder genoeg te krijgen van dit natuurwonder. Op het park worden veel verschillende activiteiten georganiseerd.

Er is voor elk wat wils, van helikoptervluchten en paardrijden tot raften en canyoningtochten. Voor de avonturiers is de Grand Canyon Skywalk een aanrader – een glazen platform die boven de rand van de canyon uitsteekt. De vloer en de reling zijn van glas, zodat je volop kunt genieten van het uitzicht en de afgrond onder je voeten.

Yosemite National Park

Yosemite National Park

We blijven nog even in de Verenigde Staten, want het volgende nationale park is namelijk gelegen in de staat Californië. Het Yosemite National Park geniet net als de Grand Canyon van een wereldwijd bekende status en wordt enorm goed gewaardeerd door bezoekers.

Het park is gelegen op ongeveer 300 kilometer ten oosten van de prachtige stad San Francisco en heeft een totale oppervlakte van ruim 3 duizend vierkante meter. Onder andere door de vele hoogteverschillen is het een van de meest fascinerende landschappen van Californië.

Het komt dan ook zeker niet als een verrassing dat het park enkele tientallen jaren geleden door UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed.

Imposante granieten kliffen, beekjes, watervallen en een opmerkelijke biodiversiteit maken elk jaar indruk op miljoenen bezoekers. Daarnaast is het park ook de thuisbasis van een groot aantal wilde dieren. Zwarte beren, coyotes en knaagdieren kunnen in dit uitgestrekte gebied worden gespot.

Wie een uitstapje naar het park plant, doet dat best in de lente of de herfst, wanneer de omstandigheden ideaal zijn voor een perfect bezoek. In het voorjaar ontvouwt het landschap zich op kleurrijke manieren die het nog meer charme geven, maar de herfst belooft een prachtig uitzicht door de verwelkende bladeren. Gasten van het park overnachten meestal in eenvoudige tenthutten in Yosemite Valley, wat een bezoek aan dit park alleen nog maar specialer zal maken!

Kruger Nationaal Park

Kruger Nationaal Park

Van het Amerikaanse continent gaan we door naar Afrika. Het Kruger Nationaal Park is een van de mooiste en veelzijdigste natuurlijke omgevingen in Afrika. Dit park beschikt maar liefst over een oppervlakte van bijna 19 duizend vierkante kilometer en is gelegen in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het park staat bekend om de vele wilde dieren die – veilig vanuit de auto – te bewonderen zijn. Daarnaast beschikt het park over enorme uitgestrekte landschappen die het park een sprookjesachtige uitstraling geven.

Uiteraard zijn in het park olifanten, leeuwen, neushoorns en luipaarden te vinden, maar daar houdt het zeker niet bij op. In totaal zijn er honderden verschillende diersoorten die leven op het land en in de wateren.

Er zijn hier zoveel zeldzame dieren dat het natuurlijk belangrijk is ze en hun habitat te beschermen en te respecteren. Daarom dat er enkele strikte basisregels zijn: De dieren in het Kruger National Park mogen in geen geval worden gestoord, gevolgd, aangeraakt of gevoerd.

Het is bovendien ten strengste verboden om tijdens een safari de auto te verlaten, omdat het gevaar gewoon te groot is dat er ergens dieren op de loer liggen die de bezoeker kunnen bedreigen. Wie zich aan deze strenge regels houdt, wordt vervolgens wel getrakteerd op een onvergetelijke ervaring in dit wereldberoemde nationale park!

Banff Nationaal Park

Banff Nationaal Park

Het volgende nationale park is misschien iets minder bekend, maar dat maakt een bezoek er absoluut niet minder om. En hoewel de populariteit van het park iets achterblijft bij dat van bijvoorbeeld de Grand Canyon of het Yosemite National Park, wordt ook het Banff National Park in Canada jaarlijks door grote aantallen bezoekers bezocht. Een van de redenen hiervoor is het wonderschone meer en de werkelijk schitterende bergachtige omgeving van het park.

Eigenlijk kun je het Banff National Park het hele jaar door bezoeken, omdat elk seizoen zijn eigen voordelen heeft. Skiën in de winter met adembenemende sneeuwpanorama’s, de lente wanneer alles in bloei staat, picknicken en zwemmen in de zomer in een van de vele meren of de kleurrijke herfstmaanden – ieder seizoen heeft wel iets moois te bieden!

Daarnaast beschikt ook het Banff National Park over een groot aantal wilde dieren. Denk aan wolven, zwarte beren, elanden en lynxen: het park biedt ideale mogelijkheden om deze dieren van dichtbij te bewonderen. Ook zijn er schitterende wandelpaden, ontelbare turquoise tot koningsblauwe meren en de beste routes voor een uitgebreide road trip door het park.

Doi Inthanon Nationaal Park

doi inthanon nationaal park

Ook het volgende nationale park zal waarschijnlijk niet direct bij iedereen bekend zijn. Toch is het Doi Inthanon Nationaal Park een van de absolute hoogtepunten tijdens een bezoek aan Thailand. Dit park ligt op een hoogte van ruim 2,5 kilometer en vormt hiermee het hoogste punt van Thailand. Daarnaast werd het park al halverwege de vorige eeuw geopend en is het nog altijd een van de populairste parken van het land.

Al deze aandacht is zeker niet onterecht te noemen. Het park is namelijk haast magisch om te zien en beschikt onder andere over watervallen, tijgers, apen en geweldige flora. Anders dan in de rest van Thailand, vind je hiernaast het gebruikelijke regenwoud, ook dennen, eiken en zelfs varens.

Het park is kleiner dan de meeste andere parken in dit artikel, maar verdient absoluut een aanbeveling om te bezoeken tijdens je verblijf in Thailand.

Serengeti Nationaal Park

Serengeti nationaal park

Het Kruger Nationaal Park mag dan misschien wel het meest populaire park op Afrikaanse bodem zijn, de Serengeti komt zeker op een goede tweede plaats. Het park is gelegen in Tanzania en het is het oudste park van het land. Kenmerkend voor het park is het zogenaamde migratieseizoen, waarin allerlei kuddes dieren door de savanne trekken.

Toch is een bezoek ook buiten deze bijzondere gebeurtenis om een aanrader te noemen. Zo kom je hier het hele jaar door verschillende diersoorten tegen. Onder andere olifanten, luipaarden, neushoorns en leeuwen maken een bezoek tot een geweldige ervaring. Bovendien zijn niet alle dieren op ieder moment van het jaar te zien, wat een bezoek aan het park altijd weer uniek maakt. Roofdieren kunnen bijvoorbeeld vooral worden aangetroffen van juni tot oktober, de migratie van de gnoes vindt gewoonlijk plaats van december tot juli.

Overigens werd het Nationaal Park aan het einde van de vorige eeuw door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. En niet zonder reden, want naast de vele dieren is ook de flora en fauna werkelijk indrukwekkend. Zo droog als de savanne normaal is, vanaf maart/april bloeien er heel wat planten en veranderen het Serengeti National Park in een kleurrijk landschap van bloemen en grassen.

Kortom, het park wordt niet voor niets gezien als een van de meest bijzondere nationale parken ter wereld!

Wat is volgens jou het mooiste Nationale Park ter wereld? Laat het ons weten! Wie weet vullen we het artikel aan met jouw favoriet!

Meer reistips lezen?

Handige Reisgadgets die je reisleven makkelijker maken

De 17 mooiste bestemmingen van Europa 2022!

Slapen in een IJshotel – alles wat je moet weten!

Walvissen spotten? De beste 11 plekken ter wereld op een rijtje!

Hoe vind je de goedkoopste vliegtickets?

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer