Home Kroatie Krka Watervallen- de complete gids

Krka Watervallen- de complete gids

door Gwenn

Nationaal Park Krka heeft fantastische natuur en is een must bestemming voor iedereen die op vakantie gaat naar Kroatië. Dit park ligt naast de Krka rivier, de mooie watervallen trekken veel bezoekers aan. Daarom is er tegenwoordig een limit van 10.000 bezoekers per dat ingesteld. Dit heeft tot gevolg dat het Krka Nationaal park het op één na meest bezochte park van Kroatië is. Het Nationaal Park Plitvice Meren staat op nummer 1.

Veel mensen komen naar het Krka nationaal park om te zwemmen bij de watervallen. Helaas is dat sinds 2021 verboden. Maar dit nationaal park is nog steeds een bezoekje waard en in deze gids vindt je alles wat je moeten weten voor als je dit park wilt bezoeken!

Krka Nationaal Park Informatie

Krka waterval

Openingstijden – Krka Nationaal Park is 365 dagen per jaar geopend, maar sommige gedeeltes van het park zijn dicht tussen november en maart. Gelukkig is het mogelijk om het hele jaar door de Skradinski buk, de mooiste waterval van het park, te bezoeken.

De openingstijden variëren ook. Het is afhankelijk van welk gedeelte je van het park wilt bezoeken. Voor de actuele openingstijden van het Krka Nationaal Park kijk hier.

Entree – Er zijn 5 verschillende entrees naar het Krka Nationaal Park:

Lozovac entree – Dit is de hoofdingang van het park en ligt het dichtst bij de beroemde Skrandinski buk waterval. Bij deze entree vindt je meer dan genoeg parkeermogelijkheden. Tussen april en oktober rijden er ook shuttlebussen om je naar het begin van de Skradinski wandeling te brengen. Buiten deze maanden om, mogen bezoekers zelf naar het begin van dit wandelpad rijden.

Skradin entree – Deze entree ligt na de Lozovac entree het dichtst bij de waterval. Tussen april en november kun je een boot trip doen vanaf deze entree naar de waterval. Dit kost niets extra. Kijk hier voor de actuele vertrektijden van de boot.

Bezoek je het park buiten deze maanden of loop je liever? Dan is het mogelijk om een 3,4 km lang wandelpad te volgen vanaf Skradin naar de watervallen. Parkeren is bij deze entree wel wat lastiger en er is minder plek.

Als je naar deze ingang rijdt, dan is de kans groot dat je moet parkeren op één van de vele onofficiële parkeerplaatsen. Zorg er dus voor dat je weet hoeveel je moet betalen voor het parkeren voordat je vertrekt.

Roški slap entree – Ook de parkeerplaatsen bij deze entree zijn niet zo ruim aanwezig, maar er is genoeg plek voor mensen die het park bezoeken via de boten van het Nationaal Park.

Burnum/Puljane entree – Hoewel deze ingang niet zo vaak wordt gebruikt, is er wel een officiële entree vlakbij de Romeinse ruïnes van Burnum.

Kistanje/Krka Klooster entree – De laatste entree is bij het Krka klooster. Hoewel je ook hier het park per boot kunt bezoeken, kun je hier goed parkeren.

Kosten – De entree kosten variëren door het jaar heen en aan welke kant je naar binnen gaat. Tijdens het laagseizoen is de entree goedkoper dan tijdens het hoogseizoen. Voor meer informatie over de actuele prijzen, kijk hier.

Parkeerkosten – Parkeren is gratis bij de officiële park entrees. De ingang Lozovac heeft de meeste parkeerplaatsen. Skradin is de populairste ingang, maar hou er rekening mee dat parkeren hier echt een uitdaging kan zijn. De kans is groot dat je uiteindelijk op betaalde onofficiële parkeerplaats terecht komt.

Kaart – Aangezien er verschillende entrees zijn om het Krka Nationaal Park te verkennen, heb je misschien een kaart nodig om alles te plannen. Gelukkig zijn die kaarten en wat informatieve folders op de officiële website van de Krka watervallen te vinden. Voor kaarten en meer informatie, kijk hier.

Dieren – Bij de Krka watervallen zijn er genoeg wilde dieren te vinden. Je kunt er bijvoorbeeld verschillende soorten slangen tegenkomen, bijvoorbeeld de Balkan zweep slang maar ook de giftige Neushoornadder. Hoewel een beet van die laatste dodelijk kan zijn voor mensen, is de kans klein dat dat gebeurd. Ze bijten alleen als ze uitgedaagd worden. Bovendien is de kans dat je deze slang ziet, niet zo groot.

Ander dieren die het noemen waard zijn, zijn wolven, moerasschildpadden en de bedreigde europese otter. Daarnaast kun je er meer dan 20 verschillende soorten vissen vinden en 211 verschillende vogelsoorten.

De bekendste vogels van het park zijn de gouden arend, slechtvalk en Bonelli’s Adelaar.

Hoe kom je in het Krka Nationaal Park?

hoe kom je in het Krka nationaal park?

Rijden – De makkelijkste manier om naar de Krka watervallen te gaan is door te rijden. Sommige delen van het Krka Nationaal Park zijn alleen te bereiken met de auto, bijvoorbeeld de indrukwekkende Manojlovacki. Als je geen auto hebt, dan kun je via Sunnycars gemakkelijk een auto huren zonder zorgen.

Zoals gezegd heeft het park verschillende ingangen. Het is handig om vooraf te bekijken waar je precies heen wilt zodat je de juiste route kunt uitstippelen van tevoren. Ik raad aan om te beginnen bij de hoofdingang, Lozovac, om vervolgens Skrandinski buk te bezoeken. Ga wel vroeg om de drukte voor te zijn!

Het Krka Nationaal Park is gemakkelijk te bezoeken in een dag vanuit Split en Sibenik, maar het is ver vanaf Dubrovnik.

Tour – Een populaire manier om de Krka watervallen te bezoeken is door het boeken van een tour. Een tour is gemakkelijk te boeken vanuit Split en Trogir. Doordat het Krka Nationaal Park een populaire bezienswaardigheid is, zijn de verschillende tours wel snel uitverkocht. Dus, koop je ticket voor een tour op tijd!

De beste tours stoppen ook bij de beroemde Krka watervallen, Roski Slap en mooi uitzichtpunt op het Visovac Eiland en Sibenik. Veel ander tours hebben slechts één stop in het Krka Nationaal park, maar het is leuk om meer te zien dan alleen de Krka watervallen. Dit is bijvoorbeeld een goede tour in prijs/kwaliteit vergelijking vanuit Split of Trogir.

Bus – Als je geen auto hebt en ook geen auto wilt huren, dan is de bus een andere optie om het Krka Nationaal Park te bekijken. De kans is groot dat je een bus moet zoeken richting Skradin. Daar stoppen de bussen op een korte loopafstand van de ingang van het Nationaal Park.

De bussen naar Skradin rijden vanuit verschillende steden in Kroatië, bijvoorbeeld Zagreb, Split en Zadar. Om een actueel beeld te krijgen van wanneer de bussen precies rijden en om van tevoren kaartjes te kopen, is het handig om op de website te kijken van het Kroatische openbaar vervoer.

Wanneer kun je het best de Krka watervallen bezoeken?

Krka watervallen bezoeken tips

Het mag geen verrassing zijn dat het weer het best is tijdens de zomermaanden, ook in het Krka Nationaal Park. Alleen, tijdens de zomer is het wel extreem druk in dit Nationaal Park. Dus als je goed weer wilt en de drukte wilt vermijden, dan is het het best om tijdens mei/juni of september/oktober het park te bezoeken.

Het park is dan minder druk en in mei en oktober kun je ook gebruik maken van de lagere toegangsprijs. Hou er wel rekening mee dat zwemmen bij de Krka waterval tegenwoordig niet meer toegestaan is.

Ook tijdens de wintermaanden is het park zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook is een goed moment om de Plitvice meren te bezoeken. Tijdens de wintermaanden regent het veel. Dit betekent dat de watervallen dan ook groter zijn dan tijdens de warmere zomermaanden.

Wat kun je doen in het Krka Nationaal Park?

Wandelen Krka nationaal park

Skradinski buk oftewel de Krka watervallen – Voor vele is dit de belangrijkste bezienswaardigheid van het Krka Nationaal Park. Dit is een serie van 17 verschillende watervallen verspreid over een afstand van 800 meter. Deze watervallen zijn 45 meter hoog. Vroeger was het mogelijk om hier te zwemmen, maar vanaf 2021 is dat verboden.

Om goed van deze waterval te kunnen genieten raden we je aan om hier je eerste stop in het Krka Nationaal Park te maken. Deze plek wordt gedurende de dag extreem druk. Als je vroeg genoeg arriveert, heb je de kans dat je deze watervallen helemaal voor jezelf hebt voor een korte tijd.

Versla de drukte door voor de openingstijd al bij de Lozovac ingang te zijn.  Na het kopen van je toegangsticket (als je dat nog niet online gedaan hebt), heb je de optie om naar zelf naar beneden te lopen over een afstand van 875 meter of je kunt de gratis shuttle bus nemen. Let op! Deze bus rijdt alleen tussen April en Oktober.

De shuttle bus gaat rijden zodra hij vol is. We bevelen om om zelf te lopen. Waarschijnlijk is dat zelfs sneller dan de bus. Als je het park tussen november en maart bezoekt, dan is het mogelijk om zelf naar de start van de wandelroutes te rijden. Ook is het park minder druk tijdens deze maanden.

Zodra je beneden bent aangekomen, kun je ervoor kiezen om een ronde te lopen van 1,9 km. Deze wandeling loopt door het bos en uiteindelijk naar de Krka watervallen.

Als je klaar bent met deze wandeling dan kun je ervoor kiezen om weer terug omhoog te lopen of je neemt de shuttle bus. Wij bevelen aan om op de bus te wachten. De route omhoog is natuurlijk zwaarder dan de route naar beneden.

Manojlovacki slap – Met een totale hoogte van 60 meter is de Manojlovacki waterval de hoogste waterval in het Krka Nationaal Park. Het is een pittoreske locatie in een ravijn. Dit maakt deze waterval één van de mooiste plekken in het Nationaal Park.

Deze waterval ligt vlakbij de Burnum ingang van het park. Manojlovacki Slap ligt op ongeveer 45 km rijden van de Lozovac ingang. Doordat de Krka watervallen erg bekend zijn, gaan de meeste mensen daarheen en slaan deze waterval over.

Helaas heeft het park zelf geen transport geregeld naar de Manojlovacki slap. Er is dus geen andere optie dan zelf vervoer te regelen. Als je een auto hebt gehuurd, dan is het zeker de moeite waard om ook bij deze waterval te gaan kijken.

Tijdens de warmere maanden van het jaar is het mogelijk dat deze waterval droog valt. Dus als je in de zomer deze waterval wilt bezoeken, kijk dan eerst of hij niet droog staat. Het is namelijk niet totaal onmogelijk dat de waterval er in de zomer toch is, maar dan is er wel regenval vooraf nodig geweest.

Krka Klooster – Op ongeveer 4 km afstand van het stadje Kistanje, ligt het Krka klooster. Het is een rustige locatie naast de Krka rivier. Het klooster staat bekend als één van de belangrijkste kloosters van het Servisch Orthodoxe geloof. De geschiedenis van dit klooster loopt terug tot 1345.

Tegenwoordig is het klooster nog steeds in gebruik. Daarom is het verplicht om dit klooster met een gids te bezoeken. Het is ook mogelijk om de orthodoxe kerk te bezoeken en de oude Romeinse catacomben onder de kerk. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om een wandeling te maken langs de Krka rivier.

Het Krka klooster is het hele jaar door te bereiken via de weg of per boot vanuit Roski tussen april en oktober.

Visovac, Krka nationaal Park

Visovac – Een andere interessante plek in het Nationaal Park is het kleine eiland Visavoc. Het ligt in het midden van de Krka river. Op het eiland staat een klooster uit 1445.

Visovac is het best te bewonderen van het een uitzichtpunt bij een monument van de Kroatisch Koning Peter Svacic. Het is mogelijk om het eiland te bezoeken, maar dit uitzichtpunt is goed genoeg om van de schoonheid van dit eiland te genieten.

Wil je toch dit eiland bezoeken, dan kun je dit doen door met een 5 minuten durende boottrip mee te gaan vanaf ofwel Stinice of Remetic. Het is ook mogelijk om het eiland te bezoeken vanuit Skrandinski buk, maar het nadeel hiervan is dat je niet van het eiland en het uitzicht kunt genieten vanaf het uitzichtpunt.

Burnum amfitheater – Dit zijn de ruïnes van een Romeins militair kamp, Burnum. Dit is één van de plekken in het Nationaal park die nauwelijks bezocht wordt. Bij het amfitheater, waar ongeveer 8000 mensen inpassen, zijn nog steeds opgravingen bezig.

Het amfitheater ligt vlakbij Manojlovacki slap, dus als je daar bent geweest, dan is het de moeite waard om snel een bezoekje aan het amfitheater te brengen. Ook als je geïnteresseerd bent in de Romeinse geschiedenis, is het amfitheater leuk om te bezoeken.

Roški slap – De watervallen van Roski slap bestaat uit 2 gedeeltes. De hoofdwaterval staat onder de lokale bevolking bekend als “de ketting”. In vergelijking met Skradinski buk en Manojlovacki slap, is de waterval gemiddeld en niet erg indrukwekkend.

Wel is er een leuke wandelroute rond de waterval, maar dan nog denken we dat je je tijd beter ergens anders aan kunt spenderen.

Vervoer Krka Nationaal Park

boottocht Krka nationaal park

We hebben het al een paar keer benoemd, het gemakkelijkst is om zelf over vervoer te beschikken als je het Krka Nationaal Park wilt bezoeken. Het park biedt in beperkte mate zelf vervoer aan om het park te kunnen bekijken. Daarnaast zijn er een aantal leuke wandelingen voor als je wat meer tijd te spenderen hebt.

Rijden – Wij bevelen aan om een auto te huren als je zelf geen vervoer bij je hebt. Als je een auto huurt, kun je het meest uit dit Nationaal park halen en zoveel mogelijk zien. Hoewel een boot ook een populaire manier is om het park te bekijken, zijn sommige bezienswaardigheden alleen per weg te bereiken.

Bovendien ben je volledig flexibel op het moment dat je zelf kunt rijden en ben je niet beperkt.

Boot – Er zijn een aantal verschillende boottochten die je kunt doen tussen verschillende punten in het Krka Nationaal Park. De boottocht tussen de ingang Skradin naar Skradinski buk is inbegrepen in de prijs. Andere boottochten moet je los betalen.

Naast de route vanaf de Skradin ingang zijn er nog 5 andere routes die je kunt nemen met de boot:

Skradinski buk naar Visovac – Een 2 uur durende tocht inclusief een 30 minuten durende stop op het kleine eiland van Visovac. Daarna keer je weer terug naar Skradinsku buk. e2f7cafd e711 414f b517 a686d9e84206

Skradinski buk naar Visovac en Roški slap – Een 4 uur durende tocht inclusief een 30 minuten durende stop op het kleine eiland van van Visovac. Daarnaast ook een 90 minuten durende stop bij de Krka watervallen. Vervolgens vaar je terug naar Skradinski buk.

Roški slap naar het Krka Klooster – Een 2,5 uur durende boottocht met een 30 minuten durende stop bij het Krka Klooster. Vervolgens vaar je weer terug naar Roski Slap.

Stinice naar Visovac – Een korte boottrip naar het eiland Visovac met een korte pauze van 30 minuten waarna je weer terug vaart naar het beginpunt.

Remetić naar Visovac – Een korte boottocht naar het Visovac eiland en ook hier heb je weer een half uur de tijd om het het eiland te verkennen. Daarna vaar je weer terug.

Deze routes zijn beschikbaar tussen april en oktober.

Minibus – In juli en augustis is het mogelijk om met een minibus tussen Roski Slap en Stinice en vicavers te rijden.

Waar overnachten tijdens je bezoek aan het Krka Nationaal Park?

Overnachten Krka nationaal park

Er is heel veel keuze aan accommodaties is de buurt van dit Nationaal Park. Voor elk budget vindt je hotels, appartementen en B&B’s.

Het historische stadje Sibenik is bijvoorbeeld een goede locatie. Het ligt op ongeveer 10 km afstand van het Krka Nationaal Park. Dit is een goede basis om de omgeving het Nationaal Park te verkennen.

Hieronder hebben we de volgens ons beste twee locaties voor jou op een rijtje gezet.

Mid-Range

Het Medulic Palace is een goede middenklasse optie vlakbij het Krka Nationaal Park. Het ligt in het hart van het oude centrum van Sibenik. Ze hebben comfortabele kamers met airco. De airco is een echte must tijdens de warme zomerdagen.

Prijzen starten bij € 75 per nacht tijdens het hoogseizoen, maar tijdens het laagseizoen bieden zij (grote) kortingen.

Meer informatie en de actuele prijs van het Medulic Palace hotel vindt je hier.

Verwen jezelf!

Wil je jezelf verwennen en ben je op zoek naar wat meer luxe? Kijk dan eens bij het Heritage Hotel Life Palace.

Dit is één van de luxere hotels in de omgeving van Krka Nationaal Park. In dit hotel vindt je een spa, hotelbar en je kunt lichaamsbehandelingen laten doen. Ook de kamers zijn comfortabel en van alle gemakken voorzien.

Je slaapt hier al vanaf € 90 per nacht.

Meer informatie en de actuele prijs van het Heritage Hotel Life Palace vindt je hier.

Tips voor het bezoeken van Krka Nationaal Park

Tips krka watervallen

Ga vroeg naar Skradinski buk – We hebben het al een paar keer aangeven, maar het is één van de dingen die we niet vaak genoeg kunnen herhalen. Als je van dit Nationaal Park wilt genieten zonder de drukte, is het echt aan te bevelen om vroeg te gaan.

Huur een auto – Als je zonder auto naar Kroatië gaat, is het aan te raden om een auto te huren om naar Krka Nationaal park te gaan. Er zijn een aantal plekken die de moeite van het bekijken waard zijn, maar ze zijn alleen bereikbaar per auto. Een goede plek om een auto te huren is SunnyCars. Er zijn geen verbogen kosten en je weet vooraf waar je aan toe bent.

Neem zonnebrandcrème mee – Zorg dat je jezelf goed beschermd tijdens hete dagen.

Neem lunch en water mee – Hoewel het op sommige plekken mogelijk is om eten te kopen in het Krka Nationaal Park, is dit wel afhankelijk van de locatie die je bezoekt. Dus, neem voor de zekerheid genoeg eten en drinken mee voor de hele dag!

Bespaar geld door het hoogseizoen te vermijden – Als je een manier zoekt om geld te besparen, dan is één van de beste tips om het Krka Nationaal Park in het laagseizoen te bezoeken. De entree prijs is dan stukken lager dan in de zomer.

Bovendien bespaar je sowieso veel op je vakantie naar Kroatië als je buiten het hoogseizoen boekt. Daarnaast is het natuurlijk veel minder druk waardoor je op gemak alles kunt bezoeken en bekijken waar je voor bent gekomen.

Meer Lezen over Kroatie?

Plitvice meren! Wat moet je weten?

Zadar (Kroatië): bezienswaardigheden en tips!

Zagreb: De leukste bezienswaardigheden, tips & trucs

Tips voor een bezoek aan Dubrovnik

Split: Wat mag je absoluut niet missen?

Brac: het mooiste eiland van Kroatië

Wat vond jij van de Krka watervallen?

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer