Home Italië Alle bezienswaardigheden in Florence, of in het Italiaans, Firenze

Alle bezienswaardigheden in Florence, of in het Italiaans, Firenze

door Gwenn

Florence is de hoofdstad van de regio Toscane in Italië en wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Italiaanse Renaissance. De stad staat bekend als de thuisbasis van enkele van ‘s werelds grootste architecten, kunstenaars en denkers, zoals Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Galileo, Dante, en Machiavelli. Daardoor heeft de stad in de loop der eeuwen een enorme rijkdom aan kunst, architectuur en cultuur opgebouwd, waardoor er veel bezienswaardigheden in Florence zijn die je niet mag missen.

Florence is hierdoor niet geheel verrassend een koploper als het aankomt op kunst en cultuur. Er zijn zo veel ongelooflijke musea vol meesterwerken en wereldberoemde kunstwerken. Maar het zijn niet alleen de musea die van Florence een geweldige bestemming maken. Er zijn zo veel verse markten, restaurants en bars die van Florence een geweldige locatie maken.

Een aantal van de hoogtepunten die je kunt verwachten tijdens je bezoek aan deze historische stad hebben wij voor je in kaart gebracht!

Hoe kom je in Florence?

Alle bezienswaardigheden van Florence op een rij
  • Auto – Als je de tijd hebt, is het gemakkelijk om naar Florence te rijden met de auto. Vooral als je toch al van plan bent om op vakantie te gaan in Italië. Vanaf Amsterdam is Florence ongeveer 1400 kilometer rijden en je doet er zo’n 14 uur over.
  • Trein – Florence is ook te bereiken met de trein. Al is dit wel een reis met veel overstappen. Het voordeel is natuurlijk wel dat je in de trein lekker kunt genieten van het uitzicht, een goed boek of je sluit even je ogen. De treinrit duurt als alles goed gaat in totaal ongeveer 18 uur. Wil je meer informatie over het reizen met de trein? Kijk dan op de website van NSinternational.
  • Vliegtuig – Het is mogelijk om vanuit Amsterdam rechtstreeks te vliegen naar Florence. De vlucht doet er ongeveer 2 uur over, dus eigenlijk ben je er zo. Kijk voor goedkope vliegtickets op Skyscanner.
  • Stedentrip – Misschien ben je wel van plan om een stedentrip te maken met je partner of wat vrienden. Dan is het natuurlijk lekker gemakkelijk om een vlucht en verblijf in één te boeken. Een goede start om naar zoiets op zoek te gaan is de website van stedentrips.nl

Vervoer in Florence

Op de fiets door florence

Als je in het stadscentrum verblijft is eigenlijk alles goed beloopbaar. Het is bijna niet mogelijk dat je verder dan 30 minuten moet lopen naar de verste top bezienswaardigheid in Florence. Het is een goed idee om je trip in Florence te starten met een wandeltocht door de stad om zo een goed overzicht te krijgen waar alles is. Deze tocht kun je natuurlijk gewoon zelf doen, maar het is ook leuk om met een gids een rondje door de stad te lopen. Zo krijg je meteen allerlei leuke informatie over de stad waar je later je weer voordeel mee kunt doen.

Als je toch gebruik wilt maken van vervoer, dan zijn er de volgend opties:

  • Bus – Het bus systeem van Florence is snel en betrouwbaar. Een bus ticket dat 90 minuten geldig is kost € 1,20. Kaartjes kun je kopen in de bus en bij vrijwel elke kiosk of tabakswinkel. Ook is het mogelijk om een pas te kopen die 24 uur geldig is voor € 5, een pas voor 3 dagen kost € 12 en een pas voor 7 dagen kost € 18.
  • Fiets – Florence is grotendeels vlak en daardoor ideaal om rond te fietsen. Je kunt al een fiets huren vanaf € 2,50 per uur of € 12 per dag.
  • Taxi – Taxi’s zijn niet goedkoop. Daarom raad ik het af om er 1 te nemen. Als je toch gebruik wilt maken van een taxi hou er dan rekening mee dat er een toeslag van € 1 per koffer in rekening wordt gebracht. Ook is Uber beschikbaar in Florence en als je niet afgezet wilt worden, is het raadzaam om van deze app gebruik te maken.

Wat is de beste reistijd voor Florence?

stedentrip florence

Florence is het hele jaar door een topbestemming. De warmste maanden zijn juli en augustus, het is dan ongeveer 31 graden. Dit is meteen ook het hoogseizoen. In juni en september is het iets koelen, maar ook dan kun je erg veel drukte verwachten.

December en januari zijn de koelste maanden met een gemiddelde maximumtemperatuur van 10 graden en een minimumtemperatuur van 1 graden. Zorg ervoor dat je een paar lagen bij je hebt. In deze periode zijn er ook (een stuk) minder toeristen wat over het algemeen lagere prijzen en kortere rijen betekent.

De mooiste bezienswaardigheden in Florence

Florence is een druk bezochte stad. Elk jaar ontvangt deze stad miljoenen toeristen. De rijen bij de top bezienswaardigheden kunnen hierdoor heel erg lang zijn. Het is is slim om van te voren kaarten te kopen voor de bezienswaardigheden die je wilt zien. Hiermee kun je de rij overslaan.

Voor een ruime keuze aan kaarten en tours, kijk op de website van GetYourGuide. Deze organisatie biedt altijd kwaliteit aan. Persoonlijk heb ik nog nooit problemen ervaren. Ook het annuleren van kaarten is eenvoudig mogelijk. Kijk hier.

De kathedraal van Florence

Duomo Santa Maria del Fiore

Italië is beroemd om zijn historische monumenten, en een hiervan moet toch wel de kathedraal van Florence zijn. Hoewel deze kathedraal vooral bekend is om zijn artistieke rijkdom en zijn enorme koepel, is ze ook een prachtig voorbeeld van Italiaans vakmanschap uit de Renaissance. Met een mengeling van Byzantijnse, Romeinse en gotische architectuur is deze kathedraal even mooi aan de buitenkant als aan de binnenkant.

De kathedraal is het grootste sacrale gebouw ter wereld, gebouwd in de gotische stijl, en herbergt vele prachtige kunstwerken, waaronder Donatello’s bronzen beeld. Zorg er overigens wel voor dat je op tijd een bezoek brengt en het nodige geduld meeneemt, naar schatting brengen namelijk ongeveer 6 miljoen mensen per jaar een bezoek aan de kathedraal en haar terrein. Daarom is het verstandig om van te voren kaarten te kopen zodat je de rij kan overslaan.

Baptisterium, Kapel van Johannes de Doper

Bezienswaardigheid Florence, Baptisterium, Kapel van Johannes de Doper

De doopkapel van Johannes de Doper is één van de oudste gebouwen van Florence. De doopkapel die er vandaag de dag staat, is herbouwd uit een eerder gebouw dat dateert uit de 4e of 5e eeuw na Christus.

De huidige doopkapel werd ingewijd in 1059 en deze doopkapel staat vlak voor de kathedraal van Florence. De beroemde bronzen deuren, de Poorten van het Paradijs gemaakt door Ghiberti in de 15e eeuw, zijn te zien het Kathedraalmuseum. De deuren die nu in de Kapel te zien zijn, zijn replica’s.

Gouden mozaïeken, ook met Bijbelse taferelen sieren het interieur van de koepel en op de vloer is een ingelegd marmeren sterrenbeeld te zien. Veel beroemde Florentijnen zijn hier gedoopt.

Giotto’s Campanile

Giotto’s Campanile

Als je een reis naar Florence, Italië plant, moet je zeker Giotto’s Campanile in je reisplan opnemen. In het begin van de 13de eeuw ontwierp Giotto, een Italiaanse schilder en architect, de klokkentoren en noemde hem naar de klokken die erin gehuisvest zouden worden.

Giotto’s klokkentoren is een van de meest iconische symbolen van Florence. De toren was ooit het hoogste bouwwerk in Florence, maar hij is door veel latere bouwwerken inmiddels overtroffen. De toren werd gebouwd als onderdeel van de vestingwerken van de stad. Vandaag de dag is het nog steeds een plek die een werkelijk schitterend uitzicht over de stad biedt.

Deze toren is naast de Kathedraal van Florence te vinden.

Het Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo, een fantastisch uitzicht over FLorence

Het Piazzale Michelangiolo in Florence is een van de meest indrukwekkende pleinen van de stad. Vroeger heette het plein Piazzale Loreto, en tegenwoordig is het vooral bekend vanwege de tweejaarlijkse Flower Show, die in mei en september plaatsvindt. De show is een traditie sinds 1933, en er zijn duizenden bloemen en planten uit de hele wereld te zien

Op de Piazzale Michelangiolo wordt ook de Palio delle Contrade gehouden, een traditioneel Florentijns evenement waarbij de tientallen buurten van de stad met elkaar strijden om de titel van beste in een reeks traditionele wedstrijden.

Vanaf dit plein heb je ook een prachtig uitzicht over de hele stad. Het is wel een klim omhoog, maar echt de moeite waard. Zeker als je hier bent tijdens zonsopgang of zonsondergang.

Galleria degli Uffizi

Palazzo degli Uffizi

Kom voor de kunst, blijf voor de architectuur – dat is wat de volgende bezienswaardigheid in alles uitstraalt. Het Uffizi Paleis mag dan het meest herkenbare symbool van Florence zijn, maar het is lang niet de enige reden om het te bezoeken. Hoewel het gebouw zelf al indrukwekkend is, bevindt de echte schat zich binnen: de artistieke meesterwerken van wereldklasse, geschilderd door Renaissance kunstenaars als Michelangelo, Botticelli, en Titiaan.

Maar het Uffizi is niet alleen een museum: het is ook de thuisbasis van de regering van de stad. Het is dus geen verrassing dat de Uffizi meer dan een beetje renaissancistisch is: de binnenkant is versierd met uitbundige fresco’s, geschilderd door enkele van de beste kunstenaars van die tijd.

Het museum is erg populair en de kans is groot dat je in een enorme rij beland als je dit museum wilt bezoeken. Het is mogelijk om de rij over te slaan als je van te voren een kaart boekt. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, kijk hier.

Bezoek David

David gemaakt door Michelangelo in, bezienswaardigheid Florencel

David is één van de meest indrukwekkende en beroemdste beelden ter wereld, gemaakt door Michelangelo. Het is een stuk groter en gedetailleerder dan je zou verwachten. Als je maar één kunstwerk in de stad wilt zien, ga dan voor David.

Dit beeld vindt je terug in Galleria dell’Accademia. En ja, ik val in herhaling, maar ook hier is het erg druk, net zoals overal in Florence. Dus weer is het aan te bevelen om van te voren kaartjes te kopen om de wachtrijen over te kunnen slaan. Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden, een combiticket voor het Uffizi museum of de Dome van de kathedraal is ook mogelijk.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio is het stadhuis van Florence en een van de meest fascinerende gebouwen van de stad. Ooit waren in het gebouw tal van financiële instellingen gevestigd, nu worden er het hele jaar door vele kunsttentoonstellingen, concerten en conferenties gehouden . Het gebouw zelf is een meesterwerk van de renaissance-architectuur en een bezienswaardigheid op zich.

De hoofdingang is versierd met beelden van reuzen, ontworpen door de beroemde Renaissance kunstenaar, Michelangelo. Behalve de piazza voor het paleis is er ook een binnenplaats, omgeven door een indrukwekkende portiek, die beroemd is om zijn goed bewaarde renaissancistische fresco’s. Het Palazzo ligt overigens net waar de rivier de Arno samenkomt met het Piazza della Signoria.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

Het is algemeen bekend dat je, als je in Florence bent, een bezoek moet brengen aan de Ponte Vecchio. Deze brug, die zich over de Arno uitstrekt, is beroemd om de goudsmederijen uit de 16de eeuw. Vandaag is de brug nog even mooi als vroeger, en de winkels zijn nog steeds een trekpleister voor toeristen. Maar als je tijd hebt, ga dan voorbij de winkels naar het zuidwestelijke uiteinde van de brug voor een uitzicht over de stad dat je niet snel zult vergeten

Het overdekte gedeelte werd oorspronkelijk in de 14e eeuw gebouwd, en de twee versterkte torens werden diezelfde eeuw later toegevoegd. De brug is daarnaast ook verbonden met de Vasari Corridor, die in 1565 gebouwd werd om het Palazzo Vecchio met het Palazzo Pitti te verbinden.

Boboli-tuinen

Bezienswaardigheid in Florence, Giardino dei Boboli

De Boboli-tuinen (Giardino dei Boboli) zijn een prachtige en rustige oase in het hart van Florence. Oorspronkelijk aangelegd door de machtige Florentijnse familie aan het eind van de 15de eeuw als privé tuinen en later in de 18de eeuw voor het publiek opengesteld, zijn de Boboli Tuinen een echte Toscaanse schat. De Boboli Tuinen zijn de perfecte plek om romantisch te flaneren of een stukje Toscaanse geschiedenis in je op te nemen.

Hoewel de tuinen op zichzelf al prachtig zijn, is de echte aantrekkingskracht de geschiedenis erachter. De Boboli tuinen liggen in het centrum van Florence en bestaan uit terrassen, een groot grasveld, een doolhof van paden, kleine kunstmatige heuvels, en een mooi centraal plein. Het centrale plein is een populaire plaats om te zitten en even helemaal te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti, bezienswaardigheid Florence

Palazzo Pitti werd in 1457 gebouwd voor de familie Pitti en latr in 1549 verkocht aan de Medici-familie. Als belangrijke beschermheren van de kunsten dient dit paleis als een prachtige ode aan de bijdrage van de Medici-familie aan de culturele vooruitgang van Florence.

Het herbergt een indrukwekkende collectie schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. De hoogtepunten zijn verschillende werken van Filippo Lippi en Botticelli.

Basilic Santa Croce

Basilic Santa Croce Firenzi

Santa Croce is de grootste Franciscaanse kerk in Italië en bevat de graven van Michelangelo en Dante. Het is een interessante plek om te bezoeken als je de andere hoogtepunten van Florence al gezien hebt en je extra tijd in de stad hebt.

Ook bij deze bezienswaardigheid kun je een rij verwachten. Wil je de rij overslaan en informatie van een gids? Boek dan hier van te voren je kaartjes.

Het Nationaal museum Bargello

Nationaal museum bargello

Hier kun je originele werken zien van Bandinelli, Donatello, Antonio Rossellino en andere Renaissancemeesters. Het is een korte wandeling vanaf het Piazza della Signorio.

Sant Ambrogio Markt

Sant Ambrogio Markt, bezienswaardigheden florence

Sant Ambrogio is één van de oudste wijken van de stad, en hoewel het slechts op 10 minuten lopen van de Kathedraal van Florence ligt, is deze markt totaal ondergewadeerd. Het is niet zo beroemd als de Centrale Markt en daardoor is de sfeer veel relaxter en lokaaler.

Probeer terwijl je hier bent wat traditionele gerechten zoals lampredotto (gemaakt van koeienmaag) gezouten vlees zoals finocciano (venkelsalami), pecorino (schapenkaas) en natuurlijk de lokale wijnen.

De markt is open van maandag tot en met zaterdag tussen 07.00 uur en 14.00 uur.

Santa Maria Novella

Santa Maria Novella

De kerk van Santa Maria Novella staat misschien niet bovenaan je lijst met plaatsen om te bezoeken in Florence, maar het is aan te raden om toch even bij deze kerk te gaan kijken.

Architectonisch gezien is het één van de belangrijkste gotische kerken in Toscane. De buitenkant is het werk van Fra Jacopo Telenti en Leon Battista Alberti. Het interieur bevat echter buitengewone kunstwerken.

Palazzo Medici Riccardi

Palazzo Medici Riccardi

Dit was het eerste Medici paleis, terwijl het ook een werkplaats was voor veel van de beste renaissancekunstenaars, waaronder Michelangelo.

Het meest imposante paleis van de stad destijds, zette een nieuwe standaard. Het gebouw heeft een elegante binnenplaats in het midden, totaal verschillend van de krachtige buitenkant van het paleis. Samen brengen deze twee verschillende werelden van de Medici tot uitdrukking: rijk, machtig en zelfs meedogenloos van buiten, verfijnde beschermheren van de humanistische Renaissance van binnen.

Hoewel de binnenplaats en de tuinen gratis toegankelijk zijn, is het de toegangsprijs zeker waard om de kamers boven te betreden. De ontwerpen, decors, stijl, meubels en collecties weerspiegelen de macht invloed en rijkdom van de Medici-familie.

Dagtripjes vanuit Florence

Cinque Terre

Cinque terre ligt vlakbij florence

Ken je die waanzinnige, prachtige pasteldorpjes gelegen tussen de rotsen aan de kust? Die je overal voorbij ziet komen op Instagram en Pinterest? Nou, dat is Cinque Terre! En, in het echt is het net zo mooi als op al die foto’s.

Je kunt een trein nemen of met de auto (beide hebben een reistijd van ongeveer 2,5 uur) om een dag door te brengen in dit dorp. Vergeet trouwens niet te genieten van een focaccia met pesto, daar staan ze bekend om!

Het is ook mogelijk om mee te gaan met een dagtrip vanuit Florence. Het voordeel is dat alles geregeld is en je je nergens meer druk om hoeft te maken. Dit kan al voor € 56, kijk hier.

Het Toscaanse platteland

Toscaanse Platteland

In slechts 15 minuten van Florence kun je het echte Toscaanse platteland, wijngaarden, kastelen en nog veel meer ervaren. Er zijn zelfs kastelen die kooklessen en wijntours aanbieden, zodat je echt de volledige ervaring op kunt doen.

The Mall

Als je authentieke Italiaanse merken wilt kopen voor de fractie van de prijs, dan zijn deze luxe outlets je beste keuze. Op slechts 30 minuten rijden (er gaan een paar keer per dag shuttles vanuit Florence) kun je alles kopen. Van Balenciaga tot Dolce and Gabbana, Gucci tot Prada en nog meer dan 30 andere merken.

De toren van Pisa

Toren van Pisa

De uur durende rit met de auto of trein is echt de moeite waard om de iconische scheve toren van Pisa te fotograferen! Hoewel er verder niet heel veel te doen is in Pisa, afgezien van heerlijk eten, is de toren in het echt nog bijzonderder dan op alles foto’s. Dit maakt de reis dan ook meer dan de moeite waard!

Ook is het mogelijk om met een dagtrip de omgeving van Florence te verkennen. Je brengt een bezoek aan Pisa, Het middeleeuwse stadje San Giminagno, je neemt deel aan een wijnproeverij en nog veel meer! De dagtrip is erg populair, dus het is belangrijk om op tijd te boeken.

Waar verblijven in Florence?

Hotel in florence

Als je Florence wilt bezoeken is het slim op tijdig een accommodatie te reserveren omdat Florence een populaire stad is en jaarlijks vele miljoenen toeristen ontvangt. Het is verstandig om een te kiezen voor een accommodatie met een centrale ligging in het centrum van Florence omdat alles dan gemakkelijk bereikbaar is op loopafstand. Uiteraard kun je ook kiezen om iets verder van het centrum af een hotel te boeken. Dit zal in ieder geval schelen in je budget.

Een goede plek met het beginnen van hotels vergelijken is Trivago. Op deze website kun je alle hotels, B&B en huisjes vergelijken op prijs en locatie.

Ook zijn er vele mogelijkheden om te filteren op verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan wel/geen ontbijt, zwembad en andere faciliteiten. Kijk hier snel verder want voor elk budget is er wel iets passends te vinden!

Meer lezen over Italië?

Amalfikust – alle bezienswaardigheden op een rij!

De beste bezienswaardigheden van de stad Bologna!

.Bari, alle 16 bezienswaardigheden op een rij!

Alle Puglia bezienswaardigheden; de perfecte voorbereiding!

Alles over de Italiaanse streek Trentino, Zuid Tirol, om je perfecte vakantie voor te bereiden

17x de beste Sardinië bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Sicilië!

Complete reisgids Palermo, Sicilië

Kaart met bezienswaardigheden in Florence

Wat zijn jouw tips voor Florence?

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer