Home Kroatie Zagreb: De leukste bezienswaardigheden, tips & trucs

Zagreb: De leukste bezienswaardigheden, tips & trucs

door Gwenn

Heb je wel eens nagedacht over een vakantie naar de Kroatische hoofdstad Zagreb? Nee? Dan is nu het moment om snel verder te lezen en meer te weten te komen over de gezellige stad die bekend staat om haar architectonische bezienswaardigheden, interessante musea en openluchtvoorstellingen.

De grootste stad van Kroatië telt meer dan een miljoen inwoners en Zagreb bestaat uit twee delen; Gornji Grad en Donji Grad.

Het is bovenal een gezellige stad met een bruisend leven in het centrum van Zagreb terwijl het centrum omringd wordt door oude stadsmuren.

Wil je weten wat je er kunt doen en waar je kunt verblijven? En wat de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb zijn?

Lees dan snel verder, want in ons artikel vertellen wij hier meer over!

Bezienswaardigheden in de stad Zagreb

wat te doen bij regen in zagreb

Wil jij Zagreb bezoeken?

Dan kun je jezelf voorbereiden op een prachtige stad vol met oude kerken en andere bezienswaardigheden die tot de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb behoren.

Verblijf in het oude centrum in de bovenstad Gornji Grad of bezoek een museum en kom weer te weten over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Kroatië.

Binnen 55 seconde sta je van het nieuwe in het oude gedeelte door gebruik te maken van de kortste kabelbaan ter wereld en geniet van de vele restaurants en terrasjes in het centrum van Zagreb.

De hop-on-hop-off bus is echt ideaal om alle bezienswaardigheden van Zagreb in korte tijd te bezoeken. De bus brengt je naar alle bezienswaardigheden en je hoeft je niet druk te maken over het openbaar vervoer. Persoonlijk ben ik echt fan van deze bussen.

Boek hier je ticket voor de hop-on-hop-off bus.

Mirogoj begraafplaats

bezienswaardigheden zagreb

Op zoek naar mooie Zagreb bezienswaardigheden?

Dan mag je de Mirogoj begraafplaats zeker niet overslaan. Het is één van de mooiste begraafplaatsen in Europa en daarmee ook één van de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb.

De begraafplaats is vrij groot, maar is vergelijkbaar met begraafplaatsen zoals we deze kennen.

Mooie grote stenen sieren de graven en door het feit dat de Mirogoj begraafplaats eigendom is van de stad Zagreb en niet van de kerk, liggen hier mensen met verschillende religies begraven.

Ook bekende Kroaten liggen hier begraven, zoals Franjo Tudman. De eerste president van Kroatië.

Een heilige doorgang: De stenen poort

stedentrip zagreb

In het historische centrum van Zagreb vind je de stenen poort. Een heilige doorgang waar veel mensen naartoe gaan om te bidden en om kaarsjes aan te steken of om bloemen neer te leggen.

Het kaarslicht van de vele kaarsjes die hier worden aangestoken zie je van ver op de oude stadsmuren van Zagreb flikkeren.

De stenen poort is niet alleen voor toeristen, maar ook voor de inwoners van Zagreb een belangrijke plek.

Hier hangt ook het schilderij van Maagd Maria met baby Jezus dat maar liefst drie historische branden heeft overleefd.

Veel inwoners denken dan ook dat het schilderij bovennatuurlijke krachten bezit. De stenen poort is zonder twijfel één van de mooiste en belangrijkste Zagreb bezienswaardigheden.

Zagreb bezienswaardigheden, Museum of Broken Relationships

In Zagreb vind je het Museum of Broken Relationships dat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Het museum focust zich op tentoonstellingen van gedoneerde spullen die iets maken hebben met verbroken relaties.

Deze spullen worden met een begeleidende tekst aan het publiek getoond.

Het museum startte als een rondreizende collectie van gedoneerde spullen, maar vond zijn vaste plek in het oude centrum van Zagreb.

Veel bezoekers werden tijdens het bezoek geïnspireerd en zo werden er meerdere locaties in de wereld geopend. De bekendste is het gelijknamige museum dat in 2016 in Los Angeles is geopend.

Als je wilt voorkomen dat je in de rij staat voor kaartjes, koop dan hier van tevoren je toegangsticket voor het Museum of Broken Relationships.

De kathedraal van Zagreb, het hoogste gebouw in de hoofdstad van Kroatië

vakantie zagreb

Tijdens je bezoek aan Zagreb kun je niet om de Kathedraal van Zagreb heen. Het is het hoogste gebouw van de stad dat in een gotische stijl is gebouwd.

Het bisschoppelijk paleis bevindt zich pal naast de kathedraal. Naar de Kathedraal van Zagreb wordt ook wel eens verwezen als de Sint Stefanus kathedraal.

De kathedraal is ook aan de heilige koning Stefanus I van Hongarije opgedragen. Het bouwwerk is vrij te bezoeken en je hebt geen ticket nodig om binnen een kijkje te mogen nemen.

Het historische plein Ban Jelačić Square

bezienswaardigheden zagreb en omgeving

Het historische plein Ban Jelačić Square is een toeristische trekpleister iets ten zuiden van de welbekende boerenmarkt.

De tegenwoordig autovrije zone is omringd met zowel historische gebouwen als nieuwbouw en is één van de populairste ontmoetingsplaatsen voor de Kroaten.

Naast de vele winkels, terrasjes en andere uitgaansgelegenheden is het plein ook zeer aantrekkelijk voor adverteerders. Veel gebouwen worden dan ook vaak voorzien van gigantische spandoeken waar advertenties op staan.

Ondanks dat het plein tegenwoordig autovrij is, is Ban Jelačić Square wel het hart van het openbaar vervoer. De trams die door Zagreb rijden stoppen vrijwel allemaal op het welbekende plein. Hier staan overigens ook het standbeeld van Ban Josip Jelačić naar wie het plein is vernoemd.

Grič tunnel: De tunnel van Zagreb

zagreb kroatie bezienswaardigheden

In Zagreb vind je ook de Grič tunnel. Een tunnel van 350 meter lang en 3 meter breed dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als schuilkelder en promenade.

Er is ook een centrale hal aanwezig die een stuk groter is. In de afgelopen decennia heeft de tunnel te maken gehad met vergaande glorie en was het vooral een verblijfplaats voor daklozen en drugsverslaafden.

Na een grondige renovatie werd de tunnel in 2016 heropend voor het publiek en het is tegenwoordig een mooie toeristische trekpleister die ieder jaar door tienduizenden mensen wordt bezocht.

Als je meer over de oorlog wilt weten, dan is het aan te raden om deze 2,5 uur durende rondleiding te volgen. Uiteraard bezoek je dan ook de tunnel en nog andere belangrijke plekken.

Er zijn gratis openbare toiletten en zes verschillende in- en uitgangen aanwezig. De meest indrukwekkende in- en uitgangen vind je bij het Art Park.

Het Art Park staat vooral bekend om de toffe street art die je daar kunt bekijken.

Winkelen in Tkalčićeva Street

zagreb centrum

Wanneer je een privé-wandeling of een begeleidende tour boekt, belandt je zonder twijfel op Tkalčićeva Street. Gelegen in het oude stadscentrum van Zagreb en een plek waar plezier en cultuur samenkomen.

Hier kun je genieten op de vele terrasjes of bij restaurants terwijl er ook een winkelcentrum met bekende en minder bekende winkels aanwezig is. Voor shoppers is dit zonder twijfel the place to be als je Zagreb bezoekt.

Tkalčićeva Street staat ook bekend als het Red Light District van Zagreb. Hier zijn veel bordelen gevestigd. Ondanks dat ze zijn opgedragen om discreet te werk te gaan, zijn deze vaak te herkennen aan de kleuren van de lampen en lantaarns die voor of aan de panden staan of hangen.

Met de kabelbaan Zagreb Funicular naar de toren van Lotrščak

stedentrip zagreb

In Zagreb kun je met de Zagreb Funicular de toren van Lotrščak bezoeken. Het is een historisch monument waar ook een museum aanwezig is.

De toren staat in de bovenstad Gornji Grad en biedt een prachtig uitzicht over Zagreb. Vlakbij ligt de kortste kabelbaan ter wereld waarmee je binnen 55 seconde van de bovenstad naar het onderste gedeelte (Donji Grad) van Zagreb reist.

De toren werd in de 13e eeuw gebouwd om de zuidelijke poorten van de stad te bewaken. Tegenwoordig vind je op de later toegevoegde bovenste verdieping het Grič kanon dat werd afgevuurd om het middaguur te verkondigen.

Door het kanonschot wisten klokkenluiders dat ze de bellen moesten laten klinken rond het middaguur.

Het Grič kanon is nog altijd aanwezig en te bezichtigen en behoort zeker tot één van de belangrijkste Zagreb bezienswaardigheden.

Dolac markt

zagreb bezienswaardigheden

In het centrum van Zagreb vind je de welbekende Dolac markt. Slechts op korte loopafstand van het grote plein Ban Jelačić Square.

De markt staat bekend om de vele marktkraampjes van de lokale bevolking en de overdekte markthal.

Het plein staat vol met kramen van marktlieden die dagelijks verse producten en lokale specialiteiten aanbieden.

Niet alleen de marktlieden van Zagreb, maar ook van omliggende streken komen dagelijks naar de markt om hun versproducten te verkopen. Het is dan ook echt een leuke attractie waar je als toerist letterlijk en figuurlijk de lokale cultuur kunt proeven.

Sint Marcus kerk

zagreb kroatie

De aan de evangelist Marcus opgedragen kerk, de Sint Marcus kerk, is één van de meest bijzondere Zagreb bezienswaardigheden.

De kerk ligt in het oude stadscentrum en staat vooral bekend om het plein waar ook het Kroatische parlement gevestigd is.

De oude delen van de kerk zijn in de Romaanse stijl gebouwd en dateren uit de 13e eeuw. In de 14e eeuw werd de kerk gronding verbouwd en werden er elementen in de laat-gotische stijl toegevoegd.

Archeologisch museum van Zagreb

Een bezoek aan dit museum mag niet ontbreken wanneer je Zagreb bezoekt.

Het archeologische museum in het centrum van Zagreb is het nationale Kroatische museum en bevat mooie exposities van artefacten uit verschillende tijdperken.

Je vindt er vooral veel bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, maar ook uit de middeleeuwen.

Artefacten uit het oude Egypte ontbreken niet terwijl er ook een grote collectie van munten en medailles te bewonderen is. Het museum bevat dan ook één van de grootste collecties van eeuwenoude artefacten.

Maksimir park

citytrip zagreb

Het Maksimir park lag ooit aan de stadsgrens, maar is inmiddels geabsorbeerd door de vele wijken van Zagreb. Het is nog altijd één van de mooiste parken in het zuid-oosten van Europa en het was ook het eerste grote publieke park dat in Europa werd geopend.

Het park is door de jaren heen opnieuw ontworpen en bevat veel unieke flora en fauna. 5 mooie meren en ontelbaar veel beekjes.

In het zuidelijke gedeelte ligt ook de dierentuin van Zagreb dat zeker voor gezinnen een mooie bestemming is als je in Zagreb op vakantie bent.

Kroatisch nationale theater

dagje zagreb

Het Kroatisch nationaal theater is één van de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb en is gevestigd in een prachtig monumentaal gebouw.

Nog altijd huisvest het theater beroemde artiesten en Kroatische componisten en regisseurs. Dat maakt het een bijzondere attractie. Zeker voor toeristen die een bezoekje aan het theater niet mogen overslaan.

Botanische tuin

Botanische tuinen

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb is ook de botanische tuin. Die sinds 1891 open is voor het publiek.

In de botanische tuin vind je meer dan 10.000 verschillende soorten planten. Waarvan 1800 soorten exotische planten zijn.

De tuin ligt naast het centraal station in het centrum van Zagreb en is dus goed bereikbaar. Ondanks dat de tuin open is voor publiek heb je wel een ticket nodig om naar binnen te mogen.

Bespaar geld met de Zagreb Card

Zagreb (Kroatië) is niet de duurste locatie ter wereld en je kunt er relatief goedkoop naar op vakantie gaan. Toch kunnen de vele uitjes en het eten en drinken aardig in de papieren lopen.

Je kunt flink wat geld besparen als je een Zagreb Card koopt. De Zagreb Card geeft je namelijk gratis toegang tot het openbaar vervoer, verschillende stadsmusea en de Zagreb dierentuin.

Daarnaast krijg je ook op meer dan 35 locaties, zoals musea en restaurants korting op je toegangsticket en maaltijden. De Zagreb Card kun je in twee versies aanschaffen.

Versie 1 kost circa € 15,- en is 24 uur geldig terwijl versie 2 circa € 20,- kost en 72 uur geldig is.

Hoe wachtrijen vermijden in Zagreb?

zagreb bezoeken

Zagreb is een relatief rustige stad, maar op sommige momenten kan het behoorlijk druk zijn. Vooral in de vakanties kan het drukker zijn dan normaal en dan zorgen meerdere toeristen voor lange wachtrijen bij bijzondere bezienswaardigheden en leuke activiteiten die je in Zagreb kunt doen.

De truc is om je vakantie goed te plannen en zoveel mogelijk leuke activiteiten door de weeks te plannen.

In weekenden is het tijdens het hoogseizoen nog drukker, omdat zowel de lokale bevolking als toeristen massaal naar de stad komen.

Daarnaast is het verstandig om voor je vakantie goed na te denken over wat je wilt zien en doen en wanneer het mogelijk is om toegangstickets zo veel mogelijk online te kopen. Daar vermijd je in ieder geval de wachtrijen bij de kassa mee.

Alle activiteiten waar je een toegangsticket voor nodig hebt, kun je vinden op Getyourguide. Ook kun je hier meteen je tickets bestellen zodat je de rijen kunt overslaan. Kijk hier voor alle opties.

Waar verblijven in Zagreb

overnachten zagreb

In Zagreb zijn er meer dan 100 locaties waar je kunt verblijven. Veelal hotels, Bed & Breakfasts en hostels. Hoewel je ook de keuze hebt om te verblijven in een luxueus appartement.

In het centrum van Zagreb vind je vlakbij de belangrijkste voetgangersstraat een leuk hotel.

In de oude binnenstad staat Hotel Jagerhorn dat als het beste hotel van Zagreb wordt bestempeld. Je hebt er gratis Wi-Fi en een gratis parkeerplaats terwijl er iedere ochtend een vers ontbijt voor je klaarstaat.

Andere leuke hotels zijn Canopy by Hilton en Hotel Dubrovnik.

City Windows Bed & Breakfast is ideaal voor een kort verblijf in de Kroatische hoofdstad, waar je ook kunt genieten van gratis Wi-Fi en gratis parkeren.

Ook Boutique B&B Casablanca staat hoog aangeschreven en is een iets meer klassieke Bed & Breakfast.

Rooms Madison is ook een aanrader en relatief goedkoop, maar is ook een vrij simpele B&B.

Een mooi luxueus appartement kun je het beste boeken bij Anastasia Suites Zagreb en is relatief goedkoop. Flowers Apartments & Rooms, Casa V Luxury Apartments en Villa Antunovac bieden ook relatief goedkope appartementen aan waar je prima kunt verblijven.

Reizen naar Zagreb, hoe kom je er?

hoe kom je in zagreb?

Je kunt op verschillende manieren naar de hoofdstad van Kroatië reizen. Je kunt met de auto, bus of trein, maar je bent het snelst met het vliegtuig.

Binnen 2 uur reis je van Schiphol naar de internationale luchthaven van Zagreb die ongeveer op 12 kilometer van het centrum van Zagreb ligt. Boek eenvoudig je ticket op Skyscanner.

Met de pendelbussen en trams kun je heel eenvoudig naar de stad reizen.

Treintickets zijn relatief goedkoop, maar je bent ongeveer 20 uur onderweg. Dat is een pittige reis. Voor treintickets kun je kijken bij NSinternational.

Datzelfde geldt voor een bustrip naar de Kroatische hoofdstad. Met de auto ben je circa 15 uur onderweg, maar ben je ook wegens de benzinekosten vrij duur uit.

In Zagreb kun je heel eenvoudig auto’s huren als je de stad met de auto wilt verkennen. Voor mogelijkheden met betrekking tot een huurauto kijk bij Discovercars of Sunnycars.

Beste reistijd Zagreb

beste reistijd zagreb

April tot september wordt gezien als de beste periode om Zagreb te bezoeken. Tussen mei en juni liggen de temperaturen wat hoger, maar is het nog steeds niet te heet. Ook zijn de dagen dan wat langer zodat je het beste uit je bezoek aan Zagreb kunt halen!

Vakantie boeken naar Zagreb

vakantie zagreb

Zagreb bezoeken? Je weet nu precies wat je er kunt zien en kunt doen.

Zagreb ligt ten noorden van het land en in ons artikel hebben de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Vergis je niet, want ook buiten Zagreb zijn er mooie locaties die je kunt bezoeken. Zoals de omliggende wijngaarden waar je kunt genieten van overheerlijke Kroatische wijnen. En een bezoek aan het oude stadscentrum Gornji Grad is zeker de moeite waard als je van prachtige architectonische bezienswaardigheden houdt.

Meer lezen over Kroatië?

Zadar (Kroatië): bezienswaardigheden en tips!

Plitvice meren! Wat moet je weten?

Krka Watervallen- de complete gids

Tips voor een bezoek aan Dubrovnik

Split: Wat mag je absoluut niet missen?

Brac: het mooiste eiland van Kroatië

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer