Home Noorwegen Dit zijn de mooiste fjorden van Noorwegen!

Dit zijn de mooiste fjorden van Noorwegen!

door Gwenn

Een reis naar Noorwegen is niet compleet als je de fjorden niet bezocht hebt. Deze lange, smalle zout-waterwegen, omgeven door steile bergen, vormen een groot gedeelte van de Noorse kust. Tijdens het bezoeken van deze fjorden zie je een aantal van de mooiste plekken in heel Scandinavië!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel deze gids over de mooiste Fjorden in Noorwegen!


  • Ontdek Noorwegen per cruise! Kijk hier voor verschillende Cruise reizen!
  • Liever met de auto? Bekijk hier volledig verzorgde autoreizen!

Hoe zijn de Noorse Fjorden ontstaan?

Tijdens de ijstijd hebben zowel de rivieren als het ijs diepen valleien uitgesneden in de bergen. Toen het klimaat veranderde en het ijs smolt, zijn deze valleien gevuld met zout water vanuit de zee. En zo ontstonden de fjorden. Niet al het ijs uit die tijd is gesmolten. Hoog in de bergen vind je in Noorwegen ook nog diverse gletsjers terug. Ook die gletsjers zijn nog een overblijfsel uit de ijstijd!

Geirgangerfjord noorwegen

1. Geirangerfjord – Een sprookjesachtig landschap!

Geirangerfjord is een UNESCO World Heritage Site, en waarschijnlijk het mooiste fjord ter wereld! Beroemd om zijn diepblauwe water, verschillende watervallen en omgeven door steile bergtoppen. Het Geirangerfjord is de plek waar je moet zijn als je je in een sprookje wilt wanen.

In de omgeving van het fjord vind je verschillende activiteiten die de moeite waar zijn. Ga bijvoorbeeld naar de Geiranger Skywalk, een platform op 1500 meter boven zeeniveau. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het fjord.

Rij vervolgens de bochtige weg naar het uitkijkpunt van Ørnesvingen en bezoek het bezoekerscentrum van dit fantastische fjord. Hier kun je ook veel informatie vinden over het geweldige landschap.

Wil je het fjord op de ultieme manier ervaren? Boek dan in de zomer de ferry tussen Geiranger en Hellesylt. Hellesylt is een klein dorpje waar je de oudste Vikingen haven van het land vindt.

Hoe kom je in het Geirangerfjord?

De makkelijkste manier om in het Geirangerfjord te komen is door vanuit één van de grotere steden te reizen.

  • Vliegveld Ålesund – Er vertrekken dagelijks vliegtuigen naar Ålesund, het dichtstbijzijnde vliegveld
  • Åndalsnes treinstation – Dagelijks vertrekken er treinen uit Oslo en Trondheim
  • Auto – ook met de auto is het fjord goed te bereiken

Vanuit Ålesund en Åndalsnes zijn er verschillende mogelijkheden om naar het Geirangerfjord te reizen.

Met de bus: De bussen vanuit Ålesund rijden het hele jaar. In de zomer zijn er directe verbindingen met het Geirangerfjord. Je rijdt dan eerst naar de veerboot, die uit Hellesylt vertrekt en vaart dan naar Geiranger.

Met de veerboot: Vanaf april tot en met oktober, gaat er een directe veerboot tussen Ålesund en het Geirangerfjord.

Met de auto: Vanuit Ålesund of Åndalsnes, is het vrij gemakkelijk om naar het Geirangerfjord te rijden, vooral in de zomer als de bergwegen open zijn. Trollstigen is een populaire route om te rijden vanwege de vele haarspeldbochten die je onderweg tegenkomt. Hou er rekening mee dat Trollstigen tussen november en mei dicht is vanwege de sneeuwval.

sognefjord noorwegen

2. Sognefjord – De Koning der fjorden

Het Sognefjord is Noorwegens diepste en het langste fjord. Bekend om het de grootte en het dramatische landschap. Dit is waarom dit fjord bekend staat als de Koning der Fjorden.

Het hoofdkanaal loopt meer dan 160km landinwaarts. Ook zijn er verschillende vertakkingen die weer hun eigen fjord vormen. Voorbeelden hiervan zijn het Aurlandfjord en het Nærøyfjord.

Het Sognefjord is een fantastische bestemming als je van plan bent om de echte wildernis van Noorwegen te bezoeken. In de buurt liggen 2 beroemde nationale parken, Jotunheimen en Jostedalsbreen. In deze nationale parken kun je wandelen langs gletsjers en hoge bergtoppen beklimmen. Als je geluk hebt kom je misschien zelfs wilde dieren tegen. Als je het wat rustiger wilt houden, dan kun je ook gaan fietsen of vissen.

Een ander hoogtepunt is het Flåm treinspoor. Deze spoorweg klimt omhoog vanuit het stadje Myrdal en onderweg ervaar je unieke uitzichten over de omgeving. Ook staat er in de buurt de Urnes staafkerk die terug te vinden is op de Unesco-lijst.  Deze staafkerk is bijzonder omdat hij dateert uit de 12e-eeuw.

Hoe kom je in het Sognefjord?

Er zijn verschillende manieren waarop je het Sognefjord kunt bezoeken. Het makkelijkste is om naar Bergen te gaan. Vanuit hier is het fjord goed te bereiken met de auto en de trein.

Met de auto: Vanuit Bergen rij je er ongeveer 2 a 3 uur over om bij het Sognefjord te komen.

Met de veerboot: De veerboten varen het hele jaar rond. Dagelijks varen er snelboten tussen Bergen en de stadjes die aan het Sognefjord liggen. In de zomer gaat er ook een dagelijkse snelboot rechtstreeks naar Flåm.

Met de trein: Je kunt het beste met de trein naar Flåm. Deze treinreis duurt ongeveer 4 uur.

Naeroyfjord noorwegen

3. Aurlandsfjord & Nærøyfjord – Mooie boottochten

Deze tweeling fjorden zijn aftakkingen van het Sognefjord. De oostelijke aftakking, Aurlandsfjord, eindigt in het dorpje Flam. Dit dorp is beroemd vanwege de steile spoorlijn. Tijdens deze rit heb je geweldige uitzichten over het fjord en het landschap.

De westelijke aftakking, Nærøyfjord, eindigt in het dorp Gudvangen. Ook dit fjord wordt gezien als een van de mooiste in Noorwegen. Daarom vind je ook dit fjord terug op de Unescolijst, samen met het Geirangerfjord!

Een bezoekje aan deze fjorden geeft de perfecte kans om een mooie boottocht te doen. Het hele jaar rond varen er veerboten tussen Gudvangen en Flam. De perfecte mogelijkheid om beide kanten van het fjord goed te bekijken.

Hoe kom je in het Aurlandsfjord & Nærøyfjord?

Beide fjorden zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit Bergen.

Met de auto: Huur een auto, of rij met je eigen auto rechtstreeks naar Gudvangen of Flam over de E 16. De route duurt ongeveer 2 a 2,5 uur.

Met de trein: Er is een treinconnectie tussen Bergen en Flam via Myrdal station. De reis duurt ongeveer 4 uur.

Trolltunga Noorwegen

4. Hardangerfjord – Wandel hemel

Hardangerfjord is één van de langste fjorden ter wereld. Ook is het een diep fjord, met het diepste punt op ongeveer 750 meter. Maar het meest bekend is dit fjord om zijn wandelroutes.

In dit enorme fjord vind je de beroemde Trolltunga, een bijzondere rotsformatie die 1100 meter boven zeeniveau ligt. Of wandel naar de bekende Steindalsfossen en als dat nog niet genoeg is, dan kun je zelfs naar een gletsjer wandelen.

Een goede basis om het Hardangerfjord te verkennen vind je in Odda. Odda ligt in de punt van het Sørfjord, de langste vertakking vanuit het Hardangerfjord. Odda ligt tussen de Folgefonna gletsjer en het Hardangervidda Nationaal park. Het Hardanger Nationaal park staat bekend om zijn bergplateau waar je meer dan genoeg wandelpaden vind en ook voor de mountainbike vind je hier genoeg opties.

Het is goed om te weten dat de meeste wandelingen in dit gebied alleen toegankelijk zijn tussen juni en september. Buiten dit seizoen zijn veel van de routes ontoegankelijk. Een optie is dan wel om te wandelen samen met een ervaren gids.

Hoe kom je in het Hardangerfjord?

Ook het Hardangerfjord is goed te bereiken vanuit Bergen.

Met de auto: Huur een auto, of rij met je eigen auto vanuit Bergen naar het Hardangerfjord. De rit duurt ongeveer 1 uur. Ook is het mogelijk om vanuit Oslo te rijden. Hou er dan wel rekening mee dat je ongeveer 5 uur onderweg bent.

Met de bus: vanuit bergen rijden er rechtstreeks bussen naar het Hardangerfjord. De rit duurt ongeveer 90 minuten.

Met de veerboot: Het hele jaar rond vertrekken er dagelijks veerboten vanuit Bergen naar Rosendal. Vanuit Rosendal is het mogelijk om met de bus verder te rijden naar Odda of Husnes. Deze rit duurt ongeveer 2 uur.

Lysefjord noorwegen

5. Lysefjord – Duurzaam toerisme

Lysefjord is een smal, 40 km lang fjord. Je vindt dit fjord ten oosten van Stavanger. Het is 1 van de 13 regio’s in Noorwegen die de titel van duurzame bestemming heeft gekregen. Dit maakt deze bestemming ideaal voor milieu bewuste reizigers.

Lysefjord is ook een populaire bestemming voor wandelaars. Je vind hier veel verschillende wandelroutes en uitkijkpunten. Het meest bekende uitkijkpunt is de Preikestolen. Dit is een vierkant bergplateau met een waanzinnig uitzicht over het fjord.

Hoewel het niet telt als een officiële wandelroute, is de houten trap bij Florli, met wel 4.444 treden, een fantastische manier om de regio te verkennen. Ook hier zijn er weer fantastische uitzichten te bewonderen (waar niet eigenlijk in Noorwegen?).

Een goede basis om het Lysefjord te verkennen vind je in Forsand. Een dorpje dat aan het begin van het fjord ligt. Vanuit dit dorp heb je de mogelijkheid om op de veerboot te stappen naar Lysebotn of Florli.

Hoe kom je in het Lysefjord??

De beste manier om het Lysefjord te bereiken is vanuit Stavanger. Vanuit hier heb je de keuze uit een vliegveld en een treinstation.

Met de auto: Vanuit Stavanger kun je met een veerboot naar Tau. Dit duurt ongeveer 34 a 40 minuten. Vanaf Tau rij je naar het Lysefjord.

Met de veerboot: Zelfs als je geen auto hebt, is het handig om met de veerboot naar Tau te gaan. Van april tot september rijdt er een bus tussen Tau en het beginpunt van de Preikestolen wandeling.

trondheim fjord Noorwegen

6. Trondheim Fjord – Stadspracht

Trondheim is één van Noorwegen mooiste en historisch belangrijkste steden. Het is een voormalige hoofdstad, waar tot op de dag van vandaag, Noorse vorsten worden gekroond. De stad, uitgestrekt aan de oevers van het prachtige Trondheim fjord, is een toegangspoort naar de omliggende regio.

Trondheim zelf is beroemd om zijn kleurrijke gebouwen en pittoreske kanalen. De stad heeft veel te bieden om te bezoeken. Maak bijvoorbeeld tijd voor één van de musea (het Trondelag Folk Museum is echt een must-see) of de Nidaros kathedraal, de meest noordelijke gotische kathedraal ter wereld.

Over het fjord zelf, in de zomer kun je gebruik maken van de veerboot naar Munkholmen. Munkholmen is een klein eiland waar je de resten van een klooster, een gevangenis en een fort vind.

Vanuit Trondheim Fjord kun je ook een veerboot nemen naar het kustplaatsje Kristiansund.

Hoe kom je in het Trondheim fjord?

Het Trondheim Fjord is het meest toegankelijke fjord van Noorwegen. Je kunt het Fjord te voet bereiken vanuit de stad.

Met het vliegtuig: Trondheim is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig vanuit Amsterdam.

Met de trein: Vanuit Osla neem je gemakkelijk de trein naar Trondheim. De reis duurt ongeveer 7 uur.

Met de auto: Vanuit Oslo is het ongeveer 7 uur rijden naar Trondheim. Vanuit Bergen duurt de reis ongeveer 12 uur.

De mooiste fjorden van Noorwegen

Plan je reis naar de mooiste Noorse fjorden!

Heb je wat meer hulp nodig om je reis naar Noorwegen te plannen? Dan zijn er verschillende reisbureaus die je hierbij kunnen helpen. Als je op zoek bent naar complete (rond)reizen door Noorwegen, kijk dan bij de Scandinavië specialist Nordic.nl. Bij hen vindt je een zeer breed aanbod van reizen naar Noorwegen.

Ook bij Voigt-travel is er een ruim aanbod naar de Noordelijke landen te vinden. Ze bieden speciale winter of zomerpakketten aan naar Noorwegen.

Zelf je reis samenstellen met een beetje hulp? Dan bieden de bouwstenen van Riskjatravel mogelijk uitkomst! Samen met de specialisten van Riksja stel je helemaal zelf je reis naar wens samen!

Meer lezen over Noorwegen?

Tromso- het Noorse Noorderlicht stadje

Noorderlicht Noorwegen – alles wat je moet weten!

Bergen Noorwegen – De complete gids!

Alle opties en informatie over de boot naar Noorwegen

Vakantie Lofoten Noorwegen: de mooiste plekjes & bezienswaardigheden!

De Noordkaap in Noorwegen: reizen naar de midzomerzon en het Noorderlicht

Reizen naar Spitsbergen: een unieke ervaring!

De wandeling naar Preikestolen in Noorwegen Tips

Dit zijn de beste wintersportgebieden van Noorwegen!

Camper huren in Noorwegen – tips!

Kaart met mooiste Fjorden Noorwegen

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer