Home Luxemburg Wat te doen in Luxemburg? De 25 beste bezienswaardigheden

Wat te doen in Luxemburg? De 25 beste bezienswaardigheden

door Gwenn

Luxemburg is één van de kleinste landen ter wereld. Het heeft een oppervlakte van maar 1650 km2. Toch wonen er 500.000 mensen (dat is meer dan in IJsland). Eigenlijk is Luxemburg meer een grote stad dan een land. Maar toch is Luxemburg de moeite waard om te bezoeken. Er zijn namelijk heel veel verschillende dingen te doen in Luxemburg stad. Het centrum van de stad Luxemburg behoort bijvoorbeeld tot de werelderfgoedlijst van Unesco. Ben je benieuwd wat te zien in het Groothertogdom Luxemburg? Lees snel verder!

Maar, het zou zonde zijn als je al je tijd doorbrengt in Luxemburg stad. Want naast shoppen in Luxemburg, is er nog veel meer te doen! Er zijn namelijk in de omgeving ook veel leuke dorpjes te bezoeken en dan hebben we het nog niet eens over de prachtige natuur gehad met zijn vele wandelmogelijkheden.

Ook zijn er in Luxemburg heel veel kastelen te vinden die het bezoeken waard zijn. Wil je naar Luxemburg? Lees dan snel verder en ontdek alles over de verschillende bezienswaardigheden!

Bezienswaardigheden Luxemburg stad, dwaal door het oude centrum

Benieuwd waar je het beste kunt overnachten in Luxemburg? Lees hier onze gids!

Doen in Luxemburg, dwaal door het oude stadscentrum

Het oude stadscentrum van de stad Luxemburg is de perfecte plek om je trip te beginnen. En, zoals gezegd, staat het stadscentrum ook op de Unesco lijst van werelderfgoed.

Vroeger was de stad omgeven door vestigingsmuren die ooit bekend stonden als het Gibraltar van het noorden. In 1883 zijn deze muren voor een groot gedeelte afgebroken, maar hier en daar is er nog wat van te zien.

Terwijl je ronddwaalt door de stad, kom je schilderachtige bruggen en steegjes tegen. Neem de tijd om alles in je op te nemen.

Benieuwd naar de mooiste plekken in Luxemburg? Lees hier onze gids!

Wat te doen in Luxemburg stad? Bezoek de Kathedraal van Luxemburg

Doen in Luxemburg, De Notre dame van Luxemburg
?c=14392&m=897371&a=397634&r=&t=html

De Kathedraal van Luxemburg is gebouwd in de 17e eeuw door een Jezuïetenpriester.

Eén van de in het oog springende kenmerken van deze kerk is de noord poort die gebouwd is in barokke stijl. In de poort vind je glas in lood dat dateert uit de 19e en 20e eeuw.

Naast de traditionele bouwstijl vind je er ook moderne beeldhouwwerken. Eén ervan is een beroemd beeld; de Madonna en Jezus in miniatuurvorm boven het altaar.

Ook is deze Kathedraal beroemd om zijn crypte met graven van leden van de Luxemburgse Koninklijke familie. Deze crypte wordt bewaakt door twee leeuwen.

Een mooie bezienswaardigheid die je niet mag missen!

Wist je dat je uit meer dan 10 verschillende tours kunt kiezen voor Luxemburg? Variërend van een Hop-on-Hop-off bus langs alle kastelen tot interessante stadswandelingen? Kijk en boek hier!

Bewonder het Nationaal museum over Geschiedenis en Kunst

Ondanks het kleine formaat van Luxemburg vind je er veel verschillende musea terug.

Eén van de beste hiervan is het Nationaal museum voor Geschiedenis en Kunst, dat zich in het Vismarktgedeelte van het oude stadscentrum bevindt.

In dit museum vind je een enorme diversiteit aan items, zoals gereedschappen, munten, wapens, historische documenten en foto’s.

Veel van de kunst die je in dit museum terugziet komt uit het Gallo-Romaanse tijdperk en vertelt het verhaal van het sociale en religieuze leven door de eeuwen heen.

Ook als je van moderne kunst houdt hoef je niet teleurgesteld te zijn. Er zijn namelijk ook veel moderne werken te vinden van kunstenaars uit de 20e eeuw.

Het is ook leuk om dit in Luxemburg te doen op het moment dat het wat slechter weer is.

Genieten in Parc Merveilleux

Bezienswaardigheid in luxemburg voor kinderen

Parc Merveilleux ligt in de stad Bettembourg, op slechts 9,4 kilometer afstand van de stad Luxemburg en slechts op 4,8 kilometer van de Franse grens.

Het park is ook een amusementen centrum. Je vindt er spelletjes, arcades, speeltuinen en er rijdt zelfs een trein door het park.

Kinderen van alle leeftijden kunnen hier ponyrijden en er is ook een minigolfbaan.

Verken de Bockrots en de Kazematten

Bezienswaardigheid in Luxemburg, de Kazematten

De Bockrots in Luxemburg staat bekend om zijn kanonnen en vestingwerken. Hier kun je Kazematten van Luxemburg verkennen en een reeks ondergrondse gangen.

Deze tunnels zijn een verbazend staaltje techniek. Ze zijn 21 kilometer lang en zijn uitgegraven uit stevige rotswanden.

Ze waren gemaakt met de bedoeling om soldaten te verbergen. Maar ook om plek te bieden aan paarden en om uitrusting op te slaan.

Je kunt door een groot deel van de tunnels lopen en op de top van het plateau vind je de afbrokkelende ruïnes van een voormalig kasteel dat pas in 1963 werd ontdekt.

Dit is erg leuk om te doen als je in Luxemburg bent!

Bezoek de Echternach Benedictine Abdij

Benieuwd waar je het beste kunt overnachten in Luxemburg? Lees dan onze gids!

Doen in luxemburg, echternach benedictine abdij

Als je de stad Echternach bezoekt, mag je de Benedictine Abdij echt niet overslaan. Deze abdij stamt uit de 7e eeuw en het heeft een aangrenzend museum.

Het bestaat uit 4 gebouwen en een centrale binnenplaats. De bijbehorende basiliek heeft in heel Luxemburg een enorme religieuze betekenis.

Eén van de redenen hiervoor is dat de basiliek de crypte bevat van St. Willibrord. De crypte is gemaakt van wit marmer en de gewelven zijn bedekt met kleurrijke fresco’s die in de 10e eeuw werden geschilderd.

Ontdek Berdorf

Wandelen in Luxemburg

Berdorf staat bekend als een toeristische trekpleister in Luxemburg.

In dit gebied zijn er vele mogelijkheden voor wandelingen door het mooie landschap van Luxemburg. Hier vind je dan ook meer dan 3000 hectare bos.

Als je van klimmen houdt, dan vind je in de heuvels hier ook uitstekende mogelijkheden om te klimmen.

?c=25355&m=1595315&a=397634&r=&t=html

Bezoek de stad Echternach

Gezellig naar esternach in Luxemburg

Het schilderachtige stadje Echternach ligt aan de oevers van de rivier Sûre en aan de grens van Duitsland.

De stad staat bekend om een aantal van zijn festivals, zoals een internationaal muziekfestival dat gehouden wordt van mei tot juni. Ook wordt er elk jaar een dansprocessie gehouden op Pinksterdag. Deze dansprocessie bestaat al eeuwen.

In de stad zelf vind je ouderwetse huizen, kronkelende straatjes en middeleeuwse architectuur die verwijst naar een ander tijdperk.

Bezoek het Paleis van de Groothertog van Luxemburg

Bezienswaardigheid in Luxemburg, het paleis van de groothertog

Het Paleis van de Groothertog van Luxemburg is de officiële residentie van de Koninklijke familie van Luxenburg. Ook is dit één van de meest verbluffende architectonische hoogstandjes in de stad Luxemburg.

Dit gebouw dateert uit de 16e eeuw en combineert een scala aan stijlen, waaronder romantische accenten en middeleeuwse en gotische ontwerpen.

Beklim de Chemin de la Corniche

Bezienswaardigheid Chemin de la Corniche

In Luxemburg stad vind je de muren van Corniche. Vanaf deze muren kan je uitkijken over de stad tot in een vallei.

Dit is ook de plek waar de Poort van de Grund staat. Deze poort werd gebouwd in 1632 en er zijn diverse andere bezienswaardigheden in de omgeving.

Denk hierbij aan de St. Michaelskerk en de abdij van Neumünster. In deze abdij staat een beroemd pijporgel en een “zwarte maagd” uit de 14e eeuw.

Relaxen op het Guillaume plein

Bezienswaardigheid Luxemburg, het gui

Het Guillaume plein staat bekend om zijn grote open ruimte. Vroeger stond hier een Franciscaans klooster.

Nu is het gebied volledig afgesloten van voertuigen en vind je hier een beroemd standbeeld van Willem II te paard, de koning van Holland en de groothertog van Luxemburg.

Dit gebied is onder andere beroemd om zijn stadhuis. Andere bezienswaardigheden hier in de buurt zijn onder meer het Spaanse torentje en een voormalige cavaleriekazerne.

Het Museum van Moderne Kunst bezoeken bij slecht weer in Luxemburg

Benieuwd waar je het beste kunt overnachten in Luxemburg? Lees dan onze gids!

Te doen in Luxemburg, het museum van moderne kunst

Mensen denken misschien dat Luxemburg vol oude relikwieën staat (wat natuurlijk ook wel een beetje zo is), maar er zijn ook een aantal hypermoderne musea te vinden. Bijvoorbeeld het Museum voor Moderne Kunst, ook wel bekend als MUDAM.

Het museum is 4.500 m2 groot. En hoewel het museum een uniek ontwerp heeft, is het gebouwd op de muren van het voormalige Fort Thungen. Dit fort dateert uit 1732.

Het museum huisvest een groot aanbod van verschillende soorten kunst, denk hierbij aan foto’s, beeldhouwwerken, textiel en zelfs digitale media.

Het museumcomplex bevindt zich in het Parc Drai Eechelen. In dit park vind je een grote diversiteit aan sculpturen en vergezichten over de oude binnenstad van Luxemburg.

Bezoek de stad Vianden

Te doen in Luxemburg, bezoek de stad Vianden

De stad Vianden is één van de mooiste steden van Luxemburg.

In Vianden vind je een mooi middeleeuws landhuis dat werd gebouwd in de 9e eeuw. En de stad is omgeven door een middeleeuwse stadsmuur die is bezaaid met wachttorens.

De stad staat ook bekend als de plek waar Victor Hugo woonde toen hij in ballingschap was. Zijn voormalige huis is nu opengesteld voor publiek en je vindt daar een aantal memorabilia die terugkijken op deze periode.

Als je van wandelen houdt, zijn er verschillende wandelroutes die richting de Our vallei lopen.

Ook als je ontspanning zoekt, dan kan je gebruik maken van een stoeltjeslift die tot 440 meter hoogte stijgt en je de meest geweldig uitzichten over het landschap geeft.

?c=14392&m=894422&a=397634&r=&t=html

Bekijk Kasteel Bourscheid

Bezienswaardigheid in Luxemburg, uitzicht van kasteel bourscheid

In Luxemburg zijn er vele kastelen. Eén hiervan is Kasteel Bourscheid, wat te zien is in het gelijknamige dorp.

Het dorp Bourscheid ligt op een plateau waar twee rivieren langs stromen.

In het dorp vind je veel verschillende buitenactiviteiten zoals wandelpaden en andere bezigheden. Maar de echte publiekstrekker is het Kasteel Bourscheid dat het dorp domineert vanaf een top van 137 meter.

Oorspronkelijk werd dit kasteel gebouwd in de 10e eeuw. Het is mogelijk om een rondleiding te volgen en meer te leren over de geschiedenis van deze plek.

Als je Bourscheid ‘s avonds laat bezoekt, dan kun je ook genieten van het kasteel wanneer het volledig verlicht is. Dit is heel mooi te zien vanuit het dorp.

Wist je dat je uit meer dan 10 verschillende tours kunt kiezen voor Luxemburg? Variërend van een Hop-on-Hop-off bus langs alle kastelen tot interessante stadswandelingen? Kijk en boek hier!

Ga naar de baden van Mondorf

De baden van Mondorf vind je in de Moezelregio van Luxemburg. Hier zijn een aantal van de beste thermale bronnen van Europa te vinden.

Een van de meest bekende hiervan is Mondorf le Domaine Thermal. Dit is een spacomplex met sauna’s, een fitnessruimte en een aangrenzend hotel.

De spa wordt gevuld met bronwater wat opgepompt wordt. Het opgepompte water is 24 graden en staat bekend om zijn helende werking.

Zeker als je op zoek bent naar een ontspannende ervaring, dan is een bezoek aan deze spa het meer dan waard.

Overnachten in Mondorf kan al vanaf € 50.

Geniet van Walferdange en zijn kasteel

Bezienswaardigheid Luxemburg, kasteel Walferdange

Kasteel Walferdange was tot het einde van de 19e eeuw de residentie van de Groothertog van Luxemburg.

Het dorp zelf maakt deel uit van een van de belangrijkste bezoekersroutes in Luxemburg en ligt vlakbij de Alzette vallei. De Alzette vallei staat bekend om zijn weelderige bossen en mooie uitzichten.

Alsof dat nog niet genoeg is, is het dorp ook beroemd om zijn bloemen en in het bijzonder, om zijn rozen.

Ook als je van archeologie houdt, ben je hier aan het juiste adres. Want er staat een Romeinse villa compleet met een aquaduct dat diep onder de grond gaat.

Geniet van het Sûr meer

Het sur meer in Luxemburg

Dicht bij Esch-sur-Sûre in het natuurpark Boven-Sûre, ligt ook een groot meer.

Het meer staat bekend als één van de beste vrijetijdsplekken in Luxemburg. Mensen komen hier om te watersporten in de warmere maanden. Denk aan zwemmen, zeilen, waterskiën en kanoën.

Afhankelijk van hoe avontuurlijk je bent, is het ook mogelijk om hier te duiken of windsurfen.

Of, het is ook een mogelijkheid om lekker een dagje niet zoveel doen in Luxemburg 🙂

Wat te doen in Luxemburg bij slecht weer? Bezoek een concert in het Philharmonie

Te doen in Luxemburg, concerthal

Luxemburg mag dan wel klein zijn, maar het concertgebouw van Luxemburg staat bekend als één van de beste concertlocaties van Europa.

Dit concertgebouw is ook de thuisbasis van Orchestre Philharmonique du Luxembourg. Daarnaast treden hier artiesten op vanuit de hele wereld.

Het gebouw staat bekend om zijn krachtige akoestiek en je kunt hier komen om bijvoorbeeld een concert bij te wonen van een lokale artiest.

Bewonder Kasteel Beaufort

Wandelen in Luxemburg, Mullerthal

Beaufort ligt op een plateau in de regio Mullerthal in Luxemburg en heeft een kasteel dat dateert uit de 12e eeuw.

Een groot deel van het kasteel is nu in verval en het is niet het best bewaard gebleven kasteel in de regio. Maar, het is een geweldige tussenstop voor een meer rustieke ervaring.

Ook zijn er in de buurt van het kasteel een aantal wandelpaden te vinden die je door de bossen leiden.

Luxemburg stad bezienswaardigheden, uitzicht vanaf het Passerelle Viaduct

Benieuwd waar je het beste kunt overnachten in Luxemburg? Lees dan onze gids!

bezienswaardigheid in Luxemburg, passarelle viaduct

Het Passerelle viaduct is een van de historisch meest belangrijke bruggen in Luxemburg. Deze brug werd in 1861 voltooid.

Dit viaduct werd gebouwd door een Brits bedrijf genaamd de Waring Brothers. Hoe vooruitstrevend het project met betrekking tot deze brug ook geweest is, toch staat het nu bekend als “de oude brug”.

Een van de belangrijkste redenen om hier te komen is om te genieten van het prachtige uitzicht dat zich over de stad Luxemburg uitstrekt.

Geniet van de natuur in het Natuurpark Haff Reimech, één van de mooiste plekken in Luxemburg

te doen in Luxemburg park haff reimech

Het natuurpark Haff Reimech ligt aan de voet van de wijnhellingen van Schengen en Remich.

Het biodiversum ligt op een kunstmatig eiland en je kan het goed bewaard gebleven natuurpark verkennen. Ook is er een onderwatertentoonstelling met veel informatiemateriaal.

De nadruk van dit park ligt op het verstrekken van informatie over duurzaamheid en zorgen voor het milieu.

Bezoek park Minett

Bezoek park Minett in Luxemburg

In Fond-de-Gras ligt het Minett park. Vroeger was dit een belangrijk industriecentrum.

Het leuke van dit gebied is dat je hier kunt komen met een trein uit 1900, met een traditionele stoomlocomotief.

Je vindt hier een openluchtmuseum en je kunt een wandeltocht maken langs de verschillende tentoongestelde gebouwen. Veel van deze gebouwen zijn gemaakt van hout.

Enkele hoogtepunten uit dit park zijn een historische kruidenierswinkel en de energiecentrale van Paul Wurt

Geniet van Larochette

Bezienswaardigheid Luxemburg Larochette

Larochette is een mooi marktstadje dat in een steile vallei ligt dat wordt omringt door bossen en is weer hartstikke leuk om te doen in Luxemburg.

De stad staat er ook om bekend dat er niet één maar twee kastelen zijn die boven de vallei staan.

Ook vind je in het dorp een middeleeuws plein, een industriemuseum en een kerk die gedecoreerd is in de neo romaanse stijl met een aantal ongewone art nouveaux fresco’s

Bekijk het dorp Wiltz

Kasteel Wiltz Luxemburg

Wiltz bestaat uit twee delen, namelijk de boven- en benedenstad.

Er zijn een aantal dingen die je hier kan bezoeken, bijvoorbeeld het Battle of the Bulge museum wat je in kasteel Wiltz vindt.

Ook zijn er hier in de zomermaanden verschillende muziekfestivals waar je kan genieten van concerten onder de sterrenhemel.

Wat is er te doen in Luxemburg? Ontdek de vallei van de zeven kastelen

Bezoek de Vallei van de 7 kastelen in Luxemburg

In de Guttenland regio ligt de Vallei van de Zeven Kastelen. Deze vallei is 24 km lang.

In deze vallei kan je makkelijk teruggaan naar de middeleeuwse periode door te wandelen van het ene kasteel naar het andere. Deze wandeling kan je natuurlijk ook in meerdere etappes verdelen.

Je vindt hier onder andere de volgende kastelen: Mersch, Schoenfels, Koerich, Hollenfels, Septfontaines en de twee kastelen in Asembourg.

Wist je dat je uit meer dan 10 verschillende tours kunt kiezen voor Luxemburg? Variërend van een Hop-on-Hop-off bus langs alle kastelen tot interessante stadswandelingen? Kijk en boek hier!

Luxemburg wat te doen? Kaart met bezienswaardigheden Luxemburg

Er is heel veel te doen in Luxemburg. Nog veel meer dan dat je in deze lijst kunt terugvinden. Het is bijvoorbeeld ook de moeite waard om deze kastelen in Luxemburg te bezoeken.

Maar, de plekken die genoemd zijn, kan je op onderstaande kaart terugvinden!

Wat te doen Luxemburg, laat jouw tips hieronder achter!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer