Home Luxemburg De 6 mooiste plekken van Luxemburg!

De 6 mooiste plekken van Luxemburg!

door Gwenn

Luxemburg, slechts 82 kilometer lang en 57 km breed, maar laat je niet voor de gek houden! Er is heel veel te doen in Luxemburg! Wandelliefhebbers kunnen hier naar hartenlust wandelen, maar er zijn ook veel historische bezienswaardigheden die niet gemist mogen worden.

Door de kleine omvang van Luxemburg, is ook alles makkelijk te bereiken en dit biedt de mogelijkheid om het hele land goed te verkennen tijdens een vakantie.

In dit artikel vind je een korte beschrijving van alle verschillende streken en leuke bezienswaardigheden die er in Luxemburg te vinden zijn. Hiermee maak je een goed begin van je reis naar Luxemburg!

Hoofdstad van Luxemburg

De hoofdstad van luxemburg is luxemburg

De hoofdstad van Luxemburg is.. jawel, Luxemburg. Dit is meteen ook de grootste stad gelegen in het Groothertogdom Luxemburg. In deze stad wonen ongeveer 110.000 mensen. De rivieren Alzette en Petrusse stromen door de stad.

Deze stad is één van de rijkste steden van Europa. Het is namelijk een belangrijke stad voor de financiële sector. Ook is het Europese Hof van Justitie in Luxemburg stad gevestigd.

Luxemburg kent ook een rijke geschiedenis die begint in het jaar 963. In dat jaar bouwde Graaf Siegfried op de Bock-rots een kasteel met een verdedigingsmuur. Dit is het kasteel van Luxemburg! Vanuit hier is de stad Luxemburg ontstaan. In der loop der eeuwen werden er nog twee verdedigingsgordels aangelegd. Hierdoor werd Luxemburg één van de sterkste vestingen van Europa.

In 1867 werd Luxemburg neutraal verklaard en moesten de vestingwerken ontmanteld worden. Hierdoor is slechts 10% van de vesting bewaard gebleven, waaronder de kazematten die tijdens de tweede wereldoorlog als schuilplaats dienden.

De oude binnenstad en de overgebleven vestingwerken zijn in 1994 op de lijst van werelderfgoed geplaatst.

Wat te doen in Luxemburg? Bezoek de 6 verschillende streken!

Hoe klein Luxemburg ook is, toch kent het 6 verschillende streken die elk wat anders te bieden hebben.

De hoofdstad Luxemburg en omgeving

Een weekendje weg naar luxemburg

Een bezoek aan deze stad mag natuurlijk niet ontbreken als je vakantie in Luxemburg hebt. In deze omgeving varieert de hoogte tussen de 230 en 408 meter en naast de oude binnenstad en de overgebleven vestingwerken, zoals hierboven genoemd, zijn er nog leuke andere bezienswaardigheden in deze streek te vinden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Groothertogelijk paleis en de Kathedraal van Onze Lieve Vrouw. Ook het centrum van deze stad is erg gezellig met leuke winkeltjes, restaurantjes en verschillende cafe’s.

Ook vind je hier in de omgeving de vallei van de Zeven Kastelen.

Regio Guttland

De streek Guttland is een perfect gebied om te wandelen tijdens je vakantie in Luxemburg

Het Guttland is een waar paradijs voor natuurliefhebbers of voor mensen die de dagelijkse hectiek even achter zich willen laten en de rust willen opzoeken.

Hier vind je het dal van de 7 kastelen. Dit dal nodigt daarom natuurlijk uit tot een leuke road trip met de auto, of wat meer milieuvriendelijker te voet of met de fiets. Er zijn verschillende routes mogelijk langs alle kastelen in dit dal. En niet alleen de kastelen in dit dal zijn prachtig, ook na elke bocht ligt er weer een prachtig uitzicht op je te wachten.

Ook ligt er een fietspad langs een oud spoorwegtraject. Als je dit pad, de Attert, volgt, dan volg je veelal de grens België-Luxemburg. Dit pad slingert niet alleen door het dal van de 7 kastelen, maar ook langs de Luxemburgse rozentuin in Walferdange. Dwars door bloeiende boomgaarden en mooie boerderijen.

Van Luxemburg stad naar deze streek, is ongeveer een kwartiertje rijden.

Eislek – oftewel, de Luxemburgse Ardennen

Vianden, een mooie streek in Luxemburg

Het Eislek heeft een erg gevarieerd landschap. Hier vind je diepe dalen, hoogvlakte en dichte bossen. Een ideaal gebied om je wandelschoenen aan te trekken of om met de mountainbike een ronde te fietsen.

In dit gebied zijn talrijke hoogtepunten te vinden. Denk hierbij aan de Leading Quality Trails wandelwegen zoals de Escapardenne Eislek Trail. Elk jaar trekt deze wandelroute vele wandelaars aan. Op een deel van deze wandeling loop je bijvoorbeeld door een smalle kloof.

Ook zijn er in dit gebied meerdere en goed onderhouden kastelen te vinden, bijvoorbeeld in Vianden. Ook vind je in Vianden een stoeltjeslift en een grote pompkrachtinstallatie die je kan bewonderen.

En raar maar waar, maar zelfs watersporten is mogelijk in dit gebied. Er is namelijk een groot stuwmeer waar zeilen en windsurfen tot de mogelijkheden behoren.

?c=12019&m=547146&a=397634&r=&t=html

Mullerthal, oftewel Klein Zwitserland

Mullerthal, een mooie streek in Luxemburg om op vakantie te gaan of om te wandelen

In klein Zwitserland vind je spectaculaire rotsformaties, smalle kloven en schilderachtige dalen. De door de zandsteen rotsen en natuur gekenmerkte regio wordt daarom ook wel klein Zwitserland genoemd.

In de bizarre rotsformaties zijn vele fabelwezens of andere figuren te ontdekken. Een aantal hiervan hebben in de volksmond een naam gekregen. Denk aan “Piteschkummer”, “Geierslee” of “Huel Lee”. Deze formaties kom je allemaal tegen als je de 112 kilometer lange Mullerthal trail gaat lopen.

In het Mullerthal voeren vele wandelwegen naar Echternach. Dit is een voormalige abdijstad en de oudste stad van Luxemburg. In het voorjaar, tijdens de springprocessie, dansen hier duizenden mensen op traditionele muziek. Deze processie behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.

Je hoeft Mullerthal trouwens niet per auto of te voet te verkennen. Ook is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een Hop-On Hop-Off bus. Deze bus stopt bij alle leuke plekken en je kan gewoon op- en af stappen waar je wilt.

De Moezelstreek

Remich, de parel aan de Moezel

De Moezelstreek is een gevarieerde streek waar je veel natuur vindt. De Moezel bepaalt hier het landschap, maar ook vind je hier veel wijngaarden waar het vaak mogelijk is om van de heerlijke wijn te proeven.

Ook is hier een bijzonder natuurreservaat te vinden, Haff Reimech.

Naast wandelen, is het ook mogelijk om een boottocht te maken over de rivier de Moezel. En als je van wat meer actie houdt, kun je ook waterskiën, wakeboarden of roeien.

En niet te vergeten, in deze streek vind je de beste restaurants van Luxemburg!

Het land van Rode Aarde

Het land van rode aarde Luxemburg

Ooit was dit een industriële streek, maar tegenwoordig niet meer. Wel vind je hier nog vele oude mijnen, want de rode kleur van de grond is ontstaan doordat er veel ijzer in zit. Deze streek is in het zuiden van Luxemburg te vinden.

Als je geïnteresseerd bent in het oude mijnbouw verleden, is het een goed idee om naar het mijnbouwdorp Lasauvage te gaan. Hier vind je nog oude galerijen en mijningangen die bezocht kunnen worden.

Hou je van mountainbiken? Je vindt hier ook de RedRock Mountain Bike Trails: 167 kilometer puur fietsgenot.

In de plaats Sud, vind je tegenwoordig heel veel trendy winkeltjes. Je hoeft je in deze omgeving niet te vervelen!

Wat te doen in Luxemburg

Een museum bezoeken tijdens je vakantie in Luxemburg

Naast wandelen en de natuur ontdekken is er in Luxemburg nog veel meer te doen. Denk aan verschillende musea, het bezoeken van ondergrondse tunnels, winkelen en heerlijk eten in de verschillende restaurantjes.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om de Luxembourg Card te kopen. Deze pas biedt gratis toegang tot meer dan 60 attracties en biedt kortingen van maximaal 30%. De kaart is te koop voor 1, 2 of 3 dagen.

De 25 beste bezienswaardigheden van Luxemburg staan hier beschreven.

?c=688&m=73875&a=397634&r=&t=html

Wandelen in Luxemburg

Wandelen tijdens je vakantie in Luxemburg

In Luxemburg zijn er veel mogelijkheden tot wandelingen. In bijvoorbeeld Eislek vind je een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Ook het grensoverschrijdende wandelpad Escapardenne loopt in de lengte door de regio.

De beide wandelpaden, Lee Trail en Eislekpad, zijn samen 158 kilometer lang. De route is verdeeld in 8 etappes variërend van 15 tot 25 km en bieden een bijzondere wandelervaring.

Het Mullerthal Trail is een toonaangevend wandelpad in de regio Mullerthal. Je vindt hier meer dan 350 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. In dit gebied vind je meer dan 60 wandelpaden die beginnen en eindigen op hetzelfde punt. Ze variëren tussen de 2 km en 40 km lengte. Het is dus goed mogelijk om een korte wandeling te doen, maar als je meer een dag wandelaar bent, dan zijn hier ook voldoende mogelijkheden te vinden.

Kastelen in Luxemburg

bezienswaardigheden voor tijdens je vakantie in Luxemburg

Luxemburg kent een rijke geschiedenis. Hierin komen tradities, oorlogen en de koninklijke familie rijkelijk voor. Met sterke buren, zoals Duitsland en Frankrijk, was Luxemburg genoodzaakt om al in de 10e eeuw een kasteel te bouwen ter verdediging van de stad. Dit kasteel, en nog vele andere kastelen, staan tegenwoordig nog steeds in Luxemburg. En, je kan ze bezoeken!

Lees hier alles over de verschillende kastelen in Luxemburg!

Weer en beste reistijd Luxemburg

Op vakantie in de winter naar luxemburg

Het klimaat van Luxemburg is erg vergelijkbaar met dat van in Nederland. Dit betekent dan ook dat in de zomermaanden juni, juli en augustus de warmst temperaturen in Luxemburg worden gemeten. In deze maanden is het gemiddeld tussen de 20 en 25 graden. Er kunnen dagen voorkomen waarbij de temperatuur boven de 30 graden uitkomt.

De winters in Luxemburg zijn aan de koele kant, maar niet extreem. Over het algemeen komen de middagtemperaturen boven het vriespunt uit. Nachtvorst is in de winter echter vrij normaal. Vanaf mei is er een grotere kans op lenteachtige dagen.

Ook qua neerslag is Luxemburg goed te vergelijken met Nederland. Er valt over het algemeen gedurende het hele jaar gelijkmatig neerslag. In de winter is dit vaak in de vorm van sneeuw.

De zomermaanden zijn dus een goed moment om naar Luxemburg te gaan.

Bekijk hier de klimaatstatistieken van Luxemburg.

Hotels, campings en huisjes in Luxemburg

Hotel

Er zijn veel verschillende mogelijkheden wat betreft accommodaties in Luxemburg. Voor een basis hotelkamer betaal je ongeveer tussen de € 18 en € 60 per nacht. Ben je op zoek naar meer luxe? Dan kunnen de prijzen al snel oplopen tot boven de €250 per nacht.

Park Inn Luxemburg hotel

Als je op zoek bent naar een hotel in het stadscentrum van Luxemburg, kijk dan eens naar het Park Inn. Dit hotel ligt op loopafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden, winkels en lekkere restaurantjes in Luxemburg stad. En als je daarmee klaar bent, kun je ook nog de sportschool van het hotel induiken. Het is dan ook niet voor niets dat dit hotel een beoordeling heeft van maar liefst een 8,8!

Je slaap hier al vanaf € 89 euro per nacht. 

Huisje huren

Uiteraard is het ook mogelijk om lekker een huisje te huren midden in de natuur. Dit kan al vanaf € 55 per nacht.

Bijvoorbeeld deze fantastische vrijstaande bungalow gelegen in Diekirch.

vrijstaande bungalow in Luxemburg

Deze bungalow is geschikt voor 6 personen en voorzien van alle gemakken. Hij ligt midden in de natuur, vlakbij een wandelgebied waar verschillende routes zijn uitgezet. Ook is het mogelijk om een gratis visvergunning te krijgen.

Je slaapt hier al voor maar € 70 euro per nacht.

Kamperen

Ga je liever kamperen? Dan zijn er mogelijkheden te over. Er zijn verschillende campings te boeken bij de ANWB.

Luxemburg-Larochette-Camping auf Kengert-ExtraLarge

Bijvoorbeeld bij Camping Auf Kengert. Dit is een goed verzorgde camping die langs het de route naar het zuiden ligt. Dat maakt deze camping ook uitermate geschikt voor een korte stop in Luxemburg. De camping biedt veel faciliteiten, zoals een zwembad en een restaurant. Op deze camping wordt geen animatie aangeboden en ook zal je er geen disco vinden. De perfecte camping voor wie rust zoekt en je kan er al terecht vanaf € 29.95 per nacht.

Kamperen kan al vanaf € 3 tot € 8 per persoon per nacht.
?c=14392&m=894421&a=397634&r=&t=html

Ook interessant

1 reactie

Wouter 02/03/2022 - 09:37

leuke tips, gaan we zeker gebruiken bij ons bezoek

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer