Home Italië Bari, alle 16 bezienswaardigheden op een rij!

Bari, alle 16 bezienswaardigheden op een rij!

door Gwenn

Ben je van plan om naar Bari in Italië op vakantie te gaan? En vraag je je af wat er te doen is in Bari? Tenslotte staat Bari nog niet zo lang op lijstje van toeristen om te bezoeken steden in Italië. Maar, Bari staat steeds vaker op het lijstje van te bezoeken steden in Italië. Als je van het strand houdt of van cultuur en historie, in deze stad vindt je zeker de authentieke Italiaanse ervaring!

In deze Bari reisgids gaan we het hebben over:

  • Wat is er te doen in Bari?
  • Hoe kom je in Bari?
  • En waar kun je het beste overnachten?

Waar ligt Bari?

Bari is de hoofdstad van de regio Puglia. Het is een bruisende havenstad naast de Adriatische zee. Puglia is de zuidwestelijke regio van Italië. Als je naar de kaart kijkt, ligt het in de hak van de laars.

Wil je meer over Puglia lezen? Daar hebben we dit leuke artikel over geschreven!

De haven van Bari wordt gebruikt om Italië te verbinden met verschillende andere landen in de omgeving. Denk aan Kroatië, Griekenland, Montenegro en Albanië. Dagelijks vertrekken er meer dan 15 verschillende veerboten.

In Bari vindt je ook het grootste en drukste vliegveld van Puglia. Vanuit dit vliegveld bereik je gemakkelijk de hele regio met zijn bijzondere olijfbomen, mooie stranden en het rustige platteland.

Hoe kom je in Bari?

Bari is gemakkelijk bereikbaar vanuit andere delen van Italië. Denk aan de trein, de bus maar ook met het vliegtuig. Vanuit Rome is Bari bijvoorbeeld in iets minder dan 4 uur te bereiken.

Ook vlieg je gemakkelijk vanuit Amsterdam naar deze stad. Voor het boeken van (goedkope) vliegtickets kun je Skyscanner gebruiken. Deze website gebruik ik zelf ook altijd.

Wat is er te doen in Bari? Alle bezienswaardigheden in Bari op een rij!

Het beste van Bari kun je in één dag zien. Focus je tijdens je bezoek op het oude centrum van Bari (Bari Vecchia). Het centrum kun je gemakkelijk te voet verkennen en dompel je onder in de oude steegjes en pleinen.

Terwijl je in Bari rondloopt zie je het echt Italië. Ramen en deuren staan overal open en overal hoor je luid sprekende Italianen. Ook hier zie je weer Vespa’s rondrijden terwijl de geur van knoflook en vers gebakken brood je tegemoet komt.

1. Focus op het centrum, Bari Vecchia en Centro Storico

Bari, het oude centrum

Bari Vecchia en de Murat zijn met elkaar verbonden en lopen in elkaar over. Dit is waar je een aantal van de meest historische en authentieke plekken vindt om rond te kijken. Als je van plan bent om naar Puglia te gaan, plan dan minstens één dag in Bari. Je kunt in Bari gemakkelijk de nacht doorbrengen of rij naar het naastgelegen Polignano A Mare of Monopoli.

In Bari Vecchia en het historische Murat vindt je veel oude smalle straten met typische Italiaanse gebouwen met kleine ijzeren balkonnetjes. Neem je camera mee, want die zul je zeker nodig hebben!

Bari is anders dan de meeste andere steden in Italië. Zeker als je deze stad vergelijkt met meer populaire steden zoals Venetië, Florance en Rome. De echte Italiaanse sfeer is namelijk uit die steden verdwenen en dat is bij Bari nog niet het geval.

2. Bezoek de Basilica di San Nicola

Bezienswaardigheden bari: Basilica di San Nicola

Dat de Basilica San Nicola op een fort lijkt, is waarschijnlijk het eerste wat opvalt. De buitenkant is erg indrukwekkend zonder al te veel poespas. Zodra je naar binnen gaat, zul je ook niet overvallen worden door allerlei schilderijen en andere tierelantijnen. Het gouden plafond is echter spectaculair. Zeker in combinatie met de verschillende beelden en mozaïeken.

Het bouwen van deze Romaanse kerk heeft meer dan 100 jaar geduurd en was klaar in 1197. Naast de bijzondere architectuur is er nog wat anders speciaal aan deze kerk. De kerk wordt namelijk gedeeld tussen katholieken en orthodox gelovigen. Dit komt doordat de resten van de heilige St. Nicholas (ja, de enige echte Sinterklaas!) in de crypte liggen. Deze resten werden vanuit hun originele verblijfplaats in Turkije overgebracht naar deze kerk in Italië omdat men bang was dat de Moslims, die de macht overnamen van de Orthodoxe Christenen, deze resten niet zouden respecteren.

Vandaag de dag wordt deze basiliek bezocht door katholieken en orthodoxe christenen samen. En deze plek is een bezienswaardigheid in Bari die je niet mag missen!

3. Bezoek de Kathedraal van Bari oftewel de Kathedraal van San Sabino

Te doen in Bari: bezoek de kathedraal

Dit is de Kathedraal van Bari, San Sabino is een andere romaanse kerk die gebouwd is in de 12e eeuw. Hoewel deze kerk gezien wordt als de kathedraal van Bari, neemt het de tweede plek in na Basilica San Nicola.

De schoonheid in Bari Vecchia is nooit ver weg. San Sabino ligt op korte loopafstand van San Nicola. Zodra je San Sabino nadert, zal de eenvoudige witte buitenkant je direct opvallen. Maar, het is de eenvoud die deze kerk zo aantrekkelijk maakt. In de kerk vindt je goed bewaard gebleven mozaïeken en schilderijen die het bekijken waard zijn.

4. Ontdek de crypte van de Bari Kathedraal

te doen in bari, italie: Bezoek de crypte van de bari kathedraal

Wat echt de moeite waard is, is het archeologisch museum in de crypte van de San Sabino. Hier vindt je oude relikwieën van Sint Sabinus. Ook de oude originele fundering van deze kerk is hier terug te zien. Als je hier staat, stop en bedenk waar je eigenlijk naar staat te kijken! Je vindt hier 2000 jaar aan geschiedenis terug. De oude Romeinse weg en prachtige mozaïeken bestaan al sinds dat deze kerk gebouwd is.

Het museum is open tussen 09.30 uur en 12.30 uur en de toegang kost € 3. Deze plek is absoluut de moeite en prijs waard en mag niet gemist worden. Het is klein, maar het is één van de beste bezienswaardigheden in Puglia!

5. Bezoek het kasteel van Bari

Bezienswaardigheid Bari kasteel

Aan de promenade van Bari, Lungomare, vindt je Castelo Normanno Svevo. Eén van de eerste dingen die je zal opvallen is hoe goed de buitenkant van het kasteel er nog uit ziet. Zeker als je bedenkt dat dit kasteel al 900 jaar oud is. Het is gebouwd in 1132 door de Normandische koning Roger. 100 jaar later is dit gebouw veranderd in een fort.

Het interieur van het kasteel is verdwenen. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt voor het tentoonstellen van kunt en archeologische voorwerpen. Sommige van die voorwerpen komen uit het kasteel zelf.

De buitenkant van het kasteel is gratis te bewonderen, maar als je de tentoonstelling wilt bezoeken dan moet je hier een kaartje voor kopen. Het kasteel is de hele dag open dus het bezoek is makkelijk in te plannen. Dit kasteel hoort wel echt thuis op je lijstje “doen in Bari”.

6. Het dagelijks leven van een vissersman; Porto Vecchia

Porto Vecchia Bari, italië

In Porto Vecchia, oftewel de oude haven van Bari, is de plek waar lokale vissers de zee op gaan in hun blauwe boten om vis te vangen. Deze boten zie je op verschillende plekken in Puglia. Het kopen door de haven is op zich al leuk. Je hoort en ziet de lokale vissers die aan het werk zijn en zo krijg je ook weer een authentieke Italiaanse ervaring.

Porto Vecchia is ook een uitstekende plek om koffie te drinken, of om een wandeling te maken terwijl je van het uitzicht geniet.

Tip: Porto Vecchia is niet de plek waar de enorme cruiseschepen aanleggen. Als je per ongeluk naar de grote haven gaat, dan ga je je waarschijnlijk afvragen waar al die leuke blauwe vissersboten zijn gebleven!

7. Proef Oesters, Zee-egels, Octopus en alle andere vangsten van de dag!

Verse vis eten in Bari, Italie

Als je toch in de haven bent, kun je net zo goed wat proeven van de lokale verse vis. Je kunt de vissers aan werk zien terwijl ze hun vangst van de boot halen. Je kunt het zo eten, vers en rauw op de Sushi manier. Versere vis dan dit, zul je nergens vinden!

Zorg dat je vroeg op de dag gaat, omdat de vis anders uitverkocht kan zijn.

8. De vrouwen van de oude stad op de Strada delle Orecchiette 

Een trip naar Bari is niet compleet zonder dat je Strada Arco, beter bekend als Strada delle Orecchiette, hebt bezocht. Je kunt daar zelf aardappel gnocchi proberen te maken. Dat is hartstikke leuk en ook nog eens erg lekker!

De lokale vrouwen zijn overal op straat ongestoord gnocchi aan het maken. Het maakt ze niets uit dat er toeristen staan met camera’s. Erg leuk om te zien!

9. Ontmoet de lokale mensen op Piazza Mercantile

Het stadplein van Bari

Dit is het meest belangrijke plein in Bari. Piazza Mercantile ligt in het centrum van de oude stad. Het is het commerciele centrum van Bari sinds de 14e eeuw. Vandaag de dag is dit de plek waar je moet zijn om te eten, drinken, mensen te kijken en evenementen.

Het zal je opvallen dat de façade van Palazzo del Sedile één van Bari’s trekpleisters is, maar het is ook een plek waar de adel elkaar ontmoetten in het oude stadhuis. De 16e-eeuwse klokkentoren staat aan de linkerkant van het gebouw en er staat een fontein in het midden van het plein. Je kunt hier perfect je fles met water bijvullen.

Ook is dit een gebied met vele restaurantjes, barretjes en cafés. Allemaal gelokaliseerd in het hart van Bari Vecchia. Koop lekker een ijsje en struin door deze straten!

10. Geniet in één van Bari’s restaurants!

Restaurants in Bari

Natuurlijk moet dit op je to do lijst staan voor elke plaats in Italië! Maar één van Puglia’s specialiteiten proberen is echt een must.

Puglia staat in heel Europa bekend om zijn landbouw geschiedenis. Als je door de omgeving van Puglia rijdt, dan zul je veel verschillende akkerbouw zien. Ook olijfbomen kom je hier veelvuldig tegen. Sterker nog, in deze regio vindt je naar schatting 50 tot 60 miljoen olijfbomen. 40% van de Italiaanse olijfolie komt dan ook uit deze regio.

Daarnaast is de ligging van Puglia aan de Adriatische kust geweldig om te genieten van verse vis. De kust van Puglia is de langste in Italie en bijna elke morgen komen er vissersboten in de havens aan om hun verse vangst te verkopen.

Wat voor een gerechten kun je verwachten in Puglia? Hier een kleine opsomming:

  • Vers fruit en groente
  • Verse vis, met name octopus, schelpdieren en baars
  • Olijven en olijfolie
  • Pasta met groente, oude kaas, bonen en mosselen
  • Buratta
  • Panzerotti, een soort calzone pizza, gevuld met mozzarella en tomaten
  • Focaccia en brood

En natuurlijk hoort er bij elke goede maaltijd een goed glas Italiaanse wijn!

Wil je het echt goed doen? Ga dan mee met deze food wandeltocht onder begeleiding van een lokale gids.

11. Mensen kijken op Piazza del Ferrarese

Piazza del Ferrarese, Bari, Italie

Piazza del Ferrarese is een centraal punt in Bari en ligt vlak naast de oude binnenstad. Het plein ligt dichtbij Porto Vecchia en Lungomare, dit betekent dat het de meeste straten verbind die naar de bezienswaardigheden lopen in het oude gedeelte van Bari.

Overdag is het plein rustig en de perfecte plek om even te gaan zitten en mensen te kijken. Je vindt hier vele restaurantjes, barretjes en cafes. ‘S avonds is het hier een stuk drukker en een leuke plek om uit te gaan.

Piazza del Ferrarese is ook de plek waar de inwoners de dag van hun beschermheilige vieren, Saint Nicolas. De vieringen vinden elk jaar in mei en december plaats. Als je er toevallig in de periode bent, dan is dit een feest dat je niet mag missen!

12. Eet Focaccia op Bari’s manier

eten in bari

Een Focaccia moet je echt eten als in je Bari bent. Het is een Italiaans brood gebakken in de oven met dezelfde stijl en textuur als een Pizza. Het is lekker krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Dit gecombineerd met tomaten aan de buitenkant is een heerlijke traktatie.

Stop bij Panificio Fiore op Palazzo di Citta voor de beste Focaccia van Bari!

13. Loop langs Bari Lungomare

Bari Lungomare

Om Bari’s verbintenis met het water te begrijpen, is het aan te raden om ‘s avonds een wandeling te maken over de promenade. Of misschien wel ‘s morgens, dan kun je meteen verse vis kopen in de oude stad. Je zult verschillende geluiden horen van zeemeeuwen, de verse zeelucht in kunnen ademen en relaxen met de azuur blauwe vergezichten van de Adriatische zee!

14. Maak foto’s van het Teatro Margherita en de zee

bezienswaardigheid bari; Teatro Margherita

Teatro Margherita is één van de oudste theaters in Bari en is op z’n minst een foto waard door zijn positie aan de kust in de oude haven van Bari. Het is gebouwd tussen 1912 en 1914. Het gebouw heeft een interessante geschiedenis met onder meer een rivaliserende strijd met Teatro Petruzzelli. De familie Petruzzelli was namelijk niet blij met een concurrerend theater.

Het theater werd gebruikt als theater en bioscoop tot 1979. Daarna is het jaren dicht geweest voor het publiek. Sinds dat het gebouw is gerenoveerd en een bestemming heeft gekregen als kunstgalerij met variërende tentoonstelling, van Van Gogh tot verschillende fotografen, is het gebouw weer toegankelijk.

15. Ga naar het strand van Bari

Strand van bari

Puglia heeft heel veel mooie stranden. Helaas zijn de stranden van Bari niet zo mooi. Maar, als je in voor een dagje in Bari bent en even pauze wilt nemen van het rondkijken, ga dan naar het Bari Pane e Pomodoro.

Het strand Pane e Pomodoro ligt slechts op 10 autominuten van Bari Vecchia af. Je kunt het ook lopen vanaf het oude gedeelte van de stad. Dan doe je er ongeveer een half uur. Het strand is open voor publiek, dus hou er rekening mee dat het in het weekend best druk kan zijn. Doordeweeks is de kans groot dat je dit strand voor jezelf hebt.

Er is een café voor eten, drinken, douche en kleedkamers. Neem wel je eigen handdoeken en parasol mee want die kun je hier niet krijgen.

16. Dagtripjes vanuit Bari

Monopoli Beach Puglia

Bari is een goede uitvalsbasis naar het culturele en historische regio van Puglia. Vanuit Bari is het mogelijk om diverse dagtripjes te doen naar deze interessante omgeving. Dit kun je het beste doen met een auto omdat het openbaar vervoer niet optimaal is naar alle leuke kleine dorpjes. Als je geen auto hebt, overweeg er dan één te huren bij Sunnycars.

Polignano a Mare, Monopoli, Locorotundo, Martina Franca en Alberobello liggen allemaal tussen de 30 en 60 minuten afstand van Bari. En, in iets meer dan uur ben je in Ostuni.

Archeologische opgravingen zoals Egnazia en Parco Rupestre Lama D’Antico liggen ook allemaal op een uur rijden vanaf Bari. Net zoals het UNESCO-werelderfgoed Castel del Monte.

Ten zuidwesten ligt de beroemde oude stad Matera. Dit is ook ongeveer een uur rijden en waarschijnlijk één van de populairste dagtrips vanaf Bari. Je kunt deze stad ook bereiken met de bus. Je doet er dan ongeveer één uur en 15 minuten over.

Ga je liever mee met een dagtocht? Kijk dan hier naar alle verschillende mogelijkheden naar bijvoorbeeld Alberobello en Matera.

Waar overnachten in Bari?

Hotel in Bari

Waar je het beste kunt overnachten in Bari, is niet moeilijk! Het oude stadscentrum is de beste plek van waaruit je de stad en zijn historie het beste kunt verkennen. Bovendien ligt dit gedeelte van de stad vlakbij het treinstation. Hieronder een lijstje met een aantal suggesties voor goede hotels.

iH Hotels Bari Oriente

Deze accommodatie ligt in het oude centrum op slechts 10 minuten loopafstand van het treinstation van Bari. Het hotel en de kamers zijn gerestaureerd en het ontbijt is inbegrepen in de prijs.

Bekijk hier de actuele prijs.

iH Hotels Bari Grande Albergo delle Nazioni

Dit 5 sterren hotel staat langs de Lungomare en heeft uitzicht over de zee. De kamers zijn modern ingericht en gasten mogen gebruik maken van het zwembad op het dak. Dit hotel ligt op 15 minuten lopen van de Kathedraal van Bari en het treinstation.

Bekijk hier de actuele prijs.

Is Bari leuk?

Ja! Bari is zeker leuk! Bari en Puglia zijn beide rijk aan cultuur en historisch schatten die nog ontdekt kunnen worden door reizigers.

Ook is het zuidelijkste gedeelte van Italië gemakkelijk bereikbaar vanuit Bari. Van Bari naar Napels doe je er minder dan 3 uur over met de auto.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het eten, de authenticiteit van deze stad en de bijzondere geschiedenis gehad. In Bari is er voor iedereen wel iets leuks te ontdekken! En de perfecte uitvalsbasis om de rest van Puglia te ontdekken!

Meer lezen over Italië?

Amalfikust – alle bezienswaardigheden op een rij!

De beste bezienswaardigheden van de stad Bologna!

Alle bezienswaardigheden in Florence, of in het Italiaans, Firenze

Alle Puglia bezienswaardigheden; de perfecte voorbereiding!

Alles over de Italiaanse streek Trentino, Zuid Tirol, om je perfecte vakantie voor te bereiden

17x de beste Sardinië bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Sicilië!

Complete reisgids Palermo, Sicilië

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer