Home Italië Complete reisgids Palermo Italië, Sicilië

Complete reisgids Palermo Italië, Sicilië

door Gwenn

Dankzij de aangename temperatuur en de eeuwige zonneschijn wordt Sicilië terecht het eiland van de zon genoemd. Voel je je thuis op eilanden en wil je meer te weten komen over het land en zijn cultuur, breng dan zeker wat tijd door in Palermo, Sicilië.

De stad wordt geroemd om zijn historische gebouwen, met name door mensen die niet genoeg kunnen krijgen van kerken, kastelen en andere bezienswaardigheden. Ten slotte zorgt de ligging direct aan de kust voor een kleurrijke vakantie waar sightseeing en vrije tijd niet beter gecombineerd kunnen worden.

In dit artikel komen de beste bezienswaardigheden in Palermo aan bod, dus lees snel verder!

Waarom is Palermo, Sicilië, een bezoekje waard?

Je zal vast al wel (veel) negatieve verhalen gelezen hebben over die lelijke, vieze, grote havenstad Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië. Ook heeft Palermo historisch gezien een slechte reputatie door de georganiseerde misdaad. Hierdoor gaan veel mensen er, ten onrechte, vanuit dat deze stad onveilig is om te bezoeken.

Maar dat is al lang niet meer zo. Palermo is namelijk de echte ziel van Sicilië, een ruwe diamant waar je absoluut verliefd op wordt.

Hoewel het waar is dat deze plaats niet zo gepolijst is als andere Italiaanse steden, is deze plek zeer zeker het bezoeken waard. Er zijn veel redenen om een stad zoals deze te bezoeken, want in Palermo vind je het allemaal!

Palermo Toerisme, deze stad moet nog ontdekt worden door het massatoerisme!

Dit betekent dat als je op zoek bent naar een leuke authentieke Italiaanse ervaring, je deze zeker in Palermo zult vinden. De mensen zijn authentiek, de streetfood is fantastisch, de gebouwen zijn vervallen (maar erg charmant) en het verkeer is echt gestoord. In Palermo vind je het kloppende hart van Sicilië en als je eerder steden zoals Rome of Florence hebt bezocht, zal Palermo je verbazen met zijn rauwheid.

Palermo is een paradijs voor fijnproevers

Marktkraam met groente

Het straatvoedsel in Palermo is uitgeroepen tot het beste van Europa. En die titel verdient het echt! Lees later verder in dit artikel alles over het straateten, maar weet gewoon dat als je op zoek bent naar gastronomische ervaringen, Palermo the place to be is.

Palermo is vriendelijk

De inwoners van Palermo zijn ongelooflijk vriendelijk. Als je contact maakt met de lokale bevolking, word je minstens één keer worden uitgenodigd om bij iemand thuis een echte Italiaanse maaltijd te eten.

Ik raad je aan om deze uitnodiging met beide handen te accepteren, want hoe leuk is het om zo het authentieke Italiaanse leven mee te kunnen maken!

Er zijn heel veel geweldige dingen te doen in Palermo, ook geweldige dagtochten!

Dacht je dat er niet zo veel te doen is in Palermo? Nou, dan heb je dat echt helemaal mis! Je kunt er eeuwenoude catacomben verkennen, je vergapen aan UNESCO-kerken, verse vis kopen op een van de traditionele markten of gewoon de wereld aan je voorbij zien gaan terwijl je cannolo eet. Zie hieronder ook de beste tips over de bezienswaardigheden.

Er zijn verschillende dagtochten mogelijk vanuit Palermo. Je bent op een steenworp afstand van het witte zandstrand van Mondello. Maar ook de badplaatsen Cefalu en San Vito Lo Capo zijn goed bereikbaar. Je kunt zelfs op een boot stappen om naar een nabijgelegen eiland te gaan.

Meer avontuur? Beklim dan de Monte Pellegrino. Wat je ook zoekt, het is nooit ver van Palermo.

Wat moet je weten voor je vertrekt?

gezellig straatje in palermo

Hou er rekening mee dat je niet overal met je pinpas of creditcard kan betalen in de stad. Het is dus handig om wat cash (euro’s) achter de hand te hebben voor het geval dat. Het zou toch jammer zijn als je dat lekkere Italiaanse ijsje moet laten staan.

Zelfs als je Italiaans spreekt, is de kans groot dat je je niet verstaanbaar kunt maken. Het dialect dat in Sicilië gesproken wordt, wijkt erg af van het normale Italiaans. Zelfs Italianen die van het vasteland komen, hebben moeite om zich verstaanbaar te maken.

Sicilianen hebben alle maffia-grappen al gehoord en ze vinden ze niet grappig. Voor mensen op Sicilië is de georganiseerde misdaad al een lange tijd een gevaarlijke en onaangename realiteit en ze hebben geen toeristen nodig die hier (stomme) grappen over maken. Voor het geval je echt nieuwsgierig bent; de georganiseerde misdaad vormt helemaal geen probleem voor de toeristen in Palermo en de stad is niet meer de gevaarlijke plek die het ooit was.

Wees voorzichtig met autorijden als je ervoor kiest om een auto te huren in Palermo. Sicilianen zijn gekke chauffeurs. Zelfs als je een ervaren chauffeur bent, is het belangrijk om voorzichtig te zijn.

Sommige kasseien in de straten zijn ongelijk en de meeste zijn erg glad! Kies daarom voor goede schoenen.

Als je van plan bent om met de bus te reizen, koop je kaartje dan van tevoren. Kaartjes kun je kopen bij de tabakswinkels.

Het is volkomen acceptabel (en gebruikelijk) om ijs te eten als ontbijt! Gebruikelijk is het onderdompelen van een brioche in granita met koffiesmaak.

De meeste restaurants zijn alleen geopend voor het diner tussen 19.30 en 20.00 uur. Hou hier dus rekening mee!

Maak je geen zorgen als je denkt dat mensen ruzie hebben. Dat is precies hoe Sicilianen met elkaar praten. En als ze echt ruzie hebben, zullen ze elkaar omhelzen voordat je het weet!

Hoe kom je in Palermo?

oude beelden met een gebouw op de achtergrond in palermo

Palermo ligt op een kleine 3 uur vliegen vanaf Amsterdam. Er zijn diverse mogelijkheden voor directe vluchten te vinden op Skyscanner.

Palermo is ook gemakkelijk bereikbaar vanuit andere steden op Sicilië. Het is bijvoorbeeld een uur met de trein vanuit Cefalu, een 2 uur durende busrit vanuit San Vito Lo Capo en een 4 uur durende bus- of treinrit vanuit Catania. Het busstation in Palermo is naast het treinstation te vinden, beide in het oude deel van de stad.

Maar ook met de auto of de camper is deze plaats goed te bereiken. Vanuit Villa San Giovanni gaat er een veerboot naar Messina, Sicilië. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. Voor 2 personen met een auto met caravan kost dit ongeveer € 82 voor een enkele oversteek. Deze route vanuit Amsterdam is 2500 km en je rijdt er ongeveer 26 uur over. Een stop onderweg om te overnachten is dan wel aan te bevelen.

Wil je weten welke opties er nog meer zijn voor veerboten naar Sicilië? Kijk dan bij directferries.nl!

Wat zijn de beste bezienswaardigheden in Palermo voor… cultuurliefhebbers?

De opera van Palermo

Voordat we echt aan de daadwerkelijke lijst beginnen, moet ik nog even kwijt dat er in Palermo een Hop-On-Hop-Off bus rijdt. Ik ben echt een enorme FAN van deze bussen. Ze brengen je naar alle belangrijke bezienswaardigheden en onderweg krijg je interessante informatie. Als ik ergens ben waar die bussen rijden, zal ik er altijd gebruik van maken.

De Hop-On-Hop-Off bussen in Palermo rijden dagelijks op twee verschillende routes. Je kunt hier al gebruik van maken voor € 20 per persoon. Boek hier je ticket!

Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta, oftewel, de Kathedraal van Palermo

Kathedraal van Palermo sicilie

We beginnen onze reis langs de bezienswaardigheden van Palermo met het belangrijkste monument van de stad. In het oude stadscentrum van de hoofdstad van Sicilië staat de kathedraal van Maria Santissima Assunta. Dit gebouw in Normandisch-Arabische stijl wordt nog steeds gebruikt voor huwelijken en andere kerkelijke activiteiten.

Er kan zonder twijfel worden gezegd dat dit dé dagelijkse ontmoetingsplaats is voor de buurtbewoners. Toch is de kerk ook een ware blikvanger voor bezoekers van buitenaf. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is het een architectonisch pronkstuk. De laatste honderd jaar raakte het publiek gefascineerd door de artistieke uitingen van beeldhouwers en architecten.

Teatro Massimo

Teatro Massimo, bezienswaardigheid in Palermo

Het Massimo Theater is schitterend te noemen. Dit is het grootste operagebouw van Italië. Deze plek moet je echt aan je lijstje bezienswaardigheden toevoegen.

Sicilië heeft lange tijd economische voorspoed gekend, maar de donkere schaduw van de maffia achtervolgt de stad al jaren. Ooit was de grootte van het theater ontworpen om de welvaart van de stad te weerspiegelen. Door de hoge kosten van de restauratie moest het in de 20e eeuw de deuren sluiten. Het Teatro Massimo staat sindsdien symbool voor zowel het verval als de wederopstanding van de hoofdstad van Sicilië.

Toch is het (gelukkig!) mogelijk om dit gebouw ook aan de binnenkant te bewonderen. Wel is het noodzakelijk om hiervoor een tour te boeken. Het is helaas niet mogelijk om zelfstandig door het gebouw te zwerven. Het is mogelijk om dagelijks een tour te volgen tussen 09.30 uur en 18.00 uur. De tour duurt ongeveer 30 minuten en kost € 8.

Bezoek het Capuchin-klooster en de Catacombe dei Cappuccini

Kapucijnenklooster en catacomben in palermo Sicilie

Een van de vreemdste dingen om te doen in Palermo is het Kapucijnenklooster met zijn catacomben bezichtigen. In de 16e eeuw ontgroeide het klooster zijn oorspronkelijke begraafplaats. Daarom begonnen monniken onder het klooster crypten uit te graven om zo ruimte te creëren om gemummificeerde lijken te bewaren.

Oorspronkelijk waren de crypten gereserveerd voor broeders, maar uiteindelijk werd het een soort statussymbool om in de catacomben te worden begraven. Mensen schreven in hun testament welke kleding zij wilden dragen en of hun kleding verwisseld moest worden om de zoveel tijd.

Familieleden moesten betalen om de lijken te bewaren op de plek die ze hadden gekregen. Als de betalingen om één of andere reden werden gestopt, werden de lijken op de plank gelegd tot de betalingen hervat werden.

Tegenwoordig is het kapucijnenklooster en de Catacombe dei Cappuccini open voor publiek. De catacomben bevatten ongeveer 8000 lijken en 1252 mummies. Eén van hen is Rosalia Lombardo, die in 1920 op tragische wijze stierf aan longontsteking toen ze net 2 was. Haar lichaam is zo goed bewaard gebleven dat ze eruitziet alsof ze nog slaapt en haar ogen elk moment kan openen.

Sommige van de andere mummies zijn zo goed bewaard gebleven dat ze nog steeds haar en vingernagels hebben. Heel bijzonder om te zien, al moet je ook van dit soort dingen houden.

De catacomben zijn elke dag open, ook op feestdagen, tussen 09.00 uur – 13.00 uur en tussen 15.00 uur en 18.00 uur. De entree is € 3. Ook is het mogelijk om een 3 uur durende privérondleiding te volgen door de catacomben en het klooster. Kijk hier voor meer informatie.

Officieel is fotografie in de catacomben niet toegestaan, maar er zijn veel documentaires en foto’s gemaakt in de catacomben. Buiten kun je zelfs koelkastmagneten kopen met foto’s van de mummies erop.

Fontana Pretoria

Piazza Pretoria Palermo een fontein in de binnenstad

In de prachtige hoofdstad van Sicilië vind je Fontana Pretoria. De lokale bewoners noemen deze fontein Piazza della Vergogna, oftewel het plein der schaamte. Dit omdat er rond deze fontein veel naakte beelden staan, maar ook omdat deze beelden de corrupte ambtenarij weerspiegelen waar Palermo veel last van gehad heeft.

De werkelijke voorstelling bij de fontein is een weergave van de 12 Romeinse goden, de Olympiërs. (Heb je de boeken van Percy Jackson gelezen? Echt heel leuk!) Ook vind je er verschillende andere mythische figuren.

De fontein is een van de populairste attracties en een zeer geliefde locatie om (trouw)foto’s te maken. ‘s Avonds is de fontein schitterend verlicht en is het ook meteen een erg aangename locatie om de avond door te brengen.

Orto botanico di Palermo

De botanische tuin is opgericht door de universiteit van Palermo in 1789, maar pas in 1705 officieel geopend.

De botanische tuin is 10 hectare groot, je vindt er interessante standbeelden en natuurlijk vele plantensoorten, meer dan 12.000. Een heerlijke plek om een paar uur door te brengen!

Kathedraal van Monreale

Bezienswaardigheid Palermo Kathedraal Monreale

De kleine buitenwijk van Monreale, vlakbij Palermo, heeft een opmerkelijk gebouw dat je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek aan Palermo. Een van de mooiste kerken ter wereld, de kathedraal van Monreale, is dan ook niet geheel verrassend de trots van de bevolking van Sicilië.

De kathedraal is bedekt met duizenden gouden mozaïeken. Het meesterwerk is altijd een bezoek waard, zelfs als je niet de grootste kerkfanaat bent. Je zult versteld staan van de vele details en kleuren. De buitenkant is ontworpen met aandacht voor detail. Weelderig groene palmbomen en indrukwekkende fonteinen zullen ongetwijfeld een diepe indruk maken!

Palazzo dei Normanni

Kopie van Zonder titel 2021 04 09T220714.274

Cappella Palatina behoort zonder twijfel tot een van de beste plekken in Palermo. Het gaat hier om een kleine kerk in het Normandische Paleis van Palermo, oftewel Palazzo dei Normanni. Het is ook de regeringszetel van het Siciliaanse parlement.

Mede hierdoor is er in het Palazzo dei Normanni zelf bijna niets te zien omdat er alleen veel kantoren in zijn gevestigd. Het interessantst is de paleiskerk, gebouwd aan het begin van de twaalfde eeuw. In het interieur kun je kleurrijke, goed ontworpen mozaïeken verwachten.

Al dit moois is overigens niet onopgemerkt gebleven. Het gebouw werd vanwege zijn unieke kenmerken namelijk opgenomen in de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

Quattro Canti

de 4 paleizen aan quattro canti

Quattro Canti vormt een opmerkelijk gedeelte van de stad. Het gaat hier om het achthoekige plein in het centrum van de stad, omringd door vier paleizen. Al deze paleizen zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit en zijn met dezelfde replica’s versierd: In alle richtingen kom je standbeelden, zuilen en wapenschilden tegen.

Als je goed kijkt, zie je dat de fonteinen in elk paleis verschillende seizoenen vertegenwoordigen. Deze beelden stellen niet dezelfde persoon voor, maar diverse koningen van Spanje en de patroonheiligen van Italiaanse steden. Kortom, een echte aanrader voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis.

De Santa Maria dell’Ammiraglio kerk

Santa Maria dell'Ammiraglio

De kerk van Santa Maria dell’Ammiraglio staat ook wel bekend als La Martorana. Deze kerk bevindt zich op Piazza Bellini. Het meest indrukwekkende aan het interieur van deze kerk zijn de gouden mozaïekversieringen, gemaakt door byzantijnse kunstenaars rond het jaar 1511.

Winkelen in Palermo

winkelen in palermo

Hoewel Sicilië in veel opzichten anders is dan plaatsen op het vasteland, zijn we tijdens een bezoek aan Palermo natuurlijk nog altijd in Italië – het land waar de mode op een voetstuk staat.

In deze plaats is winkelen geen vreemde hobby, want de Via Roma, de bekendste winkelstraat van de stad, heeft enorm veel te bieden. Ook het warenhuis Los Angeles Rinascente is hier een bekende naam. Niet alleen boetiekjes en souvenirwinkels trekken de aandacht van bezoekers, maar ook de traditionele Viucciria-markt springt direct in het oog. Kortom, de ideale locatie voor oneindig shopplezier!

Kalsa-wijk

Op zoek naar een ontspannen wandeling? Voel je dan welkom in de wijk Kalsa. Het gebied behoort strikt genomen nog tot de oude stad, maar heeft een heel eigen uitstraling en omgeving te bieden. De wijk is de thuisbasis van een groot aantal interessante bezienswaardigheden.

Toch zijn het vooral de avonduren die de wijk haar populaire status geven. In de avond verandert de wijk namelijk in een van Palermo’s populairste uitgaanswijken. Je vindt er een haast ontelbaar aantal gezellige cafés, bars en restaurants. Je kunt je heerlijk ontspannen in een van de vele bars en alvast opwarmen voor de nachtelijke feesten die komen gaan.

Waar vind je de beste plekken om te eten in Palermo?

vis in een marktkraam

Probeer gewoon alles!

Ik zei het eerder al, het straatvoedsel in Palermo is het beste van Europa! Maar sommige ongebruikelijke gerechten zijn misschien niet voor iedereen weggelegd.

Iets waar Palermo beroemd om is, is het slachtafval. Misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan is de pane ca’ meusa, een sandwich die belegd is met milt, long, luchtpijp en kaas. Dit klinkt erg onaantrekkelijk, maar is toch zeker het proberen waard. Het is vol van smaak, druipt van het vet en is misschien wel het beste broodje tegen een kater.

Ook kun je in Palermo straatvoedsel krijgen dat bestaat uit schapendarmen die om lente-ui worden gewikkeld, vervolgens wordt dit gegrild op een BBQ. Een ander gerecht dat je kunt proberen is Frittula, een afvalproduct van kalveren (gemalen bot, vlees en kraakbeen), gemengd met reuzel en dit wordt op een sandwich geschept.

Als die broodjes ingewanden je niet aanspreken, dan zul je opgelucht zijn dat de keuken van Palermo gelukkig uit nog meer dan slachtafval bestaat. Van gebakken rijstballetjes met verschillende vullingen tot kikkererwtenbeignets, aardappelkroketten en zoete lekkernijen zoals de legendarische Siciliaanse canolli en ijs als ontbijt. Het eten zorgt ervoor dat je terug blijft komen voor meer.

De restaurants zijn allemaal heel redelijk geprijsd, maar als je de echte Palermo-ervaring wilt, dan eet je zoals de lokale bevolking dat doet – op straat. Op bijna elke hoek van de straat vind je straatvendors die hun specialiteiten grillen. Hier eten geeft je echt de authentieke ervaring. Als je niet zeker weet welk straatvoedsel je wilt proberen, ga dan ‘s avonds naar de markt La Vucciria. Hier vind je alle soorten maaltijden die je maar kunt bedenken.

Ballarò-markt

bellaro markt

Een verblijf in Palermo is niet compleet zonder een bezoek aan de Ballarò-markt. De populariteit van deze straatmarkt reikt veel verder dan de stad en is in feite over heel Italië bekend. De markt is door al zijn kleuren, geuren en drukte een echte belevenis en een bezoek meer dan waard.

Het assortiment bestaat uit verse en overwegend lokale groenten en fruit. Door de nabijheid van de Middellandse Zee zijn er ook duizenden vers gevangen vissen en zeevruchten. De kraampjes met straatvoedsel zijn dan ook niet voor niets de beste op de markt. Deze markt is de meest authentieke markt van heel Palermo, en misschien wel van Sicilië.

En ja, ook voor de liefhebbers van winkelen zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om andere producten te ontdekken. Onder andere kleding en souvenirs zijn onderdeel van deze bruisende marktplaats.

La Vucciria

Hoewel Vucciria niet meer de markt is die het ooit was, de plek om in de vroege ochtend elk denkbaar ingrediënt te kopen, is deze markt nu de place to be als de zon onder gaat. Zodra de duisternis aanbreekt, komt dit vervallen plein tot leven met straatvoedselverkopers, bars die hun deuren opengooien, trattoria’s die dampende kommen spaghetti serveren aan hongerige feestgangers. Een gezellig en levendig plein om een avond door te brengen.

Capo

Capo markt, bezienswaardigheid palermo

De rijke geschiedenis van de Capo-markt is erg interessant. Capo dateert uit de tijd dat de Arabieren over Palermo regeerden. Dit was de plek waar piraten en slavenhandelaren samenkwamen.

Tegenwoordig heeft Capo het verleden echter in het verleden gelaten en het is nu een plek voor de echte koopjesjagers. Hier vind je goedkope lokale producten.

Doe mee aan een streetfoodtour!

Als je niet weet waar je moet beginnen als het gaat om het vinden van de beste gerechten, doe dan een streetfoodtour! Je gids neemt je niet alleen mee naar de beste verkopers, zodat je geweldige producten krijgt, maar je krijgt ook heel veel leuke informatie die je nooit zou krijgen als je zelf de boel gaat verkennen.

Boek hier meteen een leuke tour.

Uitgaan Palermo

Wil je uitgaan in Sicilië? Dan zit je in Palermo goed!

In Palermo vindt je vele iconische clubs, net zoals op vele andere plekken in Europa. Maar er zijn ook zat andere mogelijkheden om uit te gaan in Palermo.

Het nachtleven in Palermo is enorm gevarieerd. Er is daarom voor iedereen wel iets te vinden!

Wil je genieten van een echt Italiaans wijntje bij de zee? Geen probleem. Wil je met iemand dansen in de ruïnes van een oude markt? Ook dat kan!

Alles wat je zoekt, op elke dag van de week, het hele jaar door, kun je in Palermo vinden. Wil je helemaal uit je dak gaan tijdens je vakantie in Palermo? Of iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan? Het kan hier allemaal!

Het enige nadeel aan het hippe nachtleven van Palermo is dat de hipste clubs en leukste bars, door het jaar heen nogal kunnen wisselen. Maar geen probleem, je kunt je elke avond vermaken in Palermo!

Dagtochten vanuit Palermo

cefalu sicilië

Palermo is een fantastische uitvalsbasis voor dagtochten. Of het nu gaat om witte zandstranden, prachtige bergen of charmante dorpjes, Palermo ligt op een steenworp afstand van een aantal must-see-plekken op Sicilië. Als je hier de tijd voor hebt, zou ik er zeker een paar bezoeken!

Hou er rekening mee dat onderstaande lijst niet uitputtend is, maar slechts een weergave van de meest bekende plekken die interessant zijn voor toeristen.

Mondello-strand

mondello strand

Zoals we allemaal weten, creëren stadsstranden nu niet altijd direct een goede vakantiesfeer. Toch zijn de stadsstranden van Mondello een uitzondering. Op ruim 10 kilometer ten noorden van het oude centrum van Palermo ligt het strand van Mondello – een werkelijk prachtig strand.

Op dit strand zonnebaden, ontspannen en zwemmen vooral de plaatselijke bewoners, en dat is in de meeste gevallen een goed teken. Bij aankomst word je begroet door het schitterende witte zandstrand en het prachtige blauwe water.

Hou er overigens wel rekening mee dat het grootste deel van dit strand tegen betaling is. De kosten van een parasol en twee ligstoelen bedragen ongeveer 15 euro per dag. Op dit lange zandstrand vind je echter wel alle sanitaire voorzieningen, net als vele restaurants en snackbars. Als je dus een dagje naar het strand wilt om even te ontsnappen aan de drukte van de stad, dan is het strand van Mondello de ideale bestemming!

San Vito Lo Capo

strand van san vito lo capo

San Vito Lo Capo ligt iets verder weg, een busrit van twee uur. Maar het is een mooie badplaats met prachtig wit zand en een overvloed aan cafés. Die cafés verkopen de regionale specialiteit, namelijk couscous. Ook vind je hier enorm veel gelateria’s en kleine barretjes. Je kunt hier eenvoudig meerdere dagen doorbrengen, maar als dagtrip is dit ook goed te doen.

Als je besluit om hier te overnachten, is het een goed idee om naar om naar hotel Riviera te kijken. Dit hotel ligt vlak aan het strand en heeft hele goede beoordelingen.

Sowieso is het een goed idee om Booking.com te gebruiken voor het boeken van een hotel of guesthouse. Je ziet altijd de goedkoopste prijs.

?c=14392&m=533503&a=397634&r=&t=html

Cefalù

Cefalu sicilië

Op slechts 70 kilometer afstand ligt de prachtige kustplaats Cefalù. Hier vind je zowel een prachtig zandstrand als een oude stad die zo uit een sprookjesboek had kunnen komen. Cefalù is een van de meest charmante plaatsen van Sicilië. Als je maar tijd hebt voor één dagtrip vanuit Palermo, ga dan naar Cefalù.

Monte Pellegrino

Monte pellegrino met uitzicht op palermo

Monte Pellegrino torent hoog boven Palermo uit en is één van de meest populaire dagtochten. Of je nu wilt genieten van een picknick in het prachtige natuurreservaat of een eerbetoon wilt brengen aan Santa Rosalia in haar heiligdom bovenop de berg.

Monte Pellegrino is een van de echte juweeltjes van Sicilië. Zelfs als je niet religieus bent, is het de moeite waard om naar de top van de berg te gaan om het adembenemende panoramische uitzicht over de stad te zien.

Corleone

Corleone, een klein straatje met gele huizen

Corleone is de thuisbasis van de Corleonesi, één van de beruchtste maffiabendes van Italië. Slechts gelegen op een uur ten zuiden van de stad Palermo, is het een verrassende favoriet onder toeristen. De lokale bevolking heeft het maffia- en antimaffia-museum van Corleone opgezet.

Een plek die de geschiedenis bewaart en de bevolking helpt om verder te gaan met het criminele verleden van de stad. Het is aan te bevelen om mee te gaan met een georganiseerde Corleone-excursie. Op die manier leer je zoveel meer dan wanneer je het alleen zou doen en hoef je je geen zorgen te maken over het vreselijke openbaar vervoer van Sicilië.

Boek hier je tickets voor deze excursie.

Agrigento

agrgento archeologische plaats sicilië

Agrigento is één van de beste plaatsen om de ruïnes te zien van de oude Griekse beschavingen die over Sicilië heersten. De vallei van de tempels is een van de grootste archeologische vindplaatsen van heel Italië. Als je een liefhebber bent van geschiedenis, dan is dit de plek voor jou!

Zingaro Natuurpark

Zingaro natuurpark

Het natuurpark Zingaro oftewel Riserva Naturale della Zingaro, vind je onderweg naar San Vito Lo Capo. Dit natuurpark herbergt talloze ongerepte stranden, wandelpaden, grotten en tunnels. Dit is een leuke plek voor zowel natuur- als avontuur liefhebbers.

Voor meer informatie, bezoek hun website.

Wanneer kun je het beste Palermo bezoeken?

Schroom niet om Palermo in het hoogseizoen te bezoeken. De hitte in het centrum valt nog goed mee. Ook de stranden zijn niet superdruk. Doordat het massatoerisme Palermo nog niet ontdekt heeft, kom je (nog) geen massatoerisme tegen. Daarnaast doet de gemeente in de zomer extra haar best om de straten schoon te houden, waardoor Palermo in de zomer schoner is dan in andere jaargetijden.

Maar, Palermo kun je absoluut ook in de andere jaargetijden bezoeken. Zelfs in januari is het in Palermo nog steeds 15 graden. Dus een bezoek in het tussenseizoen garandeert nog steeds mooie en zonnige dagen (en rustigere stranden!).

Waar verblijven tijdens je bezoek aan Palermo?

Ambasciatori hotel

Een leuk hotel in het centrum van de stad is hotel Abasciatori. Het wordt zeer goed beoordeeld door 3068 mensen. Het hotel bevindt zich vlakbij het stadscentrum en je kunt er gebruik maken van veel faciliteiten.

Je slaapt hier al vanaf € 60 per nacht.

D'Angelo

Een andere populaire keuze is D’Angelo Bed & Breakfast. Ook deze locatie wordt uitstekend beoordeeld en ligt vlakbij het centrum. Hier slaap je al voor € 33 euro per nacht.

Uiteraard is er nog veel meer keuze. Boek snel op Booking.com

?c=14392&m=549326&a=397634&r=&t=html

Wat kost een bezoek aan Palermo?

Palermo is een goede betaalbare plaats om te bezoeken. Hieronder wat indicaties van gemiddelde prijzen.

Een hostelbed in het hoogseizoen met ontbijt € 17

Een maaltijd in een restaurant kost vaak minder dan € 10

Straatvoedsel € 2-3

Een groot glas bier € 2

Een klein glas bier € 1

FAQ

Hoeveel dagen Palermo?

Het is aan te raden om 4 dagen uit te trekken voor Palermo. Het is een grote stad waar veel te zien is. Heb je korter de tijd? Maak dan keuzes over wat je wilt gaan doen en zien!

Is Palermo gevaarlijk?

Palermo is niet gevaarlijker dan Amsterdam, Praag, Zurich of Lissabon. Je kunt daarom prima naar Palermo zonder zorgen. Denk aan de normale dingen na qua veiligheid. Stop je portemonnee bijvoorbeeld in je tas in plaats van in je zak om zakkenrollen te voorkomen.

Is Palermo leuk?

Natuurlijk is Palermo leuk! Er is veel te zien, leuke restaurantjes en ook het nachtleven is erg veelzijdig!

Meer lezen over Italië?

Amalfikust – alle bezienswaardigheden op een rij!

De beste bezienswaardigheden van de stad Bologna!

Alle bezienswaardigheden in Florence, of in het Italiaans, Firenze

Alle Puglia bezienswaardigheden; de perfecte voorbereiding!

Alles over de Italiaanse streek Trentino, Zuid Tirol, om je perfecte vakantie voor te bereiden

17x de beste Sardinië bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Sicilië!

Bari, alle 16 bezienswaardigheden op een rij!

Kaart Palermo met alle genoemde plekken

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer