Home Schotland Isle of Skye, Schotland

Isle of Skye, Schotland

door Feikje

Hou je van ruige natuur en prachtige kusten? En ben je niet bang voor een buitje? Zet dan vooral Skye in Schotland op je lijstje met ‘plaatsen die ik wil bezoeken’! Het eiland is niet groot en met een rondrit van een dag krijg je een goede indruk van het eiland. Maar als je bij alle bezienswaardigheden uitgebreid wilt stoppen en bijvoorbeeld op Isle of Skye wilt wandelen, kun je er beter meer dagen voor uittrekken. Het eiland is het sowieso waard! In dit artikel doe ik een voorstel voor een autoroute over Skye, die ook met de camper prima te doen is. Net als de Nort Coast 500 route, die je eigenlijk ook niet mag overslaan!

Hoe bereik je Skye

Met je auto of camper kun je het eiland Skye op verschillende manieren bereiken:

Met de veerboot vanaf Mallaig

Als je vanaf Fort William afslaat naar de A830 kom je vanzelf bij Mallaig. Leuk extraatje: je rijdt dan langs Glenfinnan. Daar is het spoorwegviaduct dat beroemd geworden is door de Harry Potter films. De spoorlijn loopt tussen Mallaich en Fort William en zomers kun je er een rit met de historische stoomtrein The Jacobite maken. Ook is het mogelijk om deze rit met de stoomtrein te doen als dagtocht vanuit Inverness. Klik op de link om van te voren kaartjes te kopen.

Voor een goede blik op het spoorwegviaduct kun je parkeren bij het Bonnie Prince Charles-monument. In het bezoekerscentrum van dit monument is een tentoonstelling over Bonnie Prince Charles en de Schotse Jacobites. Misschien ken je hun verhaal vanwege de prachtige televisieserie Outlander.

Fan van Outlander? Op deze website staat een autoroute langs Outlander-filmlocaties beschreven: 12-daagse Outlander route.

Met de Glenelg-Skye Ferry

Deze veerboot, met de bijzondere naam Glenachulish, is de laatste handbediende draaischijfveerboot in Schotland. Dit stukje historisch erfgoed is een toeristische attractie die door mensen van over de hele wereld bezocht wordt. Onderweg heb je kans om zeehonden, reigers en misschien zelfs een otter of zeearend te spotten. Campers passen op de veerboot, maar de weg ernaartoe is smal en bochtig, dus houd daar rekening mee.

Over de Skye bridge

De vlotste maar ook minst spectaculaire oversteek naar het eiland Skye is de (verrassend korte) Skye Bridge. Toch heeft ook deze route zijn charme, want als je via de doorgaande weg, de A87. naar Skye rijdt, kom je een eindje voor de brug langs het beroemde Eilean Donan Castle (eilean betekent: eiland).

Elean Donan Castle in Schotland

Heb je geen eigen vervoer, maar wil je het eiland Skye toch graag bezoeken? Boek dan een dagtour vanuit Glasgow, Inverness, Edinburgh of Portree.

Autoroute/camperroute over Skye

Skye heeft smalle wegen en het kan er – vooral zomers – flink druk zijn.

Ik start mijn routebeschrijving bij de Skye Bridge, maar je kunt natuurlijk op elk punt insteken. Ik doe geen voorstel voor dag-etappes; hoe lang en hoe ver je wilt rijden, laat ik helemaal aan jou over. Als je de route in één dag doet, krijg een goede indruk van de schitterende natuur en heb je ook nog genoeg tijd om bijvoorbeeld in Portree rond te slenteren. Maar ik zou er zéker meer dagen voor uit te trekken. Je kunt onderweg overnachten of vanuit één accommodatie een aantal lussen maken en zo telkens een deel van de route pakken.

Broadford

Als je vanaf de Skye-brug de A87 blijft volgen, kom je vanzelf langs de twee wat grotere plaatsen op Skye. Als eerste Broadford, de op één na grootste plaats op Skye. Niet bijzonder groot en niet bijzonder pittoresk, maar in en rond het stadje zijn veel overnachtingsmogelijkheden. Er is een camping en een jeugdhotel (gezinnen zijn welkom), en er zijn meerdere hotels, B&B’s en vakantiehuisjes.

 

Portree, de hoofdstad van Skye

Gekleurde huizen in de baai van Portree, Skye, Schotland

Een half uur verderop aan de A87 ligt met zo’n 4000 inwoners de grootste stad van Skye: Portree. Portree is een gezellig stadje met veel voorzieningen. En met zijn gekleurde huizen rond een baai heel fotogeniek.

Onderweg van Broadford naar Portree kom je langs Sliagachan. Daarover meer verderop in dit artikel.

Trotternish

The Old Man of Storr

Verlaat na Portree de A87 en neem de A855 voor een lus over Trotternish. Trotternish is het meest noordelijke schiereiland van Skye. De A855 is een single track road, maar prima te doen met een camper omdat er genoeg passeerhaventjes zijn. Tip: tot het plaatsje Uig zijn er nauwelijks winkels en restaurants, dus neem voor de zekerheid wat te eten mee uit Portree!

Al snel zie je in de verte de The Old Man of Storr. Dit is een rotspiek die onderdeel is van de rotsformatie The Storr. Dit is één van de meest bezochte plekken op Skye en favoriet bij wandelaars. Ben je niet van plan om te gaan wandelen, stop dan op tijd voor een foto, want van dichtbij zie je de rotspiek niet meer.

Ontdek hier meer over de wandeling naar The Old Man of Storr.

Uitzicht langs de oostkust

Baai oostkust Skye

Als je verder rijdt, heb je een adembenemend mooi uitzicht op een zeeëngte en een paar eilanden aan de overkant van het water. Stop vooral bij de uitzichtpunten Rigg View Point en/of Lealt Fall View Point! Wat je ook niet mag missen is het Kilt Rock & Mealt Falls View Point, nog iets verder naar het noorden. Vanaf dit uitzichtpunt zie je een waterval die zich vanaf een klif van 90 meter naar beneden in zee stort. Je kan je auto kwijt op een paar minuten wandelen van het uitzichtpunt.

Ecomuseum bij Staffin

Dugald Ross was nog maar een tiener toen hij in 1976 het Staffin Dinosaur Museum opende. Als je vanaf Kilt Rock de A855 weer opdraait, zie je het museum al heel snel links aangegeven. Het heeft de grootste verzameling dinosaurus-fossielen in Schotland. Je kunt er (het liefst vooraf) een tour boeken naar de voetafdrukken van dinosaurussen. Maar met aanwijzingen van de museummedewerker kun je ze met een beetje geluk – bij laag tij – ook zelf vinden.

Staffin

In Staffin kun je genieten van thee, koffie, cake, sandwiches en een sfeervol interieur in The Telford Tearoom. En even verderop langs de A855 kun je wat drinken en eten bij Mackenzie’s Stores. Stop vooral ook nog even bij Staffin Bay. Daar lopen koeien op het strand. Ze zijn nogal nieuwsgierig: goed voor een grappige foto.

The Quiraing

The Quiraing is een buitenaards landschap in het noordoosten van het schiereiland Trotternish. Met vreemde kliffen, grillige pieken en plateaus, ontstaan door aardverschuivingen. Het is een geweldige plek om te wandelen. Maar alleen voor ervaren wandelaars én als het niet te hard waait of regent!

Je kunt je auto of (niet te grote!) camper parkeren op de Quiraing Car Park. Deze is op Google Maps aangegeven. Let op: de parkeerplaats kan zomers vrij snel vol zijn. Je kunt dan proberen een plekje langs de weg te vinden. De Quiraing parkeerplaats bereik je door ca. 800 meter na Mackenzie’s Stores naar links te slaan en het smalle weggetje richting Uig te volgen.

Uitzicht langs de noordkust

Rijd na The Quiraing dezelfde weg terug naar de A855. Je kunt ook dwars over Trotternish direct naar Uig rijden, maar dan mis je het prachtige uitzicht langs de noordkust. En het openluchtmuseum in Kilmuir

Skye Openluchtmuseum in Kilmuir

In het Skye Museum of Island Life in Kilmuir doe je in een stap terug in de tijd. In de rietgedekte cottages krijg je een indruk van het eilandleven van 100 jaar geleden.

Uig

baai uig skye schotland

Vanaf Kilmuir is het nog een half rijden naar UIg. Vlak voor Uig kun je eventueel nog de Falls of Rha bezoeken. Het zijn kleine watervallen in een mooie omgeving. Het pad ernaartoe is goed aangegeven en geschikt voor onervaren wandelaars.

Het plaatsje Uig is heel klein en heeft niet eens een echte kern. Maar in de paar winkels die er zijn, kun je prima terecht voor je dagelijkse boodschappen. En er zijn ook een paar pubs en restaurants, een tearoom en zelfs een brouwerij: de Isle of Skye Brewery. Alle rond het plein van de veerhaven. Uig is een goede plek voor een overnachting dus.

Wij stonden met onze camper een paar dagen op Uig Bay Campsite. Een eenvoudige camping met een wat stoere outdoor-sfeer en daar houden wij wel van. Tip: ze hebben op de camping ook een Bed & Breakfast. Met een práchtig uitzicht op de baai van Uig.

Veerboot naar de Outer Hebrides

Je kunt vanuit Uig met de ferry oversteken naar Tarbert op het eiland Harris en Lochmaddy op het eiland North Uist. Deze eilanden maken deel uit van de Outer Hebrides (Buiten-Hebriden).

Fairy Glen

Na Uig kom je vanzelf weer op de A87, de hoofdweg van Skye, terecht. Vlak na het herkenningspunt de Uig Tower, kun je linksaf slaan naar Fairy Glen. Een magische plek met kleine waterpoelen, watervallen en glooiende heuvels. Heel geschikt om te wandelen. Er is weinig plaats om te parkeren, dus het is eigenlijk handiger om je auto in Uig te laten staan en naar de Fairy Glen te lopen. Daar doe je ongeveer een half uur over.

Het westen van Skye

Dunvegan Castle

Dunvegan Castle op Isle of Skye, Schotland

Om het rondje Isle of Skye te vervolgen sla je vanaf de A87 al snel af naar de A850. Volgende stop: Dunvegan Castle, prachtig gelegen aan Loch Dunvegan. Je kunt een combiticket voor het kasteel en de tuinen boeken, of een ticket voor alleen de tuinen. Ook leuk: een boottripje om zeehonden en heel misschien zelfs otters te spotten. Kaarten voor het bootripje kun je alleen ter plekke kopen, maar een bezoek aan het kasteel en/of de tuinen en een rondvaart over Loch Dunvegan kun je ook vooraf boeken.

Op de parkeerplaats van het kasteel is een café, en ook in het plaatsje Dunvegan is leuke horeca. Vanuit Dunvegan kijk je over het loch op de prachtig gelegen Kinloch Campsite.

Fairy Pools

Op de website van Dunvegan castle staat informatie over Glenbrittle camping & café. Een beetje verwarrend, want deze camping ligt niet in Dunvegan, maar 45 km zuidelijker. Ik noem hem hier wel, want vanaf deze camping kun je naar de Fairy Pools wandelen. Die zijn enorm populair en de dichtstbijzijnde parkeerplaats is daarom vaak vol. In Glenbrittle is ook een Youth Hostel. Vanaf de camping is het zo’n 1,5 uur lopen naar de Fairy Pools en vanaf het jeugdhotel ruim een uur. Pp de website Isle of Skye vind je informatie over de wandeling naar de Fairy Pools vanaf de parkeerplaats.

Talisker whiskydistilleerderij

Voor Glenbrittle zijn we afgeweken van het ‘rondje Skye’. Zet koers op Carbost om terug te komen op de doorgaande route. In Carbost kun je de Talisker whiskey distillery bezoeken. Talisker is de oudste whiskystokerij van Isle Of Skye die nog actief is. Wil je Glenbrittle overslaan, dan kun je natuurlijk ook vanuit Dunvegan rechtstreeks naar de Fairy Pools rijden en daarna naar Carbost. Of direct naar Sligachan.

Sligachan Old Bridge

De laatste bezienswaardigheid van ons rondje Skye is Sligachan Old Bridge. Als je wilt, kun je hier ook mee starten, want Sligachan ligt aan de A87. Je bent er al langsgereden aan het begin van je reis over Skye. Je kunt er een pittoreske oude brug en één van de mooiste watervallen van Isle Of Skye bewonderen: de Sligachan Waterfalls.

Toch zijn die twee bezienswaardigheden niet de reden waarom de meeste mensen hier stoppen. Vanuit Sligachan kan je ook een mooie, lange wandeling van 5 à 6 uur maken langs de rivier tot bij de Fairy Pools en terug. Tijdens de wandeling kom je nog meer mooie watervallen tegen.

(De parkeerplaats van) Sligachan hotel is een goede uitvalsbasis voor de brug, de waterval en de wandeling naar de Fairy Pools. Via de website van het hotel kun je ook vakantiewoningen boeken en tegenover het hotel is een camping.

Meer lezen over Schotland?

Welke bezienswaardigheden in Schotland mag je echt niet missen??

De 20 mooiste plekken in de Schotse Hooglanden: Bezienswaardigheden + Reisroute

NC500 route – de Route 66 van Schotland

De 26 leukste bezienswaardigheden in Edinburgh

Bezienswaardigheden Glasgow – verrassend leuke bestemming voor een citytrip

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer