Home Reistips Verschillende manieren van reizen – deel 1

Verschillende manieren van reizen – deel 1

door Gwenn

Er zijn heel veel verschillende manieren om de wereld te verkennen. Van backpacken tot fietsen, met de trein tot het vliegtuig. Zelf heb ik ook al op vele verschillende manieren gereisd. Met de motor, backpacken, groepsreizen, solo reizen, kamperen, lifters oppikken, met de trein. You name it, i’ve done it. Maar hoe reizen andere mensen?

In deze serie komen er verschillende (wereld) reizigers aan bod en zij vertellen kort iets over hun manier van reizen.

Jenny trekt met een backpack de wereld rond

backpacken

1. Op welke manier reis jij?

Ik verken de wereld het liefste met een backpack op mijn rug. Hoewel ik de bekende plekken niet schuw, word ik het meest aangetrokken door de niet-gebaande paden. Dat mag ver weg zijn in een exotisch oord, maar ook een micro-avontuur dicht bij huis! Een reis met afwisseling tussen leuke steden en mooie natuur is mijn favoriet. 
Hoewel ik met een backpack in de trein of bus stap, zie ik mezelf niet als een klassieke backpacker. Ik slaap het liefst op een rustige plek in een schoon bed – dat hoeft niet het goedkoopste van het goedkoopste te zijn. Wat dat betreft, ben ik meer een flashpacker.

2. Waarom reis jij op die manier?

Flashpacken is voor mij dé manier om een land te leren kennen. Onderweg in de trein of bus tussen de locals zuig ik lokale gebruiken in me op. Dit leidt regelmatig tot bijzondere ontmoetingen.

3. Wat zijn de voor- en nadelen van het reizen op die manier?

Reizen met het openbaar vervoer is duurzaam en goedkoop. Nadeel van deze manier van reizen is dat de sommige verbindingen niet frequent zijn en dat de bus niet altijd op de plek van bestemming stopt. Dan moet je alsnog een (motor)taxi nemen. 
Soms is reizen met het openbaar vervoer heel comfortabel, zo ben ik met de (nacht)trein naar Rusland en Vietnam gereisd en dat was fijn. Soms zit je opgevouwen in een bus, zoals op afgelegen mooie plekken in Indonesië. Dat is soms even afzien. De voordelen wegen op tegen de nadelen!

4. Wie ben je?

Ik ben Jenny, fotograaf en blogger op IkReis, één van de oudste reisblogs van Nederland. De afgelopen jaren heb ik met rugzak meer dan 70 landen bezocht. In 2022 zal ik met mijn man en dochter van drie een lange reis maken.

Leen en Dieter reizen met een daktent

reizen met een daktent

1. Op welke manier reizen jullie?

Tegenwoordig zijn we veel met onze daktent op pad. We staan vaak op rustige natuurcampings, maar vinden het ook leuk om bv. bij een wijnboer te logeren. In het wild hebben we ook al eens geprobeerd (uit noodzaak!). Maar dit is me toch wat te spannend. Meestal maken we dan een roadtrip of gewoon een weekendje weg kan ook!

2. Waarom reizen jullie op deze manier?

We hebben onze daktent gekocht eind 2020, in volle coronaperiode. We wilden heel graag opnieuw reizen, maar hadden geen zin in vastgelegde reizen op hotel met de vraag of deze dan wel, dan niet door zouden kunnen gaan. En al helemaal niet in de talloze vouchers achteraf! Daarom de keuze voor een daktent, de ultieme vrijheid!
Je hoeft niet extreem lang op voorhand iets te boeken en in het laagseizoen al helemaal niet. Gewoon het goede weer afwachten, inpakken en wegwezen. Bijkomend voordeel is dat je een volledige outdoor-ervaring hebt, corona-proof en nog leuk ook.
Van nature uit zijn we geen echte kampeerders, dus is een daktent wel fijn. Je slaapt hoog en veilig op je auto. De prachtige uitzichten krijg je er gratis bij!

3. Wat zijn de voor-en nadelen van het reizen op die manier?

Voordelen:
1. flexibel reizen, zowel wat betreft de data als de locatie
2. overnachten in de natuur of op bijzondere locaties
3. meer luxe en comfort dan een gewone tent: je slaapt hoog en droog bovenop je auto. En bovendien op een matras van +/-12 cm. Je gebruikt gewoon je eigen kussens en dekbed van thuis.
4. Snel en makkelijk op te stellen
5. bovenop je auto: mooie uitzichten

Nadelen: 
1. Je bent erg afhankelijk van het weer. Bij regen en koud weer zien we de charme er niet van in.
2. De aanwezigheid van sanitaire voorzieningen. Is niet overal voorzien, zeker niet als je in het midden van de natuur wil gaan staan.

4. Wie zijn jullie?

Wij zijn 2 bevlogen reizigers, ergens halfweg de dertig uit Vosselaar. Sinds eind juni zijn we begonnen met onze reisblog nooit-thuis.be. We hopen hiermee anderen te inspireren en leuke, bruikbare tips aan te reiken. We hebben het geluk gehad om al 2x richting Azië te trekken. Helemaal ons ding! Door de coronapandemie zijn we momenteel aangewezen op reizen dichter bij huis, maar dit is helemaal geen straf! Ook dichtbij zijn er gelukkig nog voldoende leuke plekjes te ontdekken.

Jasmijn is een echte budgetreizigers

budget reizen

1. Op welke manier reis jij?

Ik hou er niet van om geld over de balk te smijten. Daarom schaar ik mezelf onder de term ‘budgetreiziger’. Ik hanteer geen vast bedrag per dag, maar ruil wel flexibiliteit in om mijn portemonnee tevreden te houden. Zo zoek ik vooraf uit hoe ik mij het voordeligst van A naar B kan begeven, of een eventuele travel card voordelig is en waar ik lekker kan eten voor een schappelijke prijs.

2. Waarom reis jij op die manier?

Sommige mensen gaan één of twee keer per jaar op reis, ik – voor de pandemie – zo’n 6 keer per jaar. Dat kon alleen uit als ik erop lette hoe ik mijn geld besteedde. Dit betekent echter niet dat ik alleen maar in krakkemikkige hostels slaap of fastfood eet. Als ik iets de prijs waard vind, geef ik mijn geld namelijk graag uit.

Ook denk ik dat het vaak onwetendheid is van mensen. Als ik ze vertel hoeveel geld ik aan een verre trip uitgegeven heb, kijken ze me verbaasd aan. Vaak vertellen ze dan iets als dat hun 8-daagse all inclusieve vakantie naar Turkije het dubbele heeft gekost. Dat vind ik enorm zonde. Daarom deel ik ook graag reistips hoe mensen geld kunnen besparen op en tijdens hun vakantie.

3. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze manier van reizen?

Het grootste voordeel ligt nogal voor de hand: je houdt meer geld over om vaker op reis te gaan. Ook geeft alles vooraf uitzoeken mij rust. Sommige reizigers houden van ‘go with the flow’, maar dat is niet voor mij weggelegd. ‘Onwetend’ van huis gaan zorgt er namelijk voor dat ik – eenmaal op mijn bestemming aangekomen – druk ervoor om toch nog van alles uit te willen zoeken.In grote lijnen leg ik mijn planning (en bijbehorende kosten) daarom vast. 

Een gebrek aan flexibiliteit is echter wel een nadeel. Als je van tevoren tickets voor een museum koopt, weet je dat je gegarandeerd toegang hebt. Handig bij populaire musea zoals het Vaticaan, het parlementsgebouw in Boedapest en het Empire State Building in New York. Soms zorgt het er echter wel voor dat je moet stressen om op tijd te komen of kort je een toevallige ontmoeting in, omdat je ergens moet zijn.

Ook denk ik dat je soms wel ervaringen hierdoor misloopt. Zo heb ik bijvoorbeeld geen helikoptertocht gemaakt over de Grand Canyon. Dit kostte namelijk meer dan $200 per persoon voor een half uur. Hoewel het ongetwijfeld waanzinnig zou zijn, was het me toch wat te veel geld voor iets wat zo kort duurt. Na terugkomst uit Amerika heb ik dit bedrag wel uitgegeven, maar dan aan een retourtje New York.

4. Wie ben jij?

Hoi! Ik ben Jasmijn en met mijn reisblog (Reispower.nl) wil ik anderen inspireren om vaker te reizen. Dit doe ik door bespaartips te geven, de leukste bezienswaardigheden en hidden gems op een rijtje te zetten en te vertellen wat je allemaal moet regelen.

Waarom ik dit doe? In 2019 kwam ik met een burn-out thuis te zitten, opgebrand van mijn veeleisende fulltime baan. Mijn wereld stond op z’n kop, maar één ding wist ik wel: er iets niets waar ik zoveel van houd en waar ik zoveel energie van krijg als van reizen. Ik gun iedereen dat extatische gevoel dat ik krijg van nieuwe ervaringen en ontmoetingen. Daarom deel ik zo veel mogelijk van mijn reizen en opgedane kennis, in de hoop dat ook anderen de stap zetten om mooie avonturen te beleven.

Een luxe manier van reizen: een cruise!

reizen met een cruise

1. Op welke manier reis jij?

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om te reizen, en kies je niet bij elke reis voor dezelfde manier. Maar als ik kan kiezen, dan zeg ik: een cruise!

2. Waarom reis jij op die manier?

Wel, omdat je spullen lekker met je meereizen en je van alles van de omgeving kunt zien. Ik ben avontuurlijk ingesteld en hoewel ik prima enkele dagen in één stad kan verblijven, trek ik het liefste verder. Wanneer je bijvoorbeeld per trein reist, loop je voortdurend met je eigen spullen te zeulen, zeker als je wat langer weg bent.

3. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze manier van reizen?

Zoals ik hierboven al aangaf is het beslist een voordeel dat je niet met bagage hoeft te sjouwen. Een cruise is een luxe manier van rondtrekken en het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen op het schip. Bovendien zijn er heel veel verschillende reizen te boeken, dus kun je bijvoorbeeld zowel naar het koude Noorwegen als naar het warme zuiden rond de Middellandse Zee.

Wat ook leuk is bij een cruise, is dat de belangrijkste bezienswaardigheden van de volgende bestemming altijd uitgelicht worden. Je kunt er dan voor kiezen om mee te doen met een excursie of om op eigen initiatief de omgeving te ontdekken. Bij een cruise ben je dus alsnog heel erg vrij om te doen en laten wat je wilt, mits je maar op tijd terug bent bij het schip uiteraard. Waarom ik niet vaker cruise? Deze manier van reizen is veel minder milieuvriendelijk dan bijvoorbeeld treinen. Beslist iets om over na te denken voor je boekt dus.

4. Wie ben jij?

Ik ben Rosalyn, schrijfster en vertaalster. Inmiddels blog ik al vele jaren voor diverse websites. De bekendste hiervan is www.reizeneuropa.com. Voel je vrij om een kijkje te nemen!

Kim gaat als reisleidster de wereld rond!

reizen als reisleidster

1. Op welke manier reis je?

Ik laat mij inhuren door een reisorganisatie. In opdracht mag ik eerst de streek goed verkennen om deze kennis vervolgens over te brengen op mijn gasten. En daarbij heeft mijn voorkeur alleengaande reizigers van 50plus.

2 Waarom reis je op die manier?

Ik maak van mijn hobby mijn werk, wie wil dat niet?

3 Wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Het voordeel is dat ik dus een vergoeding krijg voor wat ik doe. En omdat ik veel afspraken moet maken met lokale partijen leer ik dus ook echt de locals kennen. Nadeel is dat ik dus veel weg ben bij mijn gezin. Dat je het sociale leven in Nederland mist. Maar je krijgt er zoveel voor terug.

4. Wie ben je?

Mijn naam is Kim Linse. Ik ben 46 jaar en kom uit Den haag. Mijn vader was journalist, als kind gingen we al veel op reis. Na de middelbare school handbalde ik een jaar in Spanje. Daarna besloot ik een opleiding toeristisch management te doen, met het doel een eigen(familie) hotel op te zetten.  

In 2004 kocht ik Hotel Lunia in Oldeberkoop en we hebben er een succesvol bedrijf van gemaakt. Dat heeft me 3 jaar geleden weer meer ruimte gegeven om meer te reizen. Na een korte opleiding besloot ik het maar eens te proberen als reisleider. En nu? Nu wil ik niets anders meer. Ik organiseer as mei mijn eerste eigen singlereis. Mijn blog is in de reiskoffer.

Suzanne neemt graag lifters mee

lifters meenemen

1. Op welke manier reis jij?

Aangezien ik zelf geen auto heb, reis ik meestal met het openbaar vervoer of doe ik roadtrips met vrienden. Dan leen ik regelmatig via een autodeelplatform de wagen van buren uit mijn wijk.

2. Waarom reis jij op die manier?

Ik vind het belangrijk om mijn impact op het klimaat zo laag mogelijk te houden. Tegelijk hou ik ervan om onderweg boeiende mensen tegen te komen en verhalen uit te wisselen. Toen ik enkele jaren geleden met vrienden een roadtrip maakte naar Grenoble, stelde één van hen voor om op de terugweg naar België enkele lifters op te pikken. Eerst was ik sceptisch, maar het bleek een geweldige ervaring!

3. Wat zijn de voor en nadelen van het reizen op die manier?

Tijdens onze trip bleek dat de lifters die we hadden opgepikt een koppel waren dat in dezelfde regio woont. Ze kenden zelfs een van mijn beste vriendinnen. We hebben supertoffe gesprekken gehad tijdens onze rit terug, waardoor die een stuk minder eentonig werd. Het nieuwe gezelschap leverde ons ook hele leuke gespreksonderwerpen op. Daar haalde ik inspiratie uit voor nieuwe reportages.

Na 4 dagen bijna non-stop rijden, waren we zo uitgeput dat de jongen van het koppel op een gegeven moment het stuur heeft overgenomen. Het was dat of langs de kant van de weg in de auto blijven slapen. Dankzij hem kwamen we toch veilig en tijdig thuis.

Ik besef wel heel goed dat onbekenden oppikken evengoed fout kan aflopen. Niet iedereen heeft goede bedoelingen, maar soms loont het wel om de mensen rondom je te vertrouwen.

4. Wie ben je?

Voor mijn blog Ongewone weken doe ik de dingen die ik altijd al heb willen doen en maak ik verslagjes over hoe dat gaat. Ik vond het zo’n onverwacht leuke ervaring om lifters op te pikken dat ik er een artikel over schreef.

Reis jij ook op een bijzondere manier en wil je dat met ons delen? Stuur ons snel een bericht!

Ook interessant

2 reacties

Traveler's Itch 24/11/2021 - 17:23

Wij reizen ook met een daktent rond en zijn momenteel in Zweden! Geen huis en baan meer 🙂 Het plan is om naar China te gaan rijden wanneer dat enigszins kan.

Antwoord
Gwenn 24/11/2021 - 17:58

Gaaf zeg! Heb ook net een aantal maanden doorgebracht in scandinavië en had plannen om naar India te rijden. Zou zo mee gaan met jullie!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer