Home IJsland Roadtrip Golden Circle IJsland in 3 dagen – tips

Roadtrip Golden Circle IJsland in 3 dagen – tips

door Gwenn

De Golden Circle IJsland is een populaire route om zelf te rijden. Dit is natuurlijk niet voor niets! Er zijn veel bijzondere bezienswaardigheden die allemaal op korte afstand van elkaar liggen. Bovendien is deze route in de zomer heel goed zelf te rijden. Ga je in de winter, kijk dan even naar het artikel; heb ik een 4×4 nodig?

Het scheelt ook dat er maar weinig verkeer is in IJsland. Ook is deze route makkelijk uit te breiden als je langer de tijd hebt om in IJsland te verblijven. Daarnaast kom je ook langs de meest fantastische locaties om te fotograferen! Dus neem je camera mee! Dit geldt zowel voor de amateurfotograaf als de professionele fotograaf, of gewoon voor de leukste plaatjes voor je sociale media kanalen.

Dit artikel eindigt met een kaart waar alle bezienswaardigheden van de Golden Circle op staan. Deze kaart kun je gemakkelijk opslaan op je telefoon of tablet.

Tijdens de route kom je de volgende indrukwekkende highlights tegen: enorme watervallen, prachtige landschappen, geisers en niet te vergeten, Blue Lagoon!

Als je het ingewikkeld vind om zelf je roadtrip door IJsland te organiseren, dan zijn er ook verschillende mogelijkheden om een fly drive voor je IJsland trip te boeken. Bijvoorbeeld bij Voigt-travel of BBI-Travel. Zij verzorgen alles voor je. Het enige wat je dan moet doen, is gewoon lekker genieten!

Wat is de Golden Circle IJsland?

De Golden Circle is een route die je met de auto kunt rijden langs veel bijzondere bezienswaardigheden. Van watervallen tot nationale parken en alles er tussen. De Golden Circle is populair omdat deze route gemakkelijk zelf te rijden is vanaf Reykjavik. Daarnaast is een lang weekend al genoeg om dit mooie gedeelte van IJsland te kunnen zien!

Golden Circle IJsland route – dag 1 Reykjavik

Het avontuur begint natuurlijk al op het vliegveld. Je komt aan op het internationale vliegveld van Keflavik. Toen ik daar aankwam dacht ik eerst waar ben ik terecht gekomen. Het was grijs weer met een beetje miezer in een maanlandschap waar verder niet veel te zien was. Maar schijn bedriegt, IJsland is fantastisch! Op het vliegveld kan je meteen je huurauto ophalen. Vervolgens is het vanaf het vliegveld 40 minuten rijden (50 km) naar Reykjavik.

Wat te doen in Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en een bezoek aan deze stad mag niet ontbreken op jouw reisroute. Er is in Reykjavik zoveel te doen, dat je alleen hier al een paar dagen kan doorbrengen. Van leuke restaurantjes, authentieke winkeltjes tot bijzondere musea en architectuur. Voor nu worden de 3 hoogtepunten van Reykjavik benoemd.

Niet te missen uitzicht vanaf Hallgrimskirkja

De Hallgrimskrikja is de grootste kerk van IJsland met een bijzonder architectuur. Ook is dit het hoogste kerkgebouw, 74,5 meter, van IJsland. Het gebouw is vernoemd naar Hallgrimur Petursson (1614-1675), de grootste hymneschrijver van het land.

Bezoek aan de kerk is gratis, maar als je met de lift naar boven gaat om van het prachtige kleurrijke uitzicht te genieten dan kost dat ISK 1000 oftewel 6 euro per persoon. Kinderen (7-16) kosten ISK 100 per persoon. Van zowel de kerk zelf als van het uitzicht zijn hele mooie foto’s te maken.

De openingstijden van de kerk zijn van maandag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 15.00 uur. Op zondag van 10.00 uur tot 15.00 uur. Tijdens de dienst kan je de toren niet bezoeken.

Hallgrimskirkja Reykjavik
Hallgrimskirkja in Reykjavik

Bijzondere architectuur van Harpa

Je zou het niet verwachten, maar naast spectaculaire natuur is er ook veel bijzondere architectuur te vinden in IJsland. Een goed voorbeeld hiervan is Harpa. Harpa is een concert- en congrescentrum vlakbij de haven. Het gebouw is bijzonder geschikt voor de fotograaf die houdt van foto’s met bijzondere architectuur. Het heeft niet voor niets al veel verschillende prijzen gewonnen door het bijzondere ontwerp. Het is mogelijk om een rondleiding te volgen door het gebouw.

Harpa concert and conference centre
Harpa Concert en Conference Centre, fantastisch voor fotografen.

Foto’s maken tijdens zonsondergang van The Sun Voyager

Bij de haven van Reykjavik vind je de Sun Voyager. Dit is één van de bekendste en meest gefotografeerde sculpturen van IJsland. Wanneer je over de boulevard loopt bij de haven kom je dit beeld vanzelf tegen.

Met op de achtergrond de berg Esja en het water vormt dit een prachtig plaatje tijdens de zonsondergang. Let op! In de zomermaanden is er geen zonsondergang in IJsland. Het gevolg is dat het gouden uur daardoor bijna de hele nacht duurt.

Sun Voyager Golden circle IJsland
Sun Voyager

Reisroute dag 2 – Bezienswaardigheden Golden Circle IJsland

Het advies is om vroeg op te staan zodat je veel uit deze dag kan halen. Je gaat vandaag allerlei fantastische natuurelementen tegen komen en veel geschiedenis, waaronder de eerste kathedraal van IJsland. Het is vandaag veel rijden met 6 stops waar je je ogen kan uitkijken en je zeker je camera uit je tas moet halen!

Stop 1 – Pingvellir National Park

Deze stop ligt op ongeveer 50 minuten afstand van Reykjavik. En dit is een plek die je zeker niet mag overslaan. Pingvellir is één van de drie nationale parken van IJsland. Sinds 2004 staat dit park op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Pingvellir is vooral bekend omdat je hier, als enige plek op de wereld, heel goed de breuklijn kan zien tussen de tektonische platen van Europa en Amerika. Geologisch gezien, ligt IJsland in beide werelddelen. Deze platen schuiven elk jaar ongeveer 2 centimeter verder uit elkaar. Het is indrukwekkend om tussen de steile wanden te lopen, zeker als je beseft dat je tussen twee werelddelen staat die continu in beweging zijn.

Ook heb je vanuit dit park uitzicht over het grootste meer van IJsland. Naast dit meer staan ook een paar witte huisjes en een schattig kerkje. Verder is er nog een korte wandeling te maken naar een waterval en zijn de bijzondere lavavelden die IJsland zo kenmerken, goed te zien. Tijdens deze wandeling kom je ook langs de plek waar in het jaar 930 het eerste democratische parlement ter wereld werd opgericht. Alle vergaderingen vonden op deze plek plaats in de openlucht. In 1798 werd hier de laatste openluchtvergadering gehouden en in 1800 werd het parlement naar Reykjavik verplaatst.

Als je meer tijd hebt, kun je jezelf wel een paar uur vermaken in dit park. De toegang tot het park is gratis, maar voor het parkeren moet wel betaald worden. Bij de ingang is er een klein museum waar meer informatie te vinden is over dit gebied. Ook is er een café waar je wat kan eten en of drinken.

Pingvellir - Golden Circle IJsland
Pingvellir, in dit nationaal park kan je de breuklijn zien tussen de Europese en Amerikaanse plaat.

Stop 2 – Geysir, de geisers van IJsland

Ook deze stop ligt op ongeveer 50 minuten rijden vanaf het Pingvellir National Park. De naam geeft natuurlijk al aan wat hier te zien is, geisers! Waarschijnlijk is dit meteen ook het enige IJslandse woord wat in de Nederlandse taal is terug te vinden.

Dit gebied is vernoemd naar de geiser Geysir en het is meteen ook het bekendste geisergebied van IJsland. De Geysir geiser is op dit moment helaas niet meer actief, maar niet getreurd! De Stokkur, ook in dit gebied te vinden, is nog wel actief. Elke 4 tot 8 minuten vindt hier een grote eruptie plaats waarbij kokendheet water tot wel 20 meter de lucht in kan schieten. Ook dit natuurgeweld is weer enorm indrukwekkend om te zien!

Je kan in dit gebied verschillende wandelingen maken. Blijf wel goed op de paden want er stroomt overal kokendheet water. Je kunt er ook voor kiezen om na de explosieve eruptie van Stokkur naar de volgende bezienswaardigheid te rijden. Aangezien er nog veel meer op het programma staat, is dit aan te raden. Ook hier bestaat de mogelijkheid om vlakbij iets te drinken of te eten.

De toegang is gratis en je hoeft ook niet te betalen voor parkeren.

Geysir - Golden Circle tour IJsland
Uitbarsting van een geiser in Geysir.

Stop 3 – Gulfoss, Jeej! Een waterval!

Op 10 minuten afstand van Geysir ligt de waterval Gulfoss. Een leuk weetje, alle namen die je op bordjes tegenkomt die eindigen op foss, verwijzen naar een waterval. Gulfoss betekent letterlijk de gouden waterval. Als je namelijk het geluk hebt dat het mooi weer is, heb je de kans dat er een regenboog te zien is in het stuifwater.

Gulfoss is toch wel één van de grootste en indrukwekkendste watervallen van IJsland. Het water stort hier van 2 trappen van in totaal 32 meter, naar beneden in een kloof. Eigenlijk kan je dit het beste zien vanaf de parkeerplaats. Hoe dichterbij je komt, hoe oorverdovender het geluid en hoe natter je wordt. Vergeet niet om je regenjas mee te nemen. Je kan vanaf de parkeerplaats helemaal naar de waterval lopen en laat je betoveren door de kracht en pracht van dit natuurfenomeen. Ook kom je hier de eerste basaltformaties tegen van je reis.

Je kan hier gratis parkeren maar er is geen restaurantje om iets te eten of drinken.

Gullfoss - Golden Circle Ijsland
Gullfoss, een enorme waterval

Stop 4 – Faxifoss, nog een waterval!

De naam heeft het natuurlijk al verraden. Faxifoss is ook een waterval. Deze waterval ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Gulfoss. Je kan er op 2 manieren komen. Of je rijdt weer terug langs Geysir, of je neemt weg 30 die je meeneemt door een mooi landschap.

Deze waterval is kleiner dan de Gulfoss. Veel mensen slaan hem daarom over omdat hij “minder” indrukwekkend zou zijn. Maar, de breedte van deze waterval maakt deze plek toch de moeite waard. Ook is deze plek iets minder toeristisch waardoor je de kans hebt dat je de enige bezoeker bent.

Ook hier kan je gratis parkeren.

Faxifoss - Golden Circle IJsland
Faxifoss, een bijzondere waterval

Stop 5 – Skaholt, de eerste kathedraal van IJsland

Deze kathedraal ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Faxifoss. Skaholt is een klein dorpje in IJsland, maar heeft een belangrijke rol vervult in de IJslandse geschiedenis. Zoals gezegd, is hier de eerste kathedraal gebouwd. Ongeveer 700 jaar lang hebben hier verschillende bisschoppen gezeteld totdat het bisdom in 1796 naar Reykjavik verhuisde. In totaal hebben er 9 kathedralen gestaan. Drie werden er door brand verwoest en één door storm en nog één door een aardbeving. De huidige kerk staat er sinds 1963. In de kerk vind je werken van IJslandse kunstenaars, een museum en een boekencollectie.

Ook is er in Skaholt de eerste school van IJsland gebouwd en er vonden meerdere historische gebeurtenissen plaats zoals de onthoofding van de laatste katholieke bisschop van IJsland (1550), Jon Arason. Er staat nu een gedenksteen. Na zijn dood is hij in een bron gewassen en deze bron is daar nog steeds aanwezig.

Het is leuk om dit dorp even aan te doen, maar het is niet nodig om hier lang te verblijven. Uiteraard kan je hier wel wat eten en of drinken.

Stop 6 – Kerið, een vulkaankrater

De laatste stop van de dag. Deze stop ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Skaholt.

Officieel is dit geen stop op de route van de Golden Circle, maar het is toch de moeite waard om hier even een stop te maken. Kerio is een enorme krater met fel blauw water. De krater is ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan door een vulkanische explosie. De krater is zo bijzonder omdat het blauwe water fel afsteekt bij de 55 meter hoge rode wand van de vulkaan. Je kan rond het meer lopen vlak langs het water, maar het is ook mogelijk om rond de top van de krater te lopen. Het zijn beide korte wandelingen die goed te doen zijn.

Voor een bezoek aan de krater wordt omgerekend zo’n 3 euro per persoon gevraagd.

Kerio vulkaankrater
Je kan een leuke wandeling rond de kerio krater maken.

Overnachten Golden Circle IJsland

Het is aan te bevelen om een slaapplek te zoeken in of rond Selfoss. Een klein dorpje langs een rivier waar genoeg accommodatie is te vinden. Het is aan te raden om wel van te voren een accomodatie te boeken. Doordat de Golden Circle route erg populair is, zijn slaapplaatsen snel uitverkocht. Op Booking.com zijn er verschillende mogelijkheden te vinden. Kijk hier.

Dag 3 – Heerlijk relaxen 🙂

Vandaag doen we iets rustiger aan om een beetje bij te kunnen komen van de vorige dag. Hoe kan je dat beter doen dan de dag beginnen door in een natuurlijke warm waterrivier te springen? Dit kan in de zomer, maar ook zeker in de winter.

Reykjadalur

Als je ergens in de buurt van Selfoss hebt overnacht dan is het ongeveer 20 minuten rijden naar deze plek.

IJsland staat natuurlijk enorm bekend om de warmwaterbronnen en thermobaden. Toch is deze locatie echt uniek en mag je daarom eigenlijk niet missen. Het gaat hier namelijk niet om een warmtebron, maar om een heuse stromende rivier. Om op deze locatie te komen is het nodig om een wandeling te maken van ongeveer 3 kilometer en duurt ongeveer een uur. De omgeving is echt prachtig en alleen daarom al is de wandeling de moeite waard! Onderweg kom je kokende poelen en genoeg stoom tegen. Deze rivier ligt namelijk in een actief geothermisch gebied.

Het is wel belangrijk om met een paar dingen rekening te houden als je deze plek bezoekt. Bij de hotsprings zelf is bijvoorbeeld geen toilet aanwezig. Maak gebruik van de toiletten op de parkeerplaats. Ook zijn er geen kleedhokjes aanwezig, dus zet je preutsheid opzij. Maar zeg nou eerlijk, hoe groot is de kans dat je die mensen daar nog een keer gaat tegenkomen? Verder neem een handdoek mee om je af te drogen en een plastic zak waar je je natte spullen in kan doen. Verder heeft de rivier verschillende temperaturen. Hoe dichter je bij de bron gaat zitten, hoe warmer het wordt. Je kan daardoor helemaal zelf bepalen hoe warm je het wilt hebben.

Het is ook leuk om alleen de wandeling te maken en niet te gaan badderen. De wandeling op zich is al fantastisch!

Reken erop dat je voor deze activiteit een half dagdeel kwijt ben, maar dit is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van hoe lang je bij de hotsprings stopt en hoe vaak je onderweg stopt om fantastische foto’s te maken. Het bezoek is gratis.

Reykjadalur
Reykjadalur, lekker baden in een hete rivier

Blue Lagoon

Ongetwijfeld ben je in je zoektocht al de meest fantastische beelden tegengekomen van het Blue Lagoon. Een thermisch bad tussen de vulkanische rotsen met stomend helderblauw water. Een paradijs op aarde!
Terwijl je lekker in het water dobbert kan je heerlijk genieten van je drankje of 1 van de vele aangeboden gezichtsmaskers. Ook zijn er verschillende sauna’s waar je gebruik van kan maken, een luxe restaurant en de mogelijkheid bestaat om een overnachting te boeken.

Dingen om rekening mee te houden; Er zijn verschillende aparte kleedkamers voor mannen en vrouwen. Dit zijn gezamenlijke ruimtes. Er zijn wel een aantal privé kleedhokjes, maar die zijn er niet veel. Het is de bedoeling dat je je uitkleedt, jezelf daarna uitgebreid doucht en daarna pas je badpak aantrekken. Ook hier is het weer handig om een plastic zakje mee te nemen voor je natte spullen.

Er zijn 3 arrangementen waar je gebruik van kan maken. Het goedkoopste arrangement begint bij 43 euro. Je krijgt hierbij 1 gezichtsmasker, een handdoek en een drankje naar keuze.

Meer weten over The Blue Lagoon? Lees hier verder!

De beste reistijd om de Golden Circle in IJsland te rijden

beste reistijd golden circle ijsland

De Golden Circle is het hele jaar door te bezoeken. De bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt zijn het hele jaar open en de wegen worden zowel in de winter als in de zomer goed onderhouden.

In de zomer kan het best druk zijn bij de verschillende bezienswaardigheden. Dit is het hoogseizoen en er zijn dan veel toeristen die deze route volgen. Het voordeel is wel je in de zomer gebruik kan maken van de lange dagen. De zon gaat namelijk niet onder.

Maar, maak je ook niet al te veel zorgen over hordes toeristen. De genoemde bezienswaardigheden zijn groot en er is ruimte genoeg om er van te kunnen genieten!

Tips voor het rijden van de Golden Circle

Tips voor rijden van de Golden Circle in IJsland

Hoewel het mogelijk is om de hele Golden Circle in 3 uur te rijden, ben je elke dag toch wel minstens 6 uur tot 8 uur onderweg. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de tijd die je doorbrengt op elke stop.

Als je niet zo veel tijd hebt om de IJslandse natuur uitgebreid te verkennen, dan is de Golden Circle een goed alternatief

Het gebied rond de Gulfoss waterval kan erg winderig zijn. Zorg ervoor dat je een winddicht en het liefst ook waterdichte jas bij je hebt.

Neem altijd warme kleding mee naar IJsland, ook in de zomer. Je weet nooit welk weer je tegen gaat komen en laagjes kan je makkelijk aan of uittrekken.

Smaakt deze route naar meer? Je kan er ook voor kiezen om de Diamond Circle te rijden!

Een auto huren voor het rijden van de Golden Circle

auto huren ijsland

Zelf heb ik ervoor gekozen om de Golden Circle zelf te rijden. Dit geeft namelijk veel vrijheid en je kan zelf de tijd nemen die je nodig hebt per bezienswaardigheid.

Er zijn veel verschillende organisaties waar je een auto kan huren. Een goede website om autohuur te vergelijken is Sunny Cars. Er is veel keuze in de verschillende soorten auto’s en de zoekfunctie werkt prima.

Als je zelf ongeorganiseerd naar IJsland gaat, heb je wel echt een auto nodig. De bezienswaardigheden liggen vaak toch wel op een uur rijden afstand van elkaar en er is nauwelijks openbaarvervoer te vinden in IJsland.

Ook is het goed mogelijk om de toergroepen te ontwijken op het moment dat je zelf een auto hebt, daarnaast kan je kiezen waar en wanneer je wilt stoppen en hoe lang je op die plek wilt blijven.

IJsland is een land waar je makkelijk zelf kan rijden en het is nergens voor nodig om mee te gaan met een georganiseerde tour, tenzij je natuurlijk van gemak houdt :).

Ben je van plan om langer in IJsland te verblijven en wil je bijvoorbeeld de hooglanden in trekken of wil je gaan rijden in de winter? Dan is het wel goed om even te kijken of je geen 4×4 nodig hebt. In principe is het mogelijk om de IJsland Golden Cicle zowel in de winter als in de zomer met een normale auto te rijden.

Lees alles over het huren van een auto in ons artikel over auto’s huren in IJsland!

Alternatieve stops voor de Golden Circle route

Porufoss

Porufoss een waterval in IJsland

Porufoss, ookwel Thorufoss genoemd, ligt op 5 minuten afstand van de Golden Circle. Ook deze stop is echt de moeite waard. De waterval ligt langs weg 48 en er is een kleine parkeerplaats. De waterval is niet te zien vanaf de weg en er staat ook geen bord. Hierdoor kom je op deze plek weinig andere toeristen tegen.

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 5 minuten lopen naar een goed hoger gelegen uitzichtpunt. Het is mogelijk om naar beneden te lopen, maar dit is wel een erg steil pad.

De waterval is niet enorm groot, maar het is wel een mooie fotostop. Ook zijn er op deze plek opnames geweest voor de Game of Thrones.

Laugarvatn Fontana

Laugarvatn baden in IJsland, een alternatieve stop tijdens het rijden van de golden circle

De kans is groot dat als je naar IJsland gaat, je gebruik wilt maken van een warmtebron. Blue Lagoon is hier natuurlijk een bekend voorbeeld van, maar er zijn ook minder bekende en drukke alternatieven. Bijvoorbeeld Laugarvatn Fontana.

Laugervatn Fontana bestaat al sinds 1929. Je vindt hier verschillende stoombaden en warme baden met uitzicht over een meer. Ook zijn er hottubs en een sauna.

Als je het aandurft, is het zelfs mogelijk om een duik te nemen in het (ijskoude)meer. Dit meer is toegankelijk vanuit het complex.

Een andere goede reden om Laugarvatn te bezoeken is het beroemde lavabrood dat zij serveren. Dit is brood wat gebakken is met behulp van de geothermische warmte. Bij het bakken is geen oven gebruikt.

Laugervatn Fontana ligt in het stadje Laugervatn, tussen het Thingvellir National Park en het Haukadalur geothermisch gebied. Je kan er gratis parkeren, maar er wordt wel een toegangsprijs gevraagd voor het bad. Je krijgt er dan gratis een handdoek bij.

Lees ook onze andere IJsland artikelen!

Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.

Welke excursies in IJsland mag je echt niet missen?

Wil je een vulkaan bezoeken in IJsland?

Lees hier alles over het noorderlicht in IJsland!

Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!

En natuurlijk alle tips en Trucs voor het huren van een auto in IJsland!

Golden Circle IJsland kaart

Alle plaatsen die genoemd worden in dit artikel vind je terug op deze kaart. Als je op het sterretje klikt, kan je deze kaart opslaan in je google maps app op je telefoon of tablet!

Road trip Golden Circle IJsland in 3 dagen tips

Update 19 december 2021

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer