Home Schotland Bezienswaardigheden Glasgow – verrassend leuke bestemming voor een citytrip

Bezienswaardigheden Glasgow – verrassend leuke bestemming voor een citytrip

door Feikje

Je verwacht het misschien niet, maar Glasgow is een superbestemming voor een stedentrip! De stad is niet echt mooi, maar ongepolijst, levendig en rijk aan cultuur. Je vindt er gebouwen met een aparte architectuur, en veel leuke café’s en restaurants. Ik vertel je in dit artikel van alles over de bezienswaardigheden van Glasgow en meer.

Hoe kom je in Glasgow?

Stedentrip Glasgow

Er zijn verschillende mogelijkheden om in Glasgow te komen. Hieronder zet ik ze ze even voor je op een rijtje

  • Auto – Je kunt met je eigen auto of camper naar Glasgow rijden. Vanuit Amsterdam is het 983 kilometer rijden als je de veerboot neemt vanuit Hoek van Holland. Het is eenvoudig om kaarten hiervoor te kopen op de website van Stenaline.
  • Vliegtuig – Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Glasgow te vliegen. De meest eenvoudige manier om (goedkope) vliegtickets te vinden is door te kijken op de website van Skyscanner. Hier worden verschillende maatschappijen vergeleken zodat je nooit te veel betaalt. Persoonlijk koop ik altijd mijn vliegtickets via Skyscanner.
  • Trein – Ook de trein is een eenvoudige optie om naar Glasgow af te reizen. Treinkaartjes boek je makkelijk en snel op de website van NSinternational.com

Beste reistijd Glasgow

Beste reistijd Glasgow

De beste tijd om Glasgow te bezoeken is tussen maart en augustus. In deze periode kun je de beste temperaturen verwachten en heb je veel daglicht. De winters worden gekenmerkt door kou en korte dagen.

Glasgow is echter het hele jaar door goed betaalbaar. Maar vaak vind je de beste deals voor hotels in het weekend als de zakenreizigers weer terug naar huis zijn.

Het maakt verder eigenlijk niet zo heel veel uit in welk jaargetijde je Glasgow bezoekt, aangezien je eigenlijk altijd wel een paraplu en regenjas kunt gebruiken. Vergeet deze dan ook niet mee te nemen :-).

Vervoer in de stad

Bezienswaardigheden Glasgow

Je kunt Glasgow prima lopend verkennen. Parkeren in de stad is lastig, dus als je geen einden kunt of wilt wandelen, kun je het beste gebruik maken van het openbaar vervoer.

Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een Hop-on-Hop-off bus. Persoonlijk ben ik fan van dit concept. Die bussen brengen je naar alle bezienswaardigheden terwijl je onderweg veel informatie krijgt. Ook hoef je je niet meer druk te maken over het vervoer in de stad. Een ticket voor deze bus koop je hier.

Hoeveel dagen heb je nodig?

Twee dagen zijn genoeg om een indruk van de stad te krijgen, maar je kunt je er prima langer vermaken, zeker als je vanuit de stad een uitstapje maakt naar de kust, Loch Lomond en/of de prachtige Schotse Highlands.

Bezienswaardigheden van Glasgow

Glasgow Cathedral

Bezienswaardigheden Glasgow

Glasgow is een stad met weinig echt historische gebouwen. Toch is er één heel bijzonder monument dat je niet mag missen: de Glasgow Cathedral oftewel de kathedraal van Saint Mungo. Deze is gebouwd in de 12de eeuw, maar het grootste deel van wat er nu nog staat, dateert uit de 15e eeuw. En de glas-in-lood-ramen, die op mij veel indruk maakten, zijn zelfs van net na de Tweede Wereldoorlog.

Vergeet in de kathedraal niet naar boven te kijken, naar het prachtige houten plafond. Het is in de loop der tijd vaak gerenoveerd maar sommige panelen stammen nog uit de 14de eeuw. Bijzonder is ook het massieve stenen koor, met afbeeldingen van de 7 zonden.

In de crypte van de kathedraal staat de tombe van Sint Mungo (eigenlijk heette hij Sint Kentigern). Sint Mungo is de patroonheilige van Glasgow. Vandaar dat Sint Mungo’s symbolen – een vogel, een boom, een bel en een vis met een ring – terugkomen in het wapen van de stad. De vis met de ring verwijst naar de legende waarin Sint Mungo de ring van een koningin terugvindt in de buik van een gevangen vis en haar daardoor redt van haar wantrouwige echtgenoot.

Aan het plein voor de kathedraal staat het St Mungo Museum of Religious Life and Art . Met exposities over kunst uit alle internationale religies.

En op een heuvel naast de kathedraal ligt de Glasgow Necropolis: een van de mooiste begraafplaatsen van Europa. De meeste graven dateren uit de Victoriaanse tijd, toen Glasgow een bloeiende industriestad was.
.

The Provand’s Lordship of Glasgow

bezienswaardigheid glascow The Provand's Lordship of Glasgow

Op 2 minuten lopen van de kathedraal staat nog een Middeleeuws gebouw: the Provand’s Lordship of Glasgow. Het is één van de oudste bewaard gebleven huizen van Glasgow. Je kunt het ook van binnen bekijken, want het is tegenwoordig een (heel klein) museum.

Gallery of Modern Art, Glasgow

standbeeld goma glasgow

De Gallery of Modern Art – of GoMA – is de belangrijkste galerie voor hedendaagse kunst in Glasgow, Schotland. Het museum is gehuisvest in een 18e-eeuws neoklassiek gebouw in hartje centrum. Het toont kunst van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Voor de ingang van het gebouw staat een ruiterstandbeeld van Arthur Wellesley, de eerste hertog van Wellington. Hij was de Britse opperbevelhebber tijdens de Napoleontische oorlogen en is beroemd vanwege zijn overwinning in Waterloo in 1815. Later werd hij premier van het Verenigd Koninkrijk.

Het standbeeld is beroemd door de verkeerskegel op het hoofd van de hertog. Passend bij de hedendaagse kunst in het museum waar hij vóór staat en tekenend voor de humor van de inwoners van Glasgow. Een journaliste omschreef het eens zo: “Edinburgh heeft het kasteel. Londen heeft Big Ben. En Glasgow? Glasgow heeft een standbeeld met een verkeerskegel op zijn kop.”

Streetart in het centrum van Glasgow

mural man with robin glasgow

Zoals in eigenlijk alle voormalige industriesteden stuit je ook in Glasgow vanzelf op veel streetart. De bekendste is ‘The man with the robin’ in Highstreet. De enorme muurschildering stelt een moderne St. Mungo voor en verwijst naar het verhaal van The Bird That Never Flew. Een vogel die tam gemaakt was door St. Serf werd per ongeluk door één van zijn leerlingen gedood. Die gaf Mungo de schuld. Mungo nam de dode vogel in zijn handen en bad om hem weer tot leven te brengen, waarna hij naar zijn meester vloog.

Wil je zeker weten dat je de mooiste streetart van Glasgow niet mist? Boek dan de streetarttour, bijvoorbeeld via Getyourguide. Liever zelf op pad? Dat kan aan de hand van de plattegrond van de City Centre Mural Trail die je hier kunt downloaden.

The Tenement House

Stap The Tenement House binnen en ontdek dat je in een tijdcapsule beland bent. Ervaar hoe gewone mensen in Glasgow woonden en leefden in de 2e helft van de vorige eeuw. Met dank aan Agnes Toward die hier van 1911 tot 1965 woonde en niets weggooide wat nog bruikbaar was of verving wat het nog deed.

The Lighthouse en Charles Rennie Mackintosh

citytrip glasgow

The Lighthouse is een museum voor design en architectuur. Het museum heet zo, omdat het gebouw een toren heeft, die een beetje aan een vuurtoren doet denken. Via een spiraaltrap klim je naar boven waar je een schitterend uitzicht over de stad hebt.

Het museum heeft onder andere een vaste expositie over Charles Rennie Mackintosh, een Glasgowse architect die leefde van 1868 tot 1928. Hij heeft veel bijzondere gebouwen, interieurs en meubels (samen met o.a. zijn vrouw) ontworpen, in een stijl die de voorloper was van de Jugendstil of Art Nouveau. The Lighthouse is een goed startpunt voor een wandeling langs de Mackintosh-gebouwen in Glasgow: Glasgow Art Club, Glasgow School of Art, The Hill House, House for an Art Lover, Miss Cranston’s, Ingram Street. Queen’s Cross en Willow Tea Rooms.

George Square

citytrip glasgow

George Square is het belangrijkste plein van Glasgow. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor locals en toeristen. Het is vernoemd naar koning George III. Je kunt er een belangrijke collectie standbeelden van beroemde Schotten bewonderen, zoals Robert Burns, James Watt, Sir Robert Peel en Sir Walter Scott. Ook staan er verschillende indrukwekkende gebouwen, waaronder de City Chambers.

Glasgow City Chambers, het oude stadhuis van de stad

city changers glasgow

De Glasgow City Chambers – het oude stadhuis – is van buiten maar vooral van binnen een heel bijzonder, paleisachtig, gebouw. Met rijkversierde, vergulde plafonds met mozaïek versierde delen, glazen koepels, gebrandschilderde ramen, marmeren trappenhuizen en bijzondere vloeren. Het gebouw doet nog steeds dienst als stadhuis, dus veel ruimtes zijn gewoon als kantoor in gebruik en niet vrij toegankelijk. Er is twee keer per dag een rondleiding, maar door de openbare ruimtes op de benedenverdieping mag je ook zelf ronddwalen. En vanaf beneden heb je via de trappenhuizen een doorkijkje naar de glazen koepels in het dak.

Kelvingrove Art Gallery Museum

kelvingrove glasgow

Het Kelvingrove Art Gallery and Museum is geweldig! Alleen vanwege het interieur al een bezoek waard. Het gebouw heeft een grote, open middenzaal met bewerkte plafonds met daaromheen galerijen en in elkaar overlopende ruimtes.

In de ene helft van het museum is kunst te zien. Vooral schilderijen. Van oude en minder oude Nederlandse, Vlaamse, Italiaanse en Spaanse meesters, onder wie Rembrandt, Van Gogh en Dali. Er is ook een afdeling met lokale kunstenaars.

In de andere helft van het museum vind je een natuurhistorische collectie met onder andere opgezette en nagemaakte dieren en fossielen. Er is ook een kleine Egyptische afdeling. Door de afwisselende collectie en de leuke uitleg overal is dit museum ook heel geschikt om met kinderen te bezoeken!

Hunterian Museum and Art Gallery

Vlakbij de Kelvingrove Art Gallery and Museum is The Hunterian, oftewel het Hunterian Museum and Art Gallery. Dit is het museum van de Universiteit van Glasgow. Het interieur is al net zo mooi als dat van Kelvingrove. Het museum werd geopend in 1807 en is genoemd naar de Schotse arts, hoogleraar en verzamelaar William Hunter. The Hunterian heeft een van de beste universiteitscollecties ter wereld. Je kunt er wetenschappelijke instrumenten zien, die werden gebruikt door James Watt, Joseph Lister en Lord Kelvin. En verder vind je er o.a. Hunter’s eigen uitgebreide collectie voorwerpen die hij gebruikte voor zijn anatomielessen, een van de grootste muntencollecties ter wereld, indrukwekkende etnografische voorwerpen van Captain Cooks reizen naar de Stille Oceaan en een grote kunstcollectie.

Riverside Museum

Het Riverside Museum is een museum over transport, gevestigd in een hypermodern gebouw. Alles wat wielen heeft, maakt kans op een plaatsje in het Riverside Museum. De collectie is heel divers, van skateboards tot kinderwagens, van vintage auto’s tot de ‘trein van de toekomst’. Interactieve displays brengen de objecten en verhalen tot leven.
Bij het museum ligt het tallship Glenlee. De toegang voor het museumschip is, net zoals voor het Riverside museum zelf en trouwens bijna alle musea in dit artikel(!) gratis en er van alles te beleven voor volwassenen en kinderen.

Scottish Football Museum

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Glasgow is het Scottish Football Museum in het Hampden Park voetbalstadion in Glasgow. Het museum heeft een grote collectie voetbalgerelateerde voorwerpen en memorabilia. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van het Schotse voetbal. Leuk om te combineren met de Hampden Stadium Tour waarbij je door de spelerstunnel loopt, en een kijkje neemt in de kleedkamers en warmingup-ruimtes. Geweldig voor voetbalfans van alle leeftijden!

Sharmanka Kinetic Gallery

De Sharmanka Kinetic Gallery is een theater van kinetische beeldhouwkunst, waar honderden gebeeldhouwde figuren en stukjes oud schroot een ongelooflijke choreografie uitvoeren op spookachtige muziek.

Glasgow Science Centre

glasgow science centre

Het Glasgow Science Centre is een doe-museum aan de zuidoever van de rivier de Clyde. Met allerlei interactieve displays, proefjes en experimenten kun je hier wetenschap ervaren. Vooral geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen de moeite waard. Het museum is helaas niet gratis en voor sommige onderdelen moet je apart betalen. Vanuit de toren (alleen open als het niet te hard waait) bij het futuristische gebouw heb je uitzicht over de stad.

Barras Market

De Barras is een grote straatmarkt en een overdekte weekendmarkt in East End in Glasgow. De term ‘barra’ betekent ‘kruiwagen’ in het dialect van Glasgow. In de beginjaren verkochten de handelaren hun waren namelijk uit handkarren. Ook als je niet op een koopje uit bent een leuke plek om rond te dwalen en sfeer te proeven. Je kan er wat drinken in een van de pubs, of een kijkje nemen bij de Barrowland Ballroom, een iconische danszaal waar tegenwoordig concerten gegeven worden.

The People’s Palace

Het People’s Palace is een museum in het park Glasgow Green. Het vertelt met voorwerpen, foto’s en filmfragmenten het verhaal van Glasgow en z’n inwoners van 1750 tot nu. Op een eigentijdse, interactieve manier. Het People’s Palace is een oud Victoriaans gebouw, met een sfeervolle en romantische serre (de wintertuin) waar een coffeehop/tearoom gevestigd is.

Pollok Country Park

Pollok county park

Als je de drukte even wilt ontvluchten, maar de stad niet helemaal uit wilt, is Pollok Country Park – de groene long van Glasgow – een leuke escape voor een paar uur. Pollok Country Park is een landelijk park van maar liefst 146 hectare: het grootste park van de stad. Heb je geen eigen vervoer? Ga naar Centraal station en koop voor een paar pond een retourtje naar Pollokshaws West. De trein rijdt 4 of 6 keer per uur en tien minuten later ben je bij de ingang van het park.

Je kunt er heerlijk wandelen: door een bosachtige omgeving, langs de rivier en door de prachtig onderhouden tuinen in verschillende stijlen. Je kun er picknicken of wat eten en drinken in het restaurant in Pollok House. In het park bevindt zich ook de Burrell Collection. Dit is oorspronkelijk een kunstverzameling van Sir William Burrell en zijn vrouw, Constance, Lady Burrell.

Een toegangskaartje voor het Pollok House koop je hier.

Leuke pubs en café’s in Glasgow

Je struikelt in het centrum van Glasgow over de leuke pubs en café’s. Ik noem er een paar die ik bezocht:

Piperbar

In de Piperbar, een echt Schotse pub, geniet je voor weinig geld van een culinair pubmaal. Toen ik er was, had ik geluk, want er was die avond live muziek; een zanger die zichzelf op gitaar begeleidde.

Caffé Nero St Enoch’s Square

glasgow caffe nero St Enoch Square

Op St Enoch’s Square dronk ik een lekker kopje koffie – met een typisch Schots stukje caramel shortbread, mmm – in een vestiging van Caffé Nero. In een heel grappig, oud gebouwtje, midden op het plein. Ik nam mijn koffie mee naar de bovenverdieping, waar verder vooral ‘locals’ achter hun laptops zaten te werken. Ook een leuk plekje voor digital nomads!

Tip: Als je van St. Enoch’s Square via de kortste weg naar The Lighthouse wandelt, kom je door de Argyle Arcade. Een mooie, oude passage met allemaal juwelierszaken.

Mackintosh at the Willow

Wat je echt niet wilt missen, is de Mackintosh at the Willow aan de Sauchiehall Street. Oorspronkelijk onder de naam Willow Tearooms ontworpen door Charles Rennie Mackintosh en zijn vrouw. De tearoom is één groot kunstwerk waarvoor Charles alles ontwierp, van de gevel tot het bestek tot de uniformen van de serveersters. Zijn vrouw Margaret versierde de muren met reliëfpanelen.

De Willow Tearooms werd gebouwd in 1903 en in 2018 heropend na een intensieve restauratie aan de hand van oude foto’s en tekeningen. Het naastgelegen gebouw is omgebouwd tot museum en educatiecentrum. Een deel van de originele inrichting kun je daar bekijken, waaronder de glas-in-lood-deuren van de salon de luxe. Deze zijn te kwetsbaar en te kostbaar om terug te plaatsen.

Wetherspoon

Wetherspoon is een keten van grote, maar sfeervolle pubs waar je een biertje kunt drinken en eenvoudig, en toch heel lekker kunt eten. Zelf dronk ik een biertje in The Counting House. Deze vestiging van Wetherspoon heeft een prachtig interieur. Het is een voormalig bankgebouw; de kluizen zijn nu nisjes waar je kunt zitten.

En ik at een lekker pubmaal in de Wetherspoon-vestiging The Crystal Palace, in de buurt van het centraal station. Deze pub is vooral van buiten heel bijzonder. Bij de constructie van ijzer en glas liet de architect zich inspireren door het Crystal Palace in Londen. Een enorm kasachtig gebouw dat het middelpunt vormde van de Grote Tentoonstelling van 1851.

Arlington bar

De Arlington bar aan de Woodlands Road doet wat ‘verlopener’ en daardoor ‘authentieker’ aan dan de pubs en café’s hierboven. Ook leuk ter afwisseling.

Ashton Lane

Op zoek naar meer bars en restaraurants? Ga dan naar Ashton Lane. Een sfeervol achterafstraatje waar het vooral ‘s avonds gezellig druk is. Ashton Lane is geliefd bij locals, studenten en toeristen. In het verlengde ligt Cresswell Lane, met nog meer pubs en restaurants, en bovendien galerieën en boetiekjes.

Camper of auto huren

Als je met het vliegtuig of de trein reist, dan wil je misschien ook wel de omgeving verkennen van Glasgow. Mogelijk ben je zelfs van plan om een roadtrip te maken door Schotland. In dat geval zijn er verschillende mogelijkheden:

Camper huren

Glasgow camper huren

Lijkt het jou fantastisch om door Schotland te reizen met een camper? Maar heb je geen camper? Geen nood! Er zijn verschillende mogelijkheden voor het huren van een camper. Kijk bijvoorbeeld eens bij PaulCamper. Hier bieden veel particulieren hun eigen camper te huur aan waardoor er voor elk budget een leuke camper te vinden is. Ook als je bijvoorbeeld op zoek bent naar die iconische Volkswagen Hippie Bus, is er grote kans dat je die hier kunt vinden. En je hoeft de camper niet perse in Nederland te huren. Je kunt dus ook zoeken in Glasgow, of elke andere plaats naar de voor jou perfecte camper.

Kun je de perfecte camper niet vinden bij PaulCamperCamptoo biedt een soortgelijk concept aan!

Auto huren

Als je wat meer van het land wilt zien, is het zeker aan te raden om een auto te huren in Schotland. Een auto brengt je gemak en flexibiliteit. Je kunt zelf bepalen waar je heen gaat en hoe lang je daar blijft. Voor het huren van een auto in Schotland zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden. SunnyCars is natuurlijk een grote bekende aanbieder met een ruime keuze aan huurauto’s. De prijzen zijn altijd inclusief en je zult achteraf niet voor nare verrassingen komen te staan of vervelende verborgen kosten. Kijk voor meer informatie hier.

Een andere partij waar je voor het huren van een auto kunt kijken is EasyTerra. Easy Terra vergelijkt op hun website de tarieven van meerdere grote aanbieders zoals Hertz, Europcar en nog vele andere. Zo weet je zeker dat je altijd de goedkoopste deal te pakken hebt. Maar let op! Soms kan het goedkoper lijken doordat je bijvoorbeeld een hoge eigen risico accepteert. Dit kan natuurlijk gewoon een keuze zijn, maar wees je hier wel bewust van! Voor meer informatie, kijk hier.

Waar verblijven?

In het centrum van Glasgow zijn er meer dan genoeg accommodaties te vinden. Van superluxe tot eenvoudig en goedkoop. Het meest eenvoudig is om een vergelijking te maken op Trivago. Deze website vergelijkt ook meteen alle prijzen met andere grote boekingssites. Zo weet je altijd zeker dat je niet te veel betaalt!

Kijk hier verder voor meer informatie.

Meer lezen over Schotland?

Welke bezienswaardigheden in Schotland mag je echt niet missen??

Isle of Skye, Schotland

NC500 route – de Route 66 van Schotland

De 26 leukste bezienswaardigheden in Edinburgh

De 20 mooiste plekken in de Schotse Hooglanden: Bezienswaardigheden + Reisroute

Kaart bezienswaardigheden Glasgow

Wat zijn jouw tips voor Glasgow?

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer