Home IJsland Noorderlicht Reykjavik, beste plek om te zien?

Noorderlicht Reykjavik, beste plek om te zien?

door Gwenn

Je wilt het noorderlicht in IJsland zien, maar hoe? Als je in de winter naar IJsland gaat, wil je dit spectaculaire gezicht natuurlijk niet missen! Het noorderlicht in Reykjavik is op vele manier te zien. Je kunt er zelf op uit gaan, te voet in de stad, als je maar wel een donkere plek op zoekt. Maar als je wat avontuurlijker ben ingesteld, is het ook heel goed mogelijk om met een huurauto in IJsland op pad te gaan om achter het noorderlicht aan te jagen.

Let wel op! Ervaring met rijden onder extreme winterse omstandigheden is echt aanbevolen! Zie ook:  Wat kan ik van het klimaat van IJsland verwachten?

Ook is het mogelijk om een tour te boeken met een bus of een privégids. En last but not least, je kan het noorderlicht ook nog zien vanaf een boot met de kans om walvissen tegen te komen!

In dit artikel lees je alle informatie die je nodig hebt om het noorderlicht in IJsland te zien!

Wat is het noorderlicht precies?

Hoe het noorderlicht ontstaat is echt een technisch verhaal. Het komt erop neer dat verschillende geladen deeltjes, afkomstig van de zon, botsen met grote hoeveelheden geladen deeltjes, afkomstig van de aarde. Dit gebeurt op ongeveer 80 tot 1000 km hoogte. Door deze botsingen ontstaan de kleuren die wij kunnen zien als het noorderlicht, een bijzonder fenomeen! Als je precies wilt weten hoe noorderlicht ontstaat, kijk dan hier.

Over het algemeen zie je het noorderlicht in het groen, maar het kan af en toe ook voorkomen dat het noorderlicht paars, rood, roze, oranje of blauw kleurt. Om het noorderlicht te kunnen zien, is het niet alleen belangrijk dat er een heldere hemel is, maar ook dat er genoeg zonneactiviteit is. Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Het kan dus zo zijn dat er overdag noorderlicht is, maar dat je het simpelweg niet kan zien doordat het buiten te licht is. Het noorderlicht is alleen te zien bij de noordpool en IJsland ligt dicht genoeg bij de noordpool om het te kunnen zien. Dit maakt IJsland een ideale locatie om de aurora borealis te spotten!

Maar IJsland is niet het enige land waar je het noorderlicht kan zien. Er zijn nog vele andere bestemmingen waar het mogelijk is om het noorderlicht te zien.

Noorderlicht Reykjavik
Het noorderlicht in verschillende kleuren

In welke periode zie je noorderlicht in IJsland?

Het noorderlicht is alleen te zien tussen september en april. Soms is de aurora borealis ook eind augustus al te zien, maar niet heel sterk. Dit omdat er dan nog te veel licht is zowel overdag, als ‘s nachts. Dus om het noorderlicht te zien, moet je in de winter naar IJsland.

De nacht moet zo donker mogelijk zijn. Volle maan maakt de omstandigheden alweer minder ideaal. Het is daarom belangrijk dat er weinig lichtvervuiling afkomstig van lantaarnpalen of andere lichtbronnen in de buurt is.

Ook is het belangrijk dat er zo min mogelijk bewolking aanwezig is. Als de wolken voor het poollicht schuiven, zie je er namelijk nog steeds niks van.

Ten slotte moet er wel genoeg zonnewind zijn. Als de deeltjes niet naar de aarde geblazen worden, is er ook geen noorderlicht zichtbaar. Hoe harder de zonnewind, hoe spectaculairder het noorderlicht!

Voorspelling noorderlicht IJsland

De bewolking en ook de zonneactiviteit kun je opzoeken en het is ook aan te raden om dat te doen. De weersomstandigheden zijn namelijk ook belangrijk als je het noorderlicht wilt zien. Gelukkig hebben ze in IJsland een handige website waar je de voorspelling van het noorderlicht kan vinden. Het groen op de kaart zijn de wolken en in de rechterbovenhoek wordt er met getallen tussen de 0 en 9 aangegeven hoe groot de kans op noorderlicht is. 0 is laag en 9 is hoog.

Vanaf 3 en hoger heb je de meeste kans om het noorderlicht te zien. Bij 2 is het ook al zichtbaar, maar niet zo sterk. Het is onmogelijk om ver vooraf te voorspellen of er kans is op dit bijzondere fenomeen. Hou daarom deze website goed in de gaten als je in de winter in IJsland bent. Hoe hoger het getal, hoe hoger het spectaculaire gezicht.

Noorderlicht Reykjavik
Het is belangrijk om een goede donkere plek op te zoeken en de weersverwachtingen in de gaten te houden om het noorderlicht te kunnen zien.

Beste plek noorderlicht IJsland

Er zijn veel afgelegen plekken in het zuiden van IJsland waar je het noorderlicht goed kunt zien. De beste plek om het noorderlicht in IJsland te zien is bij het gletsjermeer Jokulsarlon, maar ook hier heb je de juiste omstandigheden nodig. Dit meer ligt bij de Vatnajokull-gletsjer. Je kunt naar dit meer rijden door de ringweg vanuit Vik te volgen.

Wil je meer weten over de ringroad in IJsland? Lees dan dit artikel!

Een andere optie om het noorderlicht in IJsland goed te kunnen zien, is door naar één van de zwarte zandstranden te rijden in het zuiden van IJsland. Ook hier kun je goed genieten van de dansende lichten in de lucht.

Reykjavik Noorderlicht – beste manier om het te zien

Er zitten wel wat nadelen aan het zien van het noorderlicht in Reykjavik, ook al is het de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. Ten eerste is er altijd meer lichtvervuiling in en rond steden. Ten tweede, je bent beperkter in je bewegingsvrijheid, stel je voor dat er net een wolk in de weg zit, dan kan je niet even snel naar een andere plek.

Noorderlicht Reykjavik
De lichte vlekken in de verte, dat is lichtvervuiling van de stad.

Noorderlicht tour – IJsland

Het makkelijkste om het noorderlicht in Reykjavik te kunnen zien, is door met een tour mee te gaan. Deze tours hebben een ervaren gids en kunnen ook alles vertellen over het noorderlicht.

Je kunt mee met een noorderlichttour tussen september en april. Mocht er geen kans zijn op noorderlicht dan wordt de tour geannuleerd. Als dit het geval is, krijg je meestal een voucher zodat je een dag later het nog een keer kan proberen. Je kunt er ook voor kiezen om je geld terug te krijgen.

Het voordeel van een tour is dat er een gids mee gaat. Ook kan de gids je helpen met het goed fotograferen van het noorderlicht, dat is waarschijnlijk moeilijker dan je denkt. En je gids rijdt je naar de beste plekken om het noorderlicht te zien. Zeker in de ijzige winteromstandigheden in IJsland is dit wel zo fijn. Daarnaast kom je door zo’n tour in landschappen terecht, die je anders niet zou zien.

Boek hier je noorderlichttour!

Noorderlicht Reykjavik met de bus
De bus vertrekt op tijd om het noorderlicht te kunnen zien.

Zelf op zoek naar het noorderlicht

Met een Nederlands rijbewijs is het eenvoudig om een auto te huren in IJsland en zelf op pad te gaan. 

Als je zelf met de auto op noorderlichtjacht gaat in en rond Reykjavik heb je het voordeel dat je met niemand rekening hoeft te houden, dat je kan gaan en staan waar je wilt en ook zo veel tijd kan nemen als je zelf nodig hebt.

Het kan tussen november een maart wel een beetje gevaarlijk zijn om te rijden. Dit omdat in IJsland de wegen dan amper sneeuw- en ijsvrij worden gehouden. Als je weinig of geen ervaring hebt met het rijden in ijzige en donkere omstandigheden, dan is het beter om met een tour mee te gaan.

Als je er toch zelf op uit wilt gaan, huur dan in in ieder geval een 4×4. Kijk ook heel goed naar het weerbericht en de wegconditie voordat je gaat rijden. Ten slotte, kijk ook van tevoren hoe groot de kans op noorderlicht is.

Alles weten over het huren van de perfecte auto voor IJsland? Lees dan ons artikel: Alles over het huren van een auto in IJsland.

Nadelen zelf rijden

Hoewel je je eigen tijd in kan delen en je kan doen en laten wat je wilt, heeft het zelf rijden ook nadelen. Je mist bijvoorbeeld de kennis en begeleiding van een gids, die niet alleen alles weet over het noorderlicht, maar die ook de mooiste plekken kan laten zien om het noorderlicht te bekijken.

En zoals hierboven al gemeld; het rijden in winterse condities in IJsland kan stressvol zijn, zeker als je het niet gewend bent. Maar ondanks dat, kan het zelf erop uittrekken een goede optie zijn voor de avontuurlijke reiziger.

IJslandse weg in de winter
Zo kan een weg er in de winter bijliggen in IJsland. Stel je voor dat je hier ‘s nachts gaat rijden.

Noorderlicht Boottour vanuit Reykjavik

Een andere bijzondere manier om de aurora borealis in Reykjavik te bekijken is het meegaan met een boottour. Deze boten varen naar open zee, ver van de lichtvervuiling af. Het is een van de mooiste plekjes om het noorderlicht te bekijken. En het mooie is, je hoeft helemaal niet ver te varen om het noorderlicht te kunnen zien.

Uiteraard heb je op een boot niet dezelfde vrijheid als met een noorderlichttour of het zelf rijden, maar je krijgt er toch veel voor terug. Een prachtige sterrenhemel op zee verlicht door het noorderlicht. Ook kan het zomaar zijn dat je onderweg nog een walvis tegenkomt, hoe leuk is dat!

Ook voor een boottour geldt meestal dat als er geen noorderlicht gezien wordt, je je geld terugkrijgt of een voucher voor de volgende dag.

Boek hier eenvoudig en veilig je boottour noorderlicht Reykjavik.

Noorderlicht Reykjavik vanaf het water
Het noorderlicht in een felle groene kleur.

Noorderlicht fotograferen

Heb je een camera die je handmatig kunt instellen? Dan is het goed dat je begint om je aperture in te stellen op f 2.8 of het wijdste getal dat mogelijk is op jouw camera. Vervolgens zet je de iso tussen de 3200-6400 en de sluitertijd tussen de 1 en 15 seconden. Dit laatste is afhankelijk van hoe snel het noorderlicht beweegt. Hoe sneller het beweegt, hoe sneller je de sluitertijd moet instellen.

Mocht het niet meteen lukken, speel dan met de verschillende ISO-instellingen en de sluitertijd. Vergeet natuurlijk niet om een statief mee te nemen!

Als je een mobiele telefoon hebt waarvan je de camera handmatig kunt instellen, probeer dan ook daar te spelen met de sluitertijd en iso. Ook voor je mobiele telefoon heb je een statief nodig om je telefoon goed stil te houden!

Heb jij mooie foto’s gemaakt van het noorderlicht? En wil je die met ons delen? Stuur dan snel een berichtje! Wie weet kunnen we jouw foto toevoegen aan dit bericht!

IJsland vakantie noorderlicht

Op zich is alles eenvoudig zelf te regelen als je op reis wilt naar IJsland om het noorderlicht te zien. Maar er zijn ook reisorganisaties, zoals Voigt-Travel, die gespecialiseerd zijn in noorderlicht reizen naar IJsland.

Dus ben je op zoek naar een spectaculaire noorderlichtreis naar IJsland om je dromen waar te maken, zonder gedoe en waarbij alles netjes is geregeld? Kijk dan snel verder bij Voigt-Travel! Je hebt daar een ruime keuze uit fantastische winterreizen naar IJsland waarbij je natuurlijk ook het noorderlicht kunt zien.

Je hebt de keuze uit 35 verschillende reizen variërend in duur en prijs. Voor iedere droom zit er een geschikte noorderlichtreis tussen.

FAQ

Kun je het noorderlicht zien in Reykjavik?

Ja, je kunt het noorderlicht hier 280 dagen per jaar zien. Er is in de stad alleen wel veel lichtvervuiling. Het is beter om een donkere plek op te zoeken.

Waar kun je het beste het noorderlicht zien in IJsland?

Het noorderlicht is in heel IJsland te zien. Op donkere plekken is het noorderlicht het best te zien. Ga bijvoorbeeld naar 1 van de zwarte stranden, het Thingvellir Nationaal Park, of naar één van de talloze watervallen.

Hoe groot is de kans op noorderlicht in IJsland?

De grootste kans op het noorderlicht in IJsland is tussen oktober en maart. Er is niet elke avond kans op het noorderlicht, maar in de IJslandse winter is de kans wel heel groot.

Welke kant op kijken voor het noorderlicht?

Voor het noorderlicht in IJsland moet je naar het noorden kijken. Maar uit eigen ervaring, als er veel noorderlicht is, maakt het niet uit welke kant je op kijkt.

In welke periode zie je het noorderlicht?

De kans op noorderlicht is tussen oktober en maart het grootst.

Lees ook onze andere IJsland artikelen!

Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.

Welke excursies in IJsland mag je echt niet missen?

Wil je een vulkaan bezoeken in IJsland?

Alles wat je moet weten over de Golden Circle in IJsland!

Ben je benieuwd welke bezienswaardigheden je in Reykjavik kunt vinden?

Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!

En natuurlijk alle tips en Trucs voor het huren van een auto in IJsland!

Noorderlicht in Reykjavik

Geupdated 21-01-22

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer