Alles over reizen en fotografie!

Noorderlicht in Reykjavik – De 3 beste manieren om het Noorderlicht te zien

Noorderlicht Reykjavik

Je wilt het noorderlicht in Reykjavik zien, maar hoe? Het noorderlicht in Reykjavik is op vele manier te zien. Je kan er zelf op uit gaan, te voet in de stad, als je maar wel een donkere plek op zoekt. Maar als je wat avontuurlijker ben ingesteld, is het ook heel goed mogelijk om met een huurauto op pad te gaan om achter het noorderlicht aan te jagen. Let wel op! Ervaring met rijden onder extreme winterse omstandigheden is echt aanbevolen! Zie ook, heb ik een 4×4 nodig of niet?  en wat kan ik van het klimaat van IJsland verwachten? Ook is het mogelijk om een tour te boeken met een bus of een privé gids. En last but not least, je kan het noorderlicht ook nog zien vanaf een boot met de kans om walvissen tegen te komen! Zo zie je maar, genoeg opties om het noorderlicht in Reykjavik te bekijken! Boek wel op tijd kaartjes als je mee wilt met een tour, want deze tours zijn erg populair!

Wil je weten wat er nog meer te doen is Reykjavik? Kijk dan hier.

Zie hier een video van het noorderlicht in IJsland

 

Ontstaan van het noorderlicht

Hoe het noorderlicht ontstaat is echt een technisch verhaal. Het komt erop neer dat verschillende deeltjes afkomstig van de zon, botsen met deeltjes afkomstig van de aarde. Dit gebeurt op ongeveer 80km tot 1000km hoogte. Door deze botsingen ontstaan de kleuren die wij kunnen zien. Als je precies wilt weten hoe noorderlicht ontstaat, kijk dan hier.

Over het algemeen ziet je het noorderlicht in het groen, maar het kan af en toe ook voorkomen dat het noorderlicht paars, rood, roze, oranje of blauw kleurt. Om het noorderlicht te kunnen zien is het niet alleen belangrijk dat er een heldere hemel is, maar ook of er genoeg zonneactiviteit is. Het kan dus zo zijn dat er overdag noorderlicht is, maar dat je het simpelweg niet kan zien doordat het buiten te licht is. Het noorderlicht is alleen te zien bij de noordpool en IJsland ligt dicht genoeg bij de noordpool om het te kunnen zien. Dit maakt IJsland een ideale locatie om het noorderlicht te spotten.

Maar IJsland is niet het enige land waar je het noorderlicht kunt zien. Er zijn nog vele andere bestemmingen waar het mogelijk is om het noorderlicht te zien.

Noorderlicht Reykjavik
Het noorderlicht in verschillende kleuren

De beste omstandigheden om het noorderlicht in Reykjavik te zien?

 • Het is alleen te zien tussen september en april. Soms is het ook eind augustus al te zien, maar niet heel sterk. Dit omdat er dan nog te veel licht is zowel overdag, als ’s nachts.
 • De nacht moet zo donker mogelijk zijn. Volle maan maakt de omstandigheden alweer minder ideaal.
 • Zo weinig mogelijk lichtvervuiling van lantaarnpalen of andere lichtbronnen.
 • Geen of zo weinig mogelijk bewolking.
 • Er moet genoeg zonneactiviteit zijn.

De laatste twee kan je opzoeken. Gelukkig hebben ze in IJsland een handige website waar je de voorspelling van het noorderlicht kan vinden. Het groen op de kaart zijn de wolken en in de rechterbovenhoek wordt er met getallen tussen de 0 en 9 aangegeven hoe groot de kans op noorderlicht is. 0 is laag en 9 is hoog. Vanaf 3 en hoger is zeker de moeite waard om ervoor uit te trekken. Bij 2 is het ook al zichtbaar, maar niet zo sterk. Het is onmogelijk om ver van tevoren te voorspellen of er kans is op noorderlicht. Hou daarom deze website goed in de gaten als je in de winter in IJsland bent.

Noorderlicht Reykjavik
Het is belangrijk om een goede donkere plek op te zoeken en de weersverwachtingen in de gaten te houden om het noorderlicht te kunnen zien.
 

Noorderlicht Reykjavik – beste manier om het te zien

Als je op je budget wilt letten, kan je altijd proberen om het noorderlicht vanuit de stad te zien. Het is dan wel belangrijk dat je in de stad een zo donker mogelijke plek gaat opzoeken en wacht tot je ogen zich hebben aangepast aan het donker. Reykjavik heeft veel parken waar je dit zou kunnen doen. Maar de beste plekken zijn bij Grotta Lighthouse of de Seltjarnarnes Penisula, in het noordwesten van de stad. Op deze plekken is er weinig lichtvervuiling en dit vergroot de kans, tijdens heldere nachten, om het noorderlicht in Reykjavik te kunnen zien. Ook is er een bos, Oskjuhlid, en een ideale plek om het noorderlicht te zien.

Er zitten wel wat nadelen aan het zien van het noorderlicht in Reykjavik. Er is altijd meer lichtvervuiling in en rond steden. Ten tweede, je bent beperkter in je bewegingsvrijheid, stel je voor dat er net een wolk in de weg zit, dan kan je niet even snel naar een andere plek.

Noorderlicht Reykjavik
De lichte vlekken in de verte, dat is lichtvervuiling van de stad.

Noorderlicht Reykjavik – tour

Het meest gangbaar om het noorderlicht in Reykjavik te kunnen zien, is door met een tour mee te gaan. Deze tours hebben een gids en kunnen ook alles vertellen over het noorderlicht. Je kan meedoen met een noorderlichttour tussen september en april. Mocht er geen kans zijn op noorderlicht dan wordt de tour geannuleerd. Als dit het geval is, dan krijg je meestal een voucher zodat je een dag later het nog een keer kan proberen. Je kan er ook voor kiezen om je geld terug te krijgen.

Het voordeel van een tour is natuurlijk dat er een gids mee is die je alles kan vertellen over het noorderlicht in Reykjavik. Ook kan hij je helpen met het goed fotograferen van het noorderlicht, dat is namelijk niet snel klik en klaar maar hier heb je speciale technieken voor nodig. Ook rijd je gids je naar de beste plekken om het noorderlicht te zien. Zeker in de ijzige winteromstandigheden in IJsland is dit wel zo fijn. Daarnaast kan je door zo’n tour in landschappen terecht komen die je anders niet zou zien.

Een tour kan je zo duur maken als je wilt. Van een simpele bus met een grote groep die naar één locatie rijdt met audio begeleiding in het Nederlands tot een luxe Jeep met een privégids special gericht op fotografie. Boek nu!

Noorderlicht Reykjavik met de bus
De bus vertrekt op tijd om het noorderlicht te kunnen zien.

Noorderlicht Reykjavik – Zelf rijden

Met een Nederlands rijbewijs is het eenvoudig om een auto te huren en zelf te rijden. Zie ook dit artikel over; heb ik een 4×4 nodig of niet?

Als je zelf met de auto op noorderlicht jacht gaat in en rond Reykjavik, dan heb je het voordeel dat je met niemand rekening hoeft te houden en dat je kan gaan en staan waar je wilt en ook zoveel tijd kan nemen als dat je zelf nodig hebt. Het kan alleen tussen november een maart wel een beetje gevaarlijk zijn om te rijden. Dit omdat in IJsland de wegen dan amper sneeuw- en ijsvrij worden gehouden. Als je weinig of geen ervaring hebt met het rijden in ijzige en donkere omstandigheden, dan is het beter om met een tour mee te gaan. Als je er toch zelf op uit wilt gaan, huur dan in in ieder geval een 4×4. Kijk ook heel goed naar het weerbericht en de wegconditie voordat je weggaat. Check ook voordat je weggaat of er kans is op noorderlicht in Reykjavik.

Nadelen zelf rijden

Hoewel je je eigen tijd in kan delen en je kan doen en laten wat je wilt, heeft het zelf rijden ook nadelen. Je mist bijvoorbeeld de kennis en begeleiding van een gids, die niet alleen alles weet over het noorderlicht, maar die ook de mooiste plekken kan laten zien om het te bekijken. En zoals hierboven al gemeld; het rijden in winterse condities in IJsland kan erg stressvol zijn, zeker als je het niet gewend bent. Maar ondanks dat, kan het zelf erop uittrekken een goede optie zijn voor de avontuurlijke reiziger.

IJslandse weg in de winter
Zo kan een weg er in de winter bijliggen in IJsland. Stel je voor dat je hier ’s nachts gaat rijden.

Noorderlicht Reykjavik – Boottour

Een andere toffe optie om het Noorderlicht in Reykjavik te bekijken is het meegaan met een boottour. Deze boten varen naar open zee, ver van de lichtvervuiling af. Het is een geweldige plek om het noorderlicht te bekijken. En het mooie is, je hoeft helemaal niet ver te varen om het noorderlicht te kunnen zien. Uiteraard heb je op een boot niet dezelfde vrijheid als met een noorderlichttour of het zelf rijden, maar je krijgt er toch veel voor terug. Een prachtige sterrenhemel op zee verlicht door het noorderlicht. Ook kan het zomaar zijn dat je onderweg nog een walvis tegenkomt, hoe leuk is dat!

Ook voor een boottour geldt meestal dat als er geen noorderlicht gezien wordt, je je geld terugkrijgt of een voucher voor de volgende dag. Een boottour noorderlicht Reykjavik, kost net zoveel als een whale watching tour.

Noorderlicht Reykjavik vanaf het water
Het noorderlicht in een felle groene kleur.

Samenvatting

Om het noorderlicht in Reykjavik te kunnen zien heb je als eerste de juiste omstandigheden nodig. Er moet genoeg zonneactiviteit zijn en daarnaast is het belangrijk om een donkere plek op te zoeken. Mocht het niet lukken om het noorderlicht te zien? Er zijn in Reykjavik nog genoeg andere bezienswaardigheden.

 • Ga mee met een tour. Een gids neemt je mee naar de mooiste en beste plekken om het noorderlicht te kunnen zien. Bovendien leert hij je hoe je het beste foto’s kunt maken van dit fenomeen.
 • Zelf rijden naar een plek buiten de stad. Maar let op! Het is donker en de wegen kunnen ijzig en besneeuwd zijn. Kijk dus goed uit!
 • Mee met een boottour. Niet alleen heb je vanaf het water een mooi uitzicht, ook bestaat de kans dat je onderweg walvissen tegenkomt!
Noorderlicht in Reykjavik

Ook interessant

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips ter voorbereiding van jouw vakantie!

 • Voor het zoeken van goedkope vliegtickets, gebruik ik altijd Skyscanner. Ook als je nog niet precies weet waar je heen wilt, is Skyscanner een goede start. Typ bij bestemming “overal” in, en je ziet de goedkoopste tickets van dat moment per bestemming! Een andere goede start is tix.nl
 • Mijn reisgidsen koop ik altijd op Bol.com. Bol.com biedt een ruime keuze aan reisgidsen voor een heleboel verschillende bestemmingen, van verschillende merken.
 • Voor het boeken van een hotel bestaan er 1001 websites. Een goede start vind ik Trivago.nl. Deze website vergelijkt de prijs van een heleboel hotels en laat de goedkoopste zien. Maar, ook op hotelspecials vind je leuke aanbiedingen!
 • Ben je gewoon op zoek naar een vakantiehuisje voor jou en je familie? Neem dan eens een kijkje op bungalowspecials. Hier vind je leuke vakantiehuisjes voor jou en je gezin. Ben je echt op zoek naar een huisje midden in de natuur? Dan is natuurhuisje een hele goede oplossing! Ze planten zelfs een boom voor elke verbleven nacht.
 • Heb je geen zin om in de rij te staan voor verschillende bezienswaardigheden en wil je kostbare tijd besparen? Ik wel! Daarom kijk ik van tevoren altijd even op getyourguide om er tickets te bestellen zodat ik de rij kan overslaan. Ook biedt getyourguide vaak leuke stadswandelingen en andere activiteiten die de moeite waard zijn! Het mooie is, ze werken wereldwijd.
 • Tenslotte, voor de wandelaars onder ons, op wandel-geest vind je alles wat je je maar kan wensen, van wandelschoenen, tot kleding en handige wandelgidsen!

Op deze pagina kunnen affiliate links staan. Als je via deze link iets koopt, ontvang ik daarover een klein percentage. Het kost jou niets extra’s maar het zorgt er wel voor dat deze website kan blijven bestaan! Bedankt!

Gwenn Klabbers

Gwenn Klabbers

Hey Hoi! Mijn naam is Gwenn en ik ben een dertiger die van avontuurlijk reizen houdt. Gewapend met mijn camera zoek ik de leukste bestemmingen en deel ik de tips en tricks hier op Reisgekkie!

ReizenReizen