Home Schotland De 26 leukste bezienswaardigheden in Edinburgh

De 26 leukste bezienswaardigheden in Edinburgh

door Gwenn

De historische stad Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en een populaire toeristische bestemming. De stad is een uitstekende keuze voor een weekendje weg of een langere vakantie. Je kunt je prima vermaken want in Edinburgh zijn veel bezienswaardigheden waar je uit kunt kiezen in de stad zelf of in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het iconische Edinburgh Castle of de Royal Yacht Britannia.

De centrale ligging van de stad maakt haar ook een prima uitvalsbasis om de rest van Schotland te verkennen.

Voor velen is de belangrijkste reden om Edinburgh te bezoeken het majestueuze uitzicht vanaf de top van de heuvel bij Arthur’s Seat, en je krijgt ook een goed uitzicht over de stad vanaf de top van Calton Hill. Voor wie het wat rustiger aan wil doen zijn er verschillende wandelingen die je een goed uitzicht over de stad geven.

Waar je uiteindelijk ook naar op zoek bent, wij hebben een aantal van de absolute hoogtepunten in Edinburgh voor je in kaart gebracht, dus lees snel verder!

1. Edinburgh Castle

Bezienswaardigheden Edinburgh: Edinburgh Catle

Als je dit kasteel wilt bezoeken, hoef je niet verder te zoeken. Edinburgh Castle domineert de skyline van de stad. Het kasteel staat op top van een grote rots en is vanuit een groot gedeelte van de stad zichtbaar. Met een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw heeft dit kasteel een schat aan verhalen te vertellen.

In het kasteel hebben veel belangrijke personen gewoond, onder andere Mary Queen of Scots en Bonnie Prince Charlie. Bezoek het kasteel om een indruk te krijgen van het vroegere leven in het kasteel. Ook de kroonjuwelen van Schotland liggen hier tentoongesteld en de Stone of Destiny. Die laatste heeft al eeuwenlang een rol tijdens de kroning van de Britse vorst. Zorg er ook voor dat je getuigen bent van het vuren met de One O’Clock Gun, dit geweer wordt dagelijks gebruikt, behalve zondag, sinds 1861.

Voorkom dat je in de rij moet staan en koop je toegangskaart alvast hier.

2. Holyrood Palace

Holyrood Palace, een niet te missen bezienswaardigheid in Edinburgh

Holyrood Palace is de officiële residentie van de Britse vorst in Schotland, die gelegen is aan de Canongate in Edinburgh. Het paleis is een koninklijke residentie, en is sinds de 16e eeuw de officiële residentie van de koningen en koninginnen van Schotland.

Als het meest iconische bouwwerk van Schotland is het geen verrassing dat Holyrood Palace in Edinburgh een populaire bestemming is voor zowel toeristen als bewoners. Het paleis telt 630 kamers en bezit historische collecties kunstwerken, meubels en inrichtingen. Het paleis ligt naast het Schotse parlement en heeft uitzicht op Arthur’s Seat.

Bij een bezoek aan dit paleis kun je de kamers van Mary Queen of Scots bekijken. Ook de kamer waar haar secretaresse werd vermoord door haar man in 1566. Ook is er een tentoonstelling met Fine Art in de State Apartments, die overigens nog steeds gebruikt wordt door de koninklijke familie. Eindig je bezoek met een lekker kopje koffie in het café van het paleis.

Koop hier alvast je toegangsticket!

3. The Royal Mile

The Royal Mile in Edinburgh

De Royal Mile is het oudste deel van de stad Edinburgh. Het is een smalle geplaveide straat omzoomd met historische gebouwen die dateren uit de 15de eeuw. De Royal Mile is vooral schilderachtig tijdens het Edinburgh Festival, dat een viering van de kunsten is die de hele maand augustus duurt. Je kunt in deze tijd allerlei theatervoorstellingen, straatartiesten, en speciale evenementen zien.

Je vindt er van alles, van het Schotse parlement tot een kasteel en van een ondergrondse bar tot een paleis. Je vindt er vele attracties, winkels en restaurants die allemaal op loopafstand liggen.

4. Arthur’s Seat

Arthur'seat, edinburgh bezienswaardigheid

Als je op zoek bent naar een frisse neus, een uitzicht dat je de adem beneemt en een simpelweg een geweldige ervaring, dan kun je het beste Arthur’s Seat bezoeken. Dit is het hoogste punt van Edinburgh en het is een Nationaal Natuurreservaat. Arthur’s Seat is geen berg en het is geen heuvel: het is een grote rotsmassa die gevormd werd door de werking van gletsjers in een ver verleden. Vanwege de kasteelvorm wordt deze natuurlijke attractie vaak gefotografeerd.

De vulkanische plug van Arthur’s Seat, of “Seat of Arthur” zoals hij vroeger bekend stond, is een van de bekendsten van Edinburgh’s vele oriëntatiepunten. Het is een van de drie heuvels die het historische centrum van de stad markeren. Zijn unieke vorm maakt hem tot een populaire beklimming voor zowel toeristen als plaatselijke bewoners.

In oude mythes wordt Arthur’s Seat genoemd als mogelijke locatie voor Camelot, het legendarische kasteel van Koning Arthur.

5. Camera Obscura

Camera ubscura, leuk om te doen in Edinburgh

Als je van plan bent Edinburgh te bezoeken, dan is er één plaats in de stad die je niet mag missen: de Camera Obscura. Er zijn maar weinig steden in de wereld die zo’n mooie Camera Obscura hebben, en het is de perfecte plaats om meer te weten te komen over de geschiedenis van Schotland, maar ook over de huidige cultuur van het land. Camera Obsucara is in 1835 geopend en behoort tot de oudste toeristische attracties van de stad.

Het is een unieke kunstinstallatie is waarmee je de stad Edinburgh met een twist kunt verkennen. Overdag is het een museum dat een verzameling optische apparaten bevat, waaronder een expositie die je leert hoe lichtgevoelig papier werkt, een spiegeldoolfhof en allerlei andere optische illusies die je kunt ervaren. Vanaf het dak kun je de stad bekijken vanuit een uniek gezichtspunt waarbij je gebruik kunt maken van telescopen.

Camera Obscura is een leuk dagje uit voor het hele gezin. Hou je ogen voor de gek en ervaar allerlei unieke gekkigheden.

Koop hier alvast je kaartje!

Tip: Wandeltocht door Edinburgh

Een populaire (en goedkope) manier om Edinburgh te ontdekken is door met een gids een wandeltocht te maken van de stad. Zo leer je niet alleen de stad een beetje kennen, maar je krijgt ook veel interessante informatie over de stad van de gids.

Een populaire wandeltocht is de Harry Potter tocht. JK Rowling woonde natuurlijk in Edinburgh toen zij deze populaire boeken schreef en tijdens deze wandeltocht ontdek je waar zij haar inspiratie vandaan haalde!

Boek hier de wandeltocht.

6. Mary King’s Close

Mary King’s Close edinburgh

Mary King’s Close is een gedeelte van Edinburgh’s Old Town. Het bestaat uit een netwerk van straten en trappen en werd in de jaren 1600 aangelegd bij de uitbreiding van de stad, en pas in de 19de eeuw werd het afgesloten.

Tegenwoordig staat het open voor het publiek voor rondleidingen. Hoewel de Close er griezelig uitziet, maakt ze ook deel uit van de rijke Schotse geschiedenis en het erfgoed dat deze stad de hedendaagse bezoeker te bieden heeft.

De close werd in de jaren 1960 verlaten, en is sindsdien langzaam door de natuur heroverd. De hele plaats is een monument voor de geschiedenis van Schotland; je ziet er het oudste deel van de Royal Mile. Een mysterieuze en bijzondere locatie om te bezoeken dus!

7. Royal Botanic Garden

Royal Botanic Garden Edinburgh

Er zijn veel redenen waarom je een bezoek zou moeten brengen aan de Royal Botanic Garden in Edinburgh. De verscheidenheid aan flora en fauna die in de tuinen te bewonderen is, is ongelooflijk, met meer dan 8.000 verschillende plantensoorten om te bekijken en te verkennen. Al in 1670 is begonnen met de aanleg van de tijd. In die tijd bedoelt voor planten met medische doeleinden. Tegenwoordig is het een populaire toeristische bezienswaardigheid in Edinburgh.

Er zijn meer dan 275.000 verschillende planten te vinden verspreid over 28 hectare tuin. Door de grote diversiteit aan planten is elk stukje tuin weer anders en leuk om te zien.

De Royal Botanic Garden is een perfecte plaats om de lente in bloei te zien. In de broeikassen van de tuin groeien enkele van ‘s werelds zeldzaamste en meest exotische planten, waaronder bloemen die maar één keer per jaar bloeien. In de botanische tuin worden het hele jaar door ook allerlei evenementen georganiseerd.

In de tuin vindt je Inverleith House, een 18e-eeuwse villa die tegenwoordig wordt gebruikt als kunstgalerij. De tentoonstellingen hebben vaak een focus op Schotse kunstenaars.

8. St Giles’ Cathedral

St Giles' Cathedral

St. Giles’ Cathedral is de belangrijkste kerk in Edinburgh en ook een belangrijk kenmerk in de skyline van de stad. De kerk is gebouwd in de 14e-eeuw en is een voorbeeld van de gotische architectuur die vaak wordt aangetroffen in Edinburgh. In de kathedraal vindt je een aantal gedenktekens terug voor bekende Schotten. Ook zijn er mooie glas in lood ramen.

De kerk heeft nog steeds de originele kerkklokken daterend uit de 15e-eeuw. Ook de King’s Pillar is nog helemaal origineel. Op de Piller vindt je middeleeuwse schilden en wapenschilden van de oude Britse Koningen.

Stop ook even bij de Thistle Chapel, die de Orde van de Distel herdenkt. Dit is een groep van 17e-eeuwse ridders die Schotland hebben beschermd. De architectuur van de kapel is prachtig door de mooie bogen. St. Gile’s Cathedral is een centraal punt in de stad en een mooie plek om meer te weten te komen over de eeuwenoude geschiedenis van Edinburgh.

9. Het Nationaal Oorlogsmuseum

national war museum edinburgh

Het National War Museum ligt in Edinburgh Castle. Je kunt hier meer te weten komen over de Schotse oorlogsgeschiedenis. De collectie bestaat uit militaire voorwerpen en oorlogsmaterialen zoals, medailles, uniformen, banners en posters. Het museum laat zien meer zien over de Higland-Lowland oorlogen in de 17e en 18e eeuw. Ook over moderne oorlogsvoering is er meer informatie.

Je leert de oorlog te bekijken door de ogen van Schotse soldaten en het laat je ook zien hoe het rekruteren van nieuwe soldaten in de loop van de jaren is veranderd door oude recruitment posters. Een interessant museum voor als je geïnteresseerd bent in historische en hedendaagse oorlogsvoering.

10. Princes Street

princes street Edinburgh

Dit zal één van de eerste plekken zijn die je bezoekt als je in Edinburgh bent. Deze hoofdstraat is het hart van de stad sinds 1770 en het is nu één van de meest populaire winkelstraten van Edinburgh. In deze straat vindt je alle grote winkelketen.

Princes Street is ook een goede locatie om in de geschiedenis van de stad te duiken. Een paar van de bekendste toeristische hotspots liggen hier in de buurt. Je kunt bijvoorbeeld het Edinburgh Castle zien, een aantal kunstgalerijen en het Scott monument is een goede plek voor fotografie. Na het winkelen kun je even uitrusten in het park aan Princes Street. De grasvelden zijn erg geschikt om even te picknicken!

Tip: Maak gebruik van de Hop-On-Hop-Off bus

Je bent het vast al een keer eerder tegengekomen op deze blog, de Hop-On-Hop-Off bus. Deze manier voor het verkennen van een stad is echt mijn favoriet. Je hebt meteen vervoer naar alle bezienswaardigheden en onderweg krijg je interessante informatie van een gids. En, je kunt op en uitstappen waar je wilt. Geen zin in een bepaalde bezienswaardigheid? Nou, dan rij je toch lekker door naar de volgende!

In Edinburgh rijdt de Hop-On-Hop-Off gelukkig ook en met je kaartje kun je daar 24 uur gebruik van maken. Het mooiste van alles is, dat het helemaal niet duur is.

Koop hier je ticket!

11. Scott Monument

Scott monument, bezienswaardigheid Edinburgh

Het Scott Monument ligt vlakbij Princes Street en is een populair herkenningspunt in Edinburgh. Het is in de herkenbare gotische stijl gebouwd in 1844 voor de Schotse auteur Sir Walter Scott.

Het is het grootste monument ter wereld voor een schrijver. Het monument is 61 meter hoog. De toren is versierd met 68 beelden die een aantal Schotse schrijvers, dichters en andere interessante personen zoals Mary Queen of Scots, Robert Burns en Lord Byron, uitbeelden.

Beklim de trappen naar de top van het monument. Vanaf daar kun je genieten van een uitzicht over de stad en natuurlijk Princes Street!

12. Scottish National Portrait Gallery

Scottish National Portrait Gallery

Het National Scottisch National Portrait Gallery is gehuisvest in een iconisch gotisch gebouw in het centrum van de stad. Dit gebouw is gebouwd in 1889 en is het eerste gebouw ter wereld dat speciaal gebouwd is als een portretgalerij.

In het gebouw vindt je grote en kleinere intieme ruimtes. Zoals de naam al doet vermoeden hangt er een enorme collectie portretten waaronder van Mary Queen of Scots, Robert Burns en nog vele andere.

De werken zijn gemaakt door kunstenaars zoals Sir Henry Raeburn, Allan Ramsey en William Brodie. Ook zijn er veel tijdelijke tentoonstellingen te vinden over de Schotse cultuur en geschiedenis. Er is altijd wel iets nieuws te vinden in dit museum. Eindig je bezoek met een lekker kopje koffie in het museumrestaurant.

13. The Georgian House

het georgian house in Edinburgh

Het Georgian House staat fier in het centrum van de stad en geeft een stukje uit de 18e eeuw weer in Edinburgh. Dit gebouw is gebouwd in 1796 en het Georgian House is een mooi voorbeeld van een modieus gebouw in Edinburgh’s New Town. De New Town is gebouwd om de rijkere inwoners van de stad comfortabelere wooncondities te bieden.

Het huis is ingericht met onberispelijke antieke meubelen zodat je een glimp kan opvangen van hoe rijke mensen uit die periode leefden. Ook is er fine art en zilver bestek tentoongesteld. Verken dit museum zelf of ga mee met gids zodat je een typische dag uit het leven van de elite kunt ervaren.

14. Scottish National Gallery

Scottish National Gallery

The Scottish National Gallery is Schotlands Nationale Kunst Museum. Het is een must-see als je Edinburgh bezoekt. Het gebouw is in 1859 geopend en het is de perfecte omgeving voor de grote verzameling fine art. De National Gallery ligt in het historische centrum van Edinburgh en je vindt er werken van Van Dyck, Gainsborough en Rubens.

Eén van de hoogtepunten is de verzameling werken van Schotse kunstenaars zoals Peter Graham, Sir David Wilkie en Sir Henry Raeburn. Geniet na in het museum ook van een lekker drankje en het uitzicht op Princes Street. Ook een leuke activiteit om te doen als het regent in Edinburgh.

15. Greyfriars Kirk

Greyfriars Kirk in edinburgh

Greyfriars Kirk staat al sinds 1620 in het hart van Edinburgh. Het is een eeuwenoude plek om te bidden en het heeft een belangrijke plek in de geschiedenis van de stad. Boek een tour om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze kerk, inclusief het belang van deze kerk voor de Schotse Covenanters.

Deze kerk is ook gebruikt als kazerne tijdens de 17e-eeuwse invasie van Schotland door Cromwell.

Tegenwoordig kun je nog steeds een zondagsdienst bijwonen of de kerk bezoeken tijden een concert. Want, deze kerk wordt ook gebruikt als concertzaal. Met een divers en steeds wisselend programma, kun je hier zeker wat Schotse cultuur opsnuiven en dit ook nog eens in een unieke setting!

Tip: Ontdek de stad met een Spooktour!

We hebben het er al over gehad dat je de stad kunt verkennen door mee te doen met een wandeltocht of door gebruik te maken van de Hop-On-Hop-Off bus, maar in Edinburgh is er nog een originele manier om de stad te verkennen, namelijk met de Ghost Bus. Dit is een vintage dubbeldekker die middernachtzwart is geschilderd.

Deze tour focust zich op grafrovers, slachtoffers van de pest en andere geesten. Je komt langs een aantal beroemde plekken in de stad zoals het Edinburgh Castle, Grassmarket en Holyrood Palace. Je bezoekt plekken waar moorden en executies hebben plaatsgevonden. Je hoort verhalen over de heksenjacht en Burke en Hare.

Wil je de stad op deze bijzondere manier verkennen? Koop dan je tickets hier!

16. Gladstone’s Land

Gladsones land in Edinburg, leuk om te bezoeken

Gladstone’s Land ligt in de oude binnenstad van Edinburgh. Het is een 17e-eeuws gebouw waar vroeger kamers gehuurd konden worden. Het gebouw bestaat uit 6 verdiepingen en het is goed bewaard gebleven. Om bezoekers een kijkje te geven in het leven in Edinburgh in de 17e eeuw is het gebouw in oude glorie herstelt. Verken de smalle trappen en historische kamers waar ooit mensen woonden en werkten.

Gladstone’s Land is ingericht met verschillende antieke meubelen om een aantal verschillende levensstijlen te laten zien; van de koopman tot de rijke elite en ook de krappe omstandigheden van de armen. Dit geeft een meeslepend en fascinerend beeld van hoe het leven in deze stad ooit geweest is. Ook is dit een goede manier om te meer te leren over de Schotse cultuur.

17. Holyrood Abbey

Holyrood abbey

Holyrood Abbey is een verwoeste abdij, gebouwd in 1128. De abdij werd later gedeeltelijk gebruikt als koninklijke residentie en als locatie voor het Schotse parlement van de 13e tot de 15e eeuw. De abdij heeft veel van de Schotse geschiedenis gezien, zowel op politiek als cultureel vlak. Denk aan het einde van de Eerste Oorlog van de Schotse onafhankelijkheid en de geboorte en kroning van Koningen.

De overblijfselen tonen nog steeds prachtige en indrukwekkende originele architectuur die talloze schilders en schrijvers heeft geïnspireerd.

Boek een rondleiding om meer te weten te komen over de geschiedenis van de abdij en om een om prachtig uitzicht te krijgen op de nabijgelegen Arthur’s Seat.

18. Museum of Edinburgh

Museum of Edinburgh

Het museum van Edinburgh is de beste locatie om meer te weten te komen over de geschiedenis van Edinburgh door de eeuwen heen. In het museum kun je meer leren over de stad en haar vorming, maar ook over haar mensen en de handel. Leer meer over het Nationaal Verbond, bekijk de originele stadsplannen en er is ook veel decoratieve kunst te vinden uit Edinburgh.

Het museum biedt een aantal meeslepende tentoonstellingen om bezoekers op een vermakelijke en boeiende manier te informeren over de vorming van de stad. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de “verborgen” binnenplaats achter het museum met eeuwenoude gravures en metselwerk.

19. Craigmillar Castle

Craigmillar Castle

Craigmillar Castle is één van de mooiste en best bewaarde kastelen van Schotland. Hier moet je eigenlijk echt wel even heen. Dit kasteel bestaat al sinds de 15e eeuw en werd bewoond door koninklijke families, waaronder Mary Queen of Scots.

Bij de ingang van dit kasteel staan een aantal taxusbomen al eeuwenlang op dezelfde plek. Verken de prachtige stenen architectuur, grote zalen en woonkamers van dit kasteel. Beklim de kasteeltoren voor een spectaculair uitzicht over Edinburgh. Je kunt zelfs de kamers van Queen Mary bezoeken. Ook dit is een ideale plek om meer te weten te komen over de Schotse rijke geschiedenis.

20. Heart of Midlothian

Heart of Midlothian

Zoek in het historische centrum van Edinburgh Heart of Midlothian op voor een uniek stukje Schotse geschiedenis. Het hart vindt je op de stoep van de Royal Mile. Het is opgebouwd uit gekleurde granieten blokken die de vorm van hart en een kruis hebben. Dit monument geeft de positie weer van het hart van de stad in de 15e-eeuw, het oude Tolbooth.

Dit gebouw bestaat niet meer, maar werd ooit gebruikt om de stad te besturen en het fungeerde ook als gevangenis en executieplaats. Dit vormde de oorsprong van het een plaatselijk gebruik waarbij op het hart werd gespuugd. Oorspronkelijk werd dit gedaan om minachting te tonen voor de gevangenis die ooit op deze plek stond. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het geluk brengt.

Het Hart van Midlothian kun je gemakkelijk over het hoofd zien als je niet oplet, maar de lokale bevolking spuugt erop als ze voorbij lopen.

Tip: Koop kaartjes en tours van tevoren!

Als je deze blog al wat vaker hebt bezocht, dan heb je het vast al voorbij zien komen; linkjes naar GetYourGuide. Persoonlijk ben ik erg fan van deze website omdat je gemakkelijk en snel kunt zien wat er te doen is een stad.

Daarnaast kun je ook eenvoudig je tickets kopen voor verschillende uitjes of entree voor een museum. Scheelt weer wachten in de wachtrij!

Daarnaast kun je bij GetYourGuide gratis annuleren en zijn ze uitstekend bereikbaar.

Benieuwd wat je allemaal in Edinburgh kunt doen met GetYourGuide? Klik hier!

21. Museum of Childhood

doen als het regent in Edinburgh

Het Museum of Childhood in Edinburgh was het eerste in zijn soort ter wereld. Je vindt hier speelgoed en spelletjes vanuit de 18e tot de moderne tijd. In het museum is goed te zien hoe de kindertijd door de generaties heen is veranderd door naar de verschillende speelgoedtrends te kijken.

Dit is een geweldig museum voor zowel kinderen als volwassenen. Voor volwassen zal dit museum vooral veel nostalgie oproepen. Neem daarna een kijkje in het museumwinkel waar je misschien nog een leuk souvenir kunt vinden!

22. Usher Hall

Usher Hall is de belangrijkste evenementenhal van Edinburgh. De hall is gebouwd in 1914 en heeft een prachtige architectuur, waaronder een gebogen buitenkant versierd met panelen waarop beroemde personen staan zoals, Sir Walter Scott en Mozart.

De hall wordt gebruikt voor verschillende activiteiten zoals concerten, politieke evenementen en sportevenement. Usher Hall is vooral populair vanwege de klassieke muziekuitvoeringen en wordt in heel Europa geprezen om de hoogwaardige akoestiek.

23. Edinburgh Zoo

bezoek de dierentuin van Edinburgh

Beleef exotische dieren in het wild in de 82 hectare grote Edinburgh dierentuin. Met een prachtig uitzicht over de stad is de dierentuin van Edinburgh een vermakelijk dagje uit voor het hele gezien. Deze dierentuin was de eerste ter wereld met pinguïns en is momenteel de enige dierentuin in Groot-Brittannië met koala’s en reuzenpanda’s.

Bekijk de dieren in hun huisvesting of boek een verzorgervaring om dichtbij de dieren te komen. Je ervaart dan ook hoe het is om dierenverzorger te zijn. Er zijn dagelijks lezingen en elke week een aantal evenement, waaronder fotografieworkshops, voeddingsshows en filmvertoningen.

De dierentuin van Edinburgh is is ideaal voor dierenliefhebbers en een stukje exotische natuur in het historische Edinburgh!

24. Edinburgh Vaults

Bezoek de edinburgh vaults

Loop ondergronds en ervaar de donkere onderbuik van de stad in de Edinburgh Vaults. In de gewelven zijn een aantal kamers gevormd tussen de bogen van de South Bridge. Oorspronkelijk werden de gewelven gebruikt door handelaren en onwettige personen. Na verloop van tijd werden de gewelven populair onder de armen en criminelen. In de jaren negentig werden de gewelven weer uitgegraven en dit leverde een schat aan interessante archeologische en historische voorwerpen op.

Tegenwoordig kun je een rondleiding boeken om de gewelven te verkennen. Als je moedig genoeg bent, ga dan mee met een spooktocht! Het gerucht gaat dat het spookt in de gewelven omdat ze ooit werden gebruikt door moordenaars en folteraars. Dit is een fascinerend en spookachtig kijkje in een essentieel gedeelte van de geschiedenis van Edinburgh.

Boek je rondleiding hier!

25. National Monument of Scotland

National Monument of Scotland in Edinburgh

Het National Monument of Scotland ligt op Calton Hill en kijkt uit over de stad. Het monument is ontworpen om Schotse soldaten te herdenken die vochten in de Napoleontische oorlogen, maar werd nooit voltooid. Het monument staat er al sinds 1829 en is een populaire toeristische attractie.

De lokale bevolking heeft gemengde gevoelens over het monument omdat het nog niet af is. Toch bestaat het monument uit verbluffende architectuur en heb je rond het monument adembenemende uitzichten over de stad en het omringende landschap. Wandel naar de top van de heuvel voor prachtige vergezichten over Arthur’s Seat, Salisbury Grags en Holyrood Park.

26. Dean Village

Doen in Edinburgh, bezoek dean village

Dean Village is één van de verborgen schatten van Edinburgh. Het ligt net buiten de stad, naast het Water of Leith. Historisch gezien was Dean Village een belangrijke speler in de maalderij van Edinburgh en vandaag de dag kun je dit nog steeds zien.

Verken het dorp molenstenen en stenen advertenties voor bakkerijen te vinden. Bezoek Well Court, een 19e-eeuws huis dat zorgvuldig is gerestaureerd om zijn oorspronkelijke uiterlijk terug te geven. In de buurt vindt je ook St. Bernards Well die in het verleden werd gebruikt om water uit de aangrenzende rivier te halen. Dit water werd beschouwd als zeer goed voor de gezondheid en trok toeristen uit het hele land. De put heeft ook prachtige architectuur, waaronder een standbeeld van de Griekse godin Hygeia.

Zorg er tenslotte voor dat je Dean Bridge oversteekt, een indrukwekkende brug die helpt om de stad met het dorp te verbinden. Dean Village is een uniek en goed bewaard gebleven locatie, perfect om de Schotse geschiedenis uit de eerste hand te ervaren!

27. Loch Ness, Glencoe & de Schotse Hooglanden

Het meer van Loch Ness in Schotland

Altijd al een bezoekje willen brengen aan de Schotse Hooglanden en het meer van Loch Ness? Dan is het mogelijk om met een dagtrip vanuit Edinburgh mee te gaan om het monster van Loch Ness te zoeken. Comfortabel in een bus met de interessante verhalen van een gids.

Tijdens deze tour maak je kennis met de beroemde Schotse Hooglanders (koeien), maak je een fotostop in Glencoe, van waaruit je een onvergetelijk uitzicht hebt op de Schotse Highlands. Vervolgens stop je bij het meer van Loch Ness. Hier kun je het Urquhart Castle bezoeken of een boottocht maken om Nessie te zoeken.

Vervolgens maak je nog een stop in Pitlochry, een prachtig Schots dorpje, voordat je terugkeert naar Edinburgh.

Eten en drinken is inbegrepen bij deze tour. Dit is de ideale manier om nog wat van de omgeving van Edinburgh te zien en een stukje van de beroemde Schotse Hooglanden.

Boek hier eenvoudig je tickets!

28. Royal Yacht Britannia

Royal Yacht Britannia

De best bezochte bezienswaardigheid van Schotland vindt je in Edinburgh, het Royal Yacht Britannia. Stap in de voetsporen van de Britse Royals en volg een audiotour over de 5 verschillende dekken.

Veel beroemde personen hebben op dit jacht verbleven, maar het schip is vooral bekend omdat de Britse Koninklijke familie er meer dan 40 jaar gebruik van heeft gemaakt.

Met de audiotour krijg je uitgebreide informatie over het schip, de kamers van de Royals, de kamers van het personeel en je eindigt bij de motorkamer. De hele route is goed toegankelijk voor iedereen, ook rolstoelgebruikers.

Op het schip kun je ook even genieten van de traditionele Engelse thee en koffie met verschillende lekkernijen!

Het aantal bezoekers per dag is beperkt, dus als je zekerheid wilt dat je dit schip kunt bezoeken, koop je kaartje dan hier.

Hoe kom je in Edinburgh?

Reizen naar Edinburgh

Je vliegt heel gemakkelijk vanuit Amsterdam naar Edinburgh. Het is zelfs maar 1,5 uur vliegen. Dus een perfecte plek voor een stedentrip of als wat je wat langer wilt blijven. Ik koop mijn vliegtickets altijd via Skyscanner. Zo weet ik tenminste zeker dat ik niet te veel betaal.

Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk een transfer boeken naar je hotel. Je kunt met de bus of met een (luxe) auto. Boek hier een transfer.

Met de trein of met de auto is ook een optie, maar niet aan te raden als je voor een citytrip naar Edinburgh gaat. Je bent 12 tot 18 uur onderweg.

Waar overnachten in Edinburgh?

Overnachten in Edinburgh

Edinburgh is een grote stad. Dat betekent dat er meer dan genoeg keuze om te overnachten.

Het is aan te raden om een locatie in het centrum uit te kiezen zodat je de meeste bezienswaardigheden op loopafstand hebt van je verblijf.

Als je een accommodatie zoekt en zeker wilt weten dat je niet te veel betaald, kijk dan op de website van Booking.com.

Verblijven in het oude stadscentrum van Edinburgh

Apex Grassmarket Hotel – Meest Geboekt

Het best verkochte hotel in Edinburgh is het Apex Grassmarket Hotel. Vanuit dit hotel heb je uitzicht op het Edinburgh Castle en in de buurt vindt je vele eetgelegenheden. Dit hotel is populair onder reizigers vanwege de locatie, het aardige personeel en de voorzieningen die dit hotel biedt.

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Old Town Chambers – Appartement

Bij Edinburgh Old Town Chambers kun je een volledig appartement huren, vlakbij de iconische Royal Mile. Vanuit deze appartementen heb je een mooi uitzicht over de stad.

In het appartement vindt je een keuken, eetkamer, woonkamer en een luxe badkamer. Een heerlijke plek om je even terug te trekken uit de drukke stad.

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

The Witchery by the Castle – Luxe Hotel

Als je op zoek bent naar luxe, dan kun je eigenlijk alleen maar naar het The Witchery by the Castle hotel gaan.

Dit hotel ligt net buiten de poort van het Edinburgh Castle. En in deze verborgen schat ontmoet geschiedenis luxe.

Het hotel beschikt ook over een uitstekend restaurant.

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Kick Ass Greyfriars – Budget Hostel

Als je op zoek bent naar een goedkoop hostel dan is dit hostel perfect! Het ligt in het historische centrum en het biedt slaapzalen, veiligheid en het ligt dichtbij verschillende barren.

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Verblijven in New Town Edinburgh

Als je op zoekt bent naar een plek om in het centrum van Edinburgh te verblijven, maar wel het toeristische Old Town wilt vermijden, dan is deze wijk perfect voor jou!

In deze wijk vindt je de populaire winkelstraat Princes Street, Princes Street Gardens het Waverley Treinstation.

IBIS Styles Edinburgh City Center Hotel – meest geboekt

In het hart van het winkelgebied in Edinburgh ligt het IBIS Styles Edinburgh City Center Hotel. Dit hotel biedt moderne kamers, comfortabele bedden en ontbijt.

De gasten kunnen de locatie erg goed waarderen vanwege de dichtbijgelegen winkelgebieden.

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Tigerlily Hotel – Boetiekhotel

Op elke hoek van de straat vindt je in New Town boetiekhotels. Gelegen in George Street, een trendy uitgaansgebied in Edinburgh, ligt het Tigerlily Hotel. De kamers zijn fantastisch en beschikken over alles wat je maar nodig hebt om heerlijk te kunnen relaxen.

Het heeft een restaurant, bar en een nachtclub. Geniet van je cocktail voordat je je bed in kruipt!

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

The Waldorf Astoria – Luxe hotel

Dit hotel is begin 1900 gebouwd en je vindt hier alle luxe die je maar kunt bedenken.

Bij de kamers krijg je zachte badjassen, een flat-screen TV en uitzicht over het kasteel.

Dit hotel ligt aan het einde van Princes Street in Edinburgh’s West End. tussen het Waverley Treinstation en het Haymarket Treinstation.

Uiteraard beschikt dit hotel ook over een uitstekend restaurant!

Voor foto’s en de actuele prijs, kijk hier.

Meer lezen over Schotland?

Welke bezienswaardigheden in Schotland mag je echt niet missen??

Isle of Skye, Schotland

NC500 route – de Route 66 van Schotland

De 20 mooiste plekken in de Schotse Hooglanden: Bezienswaardigheden + Reisroute

Bezienswaardigheden Glasgow – verrassend leuke bestemming voor een citytrip

Kaart bezienswaardigheden Edinburgh

Ook interessant

2 reacties

Diana 22/11/2021 - 16:57

Wat mooi, en dat zo dicht bij!

Antwoord
Gwenn 23/11/2021 - 22:02

zeker! een echte aanrader!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer