Home Schotland NC500 route – de Route 66 van Schotland

NC500 route – de Route 66 van Schotland

door Feikje

Plannen voor een rondreis door Schotland? Met een auto, camper of motor? En wil je een mooie route rijden? Een van de mooiste autoroutes is de North Coast 500 in het uiterste noorden van Schotland langs de Atlantische Oceaan. De NC500 wordt ook wel Route 66 van Schotland genoemd. Onderweg kom je veel bezienswaardigheden tegen waaronder betoverende kastelen en ongerepte natuur. In dit artikel beschrijf ik de route en geef ik je tips voor de mooiste bezienswaardigheden.

Mijn eerste tip: rijd de route vanaf Inverness tegen de klok in, in westelijke richting. Dan worden de uitgestrekte landschappen namelijk steeds bijzonderder.

En gelijk nog maar een tip: boek je accommodaties op tijd, zeker van Pasen tot oktober; liefst een paar maanden van tevoren. Dat is niet nodig als je kampeert: voor je tent, camper of caravan is er op de campings altijd wel een plekje. Wil je zeker zijn, bel dan ‘s ochtends voor de zekerheid om je volgende bestemming te reserveren.

Wat is de NC500

route 66 in Schotland

In tegenstelling tot de Route 66 in de Verenigde Staten is de Schotse NC500 niet één weg. Op de kaart zul je dus vergeefs zoeken naar wegnummer ‘NC500′. Deze bijzondere route heet NC500, omdat hij ruim 500 mijl lang is en langs de noordelijke kust van Schotland loopt; NC staat voor North Coast. Deze iconische auto route volgt verschillende wegnummers met aftakkingen en alternatieven, die samen de toeristische NC500-route vormen.

De NC 500 werd gelanceerd in 2015 om toeristen naar het noorden van Schotland te trekken. En dat is gelukt! De NC500 staat inmiddels bekend als een van de mooiste kustroutes, langs de Atlantische Oceaan, ter wereld. Ondanks de populariteit van deze bijzondere Schotse route is er gelukkig geen sprake van filerijden. Er is ruimte genoeg om de uitgestrekte leegte te ervaren en te genieten van een prachtig uitzicht.

Hoe lang doe je over de North Coast 500 route?

Hoe lang je over deze iconische autoroute, North Coast 500 doet, hangt natuurlijk ook helemaal van je eigen wensen af en de hoeveelheid stops die je onderweg maakt. Het is aan te raden om er minimaal 5 dagen voor uit te trekken. Als je van plan bent om onderweg veel bezienswaardigheden te bezoeken, lange wandelingen te maken of kleine omwegen te rijden, dan is het aan te raden om minimaal 8 dagen voor deze weg in te plannen.

De route 66 van Schotland

Inverness

Het officiële beginpunt van de North Coast 500 is in Inverness, de hoofdstad van de Highlands. Bij Inverness Castle om precies te zijn. Vanaf Inverness steek je de Beauly Firth over of je rijdt er via het stadje Beauly omheen.

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis of een fan van de televisieserie Outlander? Bezoek dan, voordat je aan de coast 500 begint, het beroemde slagveld Culloden, net ten oosten van Inverness.

 

Black Isle – kathedraal van Fortrose, Chanonry Point en Cromarty

Black isle schotland

Je kunt vanaf hier direct naar het noorden, richting Dingwall, rijden, maar ik adviseer een detour over het schiereiland Black Isle. Voor het landschap hoef je dat niet te doen; dat is vrij saai. Maar met een beetje geluk kun je er dolfijnen spotten, bij Chanonry Point. Nou ja… een beetje: heel veel geluk. Maar áls je ze ziet, zie je ze waarschijnlijk van heel dichtbij.

De meeste kans maak je bij opkomend tij. Vanaf ongeveer 1 uur na eb keert het tij en beginnen dolfijnen vis naar binnen te jagen. De getijden vind je hier: www.tidetimes.co.uk/fortrose-time-times.

Je kunt het beste in Fortrose op de public parking parkeren en vandaar naar Chanonry Point te lopen. Bij Chanonry Point zelf is ook een parkeerplaats, maar die ligt aan het eind van een lange, smalle weg en grote kans dat hij vol is. Je kunt wel makkelijk keren, maar je moet dan wel die hele langs smalle weg weer terugrijden.

Vanaf Fortrose is het een half uur wandelen naar Chanonry Point. Iets voorbij Fortrose Bay Campsite begint een wandelpad. Zorg dat je langs de ruïne van Fortrose Cathedral loopt; je ziet vanzelf waarom 😉. Oh ja, vergeet niet om in Fortrose even naar de wc te gaan, want op Chanroy Point kan dat niet.

De volgende stop op Black Isle is Cromarty, een karaktervol vissersplaatsje.

schotland route 500

Rijd via de noordkust (B9163) van Black Isle terug naar de hoofdroute van de NC500 en pak de A9 naar het noorden

Glenmorangie distillery

Schotland is natuurlijk het land van de whisky. Een leuke stop is de Glenmorangie distillery. Je kunt een tour boeken, of ervoor kiezen om alleen het karakteristieke gebouw te bekijken en in de winkel rond te neuzen.

Dornoch

Aan de overkant van de Dornoch Firth ligt Dornoch. Een leuk plaatsje waar je beslist even doorheen moet wandelen. En je kunt er ook prima overnachten.

Dunrobin castle

Dit weelderige kasteel ziet eruit alsof het rechtstreeks uit een sprookje komt. Het is ontworpen naar het voorbeeld van een Loire-kasteel. Het heeft maar liefst 189 gemeubileerde kamers, waarvan je een klein deel ziet als je een rondleiding volgt. Twee keer per dag zijn er valkenshows. Je kunt door de tuinen wandelen en het museum van Dunrobin bezoeken. Hier zijn de jachttrofeeën en ethnografische voorwerpen tentoongesteld, die de familie in de loop der jaren verzameld heeft: opgezette dierenkoppen en hoorns, tenen van olifanten, staarten van neushoorns en andere vakantiesouvenirs uit Afrika. Meer informatie: www.dunrobincastle.co.uk.

Helmsdale

Helmsdale

Helmsdale is een leuk dorpje langs de NC500. Het ligt aan de monding van de Helmsdale rivier. Het Timespan Heritage Centre in Helmsdale vertelt de geschiedenis van het dorp en de streek: van Viking-invallen en de goudkoorts, en over het dagelijks leven in de afgelopen eeuwen. In het museum is ook een kunstgalerie, en een café met prachtige uitzichten op de rivier.

Er zijn verschillende restaurants en café’s in Helmsdale. Restaurant La Mirage is beroemd vanwege de bizarre inrichting. Die is te danken aan de vorige eigenares, die zich liet inspireren door de stijl van haar goede vriendin, de bekende schrijfster Barbara Cartland.

Wick

Een stukje verder naar het noorden splitst de weg zich in de A9 en de A99 (bij Latheron om precies te zijn). Let op dat je de A99 neemt, anders mis je een belangrijk deel van de NC500. Na 20 minuten rijden, kom je bij Wick. Een van de mooiste stadjes, met 8000 inwoners, dat ooit gesticht werd door de Vikingen als ‘Vik’ (dat ‘baai’ betekent). Halverwege de 19e eeuw was Wick de drukste haringhaven in Europa, met een vloot van meer dan 1100 boten die vis exporteerden naar Rusland, Scandinavië en de West-Indische slavenplantages. In Wick Heritage Centre kun je deze hoogtijdagen van Wick herbeleven.

Pulteney-distilleerderij

Vlakbij Wick ligt de oude Pulteney-distilleerderij. De op een na noordelijkste distilleerderij van Schotland. Je kunt er een rondleiding volgen, die natuurlijk afgesloten wordt met een wee dram of een wat uitgebreidere whiskyproeverij.

Kasteel Sinclair Girnigoe

Een paar kilometer ten noorden van Wick ligt het Castle Sinclair Girnigoe. Het kasteel is gebouwd door de Sinclair-clan, een van de machtigste families in de geschiedenis van Noord-Schotland. Niet alleen vanwege de ruïne is deze plek een bezoek waard, maar ook vanwege de hoge kliffen waar het op gebouwd is.

Duncansby Stacks

Voordat je vanuit het zuiden John o’ Groats inrijdt, staan de Duncansby Stacks langs de A99 aangegeven. Het zijn fotogenieke rotsformaties voor de kliffenkust van Duncansby Head. Duncansby Head is het meest noordoostelijke puntje van Groot Brittanië. Via een smal weggetje rijd je naar de parkeerplaats bij de vuurtoren. Daarvandaan wandel je door een weiland naar de stacks. Volg de bordjes, of gewoon de andere toeristen.

dundansby stacks Schotland

John o’ Groats

John o’ Groats is de meest noordoostelijke (bewoonde) plaats van het Verenigd Koninkrijk. Het ligt langs de NC500-route, maar is ook het eind- en beginpunt van een fietsroute van en naar Lands End, in het uiterste zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Ruim 1400 kilometer. Vanuit het haventje van John o’ Groats kun je met een voetveer naar Orkney oversteken.

De kern van het dorp is niet meer dan een verzameling café’s met verschillende soorten bieren, toeristenwinkeltjes en vakantiehuizen en een ambachtelijke bierbrouwerij, de  John o’ Groats Brewery, maar er heerste een gezellige, wat opgewonden sfeer. De naam ‘John o’ Groats’ komt trouwens van Jan de Groot, een Nederlander die van 1496 een aantal jaren de veerboot van het vasteland naar Orkney runde.

Een architectonische eyecatcher is The Inn at John o’ Groat aan de haven. Het oude John O’Groats Hotel is in 2013 verbouwd en uitgebreid met een kleurrijke aanbouw, in Scandinavische stijl.

camper schotland

Castle of Mey

10 kilometer ten westen van John o’ Groats zie je aan je linkerhand het Castle of Mey liggen. Een 16e-eeuws kasteel dat koningin-moeder Elizabeth in 1952 kocht als vakantieverblijf en dat tegenwoordig nog elk jaar een paar dagen door prins Charles gehuurd wordt. Bij helder weer kun je vanaf het kasteel de Orkney eilanden zien liggen.

Dunnet Head

dunnet head schotland

Door de sfeer die er heerst, krijg je bij John o’Groats al het gevoel dat je op het meest noordelijke punt van het vasteland van Groot-Brittanië bent. Maar in werkelijkheid is dat Dunnet Head. Als je genoeg tijd hebt, is het de moeite waard daarheen te rijden. Het gevoel van isolatie dat je er krijgt, en het uitzicht op de steile kust, de zee en de lucht erboven is indrukwekkend. Én je maakt kans om papegaaiduikers te zien!

Praktische tip voor camperaars: er is voldoende ruimte om met je camper te parkeren en te draaien. Je kunt er zelfs overnachten, op Dunnet Bay Caravan Club. Deze camping is jammer genoeg wel prijzig als je geen lid van de Britse Caravan and Motorhome Club bent. In deze noordelijke plaats, Dunnet, zelf is weinig te beleven. Behalve dan een bezoekje aan de meest noordelijke distilleerderij van het vasteland van Groot-Brittannië: Dunnet Bay Distillers. Ze stoken hier geen whisky, maar prijswinnende gin en wodka.

Thurso

Het stadje Thurso aan de NC500 is voor Schotse-noordkust-begrippen een metropool, al heeft het maar zo’n 9000 inwoners. Als je boodschappen nodig hebt; haal ze in Thurso. Want het is voorlopig je laatste kans om voorraad in te slaan!

Flow Country

Geen onderdeel van deze prachtige NC 500 maar wel afsteker waard is Flow Country. Zeker als je graag wandelt en/of vogels kijkt. Flow Country in het uiterste noorden van Schotland is het grootste moeras/veengebied ter wereld. Sla net voor Melvich af richting Helmsdale. Het is ongeveer een half uur rijden over een eenbaansweg (met passeerhaventjes) naar het Forsinard Flows Visitor Centre. Veel informatie vind je ook op de website www.theflowcountry.org.uk/planyourvisit.

Het landschap van de NC500 wordt ruiger

de schotse hooglanden

Ik zei het al: het landschap wordt bijzonderder naarmate je verder over de NC500 rijdt, de noordelijke hooglanden in. Vanaf John O’Groats al snel geen lieflijk golvende weilanden en akkers meer, maar uitgestrekte, ruige heidevelden, met hier en daar uitzicht op een bergtop. En aan je rechterhand baaien met prachtige witte stranden. Maak vooral bij Sango Sands en Bettyhill een fotostop! Dit deel van de NC 500 is echt supermooi!

Strand met rotsen in baai Sango Sands

Door een maanlandschap naar Ullapool

north coast 500 schotland

Vanaf Durness blijf je de A838 volgen. Die buigt vanzelf af naar het zuiden en leid je langs de westkust richting Ullapool. Je rijdt door een adembenemend mooi, onwerkelijk maanlandschap Dit is echt het meest bijzondere deel van de NC500.

Let op dat je afslaat naar de A894, anders snijd je een heel stuk van de NC500 af. Maar ik neem aan dat je je navigatiesysteem gebruikt en Ullapool als bestemming ingeeft. Doe je deze roadtrip met een auto of op de motor en heb je alle tijd? Sla dan bij Newton af voor een extra schitterend rondje langs de kust. Voor wat grotere campers is dit geen aanrader omdat de weg erg smal en kronkelig is. De doorgaande weg is ook smal, maar er zijn passeerhaventjes om tegenliggers en locals met haast de ruimte te geven. Wij vergaten dat laatste een keer en kregen toen een boze local aan ons camperraam: ‘It’s common courtesy to let people pass if you drive slowly’. Oeps…

Schotland route 500

In Ullapool ben je ‘terug in de beschaving’. Het is een aantrekkelijk stadje met café’s, terrasjes, restaurants en winkels, prachtig gelegen aan Loch Broom. Voor ons eindigde het NC500-avontuur hier. Vanaf Ullapool reden we terug naar Inverness.

Door Wester Ross naar Applecross

Heb je er nog niet genoeg van en trek je rond in een gewone auto of op de motor? Rijd dan langs de kust door naar Applecross. Een prachtige rit door de streek Wester Ross. Voor campers helaas geen geschikte route. Van Applecross naar Inverness kom je namelijk over de ‘Bealach Na Ba’-pas en die wordt afgeraden voor campers die langer zijn dan 5 meter.

Extra informatie en tips

Ga voor een goede voorbereiding, heel veel voorpret en NC500-merchandise naar de eigen website van de NC500: www.northcoast500.com. Voor extra voordeeltjes kun je lid worden. Je krijgt dan onder andere het e-book Rough Guide to the North Coast 500 met nóg meer informatie.

Heel handig: op de NC500-website staan een aantal voorgestelde routebeschrijvingen, voor verschillende doelgroepen (camperaars, motorrijders, fietsers, reizigers die van luxe houden enz.) en met verschillende thema’s (geschiedenis, whiskey, golf enz.).

Hou er ook rekening mee dat er in Schotland, net zoals in Engeland, aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Daarnaast zijn er in Schotland in de meest afgelegen delen veel smalle wegen te vinden, zogenaamde single track wegen. Deze wegen zijn breed genoeg voor één auto. Gelukkig zijn er om de paar 100 meter passeerhavens aangelegd waardoor je toch nog makkelijk kan passeren. Maar gebruik deze plekken niet om foto’s te maken! Je blokkeert hier namelijk de weg mee.

Het noorden van Schotland heeft weinig inwoners. Hierdoor is er ook niet overal een tankstation te vinden. Plan dus ook goed wanneer je moet tanken, want het kan even duren voordat je tankstation tegenkomt.

Ten slotte, het is goed mogelijk dat je schapen onderweg tegenkomt die gewoon op de weg staan of kunnen oversteken. De schapen lopen namelijk vrij rond. Rij dus rustig en hou hier op onoverzichtelijke plekken rekening mee!

Overnachten onderweg

Op de website van de North Coast 500 en via Google Maps en booking.com vind je veel hotels, hostels en B&B’s. Wil je bij aankomst graag wat drinken in een pub of uit eten, kies dan voor een overnachting in de wat grotere plaatsen, als Wick, Thurso en Ullapool.

In Schotland mag je ‘wild kamperen’. In tegenstelling tot wat veel camperaars denken, is dit alleen toegestaan als je te voet, met de fiets of met ander niet-gemotoriseerd vervoer kampeert. Het geldt NIET voor campers. Overnacht dus op officiële campings en camperplaatsen. Je steunt daarmee ook nog eens de lokale gemeenschappen.

Camper huren

Camper huren nc 500 schotland

Lijkt de NC 500 jou fantastisch om te rijden? Maar heb je geen camper? Geen nood! Er zijn verschillende mogelijkheden voor het huren van een camper. Kijk bijvoorbeeld eens bij PaulCamper. Hier bieden veel particulieren hun eigen camper te huur aan met als resultaat dat er voor elk budget een leuke camper te vinden is. Ook als je bijvoorbeeld op zoek bent naar die iconische Volkswagen Hippie Bus, is er grote kans dat je die hier kunt vinden. En je hoeft de camper niet perse in Nederland te huren. Je kunt dus ook zoeken in Inverness, of elke andere plaats naar de voor jou perfecte camper.

Kun je de perfecte camper niet vinden bij PaulCamper? Campt00 biedt een soortgelijk concept aan!

Kijk daarom snel bij één van deze aanbieders!

?c=32129&m=1700418&a=397634&r=&t=html

Meer lezen over Schotland?

Welke bezienswaardigheden in Schotland mag je echt niet missen??

Isle of Skye, Schotland

De 20 mooiste plekken in de Schotse Hooglanden: Bezienswaardigheden + Reisroute

De 26 leukste bezienswaardigheden in Edinburgh

Bezienswaardigheden Glasgow – verrassend leuke bestemming voor een citytrip

Kaart NC500 van Schotland en handige gidsen

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast geworden en wil je deze route rijden? Kijk dan snel in de webwinkel van de ANWB naar diverse reisgidsen over Schotland. Hier zijn verschillende gidsen te vinden voor het rijden van deze en nog vele andere routes!

route nc 500 schotland

geüpdatet 25-01-22

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer