Home Portugal Alles over een auto huren op Madeira

Alles over een auto huren op Madeira

door Gwenn

Madeira is een prachtig eiland 1000 kilometer ten zuiden van de Zuid-Portugese kust. Samen met de eilanden Ilhas Desertas, Porto Santo en de Ilhas Selvagens vormt het eiland de archipel en autonome regio Madeira van Portugal. Waar je enorm veel kunt zien, doen en beleven.

Het eiland Madeira is vooral geschikt voor natuurliefhebbers en wandelaars, maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat niet alle mooie locaties op loopafstand te bezoeken zijn.

Nu kun je op het eiland gebruikmaken van het openbaar vervoer, want alle toeristische trekpleisters zijn met de bus te bezoeken. Maar de eenvoudigste manier om Madeira te verkennen is om een auto te huren.

In dit artikel vertellen we alles over een auto huren op Madeira.

Waarom een auto huren op Madeira?

auto huren madeira airport

De eerste logische vraag die je misschien hebt, is waarom je een auto zou huren?

Het eiland bevat immers talrijke wandelroutes terwijl je ook nog eens verschillende locaties kunt bezoeken met de verschillende kabelbanen die over het eiland lopen. En dan rijdt er ook nog een bus die je kunt nemen!

Maar je wilt natuurlijk een beetje vrijheid en niet afhankelijk zijn van tijdschema’s. Dus een auto huren op Madeira is de perfecte keuze als je op je eigen tempo en in alle vrijheid Madeira wilt ontdekken.

Verkeersregels op Madeira

auto huren Madeira Funchal

De verkeersregels op Madeira wijken niet extreem af van de verkeersregels die we in Nederland hebben. In Madeira rijden we rechts van de baan en is de maximale snelheid 80 km/u of 120 km/u.

In de bebouwde kom is het natuurlijk stapvoets rijden, zoals je dat ook hier doet. Wegen worden goed aangegeven en evenals in ons eigen land zijn er stoplichten. Verkeer van rechts heeft net als de voetgangers op het zebrapad voorrang.

Rijden onder invloed van drugs en alcohol is logischerwijs verboden en ook de gordel is zowel voor- als achterin verplicht. Kinderen tot 12 jaar moeten altijd achterin plaatsnemen.

Rijden op Madeira

cabrio huren madeira

Het rijden op Madeira is prima te doen. Ook voor mensen die het toch wel spannend vinden om op een vreemde locatie rond te rijden. De verkeersregels zijn bijna hetzelfde als hier in Nederland en de wegen zijn goed begaanbaar. Niet alleen in de dorpjes en steden, maar ook buiten de steden zijn er mooie rijbanen.

Waar wel een groot verschil in zit zijn de hoogteverschillen. Madeira is heuvelig gebied met bergen en de wegen lopen dan ook al slingerend door de bergen heen. Dat kan voor een gezonde spanning zorgen en je komt wel eens een tegenligger tegen waarvoor je moet stoppen. Dat hoort er allemaal bij en is ook prima te doen.

Ervaren bestuurders zullen het ook eerder als een sport dan als een uitdaging zien.

Vanaf welke leeftijd auto huren op Madeira?

autoverhuur madeira

Als je 18 bent mag je autorijden, maar voor het huren van een auto geldt een minimale leeftijd van 21 jaar. Daarnaast moet je ook langer dan een jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Jonge bestuurders kunnen dus geen auto huren.

Er zijn verhuurbedrijven die jonge rijders wel accepteren, maar houdt er dan rekening mee dat je een toeslag betaalt. Deze kosten zijn aardig hoog en kunnen dus een flinke hap uit het budget nemen. Met wel een bijkomstig voordeel dat je met de auto het eiland kunt verkennen.

Parkeren op Madeira

parkeren madeira

En dan het parkeren natuurlijk. Hoe zit dat als je op Madeira gaat rondrijden?

Gelukkig is er voldoende parkeergelegenheid en kun je bijna overal gratis parkeren. Als je moet betalen is het niet meer dan 30 eurocent voor een uur. Dus dat is niet te vergelijken met de prijzen hier in Nederland.

In Funchal ben je het meeste geld kwijt. In het centrum betaal je al snel € 1,30 per uur. Maar dat is nog steeds een zeer schappelijke prijs. Zeker gezien het feit je in het midden van de grootste en drukste stad op Madeira parkeert.

Welke auto kun je het beste huren op Madeira?

auto huren madeira tips

Oké. Als je gaat zoeken naar beschikbare huurauto’s en verhuurbedrijven dan ontdek je ook dat je vrij veel keuze hebt in verschillende soorten auto’s.

De meeste auto’s waar de inwoners in rijden zijn vrijwel kleine autootjes. Denk dan aan de Mini, Volkswagen Up en Peugeot 208.

Dit is vrij logisch omdat de dorpjes en steden voor het merendeel uit smalle straatjes bestaan. Met een te grote wagen ligt vervelende blikschades op de loer. Zeker als je moet keren of in een iets te krappe parkeerplek moet inparkeren. Je kunt dan ook het beste een klein autootje huren.

Houdt er wel rekening mee dat je een auto kiest met iets meer vermogen zodat steile wegen in de bergen goed te beklimmen zijn.

Als je de steden met de auto vermijdt kun je natuurlijk wel kiezen voor een luxueuze wagen met meer vermogen, zoals een Volkswagen Golf Estate, Citroën C4 of een Renault Captur.

Wat kost het huren van een auto op Madeira?

car hire in madeira

De kosten van een huurauto zijn afhankelijk van een aantal zaken.

Allereerst je leeftijd. Ben je 21 jaar of ouder? Dan betaal je normale tarieven. Als je jonger bent en wel een auto mag huren, betaal je toeslagen van tientallen euro’s per dag.

De tarieven van een kleine wagen liggen gemiddeld op € 100,- per dag en voor een middenklasse betaal je tussen de € 120,- tot € 150,- euro per dag. Uiteraard geldt hier de regel hoe luxer de wagen des te duurder de huurprijs is.

Soms is het voordeliger om een auto voor een week te huren. Dan ben je gemiddeld € 600,- tot € 700,- kwijt.

Houdt er ook rekening mee dat je bij het huren een borgsom betaalt. Deze bedragen liggen tussen de € 200,- en € 300,-. Ook weer afhankelijk van het model dat je huurt.

Waar kun je een auto huren op Madeira?

Er zijn verschillende bedrijven voor autohuur op Madeira. DiscoverCars vergelijkt verschillende (internationale) autoverhuurbedrijven. Dit is een goede manier om de goedkoopste optie te vinden.

Een andere optie is om te kijken bij SunnyCars. Als je via hen een auto huurt is het vaak wel iets duurder, maar je bent wel goed verzekerd. Dat is toch wel weer een zorg minder.

Het is in ieder geval wel aan te raden om voordat je vertrekt een auto te huren. Dit scheelt veel gedoe ter plaatse en je weet zeker dat de auto die je wilt huren ook beschikbaar is!

Tips huurauto Madeira

autohuur madeira

We hebben nog een aantal tips voor je als je op Madeira een auto wilt huren.

Tip 1 – reserveer je huurauto op tijd!

Bespreek je auto voordat je op vakantie gaat. Je kunt bijvoorbeeld op de website van Sunny Cars de beschikbaarheid en de prijzen controleren en de auto reserveren. Deze staat dan netjes voor je klaar wanneer je bijvoorbeeld op de luchthaven van Funchal bent geland. Het scheelt een hoop papierwerk op locatie en je bent binnen no time onderweg!

Tip 2 – Kies voor een wat kleinere huurauto

De volgende tip die we voor je hebben is om niet voor een al te grote auto te kiezen. Zeker niet als je in Funchal verblijft of veel locaties in en rondom Funchal of andere dorpen wilt bezoeken.

De straatjes zijn smal en steil en met een grote auto kun je in de problemen raken. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt. Een kleinere auto heeft weliswaar minder vermogen, maar je komt makkelijker de straten door. Ook parkeren gaat een stuk eenvoudiger.

Tip 3 – Controleer de voorwaarde van de verhuurder

De laatste tip heeft betrekking op de overeenkomsten. Zoals eerder beschreven hanteren de verschillende verhuurbedrijven uiteenlopende spelregels waar je jezelf aan moet houden. En waarmee je te maken krijgt als je bijvoorbeeld een schade hebt.

Controleer goed wat de voorwaarden inhouden en kijk ook altijd even naar het eigen risico dat je hebt in het geval van schade. Hier kan soms honderden euro’s verschil in zitten! En het laatste dat je wilt is dat je vakantiebudget als een ijsje door de zon smelt als je een schade hebt.

Meer lezen over Portugal?

Alles over een auto huren op Madeira

De leukste bezienswaardigheden in Lissabon

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer