In deel 1 hebben we een aantal verschillende manieren van reizen besproken, maar er zijn nog veel meer manieren om te reizen. In dit tweede deel laten we weer verschillende reizigers aan het woord.
Reis jij ook op een bijzondere manier en wil je dat met ons delen? Neem dan snel contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden!
Inhoudsopgave
Anniek doet aan bikepacking en fiets in Europa naar haar droombestemmingen!
1. Hoe reis jij?
Ik reis met de fiets en vaak kampeer ik dan ook onderweg (bikepacking)
2. Waarom reis jij op die manier?
Reizen met de fiets geeft je heel veel vrijheid. Ik ontdek graag nieuwe plekken en dat gaat perfect op de fiets. Het is een vorm van slow travel, waarbij je kunt gaan en staan waar je wilt en je eigen route kunt bepalen. Je ziet veel meer van een bestemming, dan wanneer je in een auto rond zou reizen.
3. Wat zijn de voor- en nadelen van reizen op die manier?
Voordelen zijn de vrijheid, de flexibiliteit die je onderweg hebt. Je kunt heerlijk sportief bezig zijn tijdens je vakantie, maar tegelijkertijd is fietsen heel ontspannen en kun je echt je hoofd leegmaken. Wat voor sommigen een nadeel kan zijn; als je onderweg ook kampeert moet je alles zelf op de fiets meenemen. Je tent, kampeerspullen, eten en drinken. En bij iedere klim moet je dus al die bagage zelf omhoog fietsen. Al kun je dan natuurlijk ook kiezen voor een fietsvakantie waarbij je in een hotel overnacht. Soms is er zelfs bagagevervoer mogelijk.
4. Wie ben jij?
Ik ben Aniek (1987). Ik woon in Utrecht. Avontuur op Reis is mijn outdoor- en reisblog. Als outdoorliefhebber, fanatiek fietser en wandelaar schrijf ik over avontuurlijke reizen in Nederland en ver daarbuiten. Vrijheid is voor mij het maken van fietsreizen, echt avontuurlijk is bikepacken en ik word gelukkig van huttentochten in de bergen.
Elisa gaat graag op groepsreis
Elisa van Flitter Fever wisselt verschillende manieren van reizen af: solo, samen met haar vriend of een vriendin, en groepsreizen. “Als je me vijf jaar geleden had verteld dat ik nu zo positief zou zijn over groepsreizen, dan had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. Ik had gewoon het idee dat het niks voor mij zou zijn. Dat gesjok achter een gids en de rest van de groep aan. Maar ik moet eerlijk zeggen: groepsreizen bevalt me eigenlijk verdomd goed. Intussen ben ik naar meerdere landen op groepsreis geweest en de volgende staat alweer gepland.”
“Groepsreizen is voor mij een ideale optie wanneer ik geen reismaatje kan vinden voor een bepaalde bestemming, waar ik al langere tijd graag naar toe wil. Het uitstellen van bepaalde landen, simpelweg omdat ik niemand kon vinden die mee wilde, was ik zo zat! Dit geldt dan vooral bij landen waar ik als vrouw niet alleen wil reizen. Toen een kennis me een paar jaar geleden last-minute vroeg om mee te gaan op groepsreis naar Egypte voor 9 dagen leek me dat een mooie kans om het uit te proberen.”
“Je kunt met een groepsreis in korte tijd heel veel zien van een land. Je hoeft zelf niet te rijden, waardoor het minder vermoeiend is. In een groep voel ik me niet alleen veiliger, het is ook een stuk gezelliger. Met de groepsreizen waar ik tot nu toe ben mee geweest, waren iedere keer hele aardige medereizigers mee. Er is altijd wel iemand die even een foto van je wil maken of met je mee uiteten wil bijvoorbeeld. Zelf reizen plannen vind ik erg leuk, maar ik heb een hele drukke baan. Het blijkt ook wel eens erg fijn om die controle uit handen te geven, dat alles voor je geregeld wordt.”
“Nu zou ik niet met alle groepsreisorganisaties mee willen hoor. De groep moet bijvoorbeeld niet te groot zijn. En ik twijfel nog een beetje of ik echt 3 à 4 weken met een groepsreis mee zou willen. Maar tot nu toe bevalt een groepsreis met Djoser mij uitstekend, dus wie weet!?” In het artikel Groepsreis met Djoser: samen veel moois zien en beleven deelt Elisa niet alleen haar eigen ervaring, maar ook die van vijf anderen die op groepsreis zijn geweest.
Solo Reizen met Lizette
1. Op welke manier reis jij?
Ik ben een aantal keren voor 3-4 weken solo op reis geweest. Oftewel helemaal in mijn uppie het vliegtuig ingestapt en naar de andere kant van de wereld gevlogen.
2. Waarom reis jij op die manier?
In eerste instantie ben ik solo op reis gegaan, omdat ik er geen vriendinnen met mij mee wilden. Toen dacht ik simpelweg “dan ga ik toch alleen.” Maar nadat ik had ervaren hoe dat was, had ik de smaak te pakken en vond ik het tof om bewust solo op reis te gaan. Ik wist namelijk precies naar welke bestemmingen ik wilde. En ter plekke vond ik het heerlijk om helemaal mijn eigen plan te trekken. Ik hoefde met niemand rekening te houden, kon gaan en staan waar ik wilde, eten en slapen wanneer ik zin had. Ik ervaarde een nog groter gevoel van vrijheid dan het reizen me op zich al gaf. En daar genoot ik enorm van. Thuis heb ik altijd een druk leven met werk en veel sociale gezelligheid. Door alleen op reis te gaan kwam ik helemaal tot rust, ook al beklom ik een vulkaan in Guatemala of voerde ik met een boot op een rivier door de Amazone.
3. Wat zijn de voor- en nadelen van reizen op die manier?
In tegenstelling tot wat veel mensen vragen voelde ik me nooit eenzaam. Natuurlijk wel alleen. En alleen ergens in een restaurant avondeten terwijl de zaak vol zit met groepen vrienden en familie, dat vond ik de minder leuke momenten. Maar heel vaak leerde ik juist heel makkelijk mensen kennen. Mensen nodigden mij vaak uit om aan tafel te schuiven of samen op te trekken. Dus door alleen te reizen leerde ik naast mezelf ook juist veel mensen kennen.
De momenten dat ik iemand miste, bijvoorbeeld op een super mooie plek die ik dolgraag met een vriendinnetje had willen delen of zo, zijn minder leuk. Maar die wegen in mijn ogen echt niet op tegen de ontspanning en de vrijheid die het alleen reizen me gaf.
4. Wie ben je?
Mijn naam is Lizette, ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven en mama van 2 jonge zoontjes. Tegenwoordig heb ik het solo reizen ingeruild voor reizen met mijn gezin en dat doen we zo vaak en zo lang als het maar kan met de vakantiedagen die we hebben. Verder hou ik van lekker eten, gezelligheid, hardlopen, schrijven en fotografie. Naast mijn baan als HR-adviseur en specialist op duurzame inzetbaarheid werk ik als zelfstandige als content creator. Op mijn mamablog Habla Mama en mijn reisblog Reismuts deel ik persoonlijke ervaringen, tips en inspiratie voor reizen (met kinderen).
Frédérique reist met de trein!
1. Op welke manier reis jij?
Mijn kinderen en ik reizen al sinds 2012 alleen nog per trein (en veerboot waar nodig).
2. Waarom reis jij op die manier?
Het vliegtuig is sowieso nooit mijn favoriete vervoermiddel geweest, maar toen de kinderen jong waren reisden we voornamelijk met de auto. Dat was handig omdat je de kofferbak vol kon stouwen en op plekken kwam die per openbaar vervoer niet bereikbaar waren. In die tijd ook enkele keren de autoslaaptrein genomen, helemaal top, een combinatie van de twee. Je zette je auto op de trein en werd dan wakker in bijv. Verona en dan kon je daarvandaan lekker een rondreis Italië doen en met de autoslaaptrein weer naar huis. Die trein vertrok uit Den Bosch, maar stopte er op een gegeven moment helaas mee.
Later zijn we helemaal overgegaan op de trein omdat je lekker de ruimte hebt om te bewegen en de kinderen konden lekker spelen op de gang (of in het slaapcoupé als we per nachttrein gingen). Bovendien kom je uitgerust op je bestemming aan, geen files, geen stress, heerlijk. Een nachttrein vind ik het mooiste dat er bestaat, je wordt in slaap gewiegd en je wordt wakker op een nieuwe plek. Heel ontspannend!
3. Wat zijn de voor en nadelen van het reizen op die manier?
Het grootste nadeel is dat niet alle bestemmingen bereikbaar zijn met de trein. Daarnaast kun je niet net zoveel spullen meenemen als bijvoorbeeld met de auto, maar daar wen je aan. Je gaat anders inpakken en je legt je prioriteiten anders dus eigenlijk is dat niet eens echt een nadeel. Als laatste is de trein natuurlijk niet het snelste vervoermiddel dus je moet wel de tijd hebben (of nemen) om op die manier te reizen.
4. Wie ben je?
Ik ben Frédérique, alleenstaande moeder van drie kinderen en werkzaam als communicatiespecialist in de reis- en cultuurbranche. Daarnaast heb ik sinds 2012 een blog over reizen en films, een mooie combi al zeg ik het zelf! We reisden tot voor kort dan ook altijd met zijn viertjes. Maar kleine kinderen worden groot en ze zijn inmiddels 14, 18 en 20. Afgelopen zomer zijn de twee oudsten voor het eerst niet meegereisd, maar ze kwamen wel een weekje naar ons toe in Zuid-Frankrijk. Je raadt het al: met de trein!
Ilse doet aan backpacken
1. Op welke manier reis jij?
Ik vind het geweldig om op avontuur te gaan met mijn backpack in een geweldig land. Het liefst dan ook slapen in een hostel. Gezellig met mede backpackers ervaringen uitwisselen en snel contact leggen.
2. Waarom reis jij op die manier?
Met mijn backpack op mijn rug ervaar ik een gevoel van vrijheid. Alles wat ik nodig voor mijn avontuur heb ik op mijn rug. Je legt ook sneller contact met andere reizigers en de lokale bevolking op deze manier.
3. Wat zijn de voor en nadelen van het reizen op die manier?
Het reizen met een backpack is een makkelijke en snelle manier om jezelf te verplaatsen. De rompslomp om met een koffer over een kiezelweg te lopen is verleden tijd. Ook makkelijk op te bergen in de accommodatie en neemt niet veel ruimte in beslag voor het vervoer. Zeker bij mijn backpack heb ik een opening aan de voorkant van de tas, zodat ik niet van bovenaf mijn kleding hoef te pakken.
Het nadeel is dat de backpack snel te zwaar wordt voor mijn rug die niet al te sterk is. Ook met het inpakken is het echt kiezen en overwegen wat ik in de backpack stop. Er kan veel minder spullen in dan bijvoorbeeld in een koffer.
4. Wie ben je?
Ik ben een reislustige dame die graag op avontuur gaat. Ik vind het geweldig om nieuwe bestemmingen te ontdekken zowel in Nederland, Europa of buiten Europa. In aanraking komen met andere culturen is een ervaring op zich. Over mijn avonturen schrijf ik graag om anderen te inspireren op mijn eigen reisblog.
Housesitting met Lizette en Leon
Hi, wij zijn Lizette (34) & Leon (30), een reislustig koppel. We houden van reizen naar tropische bestemmingen. Lekker met de voetjes in het zand, verse kokosnoot in je hand en snorkelen over het koraal. In een paar jaar hebben we meer dan 32 landen bezocht. En we zijn nog lang niet klaar! Er staan nog veel mooie avonturen op de planning. Die lees je allemaal terug op ons reisblog.
1. Op welke manier reizen jullie?
We houden van unieke ervaringen opdoen. We vinden het een uitdaging om dit voor een zo laag mogelijk budget te doen. Zo kwamen we bij housesitting. Hierbij pas je op iemands huis terwijl diegene op vakantie is. Dit varieert van een paar dagen tot een paar maanden. Soms pas je ook op huisdieren. Je maakt alle afspraken direct met de eigenaar van de woning. We waren twee maanden geleden (september 2021) nog twee weken in Bonaire aan het housesitten!
2. Waarom reizen jullie op die manier?
Het bespaart ontzettend veel geld. Je past op iemands huis en zorgt voor dieren / planten en zorgt dat alles netjes blijft. Hiervoor vraagt de host veelal geen bijdrage of heel minimaal. Als housesitter heb je een eigen huis met alles erop en eraan. Je kunt lekker de omgeving gaan ontdekken en zit vaak buiten de toeristengebieden. Super leuk, vinden wij.
3. Wat zijn de voor- en nadelen van reizen op die manier?
Dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen met housesitten. Lekker knuffelen met een kat, wandelen met de hond(en) of paarden borstelen. De voordelen zijn dat je veel privacy hebt. Als je geluk hebt, mag je ook nog gebruiken maken van scooter, fiets of auto. En soms zit er ook een zwembad bij! Het kost je niets. Alleen wat tijd om het huis te onderhouden en eventueel dieren te verzorgen. Nadeel is dat huiseigenaren altijd voor specifieke dagen zoeken, wanneer ze zelf op vakantie gaan. Dat komt niet altijd uit. En soms wordt er ook last-minute afgezegd.