Wat is de beste reistijd naar IJsland? En hoe zien de seizoenen in IJsland eruit? Wat kan je verwachten van de klimaat in IJsland? Wanneer kan je het noorderlicht in IJsland zien en wanneer is het midzomernacht? En heb ik echt een 4×4 nodig om in IJsland te rijden? Kortom, hoe is het weer in IJsland.
Dit zijn veel gestelde vragen voor het reizen naar IJsland. Het is moeilijk om deze vragen goed te beantwoorden omdat het weer erg onvoorspelbaar is in IJsland, maar in dit artikel gaan we toch proberen om jou te voorzien van antwoord.
Inhoudsopgave
Klimaat in IJsland?

Veel mensen denken dat het in IJsland altijd steenkoud is, maar dit is niet waar. Het klimaat in IJsland is veel milder dan dat de naam doet vermoeden. Dit komt door de Golfstroom, die langs het westen en het zuiden van IJsland stroomt. Deze stroom neemt de warmte mee helemaal vanuit de Caribbean. Helaas betekent dit ook dat de milde Atlantische lucht zich boven IJsland mengt met koude lucht vanaf de noordpool. Dit zorgt ervoor dat er zomaar plotselinge veranderingen in het weer in IJsland kunnen optreden. Ook zorgt dit ervoor dat er veel wind en stormachtig weer in IJsland voorkomt. In het zuiden van het land valt er meer regen dan in het noorden.
Een andere reden voor het milde klimaat in IJsland is dat IJsland bovenop één van de heetste plekken op aarde ligt. Hierdoor is er veel geothermische activiteit waardoor er hotsprings, geisers en warme modderpoelen ontstaan. Ook is dit de reden dat er op IJsland veel vulkanen zijn.
IJsland ligt op de scheiding van de Europese en Amerikaanse tektonische plaat. Ook is IJsland één van de weinige plaatsen ter wereld waar je de scheiding van de platen kan zien. Sterker nog, de enige plek ter wereld waar je de scheiding van de Europese en Amerikaanse plaat ziet. Een nadeel hiervan is dat hierdoor veel aardbevingen voorkomen op IJsland.
Maar laat je niet afschrikken door de vulkanen en of aardbevingen. Als een vulkaan uitbarst is het eerder een trekpleister dan dat mensen ervoor wegvluchten. De aardbevingen zijn gelukkig niet zo krachtig. Meestal merk je niet eens dat er een aardbeving heeft plaatsgevonden. Zowel door een aardbeving als door een vulkaanuitbarsting, is er nog nooit enorme schade ontstaan in IJsland.
Temperatuur in IJsland?

IJsland is groter dan je denkt. Hierdoor is het weer in IJsland ook erg afhankelijk van de plek waar je naar toe gaat.
De gemiddelde temperatuur in Reykjavik is rond de 1-2°C in de winter en rond de 12°C in de zomer. De wintertemperaturen in Reykjavik variëren in de winter van -10°C tot +10°C. In de zomermaanden ligt de temperatuur tussen de 7°C en 25°C.
De grootste stad in het Noorden, Akureyri, heeft een gemiddelde zomertemperatuur van 11°C. Maar, het kan voorkomen dat het in de zomer warmer is in Akureyri dan in Reykjavik. In de winter is de gemiddelde temperatuur 0°C en ligt er veel sneeuw.
De Westfjorden zijn in de winter moeilijk bereikbaar omdat er dan heel veel sneeuw valt. Hou hier rekening mee als je in de winter naar de Westfjorden wilt gaan, want doordat er zo veel sneeuw valt zijn de wegen meestal onbegaanbaar.
Je zal het niet verwachten, maar de winter in IJsland is niet zo koud als de winter in Canada, Rusland of zelfs New York. Maar het weer in IJsland is enorm onvoorspelbaar. Het kan zomaar gebeuren dat je je hebt aangekleed voor een mooie zomerse dag en tegen de tijd dat je de deur uit gaat, er een enorme sneeuwstorm plaatsvindt. Of dat je ergens in een vallei rijdt met prachtig weer en je rijdt een berg over, alleen maar kou en mist. Hou daarom rekening met het klimaat in IJsland als je je koffer pakt!
Het klimaat van IJsland in de lente

In de maanden april en mei is het lente in IJsland.
Officieel begint de zomer op de eerste donderdag na 18 april, dit is ook een nationale feestdag. Het is niet ongewoon dat het op deze dag sneeuwt.
In de lente kan er af en toe sneeuw voorkomen. De sneeuw valt meestal alleen nog in de bergen en in het hoogland. In Reykjavik en langs de kust beginnen de bloemen alweer te bloeien. Verder is de IJslandse lente een beetje zoals onze lente. Alle weertypes kunnen voorkomen, sneeuw, regen en zonnige dagen. De temperatuur ligt tussen de 0-10°C.
Vaak is het in het zuiden van IJsland natter dan het noorden. In het noorden is het wat kouder, maar droger.
De lente is ook de tijd dat de vogeltrek begint. De populaire papegaaivogel begint rond deze tijd te verschijnen in IJsland. Ze blijven tot september.
De lente is een goede tijd om naar IJsland te gaan. Je kan nog steeds het noorderlicht zien, het weer is mild, maar het hoogseizoen is nog niet begonnen. Dus minder toeristen en lagere prijzen. Ook is het in deze periode makkelijker om tours te boeken en om nog accommodatie te vinden.
Het klimaat van IJsland in de zomer

De zomer in IJsland begint eind mei en duurt tot en met augustus. Dit is de meest populaire periode om naar IJsland te gaan.
De zomer is ook de tijd van de middernachtzon. De dagen zijn lang en voor een korte periode gaat de zon helemaal niet onder. Een bijzondere ervaring om mee te maken. De langste dag vindt elk jaar plaats rond 21 juni. Hierna beginnen de dagen weer korter te worden met maar 1 of 2 minuten per dag. De zonsondergang vloeit zo over in de zonsopgang, zonder dat het donker is geweest. Hierdoor is IJsland ook een paradijs voor fotografen omdat het “gouden uur” hier lang duurt. Voor reizigers zijn deze lange dagen handig. Dit betekent namelijk dat veel kan doen op één dag en je je niet druk hoeft te maken over dat het donker wordt.
Maar ook in de zomer kan het weer in IJsland onvoorspelbaar zijn. Er kunnen temperaturen voorkomen tussen de 5°C en 25°C. De zomers zijn niet zo nat als de lente, maar toch kan het af en toe regenen. De koude wind, want het waait veel in IJsland, zorgt ervoor dat het niet warm wordt in de zomer.
In de zomer kan je op veel plekken kamperen. Ook zijn er veel festiviteiten waar je heen kan gaan, denk hierbij aan het Solstice Festival en ATP Festival. Ook zijn er veel kleinere festiviteiten waar je van kan genieten.
De zomer is ook de enige periode waarin je naar de hooglanden kan gaan. Dus als je van plan bent om de hooglanden te bezoeken dan kan dit alleen in de zomer tussen het eind van juni/begin juli tot begin/midden augustus.
Het klimaat van IJsland in de herfst

De herfst in IJsland start eind augustus en duurt tot eind oktober.
Ook de herfst is een goed moment om IJsland te bezoeken. Het weer in IJsland is nog goed, al wordt het wel met de dag kouder. In dit seizoen zie je natuurlijk alle mooie herfstkleuren voorbijkomen in de prachtige natuur! Waarschijnlijk pak je de eerste sneeuw mee en ook het seizoen om het noorderlicht in IJsland te kunnen zien, start nu. Het nadeel van de herfst is dat het niet alleen heel erg winderig kan zijn, maar ook koud.
De temperaturen van de herfst lijken op die van de zomer, tussen de 0°C tot 10°C. Alleen, de wind kan ervoor zorgen dat het (veel) kouder aanvoelt buiten.
Als er nieuwe verse sneeuw ligt, gemixt met de herfstkleuren, het mos en de lavaformaties, dan weet je niet wat je ziet! Dit gemixte landschap kom je bijna nergens anders tegen in de wereld.
De herfst is ook de periode dat de vogels weer vertrekken en sommige tours, zoals raften of het bezoeken van de hooglanden, zijn niet meer mogelijk. Aan de andere kant, in dit seizoen is het wel mogelijk om wilde paddenstoelen of bessen te plukken.
In september en oktober zakken de prijzen voor accommodaties weer en zijn er minder toeristen.
Het Klimaat van IJsland in de winter

De winter in IJsland start in november en eindigt in maart.
Dit zijn de donkerste maanden per jaar in IJsland. De kortste dag van het jaar is rond 21 december. Op de kortste dag van het jaar is het maar 4 tot 5 uur per dag licht.
Rond de kerstperiode vind je overal in IJsland kerstverlichting terug in elke tuin en straat. Dit maakt de winter in IJsland wel gezellig en het is natuurlijk ook ontzettend leuk om te zien.
De winter in IJsland is bij uitstek geschikt om binnen weg te kruipen bij het haardvuur onder een dekentje met een grote kop warme chocolademelk. Ook kan je naar één van de vele hottubs of warmwaterbronnen die IJsland rijk is. Het zitten in een warmwaterbron in de winter is erg bijzonder. Want terwijl jij van het warme water geniet, zie je het geweldige winterse landschap om je heen. Deze warmwaterbronnen zijn namelijk allemaal buiten.
Maar de winter in IJsland is vooral beroemd door twee dingen; het noorderlicht en de natuurlijke ijsgrotten.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ligt er niet de hele winter continu sneeuw in IJsland. Ook is de winter het meest onvoorspelbare seizoen van IJsland. In het zuiden, rond Reykjavik, ligt de temperatuur gemiddeld rond de 0°C. Het klimaat in IJsland is in de winter dan ook nog goed te doen. In het noorden ligt er meer sneeuw en is het kouder. De temperatuur kan daar zakken tot -10°C.
De hooglanden zijn dicht, maar sommige gletsjers zijn nog bereikbaar. De tours die er nog zijn, zijn afhankelijk van het weer. Hierdoor kan het voorkomen dat een tour kort van tevoren afgezegd wordt. Als dit gebeurt, mag je de volgende dag herkansen of je krijgt je geld terug. Dit zorgt er ook voor dat je niet bovenop een gletsjer ineens in een sneeuwstorm terecht komt.
Tijdens een sneeuwstorm kan de temperatuur dalen tot -20°C. Hou hier rekening mee als je je koffer inpakt. Het beste is om laagjes mee te nemen, het liefst wol of fleece. Zo kan je altijd iets aan of uittrekken voor het geval dat nodig is.
Ben jij van plan om zelf te gaan rijden in de winter? Overweeg dan om een 4×4 te huren, lees er hier alles over.
IJsgrotten

De ijsgrotten vormen zich vooral onder de Vatnajokull gletsjer, in de zomer. Huh? In de zomer? Ja, want dan stromen er grote rivieren door de gletsjer heen die een gangenstelsel in de gletsjer achterlaten. In de winter bevriezen die rivieren en kan je het gangenstelsel in dat helemaal blauw kleurt.
Dit is waarom je in de zomer deze grotten niet kan bezoeken. Deze grotten zijn echt spectaculair om te zien en als je in de winter naar IJsland gaat moet je hier echt naar toe!
Boek wel tijdig je kaartje want deze tours zijn heel erg populair en snel uitverkocht.
Hoeveel daglichturen heeft IJsland?

Doordat IJsland dicht bij de poolcirkel ligt, gaat in de zomermaanden de zon in IJsland niet onder. Dit natuurverschijnsel wordt daarom de midzomernacht genoemd. De zon blijft altijd, dus 24 uur per dag, boven de horizon hangen. Sommige reizigers vinden het daarom handig om slaapmaskers mee te nemen in de zomer.
Aan het andere uiterste zijn de dagen in de winter veel korter. Tijdens de Zonnewende, altijd in december, is het maar een paar uur ligt per dag. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd hebt om het Noorderlicht te spotten! Deze kleurrijke, dansende lichten, ook wel aurora borealis genoemd, worden veroorzaakt door geladen deeltjes van zonnevlammen die in botsing komen met de atmosfeer van de aarde.
Om het noorderlicht in IJsland te kunnen zien is het belangrijk dat het donker is. De beste kans op het Noorderlicht is tussen september en maart. Waarnemingen kunnen helaas niet worden gegarandeerd. Het noorderlicht blijft natuurlijk een niet te sturen natuurfenomeen!
De beste periode om naar IJsland te gaan

Elk jaargetijde in IJsland heeft wat te bieden. Wat de beste reistijd voor IJsland is, is daarom afhankelijk van het doel van je bezoek.
Mei-september is de beste tijd om IJsland te bezoeken als je walvissen wilt spotten.
Eind september kun je orka’s combineren met het Noorderlicht.
Juni-Augustus bieden eindeloze lange dagen, 20°C plus zomerfestivals. Het droge weer maakt dit ook het wandelseizoen bij uitstek.
Sneeuw valt al in september (en kan blijven hangen tot mei), maar IJsland kan ook erg leuk zijn in de herfst.
De winters kunnen wreed zijn, maar bied het Noorderlicht aan voor de lange donkere uren. Wegafsluitingen maken de toegang tot sommige gebieden moeilijk.
Samenvatting

Al met al is het klimaat in IJsland best wel mild te noemen. De beste reistijd naar IJsland zijn daarom afhankelijk van wat je plannen zijn. Veel activiteiten in IJsland zijn afgestemd op het klimaat in. Er zijn daarom wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder een korte samenvatting van de seizoenen.
- Het noorderlicht is alleen zichtbaar tussen september en maart
- De puffins of de papegaaivogels zijn er tussen april en september
- Midzomernacht vindt elk jaar plaats rond 21 juni
- Wil je naar de hooglanden? Dit kan alleen in de zomer.
- Wil je de IJsgrotten bezoeken? Dit kan alleen in de winter.
- In de herfst stoppen de meeste tours.
- Het voorjaar is een goed moment om naar IJsland te gaan. Het is dan nog geen hoogseizoen en alles is nog net iets goedkoper.
- De zomer is het hoogseizoen. Het is erg druk met toeristen, de prijzen zijn wat hoger en het is echt aan te bevelen om tours en excursies van tevoren te boeken.
- In de winter is er maar 4 tot 5 uur daglicht per dag.
- In de zomer is het bijna 24 uur per dag licht.
- Het klimaat in IJsland is over het algemeen mild
Lees ook onze andere IJsland artikelen!
Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.
Welke excursies in IJsland mag je echt niet missen?
Wil je een vulkaan bezoeken in IJsland?
Alles wat je moet weten over de Golden Circle in IJsland!
Lees hier alles over het noorderlicht in IJsland!
Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!
En natuurlijk alle tips en Trucs voor het huren van een auto in IJsland!
Westfjorden IJsland: Ontsnap aan de drukte!
Ontdek de Beste Accommodaties in IJsland voor een Onvergetelijke Reis
