Home IJsland Excursies IJsland: Welke mag je echt niet missen?

Excursies IJsland: Welke mag je echt niet missen?

door Gwenn

Heb je wel eens overwogen om naar IJsland te gaan? IJsland is namelijk een prachtig land. Waar je heel veel kunt beleven en kunt zien.

Waaronder het natuurfenomeen Aurora Borealis dat als één van de spectaculairste gebeurtenissen ter wereld wordt beschouwd.

Dat is natuurlijk lang niet het enige waarom je IJsland bezoekt. Je kunt er volop genieten van de magische IJslandse natuur, kristalheldere water, zwarte zandstranden, betoverende vulkanen, geisers, watervallen en gletsjers.

Excursies boeken zijn de beste methoden om IJsland te ontdekken en in dit artikel vertellen we meer over de excursies in IJsland.

Behoort IJsland tot Europa of Noord-Amerika?

noorderlicht tour reykjavik

Een veelgestelde vraag is of IJsland tot Europa of Noord-Amerika behoort, maar IJsland hoort bij Europa. Ondanks dat IJsland zich op 2 tektonische platen bevindt.

Desalniettemin is de afstand tot het noorden van Amerika niet zo groot en kun je vanuit Reykjavik heel eenvoudig naar Canada reizen.

Tijdens een rondreis van Europa naar Noord-, Midden- en Zuid-Amerika zou je dus heel eenvoudig een mooie pitstop in IJsland kunnen maken. Waar niet alleen mooie watervallen, gletsjers, grotten en bergen, maar ook het Noorderlicht je opwachten.

Natuurwonderen is waar IJsland om bekend staat

ijsland bezienswaardigheden

IJsland staat bekend als een unieke locatie waar je prachtige natuurwonderen kunt aanschouwen.

Bij aankomst weet je haast van gekkigheid niet wat je als eerste moet bezichtigen. Maar een goede voorbereiding is het halve werk.

Zo kun je de reis naar IJsland goed inplannen en mis je niets van het pracht en praal dat het land te bieden heeft. Bedenk dus goed of je het Noorderlicht wil bewonderen en het aurora museum wilt bezoeken of dat je ook over een gletsjer wilt wandelen.

Of wil je de vulkanen in IJsland verkennen of ga je liever de betoverende watervallen bewonderen? Of wil je met een IJslands paard de groene heuvellandschappen verkennen? Het staat buiten kijf dat IJsland genoeg te bieden heeft.

Voor vakantiegangers die genieten van stilte, rust, wilde dieren en een mooie natuur. Wees je er wel van bewust dat je aardig wat tijd nodig hebt voor een mooie rondreis door IJsland.

Verblijf in Reykjavik

Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en in de stad vind je verschillende hotels en accommodaties waar je kunt verblijven. Hier kun je ook terecht voor het boeken van excursies en tours en kun je informatie opvragen over alle bezienswaardigheden en activiteiten.

Reykjavik is ook het vertrekpunt voor de meeste excursies en tours die je kunt reserveren. Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid de natuurwonderen van IJsland aanschouwen, maar met een ervaren gids heb je meer zekerheid dat je niets mist en krijg je ook meer informatie over de bestemmingen die je bezoekt.

Vanuit Reykjavik starten

tours ijsland

Reykjavik is dé stad waar je naartoe gaat en verblijft. En vanuit de hoofdstad van IJsland kun je op eigen gelegenheid of onder begeleiding mooie locaties bezoeken.

Verschillende excursies zorgen ervoor dat je werkelijk niets mist en ook nog eens meer informatie krijgt over IJsland en de mooie natuur dat het land te bieden heeft.

Boek dan ook een avontuurlijke tour om een ijsgrot te bezoeken of om het Noorderlicht te bewonderen. Daarnaast kun je veel nabijgelegen dorpen en excursies buiten Reykjavik met behulp van transfers bezoeken en ondernemen.

Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Reykjavik.

Gletjser wandeling maken

gletsjer wandeling ijsland

Wanneer je IJsland bezoekt is een gletsjer wandeling zeker een activiteit die op het lijstje thuishoort. Onder begeleiding loop je over een gletsjer en kun je genieten van de prachtige wildernis in de omgeving van Skaftafell.

Aanschouw de prachtige ijsformaties en laat je betoveren door de diepe kloven van de Vatnajökull. Die de grootste gletsjer van IJsland is.

Of geniet gewoon van het prachtige uitzicht over het nationaal park. Met deze wandeling ben je ongeveer 5 uur onderweg en je krijgt tijdens de wandeling informatie over het natuurgebied en hoe de gletsjers zijn ontstaan.

Het advies is om je warm aan te kleden en waterdichte kleding te dragen als je deze excursie onderneemt.

Boek hier de excursie voor de gletsjer wandeling.

IJsgrotten bezoeken

excursie ijsgrot ijsland

In IJsland vind je meer dan één natuurlijke ijsgrot, maar de ijsgrot in Skaftafell National Park is er zonder twijfel één die je niet mag overslaan.

De natuurlijke grot van blauw ijs is adembenemend mooi en behoort zonder twijfel tot één van de grootste natuurwonderen die er zijn. Door een ervaren gids wordt je meegenomen naar de bron van Falljökull en de ijsgrot.

In een groep van 12 deelnemers ga je op verkenning en krijg je de uitrusting mee om de gletsjer te kunnen trotseren. Je bent circa 4 uur onderweg en tijdens het bezoek krijg je meer informatie over hoe gletsjers zijn ontstaan en over het effect van de opwarming van de aarde.

De gouden tip is om warme en waterbestendige kleding te dragen en/of mee te nemen.

Boek hier je ticket voor het bezoeken van deze ijsgrot.

Golden Circle tour

ijsland tours

Als je van plan bent om IJsland te bezoeken, dan heb je vast en zeker gehoord of gelezen over de Golden Circle.

De Golden Circle is de benaming van een 300 kilometer lange route die langs alle hoogtepunten van IJsland gaat. Deze route is bij uitstek het perfecte vertrekpunt voor mensen die nog niet eerder IJsland hebben bezocht en met de prachtige omgeving van het land kennis willen maken.

Met een gids trek je erop uit en bezoek je binnen 8 uur belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Gullfoss waterval, het Geysir-gebied en het þingvellir nationaal park.

Een volledige dagtour rond de Golden Circle is een populaire excursie met als groot voordeel dat het startpunt dichtbij de stad Reykjavik ligt.

Wil je een Golden Circle tour boeken? Let er dan even op dat dit ook wel de Gouden Cirkel tour genoemd kan worden.

Boek hier je ticket voor de Golden Circle.

Wil je de Golden Circle zelf rijden? Lees dan hier verder!

Jagen op het Noorderlicht

Noorderlicht excursie ijsland

Ben je op zoek naar een unieke ervaringen wil je het kunstmatige licht van Reykjavik achter je laten? Dan ga je natuurlijk op jacht naar het Noorderlicht (Aurora Borealis).

Er zijn verschillende tours en excursies die je kunt boeken om kans te maken om een glimp op te vangen van het bijzondere natuurfenomeen. Het bewonderen van het Noorderlicht is een geweldige attractie die jaarlijks duizenden reizigers aantrekt.

In de avond neemt een gids je mee naar bijzondere locaties. Waar je het Noorderlicht opperbest kunt zien. Daarnaast krijg je tijdens de tour veel informatie over hoe het Noorderlicht is ontstaan terwijl je ook nog eens een gratis ticket voor het aurora museum krijgt.

Zo leer je ook nog eens veel meer over het natuurfenomeen Aurora Borealis. Het vetrekpunt van de bustour is vanuit Reykjavik.

In andere Scandinavische landen, zoals Noorwegen en Zweden kun je ook het Noorderlicht aanschouwen. Maar nergens heb je de rust en kalmte als die je in IJsland kunt ervaren.

Vanaf een unieke bestemming kun je het Noorderlicht met eigen ogen bewonderen. Zonder invloed van kunstmatig licht of de afleidende drukte van de binnenstad.

Kijk hier voor alle mogelijkheden voor het boeken van een noorderlicht excursie.

Meer weten over het noorderlicht in IJsland? Lees dan ons uitgebreide artikel over het Noorderlicht!

Blue Lagoon bezoeken

ijsland tours excursies

Het klinkt niet echt logisch om op vakantie te gaan om een heerlijk bad te nemen, maar dat is wel het geval als je voor een reis naar IJsland kiest.

Met een 5 uur durende bustour bezoek je de Blue Lagoon. Waar je kunt ontspannen in een heerlijk geothermisch verwarmd bad. Terwijl de omgeving adembenemend mooi is!

Een bad in de Blue Lagoon nemen is een avontuur an zich! Je kunt kiezen uit verschillende arrangementen terwijl je ook tijdens het badderen kunt genieten van een heerlijk drankje van de in-water bar.

De Blue Lagoon is dan ook één van de populairste bestemmingen in IJsland. Een groot voordeel is dat kinderen vanaf 2 jaar ook van harte welkom zijn om het natuurwonder te bezoeken.

Boek hier je ticket voor het Blue Lagoon!

Meer lezen over het Blue Lagoon? Lees dan ons uitgebreide artikel over het bezoeken van het Blue Lagoon.

Vulkanen bezichtigen

excursies reykjavik

Vulkanen zijn er in overvloed in IJsland en je kunt deze natuurwonderen met eigen ogen aanschouwen.

Met bijvoorbeeld de Fagradalsfjall-vulkaanwandeling kun je met eigen ogen een recente vulkaanuitbarsting aanschouwen. Het is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

In 6 uur tijd neemt een reisleider je mee tijdens deze uitdagende wandeling en je krijgt ook meer te weten over de vulkanen in IJsland. In het bijzonder de nieuwste vulkaan Fagradalsfjall. Vanuit Reykjavik wordt je naar het vertrekpunt van de wandeling gebracht en ook weer opgehaald.

Als bijzondere excursies op jouw verlanglijstje staan, dan mag deze tour zeker niet ontbreken!

Boek hier je excursie naar de Fagradalsfjallvulkaan.

Meer weten over de vulkanen in IJsland? Lees dan ons artikel over de vulkanen in IJsland!

Walvissen spotten

ijsland tours excursies

De vulkaan, een geiser, een gletsjer en een ijsgrot. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt in IJsland wonderschone natuurwonderen bewonderen. Daarnaast kun je ook walvissen spotten!

Deze bijzonder dieren zijn zeer zeldzaam en tijdens je bezoek aan IJsland krijg je de unieke kans om deze prachtige dieren met eigen ogen te bewonderen.

Vanuit Reykjavik vaar je met een walvisverkenningsschip naar de Atlantische Oceaan waar je de wonderlijke zoogdieren kunt spotten. Een groot voordeel is dat je een gratis ticket voor een tweede tocht krijg als je tijdens de eerste tocht geen walvis, dolfijn of bruinvis hebt gezien.

Wil je iets meer zekerheid om walvissen te spotten? Dan is een tour met een traditionele IJslandse eikenboot een betere keuze. Vanuit de oude haven van Húsavik vaar je naar de baai van Skjálfandi en daar heb je 97% tot 99% kans om walvissen te spotten.

De weersomstandigheden kunnen nog roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat het schip aangemeerd blijft. Uiteraard ontvang je dan wel na een boeking en de betaling een volledige restitutie.

Deze tour is zeer populair en vrij snel uitverkocht. Wees er dus snel bij!

Boek hier je walvissentour vanuit Reykjavik.

Boek hier je walvissentour vanuit Husavik.

Spanning met Quad rijden

quad rijden ijsland

Tours en excursies boeken is niet het enige dat je in IJsland kunt doen, want je kunt ook echt het avontuur opzoeken. Door bijvoorbeeld te gaan quad rijden.

Verken tijdens een 2 uur durend avontuur de voet van de Mýrdalsjökull gletsjer. Waar het contrast tussen de zwarte zandstranden, het heldere water van de Atlantische Oceaan en de prachtige bergvalleien duidelijk zichtbaar is.

En natuurlijk bezoek je ook het bekende vliegtuigwrak DC3. Het leuke aan deze tour is dat je deze goed kunt combineren met andere activiteiten. Ga overdag op pad met de ATV en geniet ‘s avonds tijdens de bustour in alle rust van de IJslandse natuur. Terwijl je jaagt op het natuurfenomeen Aurora Borealis.

Boek hier het Quad rijden in IJsland.

Boottocht en snorkelen

Excursies ijsland

Wil je de Silfra-kloof tussen de twee tektonische platen van Noord-Amerika en Europa met eigen ogen aanschouwen?

Boek dan een boottocht en duik naar dit prachtige gebied dat onder water ligt. Verbazingwekkend kleuren en het bijzondere wilde leven houden je in de greep terwijl er genoeg gelegenheid is om het gebied te verkennen en om mooie foto’s te maken.

Voor de uitrusting en het vervoer wordt gezorgd. Dat maakt deze tour één van de populairste tours die je in IJsland kunt reserveren. Daarom is het ook van belang dat je ruim van tevoren reserveert.

Boek hier je boottocht en snorkelavontuur in de Silfra-kloof.

Dagtocht naar het zuiden van IJsland

IJsland zuidkust

Omdat de tour afhankelijk is van de weersomstandigheden, is het niet altijd mogelijk om deze tour te reserveren. Maar het is wel één van de leukste tours die je kunt nemen.

Dan hebben we het over een dagtocht naar het zuiden van IJsland. Met deze tocht ga je langs de zuidkust van IJsland en krijg je alle schoonheden te zien die de IJslandse natuur te bieden heeft.

Je hebt fotomomenten in overvloed en tijdens de 10 uur durende dagtocht wordt er natuurlijk voor een goede lunch gezorgd.

Tijdens deze tour bezoek je het meest zuidelijk gelegen dorpje Vik en de gletsjertong van Sólheimajökull. Terwijl je ook de adembenemende bergen en zwarte zandstranden te zien krijgt.

En als kers op de taart loop je ook nog eens achter de watervallen bij Seljalandsfoss.

Boek hier deze dagtocht naar de zuidkust van IJsland!

Paardrijden lavavelden

paardrijden in IJsland

IJsland staan niet alleen bekend om een mooie gletsjer, een uitgebarsten vulkaan of grotten van blauw ijs. IJsland staat ook bekend om de mooie groene heuvellandschappen. Waar je met een paard overheen kunt rijden.

Met een paardrij-excursie verken je binnen 2 uur het mooie landschap van IJsland. Je vertrekt vanuit Hafnarfjörður op een vriendelijk IJslands paard en tijdens je rit bewonder je de prachtigste gebieden die met geen pen te beschrijven zijn. Voor kleding wordt gezorgd. Evenals de transfer naar één van de beste maneges waar jouw tour begint.

Deze paardrij-excursie is altijd snel uitverkocht. Boek daarom hier je tour van tevoren!

Ben jij klaar om IJsland te verkennen?

bezienswaardigheden IJsland

Nu ben je als het goed is er helemaal klaar voor om IJslands te verkennen. Je weet in ieder geval zeker dat er genoeg te zien en te beleven is. Of je nu een avonturier, wandelaar of natuurliefhebber bent. IJsland heeft voor ieder wat wils en is ook uitermate geschikt om met je gezin te bezoeken.

Lees ook onze andere IJsland artikelen!

Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.

Wil je een vulkaan bezoeken in IJsland?

Alles wat je moet weten over de Golden Circle in IJsland!

Lees hier alles over het noorderlicht in IJsland!

Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!

En natuurlijk alle tips en Trucs voor het huren van een auto in IJsland!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer