Home Duitsland De 16 leukste bezienswaardigheden Neurenberg

De 16 leukste bezienswaardigheden Neurenberg

door Gwenn

Bij een Duitse stedentrip wordt vaak al snel gedacht aan steden als Berlijn, München of Keulen. Toch beschikt Duitsland over nog zoveel meer mooie steden en locaties om te bezoeken. Een van deze steden is de Beierse stad Neurenberg, dat ruim een half miljoen inwoners telt. De stad wordt gekenmerkt door de typische Duitse keuken, de vele historische gebouwen en het unieke grottenstelsel.

Neurenberg biedt talrijke bezienswaardigheden die je zeker zullen verbazen. Maar dat niet alleen: de op één na grootste stad van Beieren weet ook te betoveren met zijn unieke uitstraling. Want hoewel Neurenberg dus een grote stad is met honderdduizenden inwoners, zijn het vooral de dorpsachtige delen van de stad die een bezoek zo bijzonder maken.

De Kaiserburg, alternatieve kunstenaarswijken en een populaire fotoplek – je ontdekt ze in dit artikel allemaal!

De Keizerburcht van Neurenberg

De Keizerburcht van Neurenberg

Neurenberg beschikt over een groot aantal bezienswaardigheden die het bezoeken meer dan waard zijn. Toch is er één bezienswaardigheid die met kop en schouders boven alle andere hoogtepunten in de stad uitsteekt, en dat is de Kaiserburg.

Dit enorme gebouw behoort tot een van de belangrijkste kastelen van het land. En dat is toch een vrij knappe prestatie, gezien het feit dat Duitsland bekend staat om haar vele indrukwekkende kastelen. Het kastelencomplex is altijd goed bewaard gebleven sinds de bouw in de 11 eeuw. Bovendien is het bewoond door verschillende heersers. Alle Rooms-Duitse keizers verblijven eeuwenlang in dit indrukwekkende kasteel en vandaag de dag is het mogelijk om een inkijkje te krijgen in hoe het leven er destijds ongeveer heeft uitgezien.

Op het terrein van het keizerlijk kasteel kun je de keizerlijke vertrekken in het paleis bezoeken, waarin meubelen uit de 16e eeuw worden tentoongesteld, een uitgebreide wapencollectie bewonderen en de diepe put bewonderen die de burgers van drinkwater voorzag, zowel toen als nu. Een rondleiding met of zonder gids, dit sprookjeskasteel zal je zeker bijblijven. Op de top aangekomen kun je bovendien genieten van een prachtig uitzicht over Neurenberg en de oude binnenstad. Het uitzicht vanaf de top is vooral aan te bevelen wanneer bij zonsondergang het licht prachtig over de stad valt.

Reichsparteitagsgelände

Een van de topmusea in Duitsland is het zogenaamde Reichsparteitagsgelände in Neurenberg. Dit imposante gebouw vormt van de ruïnes van de voormalige rally grounds van de Nazi-Partij. Hier zijn enkele van de meest verschrikkelijke sporen van het donkere verleden van de Nazi’s te zien.

Zodra je het museum binnenkomt, wordt direct duidelijk welke enorme impact dit gebouw heeft gehad. De meeste delen van het museum bestaan uit grote afbeeldingen, maar er zijn ook een aantal objecten om te bewonderen. Daarnaast wordt ook de nadruk gelegd op onderwerpen die rechtstreeks verband houden met de stad Neurenberg. Bovendien worden de oorzaken en gevolgen van het nationaal-socialisme op indrukwekkende wijze belicht.

Kortom, een indrukwekkend kijkje achter de donkere schermen van het Duitse verleden.

Onze-Lieve-Vrouwekerk op de grote markt

stedentrip neurenberg

Van een van de meest triest en indringende bezienswaardigheden gaan we door naar de grote markt van Neurenberg. De grote markt vormt het belangrijkste plein van de stad en is de thuisbasis van een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Een hiervan is de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Als je in het hart van de oude stad loopt, kun je eigenlijk niet om de gotische kerk heen.

Hoe is de bijzondere charme van de kerk ontstaan? Vanaf het wereldberoemde balkon van de Frauenkirche wordt elk jaar, net op tijd voor het begin van het kerstseizoen, een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland geopend. Op dit tijdstip schitteren de kerk en het grote marktplein in een bijzondere gloed.

Toch zijn er nog meer redenen waarom u dit prachtige gebouw zou moeten bezoeken. Binnen in de kerk bevinden zich namelijk ook vandaag nog altijd talrijke fascinerende kunstwerken uit de Middeleeuwen.

Neues Museum

Neurenberg is naast de vele historische gebouwen en het prachtige landschap ook de stad van het Neues Museum. In dit museum komen traditie en moderniteit elkaar tegen en geeft dit een geweldig inkijkje in het verleden en de huidige kunstcultuur van de stad. Je krijgt hier dan ook een uitgebreid inzicht in verschillende kunstwerken, fotografie en schilderijen. Het museum is maar liefst 3 duizend vierkante meter groot en huisvest ruim duizend kunstwerken, afkomstig vanuit allerlei verschillende jaartallen.

Vooral de ruim honderd meter lange gevel, gemaakt van glas, is prachtig om te bekijken. In 2004 werd ook de beeldentuin geopend. Veel van de werken zijn afkomstig van het echtpaar Defet, welke zij aan het begin van deze eeuw schonken aan de stad. Een absolute aanrader voor alle liefhebbers van kunst en cultuur.

Handwerkerhof

Ben je op zoek naar een echt authentiek stukje Neurenberg? Dan is het pittoreske Handwerkerhof een echte aanrader. De naam van dit kleine deel van de stad doet al vermoeden dat het hier om handgemaakte producten en specialiteiten gaat. De lokale ambachten staan hier centraal en maken een bezoek tot een geweldige ervaring.

Daarbij komen nog de traditionele gebouwen en de goed bewaarde vakwerkhuizen, welke het bewonderen meer dan waard zijn. Het kleine dorpje binnen de stad wordt omringd door een indrukwekkende stadsmuur en is voorzien van eindeloze romantische steegjes.

Begin je jouw ontdekkingstocht vanaf het hoofdstation van Neurenberg, dan leidt uw pad u automatisch naar het historische Königstor van Neurenberg. De ambachtsmarkt en de charmante oude stad liggen vervolgens op loopafstand. Dankzij dit alles is de wijk ook een ideale locatie om je reis door de stad direct goed mee te beginnen!

Creatieve wijk Gostenhof

wat te doen in Neurenberg

Zoals inmiddels wel is duidelijk geworden is Neurenberg een stad van uitersten. Moderne en traditionele invloeden wisselen elkaar af en ook de vele culturen komen overal in de stad tot uiting. De creatieve wijk Gostenhof is misschien wel de meest bijzondere plek om te bezoeken als het aankomt op kunst en cultuur.

De alternatieve kunstscène van Neurenberg is een ontmoetingsplaats voor de echte kunstenaars en creatieve geesten van de stad. Aan de westzijde van Neurenberg ligt een verlaten industriegebied met galeries, startende bedrijven en een universiteit. In de Nordareal Auf AEG bevindt zich de Galeria 76, waar kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar levendig kunnen ontmoeten. Galeria 76 biedt in de eerste plaats jonge kunstenaars uit Neurenberg een platform voor de presentatie van hun artistieke werken.

Maar de plaats beschikt ook over een eigen kunstsupermarkt, welke mateloos populair is. Met duizenden bezoekers en talrijke kunstverkopen is de zogenaamde supermART een van de belangrijkste kunstevenementen in Neurenberg. Tot slot zijn er ook nog vele winkels, pubs en evenementen te vinden in dit gedeelte van de stad!

Hangman’s brug en Weinstadel

dagje neurenberg

Henkersteg, Weinstadel en Henkerturm zijn een van de beroemdste fotoplekken van de stad – en dat is zeker niet voor niets. Dit gezelschap moet zeker op je reislijst staan als je een reis naar Neurenberg plant. Op basis van de namen kun je waarschijnlijk wel raden welk verleden met de gebouwen verbonden is. Verschillende bewoners hebben in het verleden plaatsgenomen in een van deze gebouwen.

In het voormalige beulshuis kun je vandaag de dag meer te weten komen over de rechtsgeschiedenis van Neurenberg. Ook is de Weinstadel van Neurenberg hier te bewonderen. Dit gebouw was vroeger een wijnpakhuis. Een van de grootste vakwerkhuizen in Duitsland doet tegenwoordig dienst als moderne studentenhuisvesting. Zeker is dat deze omgeving tot een van de meest romantische van Neurenberg behoort!

Kettensteg

Kettensteg in neurenberg

De beroemde Kettensteg is onderdeel van een van de meest geliefde locaties in de stad. De voetgangersketen ligt voor de westelijke stadsmuur en is de oudste bewaard gebleven ijzeren hangbrug op het Europese vasteland. Het is een symbool voor de industriële geschiedenis van de stad en was destijds een ware mijlpaal.

De Kettensteg dankt zijn naam overigens aan de drie meter lange kettingschakels waaraan de brug is bevestigd. De Kettingbrug van Neurenberg is een zeer populair fotomotief. Vergeet dus zeker niet om een aantal foto’s te maken terwijl je een wandeling maakt over deze bijzondere hangbrug.

De historische rotsgangen van Neurenberg

Het grootste gedeelte van de hoogtepunten in de stad spelen zich af boven de grond. Maar misschien wel de meest bijzondere bezienswaardigheid kom je onder de grond tegen. Neurenberg beschikt namelijk over een enorm grottenstelsel, waarin je terecht komt in een spannende ondergrondse wereld. Je ontdekt het ingewikkelde systeem van kelders en tunnels.

De verhaal en de oorsprong achter de tunnels is misschien wel minstens zo speciaal als het grottenstelsel zelf. In het verleden waren er namelijk veel brouwerijen actief in Neurenberg, waarbij iedere brouwerij een eigen bierkelder moest hebben. Veel van deze kelders zijn nog altijd te bewonderen en geven een geweldig inkijkje in de ondergrondse activiteiten van de brouwerijen!

Wandelen in het landschap van Nürnberger Land

Wandelen in het landschap van Nürnberger Land

De stad Neurenberg staat boordevol hoogtepunten en bezienswaardigheden, maar niet alleen het stedelijke gedeelte van de stad is de moeite waard – ook de omgevingen en landschappen rondom Neurenberg lenen zich perfect voor een uitstapje.

Het gebied rond Neurenberg is een paradijs voor wandelvakanties. De tocht voert u door dennen-, beuken- en gemengde bossen, langs charmante dorpjes met mooie kastelen en spectaculaire kloven en grotten.

In het zuiden van de regio Neurenberg is het Frankische duinpad een goede uitvalsbasis voor wandelaars. Tijdens een wandeling door een uitzonderlijk duinlandschap, open zand en groene bossen kunt u onderweg genieten van adembenemende uitzichten. Mocht u nog sportiever willen zijn, kunnen we u de 800 meter lange rondwandeling aanbevelen. Deze weg loopt ook rond het meer van Happurg en wacht op u met fantastische uitzichten, historische bezienswaardigheden en natuurlijk een of twee Frankische specialiteiten.

Zou je het een beetje uitdagender willen? In dat geval moet je niet de blauwe, maar de rode markeringen volgen. Met een lengte van ongeveer 22 kilometer is de route verdeeld in twee delen, de noordelijke en zuidelijke ketens, met als startpunt het overzichtelijke dorpje Pommelsbrunn. Tijdens de tocht kun je fascinerende bezienswaardigheden bezoeken, zoals de ruïnes van kasteel Lichtenstein, de tweelingtorens van Zankelstein of een oude kapelruïne, maar ook schilderachtige cafés en herbergen.

Welke route je ook kiest, één ding is zeker: er valt op bijna elke hoek van de regio wel iets bijzonders te zien. Geniet van het prachtige landschap, de geschiedenis van de streek en de haast magische sfeer.

Weißgerbergasse

Weißgerbergasse bezoeken neurenberg

De zogenaamde Weißgerbergasse is misschien wel de bekendste en meest bezochte straat van de stad. Geheel als een verrassing komt dit zeker niet. De straat is geheel eigentijds ingericht heeft een bijna sprookjesachtige uitstraling. Vooral de vele kleurrijke huizen en appartementen geven de straat haar unieke sfeer.

Midden in de beroemde Weißgerbergasse kunt u de sfeer van de Middeleeuwen opsnuiven. De oude, kleurrijke en statige vakwerkhuizen vormen een van de topbezienswaardigheden van Neurenberg. Ooit werd de straat gekenmerkt door talrijke ambachtelijke bedrijven. Cafés, restaurants en bars domineren vandaag de dag het straatbeeld.

De straat ligt overigens niet ver van de Hauptmarkt en de Sebalduskirche, waardoor het ook direct een goed startpunt is voor een bezoek aan een van deze twee hoogtepunten!

Neurenbergs Speelgoedmuseum

De volgende locatie zal door jong en oud waarschijnlijk direct in de harten worden gesloten. Het ‘Toy Museum’ van Neurenberg is namelijk een van de bekendste speelgoedmusea ter wereld en biedt een tentoonstelling van speelgoed uit verschillende perioden.

Voor een gezinsvakantie in de Frankische stad is, naast de talrijke historische bezienswaardigheden, het Neurenbergs Speelgoedmuseum een welkome bestemming. De ontwikkeling van het speelgoed wordt al bijna 600 jaar op fascinerende wijze vastgelegd in dit museum met een rijke geschiedenis.

De nadruk van het museum ligt op de speelgoeduitvindingen van de laatste 200 jaar. Ook de speelgoedbeurs van Neurenberg, ‘s werelds grootste beurs op dit gebied, illustreert het belang van de stad voor de ontwikkeling van speelgoed. Zowel lappenpoppen, tinnen figuren als houten speelgoed – je krijgt ze hier allemaal te zien!

Pegnitztal

wandelen in Pegnitztal

We hebben het al eerder aangegeven, maar de omgeving van de stad is misschien wel minstens net zo mooi als de stad zelf. De natuurlijke omgeving staat boordevol prachtige landschappen en gebieden. Het populaire Pegnitztal is hier ook onderdeel van. Met zijn dromerige valleien, steile rotsen in de Jura en indrukwekkende karstlandschap belooft het u een onvergetelijke natuurervaring.

Omdat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn, is het Pegnitztal bijzonder populair bij actieve vakantiegangers. Kanotochten op de Pegnitz van Neuhaus naar Hohenstadt zijn bijvoorbeeld mogelijk, of beklim een van de indrukwekkende klimrotsen of maak een wandeling op het Karstwandelpad.

De verschillende routes bieden indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals kasteel Veldenstein en de Maximiliangrot met de grootste stalactiet van Duitsland, en ongebruikelijke accommodaties trekken veel bekijks. Een bezoek aan pegnitztal verandert dan ook al snel in een waar avontuur!

Albrecht Dürer Huis

Neurenberg bezienswaardigheden

Het huis van Albrecht Dürer is een van de meest kenmerkende hoogtepunten binnen de stad. Het is het huis waar de beroemde kunstenaar bijna twintig jaar heeft gewoond en is sinds de 16e eeuw goed bewaard gebleven.

Hij werd vooral bekend als schilder en wiskundige door zijn gedetailleerde kunstwerken uit de Renaissance. Met name in de houtsnede en de kopergravure verrichtte Dürer belangrijk pionierswerk. Ook schreef hij een aantal boeken, waaronder een over meetkunde.

Dat hij belangrijk is voor de kunstgeschiedenis blijkt wel uit de vele musea waar tegenwoordig werken van deze schilder te bewonderen zijn. Hoewel het imposante vakwerkhuis het woonhuis van de kunstenaar was, doet het nu dienst als museum waar je in de voetsporen van de schilder kunt treden.

Dierentuin Neurenberg

Dierentuin Neurenberg

Een bezoek aan een grote Europese stad is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de lokale dierentuin. Ook Neurenberg beschikt over een eigen dierentuin, waarin een groot aantal diersoorten leven.

Leeuwen, giraffen en zebra’s – ze zijn hier allemaal te bewonderen. In totaal zijn er bijna 300 diersoorten in de dierentuin te vinden. Maar het zijn niet alleen de dieren die een bezoek zo bijzonder maken. De hele inrichting van de dierentuin is het bekijken waard. Denk bijvoorbeeld aan de indrukwekkende bodem en vijverlandschappen.

Om die reden wordt de dierentuin ook wel een landschapsdierentuin genoemd. Kenmerkend hier is dat je een unieke omgeving aantreft die voor prachtige landschappen zorgt – iets dat bij veel dierentuinen in andere Europese steden vaak niet of slechts gedeeltelijk het geval is. Een ideaal dagje uit (met de kinderen) dus!

In het spoor van de herders

De vele landschappen rondom Neurenberg lenen zich niet alleen perfect voor het maken van een wandeling of een fietstocht, er zijn ook een aantal minder voor de hand liggende activiteiten die de moeite waard zijn. In de regio Neurenberg kun je namelijk zelf ontdekken hoe het voelt om als een herder aan de slag te gaan.

Je hoeft daarvoor alleen maar naar het Duitse Herder Museum in Hersbruck te gaan. Dit speciale museum biedt niet alleen verschillende collecties en veel boeiende informatie, maar je kunt ook een wandeling boeken om de sporen van de herders te volgen. Tijdens deze tocht leert je van alles over herders als genezers, passeert je herdershuizen, waarvan en historische weiden die vandaag de dag nog steeds begraasd worden.

Eenmaal terug in het museum kun je direct aan de slag met al deze nieuwe vaardigheden en aan de slag met een museumactiviteit, je eigen kruidenzout maken of zelf proberen te melken en boter te maken. Kortom, een ideale manier om even een dag volledig op te gaan in het Neurenbergse landschap!

Meer over Duitsland lezen?

Vakantie Rijnland-Palts (Duitsland): tips & bezienswaardigheden

Mooie plaatsen in de Harz: tips voor het Harz gebergte

Saksisch Zwitserland: De mooiste bezienswaardigheden

Vakantietip Duitsland: wat mag je niet missen?!

Koblenz: Breng een bezoek aan deze leuke stad

Bezoek de historische stad Keulen

Bezoek de stad Trier in het Moezeldal

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer