Home IJsland Diamond Circle IJsland route – de 11 beste stops!

Diamond Circle IJsland route – de 11 beste stops!

door Gwenn

Wat is de Diamond Circle route in IJsland? En welke bezienswaardigheden kom je onderweg tegen? Zijn er ook tours voor deze route? Of kan je het ook zelf rijden? In dit artikel vind je antwoord op al deze vragen en meer.

Er is zoveel te doen en te zien in IJsland dat het moeilijk is om te kiezen wat je in je route stopt. Zeker als je maar een paar dagen de tijd hebt, daarom kiezen de meeste mensen ervoor om de Golden Circle te rijden. De Golden Circle is een ideale route voor als je maar weinig tijd hebt omdat het vlakbij het vliegveld en Reykjavik ligt.

De Diamond Circle wordt gezien als de Golden Circle van het Noorden. Deze route is in totaal zo’n 250 kilometer lang en brengt je naar de mooiste plekken van het noorden van IJsland. Om in het noorden van IJsland te komen ben je al minstens een dag kwijt zonder te stoppen onderweg. Handig om hier rekening mee te houden.

Als je meer tijd hebt, voeg dan zeker de Diamond Circle toe aan je road trip door IJsland. Want ook deze route is harstikke populair en brengt je naar de mooiste plekjes van IJsland. Deze route is ook een mooie aanvulling op de ring road route die je hier kan vinden. Neem wel 1 of 2 dagen extra de tijd om alles uit de Diamond Circle te halen.

Ook hier vind je onderaan weer een kaart waarop alle genoemde plekken staan aangegeven.

kokende modderpoelen diamond circle ijsland
Deze kokende modderpoelen en meer kom je onderweg tijdens het rijden van de Diamond Circle tegen.

Wat is de Diamond Circle in IJsland?

De Diamond Circle is bijzonder omdat de natuur hier heel ruig is en er veel geothermische activiteiten zijn. Dit betekent dat er in dit gebied veel warmwaterbronnen zijn, vulkanische meren en lavavelden. Doordat de Diamond Circle een stuk van Reykjavik afligt, is het hier ook veel rustiger met toeristen. Het is onmogelijk om deze hele route te doen als je bijvoorbeeld maar 3 dagen in IJsland blijft. Zeker als je onderweg naar deze route ook nog wil stoppen bij de vele andere bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Wat kom je dan zoal tegen tijden de Diamond Circle route in IJsland? Onder andere het Myvatn meer, de Detifoss waterval en het Asbyrgi ravijn. Ook kom je langs het vissersdorp Husavik, de hoofdstad van walvistochten. Maar dit is niet alles! Hieronder kom je nog veel meer tegen!

Wil je meer weten over het huren van een auto in IJsland? Lees hier verder!

Het Myvatn meer

Het Myvatn meer is 37km² groot. Het is één van de mooiste natuurgebieden die je onderweg tegenkomt tijdens het rijden van de Diamond Circle in IJsland. Er is veel moerasgebied, een enorm rijk vogelleven en donkere lavapilaren steken hier en daar uit het water. De letterlijke vertaling van Myvatn is “het meer van de muggen”. Het leuke is, dat er in IJsland helemaal geen muggen voorkomen. Wel kunnen hier heel veel kleine vliegjes voorkomen die eruitzien als muggen, maar die steken niet. Helaas is het wel zo dat die vliegjes soms zo irritant kunnen zijn dat het nodig is om een net te dragen over je hoofd. Wil je nog meer leuke feitjes lezen?

Waarschijnlijk is dit meer zo’n 23oo jaar geleden ontstaan bij een vulkaanuitbarsting.

In onderstaand filmpje komen heel veel bezienswaardigheden in en rond het Myvatn meer voorbij.

Namaskard Pass

Hoewel het Myvatn meer al een toplocatie op zich is, liggen er in de omgeving nog een paar bezienswaardigheden die je niet mag missen. Namaskard Pass is hier een goed voorbeeld van. Namaskaro is een geothermische vallei. Je zou deze plek bijna kunnen vergelijken met mars. Dit door het rode zand, kraters en veel stoom. Hier vind je ook kokende modderpoelen die lekker borrelen en waar een sterke zwaveldamp uit opstijgt. Je kan over houten voetgangersbruggen lopen zodat de stinkende modder niet aan je schoenen blijft plakken. Ook voorkomt dit dat je per ongeluk in het kokende water gaat staan. Echt een bijzondere plek om te zien!

Namaskard Pass
Namaskard Pass. Hier zijn diverse kokende modderpoelen te vinden

Dimmuborgir

Dimmuborgir, ook wel het donkere fort genoemd. Ook deze plek is vlakbij het Myvatn meer. Hier vind je allerlei vreemde lava rotsen die zich hier ongeveer 2300 jaar geleden gevormd hebben. De vormen zijn zo vreemd doordat de lava snel afkoelde door het water wat er toen lag. Deze plek is nu een populaire film locatie. Je raadt het al, ook deze plek is terug te zien in de serie Games of Thrones.

Er zijn ook leuke legendes over deze plek. Deze plek zou bewoond worden door een half trol, half ogre Greyla en gekke man genaamd Leppaludi. Zij zijn de ouders van 13 IJslandse kerst jongens. Tijdens het kerstseizoen komen deze trollen tevoorschijn en terroriseren of belonen de plaatselijke kinderen op verschillende manieren. Als voorbeeld, één van de jongens heet Giljagaur. Hij staat bekend om het stelen van melk uit de koeienschuren. Een andere trol genaamd Skyrgamur, steelt het populaire IJslandse yoghurtje genaamd skyr.

Tenslotte heeft het echtpaar trollen ook een enorme kat. En deze kat houdt ervan om kinderen op te eten. Ja, het IJslandse kerstverhaal is iets anders dan op de meeste plekken 🙂

Dimmuborgir, onderdeel van de Diamond Circle
Dimmuborgir, het huis van de trollen

Skutustadagigar Pseudokraters

Aan de zuidkant van het Myvatn meer vind je de Skutustadagigar kraters. Deze krater zijn onderdeel van het vulkanisch netwerk van de Krafla vulkaan. Ze zijn duizenden jaren geleden gevormd nadat er een gasexplosie heeft plaatsgevonden. Nu is het een bijzondere plek om te zien. Ze liggen in een moerasgebied wat erg rijk is aan vogels. Dit is een populaire plek voor vogelspotters. Bekende vogels die je hier kan tegenkomen zijn de Kuifeend, Smient, Zwarte Zee eend en zelfs de Giervalk.

Skutustadagigar Pseudokraters myvatn Diamond Circle Ijsland
Skutustadagigar Pseudokraters in de sneeuw

Myvatn natuurbaden

Om je tijd bij het meer zo luxe mogelijk af te sluiten, kan je een bad nemen in de natuurbaden van Myvatn. Het is de noordelijke tegenhanger van de Blue Lagoon. Alleen, hier is het echt stukken minder druk en dus een stuk relaxter. Deze baden zijn geopend in 2004 en het is sindsdien één van de beste plekken in het noorden om van natuurlijke warmwaterbronnen te genieten. Zowel in de zomer, als in de winter. Als je geluk hebt, zie je het noorderlicht terwijl je in het bad ligt.

Myvatn Natuur bad
Myvatn natuurbad. De perfecte plek om van de lange lichte nachten te genieten of om het noorderlicht te kunnen zien.

Dettifoss Waterval

De Dettifoss waterval ligt in het Nationaal park Vatnajokull. Het is Europa’s krachtigste waterval. De waterval is 100m breed en 45m diep. Het water valt in het Jokulsargljufur ravijn. Hier ontstaat een enorme watermist door. Op heldere dagen is deze mist van kilometers afstand te zien.

Het Jokulsargljufur ravijn is 25 meter lang. Jokulsargljufur betekent “Gletsjer-rivier-ravijn”.  Voorheen was dit een Nationaal park op zich, maar tegenwoordig is het onderdeel van het Vatnajokull Nationaal park.

Asbyrgi ravijn

Asbyrgi is een ravijn in de vorm van een hoefijzer en ligt aan de rand van het Vatnajokull Nationaal park. Dit ravijn is ongeveer 3,5km lang en 1,1km breed. Je vindt in Asbyrgi ook kliffen van 100 meter hoog. Tussen de randen van de kliffen vind je bos.

In het midden van het park staat een enorme rots genaamd, Eyjan. Door deze rots is het park in een hoefijzer gevormd. Door deze hoge kliffen die zomaar uit de grond rijzen, is dit park zo bijzonder. In heel IJsland is er ook geen enkele andere plek waar je dit kan zien.

Ook over deze plek zijn er IJslandse mythen. Zo gaat het verhaal dat dit ravijn is gevormd doordat het 8-benige paard van de God Odin, per ongeluk de aarde heeft aangeraakt op die plek. Vanwege deze mythe wordt deze plek beschouwd als de hoofdstad van het IJslandse verborgen vol, Huldufolk, een ras van elven die regelmatig terug komen in IJslandse mythes.

Asbyrgi ravijn
Asbyrgi, dit ravijn heeft de vorm van een hoefijzer.

Husavik – stad

Husavik is een klein vissersdorpje. En het mag dan een klein dorpje zijn, maar het staat wel bekend als de Europese hoofdstad voor walvis spotten tours. Er komen namelijk veel walvissen voor in Skjalfandi baai. Er komen veel verschillende walvissen voor in deze baai. Onder andere dwergvinvissen, bultruggen en bruinvissen. Als je geluk hebt, kan je hier ook orka’s en de blauwe vinvis treffen.

Er wonen ongeveer 2200 mensen in Husavik en er is hier nog meer te doen dan alleen whale watching tours. Er staat bijvoorbeeld ook een hele bijzonder houten kerk. Deze kerk is gebouwd in 1907. Ook is er een museum genaamd, The Explorer. Het museum gaat over bijzondere menselijke overwinningen. Een onderdeel van het museum is bijvoorbeeld opgedragen aan de Apollo missie naar de Maan. De astronauten voor deze missie hebben namelijk training gehad in de nabijgelegen lavavelden.

Ook is er een museum opgedragen aan de walvissen die rond IJsland leven. In dit walvissenmuseum kan je alles over deze dieren leren.

Husavik, de perfecte stad voor Whale watching in IJsland
Husavik, de perfecte stad voor een walvissentocht

Andere optionele bezienswaardigheden die je tijdens je Diamonds Circle IJsland trip kan doen (tips!)

Hoewel je met alle bovenstaande bezienswaardigheden al makkelijk twee dagen kan vullen zijn er nog een paar andere dingen in de buurt die het bezoeken waard zijn. Dus als je tijd over hebt tijdens het rijden van de Diamond Circle in IJsland, neem hier dan zeker ook even een kijkje.

Godafoss waterval

Godafoss is een waterval vlakbij Bardardalur, de hoofdstad van noordoost IJsland. Deze waterval wordt heel veel gefotografeerd, misschien wel één van de meest gefotografeerde plekken in het land.

Deze waterval wordt ook de waterval van de goden genoemd. In het jaar 1000, toen IJsland Christelijk werd, werden beelden van de Noorse Goden in deze waterval gegooid. Daarom staat deze waterval symbool voor de nieuwe religie, het Christendom.

Godefoss, een watervall die je tegen komt tijdens de diamond circle
Godafoss, de waterval van de Goden

Aedafossar (“Eider watervallen”)

Ja weer een waterval. Er zijn in IJsland echt ontelbaar veel watervallen en je komst ze echt overal tegen. Deze is dan toch weer iets meer bijzonder omdat hij aan de Laxa rivier ligt. Deze rivier is een populaire rivier omdat je hier kan vissen op bruine forel.

De waterval splitst in tweeën en je hebt een fantastisch uitzicht over de kust van Skjalfanidi baai. Ondanks dat de waterval niet zo hoog is en redelijk afgelegen ligt, is deze plek wel een paradijs voor fotografen.

 

Hljodaklettar (de fluisterende rotsen)

Hljodaklettar is een cluster van zuilvormige rotsen. Ze staan in het Jokulsargljufur ravijn, vlakbij de ingang van de Vesturdalur vallei. Deze rotsen hebben hele vreemde vormen en eigenlijk wel iets wat je gezien moet hebben.

In de winter is deze plek gesloten, maar als je in de zomer een uniek stukje van de IJslandse natuur wilt zien, dan is dit een goede plek.

Hljodaklettar
Hljodaklettar, allerlei enorme rotsformaties die opgebouwd zijn uit deze kolommen

Samenvatting Diamond Circle IJsland

Al met al heeft de Diamond Circle in IJsland heel veel te bieden. Er is geen enkele reden om deze route over te slaan. Alleen misschien als je te weinig tijd hebt.

Je kan deze route zelf rijden en je eigen route plannen, maar je kan hem ook doen als georganiseerde route.

Als je deze route zelf wilt gaan rijden, let dan wel even op dat in de winter rijden in IJsland heel anders is dan in Nederlands. Kijk daarom ook even of je een 4×4 nodig hebt of niet.

Eén ding is zeker, je zult hier mooie herinneringen maken!

Papegaaivogel
Deze jongens zal je veel tegenkomen onderweg tijdens de Diamond Circle in IJsland. Helaas wel alleen maar in de zomer

Lees ook onze andere IJsland artikelen!

Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.

Welke excursies in IJsland mag je echt niet missen?

Wil je een vulkaan bezoeken in IJsland?

Alles wat je moet weten over de Golden Circle in IJsland!

Lees hier alles over het noorderlicht in IJsland!

Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!

En natuurlijk alle tips en Trucs voor het huren van een auto in IJsland!

Diamond Circle IJsland – kaart

Zoals bij alle artikelen, hierbij ook weer een kaart. Middels het sterretje kan je deze kaart opslaan in je Google maps app op je telefoon of tablet. Voor de duidelijkheid staan Keflavik Airport en Reykjavik ook aangegeven.

Diamond Circle IJsland - route en tips!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer