Home IJsland Auto huren IJsland tips – 4×4 in IJsland of niet?

Auto huren IJsland tips – 4×4 in IJsland of niet?

door Gwenn

Wil je IJsland bezoeken? Dan is de kans groot dat je niet alleen voor de hoofdstad Reykjavik komt, maar dat je ook de rest van het land wilt ontdekken. Dit kun je het beste doen door een auto te huren. In IJsland is er amper openbaar vervoer en een huur auto geeft je de vrijheid om ijsland te ontdekken op je eigen tempo.

Ook is het ook mogelijk om met je eigen auto naar IJsland te gaan. Je hebt vast al een beetje rondgekeken naar huurauto’s en is het je opgevallen dat heel veel verhuurbedrijven 4×4’s aanbieden in IJsland. Maar heb je ook echt een 4×4 in IJsland nodig? Daarnaast is het ook mogelijk om verzekeringen af te sluiten voor zandschade, windschade, waterschade etc. voor een paar tientjes. Maar is dit ook aan te bevelen?

In dit artikel geef ik je de beste tips voor het huren van een auto. Zodat je ook een huurauto krijgt die echt bij jou past voor een goede prijs. Lees in dit artikel alles over autohuur in IJsland!

Is zelf rijden in IJsland veilig?

Auto huren ijsland

Zelf rijden in IJsland is hartstikke veilig als je op de normale wegen blijft. Veel wegen zijn geasfalteerd en rijden is meestal hetzelfde als in Nederland.

Daarnaast geeft zelf rijden je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt overal stoppen en daar zo lang je wilt blijven.

Zelf een auto huren in IJsland is daarom goed te doen. Het nadeel van het zelf huren van een auto is dat je zelf een route moet uitstippelen met de bezienswaardigheden die je onderweg wilt zien. Ook moet je zelf een plek regelen om te overnachten.

Vind je het te veel gedoe om zelf een route uit te stippelen, maar wil je wel de vrijheid van een eigen auto? Dan is een Fly-drive wel iets voor jou! Je krijgt een uitgestippelde route, de overnachtingen zijn geregeld en je hebt verder geen gedoe! Maar wel de vrijheid om IJsland in je eigen tempo te ontdekken!

Voor het boeken van een Fly-drive kun je terecht bij Voigt Travel, een specialist op het gebied van IJsland reizen.

Zelf rijden in IJsland – de wegen

Huurauto IJsland
Dit is een normale IJslandse weg, hier heb je geen 4×4 nodig.

In IJsland is er veel variatie in het terrein en de verschillende wegen. Daarom is het belangrijk om vooraf na te denken over op welke type wegen je wilt rijden. Dit maakt verschil bij het huren van een auto in IJsland. Op sommige wegen mag je in IJsland namelijk niet rijden met een normale auto.

Als je bijvoorbeeld van plan bent om naar het binnenland van IJsland te rijden, dan heb je (verplicht) een 4×4 nodig.

Ring Road & Golden Circle rijden

Ben je van plan om de populaire ring road (weg 1) te rijden? Deze weg is voor het grootste gedeelte geasfalteerd en loopt helemaal rond IJsland. Onderweg kom je verschillende bezienswaardigheden tegen en verschillende steden, bijvoorbeeld Reykjavik.

Onderweg kom je wel een paar stukken gravelweg tegen, maar die zijn goed te doen met een normale auto. De maximale snelheid op deze weg is 90 km/u. Het is mogelijk om deze hele route in 17 uur te rijden. Dan zit je wel non-stop in de auto. Aanbevolen is om minimaal 7 tot 10 dagen uit te trekken voor deze route.

Ook de Golden Circle is helemaal geasfalteerd. Ook voor deze route kun je gemakkelijk een gewone auto gebruiken. Deze route is een stuk korter dan de ring road en een uitstekende keuze voor als je maar een paar dagen de tijd hebt.

De avontuurlijke F-wegen

De avontuurlijke F-wegen

F-wegen zijn gravelwegen die door het berglandschap van IJsland lopen. Vaak door de hooglanden van IJsland. Als je van plan bent om op deze wegen te gaan rijden, heb je echt een 4×4 nodig. F-wegen zijn verboden voor normale voertuigen.

Je rijdt soms door stromende rivieren (er zijn geen bruggen), rotsachtige wegen en het kan zomaar voorkomen dat je urenlang geen andere voertuigen tegenkomt.

Let op! F-wegen zijn echt geen normale wegen. De condities waaronder je rijdt kunnen extreem uitdagend zijn en het is belangrijk dat je weet wat je doet. Huur een 4×4 als je het prachtige binnenland van IJsland wilt verkennen!

Lokale H-wegen (gravel)

Dit zijn gravelwegen die vaak naar afgelegen boerderijen of huizen leiden. Deze wegen worden beter onderhouden dan de F-wegen en zijn goed begaanbaar. In de zomer heb je voor deze wegen geen 4×4 nodig.

4×4 in IJsland, heb ik dat echt nodig?

4x4 huren ijsland

Als je van de normale wegen af wilt om bijvoorbeeld die speciale plekjes of de hooglanden te bezoeken, dan heb je zeker een 4×4 in IJsland nodig om overal te kunnen komen. Maar, de meeste toeristen rijden vooral de ringweg nummer 1.

Want buiten de normale wegen heb je de F-wegen. Die wegen zijn niet geasfalteerd, worden niet goed onderhouden en vaak zijn er ook geen bruggen om een rivier over te steken. Een rivier doorkruisen is met geen enkele auto verzekerd, dus let op! Ook kun je enorme gaten in de weg tegenkomen. Dat betekent dat je zonder 4×4 niet ver komt.

Sterker nog, als je een gewone auto hebt gehuurd, dan mag je van het verhuurbedrijf vaak niet eens op onverharde wegen rijden. Bovendien is er een verkeersregel die zegt dat je op een F-weg verplicht met een 4×4 in IJsland moet rijden. Normale auto’s zijn op F-wegen verboden.

Wat ook wel handig is om rekening mee te houden, is dat de F-wegen alleen maar open zijn in de zomermaanden. In de winter ligt er te veel sneeuw en ijs, en daardoor zijn deze wegen ook met een four wheel drive onbegaanbaar. Sterker nog, het is verboden om er in de winter op te rijden.

Als je met een 4×4 gaat rijden in IJsland, moet je hiermee goed uitkijken en voorzichtig zijn. De F-wegen kunnen namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn. Zeker als je geen ervaring hebt met het off-road rijden en het oversteken van rivieren. Je zal niet de eerste toerist zijn waarbij de auto door de rivier meegesleurd wordt omdat de stroming te sterk is, of het water te hoog.

Gelukkig is er een goede website waar je terug kan vinden hoe de conditie op de weg is, of een weg is afgesloten en of je er alleen met een 4×4 kan rijden. Bekijk deze website om te checken of wegen begaanbaar zijn!

Een andere reden om een 4×4 te huren in IJsland is als je in de winterperiode naar IJsland gaat. Doorgaans is de winterperiode van november tot maart. Dit omdat IJsland in de winter de normale wegen ook niet goed sneeuw- en ijsvrij houdt. Zelfs als je een ervaren chauffeur bent, kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en gewoon een 4×4 huren.

Waar kun je een auto huren in IJsland?

Rijden in ijsland

Er zijn verschillende bedrijven voor autohuur IJsland. DiscoverCars vergelijkt verschillende (internationale) autoverhuurbedrijven. Dit is een goede manier om de goedkoopste optie te vinden.

Een andere optie is om te kijken bij SunnyCars. Als je via hen een auto huurt is het vaak wel iets duurder, maar je bent wel goed verzekerd. Dat is toch wel weer een zorg minder.

Huurauto in IJsland – welke plaats?

Het is het gemakkelijkst om een auto te huren direct op Keflavik International Airport. Dit omdat je hier landt en het is vanaf het vliegveld niet gemakkelijk om in Reykjavik te komen. Vanaf het vliegveld Kaflavik is dit een uur rijden.

Maar als je een bus of shuttle neemt, dan is het natuurlijk ook mogelijk om vanuit Reykjavik een auto te huren.

Wat zijn de verkeersregels in IJsland?

Verkeersregels IJsland

Aan welke kant van de weg rijden?

In IJsland wordt net als in Nederland aan de rechterkant van de weg gereden. Gelukkig is hier dus niet veel verschil!

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Nee, je hebt geen internationaal rijbewijs nodig Je kunt gewoon met je eigen rijbewijs en je paspoort een auto huren.

Mag je off-road rijden?

Nee! Off-road rijden is in IJsland verboden! Je kunt hier erg hoge boetes voor krijgen! Wil je wel graag off-road rijden? Ga dan F-wegen rijden.

Hou je koplampen aan

Zie je iemand naar je seinen? Dan is dit waarschijnlijk omdat je je lampen niet hebt aanstaan. In IJsland is het verplicht om je lampen tijdens het rijden altijd aan te hebben.

Gordels

Je moet in IJsland altijd je gordel gebruiken, eigenlijk niets anders dan thuis!

Gebruik van mobiele telefoon tijdens het rijden

Ook hier net als thuis, het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden. Je mag natuurlijk wel handsfree gebruik maken van je telefoon.

Welke soort auto heb je nodig?

Soorten huurauto's IJsland

Het soort auto dat je nodig hebt is erg afhankelijk van het seizoen waarin je wilt gaan reizen en waar je in IJsland wilt gaan rijden.

Een nomale auto huren in IJsland

Een kleine gewone auto is het goedkoopst en prima geschikt voor dagtripjes vanuit Reykjavik, de Golden Circle en de Ring Road.

Alle normale auto’s zijn voorzien van goede banden, ook tijdens de winter.

Kosten

Het huren van een kleine auto in IJsland kost tussen de € 40 en € 100 per dag, afhankelijk van het model en het seizoen.

Kijk voor het huren van een auto bij DiscoverCars of SunnyCars.

Let op! Door corona hebben veel verhuurbedrijven een groot gedeelte van hun auto’s moeten verkopen om de crisis te overleven. De vraag naar huurauto’s is momenteel enorm aan het stijgen. Door het tekort aan auto’s lopen de huurprijzen erg op. Huur je auto daarom op tijd, bijvoorbeeld bij Sunny Cars of DiscoverCars

4×4 auto huren in IJsland

Een Suzuki Jimney is een goede budgetoptie voor een 4×4. Natuurlijk kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een duurdere Land Rover. De Land Rover is een goede optie als je de F-wegen wilt ontdekken. Deze wegen hebben echt wel een auto nodig die wat meer aan kan.

Kosten

Het huren van een 4×4 kost tussen de € 75 en € 250 euro per dag. Als je een super-de-luxe Land Rover of Super Jeep wilt huren kan dit zelfs oplopen naar € 400 per dag.

Kijk voor het huren van een auto bij DiscoverCars of SunnyCars.

Let op! Door corona hebben veel verhuurbedrijven een groot gedeelte van hun auto’s moeten verkopen om de crisis te overleven. De vraag naar huurauto’s is momenteel enorm aan het stijgen. Door het tekort aan auto’s lopen de huurprijzen erg op. Huur je auto daarom op tijd!

Camper huren in IJsland

Een andere fantastische manier om IJsland te verkennen is door het huren van een camper. Je hebt je slaapplek altijd bij je en er zijn verschillende campings waar je gebruik van kunt maken. Lees hierover meer in ons artikel ‘Kamperen in IJsland’

Wil je een camper huren in IJsland? Kijk dan hier voor de verschillende mogelijkheden.

Autoverzekering voor je huurauto in IJsland

autoverzekering IJsland

In IJsland kun je (weers)omstandigheden tegenkomen waar veel mensen niet om op voorbereid zijn. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van de verzekeringsopties die de verschillende verhuurbedrijven aanbieden, maar let wel op de kleine lettertjes. Hieronder staan de verschillende opties vermeld.

Collision Damage Waiver

Autoverhuurbedrijven bieden verschillende Collision Damage Waivers (CDW) aan. Dit zijn niet echt verzekeringen, maar het betekent dat het verhuurbedrijf je geen extra kosten in rekening zal brengen op het moment dat je schade hebt gereden. Hou er rekening mee dat verhuurbedrijven meestal elke centimeter van je auto nakijken als je hem terugbrengt.

De basis-CDW zit standaard inbegrepen bij de verhuur. De meeste bedrijven bieden de optie om de basis-CDW uit te breiden. Dit zorgt ervoor dat je eigen risico kleiner wordt. Bij een upgrade kun je meestal kiezen uit een aantal opties.

 • Bescherming voor gravelwegen: er zijn verschillende gravelwegen in IJsland. Het kan gebeuren dat er steentjes schade veroorzaken aan de auto. Dit hoeft niet eens je eigen schuld te zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door iemand die jou tegemoet rijdt.
 • Zandstorm- en as-bescherming: Harde wind kan ervoor zorgen dat je auto gezandstraald wordt met vulkanisch as of zand. Dit kan veel schade veroorzaken.
 • IJs-bescherming: Deze optie is vooral bedoeld voor in de winter. Voor als je bijvoorbeeld van de weg af slipt.
 • Het oversteken van rivieren: lees goed de voorwaarden van deze optie. Als hij bijvoorbeeld alleen maar het water tot halverwege het wiel dekt, ben je niet verzekerd voor diepere oversteken die je veel tegenkomt op F-wegen.

Snelheidscontroles

In IJsland zul je niet veel politie tegenkomen op de weg. Maar ze gebruiken wel flitsers langs de kant van de weg.

De flitsers werken hetzelfde als bij ons. De maximumsnelheid is 90 km/u op geasfalteerde wegen, 80km/u op gravelwegen en 50km/u in de bebouwde kom.

Let op! Want boetes zijn hoog.

Rijden in de winter in IJsland

Elk jaar weer zitten er toeristen vast in de sneeuw of ze zijn van de weg gegleden door de uitdagende winterse condities in IJsland. Vaak komt dit doordat mensen niet zoveel ervaring hebben met het rijden in winterse condities. Ze overschatten hun eigen rijvaardigheden.

Vast komen te zitten met je auto in de winter is echt een realistische mogelijkheid. Heb je dan enig idee hoe je jezelf weer loskrijgt?

 • Maak het gebied rond je banden sneeuwvrij. Gebruik hier je handen of een schep voor
 • Zet je banden recht onder de auto. ‘Schommel’ naar voren en dan weer naar achter met je auto door vooruit en achteruit te rijden.
 • Zorg dat je banden grip krijgen. Gooi bijvoorbeeld zand, takken, granola, je vloermatten, of wat je ook kan vinden onder de banden.

Zorg ervoor dat je altijd tankt zodra je een tankstation ziet. Vooral in de winter. Vast komen te zitten in een sneeuwstorm zonder brandstof is geen pretje. Je kunt soms pas na honderden kilometers een tankstation tegenkomen. De meeste tankstations vind je rondom de grote steden en er zijn er ook een aantal rond de ringweg.

Als je door heftige sneeuw moet rijden, probeer dan altijd in hetzelfde spoor te blijven als je voorganger. Rij langzaam en voorzichtig.

Tips voor het rijden van F-wegen

4x4 IJsland bij zonsondergang
Om op F-wegen te rijden in IJsland, heb je echt een 4×4 nodig.

Om op F-wegen te rijden in IJsland, heb je echt een 4×4 nodig.

Het rijden op F-wegen kun je bijna vergelijken met off-road rijden. Dit zijn extreme basiswegen die amper onderhouden worden. Je zult hier nooit asfalt tegenkomen. Ook geen benzinestations, geen dorpjes, helemaal niks.

Als je een lekke band krijgt, of vast kom te zitten in de modder of op een andere manier pech krijgt, kan het even duren voordat er iemand voorbijkomt die kan helpen.

 • Het is verboden om op F-wegen te rijden zonder 4×4
 • Het is aan te bevelen om met minimaal 2 auto’s te rijden zodat je elkaar kunt helpen als er wat gebeurt.
 • F-wegen zijn alleen open in de zomermaanden. Meestal tussen juni en september.
Beschrijving wanneer f-wegen voor een 4x4 in IJsland open zijn.
In bovenstaande afbeelding is te zien wanneer de F-wegen gemiddeld open gaan. Let op! Hier mag je alleen maar rijden met een 4×4

Rivieren oversteken in IJsland met de auto

Als je op de geasfalteerde wegen rijdt van bijvoorbeeld de Golden Circle of de Ring Road, kun je gewoon gebruik maken van bruggen. Maar als je naar de hooglanden van IJsland rijdt over de F-wegen, dan kan het zijn dat je rivieren over moet steken zonder bruggen.

Heb je nog nooit een rivier overgestoken in een 4×4? Dan zijn hier wat tips:

 • Weet hoe diep je auto het water in kan. Als je dieper gaat, kan dit schade opleveren.
 • Probeer gletsjerrivieren in de ochtend over te steken. Dan is de rivier vaak kleiner. De gletsjer warmt gedurende de dag op en dit kan ervoor zorgen dat de rivier groter wordt.
 • Zet je versnelling in 4×4 low voordat je gaat oversteken, niet in het midden van de rivier.
 • Rij langzaam maar zeker door de stroom. Rij niet te snel, dit kan schade veroorzaken aan de motor.
 • Rij diagonaal met de stroom mee, zo helpt de stroom je ook om over te steken.
 • Steek alleen over bij gemarkeerde punten en ga er niet zomaar vanuit dat het veilig is om over te steken.

Tip: hoewel de populaire Suzuki Jimney een 4×4 is, moet je erg voorzichtig zijn om hiermee een rivier over te steken. Sommige rivieren zijn te sterk voor deze auto en als je onervaren bent, kun je zo maar stranden. Je zult niet de eerste zijn die in de problemen komt.

Wat moet je doen bij een ongeluk of pech?

Rijden in de winter in IJsland

112 is het alarmnummer van IJsland. Dit nummer bel je als je een ongeluk hebt, bij brand, en bij alle andere zaken waarbij je in Nederland ook 112 zou bellen.

Je kunt 112 bereiken vanuit heel IJsland per telefoon en zelfs per SMS.

Een andere goede app is de 112 Iceland app. Hier kun je op inchecken voordat je bijvoorbeeld gaat wandelen of iets anders wat risicovol is. Zo weten de hulpdiensten altijd je locatie op het moment dat er iets misgaat.

Als het geen leven-of-dood-noodgeval is, bijvoorbeeld een lekke band, dan kun je altijd het verhuurbedrijf bereiken en zullen zij je helpen.

Als je pech krijgt met je auto, laat je hem dan niet achter. Blijf bij het voertuig tot er iemand langs komt die hulp kan bieden. Op de F-wegen rijdt er af en toe een search-and-rescue-team rond. Zij zoeken gestrande reizigers op een semi-regelmatige basis.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, laat dan hieronder een reactie achter! En vergeet deze post niet te pinnen zodat je hem altijd terug kan vinden.

Samenvatting

Als je van plan bent om in de zomer naar IJsland te reizen en op de normale wegen blijft (het is echt niet per se nodig om F-wegen te rijden om de mooiste dingen te zien), is een normale auto een prima manier om het land te ontdekken.

Ben je van plan om in de winter te komen, bijvoorbeeld om het noorderlicht te zien of het winterse landschap, dan is het aan te bevelen om een 4×4 te huren in IJsland. Dit omdat het gewoon veel veiliger is, omdat niet alle normale wegen sneeuw- en ijsvrij worden gehouden.

Ook als je van plan bent om de hoogvlaktes in te trekken, wat alleen maar mogelijk is in de zomer, is het belangrijk om een 4×4 te huren omdat je met een gewone auto simpelweg de F-wegen niet op mag. Zo goed als alle wegen op de hoogvlakte zijn F-wegen.

Kijk voor het huren van een auto kijk bij Discovercars of Sunnycars.

Lees ook onze andere IJsland artikelen!

Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.

Welke excursies in IJsland mag je echt niet missen?

Wil je een vulkaan bezoeken in IJsland?

Alles wat je moet weten over de Golden Circle in IJsland!

Lees hier alles over het noorderlicht in IJsland!

Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!

4x4 in IJsland rijdend door de modder

Update 5-2-22

Ook interessant

2 reacties

Diana 11/10/2020 - 16:34

Mooie website met veel informatie,

Antwoord
[email protected] 11/10/2020 - 16:35

Dankjewel! Ik doe mijn best 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer