Home IJsland De 21 leuke weetjes over IJsland – Alles over IJsland

De 21 leuke weetjes over IJsland – Alles over IJsland

door Gwenn

IJsland, het land van vuur en ijs! Het is een enorm fascinerend land en er zijn veel leuke weetjes over IJsland. Vooral als je van plan bent om IJsland te bezoeken, want het is echt een geweldig land! Dan is het natuurlijk erg leuk om op de hoogte te zijn alle leuke wetenswaardigheden. Weet jij bijvoorbeeld welke wereldwijd bekende keten niet te vinden is in IJsland? Nee? Lees dan snel verder want in dit artikel ontdek je veel informatie over IJsland!

Waarom komen er geen muggen voor in IJsland?

IJsland ligt ver van het vaste land. Stekende muggen hebben daardoor IJsland nooit bereikt. In het noorden van IJsland ligt er een “muggenmeer”, Myvatn meer. In de zomer stikt het daar van de “muggen”. Dit zijn eigenlijk gewoon kleine zwarte vliegjes. Deze vliegjes steken of bijten niet, ze kunnen wel erg vervelend zijn. Je rijdt langs dit meer als je de ring road volgt in IJsland. Heel fijn dat in IJsland, muggen in ieder geval geen probleem zullen veroorzaken!

Schaap aan het Myvatn meer in IJsland

Gratis douchen in de buitenlucht?

Bij Krafla staat er een geothermische douche langs de weg, midden in een veld. Deze douche staat gewoon in de buitenlucht. Geen douchehokje, geen gordijn, alleen een douche. Er komt 24/7 warm water uit deze douche. Het water wordt vers opgepompt uit de grond en iedereen mag deze douche gebruiken! Durf jij het aan om zo in de buitenlucht te douchen? Je vindt de douche hier.

Zwembaden, overal zwembaden

IJslanders houden veel van (openlucht) zwembaden, hottubs en warmwaterbronnen. Deze zwembaden en hottubs zijn bijna altijd gevuld met natuurlijk water uit warmtebronnen. Het Blue Lagoon is hier een goed voorbeeld van. Deze zwembaden en hottubs vindt je in elk dorp, hoe klein ook! En hoe gaaf zou het zijn als je vanuit een warmtebron ook nog eens het noorderlicht kan zien?

Wil je alles weten over The Blue Lagoon? Lees dan hier verder.

zemmen in het blue lagoon in ijsland

De lekkerste hotdogs ter wereld? IJslandse Hotdogs!

Als je dacht dat Amerikanen van hotdogs houden, dan ken je de IJslanders nog niet! Soms worden deze hotdogs zelfs de beste hotdogs ter wereld genoemd. Het vlees zelf wordt gemaakt van lam en een hotdog zou een hotdog niet zijn als er geen uitjes en saus op zitten. Deze hotdogs zijn overal te verkrijgen, maar de beste vind je in Reykjavik.

Wist je dat IJsland eerste democratische land ter wereld is?

Wist je dat IJsland het eerste democratische land ooit is? Het parlement is gesticht in het jaar 930 in Alþingi. Deze plek is sowieso het bezoeken waard en kom je tegen tijdens het rijden van de Golden Circle.

Nationaal park pingvelir

Wat is de mooiste route van IJsland? De Golden Circle!

In het Zuidwesten van IJsland vindt je een mooie route langs veel bezienswaardigheden. Misschien heb je er al wel eens van gehoord; de Golden Circle. Je komt onder andere langs indrukwekkende watervallen, geisers en een nationaal park. Heb je maar weinig tijd om IJsland te bezoeken? Dan raad ik zeker aan om deze route zelf te rijden of mee te gaan met een excursie.

Groeit IJsland elk jaar?

IJsland wordt elk jaar 2cm groter! Geologisch gezien ligt IJsland zowel in Amerika als Europa. Deze verschillende aardplaten komen in IJsland bij elkaar. Pingvellir is de enige plaats ter wereld waar je de scheiding tussen deze platen kan zien. Dit is vlakbij Alþingi, en is onderdeel van de Golden Circle! Er bestaat zelfs de mogelijkheid om te zwemmen in de kloof. Wij vonden het heel erg indrukwekkend om te zien.

pingvellir waterval ijsland

Wat is het dun bevolkste land van Europa? IJsland!

Weer een leuk IJsland weetje, IJsland is het dunst bevolkte land van Europa. Er wonen ongeveer 365.000 mensen op een totale oppervlakte van 103.000 km2. 102.000 mensen wonen in de hoofdstad Reykjavik. Als je de omliggende gemeente ook meetelt, dan woont 2/3 van alle inwoners in dit gedeelte van het land. De rust die je in IJsland vindt, is echt met niets te vergelijken hier in Nederland.

Zijn er meer auto’s dan mensen in IJsland?

In IJsland zijn er meer auto’s dan mensen. De auto is ook meteen het beste vervoersmiddel om je te verplaatsen door IJsland. Er is nauwelijks openbaar vervoer beschikbaar. Er zijn geen treinen en maar een paar busverbindingen. Dus wil je zelf rondreizen? Huur dan zeker een auto of een camper! Of rij met je eigen auto naar IJsland, want ja, dat kan zeker!

Lees meer over het huren van een auto in IJsland in ons artikel met tips en tricks voor het huren van een auto in IJsland.

zelf rijden ijsland

Heeft IJsland een bijzonder klimaat?

Het klimaat in IJsland is heel erg veranderlijk. Het is belangrijk om altijd het weer heel goed in de gaten te houden want het kan zomaar omslaan. Ze zeggen in IJsland dan ook niet voor niets; als het weer je niet bevalt, wacht dan 5 minuten. Alle jaargetijden kunnen in 1 dag zomaar voorbijkomen. Kijk dan ook goed naar wanneer het de beste reistijd voor IJsland  is.

Heeft IJsland veel vulkanen?

Er zijn in IJsland 140 vulkanen. Op dit moment zijn er ongeveer 25 actief. In 2010 heeft er een grote uitbarsting plaatsgevonden. Het vliegverkeer in heel Noord-Europa en West-Europa, tot in Frankrijk toe, werd stilgelegd. Er werden meer dan 63.000 vluchten geannuleerd. Dit kwam doordat er een grote vulkanische aswolk tot meer dan 8 kilometer hoog reikte. Er is nog nooit iemand gewond geraakt in IJsland door een vulkaanuitbarsting.

vulkaanuitbarsting ijsland

Waar ligt de grootste gletsjer van Europa?

De grootste gletsjer, Vatnajökull (uitspraak vat’najö’küdll), van Europa, ligt in IJsland. Hij heeft een oppervlakte van maar liefst 8oookm2. Hierdoor bedekt hij 8% van de totale oppervlakte van IJsland. Als het goed weer is tijdens je vlucht naar IJsland, dan zie je hem duidelijk liggen. En tijdens je road trip op de ring road kom je je deze gletsjer zeker tegen. Wist je dat je deze gletsjer ook kan beklimmen? Als je alle gletsjers van IJsland over Nederland legt, is heel Nederland bedekt met een 72 meter dikke ijslaag. ijslaag 72 meter dik. Helaas smelt ook in IJsland de gletsjer in een hard tempo door de broeikasgassen. Deskundigen maken zich hier ernstige zorgen over.

Geloven ze in ijsland in Elfen?

Overal in IJsland vind je van die hele kleine huisjes buiten. Vaak staat het bij mensen in hun tuin. Weet jij waar deze huisjes voor zijn? Ze zijn bedoeld voor elfjes! Om hen een veilige plek te bieden waar ze zich kunnen verstoppen voor mensen. Dat had jij vast niet verwacht, maar veel IJslanders geloven in elfen!

Waar ligt het meest westelijke punt van Europa?

Wist je dat in IJsland het meest westelijke punt van Europa ligt? Dit punt kan je vinden in Bjargtangar. Er loopt een weg naar deze plek en je kan er ook parkeren. Het leuke van dit punt is dat je er in de zomer veel Puffins kunt vinden die hier aan het broeden zijn. Een ideale fotostop!

Wat is de meest noorderlijke hoofdstad van Europa?

Reykjavik! Niet alleen is Reykjavik de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Het is ook de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa. Dit is toch een leuk weetje over IJsland! Benieuwd wat er allemaal te doen is Reykjavik? Lees dan snel verder.

De Poolvos in IJsland

LEuk IJsland Feitje: de poolvos is het enige landzoogdier

De Poolvos is het enige zoogdier in IJsland dat het land zelfstandig wist te bereiken. De Poolvos lifte met drijfijs mee uit Groenland aan het eind van de ijstijd. Alle andere zoogdieren in IJsland zijn door mensen meegenomen. Er leven ongeveer 10.000 Poolvossen op IJsland. Alleen, de vogels zijn niet zo blij met de vossen. De Poolvos eet namelijk hun eieren op!

Welke fastfoodketen bestaat niet in IJsland?

Kan je raden welke keten er bedoeld wordt? Niet? Ok, hier een kleine hint. Ze verkopen er friet en hamburgers en staan bekend om hun grote gele M. Juist! Je zou toch denken dat McDonalds ondertussen overal ter wereld is te vinden? Nou, niet dus. Maar geen nood! In IJsland hebben ze die heerlijke hotdogs die hierboven al genoemd staan. Maar ook friet is er genoeg te krijgen.

Zeemonstermuseum?

In Skrimslasetur vind je een heus zeemonstermuseum. Het is geen enorm groot museum, maar het is een prima plek om je even te vermaken tijdens een druilerige of koude dag. Je kan er verhalen vinden over zeemonsterlegendes en ook filmpjes met ooggetuigenverslagen. Wedden dat jij na dit museum echt niet meer het water in durft? 🙂 Kijk hier voor meer informatie over dit museum.

Houden ze in IJsland van drop?

Nee, in IJsland kunnen ze er ook wat van! In IJsland houden ze vooral van zoute, salmiak of zoethout drop. Ook vindt je deze drop in alle vormen terug. Soms zit er een chocoladelaagje omheen of vindt je een rozijn in je dropje. En, ze maken zelfs dropsaus waar je iets in kunt dippen. Dus, als je drop echt niet kan missen tijdens je vakantie, dan zit je in IJsland helemaal goed!

Staan er bomen in IJsland?

Nou, niet dus. Slechts 1% van IJsland is is met bomen bedekt. Maakt dat IJsland minder mooi? Zeker niet! De watervallen, bergen en open vlaktes zijn door het ontbreken van bomen juist nog indrukwekkender! Enne, wat moet je doen als je in IJsland verdwaalt bent? Rechtop gaan staan!

Hoe oud is de IJslandse taal?

De ijslandse taal is nauwelijks verandert

De IJslandse taal is erg oud. En wat de taal enorm bijzonder maakt is de zuiverheid ervan. De IJslandse taal is al bijna 1100 jaar hetzelfde. In IJsland zijn er ook speciale commissies ingesteld die er voor moeten zorgen dat er niet stiekem Engelse termen de taal binnensluipen. Dit betekent dat deze commissie voor elke nieuwe term uit het Engels, een IJslands woord verzint. Daarnaast is het ook niet mogelijk om je kind elke gewenste naam te geven. Ook de traditie van IJslandse namen houden ze hoog. In IJsland mag je daarom kiezen vanaf een namenlijst hoe je je kind wilt gaan noemen.

Het voordeel hiervan is dat IJslanders nog steeds in staat zijn om moeiteloos eeuwenoude teksten te lezen! Best bijzonder, toch?

Weet jij nog leuke IJsland weetjes? Laat dit dan zeker even weten in de comments hieronder! Wie weet voegen wij jouw weetjes aan dit artikel toe.

Meer reistips over IJsland?

Vond je dit artikel interessant en ben je van plan naar IJsland te reizen? Dan zijn de onderstaande artikelen vast ook wel interessant voor je!

Geupdate op 19 november 2021

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer