Alles over reizen en fotografie!

De 21 leuke weetjes over IJsland – Alles over IJsland

Persoon staat voor een waterval in IJsland

IJsland, het land van vuur en ijs! Het is een enorm fascinerend land en er zijn veel leuke weetjes over IJsland. Vooral als je van plan bent om IJsland te bezoeken, want het is echt een geweldig land! Dan is het natuurlijk erg leuk om op de hoogte te zijn alle leuke wetenswaardigheden. Weet jij bijvoorbeeld welke wereldwijd bekende keten niet te vinden is in IJsland? Nee? Lees dan snel verder want in dit artikel ontdek je veel informatie over IJsland!

Waarom komen er geen muggen voor in IJsland?

IJsland ligt zover van het vaste land af waar wel stekende muggen voorkomen, dat ze gewoon nooit in IJsland zijn aangekomen. Ook al ligt er in het noorden van het land een heel groot meer, Myvatn, het muggenmeer. In de zomer stikt het daar van de “muggen”, maar eigenlijk zijn dit gewoon kleine zwarte vliegjes die niet steken of bijten. Je rijdt langs dit meer als je de ring road volgt in IJsland. Heel fijn dat in IJsland, muggen in ieder geval geen probleem zullen veroorzaken!

Schaap aan het Myvatn meer in IJsland

Gratis geothermische douche in de buitenlucht

Bij Krafla staat er een geothermische douche langs de weg, midden in een veld. Deze douche staat gewoon in de buitenlucht, geen douchehokje, geen gordijn, alleen een douche. Er komt 24/7 warm water uit deze douche. Het water wordt vers opgepompt uit de grond en iedereen mag deze douche gebruiken! Durf jij het aan om zo in de buitenlucht te douchen? Je vindt de douche hier.

Zwembaden, overal zwembaden

IJslanders houden veel van (openlucht) zwembaden, hottubs en warmwaterbronnen. De zwembaden en hottubs zijn bijna altijd gevuld met natuurlijk water uit geothermische bronnen. Het Blue Lagoon is hier een goed voorbeeld van. Deze zwembaden en hottubs vind je in elk dorp, hoe klein ook! Ook zijn er door het hele land verschillende natuurlijke warmwaterbronnen te vinden. En hoe gaaf zou het zijn als je vanuit een warmtebron ook nog eens het noorderlicht kan zien?

Blue Lagoon Ijsland

IJslandse Hotdogs

Als je dacht dat Amerikanen van hotdogs houden, dan ken je de IJslanders nog niet! Soms worden deze hotdogs zelfs de beste hotdogs ter wereld genoemd. Het vlees zelf wordt gemaakt van lam en een hotdog zou een hotdog niet zijn als er geen uitjes en saus op zitten. Deze hotdogs zijn overal te verkrijgen, maar de beste vind je in Reykjavik.

IJsland eerste democratische land ooit

Wist je dat IJsland het eerste democratische land ooit is? Het parlement is gesticht in het jaar 930 in Alþingi. Deze plek is sowieso het bezoeken waard en kom je tegen tijdens het rijden van de Golden Circle.

Leuke feitjes over ijsland

Golden Circle in IJsland

In het Zuidwesten van IJsland ligt er een route die je langs vele bezienswaardigheden en hoogtepunten brengt, de Golden Circle. Je komt onder andere langs indrukwekkende watervallen, geisers en een nationaal park. Heb je maar weinig tijd? Dan raad ik zeker aan om deze route zelf te rijden of mee te gaan met een excursie.

IJsland groeit elk jaar!

IJsland wordt elk jaar 2cm groter! Geologisch gezien ligt IJsland zowel in Amerika als Europa. Deze verschillende aardplaten komen in IJsland bij elkaar. Pingvellir is de enige plaats ter wereld waar je de scheiding tussen deze plaatsen kan zien. Dit is vlakbij Alþingi, en is onderdeel van de Golden Circle! Er bestaat zelfs de mogelijkheid om te zwemmen in de kloof. Wij vonden het heel erg indrukwekkend om te zien.

Leuke weetjes over ijsland

IJsland is het dunst bevolkte land van Europa

Weer een leuk IJsland weetje, IJsland is het dunst bevolkte land van Europa. Er wonen ongeveer 365.000 mensen op een totale oppervlakte van 103.000 km2. 102.000 mensen wonen in de hoofdstad Reykjavik en als je de omliggende gemeente ook meetelt komt het erop neer dat 2/3 van alle inwoners in dit gedeelte van het land woont. De rust die je in IJsland vindt, is echt met niets te vergelijken hier in Nederland.

Meer auto’s dan mensen

In IJsland zijn er meer auto’s dan mensen. De auto is ook meteen het beste vervoersmiddel om je te verplaatsen door IJsland. Er is nauwelijks openbaar vervoer beschikbaar. Er zijn geen treinen en maar een paar busverbindingen. Dus wil je zelf rondreizen? Huur dan zeker een auto of een camper! Of rij met je eigen auto naar IJsland, want ja, dat kan zeker!

Rijden in Ijsland

Klimaat IJsland

Het klimaat in IJsland is heel erg veranderlijk. Het is belangrijk om altijd het weer heel goed in de gaten te houden want het kan zomaar omslaan. Ze zeggen in IJsland dan ook niet voor niets; als het weer je niet bevalt, wacht dan 5 minuten. Alle jaargetijden kunnen in 1 dag zomaar voorbijkomen. Kijk dan ook goed naar wanneer het de beste reistijd voor IJsland  is.

IJsland heeft heel veel vulkanen

Er zijn in IJsland 140 vulkanen. Op dit moment zijn er ongeveer 25 actief. In 2010 heeft er zo’n grote uitbarsting plaatsgevonden dat het vliegverkeer in heel Noord-Europa en West-Europa, tot in Frankrijk toe, werd stilgelegd. Er werden meer dan 63.000 vluchten geannuleerd. Dit kwam doordat er een grote vulkanische aswolk tot meer dan 8 kilometer hoog reikte. Er is nog nooit iemand gewond geraakt in IJsland door een vulkaanuitbarsting. Als het gebeurt, en dat is niet vaak, is het eerder een toeristische trekpleister zoals nu in Geldingadalur.

Vulkaan uitbarsting

De grootse gletsjer van Europa ligt in… IJsland!

De grootste gletsjer, Vatnajökull (uitspraak vat’najö’küdll), van Europa, ligt in IJsland. Hij heeft een oppervlakte van maar liefst 8oookm2 en hierdoor bedekt hij 8% van de totale oppervlakte van IJsland. Als het goed weer is tijdens je vlucht naar IJsland, dan zie je hem duidelijk liggen. En tijdens je road trip op de ring road kom je je deze gletsjer zeker tegen. Wist je dat je deze gletsjer ook kan beklimmen?  Als alle gletsjers van IJsland over Nederland verspreid worden, is de gehele ijslaag 72 meter dik. Helaas smelt ook hier de gletsjer in een hard tempo door de broeikasgassen. Deskundigen maken zich hier ernstige zorgen over.

In IJsland geloven ze in elfen!

Overal in IJsland vind je van die hele kleine huisjes buiten. Vaak staat het bij mensen in hun tuin. Weet jij waar deze huisjes voor zijn? Ze zijn bedoeld voor elfjes! Om hen een veilige plek te bieden waar ze zich kunnen verstoppen voor mensen. Dat had jij vast niet verwacht, maar veel IJslanders geloven in elfen!

Het meest westelijke punt van Europa

Wist je dat in IJsland het meest westelijke punt van Europa ligt? Dit punt kan je vinden in Bjargtangar. Er loopt een weg naar deze plek en je kan er ook parkeren. Het leuke van dit punt is dat je er in de zomer veel Puffins kunt vinden die hier aan het broeden zijn. Een ideale fotostop!

De meest noordelijke hoofdstad ter wereld is…

Reykjavik! Niet alleen is Reykjavik de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Het is ook de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa. Dit is toch een leuk weetje over IJsland :). Reykjavik ligt in het zuidwesten van IJsland, verspreid over een schiereiland met een opvallend mooi panoramisch uitzicht op de bergen en de Atlantische Oceaan. Reykjavik is het centrum van de regering, het bestuur de economische activiteiten van IJsland. Benieuwd wat er allemaal te doen is Reykjavik? Lees dan snel verder.

De Poolvos in IJsland

LEuk IJsland Feitje: de poolvos is het enige landzoogdier

De Poolvos is het enige zoogdier in IJsland dat het land zelfstandig wist te bereiken. Dit was mogelijk doordat de Poolvossen op drijfijs meeliften vanaf Groenland aan het eind van de ijstijd. Alle andere zoogdieren in IJsland zijn daar gekomen doordat mensen ze erheen gebracht hebben. Er leven ongeveer 10.000 Poolvossen op IJsland. Alleen, de vogels zijn niet zo blij met de vossen. De Poolvos eet namelijk hun eieren op!

Deze wereldwijde keten vind je niet in IJsland!

Kan je raden welke keten er bedoeld wordt? Niet? Ok, hier een kleine hint. Ze verkopen er friet en hamburgers en staan bekend om hun grote gele M. Juist! Je zou toch denken dat McDonalds ondertussen overal ter wereld is te vinden? Nou, niet dus. Maar geen nood! In IJsland hebben ze die heerlijke hotdogs die hierboven al genoemd staan. Maar ook friet is er genoeg te krijgen.

Zeemonstermuseum?

In Skrimslasetur vind je een heus zeemonstermuseum. Het is geen enorm groot museum, maar het is een prima plek om je even te vermaken tijdens een druilerige of koude dag. Je kan er verhalen vinden over zeemonsterlegendes en ook filmpjes met ooggetuigenverslagen. Wedden dat jij na dit museum echt niet meer het water in durft? 🙂 Kijk hier voor meer informatie over dit museum.

Nederlanders zijn niet de enige dropliefhebbers

Nee, in IJsland kunnen ze er ook wat van! In IJsland houden ze vooral van zoute, salmiak of zoethout drop. Ook vindt je deze drop in alle vormen terug. Soms zit er een chocoladelaagje omheen of rozijnen erin en ze maken er zelfs dropsaus waar je naar wens iets in kan dippen. Dus, als je drop echt niet kan missen tijdens je vakantie, dan zit je in IJsland helemaal goed!

Staan er bomen in IJsland?

Nou, niet dus. Slechts 1% van IJsland is is met bomen bedekt. Maakt dat IJsland minder mooi? Zeker niet! De watervallen, bergen en open vlaktes zijn door het ontbreken van bomen juist indrukwekkend om te zien! Enne, wat moet je doen als je in IJsland verdwaalt bent? Rechtop gaan staan!

Hoe oud is de IJslandse taal?

De ijslandse taal is nauwelijks verandert

De IJslandse taal is erg oud. En wat de taal enorm bijzonder maakt is de zuiverheid ervan. De IJslandse taal is al bijna 1100 jaar hetzelfde. In IJsland zijn er ook speciale commissies ingesteld die er voor moeten zorgen dat er niet stiekem Engelse termen de taal binnensluipen. Dit betekent dat deze commissie voor elke nieuw term uit het Engels, een IJslands woord verzint. Daarnaast is het ook niet mogelijk om je kind elke gewenste naam te geven. Ook de traditie van IJslandse namen houden ze hoog. In IJsland mag je daarom kiezen vanaf een namenlijst hoe je je kind wilt gaan noemen.

Het voordeel hiervan is dat IJslanders nog steeds in staat zijn om moeiteloos eeuwenoude teksten te lezen! Best bijzonder, toch?

Weet jij nog leuke IJsland weetjes? Laat dit dan zeker even weten in de comments hieronder! Wie weet voegen wij jouw weetjes aan dit artikel toe.

Meer reistips over IJsland?

Vond je dit artikel interessant en ben je van plan naar IJsland te reizen? Dan zijn de onderstaande artikelen vast ook wel interessant voor je!

Geupdate op 30 april 2021

Ook interessant

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips ter voorbereiding van jouw vakantie!

  • Voor het zoeken van goedkope vliegtickets, gebruik ik altijd Skyscanner. Ook als je nog niet precies weet waar je heen wilt, is Skyscanner een goede start. Typ bij bestemming “overal” in, en je ziet de goedkoopste tickets van dat moment per bestemming! Een andere goede start is tix.nl
  • Mijn reisgidsen koop ik altijd op Bol.com. Bol.com biedt een ruime keuze aan reisgidsen voor een heleboel verschillende bestemmingen, van verschillende merken.
  • Voor het boeken van een hotel bestaan er 1001 websites. Een goede start vind ik Trivago.nl. Deze website vergelijkt de prijs van een heleboel hotels en laat de goedkoopste zien. Maar, ook op hotelspecials vind je leuke aanbiedingen!
  • Ben je gewoon op zoek naar een vakantiehuisje voor jou en je familie? Neem dan eens een kijkje op bungalowspecials. Hier vind je leuke vakantiehuisjes voor jou en je gezin. Ben je echt op zoek naar een huisje midden in de natuur? Dan is natuurhuisje een hele goede oplossing! Ze planten zelfs een boom voor elke verbleven nacht.
  • Heb je geen zin om in de rij te staan voor verschillende bezienswaardigheden en wil je kostbare tijd besparen? Ik wel! Daarom kijk ik van tevoren altijd even op getyourguide om er tickets te bestellen zodat ik de rij kan overslaan. Ook biedt getyourguide vaak leuke stadswandelingen en andere activiteiten die de moeite waard zijn! Het mooie is, ze werken wereldwijd.
  • Tenslotte, voor de wandelaars onder ons, op wandel-geest vind je alles wat je je maar kan wensen, van wandelschoenen, tot kleding en handige wandelgidsen!

Op deze pagina kunnen affiliate links staan. Als je via deze link iets koopt, ontvang ik daarover een klein percentage. Het kost jou niets extra’s maar het zorgt er wel voor dat deze website kan blijven bestaan! Bedankt!

Gwenn Klabbers

Gwenn Klabbers

Hey Hoi! Mijn naam is Gwenn en ik ben een dertiger die van avontuurlijk reizen houdt. Gewapend met mijn camera zoek ik de leukste bestemmingen en deel ik de tips en tricks hier op Reisgekkie!

ReizenReizen