Als je mij een paar jaar geleden had gevraagd naar wandelschoenen dan had ik waarschijnlijk als volgt gereageerd: “Wandelschoenen?? Die lomp zwaar lelijke dingen?? Daar wil je toch niet dood mee gevonden worden zeker?!”
Hoe fout kon ik zijn…
Een paar jaar geleden ging ik voor een aantal maanden op reis naar Azië en Nieuw-Zeeland. Mijn doel was om zo weinig mogelijk mee te nemen, want al die kilo’s moesten wel gesjouwd worden. Ik was van plan om veel te gaan wandelen en ik wou niet 5 paar schoenen meenemen.
Na wikken en wegen, want een paar gympen zijn net zo goed toch? Toch besloten om te gaan kijken naar wandelschoenen. Want van die gympen kreeg ik uiteindelijk elke keer toch pijn in mijn voeten en af en toe een blaar. Zeker als je langere stukken gaat lopen, voel je op een gegeven moment elke bobbel die op de grond zit.
Ik ben naar een winkel gegaan en ik denk dat ik daar bijna alle schoenen heb gepast en ben uiteindelijk naar huis gegaan met, jawel, een paar wandelschoenen.
Zelf heb ik gekozen voor een categorie B schoen van het merk Lowa. Ik ben er ontzettend blij mee. Heb nooit meer zere voeten gehad en ook geen enkele blaar met deze schoenen.
Maar, waarschijnlijk ben jij ook op zoek naar goede wandelschoenen, misschien zelfs wel om de mooiste wandelroutes van België te bewandelen.
Maar waar moet je op letten als je wandelschoenen gaat kopen? En wat voor een soort wandelschoenen bestaan er eigenlijk?
Inhoudsopgave
Voordat je wandelschoenen gaat kopen: voorbereidingstips

Allereerst is het handig om te bedenken waar je je wandelschoenen voor wilt gebruiken. Ja, wandelen natuurlijk… Maar ben je van plan om te wandelen in de bossen of de bergen? Op verharde paden of juist niet? Is het voor af en toe een wandeling of ben je een kilometervreter? Voor al deze activiteiten zijn er namelijk verschillende soorten wandelschoenen.
Er bestaan namelijk grofweg 4 soorten wandelschoenen.
Wandelschoen categorie A
De categorie A wandelschoen, kan je ook wel classificeren als de basiswandelschoen. Het is een lage, soepele wandelschoen die heel geschikt is voor vlakke ontspannen wandelingen. Je zou deze schoen zelfs kunnen gebruiken voor dagelijks gebruik. Deze wandelschoen is geschikt voor verharde paden en bospaden.
Wandelschoen categorie B
Met de categorie B wandelschoen is zeer geschikt om meerdaagse wandelingen mee te lopen. Het is een halfhoge tot hoge schoen, geschikt voor bergpaden en eenvoudige beklimmingen.
Wandelschoen categorie C
De categorie C wandelschoenen zijn hoge bergschoenen. Deze schoenen zijn geschikt voor de zwaardere wandelingen in de bergen.
Wandelschoen categorie D

De categorie D wandelschoen is echt voor een die-hard outdoor liefhebber. Dit is een zeer stijve klimschoen die zeer geschikt is voor het beklimmen van bergen. Bij deze schoen is het mogelijk om er klimijzers onder te binden. Eigenlijk is deze schoen niet zo geschikt meer voor het wandelen.
Alle soorten en maten wandelschoenen kan je hier vinden.
Wanneer kies je voor hoge of voor lage wandelschoenen?
Elk voordeel heeft zijn nadeel 🙂 Het voordeel van lage schoenen is dat ze iets minder warm en zwaar zijn. Maar hoge schoenen bieden meer steun bieden aan je enkels. Vooral fijn bij langere en bergachtige trektochten.
Waterdichte schoenen of juist niet?
Ben je van plan om buiten te gaan wandelen tijdens de sneeuw, na de regen of in de ochtenddauw? Dan kan het handig zijn om naar wandelschoenen met Gortex te kijken. Deze schoenen zijn wel iets duurder maar je houdt wel droge, warme voeten als je door natte gebieden loopt.
Maar, zoals hierboven al gezegd, elk voordeel heeft zijn nadeel.
Als je van plan bent om alleen maar met mooi weer te lopen of in stedelijke gebieden, dan kun je er ook voor kiezen om geen waterdichte wandelschoenen aan te schaffen. Deze wandelschoenen zijn namelijk iets luchtiger en ventileren wat beter.
Het materiaal van de schoen
Net zoals alle schoenen worden wandelschoenen ook van verschillende materialen gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit leer of kunststof.
Kunststof schoenen zijn vaak net wat lichter en ademen meer. Fijn voor als je snel last hebt van zweetvoeten. Daarnaast leveren goed ventilerende schoenen minder snel blaren op.
Stevigere wandelschoenen zijn vaak gemaakt van leer. Soms in een combinatie van leer en kunststof. Deze schoenen zijn dan net wat zwaarder en ademen iets minder.
Wandelschoenen passen, waar op letten?

Zo, nu je ongeveer weet wat voor een wandelschoenen je nodig hebt, is het tijd om te gaan passen. Maar waar moet je nu op letten bij het passen van wandelschoenen?
Vorm van je voet
Ga niet ‘s morgens vroeg passen, maar ga wat later op de dag nadat je voeten al lekker in beweging zijn geweest. In de loop van de dag zetten je voeten namelijk een beetje op en het is belangrijk dat juist dan, de schoen nog goed past.
Oude schoenen meenemen
Verkopers kunnen aan de manier waarop de schoen is gesleten zien welke schoen er goed bij jouw voet past. Op basis van je oude schoenen kun je dus een goed advies krijgen voor nieuwe schoenen.
Neem de tijd!
Ren niet de winkel in om binnen 2 minuten even een paar schoenen uit het rek te grissen om vervolgens weer weg te rennen naar de kassa. Neem de tijd om de schoen goed te passen. Sluit de schoen goed en loop een rondje door de winkel om te voelen hoe de schoen zit. De schoen moet allereerst gewoon lekker zitten. Er mag niks drukken, knellen of irriteren. Je tenen mogen de voorkant niet raken. Het is sowieso verstandig om een wandelschoen een maat groter te kopen dan wat je normaal draagt. Je voet moet stevig in de schoen zitten, de schoen mag dus niet heen en weer schuiven over je voet. Dit veroorzaakt namelijk blaren tijdens het wandelen!

Schoenmaat
Het staat al bij de vorm van je voet. Je voet gaat uitzetten gedurende de dag, helemaal als je een lange wandeling gaat lopen. Daarom is het belangrijk dat je voet genoeg ruimte heeft in de schoen om uit te kunnen zetten. Verstandig is daarom om altijd een maat groter te kopen dan je normale schoenen. Maar let wel op dat de schoen niet te los gaat zitten, want dat is ook niet goed. Zolang je nog één vinger kwijt kan achter je hak en de schoen niet los zit, is de maat goed.
Probeer verschillende merken
Elk merk wandelschoen heeft zijn eigen pasvorm. Het is goed om de verschillen van de merken even te voelen en om dan te kiezen welke schoen bij jouw voet past.
Prijs
Misschien heb je het al gezien, wandelschoenen zijn niet goedkoop. Maar je kan wel heel lang doen met deze schoenen en als je veel wandelt dan wil je dit natuurlijk doen met pijnloze voeten. Goedkoop is vaak duurkoop met betrekking tot wandelschoenen.
Wanneer is het tijd om je wandelschoenen te vervangen?
Hoewel wandelschoenen vaak robuuste schoenen zijn waar je ontzettend lang mee kan doen, moeten deze schoenen ook wel eens vervangen worden, maar wanneer dan?
Nou, als de buitenzool is afgesleten. Dus op het moment dat je je normale schoenen zou vervangen, moet je ook je wandelschoenen vervangen. Ook kan je hielkap vervormen, je zool scheuren of zelfs loslaten. Als je de wandelschoenen minder vaak gebruikt, kan de zool zelfs uitdrogen en loskomen van de schoen. Allemaal momenten om de schoen te vervangen of om naar de schoenmaker te brengen. Ja, de schoenmaker kan ook met wandelschoenen aan de slag 🙂
Maar er is ook onzichtbare slijtage. Het leer kan bijvoorbeeld te soepel worden, of de schoen biedt niet genoeg demping meer bij het wandelen. Vaak krijg je dan lichamelijke klachten. Je krijgt bijvoorbeeld last van je rug of je knieën tijdens het wandelen. Ook dan is het tijd om na te denken over nieuwe wandelschoenen.
Het slijten van je schoenen wordt voor een groot gedeelte ook bepaald door het onderhoud.
Wandelschoenen onderhouden

Hoe snel je wandelschoenen verslijten wordt medebepaald door het onderhoud het is daarom belangrijk om je schoenen goed te onderhouden. Hieronder volgen enkele tips
Schoenen laten staan na het wandelen
Tijdens het wandelen krijgen je voeten het niet alleen te verduren maar je schoenen ook! Laat daarom je schoenen na het wandelen even staan en laat ze goed drogen. Haal bijvoorbeeld ook het zooltje er even uit.
Gebruik verschillende paren wandelschoenen
Ja, logisch.. als je meerdere paren gebruikt slijten ze natuurlijk minder… Maar door meerdere paren te gebruiken, hebben je schoenen ook de tijd om te rusten. Zeker als je vaak achterelkaar gaat wandelen. Daarnaast is het goed voor je voeten om af en toe van schoenen te wisselen. Dit omdat bij elke schoen de belasting op het lichaam net even anders is. Het is dus ook voor je lichaam gezonder!
Opruimen
Heb je net lekker gewandeld, zitten je schoenen onder de (natte) modder. Hup, de kast in die dingen. Nee! Niet doen! Voordat je je schoenen opruimt maak ze eerst even goed schoon met water. Uiteraard is het belangrijk dat ze daarna even kunnen drogen.
Natte schoenen
Ojee, je schoenen zijn nat. Even lekker bij de verwarming zetten zodat ze snel drogen. Nee, ook dit moet je echt niet doen. Door de warmte kunnen de schoenen uitdrogen en hierdoor ontstaan sneller scheuren. Veel slimmer is het om proppen oud krantenpapier in je schoenen te stoppen. Dit krantenpapier neemt het vocht snel op waardoor je schoenen sneller drogen. Zelf was ik een keer zo slim om te dicht bij de zee te staan, grote golf, schoenen doorweekt en ik moest die schoenen de volgende dag echt weer aan. In het hostel oude kranten gevraagd en die erin gedaan. Werkte gelukkig prima!
Producten
Er zijn veel verschillende producten waar je je schoenen mee kan onderhouden. Je hebt sprays om je schoenen waterdicht te maken. Of sprays om ze te onderhouden. Gebruik in ieder geval nooit een onderhoudsmiddel waar vet in zit. Dit verstopt de poriën van de schoen namelijk waardoor ze niet meer kunnen ademen.
Zo! Nu weet je waar je allemaal op moet letten bij het kopen van wandelschoenen!
Ook interessant om te lezen!
Complete reisgids Palermo Italië, Sicilië