Home Belgie De 13 beste bezienswaardigheden in Brugge

De 13 beste bezienswaardigheden in Brugge

door Gwenn

Brugge is de mooiste stad van België en heeft een centrale ligging in West-Vlaanderen. Het staat ook wel bekend als het Venetië van het noorden. Dit vanwege de vele kanalen die ook wel Brugse reien genoemd worden.

In de gouden eeuw was Brugge één van de rijkste en grootste steden van Noord-Europa. Gelukkig is er veel van die oude charme en rijkdom bewaard gebleven en wordt het historische centrum gezien als cultureel erfgoed. Niet voor niets heeft Brugge een grote aantrekkingskracht. Maar wat kun je verwachten als je een bezoek brengt aan het historische centrum van Brugge?

Er is ontzettend veel te doen in de historische binnenstad van Brugge en je kunt daardoor veel tijd doorbrengen in deze middeleeuwse stad. Maar omdat het niet voor iedereen mogelijk is om onbeperkt tijd in Brugge door te brengen komen in dit artikel alleen de beste plekken aan bod, perfect voor een dagje Brugge! Als je alles uit onderstaande lijst wilt bezoeken, kan je hier makkelijk twee dagen mee vullen.

Lijkt het je leuk om Brugge op een originele manier te ontdekken? Dit kan bijvoorbeeld ook met een e-scooter!

Maar als je liever een stadswandeling doet met een gids, is dit natuurlijk ook een optie.

Uiteraard vind je een kaart waarop je alle plekken gemakkelijk kan terugvinden. Vergeet deze kaart dan ook zeker niet op te slaan op je telefoon!

En als je dan toch een dagje naar de stad Brugge gaat, vergeet dan ook niet om een dagje Antwerpen te plannen!

Zie hieronder de beste 13 verschillende bezienswaardigheden in Brugge!

1. Het Marktplein – Vol historische gebouwen

Het marktplein, bezienswaardigheid in Brugge

In het hart van Brugge vind je het mooiste plein van Brugge, de grote markt. Een absolute must-see als je Brugge bezoekt. Op de grote markt vind je een aantal van de mooiste gebouwen van Brugge samen met veel restaurants en winkeltjes. De grote markt is een populaire ontmoetingsplaats en op dit plein vinden veel evenementen plaats. Ook kan je hier de VVV vinden en de meeste stadswandelingen beginnen hier.

De gebouwen rond de grote markt zijn alle historische gebouwen en stammen uit verschillende periodes. Het meest in het oog springende gebouw is de Belfrey Toren, dit is ook het symbool van deze historische stad. Een ander bijzonder gebouw is het provinciale paleis. Dit is een neogotisch gebouw dat stamt uit eind negentiende eeuw.

Het oudste huis op de grote markt is het Boechoute-huis. De gevel stamt uit de vijftiende eeuw. Je kan het herkennen aan de gouden bal op het dak en een groot kompas op de gevel. Ook is dit het enige huis aan het Marktplein met een plat dak.

Andere noemenswaardig en historische gebouwen zijn het Postgebouw en het Provinciaal Hof.

Daarnaast staat er op het plein een standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck. Dit monument is een eerbetoon aan twee volkshelden die belangrijk waren binnen het Vlaamse verzet tegen de Franse koning.

Het Marktplein heeft een lange geschiedenis. Al vanaf het jaar 985(!) vindt hier wekelijks de markt plaats. Dit betekent dat het Marktplein al sinds die tijd het commerciële centrum van Brugge is.

Tegenwoordig vindt er een wekelijkse markt plaats op woensdagochtend tussen 08.00 uur en 13.00 uur. De grote markt is een goede plek om lokale producten te kopen of (handgemaakte) souvenirs. In de winter vind je hier een ijsbaan.

2. Boottrip – Leuk! Zie de mooiste bezienswaardigheden in Brugge vanaf het water!

Boottocht in Brugge

Bij een bezoek aan Brugge mag een boottocht over de kleine kanaaltjes eigenlijk niet missen. Het is de snelste en eenvoudigste manier om een goede indruk te krijgen van wat Brugge te bieden heeft. Ook als je maar weinig tijd hebt, is een boottocht de ideale manier om Brugge vanaf het water te aanschouwen. Maar ook als je langer in Brugge verblijft, mag een boottocht niet ontbreken op jouw to do lijstje!

Alle boottochten in Brugge zijn hetzelfde. Ze duren ongeveer 30 minuten en varen op de kanalen tussen het Jan van Eyckplein en het Minnewater. Uiteraard zit er een gids bij de boottocht.

Er zijn verschillende plekken waar de boottochten starten. Het is helaas niet mogelijk om vooraf te boeken. Dit betekent dat de rij in de zomer meestal een half uur duurt.

Een boottoer kost voor volwassen € 10 p.p., voor kinderen boven de 6, € 6 p.p. en kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

3. Rozenhoedkaai – De fotospot van Brugge!

Rozenhoedkaai, bezienswaardigheid in Brugge

Een prachtig uitzicht in Brugge vind je op de Rozenhoedkaai. Als je van fotografie houdt, mag je deze plek niet overslaan. Zeker met zonsondergang is het mogelijk om hier hele mooie foto’s te maken met een weerspiegeling in het gladde water.

Een andere optie is om hier ‘s morgens vroeg te komen. Gedurende dag is het licht op deze plek niet op zijn mooist.

Ook is het de moeite waard om het kanaal te volgen, verder de stad in. Je komt dan langs mooie gebouwen en romantische bruggen. Ook kom je een klein plein tegen, genaamd Huidenvettersplein.

Op dit plein vind je diverse restaurantjes en winkeltjes. Ook de nabijgelegen vismarkt is leuk.

Dus, als je van fotograferen houdt, neem de tijd, en ga hier lekker in de straatjes ronddwalen.

4. Belfort – Niet te missen in het historische centrum van Brugge!

Belford, bezienswaardigheid in Brugge

De Belfort is niet te missen vanaf het Marktplein. Ook domineert deze toren de skyline van Brugge.

Deze middeleeuwse toren dateert uit de dertiende eeuw. Hij is 83 meter hoog en als je de 366 trappen van deze toren beklimt, word je beloond met een geweldig panoramisch uitzicht over Brugge.

In deze toren vind je ook een schatkamer met ijzeren deuren uit de 13e eeuw, je kan het klokwerk bewonderen en het klokkenspel.

Belfort is elke dag geopend tussen 10.00 uur en 18.00 uur. De entree is voor volwassenen € 12 en voor kinderen en studenten € 10.

5. Burgplein – Een must-see in de historische binnenstad

Stadhuis, bezienswaardigheid in Brugge

Op een steenworp afstand van het Marktplein ligt een ander prachtig plein met belangrijke gebouwen, het Burgplein. Zelfs als je geen tijd hebt om alle gebouwen van binnen te bezoeken, is deze plek niet te missen tijdens je dagje Brugge!

Het belangrijkste gebouw hier is het stadhuis van Brugge. In het stadhuis vind je ook een museum. In de historische zaal van het stadhuis kun je verschillen wandschilderingen en medaillons bewonderen. Ook kun je hier veel terugvinden over de geschiedenis van Brugge.

Ook ligt aan dit plein de Basiliek van het Heilig Bloed, zie hieronder, de rechtbank en verschillende andere gebouwen.

Als je een uurtje over hebt, is het stadhuis zeker de moeite van een bezichtiging waard. Zo niet, loop dan in ieder geval even de entree in om die van binnen te bewonderen!

6. Basiliek van het Heilig Bloed – Hier bewaren ze het bloed van Jezus

Basiliek van het Heilig bloed, brugge

De kleine basiliek van het Heilig Bloed ligt verstopt in een hoek van het Burgplein. Een andere bezienswaardigheid in Brugge die je tijdens je bezoek niet mag missen. Binnen vind je een relikwie, een stuk stof met daarop het Heilig Bloed van Jezus. Deze Basiliek bestaat uit twee gedeeltes. Op de begane grond vind je de St.-Basilius Kapel en op de eerste verdieping vind je de Heilige Bloed Kapel met daarin het relikwie.

De St.-Basilius kapel is gratis te bezoeken en kost niet veel tijd. Deze kerk dateert uit het begin van de 12e eeuw en het interieur is donker en heel anders dan de meeste andere kerken in de stad. Je krijgt hier een echt middeleeuws gevoel bij!

De meest bijzondere plek is echter wel de Heilige Bloed Kapel. Vanaf het plein neem je een trap naar boven om in de kapel te komen. De entree voor deze kapel is € 2,50. Hou er wel rekening mee dat het hier erg druk kan zijn.

Het is zeker de moeite waard om deze kapel te bezoeken, maar als je geen tijd hebt om een uur in de rij te staan tijdens je dagje Brugge kan je er ook voor kiezen om alleen van de buitenkant te genieten!

7. Onze-Lieve-Vrouwekerk – De kerk van de stad Brugge

Onze-Lieve-Vrouwekerk brugge

Als je van kunst houdt, dan mag je de Onze-Lieve-Vrouwekerk zeker niet overslaan tijdens je dagje Brugge. In deze kerk vind je indrukwekkende tombes en crypten daterend van de 13e tot de 16e eeuw. Ook hangen er ontelbaar veel schilderijen. Maar het echte hoogtepunt is het wereldberoemde beeld, Madonna and Child, van Michelangelo.

Ook de buitenkant van de kerk is bijzonder. Die is het best te zien vanaf de achterkant. De 115,5 meter hoge toren van deze kerk is de op één na grootste kerktoren in de wereld. Deze kerktoren domineert ook niet voor niets de skyline van Brugge.

De kerk is van maandag tot en met zaterdag open tussen 09.00 uur en 17.30 uur. Op zondag is de kerk open tussen 13.30 uur en 17.30 uur. De kerk is gratis te bezoeken. Voor het gedeelte met de tentoonstelling, waar onder andere het beeld van Michelangelo staat, heb je wel een entreeticket nodig.

Voor volwassen kost de entree € 6. Kinderen zijn gratis. Het kaartje kan je kopen bij het museumpaviljoen, vlak bij de kerk. Voor meer informatie, kijk hier.

8. Minnewater – Lekker tot rust komen in dit stadspark

Minnewater, bezienswaardigheid Brugge

Het Minnewater is een andere rustgevende plek in Brugge. Het is een mooie plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad met zijn winkels en restaurantjes.

De meeste mensen komen niet verder dan het Wijngaardplein, wat de entree is. Bij de entree vind je heel veel zwanen en daar is het wel druk met toeristen. Maar als je een stukje verder loopt, het Minnepark in, vind je rust en een mooi meer.

Wandel langs het Sashuis en volg de westkant van het meer. Vanaf deze kant heb je een prachtig uitzicht op het kasteel Minnewater, wat tegenwoordig een restaurant is.

Aan het eind van het meer kan je een burg oversteken richting de Poertoren en weer teruglopen via het Minnewaterpark. Je kan dan bij het kasteel stoppen om eventueel iets te drinken.

Het is een kleine detour, maar dit is het zeker waard voor een dagje Brugge!

9. Sint-Janshospitaal – Dompel je onder in de eeuwen oude geschiedenis

Sint-Janshospitaal, Brugge

Het Sint-Janshospitaal dateert uit de 12e eeuw en is één van de oudste ziekenhuizen van Europa. Als je van historische authentieke musea houdt, dan is dit één van de beste musea om te bezoeken tijdens een dagje Brugge.

Het is mogelijk om de middeleeuwse afdelingen te bezoeken. Een kapel en de oude apotheek van het oude ziekenhuis. Ook de zolder is indrukwekkend. Daar is de oude constructie nog goed te zien. Het museum bestaat uit 2 gebouwen en je kan er ook een grote collectie zien van werken van Hans Memling.

Als je geen tijd hebt voor dit museum tijdens een dagje Brugge, ga dan in ieder geval wel de buitenkant van dit gebouw bewonderen.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 09.30 uur en 17.00 uur. Entree kost € 12.

10. Windmolens – Ja, ook in Brugge zijn windmolens een bezienswaardigheid

Windmolens, bezienswaardigheid in Brugge

Niet veel mensen die Brugge bezoeken, weten dat er ook traditionele windmolens te vinden zijn. Ze liggen een beetje buiten de stad en de meeste dagjesmensen gaan hier nooit naar toe. Maar als je de moeite neemt om hier wel een kijkje te nemen, kom je in een rustiger stuk van Brugge terecht.

Vroeger waren er 23 windmolens in Brugge te vinden. Tegenwoordig zijn er 4 windmolens over. De windmolens staan aan het kanaal Park Kruisvest. Sommige mensen noemen dit de windmolenwandelroute.

Sint-Jansmolen: dit is de oudste windmolen, gebouwd in 1770. Het is de enige windmolen die nog op zijn originele plek staat. Hij wordt nog steeds gebruikt voor het malen van meel. Je kan de windmolen ook van binnen bekijken. Hier vind je meer over deze bezienswaardigheid in Brugge.

Bonne Chier windmolen: deze windmolen is in 1911 herbouwd. Deze windmolen dient puur ter decoratie en kan niet bezocht worden.

De Nieuwe Papegaai: dit is één van de nieuwere windmolens in Brugge. De originele windmolen stamt uit 1790. In 1970 is de windmolen herbouwd en verhuisd naar zijn huidige locatie. Deze windmolen dankt zijn naam aan een papegaai op het dak.

Koeleweimolen: deze molen is origineel gebouwd in 1765. In 1980 is deze windmolen verhuisd naar zijn huidige locatie en herbouwd.

De windmolens liggen dicht bij elkaar op 15 à 20 minuten loopafstand van de Markt. Dit is ook een leuke plek om per fiets te verkennen.

11. Chocola, wafels en bier – Hmmm, Lekker!!!

Belgische Wafel

Wat voor alle Belgische steden geldt, geldt natuurlijk ook voor Brugge! Overal zijn heerlijke echte Belgische lekkernijen te verkrijgen. Die moet je natuurlijk wel even uitproberen.

Op elke hoek van de straat is Belgische chocolade te krijgen. Je kan bijna niet kiezen welke winkel je het eerst binnen wilt lopen. Ook de etalages zijn om te watertanden!

Er zijn ook heel veel winkels waar je honderden verschillende Belgische biersoorten kan kopen, waaronder ook veel varianten die in Brugge gemaakt worden. Ook het biermuseum kan interessant zijn voor bierfans. Hier kan je verschillende bieren proeven.

En niet te vergeten, Belgische wafels en frieten zijn ook overal verkrijgbaar. En wat is er lekkerder dan dat, na een dagje vele bezienswaardigheden in Brugge bezoeken?!

12. Brouwerij de Halve Maan – De Brugse Zot

Bezoek de brouwerij de halve maan in Brugge

Een van de andere activiteiten die je niet mag missen in Brugge is een bezoekje aan de Brouwerij de Halve Maan. Deze brouwerij is opgericht in 1856 toen Henri Maes deze brouwerij kocht. De bekendste bieren van deze brouwerij zijn de Brugse Zot en Straffe Hendrik.

Tegenwoordig is Brouwerij De Halve Maan nog steeds in het bezit van de familie Maes en is de enige brouwerij in Brugge die al zo lang operationeel is. In 1980 heeft deze brouwerij de deuren geopend voor het publiek en verwelkomt sindsdien vele duizenden dorstige bezoekers.

Brouwerij De Halve Maan biedt goede en leuke tours aan door de brouwerij. Je kunt hier alles leren over het brouwen van bier en de geschiedenis van het bier in België. Natuurlijk kun je hier ook de Brugse Zot en Straffe Hendrik proberen!

Je kunt de brouwerij het best bezoeken in het weekend. Er vinden dan elk uur rondleidingen plaats (in verschillende talen). Als de Brugse Zot of Straffe Hendrik je bevalt, is deze verkrijgbaar bij de brouwerij.

13. Prinselijk Begijnhof

Bezoek het begijnhof in Brugge

Het Begijnhof is opgericht in het jaar 1245 door de Gravin Margaret of Constantinople. Het Begijnhof in Brugge is een ommuurde buurt die tot op de dag van vandaag volledig intact is gebleven.

Dit is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brugge. De hof is opgericht voor de Begijnse vrouwen van de Katholieke kerk en staat officieel bekend als het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde. Tegenwoord vind je hier de wijngaard van het klooster.

Om het hof heen staan er verschillende witgeschilderde huizen die gebouwd zijn tussen de zestiende en de achttiende eeuw.

Deze plek is open voor publiek en het is een leuke bezienswaardigheid om wat tijd in Brugge door te brengen!

Kaart met alle bezienswaardigheden in Brugge

Hieronder vind je een kaartje met alle bezienswaardigheden in Brugge.

De meeste hiervan mag je eigenlijk niet missen tijdens je dagje Brugge. Vergeet daarom niet om deze kaart op te slaan op je telefoon!

geüpdatet 27-01-22

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer