Alles over reizen en fotografie!

Wandelen in België: Bekijk de 20 mooiste routes

Wandelen in Belgie, verschillende wandelroutes en tips

België is een veelzijdig land met zijn vele historische steden, de mooie natuur en niet te vergeten, de Vlaams-Franse rivaliteit. Maar, je kan ook heerlijk wandelen in België.

Er zijn zeer veel mogelijkheden voor korte wandelingen, dagtochten en lange afstandswandelingen. In heel België liggen Grote Routepaden (GR) met allerlei knooppunten waardoor het ook gemakkelijk is om zelf een langeafstandswandeling samen te stellen.

Ook heeft België een mooie kustlijn, rustige landelijke gebieden en natuurlijk de Belgische Ardennen waar vele mooie wandeltochten te vinden zijn.

Met de app, Alltrails, die je gewoon kan downloaden op je telefoon, vind je altijd wel een korte  wandeling in de buurt van waar je bent. In deze app wordt de moeilijkheid en de populariteit van de wandeling aangegeven. Zelf ben ik fan van deze app.

Mocht je op zoek zijn naar gewoon een boek(je) dan zijn er zeer veel mogelijkheden voor wandelgidsen.

Bijvoorbeeld voor de Ardennen is het “Groot Wandelboek Ardennen” een aanrader of voor Vlaanderen “Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen“.

Natuurlijk heb je ook wandelschoenen nodig als je veel wandelt, of niet? Maar waar moet je nu opletten bij het zoeken naar de juiste wandelschoenen.

Hieronder vind je de beste wandelingen die België te bieden heeft.

Beste wandelgebieden in Wallonië

1. La Roche à l’appel Geologisch Park

Wandelen in België, florenville

Afstand: 8.5 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Florenville

Tegen de Franse grens vind je deze wandeling in het geologisch park van La Roche. Je vindt hier een bos met veel biodiversiteit, een aantrekkelijk gebied voor de wandelaar.

De wandeling begint in Florenville. Vervolgens loop je langs verschillende stroompjes en door de bossen naar de stad Muno. Daarna klim je naar de top van La Roche à l’Appel.

Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen twee paden om de 360m hoge klim te voltooien. Eenmaal bovenaan heb je een panoramisch uitzicht over de Ardennen.

Vervolgens kan je de andere route weer naar beneden lopen, terug richting de auto.

2. Het Belgische stuk van de Santiago de Compostella

Santiago de Compostela, wandelroute BelgieAfstand: 60 – 200 km
Moeilijkheidsgraad
: Gemiddeld
Startpunt: variërend

Het Belgische gedeelte van de route van Santiago de Compostella loopt richting het zuiden naar noordwest Spanje. Vaak loop je over eeuwenoude routes die uiteindelijk uitkomen in Santiago de Compostella, waar in het jaar 813 de tombe van Sint James werd herontdekt.

Hoewel deze wandelroute traditioneel een pelgrimsroute is, is dit tegenwoordig al lang niet meer het geval. Je komt er nu allerlei verschillende mensen tegen. Sommigen lopen de hele route, anderen alleen een gedeelte.

In België bestaat de route uit 5 hoofdclusters, die uiteindelijk allemaal uitkomen in Frankrijk. Het is mogelijk om voor deze route een pelgrimspas aan te vragen. Als je dan de hele route hebt gelopen, krijg je uiteindelijk een eremedaille.

Een gedeelte van deze route loopt door de Belgische Ardennen en het begin van deze route start in Aachen, maar je kan natuurlijk overal de route opstappen. De route eindigt in Profondeville. Dit stuk van de route is 146 km lang.

Wil je meer weten over de Santiago de Compostella dan is het handig om hier een boek over te bestellen. De mogelijkheden met betrekking tot het wandelen van deze route, die verschillende paden heeft in heel Europa, zijn namelijk eindeloos.

3. De vallei van Semois

Semois, een van de mooie wandelingen in Belgie

Afstand: 15 km
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Startpunt: Bouillon

Deze wandeling start bij het kasteel van Bouillon, een plek waar mijn tante jarenlang heeft gewoond. Bouillon ligt in het zuidwesten van België, vlakbij de Franse grens. Alleen het kasteel zelf is al ontzettend leuk om te bezichtigen en uiteraard, ja het wordt een beetje saai, heb je ook vanaf hier weer een mooi uitzicht over de omgeving.

Vanaf het kasteel volg je steile paden door de bossen. Maar vergis je niet, deze wandeling is wel de moeite waard. Onderweg kom je diverse panoramauitzichten tegen waarbij je over de rivier de Semois uitkijkt. In dit gebied kan je het beste terugvinden wat België te bieden heeft. De wandeling eindigt weer op de parkeerplaats bij het kasteel.

4. Het wandelpad van de oude stad Wéris

Wandelroute in Belgie vanuit

Afstand: 7 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Wéris

Op 50 km ten zuiden van Luik, vind je het dorp Wéris. Dit dorp wordt vaak genoemd als één van de mooiste dorpen van België.

Deze wandeling loopt eerst door het mooie dorp heen, waarna je terecht komt in de bossen en het buitengebied. Het landschap dat je onderweg tegenkomt is prachtig en ook dat is al eeuwenoud.

Deze wandeling is makkelijk te doen als dagtrip vanuit Luik of Durbuy

5. De historische wandeling van Waterloo

Het monument van waterloo kom je tegen tijdens je wandeltocht in België

Afstand: 14 km
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Startpunt: Waterloo

Op de één of andere manier heeft iedereen wel eens gehoord van Waterloo. In 1815 heeft hier de beroemde slag van Waterloo plaatsgevonden geleid door Napoleon Bonaparte. Er valt heel veel over deze slag te vertellen, maar we zijn hier natuurlijk voor de wandeling :).

Deze wandeling neemt je mee door de historie van deze slag. Er hebben toen 200.000 soldaten gevochten en velen daarvan hebben hun leven verloren.

Uiteraard begint de wandeling in Waterloo. Je loopt over de verschillende slagvelden, in de voetstappen van Napoleon en de Hertog van Wellington. Langs de route vind je veel monumenten waarbij ook uitleg wordt gegeven over de historie van dit gebied.

Ook is het mogelijk om het monument voor de slag van Waterloo te beklimmen. Vanaf dit monument heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Deze wandeling ligt 20 km ten noorden van Brussel. Daarmee is dit ook leuk om te doen met een dagtrip vanuit Brussel.

6. Hoge Venen: Fagne de Polleur

Wandelen in Vlaanderen, Hoge Venen: Fagne de Polleur

Afstand: 3 km
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Startpunt: Mont-Rigi, vlakbij Malmedy

Bij deze wandeling loop je op een verhoogd wandelpad door de heide. Langs de route vind je veel informatieve borden over het gebied en de planten die er groeien.

Ook kom je onderweg veel stroompjes tegen. Het is nog een stukje ongerepte natuur in België. Voor de fotografieliefhebbers onder ons, dit gebied is enorm fotogeniek. Een mooi plaatje schieten kan hier bijna niet misgaan.

In het juiste seizoen, is het mogelijk om hier wilde blauwe bessen en cranberries te plukken.

De wandeling eindigt weer op het startpunt, bij de parkeerplaats.

7. Het kasteel van Franchimont

Het Kasteel van Franchimont, wandelroute in Belgie

Afstand: 5 km
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Startpunt: Kasteel van Franchimont

In het hart van de Belgische Ardennen liggen de resten van het imposante middeleeuwse fort Franchimont.

Dit fort is een van de mooiste forten van België. Ook heeft het een interessante geschiedenis. Vele historische veldslagen hebben rondom dit fort plaatsgevonden in de middeleeuwen. Maar ook tijdens de tweede wereldoorlog hebben hier Belgische soldaten gezeten.

Deze wandelroute begint bij dit fort en loopt door het stadje Theux. Het is de moeite waard om in dit stadje ook even de kerk te bezoeken.

Ook ligt het dorp Spa vlakbij. Als je van thermische baden en massages houdt, dan ben je in Spa op de juiste plek!

8. De Abdij Notre-Dame d’Orval wandelpad

De Abdij van Oval, één van de mooie wandelingen in Belgie

Afstand: 11,5 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Orval

Het startpunt van deze wandeling ligt bij de Abdij van Orval. Deze fantastische Abdij Notre-Dame d’Orval is opgezet in het jaar 1132. In deze Abdij wordt tegenwoordig nog steeds bier gebrouwen en ze maken er zelfs kaas. Het is mogelijk om de Abdij te bezoeken en je kan er zelfs overnachten.

Na het eventueel bezoeken van de Abdij loop je daarna door de bossen en zelfs een stukje door Frankrijk. Een tip; onderweg passeer je het stadje Chameleux, dit is het kleinste en mooie stadje van Frankrijk. Neem de tijd om ook dit stadje even te verkennen.

Daarna loop je nog een stuk door de vallei waarna je weer de grens passeert terug naar België.

De wandeling eindigt weer bij de Abdij waar je het speciaal bier kan proeven van de Abdij!

9. Het kasteel van Bouillon

Bouillon, de start van een mooie wandeling in België

Afstand: 7 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Bouillon

Huh? Bouillon hebben we toch al gehad? Ja, dat klopt. Je vindt Bouillon ook terug bij wandeling 3. Maar er is nog een mooie wandeling in Bouillon te vinden.

Deze keer is de wandeling meer gericht op het kasteel van Bouillon. In België vind je heel veel oude kastelen. Het kasteel in Bouillon is bijvoorbeeld al meer dan 1000 jaar oud.

De wandeling start op de Poulies brug. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het kasteel dat ooit toebehoorde aan de kruisvaarder Godfried van Bouillon.

Het pad loopt verder langs de rivier de Semois. Door de bomen kan je een glimp opvangen van Frankrijk. Dat ligt namelijk maar een paar kilometer naar het westen.

Als je de rode paaltjes volgt, eindig je vanzelf weer bij de Poulies brug. De resterende tijd kan je gebruiken om lekker door het stadje te slenteren.

10. Het wandelpad van Escapardenne

Wandelroute in België

Afstand: 106 km
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Startpunt: Wiltz (Luxemburg)

Deze wandelroute start in Luxemburg en duurt ongeveer 6 dagen om helemaal te kunnen lopen. De route neemt je mee over de Belgische grens en onderweg kom je 44 uitkijkpunten tegen.

Dit wandelpad loopt door verschillende valleien, bossen, gehuchten en open landschap.

De eerste 3 dagen loop je door Luxemburg en de laatste 3 dagen van deze wandeling breng je door in België.

Het is een ideale route om gewoon te lopen met een rugzak op je rug. Onderweg kom je vele overnachtingsmogelijkheden tegen terwijl je van deze wandeling geniet.

Meer informatie vind je hier.

De Beste wandelroutes van Vlaanderen

11. Wandelen in Knokke in het Zwin natuur park

Wandelen in het natuurpark zwin, België

 

 

 

Afstand: 12 km
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Startpunt: Natuurpark Zwin

Het natuurpark Zwin, liggend aan de kust van België, is een paradijs voor vogels. Als je een vogelliefhebber bent, dan is een bezoekje aan dit park de moeite waard.

De wandeling begint en eindigt bij het bezoekerscentrum van Zwin. Onderweg kom je mooie uitzichten tegen, ook over de zee.

Het natuurpark Zwin ligt vlakbij Knokke, de bekende badplaats van België.

Om toegang te krijgen tot Zwin wordt er wel om entree gevraagd. Momenteel bedraagt dat € 10 pp als de kaarten via internet besteld worden.

Meer informatie, kijk hier.

12. Vlaanderenroute

! van de mooiere wandelingen in België, de Vlaanderen wandelroute

Afstand: 505 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Aachen (Duitsland) of Wissant (Frankrijk)

Deze langeafstandswandeling is onderdeel van een netwerk dat zich uitstrekt over heel België. Daarnaast heeft deze route ook verbindingen met wandelroutes in Duitsland en Frankrijk.

Dit pad loopt van west België helemaal tot aan het oosten van België. Het oostelijke gedeelte loopt vooral door afgelegen landschappen en het westelijke gedeelte loopt meer door stedelijk gebied.

Deze wandeling loopt bijna als een rechte lijn door het land, door Leuven, onder de rook van Brussel, Gent en Roeselare. Uiteraard wordt dit verbonden door het landelijke gebied tussen de steden.

Wandelaars die deze route helemaal lopen krijgen een goed beeld van België, zowel van het Nederlandssprekende Vlaanderen, als van het Frans sprekende Wallonië.

Uiteraard hoef je deze wandeling niet in één keer te lopen. Je kunt ervoor kiezen om elke keer een gedeelte van deze wandeling te pakken.

Voor meer informatie, kijk hier.

13. Het wandelpad van Scheldeland

Het Scheldepad. Wandeling in België

Afstand: 148 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Hulst

Deze wandeling is onderdeel van de GR 122. Een wandelpad dat door een groot gedeelte van Europa loopt. Ook is dit pad onderdeel van de Santiago de Compostella.

Het Vlaamse gedeelte van deze wandelroute start in Hulst en neemt je mee door de geschiedenis van de oorlog.

De route loopt door boerenlandschap onder de rook van Gent. De route stopt vlak voor het Kluisbos. Mocht je de route door willen lopen, hij loopt nog verder door Wallonië, Frankrijk en uiteindelijk Spanje.

Meer informatie over de wandelroute, vind je hier.

14. Kempen-Maaspad

Kempen Maaspad, Wandelen in België

Afstand: 244 km
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Startpunt: Maastricht

Deze route is een onderdeel van de pelgrimsroute GR 561 en na een dag lopen door Nederland kom je aan in België. De wandeling loopt dan verder door de landerijen van noord Vlaanderen.

Onderweg kom je vele Vlaamse dorpjes tegen en ontdek je de rust van het afgelegen landschap terwijl je de vogeltjes hoort fluiten.

Zoals met alle GR routes, kun je er hier ook weer voor kiezen om je eigen route samen te stellen, maar als je ervoor kiest om het pad te volgen dan eindigt je wandeling in Diest, België.

Hier vind je meer informatie over de wandelroute van Kempen-Maaspad.

15. Vlaams Brabantse Route

Vlaams Brabantse wandelroute in België

Afstand: 176 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Diest

Wandelaars die zoeken naar een langeafstandsroute doen er goed aan om voor deze wandeling te kiezen. Je komt op deze route het beste wat Vlaanderen te bieden heeft, tegen. Mooie heuvels, kleine dorpjes en open velden.

Het grote routepad 512 is onderdeel van een web met langeafstandsroutepaden in België. Het mooie van dit routeweb is dat wandelaars door middel van de verschillende knooppunten ook de mogelijkheid hebben om zelf een route samen te stellen.

Mocht je ervoor kiezen om de GR 512 helemaal af te lopen, dan begint deze route in Diest, loopt rond Leuven en eindigt in het dorpje Geraardsbergen.

Uiteraard hoef je niet de hele route te wandelen, maar kun je er ook voor kiezen om alleen een stuk van deze route te volgen.

Voor meer informatie, kijk hier.

16. Hageland route

Hagelanden wandelroute start in Leuven

Afstand: 158 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Leuven

Deze 9-daagse wandelroute begint in Leuven en trekt door Vlaanderen. Het fijne is dat deze wandeling ook weer eindigt in Leuven.

De Hagenland is een mooie heuvelachtige omgeving. Deze wandeling is daarom ook een mix van heuvels en gewoon platte stukken.

Het pad loopt door bossen, velden en zelfs een wijngaard. Er zijn genoeg mogelijkheden om onderweg even te stoppen, ook om het lokale bier te proeven.

Meer informatie over de wandeling en de route vind je hier.

17. Vlaamse Ardennen route

Belgische Ardennen wandelroute

Afstand: 157 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Oudenaarde

Deze goed aangegeven route is een nog onontdekte schat. De wandeling loopt door valleien en indrukwekkende beukenbossen. Als je de hele wandeling wilt voltooien, dan kost dit ongeveer 8 dagen.

De Belgische Ardennen, te vinden in Oost-Vlaanderen, kenmerkt zich door de glooiende heuvels en de vele uitzichtpunten.

Wandelaars volgen wegen, voetpaden en af en toe loop je op een fietsroute. Dit maakt deze wandeling gevarieerd en leuk om te doen.

De route loopt door verschillende dorpjes, landerijen en eindigt weer bij het beginpunt, in Oudenaarde.

Zie hier een PDF met de Belgische Ardennenroute.

De Beste Wandelroutes aan de Belgische kust

18. Wandeling langs de Rivier de IJzer

Wadenling aan de rivier IJzer in Belgie

Afstand: 7.8 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Roesbrugge

Deze wandeling knuffelt met de Franse grens en loopt langs rivier de IJzer.

Afhankelijk van het weer en het jaargetijde, kom je op dit pad verschillende beproevingen tegen. Denk aan hoog water en natte weilanden. Deze wandeling hoort niet bij de meest bewandelde wandelpaden in België, dit betekent dat het pad over het algemeen ook lekker rustig is.

Ondanks dat je natte voeten kan krijgen tijdens deze wandeling, is de wandeling wel de moeite waard. Je komt mooie natuur tegen en verschillende vogelsoorten die je onderweg kan bewonderen.

19. Grenslandpad

Wandelen in het Grensgebied van Belgie en Nederland

Afstand: 363 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Zeeuws Vlaanderen

Deze wandeling loopt in het grensgebied van België en Nederland. Soms is het niet helemaal duidelijk in welk land je nu eigenlijk aan het wandelen bent.

De wandeling is rustig en loopt door afgelegen gebied. Als je op zoek bent naar rust en gewoon je hoofd even wil leegmaken, dan is deze wandeling ideaal voor jou.

Om de hele wandeling te lopen, ben je ongeveer 18 dagen bezig, maar het is mogelijk om deze wandeling in stukjes te lopen om zo toch een beeld van dit pad te krijgen.

Wandelaars die de hele wandeling afmaken, eindigen in het klein stadje genaamd Thorn. Het ligt 2 km over de Nederlandse grens.

Alle informatie over het grenslandpad kan je terug vinden in dit boek. Ook zitten er kaarten en handige informatie in dit boekje. Vooral als je van plan bent deze wandeling te lopen, is het handig om dit naslagwerk mee nemen.

20. Uilenspiegelpad

Uilenspiegelpad, wandeling in Belgie

Afstand: 200 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Startpunt: Brugge

Deze wandeling in België is vernoemd naar Tijl Uilenspiegel. Een grappenmaker uit de 14e eeuw. Hij wordt nog steeds herinnerd vanwege het continu in de maling nemen van de Belgische autoriteiten.

De route start in Brugge en neemt je vervolgens mee door Vlaanderen richting de Belgische kust naar Knokke-Heist.

Tijdens deze route steek je ook de grens naar Nederland over en uiteindelijk loopt deze route weer terug naar Brugge.

Deze wandeling loopt veelal door het buitengebied, maar onderweg kom je ook vele leuke dorpjes tegen.

Voor meer informatie over het Uilenspiegelpad, kijk hier.

Zo, zit er een mooie wandeling voor je tussen? Vast wel! Voor ieder wat wils is er in deze lijst iets te vinden. Van korte wandelingen tot langeafstandswandelingen.

Maar heb jij hier ook de juiste wandelschoenen voor?

Ook interessant

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips ter voorbereiding van jouw vakantie!

  • Voor het zoeken van goedkope vliegtickets, gebruik ik altijd Skyscanner. Ook als je nog niet precies weet waar je heen wilt, is Skyscanner een goede start. Typ bij bestemming “overal” in, en je ziet de goedkoopste tickets van dat moment per bestemming! Een andere goede start is tix.nl
  • Mijn reisgidsen koop ik altijd op Bol.com. Bol.com biedt een ruime keuze aan reisgidsen voor een heleboel verschillende bestemmingen, van verschillende merken.
  • Voor het boeken van een hotel bestaan er 1001 websites. Een goede start vind ik Trivago.nl. Deze website vergelijkt de prijs van een heleboel hotels en laat de goedkoopste zien. Maar, ook op hotelspecials vind je leuke aanbiedingen!
  • Ben je gewoon op zoek naar een vakantiehuisje voor jou en je familie? Neem dan eens een kijkje op bungalowspecials. Hier vind je leuke vakantiehuisjes voor jou en je gezin. Ben je echt op zoek naar een huisje midden in de natuur? Dan is natuurhuisje een hele goede oplossing! Ze planten zelfs een boom voor elke verbleven nacht.
  • Heb je geen zin om in de rij te staan voor verschillende bezienswaardigheden en wil je kostbare tijd besparen? Ik wel! Daarom kijk ik van tevoren altijd even op getyourguide om er tickets te bestellen zodat ik de rij kan overslaan. Ook biedt getyourguide vaak leuke stadswandelingen en andere activiteiten die de moeite waard zijn! Het mooie is, ze werken wereldwijd.
  • Tenslotte, voor de wandelaars onder ons, op wandel-geest vind je alles wat je je maar kan wensen, van wandelschoenen, tot kleding en handige wandelgidsen!

Op deze pagina kunnen affiliate links staan. Als je via deze link iets koopt, ontvang ik daarover een klein percentage. Het kost jou niets extra’s maar het zorgt er wel voor dat deze website kan blijven bestaan! Bedankt!

Gwenn Klabbers

Gwenn Klabbers

Hey Hoi! Mijn naam is Gwenn en ik ben een dertiger die van avontuurlijk reizen houdt. Gewapend met mijn camera zoek ik de leukste bestemmingen en deel ik de tips en tricks hier op Reisgekkie!

ReizenReizen