Home Belgie De 13 beste bezienswaardigheden in Brussel

De 13 beste bezienswaardigheden in Brussel

door Gwenn

Gezellig! Naar Brussel! Voor een weekend of gewoon lekker een vakantie in België. Er zijn natuurlijk een heleboel dingen te doen in Brussel zoals, shoppen, lekker eten of een bezoek aan een museum. Maar welke bezienswaardigheden in Brussels mag jou nou echt niet missen?

In dit artikel vind je echt de leukste dingen om te doen tijdens je bezoek aan Brussel.

Als je van plan bent om Brussel lekker zelf te gaan verkennen en je wilt hier en daar een museum meepikken of korting bij een restaurant, dan loont het zeker de moeite om even de Brussel City pas te bekijken. Deze pas biedt je gratis toegang tot 41 verschillende musea en leuke kortingen bij verschillende restaurants, cafés en winkels. De pas kan je kopen voor 24 uur, 48 uur of 72 uur. Kan toch een hoop schelen in je portemonnee en wellicht loop je dan net even sneller een leuk museum in.

Maar als je van gemak houdt en een bus die je overal heen brengt, dan is de hop-on hop-off bus wellicht iets voor jou. Persoonlijk vind ik dit soort bussen fantastisch. Ze brengen je naar alle bezienswaardigheden van een stad, zonder dat je je druk hoeft te maken hoe je er komt. Daarnaast is het vaak al leuk om alleen al in de bus te zitten om van de omgeving te genieten. Het leukste is om op de bovenste verdieping te zitten, vooral bij mooi weer want dan heeft de bus geen dak. Bij de bus zit ook een gids. Het is handig om hiervoor je eigen oordoppen mee te nemen. Deze hop-on hop-off tour bied je geen toegang tot de bezienswaardigheden waarvoor betaalt moet worden.

1. De Grote Markt van Brussel

Grote Markt, Bezienswaardigheid in Brussel

De Grote Markt van Brussel is het centrale plein van Brussel. Rondom dit plein vind je het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen.

De Grote Markt wordt beschouwd als één van de mooiste pleinen ter wereld. Het staat dan ook niet voor niets sinds 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco. Deze bezienswaardigheid in Brussel mag je dan ook echt niet missen tijdens je bezoek.

Er hebben zich veel grote historische gebeurtenissen afgespeeld op de Grote Markt. Enkele voorbeelden:

  • In 1523, tijdens de Inquisitie zijn Hendrik Voes en Jan van Essen op de brandstapel gezet. Zij waren de eerste protestantse martelaren
  • In 1568 werden de graven Egmont en Hoorn er onthoofd
  • Brussel werd in 1695, tijdens de Negenjarige oorlog, aangevallen. Franse troepen hebben toen middels een bombardement de meeste huizen vernield op de Grote Markt. Enkel de voorgevel van het Stadhuis en de toren bleven staan, terwijl die het doel van de beschietingen waren. De gildehuizen zijn daarna weer snel opgebouwd. Ook het huis van de Brouwersgilde, waar tegenwoordig het Brouwersmuseum in huisvest.

2. Manneke Pis

Manneke Pis, bezienswaardigheid in Brussel

Manneke Pis, wie kent het beeldje niet? Misschien wel één van de beroemdste bezienswaardigheden van Brussel. Maar ben je ook bekend met de geschiedenis en de legendes die om dit beeld hangen?

Manneke bus is een beeldje wat in 1619 is gemaakt door Hiëronymos Duquesnoy. Het beeld is 55,5 cm groot en staat op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, vlakbij de Grote Markt. Het beeld is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de beroemdste Belgische monumenten. Deze bezienswaardigheid in Brussel mag je echt niet missen!

Maar waardoor is dit beeld nou zo beroemd geworden? Dit komt door de vele legende die rond dit beeld hangen.

De eerste legende vertelt hoe Brussel is werd aangevallen door vijanden. Zij hadden buskruit onder de stadswallen verstopt om de stadswal op te blazen. Gelukkig zag een klein jongetje dit en plaste net op tijd de lont uit. Daarmee heeft hij de stad van de ondergang gered.

De tweede legende gaat over een jongetje die tegen de deur plaste van een heks. Die heks werd vervolgens zo boos, dat ze het jongetje vervolgens verdoemde om altijd te moeten plassen. Een man die dit zag gebeuren verving het jongetje snel door het beeldje om het jongetje te redden.

Zo zijn er nog veel meer verhalen, maar niemand weet precies waar het beeld vandaan komt. Het meest waarschijnlijke verhaal is dat Manneke Pis gemaakt werd als eerbetoon aan de leerlooierijen die zich in de omgeving van de Stoofstraat bevonden. Hier gebruikte men vroeger urine van kleine kinderen om het leer te looien. De ammoniak in de urine was in de middeleeuwen een belangrijke grondstof voor kleermakers en leerlooiers. Het zou het leer soepel maken.

Daarnaast heeft Manneke Pis ook een heuse kamerheer. Die zorgt ervoor dat Manneke Pis aangekleed wordt op bijzonder feestdagen.

Meer informatie over Manneke Pis vind je hier.

3. Atomium

Atomium, bezienswaardigheid Brussel

Het Atomium is gebouwd in het kader van de wereldtentoonstelling in 1958. Het bestaat uit een stalen constructie met 9 bollen die elke een diameter van 18 meter hebben. De bollen vormen samen een kubistisch ruimtelijke gecentreerde kristalstructuur, 165 miljard keer vergroot. Het gebouw is ontworpen door de ingenieur André Waterkeyn.

Tussen 2004 en 2006 is het monument gerestaureerd en was het dicht voor publiek. Onder meer werd de roestvrijstalen bekleding vervangen door een speciaal type roestvrijstaal. De restauratie koste in totaal 26 miljoen euro. Op zaterdag 18 februari 2006 werd het monument opnieuw geopend voor publiek. Ter ere van deze opening is er een speciale 2-euro munt geslagen met achterop het Atomium. Misschien heb je deze munt wel eens gezien in je portemonnee. Ik ben hem in ieder geval wel eens tegengekomen.

Het Atomium is geopend van vrijdag tot en met maandag tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Het is dan mogelijk om 5 bollen te bezoeken. Zet dit monument zeker op je lijstje met de must visit bezienswaardigheden van Brussel!

De entree voor volwassenen is € 16 en voor kinderen groter dan 115 cm, €8. Kleinere kinderen zijn gratis.

Het is raadzaam om de tickets van te voren te kopen om de rij bij de deur te voorkomen.

4. Musea van het Verre Oosten

Kopie van Zonder titel 84

Vlakbij het Atomium vind je het Musea van het Verre Oosten. Dit is een museum dat hoort bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het museum bestaat uit drie gebouwen, de Japanse Toren, het Chinees Paviljoen en het Museum voor Japanse Kunst. In hun interieurs herbergen zij kunstschatten uit China en Japan. Maar door de slechte staat zijn de musea sinds 2013 gesloten en sindsdien staan ze leeg. Verwacht wordt dat de renovatie in 2021 klaar is.

Deze gebouwen zijn wel vreemde bezienswaardigheden in Brussel omdat het totaal niet in het straatbeeld past. Als je nog nooit in Azië bent geweest, is dit wel een goede mogelijkheid om dergelijke gebouwen een keer in het echt te bewonderen!

5. Het Jubelpark

JubelPark, bezienswaardigheid in Brussel

Omdat Brussel verplicht was om een exercitieplein aan te leggen voor het garnizoen, werd er in 1852 voor gekozen om het Jubelpark te bouwen.

Tegenwoordig vind je hier uitgestrekte tuinen waarin tal van monumenten en musea terug zijn te vinden. De belangrijkste blikvanger is de triomfboog. In het Jubelpark vinden het hele jaar door allerlei activiteiten plaats. Denk hierbij aan concerten, feesten, sportevenementen etc.

Aangezien er hier veel musea zijn gevestigd, vindt je hier meteen in één klap een aantal van de beste bezienswaardigheden in Brussel.

Het Jubelparkmuseum, dit is een oudheidkundig museum. Ze hebben er verschillende afdelingen, denk aan niet Europese beschavingen, nationale archeologie en Europese kunstnijverheid. Er liggen meer dan 600.000 objecten tentoongesteld en er worden ook regelmatig belangrijke exposities georganiseerd.

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag tussen 09.00 uur en 17.00 uur. De toegang is gratis.

Koninklijke Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, hier vind je een overzicht van de militaire veranderingen door de jaren heen. Van stormram tot F-16 en wat je allemaal niet meer kan bedenken. Als je van militaire geschiedenis houdt, dan is dit museum echt wat voor jou!

Dit museum is dagelijks geopend tussen 09.30 uur en 17.00 uur. Entree is € 5 voor volwassenen. Van 13-17 jaar en 60+ € 4 en kinderen onder de 13 zijn gratis.

Autoworld, in dit museum vind je alles over de geschiedenis van de auto. Er staan meer dan 300 voertuigen tentoongesteld. Van auto tot motorfiets. Het is een heel leuk museum waar meer dan genoeg te zien.

Dit museum is geopend van maandag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 18.00 uur. De entree is € 12 euro en kinderen onder de 6 zijn gratis. Het is mogelijk om van te voren alvast je toegangskaart te kopen.

Bovenstaande musea zijn gratis toegankelijk met de Brussel City pas.

6. Koninklijk Paleis

Koninklijk Pleis, bezienswaardigheid in Brussel

Het Koninklijk Paleis in Brussel is het officiële adres van de Belgische Koninklijke familie. Hoewel de Koning wel een appartement in dit paleis heeft, woont hij er officieel niet. Hij woont in het Kasteel van Laken.

Gedurende de zomer, tussen 21 juli en begin september, is het Paleis geopend voor bezoekers en het is de moeite waard om dit paleis aan je lijst bezienswaardigheden in Brussel toe te voegen. Tijdens dit bezoek is het mogelijk om meerdere grote salons te bewonderen.

Het originele Koninklijke Paleis is in 1731 door een brand verwoest. Hierna is het hele complex afgebroken en opnieuw opgebouwd in 1774. Het Paleis is gebouwd in een classicistische stijl en rond het Warandepark aangelegd.

Zie hier voor meer informatie over een bezoek aan het Koninklijk Paleis.

7. Stadswandeling

Stadswandeling in Brussel

Hoe kan je een stad nu beter beleven en voelen dan te voet? Daarom is een stadswandeling een hele goede manier om de stad en de bijbehorende energie te leren kennen.

Als je je bezoek aan Brussel begint met een stadswandeling dan krijg je snel een goed beeld van de stad. Zo is het ook makkelijker om later goed te bepalen waar je nog wat meer tijd zou willen besteden en waar alle bezienswaardigheden in Brussel zich ongeveer bevinden.

Uiteraard kan je lekker zelf rond gaan dwalen door de straten, zeker een tip als je van fotograferen houdt. Je weet namelijk nooit waar je terecht komt.

Ben je opzoek naar de beste kick-start van je bezoek aan Brussel en wil je een goed beeld krijgen waar je alle bezienswaardigheden in Brussel kunt vinden? Kijk dan snel hier.

8. Bierproeverij

Bierproeverij Brussel

Een bezoek aan Brussel zonder mee te doen aan een bierproeverij dat kan natuurlijk écht niet! Zeker niet in een land waar zelfs de biercultuur een plekje heeft gekregen op de Unesco lijst.

Gelukkig zijn er in Brussel heel veel mogelijkheden om mee te doen aan een bierproeverij. De meest eenvoudige manier is gewoon het binnenstappen van een café en dan de bierkaart afwerken 🙂

Maar het is ook mogelijk om mee te doen aan een echte bierproverij. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

Je kan bijvoorbeeld samen met een gids een stadswandeling doen, met tegelijkertijd een bierproeverij, door Brussel. De gids neemt je dan mee naar alle plekken die belangrijk zijn voor de geschiedenis van het lokale bier van Brussel. Ondertussen doe je de oudste cafés van Brussel aan om daar de lokale bieren te proeven.

Een andere mogelijkheid is om een met een gids een bezoek te brengen aan verschillende brouwerijen rond de Grote Markt in Brussel. En uiteraard, mag je bij elke brouwer proeven en krijg je ook nog wat mee over het brouwproces.

9. Winkelen

Winkelen in brussel

In Brussel zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te winkelen. Je vindt er grote warenhuizen en verschillende ketens. Daarnaast zijn er ook veel sfeervolle boetieks en antiekzaken.

Op de Nieuwstraat zijn er veel bekende ketens gevestigd en de duurdere merken zoals Dior, Gucci en Chanel vind je op de Waterloolaan.

Je mag ook zeker de Sint-Hubertusgalerijen niet overslaan. Dit is een enorm complex waarin je drie verschillende overdekte winkelgalerijen terugvind. Ideaal om te shoppen (in slecht weer) en je vindt er ook nog eens veel cafétjes en restaurantjes.

10. Uitgaan

Uitgaan in Brussel

Er is keuze genoeg in het nachtleven van Brussel. Van cafés tot restaurants tot de hele nacht doorbrengen in een club. Hieronder wat tips om je wegwijs te maken.

Delerium Cafe: Een café met wel 2200 verschillende biersoorten. De perfecte plek om je avond te starten.

Les Halles Saint Gery: Een wijk met vele cafeetjes waar je uit kan kiezen. Vooral in de zomer is deze wijk erg leuk omdat de verschillende cafés nep gras buiten op straat leggen. Iedereen gaat hier dan lekker in zitten.

Le Corbeau: Een typisch Belgisch danscafé. Je moet niet verbaast staan te kijken als er mensen op tafel staan te dansen. De muziek is gevarieerd.

11. Kruidtuin

Kruidtuin Brussel

De Kruidtuin oftewel het Botanische Museum van Brussel bestaat uit verschillende tuinen, van Engelse tuinen tot Italiaanse tuinen. In het midden staat een Frans barokgebouw dat bestaat uit een centrale rotonde met een koepeldak. Soms worden er in dit gebouw ook concerten gegeven.

De kruidtuin is 6 hectare groot en bestaat uit een grote variatie van planten en bomen. Het park werd officieel geopend in 1829. Het is mogelijk om er verschillende wandelroutes te volgen en om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Het park is elke dag geopend en gratis toegankelijk.

12. Street Art wandeling

Sreet Art wandeling in Brussel

Persoonlijk ben ik echt een heel groot fan van Street Art. Ik kan het dan ook niet laten om, waar ik ook ben, te zoeken naar Street Art. Soms is het geklieder wat je tegenkomt, maar heel vaak zijn het ware kunstwerken. En dat, zomaar gratis op straat te vinden!

In Brussel is er ook heel veel Street Art te vinden. Er is zelfs een website waarop alle Street Art wordt geregistreerd. Op die manier is het heel eenvoudig om zelf een wandeling samen te stellen langs alle kunstwerken die je persoonlijk wilt bezoeken.

Ook is het mogelijk om met een gids stadswandeling te maken langs verschillende Street Art en andere bezienswaardigheden in Brussel. Deze 3 uur durende wandeling met een gids brengt je langs allerlei Street Art met het thema stripfiguren. Sommige werken gaan mooi op in het straatbeeld en het is erg leuk om te zien als je wat tijd over hebt!

13. De kerk van de Grote Zavel

Kerk van de grote Zavel, Brussel

Deze kerk ligt in een aantrekkelijke wijk van Brussel, de Zavel. Hij is gebouwd in een gotische bouwstijl. Op het plein voor deze kerk wordt er elke weekend een antiek markt gehouden. Erg leuk om heen te gaan als je Brussel een bezoek brengt in het weekend.

Breng je doordeweeks een bezoek aan Brussel? Geen Nood! Rondom de kerk zijn er meer dan genoeg antiekwinkeltjes te vinden.

Kaart met bezienswaardigheden in Brussel

Hier een kaartje met alle genoemde bezienswaardigheden in dit artikel.

Vergeet niet om deze kaart op te slaan op je telefoon voor je bezoek aan Brussel.

Nog niet uitgegeken in Belgie?

Lees hier alles over een bezoek aan Antwerpen en Brugge!

 

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer