Home Belgie Wat te doen in Gent? De 11 beste bezienswaardigheden en tips!

Wat te doen in Gent? De 11 beste bezienswaardigheden en tips!

door Gwenn

Wat te doen in Gent? Gent hoort vaak niet bij het rijtje Antwerpen, Brussel, Brugge etc. Toch is er ook heel veel te doen in Gent en is dit een stad die eigenlijk niet mag overslaan bij je bezoek aan België, want Gent is tof! Ook een dagje of  een weekendje Gent in de zomer is ontzettend leuk.

Het voordeel van Gent is dat het veel minder toeristisch is als de andere 3 steden waardoor het hier veel rustiger is en je op je gemak door de stad kan slenteren.

Ook Gent heeft namelijk een rijke geschiedenis, een bijzondere binnenstad en leuke kanalen.

In dit artikel vind je alle bezienswaardigheden en mijn tips voor tijdens je bezoek aan Gent.

Hier krijg je meteen al de eerste tip voor je bezoek. Het kan je een hoop geld besparen :):

Het is mogelijk om een CityCard te kopen voor Gent. Deze kaart is verkrijgbaar bij de lokale VVV en geeft gratis toegang tot alle bezienswaardigheden in Gent. De kaart is geldig voor 48 uur of zelfs 72 uur. Als je van plan bent om Gent maar voor een dag of een paar uurtjes te bezoeken, dan is deze CityCard niet de moeite waard want waarschijnlijk ben je goedkoper uit door gewoon entree geld te betalen.

En, zoals je van ons gewend bent, eindigt dit artikel uiteraard weer met een kaartje waarop alle genoemde bezienswaardigheden in Gent op staan!

Wat te doen in Gent in vogelvlucht!


Voor we aan de lijst met de beste bezienswaardigheden beginnen is het wel leuk om even een indruk te krijgen van de stad Gent. Gent is gesticht tijdens de 7e eeuw. Dit is meteen de reden dat je ontzettend veel hisotrische gebouwen terug vind in deze stad. Soms krijg je bijna het gevoel dat je in een openlucht museum rondloopt.

Een leuk weetje, in de middeleeuwen was Gent één van de belangrijkste steden in Europa. Je kan je het haast niet voorstellen, maar Gent was gewoon groter dan Moscow.

Het leuke aan Gent is dat het iedereen wat te bieden heeft. Het maakt niet uit of je een kunst- en cultuurliefhebber bent, gek bent op geschiedenis, of dat je het liefst de hele dag doorbrengt met een goed glas Belgisch bier op een heerlijk terras. Het kan allemaal! Als je je verveelt in Gent, dan kan je daar eigenlijk alleen jezelf de schuld van geven.

Ok, hier komt ie dan, de lijst 🙂

1. Patershol – Historische wijk met veel restaurantjes

Patershol, een leuke wijk om te bezoeken in Gent

Patershol is een historische wijk in Gent. De eeuwenoude geschiedenis van de stad is goed terug te zien in deze wijk. De oude straten van deze wijk zitten ook boordevol cafés, restaurantjes en hippe barretjes.

Als je gek van eten bent, dan is deze wijk de plek waar je moet zijn. Het is mogelijk om in deze straten een culinaire wereldreis te maken. Je kan hier van Japans en Indonesisch, Turks, Italiaans tot Spaans en alles ertussen vinden. Uiteraard ontbreekt ook de Vlaamse keuken  hier niet.

Ook is het mogelijk om naar hartenlust te shoppen in deze wijk. De ideale plek om veel lokale winkeltjes te vinden.

En, vergeet je camera niet mee te nemen om mooie foto’s te maken terwijl je lekker door deze oude volkse straatjes dwaalt.

2. Sint Niklaaskerk – Ja, van het Sinterklaasfeest

Sint Niklaaskerk, bezienswaardigheid in Gent

Deze mooie kerk in Gent is gewijd aan de bisschop Nicolaas van Myra. Het sinterklaasfeest dat wij jaarlijks vieren is ook ontstaan naar aanleiding van deze bisschop.

De restauratie van deze kerk is onlangs afgerond en het is zeker de moeite waard om deze bezienswaardigheid in Gent even te bezoeken. Zowel van binnen als van buiten is deze kerk een lust voor het oog!

3. Belfort – Echt doen!

Leuk om te doen in gent, Belfort

In veel Belgische steden is een Belfort te vinden, bijvoorbeeld in Brugge, maar ook in Gent. In de middeleeuwen werden deze torens veel gebouwd in België, Noord-Frankrijk en in Zuid-Nederland. Als de toren toegankelijk is, heb je vanaf hier vaak een prachtig uitzicht over de stad.

Het Belfort in Gent is gebouwd in 1313 en de toren diende voor het bewaken van de stad. Tegenwoordig is deze toren ook terug te vinden op de Unesco lijst van werelderfgoed. De toren is 95 meter hoog en ligt midden in het historisch centrum. Je kunt hem eigenlijk niet missen!

Gelukkig is het Belfort in Gent ook toegankelijk, ze hebben er zelfs, of gelukkig, een lift. Leuk om te doen in Gent en vanaf deze plek is het natuurlijk ook mogelijk om fantastische foto’s te maken. Maar buiten het uitzicht om, binnen is er ook veel te zien en te leren over de geschiedenis van de stad Gent.

Iets wat je eigenlijk niet mag overslaan, al is het alleen maar voor het fantastisch uitzicht dat je vanaf deze toren over de stad hebt!

Toegang tot de toren kost € 8.

4. Sint-Michielsbrug – Fotostop!

Dezeinswaardigheid in Gent, de Sint-michielsbrug

De Sint-Michielsbrug ligt over de Leie en komt uit de 20e eeuw. De brug zelf is mooi, maar het beste wat deze brug te bieden heeft is het uitzicht over de Korenlei en Graslei.

Dit is echt wel één van de mooiste plekjes van Gent en deze plek is zeker wel een bezoekje waard. Zeker als je van fotograferen houdt, kan je vanaf deze plek hele mooie plaatjes schieten, vooral tijdens zonsondergang of in de vroege ochtend. Een goed voorbeeld van zo’n foto zie je hierboven.

Deze brug is niet te missen, want hij ligt midden in het centrum van Gent en of je het wilt of niet, je zult vast een keer over deze brug lopen tijdens je bezoekje aan de stad.

5. Graslei – Fantastische gevels die weerspiegelen in het water

Graslei, bezienswaardigheid in Gent

De Graslei ligt centraal in Gent. Al vanaf de 11e eeuw meren hier verschillende schepen aan om handel te drijven.

De gebouwen weerspiegelen hier in het vlakke water. De perfecte plek om je ogen even de kost te geven. Geniet hier lekker in alle rust van het mooie weer met je benen over de kade. De perfecte plek om even je hoofd leeg te maken of om te genieten van een heerlijk Belgisch biertje.

Alle huizen aan de waterkant zijn historisch en sommige kun je bezoeken. Het is de moeite waard om de gevels even goed te bekijken, vooral de gevel van het Gildehuis van de Vrije Schippers. Er is in de loop der jaren veel geld geïnvesteerd hierin en dat zie je zeker terug.

Kortom, een lekker plekje om even te luieren en mensen te kijken, of de gevels :).

6. Graffiti – Gent buiten de gebaande paden

Leuk om te doen in Gent, Street Art

Ik heb het al geschreven in het artikel over alle bezienswaardigheden in Brussel dat ik echt fan ben van Street Art. Ook in Gent is er (gelukkig!) genoeg Street Art te ontdekken!

Er zijn bijzondere stukken te vinden van de bekende Street Art artiesten ROA en Bué.

Ook is er een steeg te vinden, Werregarenstraat, die helemaal vol staat met verschillende kleinere werken. Het is een autovrij straatje en als je van Street Art houdt, dan is het zeker de moeite waard om hier even een kijkje te nemen. En, het is ook weer eens iets anders om te doen in Gent.

In 2015 heeft een collectief onder de naam concrete canvas tour, verschillende grote kunstwerken door de stad gemaakt. Inmiddels zijn er meer dan 170 verschillende Street Art werken van verschillende artiesten te vinden.

Heb je zin om deze allemaal te bekijken? Neem dan hier een kijkje. Ook vind je op die website een plattegrond met de locaties van alle murals.

En terwijl je een wandeling plant van het ene werk naar het andere werk, kan je meteen genieten van de stad. Onderweg zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om even lekker een terrasje te pikken of om wat bezienswaardigheden mee te pakken.

7. Gent vanaf het water – Heerlijk genieten in een bootje

Leuk om te doen in Gent, een boottocht!

Eén van de leukste dingen om te doen in Gent, is het maken van een boottocht door de middeleeuwse grachten. Er zijn verschillende rederijen waarmee je een rondvaart kunt maken om zo een uniek beeld te krijgen van alle belangrijke bezienswaardigheden in Gent. En ja, het is een toeristisch gebeuren. Maar so what, jij bent toch ook in Gent om de toerist uit te hangen?!

Het water in Gent is te danken aan de rivier de Leie en het Schelde. Vroeger werden deze waterwegen gebruikt om geld te verdienen aan handel en tol. Tegenwoordig kun je vanaf hier rondvaarten doen. Maar het is ook heerlijk om tijdens een zonnige dag lekker aan het water te zitten!

De rondvaarten starten op 5 minuten lopen van het Gravesteen (zie hieronder).

De gids neemt je mee op een 50 minuten durende rondvaart, terwijl hij vertelt over de rijke geschiedenis van de stad. Zo leer je meteen wat bij terwijl je langs allerlei toffe bezienswaardigheden vaart.

Het is mogelijk om de kaartjes voor een rondvaartboot in Gent van tevoren te kopen, zodat je niet hoeft te wachten in een rij, scheelt ook weer tijd die je aan andere leuke dingen kunt besteden.

8. Gravesteen – Niet te missen en echt iets wat je moet doen in Gent

Kasteel Gravesteen, een mooie bezienswaardigheid in Gent

Het kasteel van Gent, Gravesteen, is gebouwd in 1180 door Philip van Alsace, de Graaf van Vlaanderen. Het is een uniek middeleeuws kasteel omdat het verdedigingssysteem nog vrijwel intact is. Bijna nergens in België vind je nog zo’n compleet kasteel.

In het kasteel vind je een museum waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van het harnas, wapens en middeleeuwse martelwerktuigen. Soms is het wel een beetje luguber, maar dat maakt het juist ook wel weer interessant.

Vanaf het kasteel heb je ook een prachtig uitzicht over de stad (ja, weer een prachtig uitzicht!). Echt iets leuks om te doen in Gent, ook voor als je kinderen hebt.

Tussen april en oktober, is het kasteel dagelijks geopend tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Van november tot maart is het kasteel geopend tussen 09.00 tot 17.00 uur, behalve tijdens kerst en nieuwjaar.

Een kaartje voor volwassenen kost € 10, ben je onder de 25 jaar kost het € 6 en als je jonger bent dan 19, is de toegang gratis.

9. Eten en drinken – Ontdek de lokale specialiteiten

Gentse Neuzen in frambozesmaak, traditionele snoepjes uit Gent.

Aan eten en drinken hoef je in Gent niets te kort te komen. Er zijn veel lokale specialiteiten die het proberen meer dan waard zijn. Er zijn vele speciaalzaken en restaurantjes te vinden. Maar welke echt Gentse specialiteiten moet je nu echt proberen?

Stoofpotje: overal vind je dit op het menu. Een typisch stoofpotje bestaat uit rundvlees, uien, brood, mosterd, bier, tijm, laurier, peper en zout. Meestal worden deze stoofpotjes geserveerd met frietjes. Als je een typisch Gents stoofpotje wilt, dan neem je een stoofpotje waar niertjes en lever aan worden toegevoegd. Uiteraard zijn de stoofpotjes ook verkrijgbaar zonder deze toevoegingen.

Gentse neuzen: heerlijke snoepjes verkrijgbaar in verschillende smaken. Als je echt de originele variant zoekt, dan moet je diegene met frambozensmaak nemen. Officieel heten deze snoepjes cuberdons genoemd, maar vanwege hun vorm staan ze bekend als Gentse neuzen.

RoomeR: een typisch Gents alcoholisch drankje gemaakt van vlierbloesem. Drink er niet te veel van want het bevat 14,9% alcohol.

Sneeuwballen: om je vingers bij af te likken! Gemaakt van vanilleboter, chocolade en vanillepoeder.

Gentse Waterzooi: alleen die naam al… heb je er al zin in? Toch is het een heerlijke soep gemaakt van kip of vis, aardappelen, groenten en room. Meestal krijg je hier brood bij.

En, als je hier nog niet vol genoeg van zit, dan kun je natuurlijk weer terug naar Patershol waar bijna elke keuken die je maar kan wensen terug te vinden is.

10. Sint Baafskathedraal – Het Lams Gods

Het Lam Gods, te zien in Gent

De toren van de Sint Baafskathedraal steekt overal bovenuit samen met de toren van het Belfort en de toren van de Sint-Niklaaskerk. Hoewel de buitenkant van de Sint Baafskathedraal bijzonder is, mag je deze kathedraal niet overslaan vanwege een paneel dat binnen is te vinden.

In deze kathedraal vind je de panelen van Het Lam Gods. Deze panelen zijn geschilderd door de gebroeders van Eyk. Een aantal jaar geleden is het stuk gerestaureerd. Ook al hou je niet van kunst, dit stuk is wel zo belangrijk dat je het gezien moet hebben.

Wil je alles over deze panelen weten, dan is het handig om even de Wikipediapagina over Het Lams Gods te bekijken. Er is hier heel veel informatie te vinden.

De toegang tot deze kathedraal kost € 5. De kathedraal is geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 uur en 16.30 uur. Op zondag tussen 13.00 uur en 16.30 uur.

11. Gentse Feesten – Voor de feestbeesten onder ons

Doen in Gent, Gentse Feesten

Wist je dat in Gent elk jaar één van de grootste volksfeesten van Europa plaatsvindt? Deze feesten vinden al vanaf 1843 plaats. Oorspronkelijk waren deze feesten begonnen als kermissen in meerdere weekenden per jaar. Gent besloot deze feesten samen te voegen omdat er op de maandagen te veel mensen waren die zich ziekmeldden.

Helaas nam de populariteit van deze feesten na de tweede wereldoorlog snel af. Dit kwam omdat Gentenaren hun vrije tijd op een andere manier gingen invullen. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw kreeg het feest een meer culturele inslag en vanaf toen werden deze feesten ook weer populair. Tegenwoordig zijn de Gentse Feesten een enorm festijn en wereldwijd bekend.

De Gentse feesten duren 10 dagen en het vindt plaats in de binnenstad van Gent. Tegenwoordig trekt dit feest jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen bezoekers.

De Gentse feesten vinden altijd plaats in juli.

Mocht je in Gent zijn tijdens de Gentse Feesten, dan is dit natuurlijk harstikke leuk om te doen! Reserveer wel op tijd een leuk hotel, want alles is tijdens deze feestdagen snel volgeboekt.

12. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst

Wat te doen in Gent, smak museum

Oftewel het S.M.A.K. In dit museum kunnen kunstliefhebbers van hedendaagse kunst goed terecht. Het Museum voor Actuele Kunst geeft een beeld van de ontwikkelingen in de internationale kunst van 1945 tot heden. De permanente werken bevatten veel verschillende kunststromen. Denk hierbij aan stromingen zoals Cobra, Pop Art, Conceptuele Kunst en nog veel meer.

Je vind hier werken van artiesten zoals Joseph Beys, David Hammons, Thomas Schütte en nog vele andere artiesten.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 18.00 uur.

Kaart bezienswaardigheden in Gent

Zoals beloofd, hier weer een kaartje met alles wat je kunt doen in Gent.

 

 

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer