Home Belgie Durbuy, één van ’s werelds kleinste steden met veel bezienswaardigheden!

Durbuy, één van ’s werelds kleinste steden met veel bezienswaardigheden!

door Gwenn

De Belgische Ardennen vormen een prachtige omgeving die over heel wat unieke eigenschappen beschikt. In het hart van deze regio, aan de rivier de Ourthe, ligt het kleinste stadje Durbuy. Durbuy heeft een rijke historie en is alleen al daarom een bezoekje waard!

Naar eigen zeggen is dit stadje het kleinste ter wereld, maar dat is niet correct. Die eer gaat uit naar het echte kleinste stadje Hum. Hum ligt in Kroatië. Momenteel wonen er in dat stadje amper 30 mensen. Ondanks dat de gemeente Durbuy niet meer de kleinste stad van de wereld is, trekt het nog steeds veel bezoekers.

Zij willen allemaal kennismaken met het prachtige, compacte, historische centrum van deze stad. Niet alleen dit historische centrum is het ontdekken waard. Ook de omgeving van Durbuy is prachtig!

Sta jij ook al te popelen om deze bijzondere plaats te leren kennen? Hier lees je meer over alle bezienswaardigheden in Durbuy.

Hoe kom je in Durbuy, Ardennen?

Belgische Ardennen

Durbuy is uitstekend te bereiken met de auto. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 290 kilometer rijden en je doet er 3,5 uur over. Een prima afstand voor een weekend weg.

Ook een optie is om met de trein naar Durbuy te gaan. Met de trein ben je wel iets langer onderweg. Afhankelijk van de route die je kiest, tussen de 4 en 5 uur. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je in de trein alle tijd hebt om bijvoorbeeld een goed boek te lezen of te genieten van het landschap waar je doorheen rijdt.

Boek hier je treinkaartjes.

Overnachten in Durbuy

Overnachten in Durbuy

Hoewel Durbuy de kleinste stad van België is, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te overnachten. Je vindt er een ruime keuze aan hotels, zowel in het stadscentrum van Durbuy als een stukje daarbuiten. Van luxe tot eenvoudig. Voor elk budget valt er wat te vinden.

Om een goede vergelijking te maken is het aan te raden om Trivago te gebruiken. Zij vergelijken verschillende aanbieders op prijs (oa booking.com en vele andere) en zorgen ervoor dat je nooit te veel betaald. Kijk snel hier.

Liever een vakantiehuisje? Waar je lekker privé met je partner, gezin of familie in een gezellige sfeer kunt genieten van de prachtige omgeving van Durbuy? Ook dan heb je volop keuze!

Van groot tot klein, van luxe tot minder luxe en van afgelegen tot vlakbij het centrum van Durbuy. Persoonlijk ben ik fan van natuurhuisje.nl omdat zij voor elke geboekte nacht een boom planten. Zo doe je toch nog iets terug voor de natuur. Kijk hier voor het ruime aanbod!

Op zoek naar een camping? Uiteraard behoren campings ook tot de mogelijkheden. Petit Suisse is een populaire camping gelegen op 25 kilometer afstand van Dubuy. Maar het ligt in het hart van de Belgische Ardennen.

De camping ligt op een hoogte van 500 meter waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Deze camping is in 2014 zelfs uitgeroepen tot de beste camping van Europa. Kijk hier voor meer informatie!

?c=15507&m=884051&a=397634&r=durbuy&t=html

Het historische centrum van Durbuy

Bezienswaardigheden Durbuy ardennen

In de middeleeuwen kon Durbuy perfect als stad worden beschouwd, maar vandaag de dag wonen er slechts 50 mensen in de historische binnenstad. Als je naar de hele dorp Durbuy kijkt, dan wonen er 400 mensen. In 1977 is Durbuy gefuseerd met 40 omliggende dorpen. Hierdoor telt de totale bevolking op dit moment ongeveer 11.500 inwoners.

Reizigers vanuit de hele wereld bezoeken Durbuy het hele jaar door. Het is heerlijk om door de smalle geplaveide straatjes te dwalen. Tijdens die wandeling heb je volop de mogelijkheid om lokale ambachtelijke producten te kopen in het historische centrum van Durbuy. Denk hierbij aan de beroemde paardenbloemjam en natuurlijk het ambachtelijk gebrouwen bier. Ook vind je hier de typisch Belgische chocoladewinkeltjes.

Een van de meest ambachtelijke winkeltjes in Durbuy is de winkel ‘Philippe’. Je kunt hier jam, wafels, patés en het regionale Durbuy Z bier kopen. De winkel vind je in een van de meest schilderachtige straatjes; rue Alphonse Eloy.

Daarnaast zijn er in de historische binnenstad van Durbuy ook veel goede restaurants te vinden. De lokale keuken verleidt de smaakpapillen!

De charme van Durbuy komt ook door haar omgeving. Om er te komen, rijd je over kronkelende wegen en door betoverende bossen, tot je eindelijk de eerste middeleeuwse huizen kunt zien.

Als dan ineens het indrukwekkende kasteel van Durbuy opduikt, dan heb je helemaal het gevoel alsof je in een sprookje beland bent. Geen wonder dat deze kleinste stad vaak beschouwd wordt als één van de beste steden om te bezoeken in België!

En wonderlijk maar waar! In dit kleine stadje vind je zelfs een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Als je geïnteresseerd bent in kunst, dan is dit museum wel een bezoekje waard. Het is gevestigd in de voormalige kloosters van de Franciscaanse broeders en zusters.

Loop ook even het lokale VVV van Durbuy binnen om te informeren naar leuke activiteiten. Dit VVV-kantoor vind je aan de Place aux Foires.

Kasteel van Durbuy

kasteel van Durbuy

Het kasteel van Durbuy ligt centraal in Durbuy, vlakbij de rivier. Dit kasteel stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd op de ruïnes van het oude kasteel. Helaas is het kasteel privé eigendom, dus je kunt niet naar binnen. Maar, je kunt de buitenkant wel bewonderen.

Het beste uitzicht op het kasteel heb je vanaf een hoog uitkijkpunt in Durbuy, het Belvedere. Om hier van het uitzicht te genieten, kun je de toeristentrein nemen vanuit Durbuy. Deze trein gaat rechtstreeks naar de Belvedere-uitkijktoren. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over Durbuy en de Ourthevallei met de meanderende Ourthe.

Pierre Haina

Deze steen is een lokale legende! Vanaf de Menhirs van Weris is dit ongeveer 1,4 kilometer lopen. Pierre Haina is een uniek punt dat je niet mag missen.

Volgende de legende is Pierre Haine een deur die ondergrondse gangen blokkeert. Deze gang zou naar het middelpunt van de aarde lopen. De plek van waaruit de duivel regeert. Soms wil de duivel nieuwe zielen vangen en dan duwt hij deze rots opzij om in de omgeving naar nieuwe zielen te zoeken. Nog nooit heeft iemand de duivel gezien, want voor zonsopgang gaat hij terug en zet daarbij ook de steen weer op zijn plek.

Maar, bewoners merkten toch dat de duivel af en toe langs kwam. Kippen gingen dood, er ontstonden spontaan ruzies en het Weris werd geteisterd door ziekte. De dorpelingen kwamen bij elkaar om een oplossing te vinden voor dit probleem. Een klein meisje, helemaal in het wit gekleed, kwam die morgen met verse eieren. Dat was de oplossing! De duivel houdt niet van wit! Vanaf die dag, hebben de dorpelingen elk jaar de Pierre Haina wit geschilderd.

Om deze rots te kunnen zien, is het handig om je auto te parkeren in Weris. Zoek vervolgens naar de kapel, ga hier links en volg de borden ‘Pierre Haina’.

Radhadesh

kasteel Château de Petit Somme

Deze opmerkelijke bezienswaardigheid is waarschijnlijk wel het laatste wat je verwacht in een plek als Durbuy. Het is een 19e-eeuws kasteel gelegen in de bossen, maar tegelijkertijd één van de belangrijkste hindoeïstische centra in Noord-Europa. Het kasteel Château de Petit Somme is de thuisbasis van de grootste gemeenschap van Hare Krishna, een Hindoe-organisatie in België.

Het kasteel zelf kent een tumultueuze geschiedenis omdat het deel uitmaakte van de verdedigingsstrategie van het noorden van Luxemburg. Pas in 1888 werd het huidige kasteel herbouwd in de neogotische stijl.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel gebruikt als ziekenhuis om de gewonden op te vangen en om de dorpelingen onderdak te bieden tijdens de veldslagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben Amerikaanse soldaten het kasteel bezet.

Later heeft een groep filantropen geprobeerd het kasteel in te richten als vakantiecentrum voor studenten en wetenschappers. Uiteindelijk, in 1979, werd het gekocht door de International Society for Krishna. Zij hebben verschillende restauratiewerkzaamheden uitgevoerd.

Het kasteel is het hele jaar door te bezoeken en je krijgt een inkijkje in de Indiase en Hindoeïstische cultuur. Het kasteel lijkt volledig zelfvoorzienend te zijn, want het heeft een vegetarisch restaurant en cafetaria, een pension, een winkeltje met accessoires, decoratieartikelen en nog veel meer uit India. Als je het kasteel bezoekt, mag je zeker het wandelpad met spirituele boodschappen door het bosrijke landgoed niet missen.

De Menhirs van Wéris

Bezienswaardigheden Durbuy

In de directe omgeving van Durbuy ligt het plaatsje Wéris. Er zijn verschillende redenen om een uitstapje te maken naar deze plaats. Wéris staat in eerste instantie bekend als een uiterste charmant en bovendien ook zeer aantrekkelijk dorpje. Volgens velen is dit zelfs één van de mooiste dorpjes die België rijk is.

Deze plaats staat ook bekend vanwege haar megalieten, menhirs en hunebedden. De menhirs, staande stenen, zouden meer dan 5000 jaar oud zijn en teruggaan tot de neolithische periode. Het merkwaardige is dat ze perfect uitgelijnd staan op een as van 8 kilometer lang.

Voor wetenschappers is het nog steeds een raadsel hoe mensen deze menhirs 5000 jaar geleden op een perfecte lijn konden brengen.

In de buurt van de menhirs vind je 2 hunebedden die fungeerden als kamergraven. Deze overblijfselen dateren van ongeveer 3000 voor Christus en zijn te vinden aan beide kanten van de as. De hunebedden worden aangeduid als Wéris I en Wéris II.

Wéris I ligt langs de weg ten noordwesten van het dorp Wéris. Het is de grootste van de twee hunebedden en heeft een enkele massieve dakplaat. Wéris II ligt ten zuidwesten van Wéris en heeft een dak dat uit drie massieve horizontale platen bestaat. Bij opgravingen van de grafkamer zijn de botten van verschillende mensen gevonden, samen met vuurstenen werktuigen en een paar scherven grof aardewerk.

Het doel van de Menhirs is nog altijd onbekend: functioneerden ze als een landbouwkalender? Was de bevolking uit het stenen tijdperk verder gevorderd dan dat wij tot nu toe dachten? Of is de perfecte uitlijning puur toeval?

Al deze vragen versterken alleen maar het mystieke aspect van het megalithische veld van Wéris. Het is de perfecte plek om de zeer specifieke sfeer van de Ardennen en het indrukwekkende culturele en historische erfgoed op te snuiven.

Het labyrint van Barvaux

Het labyrint van Barvaux

Bijzonder leuk voor zowel jong als oud is een bezoek aan het labyrint van Barvaux. Voor dit labyrint geldt dat het veruit één van de populairste bezienswaardigheden is in de buurt van Durbuy.

Het labyrint vind je op een maïsveld met een omvang van 11 hectare. Hier loopt een wandelpad van 10 kilometer lang, dat onderverdeeld is in 9 verschillende zones. Wat een bezoek aan dit labyrint extra bijzonder maakt, is dat je tijdens je ontdekkingsreis hier verschillende acteurs tegenkomt. Zij maken jouw ervaring in het labyrint extra bijzonder.

Bovendien zijn er ook veel geheime gangen met begroeide muren, waar je doorheen kunt lopen.

Voor grote delen van het labyrint geldt dat het elk jaar opnieuw wordt aangelegd. Hierbij wordt altijd een actueel thema uitgekozen. Heb je dit labyrint al een keer eerder bezocht? Dan heb je een grote kans dat het labyrint er nu helemaal anders uitziet! Daarom is het de moeite waard om het labyrint nog een keer te bezoeken.

De grotten van Hotton

De grotten van Hotton werden in 1958 door puur toeval ontdekt tijdens het uitgraven van stenen in de steengroeve van Hotton. De grotten zijn uitzonderlijk natuurlijk erfgoed en zijn ook de enige grotten die volledig als beschermd gebied zijn aangemerkt.

Tijdens je bezoek aan deze sprookjesgrotten daal je 65 meter af onder de grond. Vervolgens klim je weer 30 meter omhoog en neem je zelfs een lift naar boven. Er zijn 580 traptreden verspreid over de grot, maar je hoeft zeker geen getrainde atleet te zijn om deze magische grotten te bezoeken.

De grotten van Hotton zijn ontstaan door een 6 kilometer lange ondergrondse rivier op 70 meter diepte.

Tip: in de grotten is de temperatuur ongeveer 12 graden. Neem daarom iets warms mee om aan te trekken!

Het Parc des Topiaires

Bezienswaardigheid Durbuy Het Parc des Topiaires

Natuurliefhebbers kunnen er bij een vakantie in Durbuy of omgeving echt niet onderuit om een bezoek te brengen aan het Parc des Topiaires. In dit park is een unieke verzameling te vinden aan bijzonder vormgegeven buxusstruiken en bomen. Deze hebben werkelijk de meest uiteenlopende, unieke vormen gekregen. Van oudjes die zwaaien tot spelende kinderen en van eekhoorns tot olifanten, je treft het hier allemaal aan.

In totaal zijn er op dit moment, verspreid over het park, meer dan 250 verschillende figuren terug te vinden. Wil je graag ten volle kunnen genieten van al het moois in dit park? Dan is een goed idee om te kiezen voor een wandeling met een gids.

Falize Rots

In Durbuy vindt ook de Falize-rots. Deze rots heet officieel de Homalius-rots en is meer dan 300 miljoen jaar oud. De rots kun je vinden op het hoogste punt in Durbuy.

Wellness Azur en Ardenne

Domaine Azur en Ardenne 4 Sterren

Na zoveel avontuur is het ook tijd voor ontspanning. Omdat de omgeving van Durbuy zo bosrijk is, is het mogelijk om in een wellnessresort te verblijven dat omgeven is door bossen. Azur en Ardenne**** is een van deze wellnessoases waar je het gevoel hebt totaal losgekoppeld te zijn van de wereld en je je gewoon kan focussen op verwennerij.

Met panoramische uitzichten over de hele omgeving van Durbuy is de wellness met jacuzzi, sauna, hydromassages en een zen-binnenzwembad met zachte achtergrondmuziek gemaakt om te ontspannen van de dagelijkse stress. Ook kun je genieten van het verfijnde restaurant. Ze serververen enkele van de beste Belgische en regionale gerechten, waaronder wild of zeevruchten van de Belgische kust.

Tijdens de lente- en zomermaanden kun je genieten van jeu de boules, poolbiljart, tafeltennis en veel meer. Er is ook een gratis beveiligde en afgesloten fietsen- en motorstalling.

Boek hier je overnachting.

Ervaar het echte goede leven in Durbuy

bezienswaardigheden durbuy ardennen

In de omgeving van Durbuy valt duidelijk ongelofelijk veel te doen. Het afleggen van een hindernissenparcours, lekker raften, kajakken en nog zoveel meer. Bovendien is het ook de moeite waard om het dagelijkse leven van Durbuy te proeven en te beleven. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan één van de gezellige horecazaken en maak een rustgevende wandeling door het historische stadscentrum.

Alles wat je hier ervaart maakt één ding duidelijk: Durbuy is een stadje zoals er slechts één in de hele wereld bestaat.

Kaart bezienswaardigheden

Wat zijn jouw tips voor de Belgische Ardennen?

Updated 04-02-22

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer