Alles over reizen en fotografie!

De 13 beste bezienswaardigheden in Antwerpen!

Bezienswaardigheden Antwerpen

Met een moeder uit Antwerpen kan het niet anders dan dat ik een artikel schrijf over… je raadt het al Antwerpen! En er zijn heel veel bezienswaardigheden in Antwerpen die zeker de moeite waard zijn.

Ik ben ontelbare keren in deze stad geweest.  Een stad vlak over de grens bij onze zuiderburen, België. Behalve shoppen, zijn er nog heel veel andere bezienswaardigheden in Antwerpen die je niet mag overslaan!

Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om de bezienswaardigheden van Antwerpen te ontdekken met de fiets en een gids. Met een gids fiets je in 2 uur langs alle historische hoogtepunten van Antwerpen.

Maar het is natuurlijk ook ontzettend leuk om te voet met een gids de stad te verkennen. Tijdens deze wandeling verken je Antwerpen in 2,5 uur met een gids.

Lees mee en ontdek in dit artikel wat!

Antwerpen bezoeken met een georganiseerde tour of gids?

Bekijk de daguitstapjes en tours door Antwerpen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. 

Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

1. Centraal Station – Bezienswaardigheid in Antwerpen

Centraal station Bezienswaardigheid in Antwerpen

Het centraal station van Antwerpen is 1 van de mooiste treinstations ter wereld! De buitenkant alleen al is erg mooi, maar als je er echt van wilt genieten, dan moet je zeker ook binnen even een kijkje nemen.

Het meest indrukwekkende gedeelte is de hal bij de hoofdingang (de ingang aan het Koningin Astridplein). Daarnaast is er ook een hal met een grote klok die je niet mag overslaan.

Het station, zoals het nu is, werd gebouwd tussen 1899 en 1905. In het midden van de twintigste eeuw verkeerde het gebouw in slechte staat. Een mogelijke afbraak werd afgewend doordat het gebouw in 1975 de status kreeg van beschermd monument. De staat van het gebouw werd alleen steeds erger tot erin 1985 besloten werd om het gebouw te renoveren. Deze renovatie heeft tot 1998 geduurd.

Dit station heeft meerdere keren in de top 10 gestaan van mooiste stations ter wereld. Het belande in 2010 zelfs op de eerste plek van deze lijst.

In het station vind je ook een heel leuk restaurantje met lekker eten voor de lunch of de avond. Ideaal om even bij te komen.

Een bezoekje aan dit station mag echt niet missen!

2. Dierentuin van Antwerpen

Dierentuin, bezienswaardigheid in Antwerpen

De Antwerpse dierentuin is het oudste dierenpark van België. Het is in 1843 opgericht en het ligt vlak naast het centraal station van Antwerpen.

Een bezoekje aan de dierentuin is de perfecte manier om even aan de drukte van de stad te ontsnappen, terwijl je tegelijkertijd nog steeds in hartje centrum bent.

De Antwerpse dierentuin is het hele jaar open. Er zijn verschillende activiteiten en shows te zien. Je kan je er makkelijk een paar uur vermaken. Zeker als je kinderen hebt, is deze dierentuin de moeite waard!

3. Diamantwijk

Diamantwijk Antwerpen

Antwerpen is al sinds 1447 de diamantenhoofdstad van de wereld.

Deze wijk is ook te vinden vlak bij het centraal station van Antwerpen. In deze wijk worden tot op de dag van vandaag nog steeds ruwe en gepolijste diamanten verhandeld. Er zijn hier genoeg winkels te vinden waar je diamanten kan kopen. Deze winkels zijn elke dag open, behalve op zaterdag.

Als je diamanten wilt kopen, onderhandel dan zeker over de prijs. Normaal gesproken is het vreemd om te onderhandelen over de prijs in België, maar diamanten zijn hierop een uitzondering.

Het kan zelfs de moeite waard zijn om alleen al naar Antwerpen te gaan om diamanten te kopen. Als je goed onderhandeld kan het prijsverschil met Nederland zo groot zijn, dat je hiermee je hele trip terugverdient, hebt!

4. Meir, winkelstraat van Antwerpen

De Meir, is de shoppingstraat van Antwerpen. Dankzij de bijzondere architectuur is winkelen in deze straat, niet zoals in alle andere straten.

Niet alleen de architectuur maakt deze straat bijzonder, maar je kan hier ook alles vinden. Bijna alle grote merken vind je terug in deze winkelstraat.

5. Het Rubenshuis

Het Rubenshuis, bezienswaardigheid Antwerpen

Als toeristen ervoor kiezen om, maar 1 museum in Antwerpen te bezoeken, is dat meestal het Rubenshuis. De wereldberoemde schilder, Peter Paul Rubens, woonde in dit huis met zijn familie. Veel van zijn schilderijen zijn dan ook op deze plek gemaakt, in het centrum van Antwerpen.

Het museum heeft een interessante collectie van zijn werk, maar je kan er ook zien hoe de schilder woonde en leefde. Dit museum kost je niet heel veel tijd, maar is zeker wel de moeite waard.

6. Het Plantin-Moretus museum

Het Plantin-Moretus museum, bezienswaardigheid in Antwerpen

Als je van geschiedenis en ongewone museums houdt, dan is het Plantin-Moretus museum wel wat voor jou.

Dit is het enige museum op de UNESCO-world heritage lijst. Ook is dit de oudste uitgeverij ter wereld, daterend uit de 16e-eeuw. Niet alleen de buitenkant van het gebouw is bewonderingswaardig, maar ook zeker het interieur. Er is een indrukwekkende bibliotheek te zien en de printers van de uitgeverij.

Tussen het bedrijven door is dit echt een leuke plek om een bezoekje te brengen.

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Je kan makkelijk 2 uur doorbrengen in deze bezienswaardigheid in Antwerpen.

7. Groenplaats

Groenplaats, bezienswaardigheid antwerpen

Groenplaats is een plein in Antwerpen. Je kan hier heerlijk vanaf verschillende terrasjes lekker luieren in de zon op een warme zomerdag.

Als je bijvoorbeeld een McDonalds of een Starbucks zoekt, dan vind je die hier op dit plein, samen met heel veel andere lokale cafeetjes en eetgelegenheden. In de zomer vertrekt er vanaf dit pleintje een trein waar toeristen gebruik van kunnen maken. Dit is zowel voor kinderen als volwassenen een leuke activiteit om te doen.

Ook kan je op dit plein dagelijks de bloemenmarkt vinden. Ook de Antwerpse kerstmarkt staat voor een gedeelte op dit plein.

Vanaf dit plein kan je ook een korte stadswandeling (vanaf € 6) van een uurtje volgen om snel een beeld te krijgen van de stad.

8. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Onze Lieve vrouwe cathedraal, bezienswaardigheid antwerpen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is het hoogste gotische gebouw van België. Het is een iconisch gebouw, maar ook een schatkamer met een indrukwekkende verzameling belangrijke kunstwerken. Onder andere een aantal werken van Rubens zijn hier te bewonderen.

Het is mogelijk om de kathedraal te bezichtigen met een gids, maar het is ook mogelijk om deze bezienswaardigheid in Antwerpen op eigen houtje te bezoeken.

Je betaalt 8 euro entreegeld om de kathedraal te bezoeken.

9. Grote Markt van Antwerpen

Grote markt van Antwerpen

De grote markt is het centrale plein van Antwerpen. Ook is dit één van de mooiste pleinen van Europa. Hier vind je het stadhuis, daterend uit de 16e-eeuw, omgeven door de typische Antwerpse huizen.

Als er één plek in Antwerpen is waar je geweest moet zijn, dan is het wel op de grote markt.

In het midden van het plein staat de Brabo fontein. Volgens de legende dode Brabo een reus die een hoge tol eiste voor ieder schip dat Antwerpen wilde binnenvaren. Als de bemanning van het schip de tol niet wou betalen, hakte Brabo hun handen af. Brabo vocht met de reus en hakte zijn hand haf. Daarna gooide hij de hand van de reus in de rivier. Volgens de legende stamt hier ook de naam Antwerpen (hand werpen) vanaf.

De grote markt is een bijzondere plek. In de winter is het plein rustig terwijl er in de zomer horde toeristen te vinden zijn. De vele cafés en restaurants die je er kan vinden, zitten dan vol. Vanaf hier start er ook een bierproeverij, iets wat je eigenlijk niet mag overslaan als je in België bent 🙂

10. Kasteel Het Steen

Kasteel het steen, bezienswaardigheid antwerpen

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen. Het is gebouwd aan het begin van de 13e-eeuw en het deed dienst als fort. Het kasteel ligt aan de rivier ’t Scheldt en het is maar een kleine wandeling vanaf de grote markt.

In Het Steen vind je tegenwoordig een maritiem museum. Je kan er allerlei workshops volgen die geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar.

Vanaf buiten heb je een mooi uitzicht op het kasteel. Bezoeken hoeft maar een paar minuten te duren als je alleen de buitenkant wilt bewonderen. Het is zowel leuk om Het Steen in Antwerpen even te bezoeken als je geïnteresseerd bent in het museum, maar ook als je alleen de buitenkant wilt bewonderen.

11. Het eilandje en het MAS museum

Antwerpse haven, bezienswaardigheid

Het moderne rode gebouw van het MAS museum ligt in op het trendy eilandje. Het is een belangrijke toeristische trekpleister en eigenlijk wel een plek waar je geweest moet zijn.

Vaak zijn er interessante exposities te vinden in dit gebouw. Maar zorg er ook voor dat je het dakterras niet mist. Vanaf dit terras heb je een goed uitzicht over de hele stad.

Handig om te weten; Je kan gratis het gebouw binnen om naar het terras te gaan. Voor de rest van het museum moet je wel entree betalen. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur ’s morgens tot 17.00 uur ’s middags.

12. Het scheldt en de Antwerpse haven

Antwerpse haven

De haven is erg belangrijk voor Antwerpen. Een wandeling langs ’t Scheldt is daarom zeker de moeite waard om een indruk te krijgen van de haven. De Antwerpse haven is de tweede grootste haven van Europa en is ook terug te vinden in de top 10 van grootste havens ter wereld. Meestal kan je in de verte de grote containerschepen zien liggen.

Ook cruiseschepen bezoeken de haven van Antwerpen. Deze leggen aan bij de nieuwe terminal vlak naast Kasteel ’t Steen, vlak bij het stadscentrum.

Als je wat tijd over hebt, is het ook mogelijk om een boottocht door de haven van Antwerpen te maken. Maar, als je maar 1 dag in de stad hebt, dan zijn er ook andere dingen te doen.

13. Het havenhuis

Het havenhuis, bezienswaardigheid in Antwerpen

Het havenhuis is de nieuwste architectonische parel van Antwerpen. In dit gebouw is het hoofdkantoor van het havenbedrijf Antwerpen. Het havenhuis is een innovatieve werkplek voor ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw bezoeken met een gids en genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

Deze bezienswaardigheid ligt wel wat verder van de stad af. Als je naar deze bezienswaardigheid in Antwerpen toe wilt, is het daarom handig om mee te gaan met een fietstour door de stad.

Kaart met alle bezienswaardigheden in Antwerpen

Alle bovenstaande bezienswaardigheden in Antwerpen zijn op onderstaande kaart terug te vinden.

Vergeet deze kaart niet op te slaan op je telefoon als je naar Antwerpen gaat!

Ook interessant

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips ter voorbereiding van jouw vakantie!

  • Voor het zoeken van goedkope vliegtickets, gebruik ik altijd Skyscanner. Ook als je nog niet precies weet waar je heen wilt, is Skyscanner een goede start. Typ bij bestemming “overal” in, en je ziet de goedkoopste tickets van dat moment per bestemming! Een andere goede start is tix.nl
  • Mijn reisgidsen koop ik altijd op Bol.com. Bol.com biedt een ruime keuze aan reisgidsen voor een heleboel verschillende bestemmingen, van verschillende merken.
  • Voor het boeken van een hotel bestaan er 1001 websites. Een goede start vind ik Trivago.nl. Deze website vergelijkt de prijs van een heleboel hotels en laat de goedkoopste zien. Maar, ook op hotelspecials vind je leuke aanbiedingen!
  • Ben je gewoon op zoek naar een vakantiehuisje voor jou en je familie? Neem dan eens een kijkje op bungalowspecials. Hier vind je leuke vakantiehuisjes voor jou en je gezin. Ben je echt op zoek naar een huisje midden in de natuur? Dan is natuurhuisje een hele goede oplossing! Ze planten zelfs een boom voor elke verbleven nacht.
  • Heb je geen zin om in de rij te staan voor verschillende bezienswaardigheden en wil je kostbare tijd besparen? Ik wel! Daarom kijk ik van tevoren altijd even op getyourguide om er tickets te bestellen zodat ik de rij kan overslaan. Ook biedt getyourguide vaak leuke stadswandelingen en andere activiteiten die de moeite waard zijn! Het mooie is, ze werken wereldwijd.
  • Tenslotte, voor de wandelaars onder ons, op wandel-geest vind je alles wat je je maar kan wensen, van wandelschoenen, tot kleding en handige wandelgidsen!

Op deze pagina kunnen affiliate links staan. Als je via deze link iets koopt, ontvang ik daarover een klein percentage. Het kost jou niets extra’s maar het zorgt er wel voor dat deze website kan blijven bestaan! Bedankt!

Gwenn Klabbers

Gwenn Klabbers

Hey Hoi! Mijn naam is Gwenn en ik ben een dertiger die van avontuurlijk reizen houdt. Gewapend met mijn camera zoek ik de leukste bestemmingen en deel ik de tips en tricks hier op Reisgekkie!

ReizenReizen