Home Belgie Bezienswaardigheden Antwerpen: alles op een rij!

Bezienswaardigheden Antwerpen: alles op een rij!

door Gwenn

Met een moeder uit Antwerpen kan het niet anders dan dat ik een artikel schrijf over… je raadt het al stad Antwerpen! En er zijn heel veel bezienswaardigheden in Antwerpen, een stad met een rijke geschiedenis, die zeker het bezoeken waard zijn!

Ik ben ontelbare keren in deze stad geweest. Een stad vlak over de grens bij onze zuiderburen, België. Er zijn heel veel mooie bezienswaardigheden in Antwerpen die je niet mag overslaan! Wat dacht je onder andere van de Grote Markt, het Rubenshuis en Onze-Lieve-Vrouw kathedraal? En dan hebben we het nog niet eens gehad over shoppen in Antwerpen.

Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om de bezienswaardigheden van Antwerpen te verkennen met de fiets en een gids. Met een gids fiets je in 2 uur langs alle historische hoogtepunten van Antwerpen.

Maar het is natuurlijk ook ontzettend leuk om te voet met een gids Antwerpen te bekijken. Tijdens deze wandeling verken je Antwerpen in 2,5 uur met een gids.

Lees mee en ontdek in dit artikel welke bezienswaardigheden je in Antwerpen kunt verkennen!

Antwerpen bezoeken met een georganiseerde tour of gids?

Bekijk de daguitstapjes en tours door Antwerpen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24 u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug-garantie. 

Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Antwerpen verkennen, wat is er te doen?

Centraal Station van Antwerpen

Centraal station Bezienswaardigheid in Antwerpen

Het centraal station van Antwerpen is één van de mooiste stationsgebouwen ter wereld! De buitenkant alleen al is erg mooi, maar als je er echt van wilt genieten, dan moet je zeker ook binnen even een kijkje nemen.

Het meest indrukwekkende gedeelte is de hal bij de hoofdingang (de ingang aan het Koningin Astridplein). Daarnaast is er ook een hal met een grote klok die je niet mag overslaan.

Het station, zoals het nu is, werd gebouwd tussen 1899 en 1905. In het midden van de twintigste eeuw verkeerde het gebouw in slechte staat. Een mogelijke afbraak werd afgewend doordat het gebouw in 1975 de status kreeg van beschermd monument. De staat van het gebouw werd alleen steeds erger tot er in 1985 besloten werd om het gebouw te renoveren. Deze renovatie heeft tot 1998 geduurd.

Dit station heeft meerdere keren in de top 10 gestaan van mooiste stations ter wereld. Het belande in 2010 zelfs op de eerste plek van deze lijst. Met recht dus één van de mooiste bezienswaardigheden van Antwerpen!

In het station vind je ook een heel leuk restaurantje met lekker eten voor de lunch of de avond. Ideaal om even bij te komen.

Dierentuin van Antwerpen

Dierentuin, bezienswaardigheid in Antwerpen

De Antwerpse Zoo is het oudste dierenpark van België. Hij is in 1843 opgericht en ligt vlak naast het centraal station van Antwerpen.

Een bezoekje aan de dierentuin is de perfecte manier om even aan de drukte van de stad te ontsnappen, terwijl je tegelijkertijd nog steeds in hartje centrum bent.

De Antwerpse dierentuin is het hele jaar open. Er zijn verschillende activiteiten en shows te zien. Je kunt je er makkelijk een paar uur vermaken. Zeker als je kinderen hebt, is deze dierentuin de moeite waard!

Diamantwijk

Diamantwijk Antwerpen

Antwerpen is al sinds 1447 de diamantenhoofdstad van de wereld.

Deze wijk is ook te vinden vlak bij het centraal station van Antwerpen. In deze wijk worden tot op de dag van vandaag nog steeds ruwe en gepolijste diamanten verhandeld. Er zijn hier genoeg winkels te vinden waar je diamanten kan kopen. Deze winkels zijn elke dag open, behalve op zaterdag.

Als je diamanten wilt kopen, onderhandel dan zeker over de prijs. Normaal gesproken is het vreemd om in België te onderhandelen over de prijs, maar diamanten zijn hierop een uitzondering.

Het kan zelfs de moeite waard zijn om alleen al naar Antwerpen te gaan om diamanten te kopen. Als je goed onderhandelt, kan het prijsverschil met Nederland zo groot zijn, dat je hiermee je hele trip terugverdient!

Meir, winkelstraat van Antwerpen

De Meir is de shoppingstraat van Antwerpen. Dankzij de bijzondere architectuur is winkelen in deze straat niet zoals in alle andere straten. De oude gebouwen met prachtige gevels zorgen ervoor dat je je hart kunt ophalen in dé winkelstad van België.

Niet alleen de architectuur maakt deze straat bijzonder, maar je kan hier ook alles vinden. Bijna alle grote merken vind je terug in deze winkelstraat.

Het Rubenshuis

Het Rubenshuis, bezienswaardigheid Antwerpen

Als toeristen ervoor kiezen om maar één museum in Antwerpen te bezoeken, is dat meestal het Rubenshuis. De wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens woonde in dit huis met zijn familie. Veel van zijn schilderijen zijn dan ook op deze plek gemaakt, in het centrum van Antwerpen.

Het museum heeft een interessante collectie van zijn werk, maar je kan er ook zien hoe de schilder woonde en leefde. Dit museum kost je niet heel veel tijd, maar is zeker wel de moeite waard.

Het Plantin-Moretus museum

Het Plantin-Moretus museum, bezienswaardigheid in Antwerpen

Als je van geschiedenis en ongewone museums houdt, dan is het Plantin-Moretus museum wel wat voor jou.

Dit is het enige museum op de Unesco werelderfgoedlijst. Ook is dit de oudste uitgeverij ter wereld, daterend uit de 16e eeuw. Niet alleen de buitenkant van het gebouw is bewonderingswaardig, maar ook zeker het interieur. Er is een indrukwekkende bibliotheek te zien en de printers van de uitgeverij. Dit maakt dit één van de interessante musea van Antwerpen.

Dit is echt een leuke plek om een bezoekje te brengen.

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Je kan makkelijk 2 uur doorbrengen in deze bezienswaardigheid in Antwerpen.

Groenplaats

Groenplaats, bezienswaardigheid antwerpen

Groenplaats is een plein in Antwerpen. Je kan hier vanaf verschillende terrasjes lekker luieren in de zon op een warme zomerdag.

Als je bijvoorbeeld een McDonalds of een Starbucks zoekt, dan vind je die hier op dit plein, samen met heel veel lokale cafeetjes en eetgelegenheden. In de zomer vertrekt er vanaf dit pleintje een trein waar toeristen gebruik van kunnen maken. Dit is zowel voor kinderen als volwassenen een leuke activiteit om te doen.

Ook kan je op dit plein dagelijks de bloemenmarkt vinden. Ook de Antwerpse kerstmarkt staat voor een gedeelte op dit plein.

Vanaf dit plein kan je ook een korte stadswandeling (vanaf € 6) van een uurtje volgen om snel een beeld te krijgen van de stad.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Onze Lieve vrouwe cathedraal, bezienswaardigheid antwerpen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is het hoogste gotische gebouw van België en één van de bekendste bezienswaardigheden in Antwerpen-centrum. Het is een iconisch gebouw, maar ook een schatkamer met een indrukwekkende verzameling belangrijke kunstwerken. Onder andere een aantal werken van Rubens zijn hier te bewonderen.

Het is mogelijk om de kathedraal te bezichtigen met een gids, maar het is ook mogelijk om deze bezienswaardigheid in Antwerpen op eigen houtje te bezoeken.

Je betaalt 8 euro entreegeld om de kathedraal te bezoeken.

Grote Markt van Antwerpen

Grote markt van Antwerpen

De grote markt is het centrale plein van Antwerpen. Ook is dit één van de mooiste pleinen van Europa. Op de grote markt vind je het stadhuis, daterend uit de 16e-eeuw, omgeven door de typische Antwerpse huizen.

Als er één plek in Antwerpen is waar je geweest moet zijn, dan is het wel op de grote markt in het Antwerpen-centrum.

In het midden van het plein staat de Brabo-fontein. Volgens de legende doodde Brabo een reus die een hoge tol eiste voor ieder schip dat Antwerpen wilde binnenvaren. Als de bemanning van het schip de tol niet wilde betalen, hakte Brabo hun handen af. Brabo vocht met de reus en hakte zijn hand haf. Daarna gooide hij de hand van de reus in de rivier. Volgens de legende stamt hier ook de naam Antwerpen (hand werpen) vanaf.

De grote markt is een bijzondere plek. In de winter is het plein rustig terwijl er in de zomer hordes toeristen te vinden zijn. De vele cafés en restaurants die je er kan vinden, zitten dan vol. Vanaf hier start er ook een bierproeverij, iets wat je eigenlijk niet mag overslaan als je in België bent 🙂

Kasteel Het Steen

Kasteel het steen, bezienswaardigheid antwerpen

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen. Het is gebouwd aan het begin van de 13e eeuw en deed dienst als fort. Het kasteel ligt aan de rivier ‘t Scheldt en het is maar een kleine wandeling vanaf de grote markt.

In Het Steen vind je tegenwoordig een maritiem museum. Je kan er allerlei workshops volgen die geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar.

Vanaf buiten heb je een mooi uitzicht op het kasteel. Bezoeken hoeft maar een paar minuten te duren als je alleen de buitenkant wilt bewonderen. Het is zowel leuk om Het Steen in Antwerpen even te bezoeken als je geïnteresseerd bent in het museum, maar ook als je alleen de buitenkant wilt bewonderen.

Het eilandje en het MAS museum

Antwerpse haven, bezienswaardigheid

Het moderne rode gebouw van het MAS museum ligt op het trendy eilandje. Het is een belangrijke toeristische trekpleister en eigenlijk wel een plek waar je geweest moet zijn.

Vaak zijn er interessante exposities te vinden in dit gebouw. Maar zorg er ook voor dat je het dakterras niet mist. Vanaf dit terras heb je een panoramisch zicht over de hele stad.

Handig om te weten: je kan gratis het gebouw binnen om naar het terras te gaan. Voor de rest van het museum moet je wel entree betalen. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur ‘s morgens tot 17.00 uur ‘s middags.

Het scheldt en de Antwerpse haven

Antwerpse haven

De haven is erg belangrijk voor Antwerpen. Een wandeling langs ‘t Scheldt is daarom zeker de moeite waard om een indruk te krijgen van de haven. De haven is de op een na grootste haven van Europa en is ook terug te vinden in de top 10 van grootste havens ter wereld. Meestal kan je in de verte de grote containerschepen zien liggen.

Ook cruiseschepen bezoeken de haven van Antwerpen. Deze leggen aan bij de nieuwe terminal vlak naast Kasteel ‘t Steen, vlak bij het historische centrum.

Als je wat tijd over hebt, is het ook mogelijk om een boottocht door de haven van Antwerpen te maken. Maar als je maar 1 dag in de stad hebt, dan zijn er ook andere dingen te doen.

Het havenhuis

Het havenhuis, bezienswaardigheid in Antwerpen

Het havenhuis is de nieuwste architectonische parel van Antwerpen. In dit gebouw is het hoofdkantoor van het havenbedrijf Antwerpen gevestigd. Het havenhuis is een innovatieve werkplek voor ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw bezoeken met een gids en genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

Deze bezienswaardigheid ligt wel wat verder van de stad af. Als je naar deze bezienswaardigheid in Antwerpen toe wilt, is het daarom handig om mee te gaan met een fietstour door de stad.

Chocolate Nation Museum

belgische chocolade museum

We weten allemaal dat Belgische chocolade tot de beste van de wereld behoort, maar hoe is dit zo gekomen? En waarom? Wat maakt de Belgische chocolade zo lekker? In het Chocolate Nation Museum, tegenover het centraal station van Antwerpen, kun je hier meer over te weten komen.

In het museum zie je het hele proces van hoe chocolade gemaakt wordt. Vanaf de boon tot de chocoladereep. In dit museum vind je 14 verschillende kamers die de hele reis die chocolade maakt, van de plantage tot de haven, weergeven. Erg leuk om te doen, zeker als het wat slechter weer is.

Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum is uniek in de stad Antwerpen. Het vertelt het verhaal van meer dan 2,5 miljoen migranten die Europa verlieten in de hoop op een beter leven in Noord-Amerika. Deze massa-emigratie vond plaats tussen 1873 en 1934 op schepen van de Red Star vanuit de Antwerpse haven.

Het museum zelf is vrij nieuw, maar wordt nu al gezien als één van de beste musea van Antwerpen. Het brengt persoonlijke verhalen tot leven door gebruik te maken van opnames, films, foto’s en meer.

Eén van de beste dingen van het Red Star Line Museum is dat het gebouw waarin het gevestigd is, vroeger gebruikt werd om de vele immigranten in te schepen. Het pad dat je door het museum neemt, is dezelfde route als die die migranten toentertijd namen om hun koffers in te checken, voor medische onderzoeken en desinfectie.

Wat ook leuk is, is dat het museum een database heeft waar je in kunt opzoeken of je (verre) familie hebt, die ook geëmigreerd is.

Proef het lokale bier in Antwerpen

Belgische bier

Net zoals in de rest van België, vind je in Antwerpen veel verschillende heerlijke soorten bier. En je kunt Antwerpen niet verlaten zonder dat je hiervan hebt genoten tijdens je bezoek aan Antwerpen. Het echte Antwerpse bier is De Koninck.

De Koninck-brouwerij ligt midden in de stad en is open voor rondleidingen. Zo kun je een uniek kijkje krijgen in het brouwerijproces. Ook mag je dan meedoen aan een proeverij!

Maar de beste manier om van het Belgische bier te genieten is door naar één van de vele biercafés te gaan, terwijl je het historische centrum van Antwerpen stad verkent. Leun achterover, neem een slok en kijk naar de mensen die op straat lopen.

Loop door St. Anna’s tunnel

St. Anna's tunnel, bezienswaardigheid Antwerpen

St. Anna’s Tunnel of Sint Annatunnel, is een uniek fenomeen en één van de vele dingen die je kunt doen tijdens je bezoek aan Antwerpen. Het is een diepe, lange tunnel die gebouwd is in de jaren 30. Hij loopt van de ene kant van de rivier, naar de andere kant. Voordat de tunnel werd gebouwd, gebruikten mensen een veerpont om die rivier over te steken van de ene kant van Antwerpen naar de andere kant.

In eerste instantie was er een brug gepland, maar later werd besloten dat een brug het drukke scheepsverkeer te veel zou hinderen.

Het bijzondere aan deze tunnel is niet de tunnel zelf, maar de prachtige houten roltrappen die je meer dan 30 meter onder de grond meenemen. In de jaren 30 waren deze roltrappen al bijzonder en dat zijn ze vandaag de dag nog steeds.

In de Tweede Wereldoorlog werd deze tunnel ernstig beschadigd, maar na restauratiewerk is de tunnel nog steeds in gebruik en nog steeds de aangewezen methode om de rivier over te steken.

Gratis openluchtmuseum, het Middelheim Museum

openluchtmuseum middelheim

Als je behoefte hebt aan een wat groene omgeving en frisse lucht terwijl je de bezienswaardigheden in Antwerpen bekijkt, dan vind je die genoeg in het Middelheim Museum.

Het is een openluchtmuseum van 12 hectare groot in het Nachtegalenpark in Antwerpen, waar diverse beelden tentoongesteld staan. Elk jaar bezoeken meer dan 250.000 mensen dit park. Dit maakt het Middelheim museum ook meteen één van de populairste attracties van Antwerpen.

Het beste van dit museum is dat het gratis toegankelijk is. Maar als je behoefte hebt aan een gids, is het mogelijk om met een tour mee te gaan.

De collectie bestaat uit 400 beelden die in een periode van meer dan 100 jaar gemaakt zijn. Er zit grote variatie in de beelden gemaakt door minder bekende en bekende beeldhouwers zoals Ai Wei, Henry Moore, Erwin Wurm, Auguste Rodin, Juan Munoz en nog vele anderen.

Openbaar vervoer in Antwerpen

openbaar vervoer antwerpen

Het openbaar vervoer in Antwerpen is goed geregeld. Je kunt overal gemakkelijk komen met de bus en de tram. Vergeet niet om een kaartje te kopen voordat je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Vaak staat er een ticketautomaat waar je je kaart kunt kopen en je kunt zelfs betalen in de bus of tram.

Kaart met alle bezienswaardigheden in Antwerpen

Alle bovenstaande bezienswaardigheden in Antwerpen zijn op onderstaande kaart terug te vinden.

Vergeet deze kaart niet op te slaan op je telefoon als je naar Antwerpen gaat!

geupdatet 21-02-22

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer