Home Duitsland Bezoek de stad Trier in het Moezeldal

Bezoek de stad Trier in het Moezeldal

door Gwenn

Trier ligt in het zuidwesten van Duitsland aan de rechteroever van de rivier de Moezel. In het groene Moezeldal waar meerdere oude stadjes en wijngaarden te vinden zijn.

Trier is een prachtige stad met het mooie historische centrum waar vele historische gebouwen en Romeinse overblijfselen te vinden zijn.

De ooit grootste stad ten noorden van de Alpen is een perfecte vakantiebestemming om te genieten architectonische bezienswaardigheden, heerlijk eten en drinken en winkelen.

Je kunt in de omgeving ook uitstekend wandelen. Bijvoorbeeld langs de Moezel waar vele dorpjes en stadjes te vinden zijn.

Naast de Romeinse bezienswaardigheden heeft Trier nog veel meer leuke culturele bezienswaardigheden en attracties te bieden. Welke dat zijn lees je in ons artikel over Trier.

Geschiedenis van Trier in het kort

te doen trier

Trier is samen met Worms de oudste stad van Duitsland. De stad werd in het jaar 16 voor Christus gebouwd door de Romeinen en Augusta Treverorum was een zeer belangrijke stad voor het Romeinse Rijk.

Trier was zelfs de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en werd ook wel het tweede Rome (Roma Secunda) genoemd.

Trier gold ook als de grootste stad ten noorden van de Alpen. Maar in het dal van de Moezel bestonden menselijke nederzettingen al 3000 jaar voor Christus. Dus het gebied werd al veel langer bewoond lang voordat de Romeinen het gebied overnamen.

Trier is ook een kleine periode in Franse handen geweest. De Franse bezetting duurde van 1918 tot 1930. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van de stad verwoest en na de oorlog werden veel gebouwen in de oude stijl gerenoveerd.

Dat ervoor zorgt dat Trier nog altijd zowel een Romeins als middeleeuws karakter heeft.

Wat te doen in Trier?

Trier heeft een zeer rijke geschiedenis en dat is ook logisch gezien het feit het samen met Worms de oudste stad van Duitsland is.

De stad staat dan ook vol met historische gebouwen en overblijfselen uit de Romeinse tijd. Waaronder de Romeinse brug over de Moezel, de Basilica van Constantijn en de oude stadspoort Porta Nigra.

Maar de kunstschatten uit de klassieke oudheid zijn niet enige redenen waarom toeristen Trier massaal bezoeken. Ook de indrukwekkende rococo fontein met een totale hoogte van meer dan 10 meter op de Kornmarkt in het westelijke deel van de stad is zeker een bezoekje waard. Terwijl ook het speelgoedmuseum een belangrijke toeristische trekpleister is.

Wil je weten wat je in Trier kunt zien, doen en beleven? Wij hebben de belangrijkste en leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Bezoek de Porta Nigra (Zwarte poort)

trier bezienswaardigheden

De Romeinse stadspoort Porta Nigra werd in de tweede eeuw opgebouwd uit zandsteenblokken.

De Porta Nigra is de toegangspoort tot het oude stadsdeel dat tegenwoordig opengesteld is voor publiek.

Bij de Porta Nigra is ook het vertrekpunt voor de verschillende rondleidingen die je voor je bezoek of tijdens het bezoek aan Trier kunt boeken.

Een mooie wandeling over de stadsmuren zorgt voor een unieke kijk op het oude stadsdeel terwijl je tijdens een wandeling meer te weten komt over de rijke geschiedenis van de stadspoort. Die zijn naam dankt aan de verkleurde zandstenen die door verwering zwart zijn geworden.

De Simeonstift grenst aan de Porta Nigra en is vanaf de eerste verdieping van de poort te bezoeken.

Bezoek Simeonstift, het stadsmuseum

De Simeonstift is van oudsher een klooster, maar dient tegenwoordig als stadsmuseum. Waar je veel te weten komt over de rijke geschiedenis van de Duitse plaats Trier.

Je maakt een reis door de tijd en het geeft een goed beeld van hoe de stad zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. De collectie bestaat uit meer dan 900 voorwerpen die over een oppervlakte van ruim 1000 vierkante meter worden tentoongesteld.

Onder deze voorwerpen worden alledaagse voorwerpen, sculpturen en schilderijen verstaan. Voor kinderen tot 10 jaar is het museum gratis te bezoeken.

Kinderen van 10 jaar of ouder en volwassenen betalen € 5,50 voor een kaartje.

Basilica van Constantijn

Basilica van Constantijn

De Basilica van Constantijn is één van de meest prachtige bezienswaardigheden in Trier en werd omstreeks 310 in opdracht van de Romeinse keizer Constantijn de Grote gebouwd.

Het is een indrukwekkend gebouw dat werd ontworpen om de grootsheid van de Romeinse Keizer tot uitdrukking te brengen. Zelfs naar de hedendaagse maatstaven is het indrukwekkende bouwwerk groot.

De Basilica is ook het grootste en intact gebleven gebouw uit de Romeinse oudheid. Vlak naast de Basilica vind je ook het Keurvorstelijk paleis dat in de 18e eeuw werd gebouwd.

Grote markt en historische bouwwerken in Trier

grote markt trier

Op het centrale plein in het hart van Trier vind je de Hauptmarkt. Ook wel de grote markt genoemd en hier kun je terecht bij lokale marktkooplieden die streekproducten en verse producten aanbieden.

Het is een sfeervol plein dat omringd wordt door prachtige oude gebouwen. Hier vind je ook gezellige terrasjes waar je even lekker kunt zitten en genieten van de sfeer.

De Hauptmarkt van Trier behoort ook tot één van de mooiste stadspleinen die je in Duitsland kunt vinden en is daarmee één van de mooiste en leukste bezienswaardigheden die je tijdens een bezoek aan Trier niet mag missen.

Het Romeinse amfitheater van Colonia Augusta Treverorum

amfitheater

Het Romeinse amfitheater is een bezienswaardigheid die je niet mag missen wanneer je in de stad Trier verblijft.

Het amfitheater werd in de 2e eeuw na Christus door de Romeinen gebouwd en bood ruimte voor ongeveer 22.000 toeschouwers.

Het amfitheater is nog steeds open voor publiek en ook één van de populairste toeristische trekpleisters.

Je kunt als bezoeker zien waar de gladiatoren vroeger tegen elkaar vochten en het Romeins amfitheater wordt soms ook gebruikt om evenementen te houden.

Toegang tot het amfitheater is gratis wanneer er geen evenementen plaatsvinden.

De Dom van Trier

dagje trier

De Dom van Trier staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is meer dan een bezoekje waard.

De oudste bisschopskerk van Duitsland is nog altijd een imposant bouwwerk. Ondanks dat de Dom meerdere keren werd vernield en de huidige versie twee keer zo klein is als de oorspronkelijk Dom.

Het interieur is prachtig en je vindt hier schatkamers, altaren, graven van heiligen en een uniek plafond van het westkoor.

Liebfrauenkirche bezoeken

Liebfrauenkirche

De Liebfrauenkirche is in de 13e eeuw gebouwd op de fundamenten van een deel van de eerste Dom van Trier en is daarmee de oudste gotische kerk van Duitsland.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk ligt ten zuiden en vlak bij de Dom en is prachtig om te zien. Zowel van de buiten- als de binnenkant.

Toegang tot de Liebfrauenkirche is gratis voor publiek.

Römerbrücke is één van de oudste Romeinse bruggen in de stad Trier

weekendje trier

De van oorsprong houten brug is vervangen door een exemplaar van steen, maar de brug rust nog altijd op de oorspronkelijke brugpijlers uit het jaar 200 na Christus.

Het is bijzonder dat een brug gebouwd in de Romeinse tijd nog altijd het hedendaagse intensieve verkeer aankan.

De brug is belangrijk, omdat het de twee delen van Trier met elkaar verbindt. De rivier de Moezel loopt namelijk dwars door de stad heen.

Winkelen in Trier

In Trier kun je prima winkelen. Bij de vele gezellige winkeltjes in het oude stadscentrum, op de Hauptmarkt en in het overdekt winkelcentrum Trier Galerie.

Het winkelcentrum is 6 dagen in de week geopend en houdt er wel rekening mee dat de Trier Galerie alleen op enkele koopzondagen in het jaar open is.

Als je dus Trier in het weekend bezoekt is de kans groot dat je op de zondag hier niet terecht kunt om te shoppen.

Rheinisches Landesmuseum in Trier

Het Rheinisches Landesmuseum behoort tot de belangrijkste archeologische musea van Duitsland en je vindt in dit museum veel geschiedenis uit de prehistorie tot aan de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Kinderen betalen € 4,- voor een toegangsticket terwijl volwassenen € 8,- betalen. Je kunt ook familietickets bestellen die een bezoekje aan het Rheinisches Landesmuseum een stukje goedkoper maakt.

Bezoek de Kaiserthermen

trier duitsland interessante plaatsen

De Kaiserthermen zijn de Romeinse baden die naar verluidt in de vierde eeuw na Christus werden gebouwd.

Ze worden gezien als de op één na grootste Romeinse baden van Europa. De grootste staan logischerwijs in Rome (Italië).

De Kaiserthermen zijn nooit gebruikt waar ze voor bedoeld waren. Terwijl de vergelijkbare Barbarathermen in Trier wel werden gebruikt.

Keizer Constantijn schonk de Keizerthermen aan de bevolking van Trier, maar de bouw werd nooit voltooid.

Voormalige verpleeghuis met de oudste wijnkelders

trier bezoeken

De Vereinigte Hospitien is zeker een bezoek waard als je in Trier bent, want bij het voormalige verpleeghuis horen de oudste wijnkelders van Trier.

Tijdens een leuke rondleiding kom je veel te weten over deze historische locatie. Onder andere over de wijnbouw rond de Moezel.

En de rondleiding zou niet compleet zijn als je na afloop geen glaasje lokaal geproduceerde wijn mag proeven.

De wit-gele Sint Gangolfkerk

wat te doen in Trier

De Sint Gangolfkerk vind je achter de Hauptmarkt in het oude stadscentrum en de 62 meter hoge toren van de witgele kerk kun je op veel plekken in Trier zien.

De op één na oudste kerk van de stad is gewijd aan de heilige Gangolf of Gangulfus. Zowel het exterieur als interieur is bewonderenswaardig en mag je zeker niet missen als je in Trier bent.

Waar overnachten in Trier (Duitsland)?

verblijven trier

In het centrum van de middeleeuwse stad kun je prima verblijven. Je hebt keuze uit meer dan 40 hotels, pensions en Bed & Breakfasts. Kijk voor alle opties op booking.com.

Het Park Plaza Trier hotel is zeker een overweging waard, want het is een luxueus hotel waar je van alle gemakken wordt voorzien. Met de kanttekening dat een overnachting vrij prijzig is.

Een goed alternatief is het Hotel Deutscher Hof dat niet alleen goedkoper is, maar ook goed staat aangeschreven.

Hoeveel dagen Trier?

Je kunt jezelf gemakkelijk een aantal dagen in Trier en in de omliggende plaatsen vermaken. Naast Trier kun je ook de kleine dorpjes en stadjes aan de Moezel verkennen.

Een uitstapje naar plaatsen zoals Cochem en Koblenz zijn zeker de moeite waard als je een aantal dagen in de regio verblijft.

Hoe kom je in Trier?

Trier is goed bereikbaar met de auto, maar het oude stadscentrum is een autovrije zone. Aan de rand van de stad kun je prima parkeren en met de bus of de taxi sta je binnen enkele minuten in het centrum.

Vanuit Utrecht (Nederland) is het ongeveer 4 uur rijden naar de stad die in de buurt van Luxemburg ligt.

Trier is ook goed te bereiken met de trein. Je kunt gemakkelijk je treinkaartjes boeken via NSinternational.

Meer lezen over Duitsland?

Koblenz: Breng een bezoek aan deze leuke stad

Vakantie Rijnland-Palts (Duitsland): tips & bezienswaardigheden

Vakantietip Duitsland: wat mag je niet missen?!

Bezoek de historische stad Keulen

Mooie plaatsen in de Harz: tips voor het Harz gebergte

De 16 leukste bezienswaardigheden Neurenberg

.

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer