Home IJsland Wandelen IJsland – De 7 beste meerdaagse wandelroutes en 8 korte wandelroutes!

Wandelen IJsland – De 7 beste meerdaagse wandelroutes en 8 korte wandelroutes!

door Gwenn

Hoewel IJsland niet bekend staat vanwege mooie wandelingen zijn die er gelukkig weldegelijk te vinden. Van lange meerdaagse wandeltochten tot ontzettende mooie dagtochten. Eerlijk gezegd is wandelen de beste manier om de IJslandse natuur ten volle te ontdekken. Je komt namelijk op plekken waar het anders onmogelijk is om met de auto te komen. Hierdoor krijg je een unieke ervaring en zie je de mooiste plekken die de IJslandse natuur te bieden heeft.

De onderstaande lijst is niet compleet. Er zijn in IJsland nog veel meer wandelingen te vinden. In dit boek staan 55 wandelingen beschreven. Van makkelijk tot moeilijk en van kort tot lang. Ook zit er een handige kaart bij en alle informatie die je nodig hebt om de wandeling goed te volbrengen.

Ook zijn er in IJsland nog veel andere dingen te doen, bijvoorbeeld in Reykjavik. Of een road trip over de ringweg. Maar misschien heb je minder tijd, dan is de Golden Circle een ideale route voor met de auto.

Wandelen IJsland

Waarom is wandelen de beste manier om IJsland te ontdekken?

Je kan natuurlijk de prachtige natuur van IJsland vanuit je autoraam bekijken, maar als je gaat wandelen in IJsland komt de ruige natuur pas echt tot leven. Dit geldt helemaal voor IJsland omdat je op veel plekken niet kan komen met de auto. De mooiste stukken natuur liggen namelijk goed verborgen en zijn niet makkelijk bereikbaar. Ook heb je als je gaat wandelen, nauwelijks last van de vele toeristen die naar IJsland komen.

Je voelt het zachte mos onder je schoenen kraken, je kan het water uit de gletsjerrivieren zo opdrinken. Je voelt de wind door je haren gaan, terwijl je de vele kleuren ziet die in het landschap voorbijkomen. Plekken helemaal voor jezelf terwijl je aan het wandelen bent.

De vele toeristen die naar IJsland komen blijven meestal op de gebaande paden, vlakbij hun auto. Maar als je gaat wandelen in IJsland, heb je de kans om de verborgen schatten van het land te zien. Dit land is bijna met geen enkel ander land te vergelijken.

Wandelen IJsland
Een routebord zoals je die tijdens je wandeling tegen kan komen.

Over de lijst met beste wandelingen in IJsland

Hieronder vind je de lijst met beste wandelingen in IJsland. Er zitten wandelingen bij voor de echte doorgewinterde wandelaar, bijvoorbeeld wandelingen van meerdere dagen. Ook vind je hier dagtochten terug die makkelijk te doen zijn voor de minder fanatieke wandelaar.

Er staan bekende wandelingen tussen, zoals de beroemde Laugavegur en Fimmvorduhals wandelingen. Ook vind je wat minder bekende wandelingen terug die zeker de moeite waard zijn.

De moeilijkheidsgraad van de wandelingen in IJsland zijn ook erg afhankelijk van de weerscondities en van je eigen conditie. Als je niet goed weet hoe je eigen conditie is, begin dan in ieder geval eerst met de makkelijkere wandelingen.

Handig om te weten voordat je aan onderstaande wandelingen begint

Bijna alle wandelingen die hieronder staan aangegeven, zijn geen rondje. Het beginpunt en het eindpunt kunnen verschillend zijn. Het is mogelijk om voor sommige wandelingen te organiseren dat je wordt opgehaald bij het eindpunt en je weer teruggebracht wordt. Mocht de wandeling wel een rondje zijn, dan staat dat erbij vermeld. Hier kan je hutten boeken of begeleide wandeltochten.

Wandel hut IJsland
Een hut waarin je kan slapen tijdens meerdaagse wandeltochten in IJsland

Waar moet je aan denken als je gaat wandelen in IJsland?

Het is belangrijk dat je je wandelingen in IJsland goed voorbereid. Dit geldt zeker als je een meerdaagse wandeling wilt gaan doen in IJsland.

Stel jezelf vooraf een aantal vragen zoals:

  • Hoe lang ga ik wandelen?
  • Weet iemand dat ik ga wandelen, waar ik ga wandelen en wanneer ik ongeveer weer terug moet zijn?
  • Weet ik het telefoonnummer van de IJslandse hulpdiensten voor het geval er iets gebeurt?

Allereerst, denk na over de afstand die je wilt gaan wandelen in IJsland. Beoordeel of je hier wel fit genoeg voor bent en denk erover na hoelang de wandeling gaat duren. Onderzoek de wandeling die je wilt gaan doen goed van tevoren zodat je weet wat je kunt verwachten. Dit kun je natuurlijk online doen, door het lezen van dit artikel of ga naar één van de vele informatiepunten die je kan vinden in IJsland.

Kijk goed naar de stijgingen die je kan verwachten tijdens je wandeling en de hoeveelheid stijgingen die je tegen kan komen. Bekijk ook het terrein waar je gaat lopen. Dit samen geeft jou een idee waar je aan gaat beginnen. Als je een fotograaf bent, bedenk dan ook goed van tevoren wat je meeneemt en nodig denkt te hebben. Zorg ervoor dat je tas niet te zwaar is, want je moet alles de hele tijd dragen.

Wandelen IJsland
Bedenk goed dat je op jezelf aangewezen bent als je gaat wandelen in IJsland op een plek zoals dit

Als je hierover hebt nagedacht, bedenk dan welke andere spullen je nog nodig hebt tijdens je wandeling. Als je van plan bent om een korte wandeling te maken heb je niets meer nodig dan je camera en wat laagjes kleding, goede schoenen en een waterfles. Je water kan je op de meeste plekken gemakkelijk bijvullen omdat het bronwater of het water uit de rivieren overal drinkbaar is.

Ben je van plan om meerdere dagen te gaan wandelen? Dan heb je natuurlijk nog wat andere spullen nodig zoals een rugtas om al je spullen in mee te kunnen nemen. Ook is het heel handig om in deze moderne tijd toch een papieren kaart mee te nemen. Je hebt niet overal bereik met je telefoon en je kan heel gemakkelijk verdwalen, vooral als het weer opeens dramatisch veranderd.

Een ervaren wandelaar weet dat het enorm belangrijk is om een EHBO-kit mee te nemen. Dit geldt helemaal voor IJsland omdat de wandelgebieden erg afgelegen liggen en je niet zomaar hulp kan krijgen. Mocht je iets gebeuren, het alarmnummer in IJsland is hetzelfde als in Nederland, 112. Bel liever eerder dan later, want het kan even duren voordat er iemand komt, zeker als je afgelegen bent.

Verder is het cruciaal dat iemand weet dat je gaat wandelen, waar je gaat wandelen en wanneer je ongeveer weer terug bent. Je kan dit ook van tevoren laten weten aan de IJslandse reddingsdienst. Ook kunnen zij dan snel reageren als je zelf toch het alarmnummer belt omdat ze dan ongeveer weten waar je bent.

Wandelen in IJsland is verder gewoon net zo veilig als overal in de wereld. Dit neemt niet weg dat het wel belangrijk is dat je van tevoren nadenkt over welke gevaren je tegen zou kunnen komen in de wildernis. Ook kan je zelf het gevaar natuurlijk kleiner maken door je goed voor te bereiden en de juiste spullen mee te nemen zoals kleding, EHBO-kit, een kaart etc.

Wandelen IJsland
Zorg dat je de juiste spullen bij je hebt als je gaat wandelen in IJsland

Zijn er gevaren die je tegen kan komen tijdens het wandelen in IJsland?

Het scheelt al een heel stuk als je over bovenstaande dingen hebt nagedacht voordat je vertrekt op je wandeling in IJsland. Er zijn nog wel een aantal extra dingen waarvan het handig is om hier rekening mee te houden.

Als eerste; het weer. Het weer in IJsland staat erom bekend dat het erg onvoorspelbaar is. Het ene moment schijnt de zon, het andere moment ren je naar de dichtstbijzijnde schuilplaats vanwege stormregen. Ook de wind kan ineens heel heftig opkomen. Als je lekker comfortabel in een hotelletje of iets dergelijks zit, dan maakt dit soort weer natuurlijk niks uit. Maar als je in de wildernis aan het wandelen bent, kan dit soort weer fataal zijn (ik wil jullie niet bang maken hoor!).

Regenval kan het wandelpad onbegaanbaar maken, of je verdwaalt doordat er ineens dikke mist opkomt. Ook kan een storm  zomaar opzetten, het weer in IJsland is gewoon echt heel erg onvoorspelbaar. Ga dan ook niet wandelen in IJsland onder deze weersomstandigheden; als je dit wel doet, neem je een serieus risico en bestaat de kans dat je gered moet worden terwijl dit heel makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Het weer kan zomaar omslaan tijdens het wandelen in IJsland
Het weer kan zomaar omslaan tijdens het wandelen in IJsland

Ten tweede; uitdroging tijdens lange wandelingen is ook een gevaar wat je tegen kan komen. En ja, je kan in IJsland bijna al het water dat je tegenkomt gewoon drinken. Toch is het aan te bevelen om een fles water mee te nemen die je weer kan bijvullen. Kijk goed van tevoren hoeveel waterbronnen je onderweg tegen gaat komen zodat je niet zonder water komt te zitten.

Ook moeheid kan optreden. Neem daarom ook altijd wat energierepen mee zodat je die kan eten als je energiepeil naar beneden gaat.

Onderschat ook je eigen fitheid niet. De wandeling kan nog zo fantastisch zijn, maar als je er lichamelijk niet toe in staat bent, begin er dan ook niet aan. Als je onderweg vast komt te zitten omdat je lichaam het niet aankan, heb je een groot probleem. Kies dan gewoon voor een kortere wandeling. Er zijn in IJsland zoveel mooie plekken dat het echt niet nodig is om hiervoor per se een meerdaagse wandeling te doen.

Tenslotte; dieren. Er zijn in IJsland geen beren, geen wilde katten, geen berg leeuwen of wilde zwijnen waar je je zorgen om moet maken. Het enige dier dat je misschien tegenkomt onderweg is de Poolvos. Deze dieren doen je helemaal niks en waarschijnlijk rennen ze ook meteen weg als ze je zien. Tenzij je op zijn staart gaat staan 🙂

Poolvos Ijsland
Als je geluk hebt, kom je deze poolvos misschien wel tegen onderweg!

Wandelen in de wildernis

De wildernis in IJsland is ongeveer 40.000 km2 groot. Het is helemaal verlaten en bevat IJslands meest bijzondere landschappen en natuurfenomenen. Je kan hier echt de meest fantastische meerdaagse wandelingen vinden. Hieronder vind je een lijst met een aantal van deze wandelingen, maar er zijn ook wandelingen die niet aangegeven staan. Die wandelingen vind je bijvoorbeeld in het Kerlingafjoll gebied en ook in het zuidelijke gedeelte van het Vatnajokull Nationaal Park. Als je meer informatie wilt hebben over deze wandelingen dan is het verstandig om naar de informatiepunten van deze plekken te gaan. Zij kunnen je hier alles over deze wandelingen door de hooglanden van IJsland vertellen.

Het is echter niet aan te raden om die wandelingen zomaar te gaan doen. Zoals gezegd staan die paden niet aangegeven en kan je makkelijk verdwalen.

Wildernis in IJsland
Wildernis in IJsland

De beste 7 meerdaagse wandelingen van IJsland

Diegene die meerdaagse wandelingen doen, weten het. Het is een bijzondere ervaring die altijd bij blijft. Het is uitdagend en het kan zwaar zijn, maar het is in niets te vergelijken met andere activiteiten. Als je aan deze wandelingen begint, zorg dat je een goed uithoudingsvermogen hebt en goede wandelschoenen. Als je in IJsland gaat wandelen, moet je eigenlijk wel één van onderstaande wandelingen doen. Ben je op zoek naar andere wandelingen? Kijk dan hier of hier.

Gecombineerde wandelroute Laugavegur en Fimmvorduhals

Duur: 6 dagen, 4 tot 7 uur per dag
Afstand: 77 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk tot uitdagend (4/5)
Ervaring onderweg: Geweldig!
Route conditie: Goed pad, goed aangegeven, besneeuwde stukken onderweg
Belangrijkste uitdaging: Het is veel berg op en af. Kans op slecht weer onderweg
Maximale hoogte: 800 meter

National Geographic heeft deze wandeling uitgeroepen tot één van de beste wandelingen ter wereld. En niet zonder reden. De gecombineerde wandeling, Laugavegur en Fimmvorduhals, brengt je naar de beste plekken in de IJslandse natuur.

Deze wandeling start met de Laugevegur wandeling in Landmannalaugur. Een fascinerend geothermisch gebied. Deze wandeling leidt je door het extreem gevarieerde landschap van de hooglanden van IJsland. Je wandelt tussen de gekleurde bergen van het Fjallabak natuurreservaat, je loopt langs kokende warmwaterbronnen en stomende grond. Dit allemaal terwijl je uitzicht hebt op het fantastische landschap met lavavelden en de gekleurde bergen om je heen.

Daarna loop je over verschillende besneeuwde bergtoppen, je steekt verschillende gletsjerrivieren over, soms moet je door het water waden. Je loopt door een zwarte lava woestijn tot je uitkomt in de bosrijke vallei Porsmork.

Hier begint het tweede deel van de wandeling; de Fimmvorduhals.

Het tweede deel van de wandeling begint met een steile klim de berg op waarna je een fantastisch uitzicht hebt over een groene vallei en de grillige bemoste richels van de bergen. Je wandelt hier tussen drie verschillende gletsjers en als je wilt kan je de krater bezoeken van de Eyjafjallojokull. Deze vulkaan is voor het laatst in 2010 uitgebarsten. Deze fantastische meerdaagse wandeling in IJsland eindigt bij de bekendste waterval van IJsland, de Skogafoss.

Met deze wandeling ben je tussen de 6 en 8 dagen bezig. Het hangt er ook vanaf hoeveel tijd je onderweg wilt nemen om dingen te zien. Onderweg kan je slapen in hutten of je zet je tent op, op een camping. Deze wandeling kan je lopen vanaf laat juni tot begin september. Buiten dit seizoen zijn de hutten dicht en is het gebied niet veilig om te wandelen.

Als je van een divers en wijds landschap houdt, dan is dit de wandeling die je echt moet doen!

Laugavegur wandeling

wandelen in Laugavegur
De prachtige natuur van wandelen in Laugavegur

Duur: 4 dagen, 4 tot 7 uur per dag
Afstand: 55 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld (3/5)
Ervaring onderweg: Geweldig!
Route conditie: Goed pad, goed aangegeven, besneeuwde stukken onderweg
Belangrijkste uitdaging: Het is veel berg op en af. Kans op slecht weer onderweg
Maximale hoogte: 490 meter

Laugavegur betekent letterlijk “warmwaterbronnen route” en deze naam past goed. Deze route leidt je door fantastische landschappen zoals lavavelden, stomende warmwaterbronnen, bijzonder gekleurde bergen, zwarte woestijn en oases van mos. Het is een van de meest geweldige wandelroutes in IJsland.

Deze wandeling is 55 kilometer lang en loopt door het zuidwesten van de IJslandse hoogvlakte. Hij begint in het geothermische gebied, Landmannalaugar vallei. Hier kan je een duik nemen in een natuurlijk warmwaterbron voordat je aan de wandeling begint.

Wandelen in Laugavegur
Een ander prachtig uitzicht tijdens de Laugavegur wandeling

De wandeling start in de zwarte lavavelden waar chocolagekleurde bergen omheen staan. Nadat je een besneeuwde top hebt beklommen, daal je af in een groene vallei en loop je een stuk door een groen sprookjeslandschap. Daarna kom je de zwarte woestijn tegen en een fantastisch ravijn. Ook kom je hier gletsjerrivieren tegen die je over moet steken door, door het water te waden.

Uiteindelijk loop je door een bosrijke vallei waar je veel vogels vindt. Vanaf hier zie je ook de groene bergwanden en gletsjers. Dit stuk is echt bijzonder, omdat het heel anders is dan het eerste deel van deze wandeling.

Als je gewoon rustig loopt kan je deze wandeling doen in 4 dagen. Onderweg kan je slapen in hutten of in je eigen tent. De hutten zijn dicht in de winter. Deze wandeling kan je lopen tussen laat juni en begin september. Buiten dit seizoen ligt hier meters dikke sneeuw en dit maakt het onmogelijk om deze wandeling te doen in de winter.

De Fimmvorduhals wandeling

wandelen in Fimmvorduhals
Wandelen in Fimmvorduhals

Duur: 1 a 2 dagen
Afstand: 25 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld (3/5)
Ervaring onderweg: Geweldig!
Route conditie: Goed pad, goed aangegeven, besneeuwde stukken onderweg
Belangrijkste uitdaging: Het is veel berg op en af. Kans op slecht weer onderweg
Maximale hoogte: 490 meter

Dit is IJslands één na beroemdste wandeling. Het is het beste om te starten in Skogar, vanaf de top van de mooie Skogafoss waterval. Deze wandeling kan je op zichzelf doen en hoef je niet te combineren met de Laugevegur wandeling.

Het pad loopt langs een rivier de bergen in. Je komt enorm veel watervallen tegen onderweg. Ook het schitterende ravijn wat je onderweg tegenkomt kan gerekend worden tot IJslands mooiste ravijnen.

Hierna loopt het pad omhoog de berg op. Hier kan je overnachten in een berghut. Vanaf dit punt kom je diverse vulkaankraters tegen in de mooie Thorsmork vallei. De route vanaf de kraters naar beneden is het hoogtepunt van deze route. Als de lichtomstandigheden goed zijn, is dat waarschijnlijk het mooiste landschap dat je ooit gezien hebt.

In een normaal tempo kan je deze wandeling in 2 dagen doen. Als de omstandigheden goed zijn, zoals het weer, is het ook mogelijk om deze wandeling in één dag te doen. Maar waarom zou je je haasten?

Hornstrandir wandeling

Duur: 7 dagen, 4 tot 7 uur per dag
Afstand: 86 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot moeilijk (4/5)
Ervaring onderweg: Geweldig!
Route conditie: Niet druk, slechte route aanduiding
Belangrijkste uitdaging: Afgelegen zonder faciliteiten, kans op slecht weer
Maximale hoogte: 550 meter

Dit is de meest afgelegen wandeling die je in IJsland kan vinden. Hij ligt in de Westfjorden, het noordwesten van IJsland. Het totale gebied is 580 km2 en je vindt er arctische toendra’s, steile bergen, adembenemende fjorden, bloeiende weilanden en enkele van Europa’s grootste vogelkliffen.

Deze buitengewone wandeling leidt je over één van de laatste echte wildernissen in Europa. Deze plek staat erom bekend dat je hier op geen enkele manier kan komen met de auto. Er is geen infrastructuur en je kan hier alleen komen per boot. Ook heb je hier geen bereik met je telefoon. Je bent hier dus compleet op jezelf aangewezen.

Sinds de jaren 50 is deze plek compleet onbewoond. Er staan nog wel een paar oude gebouwen die ons herinneren aan die tijd.

Ook deze wandeling kan je alleen doen in de zomer tussen laat juni en midden augustus. Ook in deze maanden is dit gebied erg eenzaam. Je kan hier dagen wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Er is wel een grote kans dat je de Poolvos in dit gebied tegenkomt. De Poolvos is hier helemaal niet verlegen en zijn ook niet bang voor mensen. De Poolvos is een beschermde diersoort in dit gebied.

Als je hier gaat wandelen is dit echt een bijzondere ervaring, een ervaring die je niet snel meer zult meemaken. Voor deze wandeling moet je je wel echt heel goed voorbereiden. Neem eten, water, warme kleding, een goede tent en stevige wandelschoenen mee.

Het is ook mogelijk om deze wandeling te doen in een groep met een gids. De gids neemt je dan mee naar de mooiste plekken van dit gebied.

Kjolur wandeling

Duur: 2 a 3 dagen, 4 tot 7 uur per dag
Afstand: 41-48 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot moeilijk (4/5)
Ervaring onderweg: Indrukwekkend!
Route conditie: Niet druk, goed aangegeven
Belangrijkste uitdaging: Er is weinig water te vinden onderweg
Maximale hoogte: 573 meter

De Kjolur route staat ook wel bekend als Kjalvegur oftewel “spookachtige route”. Deze wandeling loopt tussen twee gletsjers door in het hart van de IJslandse hooglanden. Deze route bestaat al sinds de Vikingen voet aan wal zetten want hij verbindt het noordelijke gedeelte met het zuidelijke gedeelte van IJsland. Vroeger deden ze deze route ter paard.

In de 18e eeuw zijn er op deze route mensen doodgevroren. Nu nog steeds is deze route een grote uitdaging vanwege het onvoorspelbare weer. Met de juiste spullen, veel wandelervaring en goede voorbereiding is deze wandeling fantastisch om te doen.

Tegenwoordig ligt er een gravelweg op de route. Hier kan je rijden met een 4×4. In de zomer is deze weg dan ook verrassend druk. Maar maak je geen zorgen, het wandelpad ligt een stuk van deze weg af, meer richting de gletsjers.

Wandelen Hveravellir
Eén van de warmtebronnen in Wandelen Hveravellir

Deze route loopt tussen Hvitarnes en Hveravellir. Je kan bij het beginpunt komen met het openbaar vervoer, maar het is nog wel 8 kilometer wandelen vanaf de bus stop naar het begin van de route.

Bij Hveravellir kom je veel warmwaterbronnen tegen waar je even lekker in kan baden en relaxen. Daarom is het handiger om te beginnen Hvitarnes zodat je lekker kan eindigen in een warmtebron 🙂

Askja wandeling

Duur: 5dagen, 5 tot 10 uur per dag
Afstand: 97 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk (5/5)
Ervaring onderweg: Indrukwekkend!
Route conditie: Niet druk, goed aangegeven
Belangrijkste uitdaging: Er is weinig water te vinden onderweg
Maximale hoogte: 500 meter

Aksja is een 50km2 groot vulkaan gebied. Eén van de beroemdste vulkaankraters ter wereld ligt hier. Deze krater is sowieso de mooiste van IJsland. Het ligt in het noordoosten van de hooglanden tussen de Dyngjujokull bergen, in het Nationaal Park Vatnajokull.

De krater is nu gevuld met water. Naast deze krater ligt nog een kleinere krater. Die krater is gevuld met melkachtig blauw water. Vroeger was dit een warmtebron, maar het water is tegenwoordig niet warmer dan 20°C.

Deze vulkaan is een aantal keer uitgebarsten in de afgelopen eeuwen. De meest bekende uitbarsting vond plaats in 1875. Er werd toen veel land vergiftigd en daardoor is er veel vee doodgegaan. De meest recente uitbarsting was in 1961 en heeft toen geen schade aangericht.

Het noordoosten van de hooglanden is het minst bezochte gedeelte van IJsland. Maar het Askja gebied is een geliefd wandelgebied onder lokale avonturiers. De route van deze wandeling loopt langs het grootste lavaveld van IJsland, indrukwekkende vulkaankraters en woestijnen.

Er zijn onderweg hutten te boeken, maar er zijn niet veel faciliteiten. Als je hier wilt slapen, is het advies om deze hutten maanden van tevoren te reserveren.

De 8 beste dag wandelingen van IJsland

Het is echt niet nodig om dagenlang in de wildernis van IJsland rond te dwalen om mooie wandelingen te kunnen doen. Er zijn ook fantastische dag wandelingen te vinden, sommige liggen zelfs dicht bij Reykjavik.

Hoewel onderstaande wandelingen niet allemaal heel erg gemakkelijk zijn, zijn ze wel goed bereikbaar en makkelijk in een dag te doen. Sommige wandelingen worden in de winter moeilijker of zijn helemaal niet meer toegankelijk. Neem hiervoor gepaste spullen mee en kijk extra uit.

Glymur waterval wandeling

Duur: 4-6 uur
Afstand: 6,1 kilometer
Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld (2/5)
Ervaring onderweg: Indrukwekkend!
Route conditie: Wordt veel gewandeld, goed aangegeven.
Belangrijkste uitdaging: Steile stukken
Maximale hoogte: 360 meter

Deze wandeling loopt naar de hoogste waterval van IJsland. Het is echt een verborgen parel en wordt niet vaak bezocht omdat het lastiger is om hier te komen. Deze wandeling is weggelegd voor de avonturiers die over een houten balk een rivier over durven te steken op blote voeten. Deze waterval is dan misschien niet zo populair onder de normale toeristen, maar wandelaars weten deze plek goed te vinden.

De waterval ligt aan het eind van Hvalfjordur, oftewel het “walvissen fjord”. Het pad loopt ook door een mooie grot genaamd Pvottahellir. Vroeger hingen bewoners van het fjord hun was te drogen in deze grot als het buiten regende.

Het pad naar de waterval is steil, maar je komt onderweg wel veel mooie uitzichten tegen.

Tijdens deze wandeling kom je twee rivieren tegen die je te voet moet oversteken. Er is geen brug. Dit maakt deze wandeling erg avontuurlijk en hij ligt ook nog eens dicht bij Reykjavik. Wat wil je nog meer?!

Brennisteinsalda-Blahnukur ronde wandeling

Brennisteinsalda-Blahnukur wandeling in IJsland
Brennisteinsalda-Blahnukur, ook hier weer fantastische uitzichten met bergen in alle kleuren!

Duur: 5 tot 6 uur
Afstand: 10 kilometer
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (3/5)
Ervaring onderweg: Geweldig!
Route conditie: Druk, goed aangegeven
Belangrijkste uitdaging: Steile stukken
Maximale hoogte: 503 meter

Landmannalaugar is beroemd vanwege de panoramische uitzichten, de gekleurde bergen en de geothermische valleien. Deze plek is niet alleen het startpunt van de beroemde Laugavegur wandeling, maar in dit gebied liggen nog vele andere prachtige wandelingen. Het is de perfecte plek om in de hooglanden te wandelen en dit te combineren met baden in één van de warmwaterbronnen in IJsland.

De meest bijzondere wandeling in dit gebied in IJsland is waarschijnlijk deze, de Brennisteinsalda-Blahnukur ronde. Dit is een combinatie van 2 kortere wandelingen in de bergen van Landmannalaugar.

Bij de start loop je in eerste instantie dezelfde route als voor de Laugavegur wandeling. De route loopt door zwarte lava velden, hete zwavelbronnen (stinken!) en kokende modderpoelen. Hierna wordt de wandeling steiler en loopt naar de top van de Brennisteinsalda op 855 meter hoogte. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht op de omgeving wat je zeker weten verstelt doet staan!

BRENNISTEINSALDA-BLÁHNÚKUR
Brennisteinsalda-Blahnui wandeling

Na de gele berg, komt er een blauwe berg. Deze berg heet Blahnukur en is erg verleidelijk. Die kleur van die blauwe berg is zo bizar dat je hem meteen wilt beklimmen om te kijken of het echt is.

De klim van Blahnukur is kort maar erg steil. Maar de geweldige uitzichten die je hebt onderweg naar de top maken de klim helemaal goed.

Vanaf deze top heb je weer een adembenemend panoramisch uitzicht over de omliggende rhyoliet bergen en het Laugahraun lavaveld. Als het goed weer is, kan je meer dan 100 kilometer ver kijken! Wees voorbereid op heel veel foto stops.

Deze wandeling kan je alleen doen tussen midden juni tot eind September. In de winter liggen hier meters sneeuw en is dit gebied niet toegankelijk.

Fimmvorduhals vulkaan wandeling

Fimmvorduhals wandeling Ijsland
Fimmvorduhals, een bijzonder en beroemd gebied om te wandelen in IJsland

Duur: 6 tot 7 uur
Afstand: 16 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk tot uitdagend (4/5)
Ervaring onderweg: Indrukwekkend!
Route conditie: Druk, goed aangegeven, besneeuwde stukken
Belangrijkste uitdaging: Steile stukken en kans op slecht weer
Maximale hoogte: 800 meter

Deze beroemde plek staat nu al voor de derde keer in dit rijtje met wandelingen in IJsland. Het is ook gewoon ontzettend mooi om hier te wandelen en er zijn diverse mogelijkheden naast de meerdaagse wandelingen, zoals deze dag wandeling in Fimmvorduhals.

Deze wandeling gaat naar de Fimmvorduhals Pass, daar liggen twee vulkaankraters, Magni en Modie. Deze kraters zijn gevormd tijdens de Eyjafjallajokull uitbarsting in 2010. Als je de top hebt bereikt, loop je dezelfde weg terug naar het beginpunt in Thorsmork.

De uitzichten over de vallei onderweg naar de top zijn adembenemend mooi, zo mooi dat het onmogelijk is om dit in woorden uit te drukken. Als het goed weer is kan je kilometers ver de hooglanden van IJsland in kijken. Vele van diegene die deze wandeling gedaan hebben zeggen dat dit het mooiste uitzicht is dat ze ooit gezien hebben.

De hoogteverschillen tijdens deze wandeling zijn groot, ondanks de korte afstand. Er zitten erg steile stukken bij. Hierdoor kan deze wandeling af en toe uitdagend zijn. Waarschijnlijk is het wel de mooiste uitdaging die je ooit hebt gehad! Onderweg naar boven loop je ook een stuk door een bos waar veel vogels huizen. En je kan precies zien welk pad de gletsjer heeft afgelegd. Het is echt een fantastische ervaring om deze wandeling te doen!

Wandelen naar de top van Hvannadalshnukur, IJslands hoogste top

Duur: 12 – 15 uur
Afstand: 24 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk (5/5)
Ervaring onderweg: Indrukwekkend!
Route conditie: Heel erg moeilijk gletsjer terrein
Belangrijkste uitdaging: Psychisch en fysiek zwaar, extreem steile stukken. Aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers
Maximale hoogte: 2000 meter

Het kroonjuweel van alle wandelingen in IJsland is zeker het beklimmen van de hoogste berg van IJsland, Hvannadalshnukur. Deze piek staat op de Vatnajokull gletsjer. Dit is de grootste gletsjer van IJsland en één van de grootste in Europa. De piek verbergt Oraefajokull, één van de grootste actieve vulkanen van IJsland. Deze vulkaan zit verborgen onder de IJskap.

Het beklimmen van deze piek is niet voor watjes. Het terrein is extreem moeilijk doordat de klim plaatsvindt op de gletsjer. Het is zowel een uitdaging voor je uithoudingsvermogen als voor je kracht, maar als je eenmaal op de top aankomt is dit echt fantastisch!

Als je echt fit bent en al vaker extreem moeilijke wandelingen hebt gedaan, dan is deze wandeling in IJsland misschien wat voor jou. De wandeling is veilig en onvergetelijk. Zorg dat je de juiste uitrusting hebt en het is verstandig om deze wandeling samen met een gids te doen.

Snaefellsjokull top

Duur: 7 – 12 uur
Afstand: 7 – 8 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk tot uitdagend (4/5)
Ervaring onderweg: Indrukwekkend!
Route conditie: Niet aangegeven route. Sneeuw en gletsjer terrein
Belangrijkste uitdaging: Steil en besneeuwd terrein. Extreem steile stukken. Aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers
Maximale hoogte: 1446 meter

Het schiereiland Peninsula is een perfecte plek om te wandelen voor diegene die geen toeristengroepen wil tegenkomen onderweg. Het prachtige landschap van de Peninsula heeft zelfs Jules Verne in zijn greep gehad.

Hij schreef een verhaal over een Duitse wetenschapper die geloofde dat de vulkanische gangen helemaal tot het midden van de aarde rijkte. Deze Duitse wetenschapper daalde ook af in deze gangen en maakte onderweg allerlei avonturen mee om vervolgens weer boven te komen uit de Stromboli vulkaan in Italie.

Snaefellsjokull is een 1446 meter hoge vulkaan. Het klimmen naar de top is echt een avontuur om over het uitzicht maar niet te spreken. Het klimmen naar de top is een unieke uitdaging voor ervaren wandelaars of een beginner in zeer goede conditie.

Voor diegene die geen ervaring hebben op gletsjers en die ook niet de juiste uitrusting hebben zoals klimtouw, een harnas, een ijs bijl, spikes voor onder je schoenen etc. kunnen deze wandeling beter alleen doen met een ervaren gids. Gletsjers zijn namelijk geen grapjes! Ga nooit alleen een gletsjer op!

Dag wandeling in het Hornstrandir natuurreservaat

Dag wandeling Hornstrandir Ijsland
Dag wandeling Hornstrandir

Duur: 6-8 uur
Afstand: 10-15 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk  tot uitdagend (4/5)
Ervaring onderweg: Indrukwekkend!
Route conditie: Niet druk, niet goed aangegeven
Belangrijkste uitdaging: Afgelegen, geen faciliteiten. Kans op slecht weer
Maximale hoogte: 500 meter

In het noordelijkste puntje van de Westfjorden ligt het Hornstrandir Natuur Reservaat. De regio staat erom bekend dat het nog een totale wildernis is waar de mens geen invloed in heeft. Je kan hier daarom ook niet met de auto komen. Dit gebied kan je alleen te voet ontdekken.

Hoewel dit gebied ook genoemd wordt bij de meerdaagse wandelingen is het ook mogelijk om hier voor 1 dag te gaan wandelen. Vanaf het dorp Isafjordur kun je meegaan met een toer. Vanaf dit dorp vertrek je met de boot naar het Hornstrandir Natuur Reservaat naar de start van de meerdaagse wandelroutes.

Eén van die wandelroutes, Honrstrandir Panorama, leidt naar een berg met een uitkijkpunt. Vanaf dat uitkijkpunt heb je uitzicht over twee fjorden in Jokulfirdir baai. Een andere wandeling, The green cliffs of Hornstrandir, brengt je naar de kliffen aan de kust. Vanaf deze kliffen heb je uitzicht over de grote vogelkoloniën die nestelen aan de kust. Tijdens beide wandelingen is de kans groot dat je de Poolvos tegenkomt!

Reykjadalur wandeling

Duur: 3 uur plus de tijd die je in de warmwaterbron doorbrengt
Afstand: 6 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk (2/5)
Ervaring onderweg: Mooi!
Route conditie: Druk, goed aangegeven
Belangrijkste uitdaging: Veel mensen op dit pad. Geen omkleedfaciliteiten. Kwetsbare omgeving
Maximale hoogte: 776 meter

Deze plek was vroeger een goed bewaard geheim. Dat is het helaas al lang niet meer. Het is nu een vrij toegankelijke warmwaterbron waar alle wandelaars gebruik van kunnen maken. Dit is een warme rivier in the middle of nowhere, in een vallei tussen de bergen. De watertemperatuur is echt ideaal om gewoon even in te relaxen. Er is echt genoeg ruimte voor iedereen. Ook al is dit tegenwoordig een populaire plek, het is nog steeds de moeite waard om hierheen te wandelen.

Het beginpunt van deze wandeling is vlakbij een klein dorp genaamd Hveragerdi en ligt ongeveer op 40 kilometer afstand van Reykjavik. De wandeling is niet heel erg lang, maar wel makkelijk door een fantastisch landschap. Als het goed weer is, kan je de oceaan zien liggen en ook de diverse stoomwolken zien opstijgen van de bergen die rond de vallei liggen.

Je loopt in een geothermisch gebied waar het water kokend heet kan zijn en daarom ook borrelt op sommige plekken. Je zal deze warme rivier al snel zien liggen op de route.

De combinatie van een mooie wandeling, een natuurlijk warmwaterbad en de adembenemende uitzichten maken dat deze wandeling echt wel aan te bevelen is. Het is één van de beste dingen die je kan doen in IJsland!

Bergwandeling Esja bij Reykjavik

Berg Esja gezien vanuit Reykjavik
Berg Esja gezien vanuit Reykjavik

Duur: 2 – 4 uur
Afstand: 6-15 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Erg makkelijk tot makkelijk (1/5)
Ervaring onderweg: Mooi!
Route conditie: Druk, goed aangegeven
Belangrijkste uitdaging: Eén steile klim
Maximale hoogte: 776 meter

De berg Esja kan je zien vanuit Reykjavik. Het grote voordeel van deze wandeling is dan ook dat het startpunt maar 9 kilometer vanuit Reykjavind ligt. Hierdoor kan deze wandeling ook makkelijk gedaan worden als je maar even in IJsland bent. Er zijn hier verschillende opties voor wandelingen die helemaal naar de top leiden op 914 meter hoogte.

Je hebt de keuze uit een makkelijke minder steile route die door het bos loopt en langzaam stijgt naar het eerste uitkijkpunt “Steinn”. Of je kiest voor een moeilijkere wandeling, die korter is maar steiler, die je ook naar het uitzichtpunt Steinn brengt.  Vanaf hier is het een meer uitdagende klim naar de top van de berg op 780 meter hoogte. Dit laatste stuk is erg uitdagend omdat het op sommige punten heel erg stijl is en je soms ook over de rotsen moet klimmen.

Vanaf welk uitzichtpunt je ook kijkt, het uitzicht is echt geweldig! Als het weer helder is, kan je over het hele fjord uitkijken en zie je ook de vele kleine eilandjes in het fjord liggen. Ook valt het dan op hoe schokkend klein de hoofdstad van IJsland eigenlijk is.

Tot het uitzichtpunt Steinn kan de wandeling door iedereen gedaan worden, ook door kleine kinderen. In de winter is het pad wel erg glad en heb je mogelijk spikes nodig voor onder je schoenen.

Lees ook onze andere IJsland artikelen!

Wil je alles weten over het bezoeken van de Blue Lagoon in IJsland? Lees hier verder.

Welke excursies in IJsland mag je echt niet missen?

Wil je een vulkaan bezoeken in IJsland?

Alles wat je moet weten over de Golden Circle in IJsland!

Lees hier alles over het noorderlicht in IJsland!

Wist je dat er ook nog een andere leuke route in IJsland is? De Diamond Circle!

En natuurlijk alle tips en Trucs voor het huren van een auto in IJsland!

Westfjorden IJsland: Ontsnap aan de drukte!

Ontdek de Beste Accommodaties in IJsland voor een Onvergetelijke Reis

alles over wandelen in Ijsland

Ook interessant

3 reacties

Hans 15/03/2021 - 15:23

Leuk dat je aangeeft wat mooie wandelingen zijn maar ik kan er weinig mee. Misschien kijk ik erover heen maar er zijn geen links naar gpx tracks, vaak staat er niet waar een wandeling begint en met googlen heb ik er maar een (van de dagtochten) kunnen vinden. Kortom, ik ben wel lekker gemaakt maar daar blijft het ook bij. Jammer.

Antwoord
[email protected] 15/03/2021 - 15:29

Hoi Hans,
Bedankt voor de feedback! Ik ga vanavond even aan de slag met het plaatsen van aanvullende informatie bij dit artikel. Er staat wel een link naar een wandelgids (incl gps bestanden), maar je hebt gelijk, de meerdaagse wandelingen staan daar niet in vermeld. Groetjes!

Antwoord
[email protected] 15/03/2021 - 22:29

Ze GPX files staan er nu op 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer