Alles over reizen en fotografie!

4×4 in IJsland – Is dat echt nodig?

4x4 IJsland in de sneeuw

Als je naar IJsland gaat, is de kans groot dat je niet alleen voor Reykjavik komt, maar dat je ook de rest van het land wilt verkennen. Dit kan je het beste doen door een auto te huren. Al is het ook mogelijk om met je eigen auto naar IJsland te gaan. Je hebt vast al een beetje rondgekeken naar huurauto’s en misschien is het je opgevallen dat heel veel verhuurbedrijven 4×4’s aanbieden in IJsland. Maar heb je ook echt een 4×4 in IJsland nodig?

Het antwoord op de vraag of je een 4×4 in IJsland nodig hebt, hangt eigenlijk van twee dingen af:

  1. Ben je van plan om in de winter of in de zomer naar IJsland te reizen?
  2. Waar ben je van plan om heen te gaan? Blijf je op de gewone wegen of wil je ook het binnenland van IJsland in?

Een normale auto, is dat voldoende?

Over het algemeen geldt dat als je van plan bent om in de zomer naar IJsland te komen dat een gewone auto goed genoeg is. Uiteraard hangt dit natuurlijk wel af van wat je van plan bent om te gaan doen. Als je de Golden Circle gaat rijden of de Ring Road, naar het zuiden van IJsland of Snaefellsnens, dan is dit prima te doen met een normale auto. Dit zijn meestal allemaal verharde wegen net zoals wij die kennen in Nederland. In de zomer heb je geen last van sneeuw of ijs. Het voordeel van het huren van een normale auto is dat dit je veel geld kan besparen. Het huren van een 4×4 in IJsland is namelijk vele malen duurder.

Het nadeel van een gewone auto is dat sommige mooie plekken onbereikbaar zijn. Ook is het onmogelijk om met een gewone auto naar de hooglanden van IJsland te gaan.

Wil je een normale auto huren? Hier kan je goede prijsvergelijkingen maken! 

Tip! Vul bij ophaal locatie Keflavik Airport in. Dan haal je je huurauto direct op bij het vliegveld.

Normale IJslandse web bij zonsondergang
Dit is een normale IJslandse weg, hier heb je geen 4×4 nodig.

4×4 in IJsland, heb ik dat echt nodig?

Als je van de normale wegen af wilt om bijvoorbeeld die speciale plekjes of de hooglanden te bezoeken, dan heb je zeker een 4×4 in IJsland nodig om overal te kunnen komen. Want buiten de normale wegen heb je de F-wegen. Die F-wegen zijn niet geasfalteerd. Worden niet goed onderhouden en vaak zijn er ook geen bruggen om een rivier over te steken. Ook kan je enorme gaten in de weg tegenkomen. Dat betekent dat je zonder 4×4 niet ver komt. Sterker nog, als je een normale auto hebt gehuurd, dan mag je van het verhuurbedrijf vaak niet eens op onverharde wegen rijden. Bovendien is er een verkeersregel die zegt dat je op een F-weg verplicht met een 4×4 in IJsland moet rijden. Normale auto’s zijn op F-wegen verboden.

Wat ook wel handig is om rekening mee te houden, is dat de F-wegen alleen maar open zijn in de zomermaanden. In de winter ligt er te veel sneeuw en ijs en daardoor zijn deze wegen ook met een 4×4 onbegaanbaar. Sterker nog, het is verboden om er in de winter op te rijden.

Hieronder een afbeelding waarop te zien is wanneer de verschillende F-wegen gemiddeld opengaan.

Beschrijving wanneer f-wegen voor een 4x4 in IJsland open zijn.
In bovenstaande afbeelding is te zien wanneer de F-wegen gemiddeld open gaan. Let op! Hier mag je alleen maar rijden met een 4×4

Als je met een 4×4 gaat rijden in IJsland, moet je hiermee goed uitkijken en voorzichtig zijn. De F-wegen kunnen namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn. Zeker als je geen ervaring hebt met het off road rijden en het oversteken van rivieren. Je zal niet de eerste toerist zijn waarbij de auto door de rivier meegesleurd wordt omdat de stroming te sterk is, of het water te hoog.

Hieronder een filmpje over rijden in de highlands van IJsland. Het is echt een prachtig ongerept gebied, maar hier mag je alleen naar toe als je een 4×4 hebt.

Gelukkig is er een goede website waar je terug kan vinden hoe de conditie op de weg is, of een weg is afgesloten en of je er alleen met een 4×4 kan rijden.

Een andere reden om een 4×4 te huren in IJsland is als je in de winterperiode naar IJsland gaat. Doorgaans is de winterperiode van november tot maart. Dit omdat IJsland in de winter de normale wegen ook niet goed bijhoudt met betrekking tot het sneeuw- en ijsvrij houden. Zelfs als je een ervaren chauffeur bent, kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en gewoon een 4×4 huren.

Hieronder een filmpje waarin goed weergegeven wordt wat je kan verwachten van het rijden in het winterse weer. Zelf zou ik een ander muziekje onder deze video gemonteerd hebben 🙂

Welke voertuigen hebben 4×4 in IJsland?

Het is logisch dat een SUV of een Jeep 4×4 zijn. Maar wist je dat het ook een optie is om een 4×4 camper te huren in IJsland? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een VW California of een Marco Polo. Deze campers zijn uitstekend geschikt om F-wegen te rijden of om te kamperen in de winter. Dit betekent dat je totale vrijheid hebt om te doen en laten wat je wilt. Zonder dat je rekening hoeft te houden met een plek om te overnachten. Je hebt dan nog alle mogelijkheden om je reisschema onderweg aan te passen.

Helaas is het niet mogelijk om een hele grote camper te huren met 4×4 in IJsland.

4×4 in IJsland huren? Kijk dan hier om een goede vergelijking te maken. Vergeet niet om de optie 4×4 aan te klikken!
37b16bf3iunyh71e?a aid=Reisgekkie&a bid=37b16bf3

4x4 IJsland bij zonsondergang
Om op F-wegen te rijden in IJsland, heb je echt een 4×4 nodig.

Samenvatting

Als je van plan bent om in de zomer naar IJsland te komen en op de normale wegen blijft (het is echt niet per se nodig om F-wegen te rijden om de mooiste dingen te zien), is een normale auto een prima manier om het land te verkennen.

Ben je van plan om in de winter te komen, bijvoorbeeld om het noorderlicht te zien of het winterse landschap, dan is het aan te bevelen om een 4×4 te huren in IJsland. Dit omdat het gewoon veel veiliger is omdat niet alle normale wegen sneeuw- en ijsvrij worden gehouden.

Ook als je van plan bent om de hoogvlaktes in te trekken, wat alleen maar mogelijk is in de zomer, is het belangrijk om een 4×4 te huren omdat je met een gewone auto simpelweg de F-wegen niet op mag. Zo goed als alle wegen op de hoogvlakte zijn F-wegen.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter! En vergeet deze post niet te pinnen zodat je het altijd terug kan vinden.

4x4 in IJsland rijdend door de modder

Ook interessant

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips ter voorbereiding van jouw vakantie!

  • Voor het zoeken van goedkope vliegtickets, gebruik ik altijd Skyscanner. Ook als je nog niet precies weet waar je heen wilt, is Skyscanner een goede start. Typ bij bestemming “overal” in, en je ziet de goedkoopste tickets van dat moment per bestemming! Een andere goede start is tix.nl
  • Mijn reisgidsen koop ik altijd op Bol.com. Bol.com biedt een ruime keuze aan reisgidsen voor een heleboel verschillende bestemmingen, van verschillende merken.
  • Voor het boeken van een hotel bestaan er 1001 websites. Een goede start vind ik Trivago.nl. Deze website vergelijkt de prijs van een heleboel hotels en laat de goedkoopste zien. Maar, ook op hotelspecials vind je leuke aanbiedingen!
  • Ben je gewoon op zoek naar een vakantiehuisje voor jou en je familie? Neem dan eens een kijkje op bungalowspecials. Hier vind je leuke vakantiehuisjes voor jou en je gezin. Ben je echt op zoek naar een huisje midden in de natuur? Dan is natuurhuisje een hele goede oplossing! Ze planten zelfs een boom voor elke verbleven nacht.
  • Heb je geen zin om in de rij te staan voor verschillende bezienswaardigheden en wil je kostbare tijd besparen? Ik wel! Daarom kijk ik van tevoren altijd even op getyourguide om er tickets te bestellen zodat ik de rij kan overslaan. Ook biedt getyourguide vaak leuke stadswandelingen en andere activiteiten die de moeite waard zijn! Het mooie is, ze werken wereldwijd.
  • Tenslotte, voor de wandelaars onder ons, op wandel-geest vind je alles wat je je maar kan wensen, van wandelschoenen, tot kleding en handige wandelgidsen!

Op deze pagina kunnen affiliate links staan. Als je via deze link iets koopt, ontvang ik daarover een klein percentage. Het kost jou niets extra’s maar het zorgt er wel voor dat deze website kan blijven bestaan! Bedankt!

Gwenn Klabbers

Gwenn Klabbers

Hey Hoi! Mijn naam is Gwenn en ik ben een dertiger die van avontuurlijk reizen houdt. Gewapend met mijn camera zoek ik de leukste bestemmingen en deel ik de tips en tricks hier op Reisgekkie!

ReizenReizen