Home Noorwegen Noorderlicht Noorwegen – alles wat je moet weten!

Noorderlicht Noorwegen – alles wat je moet weten!

door Gwenn

Het zien van het noorderlicht is een magische belevenis en het laat herinneringen achter die de rest van leven nooit meer zal vergeten.

Natuurlijk, om het noorderlicht te kunnen zien moet je het geluk hebben dat je op het juiste moment op de juiste plek bent. Maar, je kunt dit geluk een handje helpen! Je kunt namelijk een moment en plek kiezen waarop de kans zeer groot is dat je het noorderlicht kunt zien.

Dat betekent dat het handig is om naar de “ring van het noorderlicht” af te reizen. Deze ring ligt tussen de 65e en 72e breedtegraad, in de poolcirkel. Deze zone ligt in het noorden van Scandinavië en kun je onder andere vinden in IJsland, Zweden, Finland, Groenland en…. Noorwegen!

Maak het vinden van het noorderlicht eenvoudiger door een noorderlichttour te boeken!

Dus, als je op reis gaat naar de magische fjorden, bergen en sneeuw van Noorwegen, met het verlangen om het noorderlicht te kunnen zien, dan hebben wij hieronder de beste tips voor jou op een rijtje gezet over de beste plekken waar je het noorderlicht in Noorwegen kunt zien.

Wat is de beste plek waar je het noorderlicht in Noorwegen kunt zien?

noorderlicht reis noorwegen

Het is niet één beste plek, maar er zijn een aantal beste plekken in Noorwegen om het noorderlicht te kunnen zijn. Dat zien de volgende:

  • Tromsø
  • Kirkenes
  • The Lofoten eilanden
  • Noordkaap (Nordkapp)
  • Svalbard oftewel Spitsbergen

Tromsø

Noorderlicht tromso

Tromsø staat bekend als de “de hoofdstad van de Poolcirkel” en toevallig is dit ook nog eens één van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te kunnen zien.

Het is een kleine charmante stad die ook overdag leuk is om te bezoeken. In Tromsø zijn veel aurora borealis jagers te vinden. Je kunt met hen mee op noorderlichtsafari naar plekken die vrij zijn van lichtvervuiling.

Wil je een losse noorderlichtsafari boeken? Of misschien wel een sledetocht met Husky’s? Op GetYourGuide vindt je meer dan 80 verschillende activiteiten om te toen in Tromsø. Boek hier veilig en snel!

Kirkenes

Kirkenes is een klein stadje vlak bij de Russische grens en ligt midden in het gebied waar je het noorderlicht goed kunt zien. Ook vind je hier het beroemde Noorse sneeuw hotel. Dit hotel is helemaal van sneeuw en ijs gemaakt en wordt elke winter weer opnieuw gebouwd.

De Lofoten Eilanden

Noorderlicht lofoten

Als je denkt dat het noorderlicht er mooi uit ziet in de lucht, stel je dan eens voor hoe het eruit ziet als dit mooie licht gereflecteerd wordt door de zee. Als je dit wilt zien, dan zijn de Lofoten eilanden de plek waar je moet zijn. Deze rustgevende eilandengroep is beroemd om zijn steile bergen en pittoreske vissersdorpen. Ook is dit een populaire plek voor cruises langs de kust van Noorwegen.

De Noordkaap

De Noordkaap ligt helemaal in het noorden van Noorwegen. Verder naar het noorden gaat gewoon niet, tenzij je een boot neemt. Op deze plek vindt je veel bijzondere vogels, een kaal landschap en natuurlijk de aurora borealis!

Svalbard oftewel Spitsbergen

Het huis van de ijsberen, ijs, sneeuw en eenzaamheid. Ja dan hebben we het over Spitsbergen. Deze afgelegen archipel is één van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te kunnen bewonderen. Dit eiland vind je tussen Noorwegen en de Noordpool in. Als je hier heen gaat, dan maak je een reis om nooit meer te vergeten.

Wat is er nog meer te doen in Tromsø?

Aurora borealis tromso

Naast dat Tromso beschouwd wordt als de hoofdstad van het noorden, wordt het ook gezien als “Parijs van het noorden”, en dit komt voornamelijk door de vele culturele activiteiten die je hier kunt doen. Als je een inkijkje wilt hebben in de artic cultuur en de geschiedenis hiervan, dan is Tromso de plek waar je moet zijn.

Als je naar het noorden van Noorwegen reist, dan kan het bijna niet anders dan dat je langs Tromso komt. In deze stad kunnen al je winter fantasieën uitkomen. Denk bijvoorbeeld aan het racen door het sneeuwlandschap met een sneeuwscooter, hondensleeën of zelfs rendiersleeën.

Als je het wat rustiger aan wilt doen, dan zijn er ook mogelijkheden tot het doen van een cruise door de spectaculaire fjorden die Tromso omgeven. Of een excursie naar een vissersdorp en niet te vergeten naar de sauna!

Er is zoveel te doen in Tromso dat wij hier een heel artikel voor gemaakt hebben, lees hier verder.

Wanneer kun je het Noorderlicht het beste zien in Noorwegen?

Wanneer noorderlicht noorwegen best te zien?

Winter, is het korte antwoord. Tussen de maanden september en maart. In de zomer is er bijna de hele dag (en nacht) daglicht waardoor je het noorderlicht niet kan zien. In de zomer kun je dan wel genieten van de middernachtszon.

  • september – oktober: De zomer vertrekt en er komt steeds meer nacht voor in de plaats. Tijdens deze maanden vind er ook veel zonneactiviteit plaats waardoor deze periode een hele goede periode is om het noorderlicht te zien.
  • november – februari: Op zoek naar donkere nachten? Die vind je in deze periode! De zon is maar zichtbaar voor een korte periode tussen 09.00 en 14.00 uur. Het blijft echter wel schemerig in deze periode. Maar je hebt een grote kans op sneeuwwolken en mist in deze tijd van het jaar waardoor je de hemel niet kunt zien. Deze periode is perfect voor winterpret, maar je moet wel geluk hebben om het noorderlicht te kunnen zien.
  • maart (en een beetje van april): Net zoals in de herfst, heb je nu wat meer daglicht, maar ook weer meer zonneactiviteit. Dit is ook een goed moment om Noorwegen te bezoeken als je het noorderlicht wilt zien.

Om het noorderlicht te kunnen zien, moet het zo donker mogelijk zijn met zo weinig mogelijk lichtvervuiling. Verblijf daarom in de buurt van kleinere dorpen om je kans op het zien van het noorderlicht te vergroten. Als je alleen maar naar Oslo gaat tijdens je trip, dan is de kans om het noorderlicht te zien erg klein. Niet alleen omdat er veel lichtvervuiling in de stad is, maar ook omdat je noordelijker meer kans hebt.

Hoe is het weer in Noorwegen?

weer in noorwegen

Het weer in Noorwegen is milder dan je waarschijnlijk verwacht. Er zijn geen “je neus vriest er af” temperaturen. Dit dankzij de Golfstroom. Maar als je naar de poolcirkel gaat in de koudere maanden, dan ligt de gemiddelde temperatuur tussen de -5 en -6. Let op: het kan veel kouder zijn dus kijk goed naar het weerbericht voordat je vertrekt en pak de juiste kleding in. Hier kun je het weerbericht voor Noorwegen vinden.

Heb ik speciale spullen nodig om het noorderlicht te kunnen zien?

Je hebt geen speciale spullen nodig om het noorderlicht te kunnen zien. Als je mee gaat met excursies dan krijg je daar meestal alles wat je nodig hebt. Je hebt wel kleding nodig om je tegen de kou te kleden.

Het is aan te raden om in ieder geval een gevoerde jas en gevoerde laarzen mee te nemen. Warme wollen lagen, een sjaal, een muts en handschoenen.

Hoe lang moet mijn reis zijn om het noorderlicht te kunnen zien?

We bevelen aan dat je minstens 3 of 4 nachten uittrekt om het nooderlicht te kunnen zien. Hoe meer nachten je hebt, hoe beter. De ideale vakantie in de poolcirkel is tussen de 8 en 10 dagen.

Dan heb je genoeg tijd om de fjorden en eilanden van het noorden te verkennen. En als je pech hebt met het weer, heb je genoeg kansen om toch nog het noorderlicht te kunnen zien. Daarnaast wil je misschien ook nog wel een aantal sneeuw excursies doen.

Boek je excursies gemakkelijk op GetYourGuide. Niet goed, geld terug!

Wat kun je nog meer doen tijdens een reis naar Noorwegen?

bezwienswaardigheden noorwegen

Er is meer dan genoeg te doen als je een winter vakantie naar Noorwegen boekt. Vooral als je overdag ook veel uitjes plant. Niemand kan je de garantie geven op het zien van het noorderlicht, dus het is slim om ook voor overdag een aantal wensen te hebben. Hieronder hebben we enkele ideeën voor jou op een rijtje gezet.

1. Ervaar Noorwegen op de Sami manier

Je kunt ervaren hoe het is om een rendier te voeren en ‘s nachts gaan rendiersleeën, met kans op het noorderlicht! Ook deel je een avondmaaltijd met de Sami rendierherders die je ondertussen van alles vertellen over hun geloof en cultuur. Sami en rendieren leven en werken al eeuwenlang samen op dit land. Ze nodigen pas sinds kort gasten uit voor een inkijkje in hun dagelijks leven. Voor actuele prijzen kijk hier.

2. Wintersporten

Met alle verse sneeuw ben je gek als je geen gebruik maakt van alle wintersportactiviteiten. Je kunt gaan skiën of wandelen met sneeuwschoenen en voel je als een echte ontdekkingsreiziger.

Als je het liever rustig aan doet, dan kun je ook gaan ijsvissen. Een sport die je het beste doet met een warme drank in je hand!

3. Ga op walvissafari

In de Poolcirkel vindt je een aantal van de grootste waterdieren ter wereld. Het zien van een zwarte orka vind vlak boven de golven tussen Tromso en Svalbard is iets wat je nooit meer zult vergeten. Maar, orka’s zijn niet de enige dieren die je tegen kunt komen. Er zijn nog verschillende andere walvissen zoals de bultrug walvis, grienden, walrussen, zeehonden en natuurlijk dolfijnen! Voor meer informatie, kijk hier!

4. Safari op een sneeuwscooter

sneeuwscooter safari noorwegen

Een safari op een een sneeuwscooter is erg opwinend. Race door de wildernis en hou je ogen open voor elanden, poolvossen, zeearenden en rendieren.

Als je in Svalbard bent, heb je zelfs de kans om een ijsbeer tegen te komen. Maar wees niet bang. De gidsen in Svalbard dragen geweren die ze gebruiken om waarschuwingsschoten mee te lossen op het moment dat een ijsbeer te dichtbij komt. Kijk hier voor de actuele prijs.

5. Leer meer over het Vikingverleden van Noorwegen

Als je aan Noorwegen denkt, denk je aan Vikingen. Noorwegen heeft een rijke geschiedenis als het om de Vikingen en oude mythologieën gaat. Hoe leuk is het dan om je onder te dompelen in deze geschiedenis en hier meer over te weten te komen? In Trondheim vindt je een oude handelspost van de Vikingen, stammend uit de 10e eeuw. Trondheim wordt ook niet voor niets gezien als de hoofdstad van de Vikingen.

Je reis naar het noorderlicht zelf plannen of liever georganiseerd?

Noorderlicht

Het plannen van je reis is natuurlijk al de helft van het plezier. Lekker uitzoeken wat je allemaal wilt gaan zien en hier helemaal op verheugen!

Maar, als je geen zin hebt in al het uitzoekwerk en je liever een georganiseerde reis (op maat) boekt, dan zijn er verschillende organisaties waar je bij terecht kunt. Als je op zoek bent naar complete (rond)reizen door Noorwegen, kijk dan bij de Scandinavië specialist Nordic.nl. Bij hen vind je een breed aanbod van reizen naar Noorwegen.

Ook bij Voigt-travel is er een ruim aanbod naar de Noordelijke landen te vinden. Ze bieden speciale winter of zomerpakketten aan naar Noorwegen.

Zelf je reis samenstellen met een beetje hulp? Dan bieden de bouwstenen van Riskjatravel mogelijk uitkomst! Samen met de specialisten van Riksja stel je helemaal zelf je reis naar wens samen!

Tenslotte, wat is het noorderlicht?

Noorderlicht Tromso

Het zou stom zijn om een heel artikel te schrijven over het noorderlicht zonder te melden wat het noorderlicht nu eigenlijk is.

Het noorderlicht, dat ook wel aurora borealis wordt genoemd, is een electrisch geladen deeltje van de zon dat binnendringt in de atmosfeer van de aarde. Dit is waarom zonneactiviteit belangrijk is om het moment dat je het noorderlicht wilt zien. Hoe meer deeltjes er zijn, hoe groter de kans op noorderlicht.

Dit licht kun je alleen bij de polen zien, dus bij de noorpool, maar ook bij de zuidpool. Bij de zuidpool heet het aurora australis. De antartica is alleen veel moeilijker te bereiken om het te kunnen zien.

Het noorderlicht kan in verschillende kleuren verschijnen. De meest voorkomende kleuren zijn groen en rose. Maar, wees niet verrast wanneer je rood, blauw of zelfs violet tegenkomt!

Meer lezen over Noorwegen?

Tromso- het Noorse Noorderlicht stadje

De wandeling naar Preikestolen in Noorwegen Tips

Bergen Noorwegen – De complete gids!

Alle opties en informatie over de boot naar Noorwegen

Vakantie Lofoten Noorwegen: de mooiste plekjes & bezienswaardigheden!

De Noordkaap in Noorwegen: reizen naar de midzomerzon en het Noorderlicht

Reizen naar Spitsbergen: een unieke ervaring!

Dit zijn de mooiste fjorden van Noorwegen!

Dit zijn de beste wintersportgebieden van Noorwegen!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer