Home Noorwegen De Noordkaap in Noorwegen: reizen naar de midzomerzon en het Noorderlicht

De Noordkaap in Noorwegen: reizen naar de midzomerzon en het Noorderlicht

door Gwenn

Noorwegen is een prachtig land waar je als reiziger heel wat interessante plaatsen kan ontdekken. Eén van deze plaatsen is uiteraard de Noordkaap. Dit is niet alleen het meest noordelijke punt van Noorwegen, maar bij uitbreiding van heel Europa.

Ondanks het feit dat ze zich op een vrij afgelegen plaats ver boven de poolcirkel bevindt, is het toch sinds jaar en dag één van de drukste toeristische trekpleisters van het land.

Wil jij graag meer te weten komen over het noordelijkste punt van Europa? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Waar ligt de Noordkaap?

Noordelijkste punt europa

De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya en behoort tot Noorwegen. Ze is te bereiken via de Noordkaaptunnel die een afstand overbrugt van ongeveer 7 kilometer. Het officiële, gelijknamige uitkijkpunt behoort tot de gemeente Nordkapp en bevindt zich in de provincie Finnmark.

In de omgeving zijn nog verschillende andere stadjes terug te vinden. Het gaat hierbij onder meer om Honningsvåg en Skarsvåg. Het is ook bij deze steden dat je heel wat verschillende overnachtingsmogelijkheden aantreft. Het gaat hierbij dan niet alleen om verschillende pensions, maar ook om uitnodigende campings.

Wat is de Noordkaap?

noorwegen noordkaap

De Noordkaap op zich is een 307 meter hoge klif. Ze bevindt zich op het meest noordelijke punt van het Noorse eiland Magerøya. Wanneer je op de Noordkaap staat, ben je nog maar 2080 kilometer van de Noordpool verwijderd. Enkel en alleen de eilandengroep Svalbard vormt nog een obstakel tussen de kaap enerzijds en de Noordpool anderzijds.

Voor de Noordkaap geldt uiteraard dat ze officieel bekend staat als het noordelijkste puntje van Europa. Dat is echter niet helemaal correct. Eigenlijkligts Kaap Fligely op de eilandengroep Frans Jozefland immers nog noordelijker.

Dit gezegd hebbende maakt dit het ondernemen van één van de aangeboden Noordkaap-reizen niet minder interessant.

Waar komt de naam Noordkaap vandaan?

reizen naar de noordkaap

De beroemde Noordkaap bezoeken is iets wat hoog op het verlanglijstje staat van heel wat reizigers. Dat is ook niet zo vreemd. Niet alleen staat dit punt immers bekend als één het meest noordelijke van het Europese continent, daarnaast is dit ook meteen één van de mooiste plekken die ons continent te bieden heeft.

Niet alleen het uitzicht vanaf de kaap is prachtig, ook de omgeving nodigt uit om te ontdekken. Je kan er dan ook werkelijk zeer mooie rondreizen ondernemen. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar waar komt de naam Noordkaap nu precies vandaan? Dat gaan we je meteen vertellen!

We keren terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 1553. Het was in die periode dat de Engelse zeevaarder Richard Chancellor op zoek ging naar de Noordoostelijke Doorvaart naar Indië. Het resultaat van die vondst was een drukke handel tussen enerzijds Engeland en anderzijds Moermansk. Het was deze zeevaarder die het meest noordelijk gelegen punt van het Europese vasteland uiteindelijk de naam ‘Noordkaap’ gaf.

Overnachten bij de Noordkaap

vakantie noordkaap

Overnachten is mogelijk vlakbij de Noordkaap. In het bijzonder de plaatsen Honningsvåg en Skarsvåg beschikken over tal van uitstekende accommodaties waaronder ook verschillende hotels.

Hier een overnachting boeken, betekent ook dat je eenvoudig leuke uitstapjes kan ondernemen in de omgeving van de Noordkaap.

Heb je besloten om tijdens de winter naar deze omgeving af te reizen? Dan kan je een fantastische wandeling maken in de sneeuw. Je zou er in de omgeving ook zomaar op uit kunnen trekken met rendieren.

Wil je liever niet in één van de hotels verblijven? In de omgeving van de Noordkaap zijn ook nog heel wat andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo wordt er bij heel wat Noordkaap-reizen gebruik gemaakt van één van de campings in de omgeving.

Tegen een vergoeding kun je ook overnachten op de Noordkaap zelf. Dan moet je wel met een camper komen.

Wat kost een reis naar de Noordkaap?

te doen noordkaap noorwegen

Wil je graag de Noordkaap bezoeken? Dan zal je kunnen vaststellen dat er daarvoor verschillende mogelijkheden worden aangeboden.

In eerste instantie wordt deze plaats vaak bezocht als onderdeel van een rondreis door Noorwegen. Bijzonder populair is het boeken van een zogenaamde fly drive. Eén van de opties waar je wat dit betreft over beschikt is het boeken van een reis waarbij je niet alleen de Noordkaap aandoet, maar ook de indrukwekkende Lofoten met haar Noorse fjorden evenals het prachtige Lapland. Voor het boeken van een dergelijke reis kan je doorgaans rekenen op een prijskaartje tussen de 1.750 & 1.900 euro.

Uiteraard worden er ook nog andere reizen aangeboden naar het noorden. Wil je graag alleen maar de Noordkaap bezoeken met haar ongerepte natuur? Ook dat is uiteraard mogelijk. In dit geval zal je kunnen vaststellen dat de prijs voor jouw Noorwegen-reis heel wat voordeliger uit kan vallen.

Gemiddeld betaal je voor een fly drive van een week naar de Noordkaap dan ook zo’n 1.000 à 1.150 euro. In ieder geval, afhankelijk van het soort vakantie die je wenst te ondernemen naar het hoge noorden kan je dus rekening houden met een gemiddeld prijskaartje dat grofweg tussen 1.000 en 2.000 euro ligt.

Wat is de mooiste route naar de Noordkaap?

noordkaap reizen

Het is op verschillende manieren mogelijk om naar het pure noorden af te reizen. Het spreekt echter voor zich dat veel mensen alleen maar geïnteresseerd zijn in de mooiste route naar de Noordkaap. Wat ons betreft is dit de route die luistert naar de toepasselijke naam ‘Noordkaaproute’. Dit is een (lange) weg die start in het zuiden van Noorwegen en je helemaal meeneemt naar het uiterste noorden. Het einde van deze route? De Noordkaap uiteraard!

Deze weg begint in Oslo en gaat via de Rijksweg of Hoofdweg E6 helemaal naar de Noordkaap. Ondanks het feit dat deze weg ongelofelijk lang is, neemt ze je wel mee door enkele van de mooiste gebieden van Noorwegen. Wil je tijdens jouw Noorwegen reis dus met zekerheid de mooiste route afleggen naar de Noordkaap? Dan is dit zeker de meest interessante optie.

Bezienswaardigheden Noordkaap

naar de noordkaap rijden

Een bezoek aan noord Noorwegen is er één die je je nog lang zal blijven herinneren. Wanneer je de Noordkaap bezoekt kan je uiteraard in eerste instantie rekenen op een prachtig uitzicht op de noordelijke ijszee.

Een absolute aanrader is ook het boeken van een vogelsafari naar Gjesværstappan. Je zal hier werkelijk je ogen uitkijken. Na amper 10 minuten varen vanuit de plaats Gjesvær zal je Europa’s grootste vogelberg uit de zee zien oprijzen. Op hoogtijdagen tref je hier zomaar even meer dan 3 miljoen vogels aan. Het gaat hierbij om de meest uiteenlopende soorten. Denk hierbij onder meer aan:

  • Papegaaiduikers;
  • Jan-van-Genten;
  • Aalscholvers;
  • Eidereenden;
  • Zeekoeten;
  • Zeearenden;

Met een beetje geluk komen er zeehonden rond de boot zwemmen en spot je in de verte zelfs een walvis!

Wist je bovendien dat fervente wandelaars nog net wat meer noordelijk kunnen wandelen vanaf het Noordkaap-plateau? Op een afstand van anderhalve kilometer van de Noordkaap bevindt zich ‘Knivskjellodden’.

Vergis je niet, ondanks deze geringe afstand moet je behoorlijk wat tijd incalculeren om dit punt te kunnen bereiken. Je vertoeft namelijk in een ruige omgeving.

Noorderlicht Noordkaap

noordkaap reizen

Eén van de meest unieke belevenissen die veel mensen toch één keer in hun leven willen meemaken is het zien van het Noorderlicht. Dit is mogelijk in verschillende landen. Het kan bijvoorbeeld in Finland, specifiek in Fins Lapland, maar ook de omgeving van de Noordkaap leent er zich prima voor.

Wil jij ook graag het Noorderlicht aanschouwen? Dan zal je jouw reis naar het noorden van Noorwegen moeten boeken tijdens de wintermaanden. De kans is het grootst bij heldere weersomstandigheden.

Middernachtzon

middernachtszon noordkaap

Zowat de populairste periode van het jaar om één van de Noordkaap-reizen te ondernemen is de periode tussen half mei en begin augustus. Daar zijn verschillende redenen voor. Eén van deze redenen is de aanwezigheid van de middernachtzon. Dit is het natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht hoog boven de horizon staat. Dit betekent dat de zon niet onder gaat.

Voor de omgeving waarin de Noordkaap ligt, is dit van half mei tot ongeveer 2 augustus. Let op, deze periode kan enigszins verschillen afhankelijk van de regio in Noorwegen die je bezoekt. Ga je bijvoorbeeld ook de kleurrijke vissersdorpjes in de Lofoten bezoeken? Hou er dan rekening mee dat de middernachtzon zich hier laat gelden van 23 mei tot 18 juli.

De aanwezigheid van de middernachtzon zorgt ervoor dat je ook later op de dag perfect een mooie wandeling of een wat langere tocht kan ondernemen.

Er is echter ook een nadeel aan verbonden. Als je het Noorderlicht wilt kunnen waarnemen tijdens je bezoek aan de Noordkaap kun je beter voor een andere periode kiezen. Gelukkig is het pure noorden bezoeken ook tijdens de winter erg leuk.

Noorkaap-reizen boeken

Noordkaap bezoeken

Droom jij er ook van om het noordelijkste puntje van Europa te bezoeken? Dan zal je graag een reis naar de Noordkaap willen ondernemen.

De manier waarop je dit doet is een beetje aan jou. Je kan kiezen voor een fly drive waarbij je uitsluitend het vasteland van Noord-Noorwegen bezoekt, maar je kan je bezoek aan de Noordkaap ook combineren met andere bestemmingen.

Ook de eilanden in de buurt van de Noordkaap kunnen bijvoorbeeld een bezoek waard zijn. Daarnaast kiezen veel mensen ook voor een grotere rondreis waarbij niet alleen Noorwegen, maar ook Zweden en bijvoorbeeld Fins Lapland wordt aangedaan.

Voor jouw reis naar Noorwegen kan je op verschillende luchthavens vliegen. Dus niet alleen op Alta Airport, maar ook op Lakselv Airport evenals Honningsvåg Airport.

Voor heel wat mensen die naar de Noordkaap willen vliegen, geldt dat ze kiezen voor een vlucht via Tromsø. Je hebt eenmaal hier aangekomen wel nog een stevige rit voor de boeg, maar de weg naar het noordelijkste punt van Europa voert je wel door de prachtige landschappen die zo kenmerkend zijn voor het hoge noorden.

Meer lezen over Noorwegen?

Tromso- het Noorse Noorderlicht stadje

Noorderlicht Noorwegen – alles wat je moet weten!

Bergen Noorwegen – De complete gids!

Alle opties en informatie over de boot naar Noorwegen

Vakantie Lofoten Noorwegen: de mooiste plekjes & bezienswaardigheden!

De wandeling naar Preikestolen in Noorwegen Tips

Reizen naar Spitsbergen: een unieke ervaring!

Dit zijn de mooiste fjorden van Noorwegen!

Dit zijn de beste wintersportgebieden van Noorwegen!

Camper huren in Noorwegen – tips!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer