Home Vietnam Visa Vietnam en alles wat je nog meer moet weten voor je vertrek naar Vietnam!

Visa Vietnam en alles wat je nog meer moet weten voor je vertrek naar Vietnam!

door Gwenn

In deze blog delen we tips en trucks en geven we antwoord op de meest gestelde vragen over reizen naar Vietnam. Of het nu om het verkrijgen van Visa voor Vietnam gaat, of de beste reistijd voor Vietnam, het komt allemaal aan bod!

Of je nu van plan bent om een luxe vakantie van 2/3 weken te plannen of een backpacktocht van 3 maanden door het hele land wilt maken, dan staan wij voor je klaar.

Als je na het lezen van deze blog over reizen naar Vietnam nog steeds een paar vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via social media of per e-mail.

Algemene reisinformatie Vietnam

Visa Vietnam

Vaccinaties

Vaccinaties zijn op dit moment niet verplicht, maar worden wel geadviseerd. Aanbevolen vaccinaties zijn onder meer hepatitus A, tetanus en tyfus. Hou er wel rekening mee dat wij op geen enkele manier medisch expert zijn, dit is slechts een vriendelijke herinnering om na te vragen wat je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld professioneel advies inwinnen bij www.vaccinatieopreis.nl. Ook kun je hier meteen een afspraak inplannen voor de vaccinaties of een coronatest.

Visa Vietnam

Die heb je zeker nodig! Lees verderop in dit artikel alles wat je moet weten voor het aanvragen van een visa.

Wifi

Wifi is overal gratis beschikbaar in hotels en coffeeshops. Ook is het heel eenvoudig om een simkaart te kopen met onbeperkt data. Het gemakkelijkst is om die simkaart direct bij aankomst op de luchthaven te kopen. Ben je vermoeid na de lange reis? Geen probleem! Op elke hoek van de straat zijn winkeltjes te vinden die simkaarten verkopen. Maar, het is ook mogelijk om een simkaart direct te laten bezorgen in je hotel in Hanoi. Deze service is ook mogelijk in Ho Chi Min City.

Veiligheid

Tijdens mijn solo reis van 2 maanden door Vietnam heb ik mijzelf nooit onveilig gevoeld. Vietnam is dan ook een buitengewoon veilig land om te bezoeken. De mensen zijn vriendelijk en als je problemen hebt, vindt je altijd wel iemand die je weer op weg kan helpen (bijvoorbeeld bij een lekke band). Hou er echter wel rekening met je omgeving, net als bij reizen waar ook ter wereld. Eén van de meest voorkomende misdaden in Vietnam is diefstal.

Visa Vietnam, hoe kan je dit regelen?

Visa Vietnam

Nederlanders en Belgen hebben een visa nodig voor Vietnam. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te organiseren. Je kunt natuurlijk zelf contact opnemen met de Vietnamese Ambassade in Den Haag om daar je toeristenvisa voor 30 dagen aan te vragen. Maar je kunt ook een e-visa aanvragen of via een approval letter (voa-visum on arrival)

E-visa

Persoonlijk vind ik het aanvragen van een E-visa de meest makkelijke manier om een visa te verkrijgen. Ik heb regelmatig gebruik gemaakt van dit soort diensten en dit zal ik ook blijven doen. De enige reden dat ik hier geen gebruik van zou maken, is als het simpelweg niet mogelijk is.

Je vraagt het E-visa op de volgende manier aan:

 • Ga naar deze website, de officiële Vietnamese website voor het aanvragen van E-visa
 • Vul alle gegevens in zoals gevraagd op de website
 • Betaal $ 25 USD en wacht 3 werkdagen op goedkeuring
 • Ontvang je registratiecode en check de status van je visa hier
 • Download het pdf bestand en print het voor de zekerheid, thats it!

Zoals gezegd, het E-visum is 30 dagen geldig, je betaalt bij aankomst in Vietnam niks meer en je hoeft ook niet nog ergens voor in de rij te staan.

Vindt je dit toch nog te veel gedoe en heb je liever zekerheid? Of heb je een visum nodig dat langer geldig is, of ben je op zoek naar een zakelijk visum? Maak dan gebruik van een visumbureau. Het kost wel wat meer, maar dan hoef je niets zelf te organiseren. Kijk hier.

Via een Approval Letter

Een andere manier om een Visa te krijgen is door middel van een Approval letter. Let op! Dit is niet hetzelfde als een e-visa. Een Visa Approval letter kun je aanvragen bij verschillende lokale bedrijven. Zij sturen je dan een autorisatiebrief waarmee je op het vliegveld je visum kunt krijgen. Deze manier wordt veel gebruikt door reizigers die voor een langere tijd op reis zijn en niet meer in hun thuisland een Visa kunnen aanvragen. Zelf heb ik ook gebruik gemaakt van een Approval letter om mijn visum voor Vietnam te krijgen, deels omdat ik al in het buitenland zat, deels omdat ik een visum voor 3 maanden wilde hebben.

De stappen die je moet doorlopen voor het verkrijgen van een Visa op deze manier:

 • Vraag een Approval Letter aan.
 • Print die brief uit en neem het mee in het vliegtuig.
 • Neem ook 2 pasfoto’s, je paspoort, USD of VND mee. Je kunt niet pinnen of betalen met een creditcard!
 • Een ingevuld “arrival form”, dit krijg je in het vliegtuig om in te vullen
 • Op het vliegveld is een balie voor Visa on Arrival, ga hier heen. Je wordt zekerweten aangesproken door mannen die daar rondlopen om voor jou, tegen betaling, het proces bij de balie af te handelen. Maak hier GEEN gebruik van. Het is veel duurder en het levert je geen enkel voordeel op.
 • Lever al je spullen in bij de balie en betaal. Je krijgt een nummer waarmee je alles weer kunt ophalen.
 • Wachten, als je pech hebt, heel erg lang wachten.
 • Haal je paspoort met Visum op.

Het klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar echt waar, dat is het niet.

De kosten van zo’n visa bedragen de kosten voor de Approval Letter plus de kosten voor het visum.

 • 1 maand single entry = $25
 • 3 maanden single entry = $25
 • 1 maand multiple entry = $ 50
 • 3 maanden multiple entry = $ 50

Weer en beste reistijd Vietnam

Vietnam is meer dan 1600 kilometer lang. Het strekt zich uit van de Chinese grens tot helemaal aan de Golf van Thailand. Hierdoor kun je verschillende weersomstandigheden verwachten terwijl je van noord naar zuid reist of vice versa.

Noord Vietnam (Hanoi, Ha Long Bay, Sapa, Ninh Binh, Cat Ba, Ha Giang)

Beste reistijd noord vietnam

Het noorden van Vietnam heeft het beste van alle vier de seizoenen.

Van mei tot september is het moessonseizoen in volle gang. Het weer is warm en vochtig en je kunt dagelijks stortbuien verwachten.

Als september aanbreekt, begint het weer koeler te worden en tegen december is de winter volledig van kracht. De winter is meestal droog en de temperatuur komt overdag zelden boven de 18 graden uit. ‘S nachts kunnen de temperaturen dalen tot onder de 10 graden.

In april beginnen de temperaturen weer te stijgen en is de lucht meestal helder. Van april tot eind mei is de beste reistijd, aangezien de luchtvochtigheid laag is, de zon schijnt en er valt weinig regen.

Centraal Vietnam ( Hué, Hoi An, Danang)

Beste reistijd centraal vietnam

Centraal Vietnam is gevoelig voor tyfonen en overstromingen tijdens het natte seizoen, dit duurt van september tot november. Tegen december begint de regen af te nemen ten gunste van zonnige, heldere dagen. Van januari tot en met augustus is het een aangename tijd om door Centraal Vietnam te reizen. In deze periode kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden.

Zuid Vietnam (Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Phu Quoc, Nha Trang, Dalat)

Beste reistijd zuid vietnam

Het weer in zuid Vietnam is eigenlijk opgesplitst in twee seizoenen; heet en droog en heet en nat. De temperaturen in het zuiden zijn constant tussen de 28 en 31 graden. Het natte seizoen loopt van half mei tot en met november. Van december tot en met mei is het meestal droog en iets minder vochtig.

Belangrijke vakanties en feestdagen in Vietnam

Vietnamees nieuwjaar

Afgezien van een aantal feestdagen, is de belangrijkste feestdag in Vietnam Tet (nieuwe maanjaar). De data van deze feestelijke periode variëren elk jaar, aangezien het afhankelijk is van de maankalender. De vakantie landt meestal ergens tussen eind januari en half februari.

Gedurende deze tijd sluiten bedrijven in de grote steden hun winkel. Veel lokale bewoners reizen terug naar hun geboorteplaats op het platteland om tijd door te brengen met hun familieleden. Je kunt verwachten dat bussen en treinen in deze periode volgeboekt raken. Ook kunnen er lange vertragingen ontstaan op de luchthavens.

Dat gezegd hebbende, ondanks het gebrek aan leven in de steden, kan Tet een geweldige tijd zijn om Vietnam te ervaren. De straten zijn aangenaam versierd met rode en gouden ornamenten. De sfeer is hectisch terwijl de lokale bevolking zich voorbereidt op de grootste vakantie van het jaar. Denk aan kerstmis bij ons! Plaatsen zoals Hoi An zijn in deze tijd bijzonder druk, omdat de lokale bevolking en internationale toeristen uit China en Zuid-Korea hier jaarlijks hun vakantie vieren.

Reisverzekering

Als je naar Vietnam reist, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je verzekerd bent voor eventuele ongevallen of verliezen. Er zijn verschillende bedrijven waar je een reisverzekering kunt afsluiten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Allianz voor een doorlopende reisverzekering of een kortlopende reisverzekering. Je bent al verzekert vanaf € 1,75 per dag.

Ook de ANWB biedt een goede optie voor een verzekering met werelddekking. Overigens heb je hier ook de keuze uit een kortlopende of langlopende verzekering en er zijn allerlei opties om bepaalde zaken extra te verzekeren.

Geldzaken

Geldzaken Vietnam

Lokale munteenheid: Vietnamese Dong

Aanbevolen dagbudget: Dit hangt natuurlijk volledig af van je eigen wensen. Je kunt gemakkelijk rondkomen van € 25 per dag, door in hostels te verblijven, streetfood te eten en privétours te beperken. Zelf gaf ik ongeveer € 400 per maand uit in Vietnam, dit was inclusief verblijven, eten, tours, het huren van een motor, benzine en alles wat ik nodig had. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt!

Waar kun je geld wisselen? We raden je aan te wachten tot je aankomt in Vietnam om geld te wisselen. Uiteraard kun je ook gewoon contant geld opnemen bij de geldautomaten, geld wisselen bij banken of bij goudwinkels.

Geldautomaten: Geldautomaten vindt je overal in de grote steden, dorpen en andere toeristische bestemmingen. Over het algemeen heb ik geen problemen ervaren met geldautomaten, al zijn sommige soms leeg en accepteren niet alle automaten alle pinpassen en creditcards. Zelf heb ik dit niet als probleem ervaren.

Limieten en kosten voor geldopnames: De meeste banken in Vietnam hebben een internationale opnamelimiet van 3.000.000 VND (ongeveer € 100) maar voor €100 kun je heel veel doen in Vietnam. Als dit niet genoeg is, is het mogelijk om meerdere keren achterelkaar te pinnen. Bij de Citybank is het mogelijk om in één keer € 200 te pinnen. Daarnaast worden er nog transactiekosten gerekend van tussen de € 1 a € 2.

Tip: zorg ervoor dat je een omrekencalculator op je telefoon hebt. Op deze manier kun je snel de wisselkoers controleren bij aankopen. Persoonlijk ben ik erg tevreden met de app van XE.

Vervoer in Vietnam

Je zult blij zijn om te weten dat, ongeacht je reisstijl, reizen in Vietnam echt heel erg eenvoudig is. Er zijn vele verschillende soorten vervoersmogelijkheden die je gemakkelijk van A naar B brengen. Hieronder lopen we ze even langs.

Toeristenbussen en minivans

Toeristenbussen zijn er voldoende en rijden door het hele land. Waar je ook heen wilt, je kunt er vrijwel zeker van zijn dat je een toeristenbus vindt die je naar je bestemming brengt. Van luxe slaapbussen uitgerust met massagestoelen en tv’s tot een eenvoudige touringcar. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Toeristenbussen halen je vaak op bij je hotel en zetten je ook weer af bij je volgende hotel. Je kunt het vervoer gemakkelijk online reserveren of boeken bij één van de vele toeristenwinkels.

Trein

reizen met de trein vietnam

Een ontspannen manier om Vietnam te verkennen zonder de frustratie van het hectische verkeer is per trein. De Reunification Express strekt zich uit over de lengte van het hele land. Hierdoor is het gemakkelijk om een stop te maken bij de meeste belangrijke bezienswaardigheden.

Treinklassen variëren van harde stoelen tot privékamers met bedden die volledig zijn uitgerust met comfortabel beddengoed en snacks. Treinen kunnen worden geboekt op bookaway of op de website van Vietnam Railway.

Motor/scooter

Met de motor door vietnam

Een populaire optie voor avontuurlijke reizigers is om op de motor/scooter door het hele land te rijden, dit is ook wat ik heb gedaan. Reizigers kopen (ik beveel huren aan) meestal een motor in Ho Chi Minh City of Hanoi en verkopen deze weer aan de andere kant van het land. De meest populaire scooter voor dit soort tochten is een Honda Win, die gewoonlijk tussen de € 200 a € 300 kost om te kopen. Vaak zijn dit wel een beetje gare dingen en dit is ook waarom ik aanbeveel om er één te huren. Hou er rekening mee dat je hiervoor een motorrijbewijs moet hebben. Zonder rijbewijs ben je niet verzekert!!!

Vliegen

Ook is het mogelijk om door het land te reizen door middel van vliegen. In Vietnam zijn er een heleboel nationale vliegvelden waarvandaan dagelijks vluchten vertrekken naar verschillende bestemmingen in het binnenland. Bedrijven zoals VietJet Air en Jetstar Pacific zijn binnenlandse luchtvaartmaatschappijen met goedkope vliegtickets. Deze kun je gemakkelijk boeken op Skyscanner. Mijn ervaring is dat er vaak wel sprake van vertraging is op binnenlandse vluchten, maar dat mag de pret niet drukken!

Motortaxi

Motortaxi vietnam

Voor een leuke en goedkope manier om door dorpen of steden te reizen, kun je een motortaxi bestellen. Dit is helemaal een uitkomst als je mooie en bekende routes wilt rijden, zoals de Hai Van Pass, maar je geen rijbewijs hebt. Hoewel je deze taxi’s op straat kan proberen aan te houden, is het gemakkelijker om er één te bestellen via de app Grab (de Aziatische uber, werkt perfect! uit eigen ervaring). Alle scooters en motors zijn verzekerd, waardoor dit een veilige optie is. Bovendien hoef je niet te onderhandelen over de prijs, want de app laat van te voren weten wat de kosten zijn.

Taxi

Met de taxi reizen door vietnam

Net als bij de motortaxi’s, raad ik je aan om de Grab-app te gebruiken om ook een autotaxi te boeken. Als je vanaf de straat een taxi neemt, loop je het risico dat er teveel in rekening wordt gebracht doordat ze bijvoorbeeld een blokje om rijden. Als je wel gebruik maakt van een straattaxi, spreek dan in ieder geval van te voren een prijs af. Het is ook aan te raden om het juiste wisselgeld bij je te hebben, zodat je de taxi gepast kunt betalen.

?c=720&m=1859350&a=397634&r=&t=html

Eten en Drinken

Eten in Vietnam

Vietnam staat bekend om zijn geweldige gerechten. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om uit te kiezen, dat Vietnam een waar paradijs is voor fijnproevers. Of je er nu voor kiest om op een klein krukje langs de weg te zitten om te bestellen bij een mobiele eetkar , je voorkeur meer uitgaat naar een verfijnde eetervaring, je zult zeker verliefd worden op de Vietnamese keuken. Eten bij lokale restaurants is bovendien ook erg goedkoop. Een gemiddelde (erg lekkere!) maaltijd kost tussen de € 1 a € 2.

Als je door Vietnam reist, zal je merken dat elke regio zijn eigen specialiteiten heeft. Afgezien van de meest populaire nationale gerechten van Vietnam, zoals Pho en Banh Mi, kom je in de verschillende regio’s nog vele andere mogelijkheden tegen die je niet mag overslaan!

De beste plekken om te eten vind je door op te letten waar veel locals eten, als het druk is, is het altijd goed! Dit geldt zowel voor streetfood als voor restaurantjes!

Let op! Drink geen kraanwater! Kraanwater is niet veilig om te drinken, maar het is geen probleem om hier bijvoorbeeld je tanden mee te poetsen. Koop flessen water om te drinken in de lokale winkels.

Meer lezen over Vietnam?

Da Nang Vietnam: bezienswaardigheden en tips!

Complete reisgids voor Nha Trang, Vietnam

Top 11 bezienswaardigheden van DaLat in Vietnam

Vietnam, Hue; Alles wat je moet weten over deze keizerlijke stad!

Hoi An, Vietnam: de complete gids!

Hanoi – 27x de beste bezienswaardigheden die je niet mag missen!

FOX rondreizen door Vietnam

Heb jij nog vragen of andere tips die je graag wilt delen? Laat een berichtje achter!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer