Home Vietnam Phong Nha Ke Bang National Park -Must do!

Phong Nha Ke Bang National Park -Must do!

door Gwenn

Phong Nha Ke Bang Nationaal Park, in centraal Vietnam, is een droom die uitkomt voor avonturiers! Dit is de tijd om deze plek te bezoeken omdat het nu nog niet overstroomt met toeristen en er nog vele verborgen pareltjes te vinden zijn. Je kunt hier nu nog van de gebaande paden afwijken. Maar wees snel, hier komt waarschijnlijk snel verandering in!

De belangrijkste activiteit in de Phong Nha Ke Bang National Park zijn de vele grotten die je hier kunt bezoeken. Zelfs de grootste grot ter wereld vind je hier en die is zeker een bezoek waard. Al is dat eenvoudiger gezegd dan gedaan. De activiteiten variëren van een wandeling tot meerdere dagen overnachten in een grot. Dat laatste is natuurlijk een enorm avontuur!

Daarnaast is het Phong Nha Ke Bang nationale Park het oudste karstformatie van heel Azië. Het staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Maar in Phong Nha Ke Bang is meer te doen dan grotten bezoeken. Het is een rustige plek waar je nog kunt zien hoe het er in het Vietnam van het verleden aan toe ging.

Ook is Phong Nha Ke Bang de perfecte plek om gewoon te genieten van de prachtige natuur die in Vietnam terug te vinden is. Zeker ook omdat het geen grote stad is.

Lees snel verder en ontdek welke verborgen pareltjes Phong Nha te bieden heeft!

Phong Nha Ke Bang Grotten bezoeken

bezienswaardigheden Phong Nha

Waarom ga je naar Phong Nha? Voor de grotten natuurlijk! Zeker als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, mag je deze plek echt niet missen.

Voor elke budget zijn er in deze omgeving activiteiten. En elke activiteit is weer anders. Phong Nha is als Disneyland voor wie van grotten houdt!

De lokale autoriteiten hebben er voor gezorgd dat niet alle grotten helemaal toegankelijk zijn. Dit ook om te voorkomen dat het eigen ecosysteem van deze grotten verstoord wordt, sommige hebben zelfs ondergrondse rivieren. Er is één bedrijf dat de exclusieve rechten heeft voor het regelen van tours namelijk, Oxalis Adventure.

Het is fijn dat er maar één bedrijf is dat de rechten heeft. Dit zorgt er voor dat bedrijven elkaar niet kapot concurreren en dat er niet een overdaad aan verschillende touren ontstaat.

Hou er rekening mee dat als je Phong Nha lowbudget wilt bezoeken, je bedrogen uit kan komen. Veel van de activiteiten zijn niet goedkoop.

Laten we beginnen met alle activiteiten op een rijtje te zetten.

Son Doong grot

De crème de la crème van alle dingen die je kunt doen in Phong Nha. Wil je de grootste grot ter wereld bezoeken? Ja! Natuurlijk!

De Son Doong grot is 3 miljoen jaar oud en is zo groot, bijna 5 km lang en 40 verdiepingen hoog, dat je in deze grot een rivier en een jungle vind. Ja dat lees je goed, in de grot!

Het resultaat daarvan is dat de grot zijn eigen klimaat heeft, met wolken die in de grot regenen. Onvoorstelbaar, niet?

Het nadeel van deze grot is dat het bezoek heel erg gelimiteerd is. Er zijn maar 1000 kaarten per jaar beschikbaar.

Ook is er maar 1 tour die naar de groot gaat: een 4 dagen, 3 nachten verblijf dat ongeveer 2800 euro kost. Dus zelfs als je het geld hebt, moet je geluk hebben dat er nog plekken beschikbaar zijn.

Een leuk weetje: Minder mensen hebben de binnenkant van deze grot gezien, dan dat er mensen op de top van de Mount Everest gestaan hebben.

Als je deze plek echt graag wilt bezoeken, overweeg dan om op de wachtlijst te gaan staan.

Het Tu Lan Grottensysteem

Het grottensysteem van Tu Lan is een fantastische plek om een aantal dagen te besteden als je avontuurlijk bent ingesteld. En het is voor deze grot veel gemakkelijker om een tour te boeken.

Dit grottensysteem bestaat uit meer dan 10 grotten en Oxalis biedt een 1, 2, 3 of 4 dagen durende tour om de omgeving te verkennen. De verschillende tours hebben ook verschillende niveaus van moeilijkheid.

Hang En Cave

Naast dat de grootste grot ter wereld in Phong Nha te vinden is, is ook de twee na grootste grot ter wereld hier te vinden.

De enige mogelijkheid om deze grot te bezoeken is door een tour te doen die 2 dagen duurt, maar wel 2 fantastische dagen.

Heb je de video gezien met de slaapplek? Alleen daarom is het al de moeite waard!

Wist je dat deze grot gebruikt is voor het filmen van de film “Hook”? Je weet wel die film met Peter Pan.

Hang Tien Grot

Hang Tien betekent letterlijk: de grot van de feeën. Deze grot is namelijk zo mooi, nog mooier dan de grote grotten.

Bekijk de video en vergelijk het zelf.

In de zomer is de Hang Tien grot de droogste grot van het grotere Tu Lan Grottensysteem, maar zodra het regenseizoen begint, stroomt er door deze grot een grote rivier.

Er zijn drie opties beschikbaar voor het bezoeken van deze grot met verschillende moeilijkheidsgraden: 1, 2 of 3 dagen.

Hang Va Cave

De Hang Va grot is beroemd en wordt veel bezocht door fotografen vanwege de bijzondere rotsformaties die uit het water steken. Het lijkt op de rug van een Stegosaurus.

Deze torens bestaan uit calciet, hier ontstaat ook kalksteen uit.

Ook deze grot is alleen te bezoeken met een tour die 2 dagen duurt.

De tour naar deze grot is alleen wel wat moeilijker dan de andere 2 dagen touren hierboven. Het is klimmen en klauteren met behulp van touwen. Daarnaast moet je ook door een rivier waden.

Budget vriendelijk andere grotten bezoeken in het nationale park

grotten phong nha vietnam

Ok, laten we nu kijken naar de meer populaire, betaalbare en makkelijker toegankelijke opties.

Hou er rekening mee dat deze grotten erg toeristisch en daarom ook druk zijn! Ga daarom zo vroeg mogelijk!

Paradise Cave bezoeken in Phong Nha

paradise cave vietnam

De Paradise Cave staat lokaal bekent als de Thien Durong grot. Deze grot werd in 2005 ontdekt door een lokale man. Snel daarna kwam de British Cave Reserach Association een kijkje nemen.

De Paradise Cave is 31 km lang en daarmee de langste grot en heeft een maximum hoogte van 72 meter. Op zijn breedst is de grot 150 meter. Echter, is er een wandelpad gecreëerd van houten vlonders van 1km lang en dit is alles wat je van de Paradise Cave kunt zien.

Eén van de meest opvallendste dingen aan deze grot is dat je opening om de grot te betreden (en om te vertrekken) veel kleiner is dan je zou verwachten. Zeker als je dit vergelijkt met andere grotten in de buurt.

Eenmaal binnen wordt de ruimte groter en zie je fantastische stalactieten en stalagmieten. Hier komt ook de naam Paradise Cave vandaan.

Ook al is de route in deze grot niet zo lang, hij is toch zeker wel echt een bezoekje waard!

Dark Cave

Op zoek naar avontuur? De Dark Cave oftwel Hong Toi, vult het gat tussen de avontuurlijke maar dure bezoeken en een normale wandeling. De toegang tot deze grot is betaalbaar en avontuurlijk!

Terwijl je in de Paradise Cave gewoon op een wandelpad loopt, is dat bij de Dark Cave totaal niet het geval. Het is meer een speeltuin voor volwassenen waar al je wensen uitkomen als je op zoek bent naar avontuur!

In de Dark Cave wordt het bezoeken van de grot gecombineerd met een aantal avontuurlijke activiteiten voor volwassenen.

Deze grot is de populaireste bezienswaardigheid in Phong Nha Ke Bang National Park. De beste manier om deze grot te bezoeken is het boeken van een tour naar de Dark Cave. Je bezoekt dezelfde dag dan ook nog een andere grot.

Waarom wordt deze grot de Dark Cave genoemd? Dat is niet zo moeilijk. Er is in de grot geen electrisch licht te vinden.

Als resultaat daarvan bezoek je de grot met een hoofdlamp en voel je je alsof je een missie hebt in een andere wereld!

Phong Nha Cave

phong nha grot

De hele regio en het Phong Nha Ke Bang Nationaal Park, is naar deze grot vermoed. De Phong Nha Cave was één van de eerste grotten die ontdekt werd.

De Phong Nha grot is de makkelijkste te bezoeken grot in de regio. De ingang ligt maar op een paar kilometer afstand van het dropje. Maar, deze grot is ook één van de spectaculairste grotten om te bezoeken.

De enige manier waarop je de grot kan betreden, is met een boot. Parkeer je scooter bij het bezoekerscentrum en koop een kaartje voor de grot.

Een truck om een goedkoper kaartje te bemachtigen is door te wachten. De laatste plekken om de boot, waar 14 mensen in kunnen, zijn het goedkoopst omdat ze de boot graag willen vullen. Dus hoe langer je wacht, hoe goedkoper je kaartje!

De Phong Nha Cave betreden

Nadat je 20-30 minuten hebt gevaren over de Son Rivier, zie je een enorm zwart gat verschijnen tussen de jungle en de bergen, de Phong Nha grot.

De grot is 7.729 meter lang en bestaat uit 14 grotten. Het interessantste is de rivier die 14 km onder de grond loopt.

Onderzoekers hebben tot nu toe 44,5 km van deze grot bekkeen en onderzocht, maar een klein gedeelte hiervan is toegangelijk voor toeristen.

De motor van de boot gaat uit voordat je de ingang in vaart. De tocht gaat verder door gebruik te maken van een houten paal waarmee de boot vooruit geduwd wordt.

Je ziet stalactieten en stalagmieten boven het water uit komen en aan het plafond hangen.

Je krijgt vervolgens 20 tot 30 minuten de tijd om in de grot rond te lopen en foto’s te nemen. Daarna eindigt de tour terwijl je door een winkel loopt. Je gaat weer terug op de boot en vaart richting de stad.

Het is een leuke ontspannen bezigheid die ook geschikt is voor kinderen en voor diegene die geen scooter willen huren of niet willen betalen voor een tour.

Eight Ladies Cave

Hant Tam Co – oftewel de Eight Ladies Cave – is een heilige plek voor de Vietnamese bevolking. Het is een kleine grot, maar eigenlijk is deze plek beter te beschrijven als een tempel of altaar.

In 1972, toen de Amerikanen Phong Nha en Ho Chi Minh hebben gebombardeerd, zijn 8 jongeren naar deze kleine grot gerend om te schuilen.

Maar na het bombardement was er een enorme rots voor de ingang van deze grot gevallen. Ze zaten vervolgens vast.

Er is geprobeerd om ze te redden, maar dit is mislukt. Na de 9e dag waren de stemmen van de vrouwen verdwenen. Het is een tragisch verhaal.

Je kunt deze plek vinden vlakbij de Ho Chi Minh Trail, vlakbij de Paradise Cave. Sommige tours stoppen hier en vertellen je dan meer over deze plek. Er is geen toegangsprijs, maar doordat het een heilige plek is, moeten zowel mannen als vrouwen bedekt zijn als je naar binnen gaat.

Andere bezienswaardigheden in Phong Nha

Dat is een goede vraag! In deze plek draait het natuurlijk helemaal om de grotten. Maar maak je geen zorgen. Er zijn ook nog genoeg andere dingen te doen.

Op dit moment kun je in Phong Nha nog mooie onontdekte natuur vinden die nog niet overspoeld wordt door toerisme.

Je ziet niet als een sardientje in een blik, maar hier gaat naar verwachting de aankomende jaren wel verandering in komen. Phong Nha wordt namelijk meer en meer toeristisch en dat is natuurlijk ook niet zo raar met alle grotten!

De beste manier om Phong Nha en de omgeving te verkennen is door het huren van een scooter en rond te rijden. Je hebt de wegen compleet voor jezelf dus je hoeft je ook geen zorgen te maken over ander verkeer.

Hieronder vindt je de leukste bezienswaardigheden waar je een stop kunt maken!

Phong Nha Botanische Tuinen

waterval botanische tuinen phong nha

Eén van de beste dingen die je kunt doen in Phong Nha als je niet van grotten houdt. De Botanische tuinen liggen (net) dichtbij genoeg om gemakkelijk te bereiken met een scooter. Bovendien is de route door het Nationaal Park geweldig!

Je rijdt door smalle straatjes langs waterbuffels die lekker in de modder liggen of staan te grazen in het gras.

In de Botanische tuinen vindt je leuke wandelroutes om het gebied te ontdekken. Je kunt het kort houden (1,5km) of wat langer (2,5)km. Als je geluk hebt, kun je zelfs apen spotten. Onderweg kom je borden tegen met uitleg, bankjes en zelfs schommels.

Het is een leuk alternatief voor de grotten en ook niet duur. De botanische tuinen zijn open tussen 07.00 uur en 17.30 uur. Je kunt hier ook lunchen.

De tuinen liggen in een bos en je vindt hier prachtige Flora en Fauna. Maar ook een 30 meter hoge waterval, de Gio waterval. Een perfecte plek als je op zoek bent naar een mooi plaatje voor Instagram.

Vergeet ook niet om je zwemspullen mee te nemen. Er zijn meerdere plekken waar je kunt zwemmen. Eén van de plekken heeft zelfs een schommel waarmee je jezelf in het water kunt lanceren.

Vlakbij de grote waterval is nog een kleinere waterval waar je naar toe kunt zwemmen en onder kunt zitten.

Bonus Extras

Bong Lai Vallei

bong lai vallei

Op maar 9km afstand van de stad ligt een mooie vallei, genaamd Bong Lai. Hier vindt je rijstvelden en de vriendelijke lokale bevolking die toeristen verwelkomen in hun farmstay. Huur een scooter of mountainbike, rij langs de Son Rivier en steek de hoofdweg over om door het prachtige landschap in deze vallei te komen. Het is een leuke plek om te verkennen als je het oude Vietnam wilt zien!

The Eendenboerderij zie je meteen als je aankomt in de vallei (meer daarover hier beneden), maar als je doorrijdt, vindt je een aantal van de beste bars en restaurants in het gebied.

Naast het eten en de drank, is dit de perfecte plek om te ontdekken hoe Phong Nha er 20 jaar geleden uitzag, toen er nog geen toeristen naar deze regio kwamen.

De Eendenboerderij

De eendenboerderij is een enorm populaire boerderij. Hier kun je grote witte eenden voeren bij een lokale boer. De eenden worden helemaal wild als je ze gaat voeren. Honderden eenden willen tegelijkertijd het voer krijgen.

Ook is het mogelijk om hier op de rug van een Buffalo te zitten (dit kan misschien niet iedereen waarderen, maar deze mensen proberen ook maar geld te verdienen). De boerderij wordt gerund door een vriendelijke familie die grapt dat alle boerderijtaken door toeristen gedaan worden, zodat die hun selfies kunnen maken 🙂

Hoe kom je in Phong Nha?

naar phong nha reizen

Phong Nha ligt in de Son Trach Gemeente, in het Bo Trach District, in de provincie Quang Binh in Vietnam. Zo, dat is een mondvol. Om in Phong Nha te komen is tegenwoordig wat gemakkelijker dan een aantal jaar geleden. Zeker voor diegene die zelfstandig door Vietnam reizen. Er zijn verschillende optie om naar Phong Nha te reizen, afhankelijk waar je vandaan komt.

Vliegen

Het is onwaarschijnlijk dat je naar Vietnam vlieg alleen maar om Phong Nha te bekijken, tenzij je één van de dure tours hebt geboekt voor de grotten.

Internationale vluchten landen meestal in Hanoi of in Ho Chi Minh City. Vanuit deze vliegvelden kun je een goedkoop ticket boeken naar Dong Hoi, het dichtstbijzijnde vliegveld voor Phong Nha. Vanuit daar kun je met een lokale bus of de taxi naar Phong Nha reizen.

Lees onze tips over hoe je goedkope vliegtickets vindt en kijk vervolgens op Skyscanner voor het boeken van je ticket.

Met de nachtbus naar Phong Nha

De slaapbus is een effectieve en budget vriendelijke manier om in Phong Nha te komen vanuit verschillende delen van Vietnam.

Het is aan te bevelen om de bus online van te voren te reserveren. Ook geeft het online boeken je een kwalitatief betere bus.

Het grootste voordeel en de reden waarom veel mensen op deze manier reizen, is doordat de bus meteen aankomt in Phong Nha. Er is geen reden om op treinstations rond te hangen of dat je moet zoeken naar een taxi.

Onderweg slaap je en als je wakker wordt, ben je aangekomen in Phong Nha. Je kunt de prijzen bekijken en bustickets kopen op Bookway.com

Met de nachttrein naar Phong Nha

Een alternatief voor vliegen en de nachtbus is een nachttrein. Of een normale trein overdag.

Een treinrit in Vietnam is meer dan gewoon een treinrit. Je krijgt stukken van het land te zien die je vanuit de bus of het vliegtuig niet te zien krijgt. De trein is comfortabeler dan bussen en vliegtuigen en als je het budget ervoor hebt, is het ook mogelijk om een eerste klas ticket te kopen voor een luxere ervaring.

Het probleem om in Phong Nha te komen is dat de trein alleen naar Dong Hoi rijdt, het dichtstbijzijnde treinstation. Vanaf daar kun je een taxi nemen of een lokale bus.

Voor treintickets kijk op bookaway.com.

Aankomst in Dong Hoi en dan?

Als je bent aangekomen in Dong Hoi met het vliegtuig, de trein of de bus, dan heb je een volgende bus of een taxi nodig naar Phong Nha. Een taxi kost rond de 25 euro, probeer ook te onderhandelen over de prijs.

Een lokale bus kost rond de 5 euro. Je hebt dan wel een taxirit nodig om vanaf het treinstation op het busstation te komen.

Accommodaties in Phong Nha

overnachten phong nha

Een accommodatie boeken in Phong Nha is gemakkelijk.

Er zijn verschillende hostels en Homestays te vinden waar je kunt overnachten. Voor alle mogelijkheden om te overnachten, kijk op booking.com.

Je kunt ook naar onze lijst hieronder kijken met aanbevelingen.

Budget – Easy Tiger Hostel

Centraal gelegen in het centrum van Phong Nha, de ideale plek om de omgeving te verkennen. Elke morgen is er een bijeenkomst waar je informatie kunt krijgen over de verschillende tours en de dingen die je kunt doen in Phong Nha. Er is een zwembad en de bar is tot laat open.

Boek Easy Tiger Hostel

Een aantal andere budget opties is:

Middenklasse – Phong Nha Ecolodge

Een hoog gewaardeerde homestay, met geweldig personeel (die je zelfs ophaalt van de bus) ligt ten zuiden van de stad aan de Son Rivier. Er is een zwembad en je kunt er barbecueën.

Boek Ecologde

Homestays zijn de populairste manier van verblijven in Phong Nha. Vaak verwelkomen de eigenaren je in hun huis en hebben vaak een mooi zwembad of een andere plaats gemaakt waar je kunt ontspannen en andere reizigers kunt ontmoeten. Er zijn er niet veel waar je uit kunt kiezen, maar een aantal andere opties die je kunt bekijken zijn, waarvan Phong Nha Farmstay de populairste is:

Luxe – Victory Road Villas

Deze luxe villa’s zijn voor diegene die zichzelf willen verwennen tijdens het overnachten in Vietnam. Ze staan naast de Son Rivier met uitzicht over de bergen en de rivier. Elke villa heeft een privé binnenplaats of een balkon. Er is een fantastisch zwembad en een uitstekend restaurant.

Voor meer informatie over Victory Roads Villa’s, kijk hier.

Beste reistijd Phong Nha Ke Bang National park.

beste reistijd phong nha

Het klimaat in Phong Nha is vergelijkbaar met de rest van Noord Vietnam. In het Phong Nha Ke Bang National Park is het in de zomer heet, tot wel 41 graden, met een hoge vochtigheidsgraad. In de winter kan de temperatuur zakken tot 6 graden.

De meeste ideale tijd om Phong Nha Ke Bang National Park te bezoeken ligt tussen februari en augustus. Het weer is dan ideaal voor alle activiteiten die Phong Nha te bieden heeft!

Andere artikelen over Vietnam lezen?

Hoi An, Vietnam: de complete gids!

Da Nang Vietnam: bezienswaardigheden en tips!

Complete reisgids voor Nha Trang, Vietnam

Top 11 bezienswaardigheden van DaLat in Vietnam

Visa Vietnam en alles wat je nog meer moet weten voor je vertrek naar Vietnam!

Vietnam, Hue; Alles wat je moet weten over deze keizerlijke stad!

Hanoi – 27x de beste bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Ben jij al in het Phong Nha ke Bang National Park geweest? Laat ons weten wat jou ervaring was!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer