Home Malta Gozo bezienswaardigheden: wat je niet mag missen!

Gozo bezienswaardigheden: wat je niet mag missen!

door Gwenn

Ben je van plan een bezoek te brengen aan het eiland Malta? Dan is ook het eiland Gozo zeker een bezoekje waard.

Dit is een authentiek eiland dat onderdeel is van de Maltese eilanden in de Middellandse Zee. Gozo is met zijn oppervlak van 67 vierkante kilometer een van de kleinere.

Waar ligt Gozo?

Gozo Malta bezienswaardigheden

Malta bestaat uit meerdere eilanden gelegen in de Middellandse Zee. Drie daarvan zijn bewoond, waaronder Gozo. Het is een plek die relatief onbekend is en hierdoor heerlijk rustig. Toch is dit zeker een leuke bestemming die voor een bezoek van ongeveer twee dagen zeker de moeite waard is.

Hoe kom je in Gozo?

Victoria, Gozo Malta

Wil je naar Gozo reizen? Dan moet je eerst vliegen op Malta. Naar Gozo gaan namelijk geen directe vluchten en er is dus ook geen Gozo-terminal om op te vliegen.

Maar vanaf Amsterdam kan je wel rechtstreeks op het eiland Malta vliegen. Daar doe je ongeveer drie uur over. Vanaf Malta kan je dan verder reizen naar Gozo.

Dat doe je door de bus te pakken van het vliegveld van Malta naar de haven Cirkewwa. De ferry vertrekt hier elke 45 minuten gedurende de dag en nacht om je naar Gozo te brengen. Als het heel druk is, gaat hij zelfs vaker en wordt hij om de 30 minuten ingezet. Je hoeft dus nooit lang te wachten voor een overtocht naar Gozo.

Wat is de beste reistijd om Gozo eiland te bezoeken?

Beste reistijd Gozo Malta

Net als de rest van Malta is de beste reistijd om Gozo te bezoeken tussen april en oktober. De beste maanden zijn mei, juni en september. Dan is het weer in Gozo erg prettig met maximaal 31 graden Celsius.

Tussen mei en oktober is het zomers weer op Gozo en is het er eigenlijk altijd boven de 25 graden Celsius. In de maanden juli en augustus kunnen de temperaturen hoger oplopen naar boven de 40 graden Celsius. De winters zijn op Gozo mild met 15 graden Celsius maar doorgaans wel erg nat.

In de zomermaanden is het er drukker op Gozo dan in andere maanden. De meeste toeristen bezoeken echter het eiland Malta waardoor het Gozo altijd een relatief rustig eiland is. Hierdoor vormt Gozo ook echt een mooie ruststop voor toeristen die Malta bezoeken.

Wat is er te doen op Gozo?

Vakantie Gozo Malta

Gozo is een prachtig groen eiland waar meer dan genoeg te ontdekken valt. Je vindt er bijvoorbeeld prachtige pittoreske dorpjes. En de mooie hoofdstad Victoria met op elke hoek wel een oude kerk, megalithische tempels, Ramla Bay en de Azure Window.

Een aantal van de meest fotogenieke bouwwerken die je tegen kan komen en natuurlijk ook een prachtige baai waar het azuurblauwe water zich perfect leent voor het schieten van vakantiekiekjes. Het mag dan een klein eiland zijn, het bevat genoeg mooie plekken om er een bezoek aan te brengen.

De cultuurliefhebber kan hier ook een museum bezoeken. Er zijn er in de hoofdstad Victoria genoeg om uit te kiezen. Doe je liever aan watersporten? Dan kan je geweldig duiken bij Wied il-Ghasri en tot rust komen op het mooie strand. Tot slot heeft het eiland Gozo ook een lokale bevolking die toeristen welkom heet en ervoor zorgt dat je je hier thuis voelt.

De Citadel van hoofdstad Victoria

victoria gozo

Gozo is een rustig eiland, maar met genoeg trekpleisters die een bezoekje waard zijn. Een van de mooiste bezienswaardigheden van Gozo vormt de Citadel in de hoofdstad Victoria. Hier kan je langs de vestingmuur lopen en heb je prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

In de citadel vind je verschillende musea die tot de highlights behoren onder de Gozo bezienswaardigheden. Zo vind je hier het Archeologisch Museum waar de geschiedenis van oude beschavingen wordt toegelicht. Ook vind je er het kathedraalmuseum vol voorwerpen die door de kerk zijn gebruikt.

Hieronder staan alle bezienswaardigheden in de Citadel

 • Het Kathedraal Museum heeft een mooie collectie religieuze voorwerpen die gebruikt worden door de kerk.
 • Het Archeologisch Museum neemt je mee op een reis door de geschiedenis van Gozo.
 • Het Folkloremuseum – hier leer je meer over de lokale levenswijze en tradities.
 • Het Natuurmuseum – hier leer je alles over de lokale natuur en dieren.
 • De oude gevangenis waar je oude cellen kunt bezoeken.

Stop, nadat je de Citadel hebt bezocht, bij het Independence Plein om over de lokale markt te dwalen en ga vervolgens naar de St. George’s Basilica. De buitenkant is helemaal van marmer, daarom wordt deze plek ook wel de marmeren Basilica genoemd. De binnenkant is ook de moeite waard vanwege de mooi schilderingen op het plafond.

Als je hiermee klaar bent, dan is het nog leuk om door de nauwe straatjes te dwalen. Je vindt hier veel souvenirwinkels, cafeetjes en restaurants.

Als je op zoek bent naar nog meer winkelmogelijkheden, ga dan naar Republic Street. De hoofdstraat van de stad. Hier zijn 2 grote winkelcentra.

Na al dat shoppen heb je vast even een pauze nodig. De beste plek hiervoor is het park van Villa Rundle. Ga zitten en geniet van deze schaduwrijke plek!

De mooiste basilieken van het eiland Gozo

Wat te doen Gozo

Op Gozo vind je ook een paar hele mooie basilieken. De St. George Basiliek vind je net buiten de Citadel in de hoofdstad Victoria. Voor de basiliek hier werd neergezet, stond er op deze plek een Romeinse tempel gevolgd door verschillende kerken. Een andere belangrijkste bezienswaardigheid is de Basiliek van het Nationale Heiligdom van de Gezegende Maagd van Ta’ Pinu, ook wel afgekort tot de Ta Pinu basiliek.

Tegenwoordig is de Ta Pinu basiliek een bekend pelgrimsoord nadat de arbeider Karmini Grima in 1883 op miraculeuze wijze een vrouwenstem uit de kapel hoorde komen. Dat zou de stem zijn geweest van de Heilige Maagd Maria.

Zij vertelde over het voorval aan een goede vriend van haar. Hij gaf aan iets soortgelijks te hebben meegemaakt. Een stem had hem in de kapel opgeroepen om te bidden. Dat had kennelijk een geneeskrachtige werking want hierna genas zijn moeder die ziek was. Toen het nieuws zich verspreidde over de vrouwenstem werd dit een bedevaartsoord.

Naast de basiliek vind je een van de andere bezienswaardigheden van Gozo; namelijk de grootste kerk van het eiland. De St. Johns Baptist Church is absoluut de moeite waard om te bezoeken. De bouw ervan startte in 1951 maar hiervoor stond er een oude kerk op dezelfde plek.

Tegenover de Ta Pinu basiliek ligt een pad naar de heuvel Ta’ Ghammar. Hierlangs zijn 14 marmeren standbeelden die het verhaal vertellen van de kruisiging en wederopstanding van Jezus. In Paastijd is het de bedoeling dat je dit pad op je blote knieën aflegt. Je kunt Gozo ontdekken vanop de heuvel omdat je hier een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het vormt zonder twijfel een van de mooie plekken van het eiland Gozo.

Duiken in de Middellandse Zee bij Wied il- Ghasri

duiken gozo

Een andere bijzondere duikervaring kan je opdoen door naar Wied il-Ghasri te gaan. Wied il-Ghasri is zeker niet even bekend als de Blue Lagoon, maar wel echt een mooie plek. En ook een stuk rustiger dan de Blue Lagoon. Wied il-Ghasri is namelijk een kloof die omringd is door grotten, waar je kunt duiken of snorkelen. Dit maakt van Wied il- Ghasri werkelijk een bijzondere plek.

Je kan in de omgeving van Wied il-Ghasri ook heerlijk wandelen en fietsen vanwege de mooie omliggende natuur. Wil je iets ontdekken dat nog heel puur aanvoelt en waar je het gevoel hebt aan het toerisme te ontsnappen? Zet dan een bezoek aan Wied il-Ghasri op je lijstje om te bezoeken als je in Gozo bent.

Andere mooie duikplekken op Gozo

 • De blue Hole – ga diep onder water via een ‘schoorsteen’ en bereik de zee door onder water onder een boog door te zwemmen. Er is ook een grote grot. Geschikt voor elk duiklevel.
 • Crocodile Rock is de thuishaven voor allerlei vissoorten. Ook geschikt voor elk duiklevel.
 • Fungus Rock – niet veel zeeleven hier, maar wel een mooi landschap met een grot. Geschikt voor elk duiklevel.
 • Inland Sea, een 80 meter lange onderwatertunnel.
 • Reqqa Point – dit rif is de thuishaven van de schorpioenvis en er is een garnalengrot. Geschikt voor elk duiklevel.
 • Fessej Rock, een ideale plek om te diepzeeduiken.
 • Wrak van de MV Karwela – deze veerboot is expres gezonken om als duikplek te dienen.
 • San Dimitri Point, een goede kans om grote scholen vissen te zien.
 • Wied Il-Gashri, de beste plek om zeepaardjes te zien
 • Double Arch Reef, een rots die in 2 bogen verdeeld is. Je kunt hier inktvis, octopussen en zee-egels tegenkomen.

Op zoek naar een duikvakantie in Malta? Kijk dan eens bij Tui voor de verschillende opties!

Het strand van de Ramla Bay

Stranden Gozo

Aan Ramla Bay heb je een mooi zandstrand met geel zand en uitzicht op het heldere blauwe water van de zee. Je kunt hier heerlijk zonnen. Hou er wel rekening mee dat dit een erg populair strand is en het er dus druk kan zijn!

In de buurt van de Ramla Bay vind je ook de Calypso Cave. Er wordt gezegd dat Calypso Cave voorkomt in de Odyssee van Homerus. Dit zou Homerus hebben gebruikt ter inspiratie van de plek waar de knappe nimf Calypso zeven jaar lang Odysseus gevangenhoudt als haar liefdesslaaf.

Ben je op zoek naar andere mooie stranden die minder toeristisch zijn? Dan zijn de onderstaande opties wat voor jou:

 • San Blas Bay, een kleine baai vlakbij het dorp Nadur. Het is een mooie plek met een geelkleurig strand en grote rotsen. Het water is ondiep en erg helder. Je kunt alleen te voet dit strand bereiken. Let op! De terugweg kan zwaar zijn.
 • Dahlet Qorrot, ook vlakbij Nadur. Dahlet Qorrot is een kiezelstrand en populair onder de lokale bevolking.
 • Hondoq Ir Rummin, een klein strand bij Comino. Je kunt dit strand bereiken vanuit het dorp Qala.

De Blue Hole

blue hole gozo

Vroeger kon je nog een wandeling maken over de Azure Window. Dit wordt in het Nederlands het Blauwe Raam of Blauwe Oog genoemd. Maar door diverse stormen is de Azure Window zo beschadigd geraakt dat deze bekendste van alle Gozo-bezienswaardigheden verleden tijd is. Het Blauwe Raam is hierdoor voor altijd verdwenen. Op de plaats waar vroeger het Blauwe Raam was, is nu niks meer te zien.

Dat is natuurlijk erg jammer want dit vormde toch een van de belangrijkste Gozo bezienswaardigheden. De excursies naar Azure Window hebben plaats gemaakt voor boottochten.

In plaats van de Azure Window heb je wel de Blue Hole als leuk alternatief. Dit is een natuurlijk zwembad, ontstaan doordat in de kliffen door erosie een natuurlijk raam is ontstaan dat is omgeven door rotsen. Onder water is de Blue Hole via tunnels verbonden met de open zee. Zwemmen in kristalhelder water zoals hier vormt werkelijk een onvergetelijke ervaring.

Alle bezienswaardigheden in de omgeving van het Blue Hole

 • De Fungus Rock ligt bij de ingang van de baai Dwejra. Volgens de legendes heeft de ridder Hospitaller hier een speciaal soort schimmel ontdekt. Deze schimmel zou medische krachten bezitten die alleen bij de adel zou werken. De schimmel zou infecties, dysenterie, zweren en nog veel meer genezen. Zo’n bijzondere schimmel moest natuurlijk wel beschermd worden. De toegang tot de rots was daarom afgeschermd en werd zelfs bewaakt! Later bleek dat de schimmel helemaal niet zo speciaal was.
 • De Inland Sea is een zeewater-lagune verbonden met de zee door een 80 meter lange tunnel onder de hoge kliffen. Het is de perfecte plek om te zwemmen met kinderen. Het water is hier kalmer dan bij andere plekken.
 • De Blue Hole is een bekende duikspot in Gozo. Je duikt in het gat en je bereikt vervolgens de zee door onder een boog door te zwemmen.

De zoutpannen van Gozo-eiland

bezienswaardigheden gozo

De bekende zoutpannen van Gozo zijn een reden op zich om een bezoek te brengen aan het eiland. Ze zijn makkelijk bereikbaar en ze liggen er nog prachtig en intact bij. Het is leuk om hier een mooie wandeling te maken, zeker als het goed weer is. Hier kan je in de buurt ontspannen aan zee en daar een hapje eten en drinken. Op het nabijgelegen strand vind je verschillende leuke eettentjes.

Zoutpannen moet je trouwens niet verwarren met zoutvlakten. Een zoutpan is namelijk kunstmatig uitgekapt zodat er zeewater in kan stromen. Het zout kristalliseert vervolgens als het water verdampt.

Wandelen op Gozo

wandelen gozo

Gozo is een geweldige plek om te wandelen. Er zijn verschillende paden rond de kust, bijna overal op het eiland Gozo. Het zijn gemakkelijke wandelroutes en uitstekend geschikt voor beginners.

Sommige stukken, vooral rond de kliffen, kunnen een beetje gevaarlijk zijn. Dus kijk altijd goed uit. Vergeet niet om wandelschoenen of andere comfortabele schoenen aan te trekken. Je wandelt namelijk veel op de rotsen.

Het wandelseizoen loopt van de herfst tot het voorjaar. De heuvels zijn dan groen en de bloemen bloeien. Vermijd juli en augustus om te wandelen, het is dan echt te heet. Er is geen schaduw en het landschap is dan ook erg dor.

De paden zijn niet gemarkeerd, hou hier rekening mee!

Ggantija tempels

tempels gozo

De Ggantija megalithische tempels liggen in Xaghra, ten oosten van Victoria. Deze plaats, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is ouder dan de Egyptische piramiden en Stonehenge!

Ggantija betekent groot in Maltees. Het Gozitan volk was ervan overtuigd dat alleen reuzen in staat waren om zulke enorme rotsen te verplaatsen en hier iets van te bouwen. Sommige rotsen wegen meer dan 5 ton en zijn 5 meter groot.

Zelfs vandaag de dag weet eigenlijk nog steeds niemand hoe de rotsen daar zijn gekomen en hoe dit gebouwd is.

Er staan hier 2 tempels. Beide tempels zijn 40 meter lang en 6 meter hoog. Het is het grootste megalithische complex van Malta.

Er is ook een klein museum waar je meer informatie over deze tempels kunt vinden.

Ta’Cenc kliffen

te doen gozo

De Ta’Cenc kliffen liggen ten zuiden van Victoria in Sannat.

Ze zijn niet heel erg gemakkelijk te vinden, dus ik vertel je graag hoe je er het beste komt:

 • Ga eerst naar het Sannatplein
 • Volg daarna de borden naar het Ta’Cenc Hotel.
 • Neem vanaf daar de weg aan de linkerzijde van de ingang om zo naar de rand van de Ta’Cenc kliffen te lopen.

Aan de rechterzijde vind je een mooi wandelpad langs de kliffen die 130 meter boven de zee uitsteken. Het is best indrukwekkend om te zien. Ook deze plaats moet je echt bezocht hebben tijdens je vakantie op Gozo.

Tip!

De beste tijd om naar de Ta’Cenc kliffen te gaan is rond zonsondergang, dit is echt fantastisch! Dit kun je doen met een Segway Tour die langs allerlei mooie plekken gaat. Het belooft echt een onvergetelijke avond te worden!

Boek hier je Segway tour!

Bezoek het eiland Comino

comino malta

Als je op Gozo bent, moet je eigenlijk ook wel naar Comino, het dunbevolktste eiland van Malta. Er zijn maar 4 mensen die hier het hele jaar leven.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de Blue Lagoon, hieronder meer daarover.

Daarnaast zijn er een aantal foodtrucks voor lunch en openbare toiletten. Ook is er één hotel. Dit hotel ligt wel wat verder van de Blue Lagoon af, namelijk naast het Santa Maria strand. Een rustig zandstrand en ook een mooie plek!

Het eiland is erg klein, dus alles is te voet te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld naar de St. Maty’s toren gaan om van het uitzicht te genieten. Kleine tip: je kunt de toren alleen bezoeken als de vlag gehesen is.

Er zijn heel veel toeristen die Comino willen bezoeken. Het is daarom aan te raden om een bootticket op tijd te kopen omdat de tickets snel uitverkocht raken.

Er zijn verschillende manieren om naar Comino te gaan. Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet. Kies de boottocht die het best bij jou past!

Boot vanuit Malta

De Blue Lagoon van het eiland Comino

blue lagoon malta

Als je Gozo bezoekt, mag je Comino niet overslaan. Dit eiland ligt tussen Malta en Gozo in. Hier vind je namelijk de Blue Lagoon, een waar stukje paradijs. Je komt bij de Blue Lagoon door een transfer te nemen vanuit Hondoq Bay.

De ferry vertrekt al vanaf 8.30 uur in de ochtend en vaart er de hele dag heen. Je kan daarna zolang blijven als je wilt. Aan het einde van de dag vaar je weer terug naar Hondoq Bay. Comino is populair bij snorkelaars omdat het water hier erg helder is. Zwemmen tussen de rotsen in de prachtige baai is een ervaring om nooit te vergeten.

Welke restaurants zijn de moeite waard op Gozo?

eten malta

Op Gozo vind je veel restaurants waar je lekker kunt eten. Bijvoorbeeld bij El Sale Restaurant en Latini Wine & Dine. Een van de dingen die je bij alle Maltese eilanden veel op het menu tegen zal komen is konijn. Dit is echt een nationaal gerecht dat ze fenek noemen. Ook op Gozo prijkt dit op veel menukaarten.

Het is wel goed om te weten dat ze op Malta laat lunchen en dus ook laat dineren. Het is meestal gebruikelijk om rond 20.00 aan tafel te gaan, al zijn de restaurants in bekende plaatsen wel eerder geopend. Maar de inwoners van Gozo zie je pas aanschuiven als de zon onder begint te gaan.

Waar kan je verblijven op Gozo?

overnachten gozo

Op Gozo vind je allerlei accommodaties, van luxe hotels voorzien van alle gemakken tot gezellige B&B’s die heel knus aanvoelen. Als je in de buurt van de Azure Window wilt verblijven, kan je bijvoorbeeld logeren bij The Duke Boutique Hotel en het Cornucopia Hotel.

Openbaar vervoer op Gozo

rondreis malta

Op heel Malta heb je een goed netwerk van bussen waardoor je deze kunt gebruiken om overal te komen. Deze rijden vaak en zijn goedkoop. De bussen rijden gemiddeld allemaal een keer per uur en je vindt duidelijke tijden bij alle bushaltes waar je komt. Eigenlijk kan je alles op Gozo wel per bus bereiken. Niet alleen toeristen maken gebruik van dit busnet, ook de inwoners van Gozo gebruiken dit als hun primaire openbaar vervoermiddel.

Als je snel en gemakkelijk het eiland wilt ontdekken zonder rekening te hoeven houden met de bustijden, dan is het huren van een auto ook een goede optie. Voor de mogelijkheden voor een huurauto kijk hier.

Fly & Drive naar Gozo

reizen naar gozo

Je kunt natuurlijk ook een auto huren en gaan voor een fly & drive om zo alle Gozo bezienswaardigheden in een rap tempo te kunnen bezoeken. Dat kan je bijvoorbeeld al doen als je aankomt op het vliegveld van Malta waar je meerdere autoverhuurders vindt. Dan rijd je vervolgens door naar de ferry en ga je er met de auto en al op. Aangekomen in Gozo rijd je er weer af met de auto en kan je naar je accommodatie rijden.

Als je terugvliegt, kan je de autosleutels weer inleveren op de terminal van Malta. Zo kan je je hele bezoek aan Malta en Gozo gaan en staan waar je wil. Dit is met name erg aan te raden als je vervolgens ook van plan bent om Malta te ontdekken.

Op Gozo rijden ze trouwens net als op Malta aan de linkerkant van de weg. De auto’s die je huurt, hebben dus ook het stuur aan de andere kant van de auto. Dat is misschien even wennen maar heb je wel snel onder de knie.

Ben je op zoek naar een verzorgde Fy & drive naar Malta? Kijk dan hier!

Een combinatie van Malta en Gozo

vakantie malta

De beste manier om Gozo te bezoeken is door een combinatie te maken en zowel Gozo als Malta te bezoeken. Gozo is namelijk leuk voor bijvoorbeeld twee dagen maar heeft niet zoveel te bieden voor een langere vakantie.

Je zou bijvoorbeeld op Malta kunnen beginnen door daar een bezoek te brengen aan Valletta en de bezienswaardigheden te bekijken die deze stad allemaal heeft. Vervolgens is Gozo dan een leuke plek om weer tot rust te komen en de beste Gozo bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de Azure Window.

Uiteraard is een bezoek dan ook weer uit te breiden met een trip naar Comino. Als je Gozo verlaat, kijk je vast terug op een fijne vakanti- ervaring.

Geen zin om het allemaal zelf uit te zoeken? Kijk dan hier voor een verzorgde rondreis voor Malta.

Meer lezen over Malta?

Bezienswaardigheden in Valletta, Malta – Tips!

13x de mooiste stranden op Malta!

Mdina Malta: De 11 beste bezienswaardigheden

.Mooiste Bezienswaardigheden Malta

Auto huren Malta: een must voor het verkennen van de eilanden!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer