Home Reistips Hoe vind je de goedkoopste vliegtickets?

Hoe vind je de goedkoopste vliegtickets?

door Gwenn

Meestal zijn je vliegtickets het duurste onderdeel van je vakantie. Hoewel de prijzen voor vluchten de afgelopen jaren zijn gedaald, nemen ze nog altijd een groot gedeelte van je reisbudget in beslag. Of je nu een budgetreiziger bent of gewoon lekker met je gezin op vakantie wilt. Het vinden van een goedkope vliegtickets is natuurlijk altijd fijn!

Want als de boeking te duur is, stel je die bestemmingen toch maar even uit. Vliegmaatschappijen hebben elke dag tig geweldige deals. Als je weet hoe je die goedkope deals kan vinden, kan je toch nog naar je droombestemming vliegen!

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je het vinden van een goedkope vliegtickets onder de knie krijgt. Dit zijn precies dezelfde stappen die ik zelf ook volg bij het boeken van vliegtickets. Als jij deze stappen ook volgt, ben je nooit de persoon in het vliegtuig die het meest heeft betaald voor een ticket!

goedkope vliegtickets vinden

Negeer de mythen!

Het eerste dat je moet weten over het vinden van een goedkope vlucht is dat er geen geheime ninjatruc bestaat. Internet staat vol met allerlei verhalen over het vinden van goedkope vliegtickets.

Sterker nog, waarschijnlijk ben je er al een hoop tegengekomen tijdens je zoektocht naar de beste vluchtdeal. Laten we duidelijk zijn: die verhalen zijn allemaal niet waar! Veel websites nemen die verhalen continu van elkaar over zonder te checken of ze wel waar zijn.

De meest voorkomende onwaarheden over het vinden van goedkope vliegtickets zijn de volgende:

  • Het is niet goedkoper om op een dinsdag, of welke dag dan ook, vliegtickets te kopen.
  • Er is geen bewijs dat zoeken in incognitomodus tot betere deals leidt (maar je kan het natuurlijk proberen).
  • Er is geen exacte datum of specifieke tijdsperiode om je vliegticket te boeken. Het is namelijk niet mogelijk om de prijzen van luchtvaartmaatschappijen te voorspellen. Luchtvaartmaatschappijen maken tegenwoordig gebruik van zeer ingewikkelde algoritmes om de prijs te bepalen. In dat algoritme zitten dingen als het weer, de vraag naar vliegtickets, de tijd van het jaar, evenementen, prijzen van concurrenten, brandstofprijzen en nog veel meer dingen ingebakken. Vroeger werkte deze truc misschien, maar tegenwoordig niet meer.

Wees flexibel met reisdata- en tijden

goedkope vluchten

De prijzen van vliegtickets variëren sterk, afhankelijk van de dag van de week, de tijd van het jaar, schoolvakanties en feestdagen zoals kerstmis. Zoals we allemaal weten is in augustus het hoogseizoen in de zomer en in de winter wil iedereen naar een warme plek.

Kortom; als je wilt vliegen wanneer iedereen vliegt, dan kost je vliegticket gewoon meer.

Als het mogelijk is om flexibel te zijn met je data, probeer dat dan te doen. Als je van plan bent om Barcelona te bezoeken tijdens een stedentrip, kan dit natuurlijk het hele jaar door. Koop dan vliegtickets op het moment dat er minder mensen naar Barcelona willen.

Maar als dat niet lukt en je gaat (noodgedwongen) in het hoogseizoen op vakantie, dan zal het lastig zijn om goedkope vliegtickets te vinden.

Probeer daarom altijd buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Hoe flexibeler je bent met de datum, maar ook met de bestemming, hoe makkelijker het wordt om tickets voor een leuke prijs te vinden.

Ook als je er geen moeite mee hebt om ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg te vliegen, kan dit aanzienlijk schelen in de prijs. Niet iedereen wil namelijk heel vroeg opstaan of midden in de nacht ergens aankomen.

Waar vlieg je goedkoop naar toe?

Het is hierboven al genoemd. Flexibel zijn in je bestemming kan ook zeker helpen bij het zoeken naar goedkope vliegtickets. Zeker als je minder flexibel bent in de data waarop je op vakantie kan. Het beste is natuurlijk om flexibel te zijn in beide als je echt geld wilt besparen op een vlucht.

Tegenwoordig hebben zoekmachines en luchtvaartmaatschappijen het heel gemakkelijk gemaakt om de hele wereld te doorzoeken om het goedkoopste ticket te vinden. Websites zoals Skyscanner (mijn persoonlijke favoriet!), Vliegwinkel.nl biedt ook allemaal hulpmogelijkheden bij het zoeken naar een voordelige vliegtickets.

Vooral Skyscanner heeft een hele handige optie! Voer bij de vertrekluchthaven de luchthaven in waarvandaan je wilt vliegen en vul dan bij bestemming in ‘overal’. Uiteraard vul je ook een datum in. Vervolgens gaat Skyscanner alle vluchten op die datum zoeken en sorteert ze dan van goedkoop naar duur.

goedkope vliegtickets zoeken
Typ bij bestemming “overal” in om de goedkoopste vluchten te vinden van dat moment. Vergeet niet om de juiste datum in te vullen!
Goedkope vluchten zoeken
Vervolgens krijg je een resultaat dat er ongeveer zo uit ziet.

Vlieg met budget-airlines voor goedkope vluchten

Budget-airlines, we kennen ze allemaal wel. Goedkoop met Easyjet naar Londen bijvoorbeeld. Maar tegenwoordig zijn er ook veel budget-airlines die langeafstandsroutes vliegen naar verre bestemmingen.

Norwegian Airline is hiervan een goed voorbeeld. Met deze maatschappij is het al mogelijk om voor € 300 voor de heenvlucht naar Azië te vliegen. AirAisia biedt enorm goedkope deals tussen Azië en Australië, voor minder dan € 100 per enkele reis.

En ja, misschien zijn die maatschappijen niet allemaal even comfortabel, waarschijnlijk moet je betalen voor ingecheckte koffers en maaltijden. Maar ze brengen je wel overal naar toe zonder dat je portemonnee wordt leeggetrokken.

Let alleen wel goed op die extra vergoedingen die ze vragen. Dit is namelijk de manier waarop deze maatschappijen hun geld verdienen en als je niet uitkijkt kan je van een koude kermis thuiskomen.

Tel dus alle kosten voor het vliegticket bij elkaar op en kijk dan nog even goed of budget nog steeds wel budget is 🙂. Zelf heb ik bijvoorbeeld een keer meegemaakt dat er stond dat bagage van 25 kg inbegrepen was. Ik had een tas van 12 kilo bij me en op de luchthaven bleek dus gewoon dat bagage helemaal niet inbegrepen was. Ik kan je zeggen, dit werd een duur geintje en ik had bijna mijn vliegtuig gemist.

Een tussenstop kan lonen!

Het liefst willen we natuurlijk een rechtstreekse heenvlucht. Al dat gedoe met tussenstops en overstappen willen we niet hebben. Maar het kan toch lonen om niet alleen naar een rechtstreekse heenvlucht te kijken, maar ook naar vluchten die een tussenstop maken. Natuurlijk geldt dit voor de langere vluchten naar verre bestemmingen en niet voor als je gewoon van plan bent een citytrip te maken.

Ik ben bijvoorbeeld naar Japan gevlogen. Het rechtstreeks boeken van dit vliegticket kostte mij meer dan €700. Maar, hetzelfde ticket met een tussenstop kostte € 450. Toch € 250 euro per enkele reis bespaard op deze manier.

Dat is mij dan wel een overstap waard. En, die overstappen zijn zo erg niet. Het is bijna hetzelfde als een overstap maken met de trein. Zorg er alleen wel voor dat er altijd minimaal 3 uur tussen beide vluchten zit. Ook dit is een goede manier om de goedkoopste vluchten te vinden.

goedkoopste vliegticket vinden

Hou de beste deals in de gaten

Wij zijn allemaal Nederlanders, dus jullie houden vast al alle aanbiedingen in de gaten. Het kan handig zijn om je aan te melden voor de nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen en websites met last-minute-deals en de beste aanbiedingen.

Natuurlijk past waarschijnlijk 99% van deze aanbiedingen niet in de plannen die je hebt. Maar als die ene vlieg- of droomreis er toch tussen zit, hoef je die geweldige deal, en volgende reis, in ieder geval niet te missen.

Hou er rekening mee dat deze aanbiedingen vaak maar voor een beperkte duur geldig zijn (meestal 24 uur).

Behalve nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen, zijn onderstaande websites ook goed om in de gaten te houden voor de beste deals!

Vergelijk goedkope vliegtickets – vind goedkope vluchten

Om de beste deal te vinden is het belangrijk dat je op meerdere websites zoekt. Veel grote zoeksites vermelden bijvoorbeeld geen goedkope maatschappijen omdat die maatschappijen geen reserveringscommissie willen betalen.

Andere vermelden weer geen boekingssites omdat dit internationale websites zijn. Ook tonen sommige nog steeds alleen de prijzen die rechtstreeks van de airlines zijn opgehaald (meestal duurder), of vanaf-prijzen. Sommige websites hebben zelfs verborgen kosten. Let ook op of er gratis annulering mogelijk is bij de airline.

Het voordeel hiervan is, is dat al die zoekmachines wat te bieden hebben. Het nadeel dat je meerdere websites af moet gaan voordat je echt de laagste prijzen hebt gevonden.

Persoonlijk heb ik wel een paar favoriete websites waar ik altijd mee begin. Dit omdat mijn ervaring is dat ik op die websites meestal de beste vluchten heb gevonden. Vergelijk goedkope vluchten ook met elkaar, en dat kan ook gemakkelijk op deze websites.

Ik maak gebruik van de onderstaande zoekmachines waarbij  Skyscanner toch wel echt mijn favoriet is!

Skyscanner – Ik ben vooral fan van de zoekoptie ‘overal’.

Vliegwinkel.nl  – Ze bieden vaak kortingscodes.

goedkoop vliegen met je gezin

Koop goedkope tickets voor individuele reizigers

Als je met vrienden of familie reist, koop dan niet meerdere kaartjes in één aankoop. Luchtvaartmaatschappijen tonen altijd de hoogste ticketprijzen als je in een groep gaat reizen. Dit betekent dat je zo dus meer geld betaalt.

Je wilt bijvoorbeeld vliegen met een gezin van 4 personen. Dan zoekt de luchtvaartmaatschappij vier stoelen bij elkaar en laten het tarief zien op basis van de hoogste ticketprijs. Dus als stoel A € 100 kost, stoel B en C € 200 en stoel D € 300, dan betaal je voor alle stoelen € 300 per stuk in plaats van dat de bedragen bij elkaar opgeteld worden. Dit kan flink wat extra kosten opleveren die eenvoudig te besparen zijn.

Zoek daarom altijd op individuele stoelen. Daarna, tijdens het afrekenproces, kun je de stoelen kiezen zodat je alsnog bij elkaar zit. En zelfs als dat niet lukt, heb je toch mooi wat geld bespaard!

Boek vroeg.. maar niet te vroeg

goedkope vliegtickets

De tarieven van luchtvaartmaatschappijen blijven stijgen of dalen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Het is alleen helaas niet te voorspellen wanneer tarieven beginnen te verlagen of te verhogen op basis van de vraag.

Het is in ieder geval niet slim om tot de laatste seconde te wachten, maar ver van tevoren boeken is ook niet altijd handig. Het best is om je vlucht zo’n 6 tot 8 weken voor vertrek te boeken. Als je tijdens het hoogseizoen op vakantie gaat, is het verstandig om ongeveer 3 maanden van tevoren te boeken.

Dit zijn geen vaste regels, dus gebruik dit als richtlijn. Uiteindelijk is het besparen van een paar euro ook niet de moeite waard als je daarvoor uren en uren aan het rondspeuren bent naar een goede deal. Als je een goede prijs vindt, boek dan gewoon je ticket. Misschien heb je dan niet de gehoopte bodemprijs te pakken, maar het is altijd beter dan wanneer de prijzen weer gaan stijgen.

De rode draad voor het vinden van een goedkoop vliegticket is dat je zo flexibel mogelijk bent. Flexibel zijn in de bestemming, de data, het tijdstip van vliegen kan echt een hele hoop geld bespraken. Maar verlies jezelf niet in het zoeken naar de beste deal, want ook het zoeken kost allemaal tijd dat je aan iets anders had kunnen besteden!

En als je dan uiteindelijk je vlucht geboekt hebt, vergeet dan niet je vrienden en je familie hiervan op de hoogte te houden. Zij kunnen namelijk je vlucht volgen. Hoe leuk is dat?!

FAQ

Wat is de beste site voor vliegtickets?

Mijn topfavoriet is Skyscanner.

Waar vlieg je goedkoop naar toe?

Dat kan verschillen. Volg de stappen onder het hoofdstuk ‘Waar vlieg je goedkoop naar toe?’. Op deze manier vind je de goedkoopste bestemmingen en tickets.

Welke vliegticketsite is betrouwbaar?

Ik gebruik altijd Skyscanner en heb hier nog nooit problemen mee ervaren.

Welke dag kun je het beste een vlucht boeken?

Er is geen goede of slechte dag. Dit zijn hardnekkige mythes!

Meer reistips lezen?

Handige Reisgadgets die je reisleven makkelijker maken

De 17 mooiste bestemmingen van Europa 2022!

Slapen in een IJshotel – alles wat je moet weten!

Walvissen spotten? De beste 11 plekken ter wereld op een rijtje!

De mooiste Nationale parken wereldwijd

updated 6-2-22

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer