Alles over reizen en fotografie!

Hoe vind je de goedkoopste vliegtickets voor je gezin?

manieren om goedkope vliegtickets te vinden

Meestal zijn je vliegtickets het duurste onderdeel van je vakantie. Hoewel de prijzen voor vluchten de afgelopen jaren zijn gedaald, nemen ze nog altijd een groot gedeelte van je reisbudget in beslag. En, of je nu een budgetreiziger bent of gewoon lekker met je gezin op vakantie wilt. Het vinden van een goedkope vlucht is natuurlijk altijd fijn!

Want, al de vlucht te duur is, stel je die bestemming toch maar even uit. Vluchtmaatschappijen hebben elke dag tig geweldige deals. Als je weet hoe je die goedkope deals kan vinden, kan je misschien toch nog naar je droombestemming vliegen!

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je het vinden van een goedkope vlucht onder de knie krijgt. Dit zijn precies dezelfde stappen die ik zelf ook volg bij het boeken van een vlucht. Als jij deze stappen ook volgt, ben je nooit de persoon in het vliegtuig die het meest heeft betaald voor een ticket!

goedkope vliegtickets vinden

Negeer de mythen!

Het eerste dat je moet weten over het vinden van een goedkope vlucht is dat er geen geheime ninjatruc bestaat om deze te vinden. Internet staat vol met allerlei verhalen over het vinden van goedkope vliegtickets. Sterker nog, waarschijnlijk ben je er al een hoop tegengekomen tijdens je zoektocht naar de beste vluchtdeal. Laten we duidelijk zijn: die verhalen zijn allemaal niet waar! Veel websites nemen die verhalen continu van elkaar over zonder te checken of ze wel waar zijn. De meest voorkomende onwaarheden over het vinden van goedkope tickets zijn de volgende:
Het is niet goedkoper om op een dinsdag, of welke dag dan ook, vliegtickets te kopen.

Er is geen bewijs dat zoeken in incognito modus tot betere deals leidt (maar je kan het natuurlijk proberen).

Er is geen exacte datum of specifieke tijdsperiode om je vliegticket te boeken. Het is namelijk niet mogelijk om de prijzen van luchtvaartmaatschappijen te voorspellen. Luchtvaarmaatschappijen maken tegenwoordig gebruik van zeer ingewikkelde algoritme om de prijs te bepalen. In dat algoritme zitten dingen als het weer, de vraag naar tickets, de tijd van het jaar, evenementen, prijzen van concurrenten, brandstofprijzen en nog veel meer dingen ingebakken. Vroeger werkte deze truc misschien, maar tegenwoordig niet meer.Wees flexibel met reisdata- en tijden

De prijzen van vliegtickets variëren sterk, afhankelijk van de dag van de week, de tijd van het jaar, schoolvakanties en feestdagen zoals kerstmis. Zoals we allemaal weten is in augustus het hoogseizoen in de zomer en in de winter wil iedereen naar een warme plek.

Kortom; als je wilt vliegen wanneer iedereen vliegt, dan kost je ticket gewoon meer.

Als het mogelijk is om flexibel te zijn met je data, probeer dat dan te doen. Als je van plan bent om Barcelona te bezoek tijdens een stedentrip, kan dit natuurlijk het hele jaar door. Koop dan vliegtickets op het moment dat er minder mensen naar Barcelona willen.

Maar als dat niet lukt en je gaat (noodgedwongen) in het hoogseizoen op vakantie, dan zal het lastig zijn om goedkope tickets te vinden.

Probeer daarom altijd buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Hoe flexibeler je bent qua datum maar ook qua bestemming, hoe makkelijker het wordt om tickets voor een leuke prijs te vinden. Ook als je er geen moeite mee hebt om ’s avonds laat of ’s morgens vroeg te vliegen, kan dit aanzienlijk schelen in de prijs. Niet iedereen wil namelijk heel vroeg opstaan of midden in de nacht ergens aankomen.

Dus, als je flexibel bent met de datum, de bestemming en het tijdstip waarop je wilt vliegen, is de kans groter dat je goedkope tickets vindt.

Wees flexibel in je bestemming

Het is hierboven al genoemd. Flexibel zijn in je bestemming kan ook zeker helpen bij het zoeken naar goedkope vliegtickets. Zeker als je minder flexibel bent in de data waarop je op vakantie kan. Het beste is natuurlijk om flexibel te zijn in beide als je echt geld wilt besparen op een vlucht.

Tegenwoordig hebben zoekmachines en luchtvaarmaatschappijen het heel gemakkelijk gemaakt om de hele wereld te doorzoeken om het goedkoopste ticket te vinden. Websites zoals Skyscanner (mijn persoonlijke favoriet!), vliegwinkel.nl en TIX.nl bieden allemaal hulpmogelijkheden bij het zoeken naar een voordelige vlucht.
Vooral Skyscanner heeft een hele handige optie! Voer bij de vertrekluchthaven de luchthaven in waarvandaan je wilt vliegen en vul dan bij bestemming in “overal”. Uiteraard vul je ook een datum in. Vervolgens gaat Skyscanner alle vluchten op die datum zoeken en sorteert ze dan van goedkoop naar duur.

goedkope vliegtickets zoeken
Typ bij bestemming “overal” in om de goedkoopste vluchten te vinden van dat moment. Vergeet niet om de juiste datum in te vullen!
Goedkope vluchten zoeken
Vervolgens krijg je een resultaat dat er ongeveer zo uit ziet.

Vlieg met budgetmaatschappijen

Budgetmaatschappijen, we kennen ze allemaal wel. Goedkoop met Easyjet naar Londen bijvoorbeeld. Maar tegenwoordig zijn er ook veel budgetmaatschappijen die lange afstandsroutes vliegen.

Norwegian Airlines is hiervan een goed voorbeeld. Met deze maatschappij is het al mogelijk om voor € 300 enkele reis naar Azië te vliegen. AirAisia biedt enorm goedkope deals tussen Azië en Australië, voor minder dan € 100 per enkele reis.
Nouja, eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken. Tegenwoordig vliegen bijna overal wel budgetmaatschappijen. En ja, misschien zijn die maatschappijen niet allemaal even comfortabel en waarschijnlijk moet je betalen voor ingecheckte koffers en maaltijden. Maar, ze brengen je wel overal naar toe zonder dat je portemonnee wordt leeg getrokken. Alleen, let wel goed op die extra vergoedingen die ze vragen. Dit is namelijk de manier waarop deze maatschappijen hun geld verdienen en als je niet uitkijkt kan je van een koude kermis thuiskomen. Tel dus alle kosten voor het vliegticket bij elkaar op en kijk dan nog even goed of budget nog steeds wel budget is 🙂
Zelf heb ik bijvoorbeeld een keer meegemaakt dat er stond dat bagage van 25kg inbegrepen was. Ik had een tas van 12 kilo bij me en op de luchthaven bleek dus gewoon dat bagage helemaal niet inbegrepen was. Ik kan je zeggen, dit werd een duur geintje en ik had bijna mijn vlucht gemist.

Een tussenstop kan lonen!

Het liefst willen we natuurlijk direct vliegen. Al dat gedoe met tussenstops en overstappen enzo willen we eigenlijk niet hebben, maar het kan lonen om te kijken naar vluchten die een tussenstop maken. Uiteraard geldt dit natuurlijk voor de langere vluchten en niet voor als je gewoon van plan bent een citytrip te maken.

Ik ben bijvoorbeeld een keer naar Japan gevlogen. Het rechtstreeks boeken van vlucht koste mij meer dan €700. Maar, hetzelfde ticket met een tussenstop kost € 450. Toch € 250 euro per enkele reis bespaart op deze manier. Dat is mij dan wel een overstap waard. En, die overstappen zijn zo erg niet. Het is bijna hetzelfde als een overstap maken met de trein. Zorg er alleen wel voor dat er altijd minimaal 3 uur tussen beide vluchten zit.

goedkoopste vliegticket vinden

Hou speciale aanbiedingen in de gaten

Wij zijn allemaal Nederlanders, dus jullie houden vast al alle aanbiedingen in de gaten. Het kan handig zijn om je aan te melden voor de nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen en websites met last-minute deals. Natuurlijk pas waarschijnlijk 99% van deze aanbiedingen niet in de plannen die je hebt. Maar als die ene vlucht of droomreis er toch tussen zit hoef je die geweldige deal in ieder geval niet te missen.

Hou er rekening mee dat deze aanbieding vaak maar voor een beperkte duur geldig zijn (meestal 24 uur).

Afgezien van nieuwsbrieven van luchtvaarmaatschappijen, zijn onderstaande websites ook goed om in de gaten te houden voor de beste deals!

Niet alle zoekmachines voor vluchten zijn hetzelfde

Om de beste deal te vinden is het belangrijk dat je op meerdere websites zoekt. Veel grote zoeksites vermelden bijvoorbeeld geen goedkope maatschappijen omdat die maatschappijen geen reservecommissie willen betalen. Andere vermelden weer geen boekingssites omdat die niet in het Nederlands of Engels zijn. Ook tonen sommige nog steeds alleen de prijzen die rechtstreeks van de luchtvaartmaatschappijen zijn opgehaald (meestal duurder).

Het voordeel hiervan is, is dat al die zoekmachines wat te bieden hebben. Het nadeel, dat je meerder websites af moet gaan.

Persoonlijk heb ik wel een paar favorieten websites waar ik altijd mee begin. Dit omdat mijn ervaring is dat ik op die websites meestal de beste vluchten heb gevonden.

Hieronder staan mijn favoriete zoekmachines voor vluchten. Hierbij is Skyscanner toch wel echt mijn favoriet!

Skyscanner – Ik ben vooral fan van de zoekoptie “overal”

Vliegwinkel.nl  – Ze bieden vaak kortingscodes

TIX.nl – Een goede website om even te vergelijken met de andere 2

goedkoop vliegen met je gezin

Koop tickets voor individuele reizigers

Als je met vrienden of familie reist, koop dan niet meerder kaartjes in één aankoop. Luchtvaartmaatschappijen tonen altijd de hoogste ticketprijzen als je in een groep gaat reizen. Dit betekent dat je zo dus meer geld betaalt.

Bijvoorbeeld, je wilt vliegen met een gezin bestaand uit 4 personen. Dan zoekt de luchtvaartmaatschappij vier stoelen bij elkaar en laten ze hun tarief zien op basis van de hoogste ticketprijs. Dus als stoel A € 100 kost, stoel B en C € 200 en stoel D € 300, dan betaal je voor alle stoelen € 300 per stuk in plaats van dat de bedragen bi elkaar opgeteld worden. Dit kan flink wat extra kosten opleveren die eenvoudig te besparen zijn.

Zoek daarom altijd op individuele stoelen. Daarna, tijdens het afrekenproces, kun je de stoelen kiezen zodat je alsnog bij elkaar zit. En zelfs als dat niet lukt, heb je toch mooi wat geld bespaart!

Boek vroeg.. maar niet te vroeg

De tarieven van luchtvaartmaatschappijen zullen blijven stijgen of dalen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Het is alleen helaas niet te voorspellen wanneer tarieven beginnen te verlagen of te verhogen op basis van de vraag. Het is in ieder geval niet slim om tot de laatste seconde te wachten, maar ver van tevoren boeken is ook niet altijd handig. Het best is om je vlucht te boeken ongeveer 6 tot 8 weken voor vertrek. Als je tijdens het hoogseizoen op vakantie gaat, is het verstandig om ongeveer 3 maanden van tevoren te boeken.

Dit zijn geen vaste regels, dus gebruik dit als richtlijn. Uiteindelijk is het besparen van een paar euro ook niet de moeite waard als je daarvoor uren en uren aan het rondspeuren bent naar een goede deal. Als je een goede prijs vindt, boek dan gewoon je ticket. Misschien heb je dan niet de gehoopte bodemprijs te pakken, maar het altijd beter dan wanneer de prijzen weer gaan stijgen.

De rode draad voor het vinden van een goedkoop vliegticket is dat je zo flexibel mogelijk bent. Flexibel zijn in de bestemming, de data, het tijdstip van vliegen kan echt een hele hoop geld bespraken. Maar, verlies jezelf niet in het zoeken naar de beste deal want ook het zoeken kost allemaal tijd dat je aan iets anders had kunnen besteden!

En als je dan uiteindelijk je vlucht geboekt hebt, vergeet dan niet je vrienden en je familie hiervan op de hoogte te houden. Zij kunnen namelijk je vlucht volgen. Hoe leuk is dat?!


Ook interessant

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips ter voorbereiding van jouw vakantie!

  • Voor het zoeken van goedkope vliegtickets, gebruik ik altijd Skyscanner. Ook als je nog niet precies weet waar je heen wilt, is Skyscanner een goede start. Typ bij bestemming “overal” in, en je ziet de goedkoopste tickets van dat moment per bestemming! Een andere goede start is tix.nl
  • Mijn reisgidsen koop ik altijd op Bol.com. Bol.com biedt een ruime keuze aan reisgidsen voor een heleboel verschillende bestemmingen, van verschillende merken.
  • Voor het boeken van een hotel bestaan er 1001 websites. Een goede start vind ik Trivago.nl. Deze website vergelijkt de prijs van een heleboel hotels en laat de goedkoopste zien. Maar, ook op hotelspecials vind je leuke aanbiedingen!
  • Ben je gewoon op zoek naar een vakantiehuisje voor jou en je familie? Neem dan eens een kijkje op bungalowspecials. Hier vind je leuke vakantiehuisjes voor jou en je gezin. Ben je echt op zoek naar een huisje midden in de natuur? Dan is natuurhuisje een hele goede oplossing! Ze planten zelfs een boom voor elke verbleven nacht.
  • Heb je geen zin om in de rij te staan voor verschillende bezienswaardigheden en wil je kostbare tijd besparen? Ik wel! Daarom kijk ik van tevoren altijd even op getyourguide om er tickets te bestellen zodat ik de rij kan overslaan. Ook biedt getyourguide vaak leuke stadswandelingen en andere activiteiten die de moeite waard zijn! Het mooie is, ze werken wereldwijd.
  • Tenslotte, voor de wandelaars onder ons, op wandel-geest vind je alles wat je je maar kan wensen, van wandelschoenen, tot kleding en handige wandelgidsen!

Op deze pagina kunnen affiliate links staan. Als je via deze link iets koopt, ontvang ik daarover een klein percentage. Het kost jou niets extra’s maar het zorgt er wel voor dat deze website kan blijven bestaan! Bedankt!

Gwenn Klabbers

Gwenn Klabbers

Hey Hoi! Mijn naam is Gwenn en ik ben een dertiger die van avontuurlijk reizen houdt. Gewapend met mijn camera zoek ik de leukste bestemmingen en deel ik de tips en tricks hier op Reisgekkie!

ReizenReizen