Home Malta Bezienswaardigheden in Valletta, Malta – Tips!

Bezienswaardigheden in Valletta, Malta – Tips!

door Gwenn

Je gaat naar Malta en ben je van plan om Valleta te bezoeken? Geweldige keuze! Je kan je hier prima vermaken!

Om het meest uit je bezoek aan de kleinste hoofdstad van Europa te halen, hebben we in dit artikel de beste bezienswaardigheden van Valletta voor jou op een rij gezet!

Daarnaast geven we nog tips over de beste restaurants, waar te verblijven en het openbaar vervoer in Valletta.

Lees dus snel verder en ontdek meer over de rijke geschiedenis van deze stad!

De geschiedenis van Valletta Malta

stedentrip valletta

Megalithische tempels

De geschiedenis van Valletta gaat ver terug. Zo staan er prehistorische opzichzelfstaande bouwwerken zoals megalithische tempels. Zo werd de Tempel van Tarxien gebouwd tussen 3500 en 2500 voor Christus.

In de middeleeuwen stond op de plek waar de meest zuidelijk gelegen hoofdstad zou ontstaan al een uitkijkpost, die later werd verbouwd tot Fort Sint-Elmo.

In 1565 werd het plan opgesteld om hier een stad te bouwen. Reden hiervoor was het succesvol afslaan van de Turkse invasie. Maar er werd wel gedacht dat er een stad nodig was die nieuwe invasies in de toekomst makkelijker zou kunnen weerstaan.

Waar komt de naam Valetta vandaan?

Zo kwam het dat de nieuwe hoofdstad van Malta Valletta werd gebouwd met muren van wel 45 meter hoog en ontworpen naar een schaakbordpatroon. Ook bij de naam kwam het schaakspel te pas: Valletta dankt haar naam aan de grootmeester Jean de la Valletta die het eiland had verdedigd tegen de Turken.

De nieuwe hoofdstad van Malta

In 1571 nam Valletta het stokje van Mdina over als hoofdstad van Malta. De stad kende in de 18e eeuw verschillende overheersers van talloze volkeren.

Zo werd de stad ingenomen door de Fransen onder bevel van Napoleon en later door de Britten. Zij hebben hier hun hoofdkwartier van de Royal Navy gevestigd vanwege de strategische ligging in de Middellandse Zee.

De Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog werd Malta zwaar gebombardeerd. Er werden in deze periode tal van gebouwen verwoest waaronder het Royal Opera House.

Na de oorlog kreeg Malta van de Britse koning de hoogste onderscheiding voor dapperheid voor de wijze waarop zij zich hadden verdedigd, namelijk de George Cross. Hierdoor is het gebruikelijk dat in briefpost het land als Malta G.C. wordt geadresseerd, de afkorting voor George Cross.

Er zijn trouwens plannen om het Royal Opera House weer te restaureren. Het zou dus zomaar kunnen dat je deze in de toekomst wel kunt bezoeken tijdens een stedentrip Valletta.

Wat kan je doen in Valletta?

valletta bezienswaardigheden

Valletta is een stad vol historische straatjes en steegjes. Een stedentrip Valletta is dan ook een geweldige aanrader omdat het een stad is waar genoeg te ontdekken valt en je de rijke geschiedenis overal tegenkomt.

Valletta is de kleinste hoofdstad van Europa en hierdoor kan je in deze stad alles te voet afleggen. De mooie gebouwen en vele vestingwerken zorgen ervoor dat het voelt als een openluchtmuseum.

Slenter op je gemak door Republic Street, deze lange straat loopt van de stadspoort Porta Reale tot aan Fort Sint-Elmo. In deze straat vind je allemaal gezellige terrasjes waar je wat kunt eten of drinken.

Als je Republic Street helemaal hebt uitgelopen tot Fort Sint-Elmo kan je meteen naar binnen stappen om meer te weten te komen over de oorlogsgeschiedenis van het eiland omdat dit nu dienst doet als national museum.

Alle oorlogen waar Malta bij betrokken was over de loop van de eeuwen met talloze volkeren passeren de revue in dit nationaal oorlogsmuseum.

Bezoek verder de Upper Barrakka Gardens en de Lower Barrakka Gardens of de Casa Rocca Piccola wat de thuisbasis is van de adellijke familie de Piro. Of loop de stad uit om de Triton-fontein te zien. Deze theatrale fontein beeldt drie tritons uit die samen een groot basin omhoogtillen. En in Valletta kun je ook goed winkelen.

Er is zoveel te doen dat de moeite waard is in Malta Valletta dat je oren en ogen tekortkomt tijdens een bezoek. Niet voor niets werd de stad in 2018 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Dus als je nog op zoek bent naar een leuke stedentrip waarvoor je niet naar de andere kant van de wereld hoeft, maar waar het wel ver van huis voelt: ga voor Valletta natuurlijk!

De Sint-Jacobskathedraal in Valletta

stedentrip malta tips

In Valletta staan zoveel mooie en bijzondere gebouwen dat het moeilijk kiezen is waar je begint tijdens een stedentrip Valletta. Maar hoog op het lijstje van de vele bezienswaardigheden in Valletta staat sowieso de Sint-Jacobskathedaal, die zou kunnen meedingen naar de titel mooiste kathedraal van Europa.

Deze staat midden in de stad dus die kan je niet missen en vormt een van de mooiste bezienswaardigheden van Malta. Hij werd gebouwd door de Ridders van de Orde van Malta, iets wat je terugziet in de acht kapellen aan weerszijden van het gebouw waarvan elke een onderdeel van de Maltezer Ridderorde vertegenwoordigt.

In de kathedraal kijk je je ogen uit omdat het van binnen grotendeels is versierd met onder meer prachtige schilderijen en gedecoreerde grafstenen. Je vindt hier ook het beroemde schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’.

Het Nationaal Archeologisch Museum in Valletta

Een bezoek aan het Nationaal archeologisch museum is ook zeer aan te raden tijdens een stedentrip Valletta.

Hierin komt de rijke geschiedenis van Malta voorbij maar ook het gebouw zelf is al de moeite waard. Dit stamt namelijk uit 1571 en was ooit de residentie van de Ridders van de Orde van Sint-Jan. Het is van buiten dan ook rijkelijk versierd in barokke stijl.

In het museum worden onder meer vondsten tentoongesteld die dateren uit de prehistorie en de Middeleeuwen. Je ziet aan de hand van de objecten welke heersers er in de loop van de jaren zijn geweest waardoor je op visuele wijze een reis door de geschiedenis van Valletta en daarmee ook Malta maakt.

Grand Master’s Palace

bezienswaardigheden valletta

Het Grand Master’s Palace is de tweede grote toeristische bezienswaardigheid in Valletta.

Zoals de naam al doet vermoeden was dit paleis de thuishaven van de Grand Masters of the Order of Malta. Vandaag de dag is dit het huis van de president van Malta. Het is best wel verbazingwekkend dat je dit paleis gewoon kunt bezoeken terwijl de president hier woont.

Je zult meteen verrast worden door de mooie binnenplaatsen met fonteinen en beelden. De schaduw is meer dan welkom tijdens hete dagen.

Binnen vind je staatskamers, waaronder de raadkamer met zijn fantastische gordijnen gemaakt door Gobelins.

Je kunt ook de officiële eetkamer bezoeken, de kamer van het hooggerechtshof en de wachtkamer. Ook de kamer van de ambassadeur, de oude ontvangstruimte van de Grand Masters, is te bekijken. Vandaag de dag ontvangt de Maltese president nog steeds zijn buitenlandse gasten hier.

In het gedeelte waar vroeger de stallen waren, vind je nu de wapenkamer. Hier kun je een indrukwekkende verzameling wapens en harnassen bekijken. Alles is authentiek en gebruikt door de ridders en Grootmeesters van de Orde van Malta. Na de dood van een ridder, werd zijn harnas eigendom van de order. Dit is ook de reden waardoor er hier zoveel te zien is!

Je vindt hier bijna 5000 verschillende harnassen, kruisbogen, muskets en zwaarden. Ze laten goed zien hoe zwaar de militairen waren bewapend tijdens de oude oorlogen.

De Barrakka Gardens in Valletta

Bezoek de Barrakka Gardens in Valletta, Malta

Een andere highlight als je Valletta bezoekt, vormen de Upper Barrakka Gardens en de Lower Barakka Gardens. Deze werden in 1661 aangelegd om een recreatieplek te bieden aan ridders uit Italië. En vandaag de dag dienen ze nog steeds hetzelfde doel. Hier kan je heerlijk bijkomen in de zon. Zowel de Upper Barrakka Gardens als de Lower Barrakka Gardens vormen populaire trekpleisters van Valletta.

Wie houdt van een mooi uitzicht kan hier zijn hart ophalen. Zowel de Upper Barrakka Gardens als de Lower Barrakka Gardens zijn de moeite waard. Vanuit de Upper Barrakka Gardens kun je de Three Cities (drie steden) zien liggen.

In de Lower Barrakka Gardens heb je uitzicht op de schepen die er aanmeren. Je vindt hier ook een van Malta’s belangrijkste moderne monumenten, namelijk een van Sir Alexander Ball. Hij verdreef als vice-admiraal in de 19e eeuw de Fransen die toen Malta bezetten.

Als je door de typische straten van Malta wilt struinen en ook alles over de Maltese geschiedenis wilt ontdekken, is het aan te raden om een begeleide tour te doen. Deze gidsen zijn fantastisch en hebben veel anekdotes over de stad.

Boek hier je begeleide tour.

Het is ook mogelijk om een privétour te boeken. En het is helemaal niet veel duurder dan een groepstour. Boek hier!

Republic Street en Merchant Street

te zien in valletta

We hebben deze straten hierboven al even genoemd, de twee belangrijkste winkelstraten van Valletta.

Republic en Merchant street zijn de beste straten om souvenirs te kopen zoals magneten, postkaarten, ‘I love Malta’-T-shirts en het iconische souvenir van Malta: een ‘Order of Malta’-beeldje.

In deze straat vind je ook veel juweliers.

In Republic Street zijn ook veel cafés en restaurants met terrasjes. Perfect om te stoppen voor je lunch. Ook kom je een aantal monumenten tegen zoals de ‘-St. Francis of Assisi’-kerk, de kerk van Sint Barvarea en het parlement (het Grand Masters Palace)

Casa Rocca Piccola

Casa Rocca Piccola, bezienswaardigheid valletta

Het Casa Rocca Piccola is de enige plek in Vallate die nog steeds bewoond is door de originele familie. Sinds de 16 eeuw hebben hier al 9 generaties van Markiezen de Piro gewoond.

De eigenaar heeft een gedeelte van het huis opengesteld voor het publiek om de geschiedenis en cultuur van aristocratische families van Malta te delen. Je kunt ongeveer 12 kamers bewonderen in dit paleis. En ook de privéverzameling van de Markies is te zien.

Aan het eind van je bezoek ga je naar de schuilkamers die gebruikt werden in de Tweede Wereldoorlog.

Het is alleen mogelijk om een begeleide tour te doen in het Engels. Deze tour duurt ongeveer een uur. Het is ook mogelijk om een privétour te boeken, dan krijg je de rondleiding van de Markies zelf.

De Grand Harbour van Valletta

vakantie malta, valletta

De Grand harbour wordt in het Maltees Il-port-il-kbir genoemd en is een natuurlijk haven die ooit door de Romeinen als handelshaven werd gebruikt. Later werd deze uitgebreid met dokken en kades. Vanuit de Grand harbour kan je naar de Three Cities varen.

Three Cities is de verzamelnaam voor de nederzettingen Vittoriosa, Senglea en Cospicua. Een bezoek hieraan is zeker de moeite waard aangezien er vrij weinig toeristen komen. En juist deze steden bevatten veel verborgen pareltjes. Zo vormt de Basiliek van Senglea een van de mooiste bezienswaardigheden van de Three Cities.

Ook de Gardjola Gardens zijn een echte aanrader en behoren tot de mooiste plekken van de omgeving. Vanuit de botanische tuin heb je een schitterend uitzicht op Valletta dat aan de overkant ligt. Juist omdat er minder toeristen komen, kan je in Three Cities echt genieten van rust en terrasjes opzoeken. Je kan er ook lekker eten en genieten van authentieke Maltese gerechten.

Teatru Manoel

oudste theater europa

Dit theater is in 1731 gebouwd om de ridders en de lokale bevolking te vermaken. Dit Nationaal Theater, oftewel Teatru Manoel, is één van de oudste in Europa.

Het is klein, maar dit mooie theater is toch een bezoekje waard vanwege de elegante barokke hal met zijn imposante gouden kroonluchter. Je kunt er ook een tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van het theater.

Je kunt het theater bezoeken met een (audio)guide, door naar een concert te gaan of een theatervoorstelling.

Kijk hier op de officiële website.

National Museum of Fine Arts

Het National Museum of Fine Arts heeft een imposante collectie beelden, schilderijen, meubelen en andere voorwerpen die te maken hebben met de ridders van de orde van Malta. Deze voorwerpen komen bijna allemaal uit het Grand Masters Palace.

Verder vind je werk van Mattio Pret, een ridder die ook de fresco’s schilderde op de kluis in St. John’s kathedraal.

De Oorlogskamer van Valletta

schuilkamers valletta

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Valletta vormt het ondergrondse netwerk van tunnels in Valletta. Dit is een ondergronds complex dat ooit een geheim was in Malta en bevat onder meer een Oorlogskamer die je kunt bezoeken.

In de Tweede Wereldoorlog werd de kamer gebruikt als centrale gezagskamer om Malta te beschermen tegen een invasie van de Duitsers. En de NAVO gebruikte deze Oorlogskamer later om onderzeeërs van de Sovjets in kaart te brengen.

Als je hier bent, zit je heel diep onder de grond; Valletta ligt er maar liefst 60 meter boven. Je voelt hier ook de geschiedenis overal om je heen, wat een bijzondere gewaarwording is.

De Drie Steden – The Three Cities

the three cities malta

Je hebt ze gezien vanaf de Upper Barraka Garden. Nu is het tijd om de Three Cities te bezoeken!

Ga naar de Upper Barrakka Gardens en neem vanaf hier de lift naar beneden (naar beneden is gratis, omhoog is ook gratis als je je bootticket van de Three Cities kunt laten zien), steek de straat over en ga naar links. Hier is de locatie waar de boot vertrekt.

Een retourtje naar de Three Cities met de veerboot kost € 2,80 en duurt ongeveer 10 minuten. Je kunt ook voor een traditionele boot kiezen dat duurt iets langer en is ook wat duurder.

De veerboot gaat naar Vittoriosa (ook wel Birgu genaamd in het Maltees), dit is één van de drie van steden, samen met Senglea en Cospicua. Alle steden bieden een fantastisch uitzicht over Valletta en kun je gemakkelijk te voet bezoeken.

Dit zijn de beste plekken om te bezoeken:

  • In Vittoriosa: Het Fort St. Angelo, het Inquisitor’s paleis, het maritime museum en de kerk van Saint Lawrence
  • In Senglea: ga naar het mooiste uitkijkpunt over Valletta, de Safe heaven tuinen op de top van deze stad
  • In Cospicua, dwaal door de straatjes zo lang als je wilt

Festivals in Valletta

rondreis malta

Op Malta zijn het hele jaar door allerlei leuke festivals te bezoeken. Ook in de hoofdstad van Malta is er een rijke evenementenkalender waar voor alle leeftijden en smaken wel iets bij zit. In januari wordt hier bijvoorbeeld het Valletta Barok Festival gehouden waar je kan genieten van live muziek van muzikanten van wereldklasse.

In de lente is het tijd voor carnaval waarbij het oude centrum van de stad grotendeels versierd is. In deze stad worden ook in de zomermaanden jazzsessies gehouden. En het eiland Malta is elk jaar thuis voor een jaarlijks MTV-evenement waarbij altijd een line-up van wereldklasse zorgt voor live muziek en veel spektakel.

Hoeveel dagen is Valletta leuk?

hoeveel dagen valletta

Hoeveel tijd je door wil brengen in de hoofdstad Valletta hangt af van je reisdoel. Als je enkel het plan hebt om Valletta te bezoeken dan is het aan te raden er drie dagen te blijven. Wil je ook de rest van Malta ontdekken dan kan je ervoor kiezen om meer dagen te blijven.

Ook op andere plaatsen in Malta valt veel te ontdekken, zoals mooie natuur en rotsstranden. Ook de vroegere hoofdstad van Malta, Mdina, is een leuke plek om een bezoek aan te brengen. Bovendien is Malta een perfecte plek om te duiken.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Valletta Malta?

beste reistijd valletta

De beste tijd om Valletta te bezoeken, is van mei tot en met oktober. Dan zijn de temperaturen tussen de 23 en 31 graden. Het is er dan erg zonnig met veel zonne-uren, want de zon schijnt tijdens die maanden gemiddeld 10 uur per dag.

Deze reistijd geldt voor het hele eiland van Malta. Wel kan het in de zomer erg warm zijn. Wie de warmte en drukte wil vermijden kan beter Malta boeken in de maanden om juli en augustus heen.

Dagtrips vanuit Valletta

blue lagoon malta

Wil je meer ontdekken van Malta? Een van de leukste dagtrips om te ondernemen is een tocht naar de Three Cities die aan de overkant van de Grand harbour liggen. Hier kun je veel mooie plekken bezoeken zoals Fort Sint Angelo. Een voordeel van Three Cities is dat het er veelal rustiger is dan Valletta maar net zo schilderachtig en indrukwekkend.

Een andere leuke dagtrip vormt een bezoek aan het havenplaatsje Marsaxlokk. Hier zie je allemaal felgekleurde bootjes in de haven wat een prachtig gezicht vormt. Als je plaatsneemt op een van de terrasjes heb je prachtig uitzicht op de boten die komen en gaan.

Een aparte bezienswaardigheid voor een dagtrip vormt Popey village. Dit is de plek waar de film werd opgenomen en de gebruikte sets kan je nu bezoeken. Nog meer redenen om een bezoek aan Malta te brengen!

Onderstaande tours zijn de aanraders om te doen als je in Malta bent!

Voor alle beschikbare tours in Malta, kijk hier

De beste restaurants in Valletta centrum en aan Valletta waterfront

restaurants in valletta

In Valletta vind je verschillende goede restaurants die tot de beste van heel Malta behoren.

Een daarvan is het Palazzo Preca Restaurant in de smalle Strait street waar je verse vis- en vleesgerechten kunt bestellen die door Chef Ramona zijn gemaakt. Alleen al de locatie maakt Palazzo Preca restaurant een leuke optie.

Deze lange smalle straat is de bekendste van heel Valletta en misschien wel van heel Malta. Dit was namelijk vroeger het red light district van Valletta waar allerlei militairen uit het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika kwamen voor vertier als ze in Malta waren.

Van die achtergrond merk je nu niks meer. Strait street is nu een plek van leuke restaurants, bars en plekken waar je kan genieten van live muziek.

Ook bij Valletta waterfront vind je veel leuke restaurants zoals Il Ristoranto Italiano, Taste en Dimitri Valletta waar je vaak ook een geweldig uitzicht hebt op het water. Of bezoek Giara Restaurant in Casa Rocca Piccola. Dan combineer je een heerlijk diner met een van de leukste bezienswaardigheden in Valletta.

Overnachten in Valletta

overnachten valletta

In de Culturele Hoofdstad van 2018 kan je voor allerlei prijzen accommodaties vinden.

Zo vind je er luxe hotels als het La Falconeria Hotel en budgetopties als Hotel de la Valette.

Ook is het mogelijk om te gaan voor een all inclusive resort op Malta. Deze vind je niet in het stadscentrum van Valletta, maar wel op andere plaatsen op het eiland.

Dan zou je kunnen kiezen voor een all inclusive vakantie in Malta en een dagtrip inplannen naar Valletta.

Openbaar vervoer in Valletta en Malta

wat te doen in Valletta, malta

Binnen Valletta kan je eigenlijk alles lopen. Het is immers de kleinste hoofdstad van Europa. Maar als je meer van Malta wilt ontdekken, kan je het beste gebruik maken van de bus. In Malta is een uitgebreid busnetwerk dat je naar alle dorpen en bezienswaardigheden brengt.

Een andere manier om Malta te ontdekken is natuurlijk door een auto te huren. Op het eiland Malta vind je meerdere autoverhuurbedrijven waar je terecht kunt. Malta is ook een uitstekende bestemming voor een fly and drive. Je kunt bijvoorbeeld meteen bij het vliegveld een auto huren. Dan kan je tijdens je reis in Malta gaan en staan waar je wil.

Meer lezen over Malta?

Auto huren Malta: een must voor het verkennen van de eilanden!

13x de mooiste stranden op Malta!

Mdina Malta: De 11 beste bezienswaardigheden

.Mooiste Bezienswaardigheden Malta

Gozo bezienswaardigheden: wat je niet mag missen!

Ook interessant om te lezen!

Complete reisgids Palermo Italië, Sicilië

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer