Home Portugal Sintra, Portugal – Een magische plek met veel bezienswaardigheden!

Sintra, Portugal – Een magische plek met veel bezienswaardigheden!

door Gwenn

Sintra is een kleine stad in het westen van Portugal. Als je van magische verborgen plaatsen houdt die eruit zien alsof ze regelrecht uit een sprookje komen, is dit de plaats om te bezoeken. Het bekendst is het Castelo dos Mouros, ook bekend als Kasteel van de Moren.

Het kasteel ligt op de top van een heuvel in het centrum van de stad, en je kunt de heuvel naar het kasteel op eigen houtje beklimmen, maar misschien nog wel leuker is het om de kabelbaan te nemen die je naar de top brengt.

Gelukkig is het kasteel niet het enige hoogtepunt van een verblijf in Sintra. Er zijn ook parken, tuinen, en paleizen, waarvan sommige op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

Het meest opmerkelijk is het Pena paleis, dat aan het eind van de 19de eeuw door koning Ferdinand II gebouwd werd. Dit paleis werd gebouwd over de ruïnes van een eerder bouwwerk dat zelf weer over een oude middeleeuwse vesting gebouwd was.

Sintra staat garant voor nog zoveel meer moois, en een aantal van al deze hoogtepunten ontdek je in het onderstaande artikel!

Hoe kom je in Sintra?

met de trein naar Sintra Portugal

Vanuit Lissabon is het erg eenvoudig om in Sintra te komen. Je kunt daar gewoon de trein nemen en uitstappen op het station van Sintra. De trein doet er ongeveer een uur over.

Ook is het mogelijk om vanuit Lissabon mee te gaan met een dagtrip naar Sintra. Tijdens deze dagtocht ga je naar Sintra en bekijk en bezoek je verschillende paleizen.

Ook reis je naar Cabo da Roca, het westelijkste punt van continentaal Europa. Een lunch en een aantal drankjes zitten bij deze tour inbegrepen. Een echte aanrader als je niet zelf op ontdekkingstocht wilt, maar op zoek bent naar het gemak van een tour.

Boek hier je tour vanuit Lissabon nar Sintra

Huur je liever een auto om de omgeving in Portugal te verkennen?

Lees dan hier alles wat je moet weten voordat je een auto huurt!

Vervoer in Sintra

Treinstation Sintra

In Sintra rijden twee bussen die je kunt gebruiken (het is echt niet aan te bevelen om zelf in deze strand rond te rijden vanwege de smalle straatjes en drukte).

Vanaf het treinstation kun je bus 434 nemen naar het historische centrum waar het Nationaal Paleis zich bevindt. Deze bus rijdt ook naar het Moorse kasteel en het Pena-Paleis. Deze bus rijdt in een loop, dus als je blijft zitten kom je weer uit bij het station.

Een andere bus die door Sintra rijdt is bus 435. Deze bus gaat naar het Paleis van Monserrate, het Seteais Paleis en naar Quinta da Regelaira. Het start en eindpunt van deze bus is het historisch centrum (maar hij stopt ook bij het treinstation.)

De kaartjes voor deze bussen kun je rechtstreeks bij de chauffeur kopen en je hoeft maar 1 keer per route per dag te betalen.

Palácio Nacional de Sintra

Palácio Nacional de Sintra Portugal

Het Nationaal Paleis van Sintra wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste kastelen van Portugal, en het is geen wonder waarom: het schitterende uitzicht, de koele bries, en de weelderige tuinen die het gebouw omringen vind je nergens anders.

Het paleis, oorspronkelijk gebouwd in de 13de eeuw, is in de loop der jaren uitgebreid en gerenoveerd. Onlangs is er een museum van gemaakt.

Het Sintra Nationaal Paleis is gelegen op een heuvel in de stad. De bouw ervan gebeurde in opdracht van koning Manuel I.

Het paleis was oorspronkelijk het centrum van de Portugese politiek en het middelpunt van de monarchie. Tegenwoordig is het gebouw open voor het publiek en kunnen bezoekers het paleis en het omliggende terrein verkennen.

Koop hier je toegangstickets voor dit Paleis om te voorkomen dat je uren in de rij moet staan.

Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira sintra portugal

Het landgoed Quinta da Regaleira is een herenhuis in neo-Manuelijnse stijl in het centrum van Sintra, Portugal, dat in de 19de eeuw gebouwd werd door een Engelsman genaamd Alfredo de Sousa. Het huis en de ruïnes ervan maken deel uit van het UNESCO Werelderfgoed “Cultureel Landschap van Sintra”.

Het landhuis is een van de belangrijkste voorbeelden van de romantiek in Portugal. Het museum bevat een combinatie van historische elementen en kunstwerken, en het staat momenteel onder de hoede van het Portugees Nationaal Museum en behoort absoluut tot een van de mooiste locaties om te bezoeken in deze Portugese stad.

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros

Het Castelo dos Mouros is het grootste en best bewaarde kasteel van zijn soort in Portugal. Het kasteel heeft een roerige geschiedenis achter de rug en werd in het midden van de 12de eeuw gebouwd door de beruchte Tempeliers.

Het kasteel werd in het begin van de 14de eeuw weer door de Tempeliers verlaten en aan verval overgelaten tot het in de 16de eeuw tot een koninklijk paleis werd omgebouwd.

Bezoekers van het kasteel kunnen vandaag de enorme vestingwerken, hoge torens en labyrintische kasteelkamers verkennen, genieten van het wonderschone uitzicht vanaf de vestingmuren, en een glimp opvangen van het verhalenrijke verleden van de streek.

Ook hier kun je de wachtrij vermijden door van tevoren een ticket te kopen

Cabo da Roca

Cabo da Roca bezienswaardigheid sintra

Het is niet moeilijk te zien waarom Cabo da Roca een van de meest bezochte bestemmingen in Portugal is. Wat vaak het meest westelijke punt van het vasteland van Europa wordt genoemd, is een zeer fotogenieke plaats, met een vuurtoren die op een rotspunt staat die boven de oceaan uitsteekt. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een kleine natuurlijke haven waar al sinds de 15de eeuw een vissersdorpje ligt.

Het is dankzij deze unieke omgeving en het landschap een van de beste plaatsen in Europa om naar de zonsondergang te gaan kijken. Het meest westelijke punt van continentaal Europa is een prachtig aanzicht. Dit aanzicht heb je overigens vaak grotendeels voor jezelf alleen, want het is hier nagenoeg altijd erg rustig. Een absolute aanrader om te bezoeken tijdens je verblijf in Sintra!

Palácio da Pena

Palácio da Pena bezienswaardigheid sintra

Het Palácio Nacional da Pena, dat boven op een heuvel ligt en over de stad Sintra uitkijkt, is een van de meest geliefde attracties van de stad. Als je een reis naar Portugal plant, is dit een plaats die eigenlijk direct op je reisroute zou moeten staan.

De geschiedenis van het kasteel is daarnaast minstens even boeiend als zijn architectuur. Het werd in de negentiende eeuw gebouwd door koning Ferdinand II.

Het paleisachtige terrein is heel anders dan dat van andere Europese kastelen. Het paleis ziet eruit als iets uit een sprookjesboek en is mede hierdoor een enorm populaire toeristische attractie is geworden.

Daarom is het verstandig om je toegangskaarten van tevoren te kopen. Dit scheelt meteen omdat je niet in de rij hoeft te staan.

De oude binnenstad van Sintra

oude centrum sintra

De compacte kern van Sintra slingert door een steile vallei en heeft kronkelende geplaveide straten en smalle trappen, kerken en prachtige herenhuizen.

Sommige hiervan bevatten musea, zoals het Museu Anjos Texeira en het Museu de História Natural. Andere huizen kun je alleen aan de buitenkant bewonderen en fotograferen.

Zorg er ook voor dat je een pastelaria bezoekt voor één van de zoete gebakjes waar Sintra om bekend staat.

Tram Tour door de stad

Sintra is een magische plaats om te bezoeken, en er zijn heel wat manieren om de bezienswaardigheden die deze stad rijk is te bekijken. Je kunt bijvoorbeeld op de fiets door de stad trekken, of plaatsnemen in een tourbus en op één dag verschillende bezienswaardigheden aandoen.

Als je echter de beste en misschien ook wel meteen leukste manier zoekt om de stad te verkennen kun je er voor kiezen om in een van de trams plaats te nemen. Deze trams brengen je niet alleen naar een groot aantal van de hoogtepunten in de stad, maar zorgen direct voor een authentieke en bijzondere ervaring!

Het park en Paleis van Monserrate

bezienswaardigheid Sintra Het park en Paleis van Monserrate

Monserrate ligt diep in een bergketen verstopt, iets verder verwijderd van de andere paleizen in Sintra. Dit neemt niet weg dat dit paleis zeker wel een bezoekje waard is. Het Moorse Revival paleis is namelijk echt fantastisch!

Het werd halverwege de 19e eeuw aangelegd en gebouwd voor Sir Francis Cook, een Engelse aristocraat die door koning Luis I de titel Viscount of Monserrate kreeg. Het park rond dit paleis heeft bamboeplantages, grotten, kunstmatige watervallen, vijvers, exotische ceders en boomvarens.

Wat het paleis betreft, valt de islamitische invloed niet te ontkennen, in het traliewerk in de bogen, de arabeske stucpatronen op de trap en het plafond van de stralende muziekkamer, waar tot op de dag van vandaag concerten plaatsvinden.

Ook hier kun je van tevoren een kaartje kopen om de wachtrij over te slaan.

Praia da Ursa

Praia da Ursa

Praia da Ursa ligt aan de westkust van Portugal, in het nationaal park Sintra. Het strand is populair bij zowel toeristen als plaatselijke bewoners, omdat het een rustige en relatief onontdekte plek is die een mooie dagtocht buiten Lissabon oplevert. Het strand is ook een geliefde plek voor surfers, die houden van de constante wind en golven in de omgeving.

Het strand is perfect voor wie houdt van een combinatie van natuur en cultuur. Het strand staat bekend om zijn mooie omgeving: de Praia da Ursa Miradouro is een mooie plek om even te stoppen en het uitzicht te bewonderen op weg naar het strand, terwijl het nabijgelegen Sintra-Vila Dorp op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en een prima plek is om een hapje te eten voordat je weer terugkeert naar het sfeervolle Sintra!

Cruz Alta

Cruz Alta Sintra

De meest lonende wandeling die je kunt doen in het park van Pena, is het pad dat door een magisch bos slingert naar het hoogste punt van Sintra.

Op 528 meter hoogte is deze prominente plek gemarkeerd met een Manuelijns-achtige stenen kruis. Vanaf deze hoogte heb je ook een fantastisch uitzicht op de mooie torens van het Pena Palace. Op heldere dagen is het zelfs mogelijk om Lissabon te zien liggen.

Palácia Nacional e Jardins de Queluz

Palácia Nacional e Jardins de Queluz

Queluz is een stad ten oosten van Sintra, maar nog wel in dezelfde gemeente. In Queluz kun je het Paleis van Queluz bezoeken. Dit Paleis werd gebouwd in het midden van de 18e eeuw en het heeft een uitbundige rococo-architectuur.

Het was het zomerverblijf van Dom Pedro van Braganza, die King Consort zou worden van zijn eigen nicht, koningin Maria I. Het interieur is het subliem, versierd met verguld stucwerk en schitterende fresco’s op het plafond in de Muziekkamer.

Buiten kun je genieten van de barokke grootsheid van de gevels van de Franse architect Jean-Baptiste Robillon. Ook vind je een 100 meter lang ommuurd kanaal dat is versierd met witte en blauwe tegelpanelen.

Ook hier is het mogelijk om van te voren kaartjes te kopen.

Convento dos Capuchos

Convento dos Capuchos

Net buiten Sintra vind je ook de overblijfselen van een 16e-eeuws klooster. De Franciscaanse monniken die in deze broederschap woonden, kosten voor een buitengewoon sober leven, in tegenstelling tot de luxe van Sintra.

Ze leefden in kleine cellen die uit de rots waren geboord en versierd met kurk. Ze kweekten hun eigen groeten in de moestuin.

Praia da Adraga

Praia da Adraga

Het één na beste strand van Sintra wordt beschouwd als één van de beste stranden van Portugal. Adraga heeft dezelfde scherpe rotsen en intimiderende muur van kliffen als Praia da Ursa.

Het goede nieuws is dat je naar beneden kunt rijden. Er is een restaurant bij de parkeerplaats naast het strand. Ook is er bij dit strand het hele jaar een strandwacht aanwezig.

Als je voorzichtig bent, is dit ook een leuke plek om te verkennen. Achter en tussen de rotsen zitten namelijk veel tunnels en grotten verborgen. Misschien kun jij er een paar vinden.

Verblijven

Hotel Sintra

Als je in Sintra wilt verblijven, dan mag je er vanuit gaan dat dit over het algemeen wat duurder is. In Sintra vindt je wel veel luxe accommodaties. Dus als je er aan toe bent om even lekker verwend te worden, dan zijn er hier mogelijkheden zat!

Goedkopere mogelijkheden zijn er ook te vinden, vaak net iets verder van het stadscentrum af, maar nog steeds wel op loopafstand.

Een ruime keuze aan accommodaties vindt je op booking.com.

Kijk hier voor alle mogelijkheden met betrekking tot accommodaties.

Meer lezen over Portugal?

De leukste bezienswaardigheden in Lissabon

Auto huren Portugal – Tips!

Coimbra bezienswaardigheden – alles op een rijtje

Stranden portugal – De 10 mooiste op een rijtje!

Vakantie Faro? Bezienswaardigheden & tips voor je Faro vakantie!

Complete Reisgids voor Aveiro Portugal

De 17 mooiste plekken van Portugal voor jou op een rijtje gezet!

De beste bezienswaardigheden van Porto op een rij!

Waarom je moet eilandhoppen in de Azoren

Portimao, de sardientjes hoofdstad van Portugal

Wat is er te doen in Lagos (Portugal)? Handige tips en trucs

Kaart bezienswaardigheden

Waarom zou jij naar Sintra willen? Of heb je nog leuke tips voor Sintra? Laat een berichtje achter!

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer