Home Portugal De leukste bezienswaardigheden in Lissabon

De leukste bezienswaardigheden in Lissabon

door Gwenn

Lissabon staat bekend om de smalle straatjes, de prachtige fonteinen en natuurlijk de gekleurde gebouwen. Maar het is ook een sfeervolle stad die bekendstaat om de perfecte combinatie van cultuur, geschiedenis, winkelen en lekker eten.

Het historische centrum van de stad is niet heel groot, maar wel adembenemend mooi! Terwijl er in de omringende wijken van alles te zien en te doen is.

Wil je weten of Lissabon de moeite waard is om te bezoeken? Lees dan snel verder!

Bezienswaardigheden in Lissabon

portugal lissabon

Welke bezienswaardigheden mag je zeker niet missen in de Portugese hoofdstad?

De stad staat vol met historische gebouwen en prachtige fonteinen. In de smalle straatjes kun je niet alleen de cultuur opsnuiven, maar ook lekker winkelen!

De oude wijk Alfama is de oudste wijk van Lissabon die tijdens de grote aardbeving in 1755 bleef gespaard. Hier vind je niet alleen het indrukwekkende kasteel Castelo de São Jorge, maar ook het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos.

Laten we de belangrijkste bezienswaardigheden eens op een rijtje zetten.

Het Hiëronymietenklooster in de stad Lissabon

lissabon tips

Het klooster Mosteiro dos Jerónimos werd in opdracht van Koning Manuel I gebouwd en is gemaakt van kalksteen en versierd met zowel Oosterse als Moorse decoraties.

Sinds de jaren tachtig staat het klooster op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In het klooster vind je ook het graf van de beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama en andere Portugese beroemdheden.

Het klooster staat in de hippe wijk Belém.

De wijk Parque das Nações

stedentrip lissabon bezienswaardigheden

Aan het centrum ligt Parque das Nações is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Hier vind je ook het indrukwekkende station Gare do Oriente. Evenals het winkelcentrum dat naar ontdekkingsreiziger Vasco da Gama is vernoemd.

Sinds de jaren negentig is het in ontwikkeling en het is ook onderdeel van het nieuwe gedeelte van de stad Lissabon.

Naast de vele bouwwerkzaamheden vind je hier ook het reusachtige en internationale congrescentrum waar de wereldtentoonstelling Expo 98 plaatsvond.

Het indrukwekkende Oriente station

hoogtepunten lissabon en omgeving

Zoals beschreven staat het Gare do Oriente, ook wel Oriente station genoemd, in de wijk Parque das Nações en het is een indrukwekkend station waar zowel treinen als bussen en de iconische gele trams van Lissabon samenkomen.

De architectuur van het station is heel bijzonder en hier vind je ook het winkelcentrum waar je heerlijk kunt shoppen!

Museu Nacional do Azulejo

lissabon stad

Het Azulejos museum is wel een bezoekje waard als je in de stad Lissabon bent, want het kunstmuseum bevat de grootste collectie van keramische tegels ter wereld!

In het museum krijg je een prachtige collectie van mozaïektegels te zien en de tentoonstelling is vooral toegewijd aan de Azulejo.

De kenmerkende en het traditionele Portugese tegelwerk dat al sinds het voormalige keizerrijk bestaat. Veel werken die je krijgt te zien stammen ook uit deze periode.

De monumenten in de wijk Belém

lissabon vakantie

In Belém staan vele monumenten en de belangrijkste zijn de Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. Beide monumenten staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Tegenwoordig is het ook een hippe wijk waar je heerlijk kunt eten en drinken, maar je kunt ook verschillende musea en de tropische botanische tuin bezoeken. ‘s Avonds komt de wijk echt tot leven en kun je terecht bij de vele nachtclubs, discotheken en sfeervolle cafés.

Bezoek de wijk Alfama en luister naar de Fado

alfama

In de oudste wijk Alfama kun je rustig wandelen en genieten van de lokale bevolking. Hier kun je ook luisteren naar de Fado, het Portugese volkslied waar veel Portugezen kracht uit putten. Authentieker wordt het haast niet als je in Lissabon bent.

Als je hier bent vergeet dan niet om het indrukwekkende kasteel Castelo de São Jorge te bezoeken!

Een ritje over de Ponte 25 de abril

 Ponte 25 de abril

Een ritje over de Ponte 25 de Abril mag zeker niet ontbreken als je in de stad Lissabon bent. De iconische hangbrug doet je denken aan de Golden Gate Bridge in San Francisco en dat is niet zo vreemd.

De brug is namelijk door dezelfde architect ontworpen. De brug is alleen toegankelijk voor auto’s en de trein, maar je kunt dan wel van een mooi uitzicht over Lissabon en het beeld van Christus genieten.

Als je niet achter het stuur zit natuurlijk. De tol bedraagt rond de € 2,- voor een personenauto dus houdt hier wel rekening mee!

Neem de Santa Justa lift

Santa Justa

De Santa Justa lift is een populaire attractie in Lissabon en één van de mooiste liften ter wereld. Te danken aan het feit dat de Santa Justa lift is gemaakt van oud smeedijzer.

De lift verbindt de wijken Baixa en Bairro Alto. Bairro Alto is ook één van de leukste wijken die je in de stad Lissabon kunt bezoeken.

Je kunt hier niet alleen genieten van sfeervolle restaurants en het bruisende nachtleven, maar ook van uniek street art.

Overigens vind je in de wijk Marvila ook bijzonder street art en is dan ook zeker een bezoekje waard als je hiervan houdt.

Bezoek Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge

Castelo de são jorge mag je zeker niet missen wanneer je in Lissabon bent.

Het bekendste kasteel is gebouwd op het hoogste punt van de zeven heuvels en biedt een spectaculair uitzicht over niet alleen de stad, maar ook over de Taag.

Omdat het kasteel ook op de hoogste heuvel staat kun je het vrijwel vanaf iedere locatie in Lissabon zien staan.

Wist je dat de fundamenten van het kasteel al uit de 6e eeuw voor Christus stammen? Het kasteel staat ook wel bekend als het Kasteel van Sint Joris.

Uitzicht Miradouro São Pedro

Miradouro São Pedro

Een wandeling door de tuinen van Miradouro São Pedro is onvergetelijk. Geniet van alle rust en het warme klimaat terwijl je een prachtig uitzicht over de wijk Bairro Alto hebt.

Het is één van de meest bijzondere uitkijkpunten van Lissabon waar je niet alleen van de goed onderhouden tuinen, maar ook van een hapje en drankje bij één van de vele kiosken kunt genieten.

Tram 28

tram 28

De tram is het meest gebruikte vervoermiddel in Lissabon en ook de perfecte keuze als je alle historische wijken van de hoofdstad van Portugal wilt bezoeken. En je mag zeker een ritje met de beroemde gele tram, lijn 28, niet overslaan!

Je komt niet alleen door alle historische buurten, maar je rijdt ook door de smalle en steile straatjes van de stad.

Ideaal als je niet wilt klimmen en geloof ons, het is soms pittig om door Lissabon te wandelen. Het netwerk van gele trams is sowieso indrukwekkend om te zien en je kunt er simpelweg ook niet omheen als je in Lissabon (Portugal) bent!

Bezoek het plein Praca do Comercio

Praca do Comercio

Plein Praça do Comércio is een groots plein dat in het centrum van Lissabon ligt en je hebt vanaf het plein een weids uitzicht over de rivier. Ook te danken aan het feit dat het plein vrij leeg is. Alleen de sokkel met het standbeeld van Koning Jose 1 te paard staat en kleinere beeldengroepen op het plein.

Het plein is een belangrijke ontmoetingsplaats voor zowel de Portugezen als toeristen en je kunt bij vele kleine winkeltjes mooie souvenirs kopen.

Lekker eten in Mercado da Ribeira

Mercado da Ribeira

Mercado da Ribeira is een levendige markthal waar sinds 1892 versproducten worden verhandeld. Dagelijks zetten lokale marktlieden hun kraam op om duizenden gasten te verwelkomen.

Door een toename in toerisme is hier ook een foodcourt aanwezig waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen en dineren.

De drukbezochte markthal is het beste om in de ochtend te bezoeken. Niet alleen om verse producten te kopen, maar ook om de drukte te vermijden.

Ontvlucht de drukke straten van Lissabon in de botanische tuin

botanische tuin lissabon

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in de stad Lissabon is de botanische tuin die ongeveer 4 hectare groot is!

Hier kun je niet alleen de drukke straten van Lissabon ontvluchten, maar je begeeft je ook tijdelijk in de oude wereld.

Je hebt vanuit de botanische tuin een prachtig uitzicht over Belém en Torre de Belém.

De tuin heeft ook een zeer uitgebreide collectie van exotische planten. Je komt zo’n 18.000 verschillende plantensoorten tegen en het is dus ook niet zo vreemd dat de collectie tot één van de grootste van Europa behoort.

Grote pluspunten zijn dat de botanische tuin gratis is voor publiek, dagelijks geopend is en ook goed bereikbaar is met de iconische trams van Lissabon.

Bezoek het pantheon van Lissabon

pantheon van lissabon

Het pantheon van Lissabon mag je niet missen als je in de stad verblijft, want het is een prachtig gebouw!

Het is een 17e-eeuws monument dat als kerk is gebouwd, maar tegenwoordig is de kerk het nationaal pantheon.

Het monument staat in wijk Alfama en op die locatie liggen ook belangrijke Portugezen begraven.

Het Panteão Nacional ligt vlakbij het Klooster van São Vicente de Fora dat eveneens een belangrijk monument in Lissabon is.

Torre Vasco da Gama; van uitkijkpunt tot aan hotel

Torre Vasco da Gama

In het nieuwe gedeelte van Lissabon vind je aan de rivier Taag de 145 meter hoge toren Torre Vasco da Gama.

De toren is naar de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger vernoemd en ter gelegenheid van de Expo 98 gebouwd.

In de beginjaren was het een belangrijk uitkijkpunt met als hoogtepunt een restaurant op de bovenste verdieping.

Tegenwoordig is het een hotel, maar het restaurant is nog altijd aanwezig en te bezoeken.

Voor meer informatie over het hotel, kijk hier.

Oceanário de Lisboa op de pier in de Taag

Oceanário de Lisboa

In het oosten van Lissabon vind je op de pier in de Taag een uniek gebouw dat op een vliegdekschip lijkt. Maar het is feitelijk het Oceanário de Lisboa. Het grootste aquarium in Europa en een geweldige attractie voor gezinnen met kinderen.

In de grote centrale tank vind je meerdere zeedieren. Haaien, roggen, Barracuda’s en andere zeedieren die je in het dagelijks leven niet zo snel te zien krijgt.

Het gebouw bestaat uit meerdere delen en ieder deel heeft ook een ander thema. Daarnaast kun je ook een rondleiding krijgen en een kijkje nemen achter de schermen. Dan ontdek je pas echt hoe groot de centrale tank van het aquarium is!

Voorkom in de rij staan door hier alvast je toegangsticket te kopen!

Daguitstapjes vanuit Lissabon

excursies lissabon

In Lissabon is er zoveel te doen, te zien en te beleven dat je er makkelijk een aantal dagen kunt blijven. Zeker tijdens een meerdaagse stedentrip kijk je jouw ogen uit!

Maar als je langer in de hoofdstad van Portugal wilt blijven heb je ook de mogelijkheid om de omgeving te verkennen. Er is immers genoeg te doen en te zien in Portugal, dus waarom niet!

Wij zetten de leukste daguitstapjes vanuit Lissabon voor je op een rijtje.

Gezellige badplaats Cascais

cascais

Eén van de bekendste badplaatsen in de omgeving van Lissabon is Cascais en het strand is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer.

Het is één van de leukste bezienswaardigheden wanneer je Lissabon bezoekt. Niet alleen om van de zon, zee en het strand te genieten, maar ook in de stad zelf is er genoeg te doen en te beleven.

Zo kun je het kunstmuseum met de kunstwerken van Paula Rego bezoeken en je kunt er ook heerlijk eten en drinken. Er zijn namelijk genoeg restaurants en terrasjes waar je terechtkunt.

Sprookjes komen tot leven in Sintra

bezienswaardigheden in de omgeving van lissabon

Sintra is een sprookjesachtige en kleurrijke stad in Europa met aan het centrale plein het Palacio Nacional.

Het koninklijke paleis dat je herkent aan de twee witte puntige schoorstenen. Wandel door de smalle straten en geniet van de pastel gekleurde huizen en pittoreske winkeltjes.

Je bent echt even in een compleet andere wereld terwijl je ook de drukke straten van Lissabon even achter je kunt laten. Sintra is goed te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto.

Meer weten over Sintra? Lees hier verder!

Middeleeuwse stadje Óbidos

activiteiten omgeving Lissabon

Óbidos is een leuk middeleeuws stadje dat je vanuit Lissabon makkelijk kunt bereiken. Het beste is om een dagtour te plannen, want dan bezoek je niet alleen Óbidos, maar ook Fátima en het vissersdorp Nazaré.

Onderweg kun je van de prachtige natuur genieten en in de stadjes en dorpjes krijg je niet alleen veel te weten over de rijke geschiedenis, maar je kunt er ook even heerlijk wandelen, eten en drinken.

En een bezoekje aan één van de kleine winkeltjes om een souvenir op te halen mag natuurlijk ook niet ontbreken!

Onze tips: Bespaar geld met de Lissabon Card

geld besparen lissabon

Lissabon is een toeristische trekpleister en zeker niet de goedkoopste stad om te bezoeken. Maar we hebben een mooie tip voor je, want met de Lisboa Card kun je enorm veel geld besparen.

De toeristenpas is op te halen bij bijvoorbeeld de luchthaven van Lissabon en is verkrijgbaar vanaf € 21,-. De prijs is afhankelijk van de periode en hoe lang je in Lissabon verblijft.

De kaart geeft je gratis toegang tot het openbaar vervoer en meer dan 30 monumenten en andere bezienswaardigheden. Daarnaast krijg je ook kortingen van 10% tot 50% op attracties en bij eetgelegenheden!

Koop hier je Lissabon Card.

Stranden bij Lissabon

stranden portugal

Als je van de zon, zee en het strand wilt genieten kun je ook prima in Lissabon verblijven. Er zijn stranden in overvloed en je kunt altijd wel een plekje vinden om in de zon te bakken of om een frisse duik te nemen in de Taag of in de Atlantische oceaan.

Cascais is zonder twijfel één van de populairste badplaatsen nabij Lissabon, maar in het centrum vind je ook een klein strand dat aan de Taag ligt. Hier kun je prima verblijven.

Voor een bezoek aan de badplaats Costa da Caparica moet je met de veerboot de Taag oversteken, maar dan heb je ook wel wat. De badplaats heeft meer dan 30 kilometer aan zandstranden en ligt slechts op 19 kilometer afstand van het centrum van Lissabon.

Costa da Caparica ligt ook aan de kust van de Atlantische oceaan dat de locatie enorm populair maakt. Zowel bij de Portugezen als de toeristen.

Eten en drinken in Lissabon

eten en drinken lissabon

Voor lekker eten en drinken hoef je in Lissabon niet ver te stappen of te rijden, want de stad is overgoten met restaurants en cafés.

Wil je lekker dineren in de leuke wijk Bairro Alto? Goede keuze, want in de bruisende wijk kun je optimaal genieten van lokale gerechten terwijl je in de avond kunt genieten van een gezellig nachtleven.

Je kunt hier lekker stappen en dansen op de muziek, maar je kunt ook een lekker drankje doen in één van de vele hippe barretjes.

Lekker en goedkoop eten bij Pasteis de Belem

Aan de noordelijke oever van de Taag vind je de hippe wijk Belém. In de wijk Belém vind je heerlijke restaurants, gezellig clubs en vele barretjes. Dus dit is ook een prima locatie om naartoe te gaan als je wilt genieten van culinaire hoogstandjes.

Voor tussen de € 5,- en € 15,- kun je jouw buikje rond eten bij Pasteis de Belem. Een café die wij van harte kunnen aanbevelen.

Diner met Fado muziek

fado muziek

Fado muziek is feitelijk een zangkunst waarmee het Portugese levenslied wordt gezongen. De zangers en zangeressen kleden zich vaak sober en begeleiden zichzelf met een gitaar.

Als je van de Fado muziek wilt genieten kun je bij veel restaurants en cafés terecht. Deze speciale locaties zorgen voor live muziek.

Vooral in de wijken Bairro Alto en Alfama zijn enorm veel eetgelegenheden waar je kunt dineren met Fado muziek.

Een bruisend nachtleven

nachtleven lissabon

Lissabon is meer dan alleen een stad met mooie bezienswaardigheden en bijzondere attracties, want ook de liefhebbers van feesten, muziek en dans kunnen hier zich prima vermaken. Lissabon staat ook bekend als de stad met een bruisend nachtleven. Waar je bij de vele clubs, discotheken en cafés even lekker los kunt gaan.

Vooral de wijk Bairro Alto komt in de avond tot leven en daar kun je tot in de late uurtjes doorgaan als je dat zou willen. Lissabon is dan ook een perfecte vakantiebestemming voor jongeren die wel van een feestje houden.

Wat is de beste reistijd voor Lissabon?

wanneer lissabon bezoeken

Het beste moment om Lissabon te bezoeken is tussen maart en mei of tussen september en oktober. Het weer is dan nog steeds goed, de hotels zijn wat goedkoper en bovendien is de zomerdrukte dan nog niet aanwezig. Als je geluk hebt, kun je in deze periodes zelfs nog een paar dagen van het strand te genieten.

In de zomer is het heet en erg druk in de stad.

Hoe kom je in Lissabon?

hoe kom je in lissabon

Je kunt met de auto, trein of de bus naar Lissabon reizen, maar met een slordige 2000 kilometer is het een aardige rit om de te ondernemen.

Met het vliegtuig sta je binnen 3 uur in de hoofdstad van Portugal en met de Lisboa Card kun je nog eens gratis met het openbaar vervoer reizen. Je boekt je vliegticket eenvoudig bij Skyscanner.

Een groot voordeel is dat er directe vluchten naar de internationale luchthaven van Lissabon vliegen en zo sta je binnen 3 uur van Amsterdam in de Portugese hoofdstad. Het vliegveld ligt ongeveer 7 kilometer ten noorden van de hoofdstad en is goed te bereiken met de auto of met het openbaar vervoer.

Je kunt op de luchthaven ook een auto huren als je Lissabon en de omgeving met de auto wilt verkennen.

Waar verblijven in Lissabon?

overnachten lissabon

Aan verblijfplaatsen is er geen gebrek. Of je nu op zoek bent naar een hostel, pension, bed & breakfast of een luxueus appartement. Maar het meeste succes boek je als je een hotelkamer zoekt. Je hebt keuze uit meer dan 250 hotels. In verschillende prijsklassen.

Eén van de mooiste hotels is het Hotel Avenida Palace, maar dat mag ook wel met een prijskaartje van een slordige € 300 per nacht. Het hotel ligt wel in de bruisende wijk Bairro Alto.

Goede alternatieven die ook hoog aangeschreven staan zijn het Jupiter Lisboa Hotel, Hotel Da Baixa en Hotel Mundial.

Stedentrip Lissabon boeken

stedentrip lissabon

Een stedentrip naar Lissabon is hoe dan ook een unieke ervaring. De stad ligt op zeven heuvels en op verschillende locaties kun je genieten van een prachtig uitzicht over de hoofdstad van Portugal. Hier kun je ook nog eens enorm veel zien, doen en beleven. Met de Lissabon Card krijg je ook nog eens mooie kortingen op tal van activiteiten!

Niet alleen in de stad zelf, maar ook in de omgeving. Of je nu van zon, zee en strand houdt of van de natuur. In Lissabon kun je alle kanten op.

Ook als je gewoon van de cultuur wilt genieten, de versmarkt wil bezoeken of los wilt gaan in het bruisende nachtleven.

Een vakantie naar Lissabon boek je natuurlijk bij Tui.

Meer lezen over Portugal?

Sintra, Portugal – Een magische plek met veel bezienswaardigheden!

Auto huren Portugal – Tips!

Portimao, de sardientjes hoofdstad van Portugal

Stranden portugal – De 10 mooiste op een rijtje!

De 17 mooiste plekken van Portugal voor jou op een rijtje gezet!

Complete Reisgids voor Aveiro Portugal

De beste bezienswaardigheden van Porto op een rij!

Vakantie Faro? Bezienswaardigheden & tips voor je Faro vakantie!

Coimbra bezienswaardigheden – alles op een rijtje

Geniet van het prachtige landschap en heerlijke wijnen in de Douro vallei

Wat is er te doen in Lagos (Portugal)? Handige tips en trucs

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer