Home Duitsland Bezoek de historische stad Keulen

Bezoek de historische stad Keulen

door Gwenn

Vanuit Utrecht sta je binnen 3 uur in de Duitse stad Keulen. Het is een grote stad met een rijke geschiedenis en enorm veel mooie bezienswaardigheden. Waaronder natuurlijk de Dom van Keulen die het silhouet van de stad bepaald. Je ziet de torens al van kilometers ver boven de stad uitkomen.

Tegenwoordig heeft de stad Keulen iets meer dan een miljoen inwoners en is daarmee de vierde stad van Duitsland. Alleen Berlijn, Hamburg en München zijn wat betreft de populatie groter.

Keulen is de belangrijkste stad van Noordrijn-Westfalen. Met zoveel zichtbare historie dat het voor veel liefhebbers van kunst, cultuur en winkelen de perfecte locatie is om te bezoeken.

In ons artikel over Keulen vertellen wij wat je er kunt zien, doen en beleven. Lees dus snel verder!

De geschiedenis van Keulen

dagtrip keulen

Laten we eerst even stilstaan bij de rijke geschiedenis van Keulen.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Keulen zwaar gebombardeerd. Veel historische gebouwen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest of raakten zwaar beschadigd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de ooit zo belangrijke stad herbouwd en het werd weer één van de grootste steden van Duitsland.

Door de wederopbouw zie je in Keulen een duidelijk contrast tussen oude en nieuwe gebouwen. Vooral de gebouwen die in de vorige eeuw zijn gebouwd vallen op en hebben ook sterke overeenkomsten met gebouwen die in steden, zoals Berlijn staan.

Bezienswaardigheden van Keulen

wat te zien in keulen

In Keulen kun je mooie bezienswaardigheden bezoeken. Denk dan bijvoorbeeld aan de Dom van Keulen, het Museum Ludwig en het Imhoff-Schokoladenmuseum.

Je kunt online een gratis stadswandeling downloaden en deze stadswandeling is ideaal om Keulen te verkennen.

Tijdens deze wandeling door Keulen maak je kennis met de rijke geschiedenis, bijzondere bezienswaardigheden en natuurlijk de leukste winkeltjes.

Ontdek Keulen in jouw eigen tempo en bepaal wat je wilt zien, doen en beleven.

Heb je hulp nodig? Wij hebben de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden in de stad voor je op een rijtje gezet.

Dom van Keulen is een belangrijke toeristische trekpleister

dom van keulen

De beroemde Dom is de kathedraal van het Aartsbisdom Keulen, het rijkste aartsbisdom ter wereld.

De Dom van Keulen is een belangrijke toeristische trekpleister en vooral de beklimming van de zuidelijke toren van de Dom van Keulen is enorm populair onder de toeristen.

Vanuit de toren heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Houdt er wel rekening mee dat je ongeveer een uur bezig bent om de toren met ruim vijfhonderd treden te beklimmen.

De schatkamer van de Dom is ook een bezoekje waard als je in Keulen bent, want hier vind je mooie kerkelijke kunst. Vooral kunstwerken en voorwerpen uit de middeleeuwen, de barokperiode en de negentiende eeuw zijn hier te vinden.

Het is niet alleen indrukwekkend om voor het gigantische bouwwerk te staan, maar ook om er doorheen te wandelen. Er hangt hier een bijzondere sfeer die met geen pen te beschrijven is.

Wist je ook dat men in de dertiende eeuw begon met de bouw van de Dom, maar dat het gigantische bouwwerk pas in de negentiende eeuw werd voltooid?

De verschillende stijlen die zijn toegepast zijn duidelijk te herkennen wanneer je ervoor staat. De Dom is overigens ook niet het hoogste gebouw van Keulen. Dat is nog altijd de Kölnturm.

Toch zie je vrijwel op ieder punt in Keulen de hoge torens van de Dom boven de stad uitkomen.

Museum Ludwig bezoeken

Het Museum Ludwig is zeker een bezoek waard als je in Keulen bent. In het museum kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen.

De collectie bestaat voor het merendeel uit hedendaagse kunst. De moderne kunst bestaat uit kunstwerken van pop art tot aan abstracte en surrealistische kunst. Van kunstenaars zoals Andy Warhol en Pablo Picasso.

Je vindt hier ook de bijna futuristische kunstwerken van de Russische Avant-garde.

In totaal hangen er meer dan 900 werken in het Ludwig museum. Het Ludwig museum is voor kinderen tot 18 jaar gratis toegankelijk.

Volwassenen betalen een entreeprijs van € 11,- per ticket.

Het historische plein Alter Markt

oude markt

De Alter Markt is een historisch plein in het oude stadscentrum van Keulen en stamt oorspronkelijk uit de tiende eeuw na Christus.

Tegenwoordig is het plein een bruisend uitgaansplein waar je enorm veel kunt zien en doen. Vooral in de late uurtjes komt het plein helemaal tot leven!

Hier kom je ook ongetwijfeld in aanraking met Kölsch. Het traditionele Keulse bier dat alleen in Keulen mag worden gebrouwen.

Op het plein vind je verschillende cafés en een enkele club waar je met de voetjes van de vloer kunt.

In de feestperiode staat op de Alter Markt ook één van de mooiste en populairste Kerstmarkten van Keulen.

Maak een fietstocht door Keulen en zie alle belangrijke plekken! Boek je ticket hier!

Romeins-Germaans museum

In Keulen vind je verschillende musea en het Römisch-Germanisches museum is zeker de moeite waard als je meer te weten wilt komen over de rijke geschiedenis van Keulen.

Het museum heeft een mooie collectie van archeologische vondsten uit de Romeinse tijd en is gebouwd op overblijfselen van een traditionele Romeinse villa.

Een entreebewijs kost slechts € 6,- per persoon.

Shoppen in de wijk het Belgische viertel

winkelen keulen

De wijk het Belgische viertel is een perfecte plek om de portemonnee te laten wapperen. Hier vind je hippe mode en prachtige kunstwerken. Grote ketens vind je hier bijna niet terwijl deze zich wel in de belangrijkste winkelstraten van het oude centrum hebben gevestigd.

In de wijk vind je ook kleine winkeltjes waar je de leukste souvenirs kunt kopen. Wat de wijk ook bijzonder maakt, is de bijzondere street art die in overvloed aanwezig is.

De hippe wijk is dan ook bij uitstek een bijzondere locatie die je tijdens een bezoek aan Keulen zeker niet mag overslaan.

Hahnentorburg en Eigelsteintorburg

citytrip keulen bezienswaardigheden

De Hahnentorburg is één van de weinige middeleeuwse bouwwerken die na de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog nog overeind staat.

De Hahnentorburg is een 700 jaar oude westelijke toegangspoort van Keulen en helaas niet toegankelijk voor publiek. De torens van het bouwwerk kun je dus niet beklimmen. Je kunt wel door de poort heen lopen en de middeleeuwse stenen tot in de details bewonderen.

De Eigelsteintorburg is ook één van de vier overgebleven stadspoorten en evenals de Hahnentorburg niet toegankelijk voor het publiek. Je kunt wel door de poort heen wandelen en het middeleeuwse bouwwerk van dichtbij bewonderen.

Aan de buitenzijde zijn ook enkele leuke bezienswaardigheden te spotten. In tegenstelling tot de Hahnentorburg is de Eigelsteintorburg een populaire attractie. Onder andere te danken aan de gunstige ligging van de oude stadspoort.

De Neumarkt in Keulen

De Neumarkt betekent letterlijk vertaald ‘nieuwe markt’ en hier stond ook altijd een gigantische markt waar verse producten werden verhandeld. Tegenwoordig is het gigantische plein het toneel voor vele evenementen.

In het najaar staat op het 27.000 vierkante meter grote plein de Kerstmarkt. Die zonder twijfel een bezoekje waard is als je in de Kerstperiode Keulen bezoekt.

De Neumarkt is ook een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in Keulen. Veel toeristen die met het OV reizen komen op de Neumarkt uit.

In het oude stadscentrum is het ook een ideaal vertrekpunt als je een dagje gaat winkelen, want de Neumarkt is feitelijk het startpunt om de belangrijkste winkelstraat Schildergasse te bezoeken.

Maak een boottocht door Keulen! Boek je ticket hier!

Bezoek de Altstadt in Keulen

informatie keulen

Het historische centrum van Keulen is prachtig om te zien en om doorheen te wandelen. Het is bovendien de oudste wijk van Keulen. Dat voor het merendeel een voetgangersgebied is.

Hier vind je niet alleen prachtige gebouwen en een aangename mix van historische bouwwerken en moderne architectuur, maar ook enorm veel winkels, sfeervolle terrasjes en uitstekende restaurants.

In Altstadt-Nord vind je ook het kunstmuseum waar je kunstwerken van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw kunt bewonderen.

De industriële wijk Ehrenfeld

te doen in keulen

De industriële wijk Ehrenfeld is zeker een bezoek waard als je in Keulen bent, want in de hippe wijk vind je veel restaurants en hippe clubs.

Ook de muurschilderingen op zowel de oude als moderne panden zijn een lust voor het oog!

In de oude fabrieken kun je ook bijzondere exposities van kunstwerken bewonderen.

In de avond komt de wijk echt tot leven als veel lokale inwoners en toeristen samenkomen voor een hapje, drankje en een dansje.

Ben je benieuwd naar alle fantastische streetart die in deze wijk te vinden is? Boek dan een fietstocht met gids om de mooiste streetart te bekijken!

Bezoek het historisch stadhuis van Keulen

keulen bezienswaardigheden

Het Rathaus van Keulen werd in de twaalfde eeuw gebouwd op de plek waar vroeger het hoofdkwartier van het Romeinse leger stond.

Een uniek kenmerk van het oude stadhuis is de 61 meter hoge gotische toren die oorspronkelijk uit vijf verdiepingen bestond. Op één van de torens vind je ook de Ratsturm.

Op de Ratsturm staan 124 verschillende figuren afgebeeld. Waaronder van bekende mensen zoals de Romeinse Keizer Augustus, socialist Karl Marx en dichter Joost Van Den Vondel.

Ook de beeltenis van parfumeur Johann Maria Farina is hier afgebeeld. De uitvinder van het reukwater Eau de Cologne.

De Eau de Cologne fabriek staat nog steeds in Keulen en tegenwoordig staat de achtste generatie van de Farina familie nog steeds aan het hoofd van de productie van het wereldberoemde reukwater.

Imhoff-Schokoladenmuseum

Imhoff-Schokoladenmuseum

Aan de rivier de Rijn ligt ook het Imhoff-Schokoladenmuseum waar bijvoorbeeld de chocolade van Lindt volop te verkrijgen is.

In de oude fabriek krijg je een kijkje in de keuken van de chocolatier en je kunt zien hoe chocolade vroeger werd geproduceerd.

Uiteraard is dit niet de echte fabriek waar de miljoenen kilo’s aan chocolade wordt geproduceerd. Maar het is erg leuk om hier doorheen te wandelen en kennis op te doen over hoe chocolade vroeger werd gemaakt.

Aan het einde van de rit eindig je in de winkel waar je gigantisch veel verschillende chocoladeproducten kunt kopen. Het staat buiten kijf dat je als liefhebber van chocolade met een goed gevulde tas weer naar buiten wandelt.

Het chocolademuseum is één van de twee nieuwste musea die in Keulen zijn gevestigd. Het andere nieuwe museum is het sportmuseum Deutsches Sport & Olympia Museum. Dat ook een leuke attractie is als je een sportliefhebber bent.

Voorkom in de rij staan en koop je ticket voor het chocolademuseum hier!

Breng een bezoek aan de Synagoge Roonstraße

synagoge keulen

De Synagoge Roonstraße is één van de vele historische en religieuze bezienswaardigheden van Keulen die je tijdens een bezoek aan de stad niet mag missen.

De voorgevel van het gebouw is bijzonder te noemen en neemt zeker voor enkele minuten je adem weg.

De synagoge is ook van binnen te bewonderen, maar dan zul je wel een rondleiding moeten boeken. Alleen onder begeleiding mag je de Synagoge van Keulen betreden.

Groß St. Martin kerk

st. martin kerk keulen

De Groß St. Martin kerk in Keulen is een Romaanse kerk die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het bouwwerk in de typische Romaanse stijl valt op door de enorme omvang en de vier indrukwekkende hoektorens.

Het is één van de twaalf Romaanse kerken die in Keulen staan. De kerk is nog altijd van dinsdag tot en met zondag tijdens het ochtendgebed en de eredienst toegankelijk voor zowel gelovigen als bezoekers.

Voor een mooi uitzicht bezoek je de KölnTriangle

KölnTriangle

De KölnTriangle is een modern kantoorgebouw van maar liefst 103 meter hoog en het gebouwd is uitgerust met een observatiedek. Dat toegankelijk is. Je moet wel voor toegang betalen.

Vanaf het observatiedek op de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de mooiste bezienswaardigheden van Keulen. Waaronder de Dom en het nabijgelegen plein en de rivier.

Bezoek Keulen en de Hohenzollernbrücke

Hohenzollernbrücke

Tijdens je bezoek aan Keulen mag een bezoekje aan de Hohenzollernbrücke niet ontbreken.

De spoorbrug is niet heel bijzonder en feitelijk ziet deze er niet anders uit dan de spoorbruggen in Nederland. Maar bij het voetgangers- en fietspad vind je wel duizenden tot wel tienduizenden hangslotjes. Deze zogenaamde liefdesslotjes worden door verliefde stelletjes opgehangen.

In Parijs en andere wereldsteden zie je vergelijkbare tradities. Daarnaast heb je vanaf de hoge spoorbrug een fantastisch uitzicht op Keulen en natuurlijk de Dom.

Stadsvernieuwingsproject Rheinauhafen

Rheinauhafen

Rheinauhafen is een stadsvernieuwingsproject dat je aan de westelijke oever van de Rijn vindt.

Het gebied beslaat ruim 15 hectare grond en is aangelegd binnen de voormalige handelshaven. Oude elementen van deze haven zijn mooi vermengd met de moderne architectuur.

Het gebied is interessant voor veel bedrijven die hier dan ook gevestigd zijn. Terwijl het gebied ook wandelaars faciliteert met mooie wandelpaden en verschillende horecagelegenheden.

Dierentuinen en attractieparken in de stad

fantasialand

Naast alle mooie bezienswaardigheden beschikt Keulen ook over een dierentuin en het attractiepark Phantasialand.

De dierentuin is één van de grootste dierentuinen van Duitsland terwijl het pretpark enkele van de grootste achtbanen in Europa heeft.

Naast de dierentuin en het pretpark vind je in Keulen ook het Aquarium Köln. Deze leuke uitjes zijn geschikt voor jong en oud en in het bijzonder voor het hele gezin.

De botanische tuin van Keulen

botanische tuin keulen

De botanische tuin van Keulen is ook een leuke attractie die je niet mag missen. Zeker niet als je een liefhebber bent van bijzondere flora en fauna.

De tuin werd in de 19e eeuw aan de rivieroever opgericht en is ongeveer 12 hectare groot. Hier zijn ook twee grote tropenhuizen te vinden die duizenden bijzondere planten en bloemen huisvesten.

In totaal kun je meer dan 10.000 verschillende planten en bloemen in de botanische tuin van Keulen bewonderen.

Kerstmarkten bezoeken in Keulen

kerstmarkt keulen

In de stad Keulen staat ieder jaar de Kerstmarkt. De stad staat sowieso bekend om een overvloed aan markten en in de Kerstperiode is de complete stad sfeervol aangekleed.

Je waant je echt in een Kerstdorp vol met houten blokhutjes, gigantische Kerstbomen en kleurrijke sfeerverlichting. Terwijl je bij de marktkooplieden heerlijke lekkernijen, streekproducten en andere leuke souvenirs kunt aanschaffen.

Op het plein voor de Dom van Keulen kun je tijdens de Kerstperiode prima vertoeven en op het terras genieten van een glaasje Glühwein of een kopje warme chocolademelk. Maar de kenmerkende blokhutten vind je vrijwel overal in de stad.

Traditioneel worden de Kerstmarkten rond eind november in Keulen gehouden, maar het verschil van jaar tot jaar. De laatste dag van de Kerstmarkten staat wel vast op de datum 23 december.

Boek hier je trip naar de kerstmarkt in Keulen!

Conventiecentrum Köln Messe

midweek keulen

Keulen staat ook bekend om het grote congrescentrum dat aan de andere kant van de rivier de Rijn staat.

Het gigantische complex is al vaker het toneel geweest van belangrijke beurzen en conventies. Waaronder de jaarlijks Gamescom waar honderdduizenden gamers uit Europa op af komen.

De Gamescom is de grootste gamebeurs in Europa en veel spelontwikkelaars en fabrikanten van spelcomputers presenteren tijdens de conventie nieuwe games, apparaten en accessoires.

Traditioneel vindt de Gamescom tegen het einde van augustus plaats.

Hoe kom je in Keulen?

naar keulen reizen met de trein

De belangrijkste stad van Noordrijn-Westfalen is via de snelwegen goed bereikbaar met de auto, maar in Keulen zelf kan het rondrijden een uitdaging zijn. Dit komt door de vele autovrije zones en de drukte.

Het is verstandiger om de auto aan de rand van de stad te parkeren bij één van de vele P+R-stations en om met het openbaar vervoer verder te reizen.

Wil je toch met de auto Keulen verkennen? Dan heb je een Duitse milieusticker nodig! Een groot deel van Keulen bestaat uit een milieuzone en voertuigen met een bepaalde CO2-uitstoot zijn niet welkom. Hier wordt ook streng op gehandhaafd.

De sticker kun je het beste in Nederland aanschaffen, want in Duitsland betaal je bij toeristencentra en tankstations de hoofdprijs. In Nederland kosten dergelijke stickers slechts enkele euro’s. Koop hier je milieusticker voor Duitsland.

Een andere optie is om met de trein naar Keulen te reizen. Vanuit het Centraal Station in Utrecht sta je binnen 3 uur in de Duitse stad waar drie grote treinstations aanwezig zijn. Je kunt het station in het centrum kiezen als eindbestemming, maar je kunt ook uitstappen bij de Köln Messe. Treinkaartjes book je eenvoudig bij NSinternational.

Hoeveel dagen heb je nodig voor de stad Keulen?

weekendje keulen

De stad Keulen is zeker niet de kleinste stad van Duitsland en er is echt enorm veel te zien, te doen en te beleven.

Je hebt zeker wel meerdere dagen nodig om optimaal van Keulen te kunnen genieten. Dus een lang weekend of een midweek zou perfect zijn om Keulen te verkennen. Zeker als je ook populaire attracties wilt bezoeken, want door de drukte kun je te maken krijgen met langere wachtrijen. Het is daarom ook verstandig om je tickets van te voren alvast aan te schaffen. Kijk hiervoor bij GetYourGuide.

Waar overnachten in Keulen?

verblijven in keulen

In Keulen en de omgeving heb je keuze uit meer dan 150 hotels en dus ook voldoende opties om voor een aantal dagen of een week in de Duitse stad te verblijven. Kijk voor alle mogelijkheden bij booking.com.

Een aanrader is het Hotel The Circle. Hotel The Circle is een prachtig en hip hotel dat enorm sfeervol is. In het hotel vind je een sauna en een prachtig restaurant waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de stad Keulen.

Stedentrip naar de stad Keulen

citytrip keulen

De grootste stad van Noordrijn-Westfalen heeft meer dan een miljoen inwoners en is een perfecte locatie voor zowel een korte als een uitgebreide stedentrip.

Vooral in de wintermaanden kun je in Keulen terecht voor de beroemde Kerstmarkten en een aantal maanden later voor de grootste carnavalsoptocht van Europa. Maar ook in andere perioden is het een geweldige stad om te bezoeken.

Alleen al om het feit dat je hier volop kunt genieten van leuke winkels en het mooie cultureel erfgoed.

Een stedentrip naar Keulen boek je bij Tui!

Meer lezen over Duitsland?

Vakantietip Duitsland: wat mag je niet missen?!

Vakantie Rijnland-Palts (Duitsland): tips & bezienswaardigheden

Koblenz: Breng een bezoek aan deze leuke stad

Mooie plaatsen in de Harz: tips voor het Harz gebergte

Saksisch Zwitserland: De mooiste bezienswaardigheden

De 16 leukste bezienswaardigheden Neurenberg

Bezoek de stad Trier in het Moezeldal

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer