Home Duitsland Saksisch Zwitserland: De mooiste bezienswaardigheden

Saksisch Zwitserland: De mooiste bezienswaardigheden

door Gwenn

Saksisch Zwitserland, oftewel Sachsische Schweizs, is de laatste jaren een populaire vakantiebestemming voor reizigers geworden. Bezoekers die voor het eerst naar Sachsische Schweizs komen, staan vaak versteld van de ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid van dit nationale park: de majestueuze besneeuwde bergen en de torenhoge bomen maken het tot een van de mooiste natuurlijke locaties van Europa.

Wat je precies allemaal kunt verwachten tijdens een bezoek aan dit geweldige natuurpark ontdek je in het onderstaande artikel!

Waarom zou je Sachsische Schweizs bezoeken?

Sachsische Schweizs bezoeken

Met een oppervlakte van 93,50 km2 is Saksisch Zwitserland een geweldige speeltuin voor natuurliefhebbers, waaronder wandelaars, klimmers en fietsers. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanuit Dresden aan de Duitse kant en Praag aan de Tsjechische kant.

Beide delen bieden ongelooflijke natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. Als bonus heeft de Duitse kant een geweldige spa waar je achterover kan leunen en ontspannen.

Hoe kom je in Saksisch Zwitserland?

Hoe kom je in Saksisch Zwitserland

Saksisch Zwitserland ligt 30 kilometer ten zuidoosten van Dresden, de hoofdstad van Saksen. Hier bevindt zich ook de dichtstbijzijnde luchthaven. Het is echter aan te rijden om met de auto hierheen te reizen om flexibel te zijn. Vanaf amsterdam is het ongeveer 800 kilometer rijden. Als alternatief kun je ook met de trein komen.

Omdat Saksisch Zwitserland in de buurt van de grens met Tsjechië ligt, wil je deze reis misschien koppelen met een bezoek aan Praag. De afstand is ongeveer 150 kilometer.

Vanuit zowel Praag als Dresden zijn er verschillende dagtochten mogelijk naar Sachsische Schweizs. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wanneer kun je Saksisch Zwitserland het best bezoeken?

Wanneer kun je Saksisch Zwitserland het best bezoeken

Doe dit in de herfst als je kunt; de kleuren in die tijd zijn dan gewoonweg verbluffend. De lente en de zomer zijn geweldig als het gaat om fiets-en wandeltochten.

Als je in de winter gaat of gewoon slecht weer tegenkomt, dan kun je je altijd opwarmen in Bad Schandau: dit legendarische kuuroord is het hele jaar open.

Bad Schandau

Bezoek saskisch zwitserland vanuit Bad Schandau

Het Nationalparkzentrum Bad Schandau is gevestigd in een historisch gebouw midden in het oude centrum van Bad Schandau. Het bezoekerscentrum ligt dicht bij de belangrijkste attracties van het Nationaal Park Saksisch Zwitserland, en is daarom een prima startpunt om dit unieke landschap te verkennen.

Het centrum werd opgericht in 1980, en sindsdien is het bezoekerscentrum uitgegroeid van een klein toeristisch informatiecentrum tot een modern, op bezoekers gericht centrum. Het bezoekerscentrum is open van begin maart tot eind oktober. Het nationaal park is echter het hele jaar open, en je kunt het hele jaar door genieten van de schoonheid van het landschap.

Bad Schandau is een goede uitvalsbasis om de natuurwonderen van de streek te verkennen. Het stadje Bad Schandau heeft een aantal gebouwen die op de monumentenlijst staan en die op zichzelf al een bezoek waard zijn. Vooral het uitzicht vanaf de brug is spectaculair te noemen.

Fort Königstein – bezienswaardigheid in Sachsische Sweizs

Sachsische Sweizs, bezoek Fort Königstein

De vesting ligt op een heuvel, op een hoogte van enkele honderden meters boven de zeespiegel in het kanton Graubünden, met uitzicht op de oude stad Schiers, aan de Rijnvallei. Het fort werd gebouwd vanwege zijn strategisch belang bij de verdediging van de hoofdroute door de Rijnvallei.

De vesting Königstein in Sachsische Schweizs is een prachtige plaats om te bezoeken als je op zoek bent naar een charmant uitje in de bergen. Het dorp Königstein ligt in de schaduw van de vesting, en veel van het karakter van de stad wordt erdoor bepaald. Het centrum van de stad wordt omringd door de vestingmuren. Plan hier zeker even een ontspannen wandeling, vooral als je op een zondag komt, wanneer de wekelijkse markt wordt gehouden.

Pirna voor cultuur

Pirna, een bezienswaardigheid in saksisch zwitserland

Als je een beetje cultuur aan je verblijf aan het nationale park wilt toevoegen, is er geen betere plaats om te beginnen dan de stad Pirna. Hoewel de stad zelf niet veel heeft op het gebied van historische architectuur, biedt de omgeving veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken.

Een van de meest in het oog springende bezienswaardigheden in de streek is het kasteel van Pirna, een van de weinige overgebleven bouwwerken uit de 15de eeuw. Het kasteel is nu in gebruik als museum dat zich richt op de geschiedenis en cultuur van de streek.

De middeleeuwse architectuur van de stad, die dateert uit de 13e eeuw, heeft smalle geplaveide straatjes, gotische kerken, en de schitterende St. Mariakerk, de grootste kerk in de streek.

Kirnitzschtalbahn

Hochkönig daar kom je met de Kirnitzschralbahn

De Kirnitzschtalbahn in Saxon, Zwitserland, is een van de populairste attracties van het land. Bijna 500.000 passagiers maken elk jaar gebruik van deze baan, en hij doorkruist een vallei van enkele duizenden meters hoog. Het uitzicht over de vallei beneden is spectaculair, en je kunt er ook van genieten vanaf een uitkijktoren boven op de kabelbaan.

In zijn bijna 100-jarige geschiedenis is de Kirnitzschtalbahn geëvolueerd van een gewone vorm van vervoer die door de plaatselijke bevolking werd gebruikt tot een toeristische attractie die uitzicht biedt op enkele van de mooiste landschappen ter wereld. De laatste jaren maken steeds meer mensen gebruik van deze unieke manier om Saksisch Zwitserland te zien. De baan strekt zich uit over een afstand van 7,5 kilometer en voert je over meren en watervallen, langs dennen en sparren en tot in het Kirnitzschtal

Als je een leuke gezinsactiviteit in het Saksisch zoekt, zoek dan niet verder dan de Kirnitzschtalbahn. De baan brengt je tussen de Kirnitzschtal kloof en de hoogste top van de Saksische Alpen, de Hochkönig. De rit is spannend, en je vindt het prachtig om naar de andere toeristen te kijken terwijl ze de klim maken. De rit is misschien minder geschikt voor iedereen die snel wagenziek wordt of hoogtevrees heeft, maar is verder de moeite dubbel en dwars waard!

Basteibrug

saksisch zwitserland voor de wandelaars en fietsers.

De Basteibrug is een natuurlijke zandstenen boog bij de stad Saxon in Zwitserland. De boog maakt deel uit van een rotsformatie die de Bastei heet en zich bevindt in het Elbe zandsteengebergte. Er wordt gedacht dat de brug ontstaan is toen het water van een nabijgelegen meer zich terugtrok en een zandstenen boog achterliet.

De Basteibrug is niet de enige boog die op deze manier gevormd werd. In het hele Elbezandsteengebergte zijn er nog veel meer te vinden.

Elbezandsteengebergte

bezoek het Elbezandsteengebergte in Sachsisch Zweizs

Het Elbezandsteengebergte is een streek in Saksisch Zwitserland, die ligt tussen de plaatsen Rathen, Tetschen-Bodenbach en Aussig, en is het meest bekend om zijn zandstenen rotsformaties en zijn zandstenen kliffen. Het Elbezandsteengebergte staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO als deel van het Nationaal Park Saksisch Zwitserland.

Het Elbezandsteengebergte mag dan een betrekkelijk klein oppervlak hebben, maar de natuurgebieden die er binnen liggen zijn niet alleen mooi, maar ook heel gevarieerd.

Fiets de Elbe Fietsroute

fietsvakantie elbe

Saksisch Zwitserland is een geweldige plek om te fietsen. De Elbe fietsroute, een van de meest populaire langeafstandsroutes in Duitsland, is een geweldige manier om de schoonheid van Saksisch Zwitserland te ontdekken. Beginnend in de stad Schona, kun je helemaal tot aan de Baltische zee (860 kilometer) fietsen. Of je kiest er voor om te fietsen richting Tsjechië.

Naast de lange route zijn er ook een aantal leuke fietstochten voor dagtochten. De omgeving is erg vlak en makkelijk te fietsen. Zolang je mooi weer hebt, is tijd doorbrengen rond de rivier een van de beste dingen die je kunt doen in Saksisch Zwitserland.

Kijk voor een mooie fietsvakantie langs de Elbe hier bij Sawadee.

Waar overnachten in Saksisch Zwitserland?

overnachten Saksisch Zwitserland

Bij het verkennen van het Nationale Park kun je kiezen tussen een verblijf aan de Duitse kant of een paar kilometer verder naar de Tsjechische kant. Zoals ik al zei, Bas Schandau is een geweldige plek om te verblijven. Een alternatieve keuze is Hrensko in Tsjechië.

Hotel Elbresidenz an der Therme Bad Schandau*****

Als je een comfortabel hotel zoekt met een Spa, ga dan naar Hotel Elbresidenz. Dit hotel heeft een ruime wellness met een balkon met een prachtig uitzicht over de Elbe. De kamers zijn modern gemeubileerd en gasten worden verwelkomd met bonbons in de kamer.

Kijk hier voor reviews en prijzen.

U Forta

Als je besluit om te overnachten aan de Tsjechische kant, dan is verblijven in Hrensko de beste keuze. U Forta biedt moderne bungalows en is dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden van Saksisch Zwitserland. Ze hebben ook een restaurant waar je kunt ontbijten, lunchen of dineren.

Kijk hier voor reviews en prijzen.

Meer lezen over Duitsland?

Vakantie Rijnland-Palts (Duitsland): tips & bezienswaardigheden

Mooie plaatsen in de Harz: tips voor het Harz gebergte

De 16 leukste bezienswaardigheden Neurenberg

Vakantietip Duitsland: wat mag je niet missen?!

Koblenz: Breng een bezoek aan deze leuke stad

Bezoek de historische stad Keulen

Bezoek de stad Trier in het Moezeldal

Ook interessant

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat dit geen probleem is. Anders heb je de mogelijkheid om te weigeren. Accepteer Lees meer